2018-05-27 103 浏览
呢條街不嬲都多野食,咁啱知道呢到有間餐廳,將香港地道菜式同西餐結合一齊,好似幾創新咁,於是今日就同男朋友黎食dinner見到餐牌,有個叫 “帝王極尙海鮮—芝士龍蝦汁意大利飯二人餐”,好吸引咁,試下先頭盤有呑拿魚蟹籽沙津果然係兩人份量,呑拿魚好多,好啱女仔食,夠健康黑松露野菌忌廉湯(加28蚊)加少少錢就可以升級黑松露湯,一上菜,哇!陣黑松露既香味好出,好濃郁波士頓龍蝦帝王極尙海鮮海鮮好足料!! 有焗生蠔,青口,蜆肉,帶子刺身,翡翠螺等。個人特別喜歡焗生蠔和龍蝦,非常鮮甜,有酒店既質素!芝士龍蝦汁意大利飯都好香濃,正!最後,甜品有tiramisu 吉士法國西多士配雪糕我好欣賞佢呢個配撘,雪糕令西多士冇咁油,都幾夾

頭盤有呑拿魚蟹籽沙津
果然係兩人份量,呑拿魚好多,好啱女仔食,夠健康

黑松露野菌忌廉湯(加28蚊)

波士頓龍蝦帝王極尙海鮮

芝士龍蝦汁意大利飯都好香濃,正!

最後,甜品有tiramisu 吉士法國西多士配雪糕

我好欣賞佢呢個配撘,雪糕令西多士冇咁油,都幾夾

2018-05-27 86 浏览
難得和朋友一聚,當然要食好野啦只可以坐90分鐘,要盡快點餐先得三文魚凱撒沙律,三文魚食落不太新鮮,芝士粉和沙律醬撈埋一起,菜還可以街坊小食拼盤,各有特式,水牛雞翼酸酸甜甜帶有微辣,德國腸外脆內軟,芝士薯餅食一口可以拉出芝士絲,薯格超脆口魚子醬混合黑松露寬條麵,好香好好吃黑毛豬肉質鮮嫩多汁,薯條香脆,豆條焗烤好香嘩,波士頓龍蝦,啖啖肉,鮮美滋味,好香口飲品的名字好得意:想你啊💋還有好多飲品,值得試等左好耐甜品幾時出,就快夠鐘交檯好美味可口食到不停口,亂叫甜品竟然咁吸引好味
難得和朋友一聚,當然要食好野啦
只可以坐90分鐘,要盡快點餐先得

街坊小食拼盤,各有特式,
水牛雞翼酸酸甜甜帶有微辣,
德國腸外脆內軟,芝士薯餅食一口可以拉出芝士絲
,薯格超脆口

魚子醬混合黑松露寬條麵,好香好好吃

黑毛豬肉質鮮嫩多汁,薯條香脆,豆條焗烤好香

嘩,波士頓龍蝦,啖啖肉,鮮美滋味,好香口

飲品的名字好得意:想你啊💋

還有好多飲品,值得試

等左好耐甜品幾時出,就快夠鐘交檯

好美味可口

食到不停口,亂叫甜品竟然咁吸引好味

2018-05-25 103 浏览
最近同幾個朋友去咗旺角呢間都幾有名氣嘅「街坊Cafe」。入到去覺得地方環境都好寬闊,可以俾客人坐得好舒服,另外清潔方面都算唔錯!首先,我叫左個套餐,竟然有碗仔翅,感覺非常新鮮,一般餐廳都係跟西湯或中湯,但呢到就好特別喔!味道亦不錯,份量充足!前菜就叫左「三文魚雞肉沙律」,價錢晤貴,大大碟,配上芝麻醬,口味非常醒胃!而且三文魚都非常新鮮!另外,仲有「黑松露雜菌意大利飯」飯係繪飯,所以入囗帶點煙韌,滲透出香濃的黑松露味道,而且配料亦好豐富!最後,就係「明太子白汁意大利粉」價錢適中,好多好有份量,可以兩個人share食添!

