2019-10-26 127 浏览
今日同朋友慶祝 大學畢業, 當然要食餐勁, 由於大家都係識食之人, 又想補補身, 所以揀咗間食蠔嘅店舖。呢度位於砲台山同天后嘅中間, 港鐵站大約十分鐘路程。睇返menu生蠔種類非常多, 經店員介紹, 每種別具特色的生蠔我也點了兩隻, 特別欣賞de Claire, 這隻品種比較creamy, 甜度和喊度有比較適中, 比較適合我這種喜好正常口味的人。 當然其他重礦物質未還是重鐵銹味的生蠔也別具特色。另外也點了 一款主食, 謝謝你的招牌菜龍蝦意粉, 龍蝦大大嚿肉不在話下, 想不到 意粉炒得非常香濃, 完全唔識到停唔到手。最後再點咗一款小食, 係今日嘅recommendation, 係鵝肝多士, 呢一餐真係幾邪惡又美味呀。
呢度位於砲台山同天后嘅中間, 港鐵站大約十分鐘路程。
2019-10-24
  • 法式鵝肝多士
炮台山近天后位置係莉莉子中學時代經常打滾既地方,個個地區出左名係上流人士高高層生活既地方,所以食既野當然唔會甘求其同馬虎。莉莉子重回舊地探朋友,朋友介紹左一間隱世食蠔餐廳,叫做「Oyster cove」蠔灣,齋睇名都知道佢一定係食蠔專門店。莉莉子入座後眼見每一枱客都點左一大盤蠔,十五十六之下,同朋友點左足足6款😂😂再加埋紅蝦同貝肉,配埋杯白酒,真係一大享受😍😍1. Chile Moritt尺寸中size ,海鹽味非常重,作為第一款黎講非常突出2. Irish Gigas呢款入口幼滑,帶點微咸,海水味相對無甘重,滑浖浖。3. Virginica 煙煙韌韌既口感,食落有咬口,海水味屬一般4. Coffin Bay呢款入口更滑,好似食緊奶白啫喱甘,肉質相對軟身,好creamy5. Fine de Claire尺寸相對大少少,海鹽味唔算好重,但尺寸大帶來既係厚身肉感,好飽滿6. La Perle Noire超大隻既蠔肉,長度會係甘多款最大,入口大大隻,肉質超實淨,海鹽味較淡,可以話甘多款中,莉莉子超鐘意呢款😍😍😍食完蠔,當然要試埋佢地主打既鵝肝多士同龍蝦pasta,鵝肝多士熱辣辣,煎香之黎鵝肝

1. Chile Moritt
尺寸中size ,海鹽味非常重,作為第一款黎講非常突出

2. Irish Gigas
呢款入口幼滑,帶點微咸,海水味相對無甘重,滑浖浖。

3. Virginica
煙煙韌韌既口感,食落有咬口,海水味屬一般

4. Coffin Bay

5. Fine de Claire

6. La Perle Noire

食完蠔,當然要試埋佢地主打既鵝肝多士同龍蝦pasta,鵝肝多士熱辣辣,煎香之黎鵝肝油滲入麵包中,加上入面夾左粉少藍莓果jam ,微酸中和油膩,好正呀🥰🥰

至於龍蝦🦞pasta ,呢間pasta 既口感接近神級層度,超級好食,煙煙韌韌又彈牙,最正係佢地既龍蝦肉預先拆件,澇埋醬汁勁好食🤣🤣

價錢就$400-500一位,以中高尚住宅區黎講,唔算好貴,但蠔同海鮮質素屬超高級,下次一定會再黎食😌😌😌
2019-10-19 760 浏览
數月前到過尖沙咀「蠔灣」吃過一頓飯,今晚剛巧過海到港島開會,醒起炮台山這間「蠔灣」,決定今晚重臨這餐廳。晚上七時多到達,已經有幾台客人。餐廳不算大,只有數張檯,位置不算多。室內燈光柔和,襯托著牆紙、黑白幾何圖案的地磚,裝潢具異國風情。這裡主要以新鮮海鮮入菜,即劏龍蝦、海膽和生蠔,也少不了扒類、意粉、義大利燴飯。蠔灣進口不同國家的生蠔,種類非常多,款式多到真是花多眼亂。所以我們點了海鮮拼盤,選了六款生蠔,每款兩隻。包括South Africa、Chile Montt、Irish Gigas、Find de Claire、Pousse en Claire、La Perle Noire。不同國家產地的生蠔各有特色,簡單用檸檬汁吊味就可以了。智利的Montt 相對很creamy,蠔味較淺,口感好好。南非South Africa 顯然小很多,入口清新,但一點都不腥,也較不肥美。法國的La Perle Noire也帶少少海水鹹香。帶子位爽甜,容易入口。牡丹蝦刺身(Botan ebi )蝦肉肉質爽嫩,非常彈牙。蝦頭有著少少黃色的蝦膏,非常鮮甜。海膽(Sea Urchin)188元一板海膽,價錢十分合

