2022-11-22
朋友嘅生日飯,講到明想食海鮮,所以同佢哋銅鑼灣嘅蟹仙食下啲搭飛機嚟香港嘅海鮮。我哋叫咗一個最普通嘅套餐,包咗九款海鮮。一開始我哋就食咗隻日本野生赤蝦,佢呢個蝦嘅蝦膏真係好香,不過個蝦身就冇咁彈牙。然後就到嗰個龍躉片,大大塊啖啖肉,完全冇骨,食落真係好滿足。之後仲有台灣九孔鮑魚同埋日本珍珠蠔,雖然呢兩種都會縮水,但係味道真係好鮮味。然後就係刀貝,職員介紹嘅時候都同我哋講佢哋呢度嘅貝類全部都唔需要點豉油,因為全部都會有海水味。最明顯嘅就係呢個月亮貝,職員更加係千叮萬囑唔可以點豉油,因為其實你就咁睇都睇到佢表面上嘅鹽花,真係滿滿嘅海水味同埋鮮味。另外佢呢度嘅青口都好唔同,好多時食到嘅青口都係雪藏冇晒味,但係佢呢度嘅青口真係好鮮甜。食完晒啲方便嘅嘢之後就開始食啲要落手嘅嘢,首先係呢個澳洲青年龍蝦,佢啲肉都幾彈牙。不過我最鍾意嘅都係菲律賓奄蟹,因為佢啲膏真係好香好滑。然後佢啲蟹肉又帶有淡淡嘅海水味,同樣都係好鮮甜。食完晒啲海鮮之後就食埋個粥底,佢呢度嘅粥底係加咗排骨同埋芋頭粒,職員話因為佢哋嘅粥底係冇落味精,所以味道比較淡,建議我哋可以加啲菜舖落去調味。食完晒之後,仲有個椰汁燉雪燕做甜品。另外,
食完晒之後,仲有個椰汁燉雪燕做甜品。
另外,我哋仲叫咗一喳蜜桃汁,佢呢個蜜桃汁唔會太甜,顏色都同我哋平時飲嘅唔一樣,不過都幾好飲。