2018-05-15
2018-05-25 101 浏览
旺角雖然好多食肆但個人就中意支持小店所以朋友就搵咗呢間好有特色嘅餐廳.我哋兩個人order咗一份小食同兩個main芝士薯條好新鮮超級熱啱啱焗完咁不過芝士就有啲黐埋一舊同埋唔濕咗少少唔係好脆.另外order 咗墨魚汁帶子河粉其實我哋係俾個combination 吸引咗墨魚汁帶子本身係比較西式嘅煮法但佢用河粉做麵底食落幾特別因為河粉望落好似扁意粉但食落就係淋身嘅河粉不過呢個combination 可能唔係人人都接受到我個人就覺得西式食法夾啲.另一個main 係牛油果三文魚焗飯平時覺得焗飯好heavy但係呢個焗飯因為加咗牛油果中和咗芝士嘅漏同埋牛油果焗到淋咗入口即溶好好味三文魚份量都唔少同埋飯底唔會好油值得一試
旺角雖然好多食肆
但個人就中意支持小店
所以朋友就搵咗呢間好有特色嘅餐廳.
我哋兩個人order咗一份小食同兩個main

同埋飯底唔會好油
值得一試
牛油果三文魚焗飯
2018-05-24 70 浏览
街坊一聽個名就覺得好港式好local~但其實佢系1間fusion 餐廳黎架!港式配搭西式嘅元素,比大家一種新嘅感覺同味道。佢嘅人氣美食有素飽參傳統雞骨碗仔翅。佢個素翅系用窩上~份量10足,夠2/3人食用!味道剛剛好~素翅嘅材料豐富,除左有豬肉絲、木耳絲、雞蛋絲、冬菇同素翅呢d基本野之外⋯仲有大大隻素飽魚同素海參。幾十蚊嘅價錢我覺得抵食第2個人氣美食就系用河粉!我地叫左個蟹子大蝦河粉,佢其實系西式嘅大蝦意粉演變出黎嘅~但估唔到又幾夾幾好味!河粉咁煮又唔好會軟身~食落好滑好爽口,值得一試!! 我見甜品仲有雞蛋仔,感覺就好似西式窩夫咁配搭~不過我地今日胃口細~可能下次有機會先黎試

2018-05-23 81 浏览
今次介紹得潮人街坊Cafe當然地方潮連裝修都好潮啦....裝修比我感覺好特別好有感覺🤔先講返食物先😋我選擇咗(大蝦龍蝦汁蝦子麵),第一次試龍蝦汁配搭蝦子麵但感覺好新鮮龍蝦汁配搭蝦子麵的確好好味再加埋兩隻大蝦真係無得輸👏🏻話明街坊Cafe就一定要試呢度(街坊小食拼盤)最啱我呢啲樣樣有同我最喜歡嘅雞翼同薯格都有😋😋最後當然要叫杯飲品啦竟然比我見到呢度有杯飲品我從未試過就係(烏龍朱古力)😨係用烏龍茶再加朱古力真係冇諗過咁嘅配搭竟然非常之好飲一定要試👍🏻👍🏻👍🏻
2018-05-22 80 浏览
afternoon tea time But have to take dinners Because we have concerts in the evening the tea menus are so attractive I nearly want one After a glance at all the menus I find that Lunch sets are the most fair Grilled Us prime Sirloin Steak 88$a 8" long sirloin With grilled pan hot hot fresh brewed coffee finally Adding 8$ I have a great iced dripped coffee Very delicious 😋 indeed happy hour Lunch till 5:30pm
2018-05-22
庆祝纪念
纪念日
Iced  dripped  coffee
2018-05-21 66 浏览
今日同幾個朋友去咗旺角街坊cafe食飯,發覺呢度嘅餐牌各式各樣,好多種嘢食都有!例如呢款「五色焗蠔」係最近新出,有好多食客都讚口不絕!配上不同味道,有黑松露、明太子、菠菜、牛油同煙肉,非常美味!而以上呢D套餐均奉送咖啡或港式奶茶添!呢D係甜品,一定要試!喺呢度最受歡迎的是雞蛋仔甜品,配上不同囗味,滿足不同食客要求!例如有紫薯、綠茶、朱古力、原味等!呢款就係明太子鮮蝦意粉,味道香濃,而且配菜亦非常豐富!呢個係墨魚虎蝦意粉,份量都算多,價錢亦唔貴!