蠔灣進口不同國家的生蠔,種類非常多,款式多到真是花多眼亂。

牡丹蝦刺身(Botan ebi )
蝦肉肉質爽嫩,非常彈牙。蝦頭有著少少黃色的蝦膏,非常鮮甜。

海膽(Sea Urchin)
188元一板海膽,價錢十分合理。
海膽鮮甜,入口軟滑細緻,餘韻帶甘甜。包著紫菜一起吃更滋味。
海膽

赤貝刺身(Ark Shell)
份量很大,鮮甜清爽,帶海水鹹香。點上刺身鼓油和芥辣味道更好。
赤貝刺身

鵝肝多士
香煎法國鵝肝份量十足!油脂十分重,鵝肝表面好香脆,但是入口即溶,質感幼滑,十分惹味,整個口都好有滿足感,很好味!
配上藍莓醬,酸酸甜甜嘅醬汁中和了鵝肝嘅油膩感,簡直相輔相成。底部配上一塊脆脆的小多士,口感更加豐富。

燴龍蝦意粉
最後叫了一碟燴扁意粉來填飽肚子。燴龍蝦意粉已有折殻的龍蝦肉同鉗,很方便食用。肉質結實,意粉裹的忌廉稠度剛剛好,豐醇甘香,扁意粉不會煮得有肥膩感,令人回味。
燴龍蝦意粉

店員都好好禮貌及友善,生蠔也新鮮甜美,價錢合理,完美的一頓海鮮餐。
2019-10-16
赤貝刺身
  • 牡丹蝦刺身
  • La Perle Noire
2019-10-16 190 浏览
結婚週年紀念❤️ 咁啱我哋兩個都好鍾意食生蠔, 所以就揀咗蠔灣做今年的慶祝地方。 之前已經喺尖沙咀食過, 我都算係佢哋嘅熟客吧! 今次點了12隻生蠔, 每款兩隻,Chile Montt $36,South Africa $33,CB $32,Majestic $62,Gillardeau $42,Belon $68。然後再叫了海鮮,Urchin $268,Ark Shell $78,Scallop $38。 食咗咁多凍嘢,都要點返一個白酒洋蔥煮大蜆$238 和 Sea Urchin Risotto $238。 兩個人埋單Total $1505。每一隻生蠔都非常新鮮, 由淺味至濃味, 食出層次分明, 喜歡海水味又有, 比較creamy口感重又有, 鮮甜清新又有, 每次食完都令人回味無窮。海膽~ 配上紫菜食,新鮮甜美,食到停唔到口呀!帶子和赤貝~ 帶子鮮甜有口感, 赤貝爽口, 兩款都好新鮮。白酒洋蔥煮大蜆~ 每隻蜆都很大隻,肉質肥厚, 完全沒有沙, 用白酒烹調令到大蜆的鮮味更加突出, 仲可以飲番幾啖大蜆清湯㖭!海膽燴飯~ 食咗咁多凍嘢點返個海膽燴飯暖一暖胃, 口感creamy味道濃郁, 每粒

海膽~ 配上紫菜食,新鮮甜美,食到停唔到口呀!

