2021-04-25
想當年同朋友去食蒸海鮮就好似大抽獎咁,總有一兩個會食中霉肉或者勁多沙,好睇彩數,所以好多時正正常常唔出眾都已經收貨,今晚真心好有驚喜。尊貴海鮮套餐 ($399)越南大虎蝦彈牙鮮甜,正常發揮。 台灣九孔鮑魚已經清理乾淨,時間啱啱好,嫩滑多汁有鮑魚甜味,媲美鐵板燒質素。紐西蘭刀貝蚌好有驚喜,以為係貴妃蚌d fd,但係鮮甜百倍。 一見到內臟綠色有啲驚,店員話有人食嗰時會整走佢。 但我發現整極都仲有之後就照食,原來都幾甘香,絕對比鮑魚內臟更易入口,成舊味道好豐富。大西洋野生青口同Baby青口一樣咁滑,隔離枱都大讚野生係好味啲。紐西蘭月亮貝飽滿爽口,但係同居酒屋好食嘅清酒煮蜆差唔多味,反而鍾意刀貝蚌多啲。韓國珍珠蠔飽滿creamy,不過不失。龍蝦未食見到一梳梳嘅肉同埋光澤已經知好正,入口同想像中一樣爽甜,唔使點任何醬汁已經贏晒所有乜嘢芝士龍蝦,鮮味爆棚。二選一太平洋饅頭蟹同海星斑之間,當然係後者感覺比較大件抵食,但係想試新野都係揀咗饅頭蟹,果然冇後悔。 Size真係好似饅頭咁細,但係味道好得意,海水味濃得來唔會死鹹,散去之後蟹甜味就湧晒出嚟,反而引出鮮味。 細細隻真係妹好耐,但係蟹肉比平時食嘅更
尊貴海鮮套餐 ($399)
韓國珍珠蠔飽滿creamy,不過不失。
二選一太平洋饅頭蟹同海星斑之間,當然係後者感覺比較大件抵食,但係想試新野都係揀咗饅頭蟹,果然冇後悔。 Size真係好似饅頭咁細,但係味道好得意,海水味濃得來唔會死鹹,散去之後蟹甜味就湧晒出嚟,反而引出鮮味。 細細隻真係妹好耐,但係蟹肉比平時食嘅更加鮮同幼細,值得一試。
大黃奄蟹可謂全晚嘅重點,我大鄉里未食過所以更加期待。 唔使講啲膏真係好正爆曬出嚟,鮮甜得來唔會有任何草青味。 其實真係好似大閘蟹同河蟹嘅升級版,膏多啲好食啲,而肉質都唔錯。 第時大閘蟹癮起,我真係會揀食返大黃奄蟹好過。
食埋菜就到左我全晚暗中期待既粥底,同一般坊間粥底一樣都係蕃薯芋頭粟米菜莆之類,重點係真係食得出有蟹味。
我最鍾意嘅點係完全可以無視蒸海鮮嘅時間。 因為timer一響,店員就會衝過黎上菜,完全冇自助成份,食得輕鬆方便,有機會會再嚟。