而以上呢D套餐均奉送咖啡或港式奶茶添!

呢款就係明太子鮮蝦意粉,味道香濃,而且配菜亦非常豐富!

呢個係墨魚虎蝦意粉,份量都算多,價錢亦唔貴!
2018-05-15
2018-05-21 69 浏览
小食拼盤係極力推介嘅菜式,份量三人黎算啱啱好,而款式都算多,有雞翼、薯格、德國香腸同埋薯餅,味道係三樣餸入面係最出色嘅一樣。而海鮮炒飯同意粉嘅份量比較少,味道都好普通,建議可以試下其他菜式。
  • 街坊小食拼盤
2018-05-21 140 浏览
今晚約了太太、妹妹和妹夫,在旺角一起去看復仇者聯盟3。看電影前,我和我妹找一下附近有什麼餐廳,想著先輕輕的吃過才去看電影。找著找著的時候,發現這家街坊Cafe,而它正好在做Promotion,有很多discount餐券,最便宜的有43折。我們去到後,座下看了一會餐牌,便二話不說的,都想點這個 "原隻龍蝦芝士龍蝦汁海鮮意大利飯二人套餐",正在做51折,詳細包了這些:以優惠價$368享用原隻龍蝦芝士龍蝦汁海鮮意大利飯二人套餐(原價$726)包括:1. 素鮑參碗仔翅 +2. 凱撒沙律 + 3. 原隻龍蝦芝士龍蝦汁海鮮意大利飯(2人用) +4.香草醬雞肉河粉/五香肉丁肉醬焗河粉+5. Tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕/抺茶吉士法國西多士伴雪糕 +6. 藍碟花凍飲系列/街坊汽泡水系列 x2但到了現場才知道這個要預先在OpenRice預購這個優惠券,如果現場要這個,會少了第4點的菜式,其他不變,沒辦法,唯有下次黎食先再預購。而飲品我們點了 "妳的男人" 和 "是我的錯" (很有趣的名稱)。我太太還笑著我們點了 "妳的男人是我的錯",哈哈。而沙律我們改了吞拿魚蟹籽沙律。跟著我妹就說想補點另一個,由於

包括:
1. 素鮑參碗仔翅 +
2. 凱撒沙律 +
3. 原隻龍蝦芝士龍蝦汁海鮮意大利飯(2人用) +
4.香草醬雞肉河粉/五香肉丁肉醬焗河粉+
6. 藍碟花凍飲系列/街坊汽泡水系列 x2

而沙律我們改了吞拿魚蟹籽沙律。

跟著我妹就說想補點另一個,由於她也滿喜歡墨魚汁的菜式,所以補點了墨魚汁帶子河粉。

素鮑參碗仔翅
Tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕
  • 原隻龍蝦芝士龍蝦汁海鮮意大利飯二人套餐
  • 是我的錯
2018-05-20 73 浏览
朋友碌完openrice同我講想試呢間野,未去到門前都一直以為係樓上cafe,店員好NICE,路痴我搵唔到路打過去問都好有禮貌咁答去到時間尚早,下午六點左右坐咗無耐,已幾乎滿座非常喜歡呢間CAFE既裝潢,主題清晰,牆畫獨特,有濃厚舊香港情懷仔細一看餐牌,原來是搞本土mix多國菜式難怪牆畫中除雞蛋仔,炒河等等仲有日式,意式菜名老闆的構思確實細心全面同朋友叫咗個二人餐黑松露野菌忌廉湯黑松露味道濃郁,混合忌廉同蘑菇,每一啖都是滿滿的湯料,作為餐前湯不俗吞拿魚蟹籽沙律又有草食沙律菜同小蕃茄都好新鮮,略嫌吞拿魚份量可多一點鐵板燒美國穀飼肉眼五成熟,無過熟或過生,上枱時仲有滋滋聲油脂香,肉質嫩,伴旁邊個燒汁食,牛味更香濃,like要彈的就係隔離堆薯條,乾爭爭,外乾內乾意式蜆肉河粉意式河粉..一個很新奇的嘗試,食落又出奇地不覺太怪,可能當寬條麵咁食咗可以接受(右)當我想起你 (藍橘/金桔)(左)我的宣言 (白桃/玫瑰)"umm唔該要杯B34...""中文係咩?因為唔記得編號..唔好意思""當我想起你呀(///▽///)..."Tiramisu吉士西多士伴雪糕tiramisu粉,抹茶雪糕,煉奶淋西多士
朋友碌完openrice同我講想試呢間野,
未去到門前都一直以為係樓上cafe,
店員好NICE,路痴我搵唔到路打過去問都好有禮貌咁答
去到時間尚早,下午六點左右
坐咗無耐,已幾乎滿座
非常喜歡呢間CAFE既裝潢,
主題清晰,牆畫獨特,有濃厚舊香港情懷