帶子和赤貝~ 帶子鮮甜有口感, 赤貝爽口, 兩款都好新鮮。

海膽燴飯~ 食咗咁多凍嘢點返個海膽燴飯暖一暖胃, 口感creamy味道濃郁, 每粒飯都入口煙韌。

每次到蠔灣食蠔都好開心, 這裏的生蠔和刺身都很新鮮, 熟食也做得出色, 好感恩 有一個開心難忘嘅週年晚餐。

Ark Shell

• SeaUrchinRisotto
  • ArkShell
  • SeaUrchin
2019-10-16 581 浏览
最近心思思想吃海鮮,朋友就安排了蠔灣。餐廳位於炮台山和天后之間,店子細細,但廚窗擺放多款海鮮。餐廳叫得蠔灣,當然也唔少得主角生蠔,款式相當之多,法國蠔及其他國家的蠔款應有盡有。今晚的活口海鮮包括 : 象拔蚌、北寄貝、車厘蜆及赤貝還有原隻活海膽。而客人可根據喜好選擇各款新鮮生蠔及海鮮作為拼盤內容。以今晚的活口海鮮安排了一個拼盤 :美國 Honey Point $34智利 Chile Montt $36Fine de Claire $36La Perle Noire $42蠔款安排了由creamy款和重海水味款。北海道帶子 $38/隻肉厚味甜,極富彈性。地中海紅蝦 $88/隻蝦膏香濃甘甜,蝦肉爽甜鮮美。北海道赤貝 $78/隻入口有種彈牙感,味道鮮甜。車厘蜆 $48/隻飽滿而爽口的蜆肉。韓國海膽雖然平時比較少接觸到韓國的海膽,但一點也不遜色。配上紫菜,海膽的鹹鮮味更加突出。安格斯肉眼扒伴配自家製洋蔥汁 $298肉眼扒中間保持酒紅色,口感香嫩。自家製洋蔥汁味道香濃,使肉眼扒吃起來更惹味。燴龍蝦忌廉意粉 $298整個意粉也很有份量,除了意粉彈牙又夠多,龍蝦也不吝嗇。忌廉汁豐富,加上蛋汁,crea
最近心思思想吃海鮮,朋友就安排了蠔灣。

餐廳位於炮台山和天后之間,店子細細,但廚窗擺放多款海鮮。

而客人可根據喜好選擇各款新鮮生蠔及海鮮作為拼盤內容。

以今晚的活口海鮮安排了一個拼盤 :

美國 Honey Point $34
智利 Chile Montt $36
Fine de Claire $36
La Perle Noire $42
蠔款安排了由creamy款和重海水味款。

北海道帶子 $38/隻
肉厚味甜,極富彈性。

地中海紅蝦 $88/隻
蝦膏香濃甘甜,蝦肉爽甜鮮美。

北海道赤貝 $78/隻
入口有種彈牙感,味道鮮甜。

車厘蜆 $48/隻
飽滿而爽口的蜆肉。

韓國海膽

安格斯肉眼扒伴配自家製洋蔥汁 $298

燴龍蝦忌廉意粉 $298
整個意粉也很有份量,除了意粉彈牙又夠多,龍蝦也不吝嗇。忌廉汁豐富,加上蛋汁,creamy的感覺出色。

這裡雖然店子小小,但海鮮很有水準,而且海鮮以外的食物也有驚喜,是一個不錯的選擇。
2019-10-09
2019-10-08 91 浏览
呢排工作實在太辛苦 好需要搵間餐廳好好慰勞下自己 同朋友傾吓計訴下苦😼朋友話食過一次依間啲生蠔 幾靚 幾重海水味😻 不過鋪面就唔算好大 一於去試吓啦😼望到門口個招牌banner seafood platter同生蠔都真係好似好吸引喎😻 一於叫個seafood platter先😻😻自己揀左四款生蠔同一啲海鮮(牡丹蝦 車厘蜆 北海道帶子)生蠔真係即開 夠哂新鮮😽 鍾意食淡味小小嘅不妨試吓我呢個Chile Montt 雖然細隻但好鮮甜 入口比較幼滑爽口😽 鍾意啲海水味重啲嘅一定要食La Perle Noire😼 第一啖食落去超重海水味 簡直有啲鹹添😹 但之後蠔味突出番 味道好long lasting 回味無窮😸帶子超鮮甜 又大又飽滿 肉質柔軟😽 車厘蜆就好爽口 鮮味絕對唔會輸比生蠔 海水味就適中😽 牡丹蝦就冇我想像中咁大隻 不過勝在都有啲蝦膏😸安格斯肉眼扒伴沙律 佢個自家製洋蔥汁真係好香 仲有滿滿嘅洋蔥粒 不過就甜左少少😺安格斯肉眼扒超有牛味 煮得好嫩 肉質好淋 帶有少少脂肪超正😽😽燴龍蝦忌廉意粉熱辣辣上枱 有大大嚿龍蝦肉 啖啖肉😸 廚師又係加咗洋蔥特別甜 意粉就好彈牙無失手 細既porti

燴龍蝦忌廉意粉熱辣辣上枱 有大大嚿龍蝦肉 啖啖肉😸 廚師又係加咗洋蔥特別甜 意粉就好彈牙無失手 細既portion都好多😽 主食一啲都唔失色😽
2019-10-03
  • 安格斯肉眼扒伴沙律
2019-10-03 155 浏览
Happy Sunday用佳餚好好犒賞自己,為未來一週好好打氣💪🏻食海鮮、刺身大餐清爽無負擔😍每一道都回味無窮!海鮮拼盤,店家為我們推薦了四種生蠔、Cherry Stone、皇帝蜆、Scallop跟韓國馬糞海膽。不騙你,真的很!新!鮮!第一次聽這個品種,老闆説不是常有貨,今天好運碰巧我遇上了😋肉質厚而不韌,很爽脆,大滿足!生蠔很飽滿,撲面滿滿的滿滿海水味道♥️看顏色就知道有多新鮮了吧!好嫩啊🤤第一次品嚐韓國馬糞海膽,很鮮美,配韓國紫菜卷着一起吃,有一種特別的鹹鮮美味,超推😋👍🏻煎黑毛豬肉質juicy不柴!配上黑松露醬蠻邪惡但我們還是極快速清盤😂半熟蛋 + 黑松露醬 + 意粉拌在一起超級creamy🍝每一口都好香😍兩個女生吃剛剛好!

皇帝蜆

Chile  Montt

生蠔很飽滿,撲面滿滿的滿滿海水味道♥️

Gillardeau

韓國馬糞海膽
黑松露黑毛豬
卡邦尼意粉
2019-09-27 62 浏览
行開呢邊都未必留意到蠔灣 Oyster Cove,因為門面細細,位置不多,主要是兩人方桌。打開menu小店以近乎批發店零售價賣各款海鮮,可以話麻雀雖小但五臟俱全,仲可以預訂稀有的法國海鮮。半開放式廚房及玻璃冰鮮櫃內展示了各款是日精選,全部皆是貝殻海鮮,生蠔及蜆最多被個seafood platter 吸引而來,因為可以tailor made自己特別鍾意食作拼盤內容對於鍾情食生蠔海鮮的朋友簡直係天堂,特別生蠔選擇有好多,幸好有店員逐一介紹揀到岩自己口味的好少喺香港主動叫海膽,但呢度絕對放心食不但夠新鮮,入口口感香滑creamy!配紫菜食亦冇咁膩食完好滿足,叫返熱食Baked Iberico Pork Chop & Salad with Truffle Cream Sauce $298黑毛豬煎得火喉岩岩好,香脆又juicy,加埋truffle cream sauce 令到成個dish 更加錦上添花更香!Lobster Pasta with Cream Sauces $298呢個要大讚,我個人偏好硬身少少的pasta男朋友第一啖已經話你一定鍾意冇錯,而且佢係有隻流心蛋架,好似升級版的cabon

Make Your Own Seafood Platter

好少喺香港主動叫海膽,但呢度絕對放心食
不但夠新鮮,入口口感香滑creamy!配紫菜食亦冇咁膩

食完好滿足,叫返熱食

Lobster Pasta with cream sauces

呢個要大讚,我個人偏好硬身少少的pasta
男朋友第一啖已經話你一定鍾意
冇錯,而且佢係有隻流心蛋架,好似升級版的cabonara,因為加埋lobster增加埋解味

小店質素不俗,偶然街口轉角chill下蠔一下,價錢亦合理
2019-09-26
2019-09-26 74 浏览
週年紀念,朋友介紹下特意book左呢間「蠔灣」同老公慶祝!老公當然滿意,仲好積極咁點海鮮🦞自選海鮮拼盤..選了蠔、赤貝、帶子及海膽!蠔order了幾款!老公喜歡海水味較濃的,我們點了chile、南非、Majestic、Gillardeau & Find de Claire 每款都很鮮甜😋其中的Majestic 及南非,海水味較濃,大大隻夠灑,肉夠厚!簡單用檸檬汁吊下味,正👍🏻赤貝大大隻,爽口跟平時食刺身的口感不同好鮮甜!海膽用兩塊紙菜包黎食!正,海膽鮮甜,完全沒有肥膩感,海膽迷不要錯過😋黑松露焗龍蝦🦞好香的黑松露味道,龍蝦大大隻啖啖肉又鮮甜,而且餐廳巳切外了,客人般好容易就刷到黎食,正呢!!!黑松露海膽意大利飯飯意大利飯口感煙韌,海膽新鮮,有半熟海膽加海膽刺身,兩款都很美味呢!