仔細一看餐牌,原來是搞本土mix多國菜式
難怪牆畫中除雞蛋仔,炒河等等仲有日式,意式菜名
老闆的構思確實細心全面

同朋友叫咗個二人餐
黑松露野菌忌廉湯

黑松露味道濃郁,混合忌廉同蘑菇,
每一啖都是滿滿的湯料,作為餐前湯不俗

又有草食

沙律菜同小蕃茄都好新鮮,
略嫌吞拿魚份量可多一點
鐵板燒美國穀飼肉眼
鐵板燒美國穀飼肉眼

五成熟,無過熟或過生,上枱時仲有滋滋聲
油脂香,肉質嫩,伴旁邊個燒汁食,牛味更香濃,like

要彈的就係隔離堆薯條,乾爭爭,外乾內乾

意式蜆肉河粉

意式河粉..一個很新奇的嘗試,
食落又出奇地不覺太怪,可能當寬條麵咁食咗
可以接受

(右)當我想起你 (藍橘/金桔)
(左)我的宣言 (白桃/玫瑰)

"umm唔該要杯B34..."
"中文係咩?因為唔記得編號..唔好意思"
"當我想起你呀(///▽///)..."

Tiramisu吉士西多士伴雪糕

tiramisu粉,抹茶雪糕,煉奶淋西多士,伴爆谷
呢個絕對唔是甜品,是下午茶
配搭幾好食,但食到尾已經飽到要扣喉
不過依然值得欣賞,外面多數用烘厚多士做底,呢個夠創新

有想法嘅餐廳,值得正評
2018-05-14
  • 鐵板燒美國穀飼肉眼
2018-05-19 71 浏览
依幾日香港真係好熱,係旺角行左一陣街已經熱到頂唔順,真係要搵反間café 坐低涼下冷氣同埋醫肚。 雖然已經三點,坐低左之後發覺仲有好多人,打開份menu覺得有好多既地道原素,忍唔住影低左落黎。 就好似港式全日早餐,配既唔係多士,而係雞蛋仔,好得意! 飲品方面,有D既飲品名係出名既流行曲添。 我地叫既野食都好特別,首先左個雞肉香草醬河粉,以西式既做法去煮個河粉,河粉好冧但唔會太爛,雞肉份量幾多,加埋D香草醬,味道岩岩好,唔會太咸太淡。 而且,加28蚊可以加埋碗仔翅同埋飲品。 同埋我地又叫左個抹茶吉士雞蛋仔伴雪榚,雞蛋仔仍然脆脆地,加埋煉奶真係好邪惡,但又甜甜地好好味,抹茶雪榚消暑一流。 我朋友叫左杯鮮奶咖啡,拉左個貓貓樣既花,好cute。 我就叫左個凍烏龍鮮奶咖啡 整體黎講好抵食,係停一停食下午茶既好去處。

就好似港式全日早餐,配既唔係多士,而係雞蛋仔,好得意!