自選海鮮拼盤.

赤貝
大大隻,爽口跟平時食刺身的口感不同好鮮甜!

黑松露焗龍蝦🦞

黑松露海膽意大利飯飯

2019-09-25
庆祝纪念
纪念日
  • 北海道活赤貝
2019-09-26 66 浏览
今日帶女朋友去食飯,知道佢好鐘意食海鮮,特登上網搵左一間食蠔餐廳,帶佢去食餐好的。朋友之前過依間餐廳,一直未有機會試下,今日黎到天后,就訂定枱食飯啦!餐廳座位唔多,想食都要訂定位先得。我地叫左一個海鮮拼盤,幾款生蠔,由法國來貨。由濃至淡口味,隻隻生蠔即開即食,保持新鮮。生蠔爽甜海水味濃,蠔飲鮮嫩夠哂驚喜!紅蝦爽甜好彈牙,蝦膏好重好濃,味道非常出色,帶子厚切香嫩,鮮味突出。韓國海膽,原板夠霸氣,海膽綿密鮮美。我地叫左西班牙黑毛豬,豬肉入口香嫩無比,燒得極香口,肉質粉嫩驚喜。黃金龍蝦意粉,龍蝦肉嫩,咸多黃味道咸香十足。
1K
2019-09-17 79 浏览
朋友知道我喜歡吃蠔,便帶我到天后這間生蠔餐廳,一起「蠔」吃一餐!餐廳名為「蠔灣」,開宗明義主打各國靚生蠔。生蠔以外,還有其他新鮮活海鮮、羊架、黑毛豬、牛扒等。分別點了4款生蠔,蠔身飽滿creamy的South Africa Rock、肉質爽口帶海水味的Lambert、口感綿密微甜的Majestic及海水味重的Krystale,全部即叫即開!地中海紅蝦爽彈鮮甜,蝦味濃郁;車厘蜆、北海道赤貝和北海道帶子,爽脆鮮味十足。焗西班牙黑毛豬扒伴沙律配松露忌廉汁 ($298)黑毛豬肥瘦適中、肉味濃郁,吃起來有油脂甘香,卻不膩口。配上黑松露忌廉汁,香濃惹味,為菜式錦上添花。黃金龍蝦卡邦尼意粉 ($238)採用香濃惹味的鹹蛋黃入饌,香氣撲鼻又惹味。鹹香味濃的黃金卡邦尼意粉配以肉質爽彈結實的龍蝦,帶有陣陣的咸蛋黃味,每一口都帶來滿足的感覺!

焗西班牙黑毛豬扒伴沙律配松露忌廉汁 ($298)

焗西班牙黑毛豬扒伴沙律配松露忌廉汁

黃金龍蝦卡邦尼意粉 ($238)

2019-09-15 48 浏览
呢一間位於天后嘅餐廳專食生蠔。生蠔款式有成二十幾款咁多,眼花撩亂!賣相非常吸引的海鮮拼盤,一上枱已令人垂涎三尺🤤店員好細心地講解生蠔的品種和品嚐的次序,基本上味道是由淡至濃的一個食法。全部生蠔都是即叫即開,好新鮮。左起分別係法國、智利同埋南非生蠔。法國生蠔味道最鮮甜,而且口感creamy;智利生蠔嘅海水味較濃,味道較腥。南非生蠔細細隻但亦十分鮮甜味美。地中海紅蝦肉質彈牙而且味道好鮮甜。北海道赤貝、車厘蜆同埋刺身級帶子同樣係非常新鮮。韓國海膽一板配埋紫菜一齊食,海膽肉質細滑入口即溶,正!黑松露醬烤黑豚肉, 黑豚肉肥瘦參半,咬落有有質感。黑松露醬同豬肉味道好夾,配埋一齊食更能突出豬肉嘅香味。松露龍蝦卡邦尼意粉係水準之作。用料不吝嗇,成碟意粉都有大大粒嘅龍蝦肉,而且係即叫即拆拆完即煮,食得出龍蝦非常新鮮。意粉嘅調味做得恰當好處,啖啖都係香濃嘅忌廉味。

2019-09-15
2019-09-15 781 浏览
近期多咗出入炮台山,不時去惠康買乳酪做早餐,每次都匆忙路過,沒留意這家店。直至閨密E相約响度食晚飯,才驚覺美食就在旁邊。店仔細細大約有20個坐位,播放住音樂歌曲,氣氛輕鬆自在。入門口就見到海鮮櫃,陳列咗多款生蠔、生猛波士頓龍蝦、車厘貝、象拔蚌,仲有活海膽,睇見都流口水呀!每張枱面都放咗一個金屬架,下層預先放咗個骨碟,俾客人放海鮮殼,而上層留空用嚟放海鮮盤由於S唔食生嘢,我哋兩個女子就揀咗6款生蠔,北海道帶子刺身同埋活海膽,仲叫咗2杯酒。食海鮮 ~ 飲白酒是常識吧。海鮮被精心逐一擺放在冰上,碎冰下面埋咗個燈泡,令海鮮盤份外明亮,特別靚,客人可以睇清楚上面嘅海鮮,未食已經興奮呀。 店員提示生蠔由檸檬位開始順時針咁食,因為佢哋已經將味道由淡至濃排好,好貼心。食蠔,除咗檸檬汁,仲有3種醬汁任你點,我鍾意就咁加檸檬汁,正!Chile Montt $48/隻,智利生蠔肥美飽滿,裙邊爽身,味道較清淡。South Africa$33/隻,體積較小,口感柔滑,入口清淡,後續海水味變重。Lambert$42/隻,口感細膩,有淡淡礦物味,蠔味十足。Find de Claire $36/隻,肉質爽滑,有海水味
近期多咗出入炮台山,
不時去惠康買乳酪做早餐,
每次都匆忙路過,沒留意這家店。
直至閨密E相約响度食晚飯,
才驚覺美食就在旁邊。
店仔細細大約有20個坐位,
播放住音樂歌曲,氣氛輕鬆自在。

入門口就見到海鮮櫃,
陳列咗多款生蠔、生猛波士頓龍蝦、
車厘貝、象拔蚌,仲有活海膽,

睇見都流口水呀!

每張枱面都放咗一個金屬架,
下層預先放咗個骨碟,
俾客人放海鮮殼,

而上層留空用嚟放海鮮盤
由於S唔食生嘢,
我哋兩個女子就揀咗6款生蠔,
北海道帶子刺身同埋活海膽,
仲叫咗2杯酒。

食海鮮 ~ 飲白酒是常識吧。

海鮮被精心逐一擺放在冰上,
碎冰下面埋咗個燈泡,
令海鮮盤份外明亮,特別靚,
客人可以睇清楚上面嘅海鮮,
未食已經興奮呀。

店員提示生蠔由檸檬位開始順時針咁食,
因為佢哋已經將味道由淡至濃排好,好貼心。

食蠔,除咗檸檬汁,
仲有3種醬汁任你點,
我鍾意就咁加檸檬汁,正!

Find de Claire $36/隻,肉質爽滑,有海水味餘韻。
Majestic No. 2 $42/隻,蠔味濃,帶子位特別甜。

La Perle Noire$42/隻,肉質爽身,海水中含金屬味。
生蠔新鮮好味又乾淨,
腸胃比較敏感嘅我一啲事都無,
抵讚呀!