飲品方面,有D既飲品名係出名既流行曲添。

而且,加28蚊可以加埋碗仔翅同埋飲品。

我朋友叫左杯鮮奶咖啡,拉左個貓貓樣既花,好cute。

我就叫左個凍烏龍鮮奶咖啡

整體黎講好抵食,係停一停食下午茶既好去處。
  • 雞肉香草醬河粉
2018-05-19 45 浏览
星期6去同女朋友到旺角搵野食。見到有間餐廳好多人就跟風去食。入面滿晒人,勁熱鬧。個餐牌好多野食,簡左好耐我地決定叫個2人海鮮set,因為我地2個都鍾意食蠔另外呢到d野飲勁吸引D名都特別過人。最後簡左,戀愛大過天同我的宣言,真心又靚又好味之後有好<龍>既龍蝦湯,勁有龍蝦味d碟都好靚,食都食得開心d前菜沙律,好fresh,又有蟹子吞拿魚,為個海鮮餐打響頭炮正餐黎喇好大好多海鮮係我面前,勁足料,勁吸引。有蠔,帶子,螺,青口,蝦,全部都好大好多肉睇近d,配搭埋佢d飯,真係一絕,勁濃味,會食上引可以睇下,佢隻蠔,係大過隻叉多多聲。最後食埋個甜品綠茶,雪糕,爆谷,雞蛋仔,棉花糖,個盤熱住咁上,好特別,好好味2個人食呢個set,好飽好足料,我地食左好耐先食得晒下次我要試下其他set

入面滿晒人,勁熱鬧。

另外呢到d野飲勁吸引
D名都特別過人。

最後簡左,戀愛大過天同我的宣言,真心又靚又好味

之後有好<龍>既龍蝦湯,勁有龍蝦味

d碟都好靚,食都食得開心d

前菜沙律,好fresh,又有蟹子吞拿魚,為個海鮮餐打響頭炮

正餐黎喇

睇近d,配搭埋佢d飯,真係一絕,勁濃味,會食上引

可以睇下,佢隻蠔,係大過隻叉多多聲。

最後食埋個甜品

2個人食呢個set,好飽好足料,我地食左好耐先食得晒
下次我要試下其他set
2018-05-18 47 浏览
女人街既兩傍愈黎愈多野食 見到呢間餐廳既牆身有好多關於香港做主題的壁畫 都幾特別 而且佢既set lunch又都啱食 呢度既lunch set係送餐湯架 除左有磨菇湯之外 呢度仲有碗仔翅揀 果然係有街坊既味道〰️龍蝦汁海鮮意大利飯〰️其實我就係因為見到呢個飯而入咗黎嘅 因為我鐘意食意大利飯 同平時既意大利飯有少少唔同 呢個飯既汁係比較多 雖然唔係好正宗既意大利飯 不過我覺得個呢d汁同個飯都好夾 味道都ok〰️鐵板燒澳洲西冷〰️我揀左7成熟 塊扒都唔算薄而且都大塊架 以一個set lunch既價錢 性價比高〰️薰衣草咖啡〰️薰衣草味道淡淡地 冇搶走原本咖啡既味

〰️龍蝦汁海鮮意大利飯〰️

〰️鐵板燒澳洲西冷〰️

〰️薰衣草咖啡〰️

薰衣草味道淡淡地 冇搶走原本咖啡既味

2018-05-18 73 浏览
哇!今日超熱原本諗住行完先搵野食,但實在忍唔住啦,要去搵間餐廳坐底飲返杯透心涼既飲品先得呢度既牆壁都係以油畫為主,好有本土風味好耐無食過鐵板餐啦燒西班牙黑毛豬鐵板燒得熱烘烘,好有香港既風味黑毛豬扒好嫩滑,唔會好乾而且又唔會好肥明太子溫泉蛋意粉呢個意粉既明太子汁都唔少,每夾起啲汁都包住每條意粉味道不錯的呢杯飲品叫女神,開頭以為會係比較粉嫩既顏色,點知黎到既時候係綠色,以為黎錯,特別問下服務員呢杯係唔係女神當中有金桔、芒果、藍橘、百香果,飲完之後真係透心涼
哇!今日超熱

呢度既牆壁都係以油畫為主,好有本土風味

好耐無食過鐵板餐啦

燒西班牙黑毛豬
鐵板燒得熱烘烘,好有香港既風味
黑毛豬扒好嫩滑,唔會好乾
而且又唔會好肥

明太子溫泉蛋意粉
呢個意粉既明太子汁都唔少,每夾起啲汁都包住每條意粉
味道不錯的

當中有金桔、芒果、藍橘、百香果,飲完之後真係透心涼
2018-05-12
下午茶