活海膽$188/隻
原個活海膽有5瓣「肉」,
用匙羹將海膽逐一挖出,
就咁放入口食,口感細膩,

入口即溶無腥味,
味道鮮甜餘韻短。

北海道刺身帶子$38/隻
帶子刺身大大隻一開二,
鮮味爽甜,好味。

我哋都要照顧下唔食生嘢嘅S,
叫咗幾款熟食:青口、意粉、意大利飯。

白酒忌廉煮青口$238
青口夠肥美鮮味,
加埋白酒、忌廉、洋葱一齊煮,
仲有香芹、黑椒調味,

連湯汁都好好味。

鵝肝蘑菇忌廉意粉$198
鵝肝兩面煎得香脆,
口感外脆內裡柔滑。

意粉入口爽軟,
連同鮮蘑菇、洋蔥一齊食,
好好味。

帶子鮮蘆筍意大利飯$218
意大利飯面舖滿帶子,
飯粒爽軟帶微飯芯,

芝味香濃仲有拉絲,
飯內有青綠鮮蘆筍,
提升口感之餘,
令味道清新更鮮美。

我哋入坐時只有一枱客,
然後見客人陸續入來,
大多係一對一對嘅,
好快已經坐滿曬,
走時見海鮮櫃內所餘無幾,

食物流轉快=新鮮度有保證。

下次想食蠔,會再嚟呢度。

2019-09-08
  • 帶子鮮蘆筍意大利飯
  • 鵝肝蘑菇忌廉意粉
  • 帶子刺身
  • 活海膽
2019-09-10 486 浏览
男友都頗喜愛吃生蠔,蠔灣是他心水之選!今晚趁住睇戲前又話要去食番轉,我當然非常,十分樂意奉陪啦!店子小小但坐得舒服自在,整晚不停播放着英文情歌,令人心情放鬆!凍櫃裏擺放着同款式的空運海鮮,未開始食已非常期待!今晚揀左一個自選海鮮拼盤set, 有6款12隻生蠔,2隻牡丹蝦,2粒北海道刺身帶子和一板韓國馬糞海膽見到這個海鮮拼盤真是非常吸引!首先當然是先食蠔啦!品嚐生蠔必然由淡至濃,其中美國蠔口感比較清淡,但味道鮮甜。法國蠔則蠔味較濃,海水味重。Honty Point$34/pc~這款美國蠔蠔型是6款生蠔中最小,但頗為鮮甜Chile Montt$36/pc~來自智利的生蠔渾圓飽滿,口感爽滑,非常鮮甜!South Africa$33/pc~好嫩滑順喉,海水味濃郁!Irish$33/pc~海水味再濃郁些,甘甜美味!Lambert$42/pc~這款法國生蠔肉質肥美,香甜而富礦物質風味,吃罷鮮甜的餘韻縈繞口中久久不散,好美味!La Perle Noire$42/pc~有"蠔后"之稱的黑珍珠,蠔肉厚身creamy, 金屬味濃郁,先鹹後甜,口感豐富!牡丹蝦$58/pc~蝦肉肥美,爽脆彈牙,甘甜鮮味,好
陪啦!

凍櫃裏擺放着同款式的
空運海鮮,未開始食已非常期待!

見到這個海鮮拼盤真是非常吸引!首先當然是先食蠔啦!

Irish$33/pc~海水味再濃郁些,甘甜美味!

牡丹蝦$58/pc~蝦肉肥美,爽脆彈牙,甘甜鮮味,好正!

北海道刺身帶子$38/pc~帶子肉厚富彈性,非常鲜甜美味!

韓國馬冀海膽$188~雖然細細片,但口感綿密細腻,入口即溶,非常非常鮮甜,配埋鬆脆的紫菜一起吃,咸和鮮,脆和綿,層次和口感都非常豐富,齒頰留香!

白酒煮紐西蘭活蜆$238~蜆肉結實爽脆富彈性, 以西芹,洋葱碎,pepper和白酒一起煮,蜆肉的鮮甜更加提昇,非常美味可口,我連個汁都飲埋!

龍蝦意粉$198~龍蝦肉質緊實,Q彈,蟹鉗啖啖肉,鮮甜帶海水味。
意粉爽口,忌廉味濃郁creamy, 加上西芹和洋葱碎,非常香口惹味!

2019-09-05
  • 北海道活蜆
  • 燴龍蝦意粉
  • 海鮮拼盤
2019-09-08 52 浏览
作為一個蠔嘅愛好者,每次見到有蠔食嘅地方就衝去食,呢到有好多款可以揀。我地揀左6款,左邊開始South Africa,Chile Montt,Coffin Bay,Lambert,Find de Claire ,Majestic no.2,由淡味爽口到濃味creamy,每隻蠔都好新鮮,勁高質素。原隻活海膽 $168不得了原隻上,海膽入口即溶,無腥味好甜,可以配上紫菜一齊食。紐西蘭深海龍蝦仔 $156肉質爽口彈牙,鮮甜,仲有勁多蝦膏清酒蒜蓉煮活蜆 $238香味四溢,隻隻蜆超大隻,爽口,我地飲哂成個湯焗西班牙黑毛豬扒 $298黑毛豬肉質嫩滑,勁多汁,配上黑松露醬好香,底下仲下沙律菜,令到無咁罪惡感

原隻活海膽 $168

紐西蘭深海龍蝦仔 $156
肉質爽口彈牙,鮮甜,仲有勁多蝦膏

清酒蒜蓉煮活蜆 $238
香味四溢,隻隻蜆超大隻,爽口,我地飲哂成個湯

焗西班牙黑毛豬扒 $298