3K
2016-05-10 822 浏览
忙碌的生活總要有時間偷閒一下、雖然今天星期一剛剛放完Weekend、但堆積的工作令我透不過氣、相約好姐妹亞L來到銅鑼灣一間日式料理店、享受一頓豐富的日本菜放鬆、放鬆。装潢並不華麗有平實感覺。環顧牆邊放滿多款日本酒、可惜明天還有早會、要不然喝過痛快。先來特選剌身盛、全由厨師發辨、將即日鮮送到我面前。嘩啦啦。。。馬糞海膽、甜蝦、油甘魚、墨魚和間八、全是我喜愛的。入口即溶的馬糞海膽、有著濃郁、歴久不散的味道。甜蝦頂呱呱、色澤晶瑩透徹、肉質漿口、有感皮膚充滿了彈性。蝦頭的蝦膏濃稠、忘不了。油甘魚油脂豐腴、啖啖脂香。我平時不太喜愛食墨魚、但今日改觀了。入口爆發了墨汁的香濃、滋味。間八肉質頗為結實、有嚼口。吃過刺身、再點串燒三味、有鹽燒厚切牛舌、豚肉露筍和鹽燒手羽。整體不過不失、沒有太大驚喜。今日推介是蒜茸燒廣島蠔、雖然細小但勝在重口味、蒜茸並沒有嗆味還提升了鮮甜味。再來一道中日Fusion菜、花膠雞絲濃湯手打烏冬。湯底果然雞味濃郁、鮮甜好味。絲絲的素翅幾可亂真有嚼口。花膠雖不是上等貨色、考慮到價錢己相當不錯。食過美味的一頓晚餐、己充滿能量、明天又重新開始新的一天了。

先來特選剌身盛、全由厨師發辨、將即日鮮送到我面前。

特選刺身盛
入口即溶的馬糞海膽、有著濃郁、歴久不散的味道。
馬糞海膽
甜蝦
油甘魚油脂豐腴、啖啖脂香。
油甘魚
墨魚
間八肉質頗為結實、有嚼口。
間八
串燒三味
整體不過不失、沒有太大驚喜。
鹽燒厚切牛舌
豚肉露筍
鹽燒手羽
蒜茸燒廣島蠔
再來一道中日Fusion菜、花膠雞絲濃湯手打烏冬。

湯底果然雞味濃郁、鮮甜好味。絲絲的素翅幾可亂真有嚼口。

花膠雖不是上等貨色、考慮到價錢己相當不錯。
素翅
烏冬
花膠
溏心疍
食過美味的一頓晚餐、己充滿能量、明天又重新開始新的一天了。
2016-05-09
間八
鹽燒厚切牛舌
蒜茸燒廣島蠔
2016-05-05 1015 浏览
見呢排終於忙完手頭上嘅project算係有啲時間可以約下朋友食飯就揀咗係銅鑼灣嘅呢間日本餐廳之前聽過人地推介話唔錯 今次終於有機會一試特選刺身盛 (二人份) $398 首先叫咗個特選刺身盛 所有材料係新鮮當日空運到香港再經由師傅親自挑選拼成嘅刺身盛宴有加拿大海膽 牡丹蝦 生螢光魷魚左口魚薄切 BB間八 油甘魚 加拿大象拔蚌望落去真係相當之豐富同吸引呀!再黎個加拿大海膽特寫先加拿大海膽真係好大份 而且好新鮮口感都好滑 食到好滿足但係驚食海膽嘅人可能未必接受到再黎要推介嘅係呢個牡丹蝦牡丹蝦係真係好新鮮好鮮甜同出面食到個啲真係差天共地富山白蝦壽司 $60呢度嘅蝦真係唔係講笑就連呢款白蝦壽司 啲蝦都好新鮮口感帶有少少脆口嘅感覺配上豉油就更加突然個陣鮮味日本伊勢海老烏冬 $168呢個龍蝦烏冬真係賣相都已經夠豐富真係一大隻龍蝦 呢個價錢黎講都唔算貴先講烏冬 面質好有彈性 好有咬感湯底都可以飲得出係好濃郁好香龍蝦味最後撈咗個龍蝦上黎特寫真係好大一隻而且仲有好多膏但唯一嘅不足係龍蝦肉煮得太耐肉身有啲偏硬 失去咗啲新鮮嘅味道最後兩個人食咗呢個價錢貴唔算貴 畢竟咁樣嘅質素 真係好難得耐唔耐食一次都接收到
見呢排終於忙完手頭上嘅project
所有材料係新鮮當日空運到香港
再經由師傅親自挑選拼成嘅刺身盛宴
有加拿大海膽 牡丹蝦 生螢光魷魚
左口魚薄切 BB間八 油甘魚 加拿大象拔蚌
望落去真係相當之豐富同吸引呀!
再黎個加拿大海膽特寫先
加拿大海膽真係好大份 而且好新鮮
口感都好滑 食到好滿足
但係驚食海膽嘅人可能未必接受到
再黎要推介嘅係呢個牡丹蝦
牡丹蝦係真係好新鮮好鮮甜
同出面食到個啲真係差天共地
富山白蝦壽司 $60
呢度嘅蝦真係唔係講笑
就連呢款白蝦壽司 啲蝦都好新鮮
貴唔算貴 畢竟咁樣嘅質素 真係好難得
耐唔耐食一次都接收到
2016-05-03
2016-04-04 1185 浏览
刺身併盤三文魚淡淡爽口肥美 海膽好鮮甜入口即溶 赤貝爽口醋鯖魚肉質黏淡淡魚香野菜天婦羅炸得啱啱好唔厚粉燒鰻魚飯鰻魚飯香煙濃濃惹味,白飯配上蛋絲惹味。 鰻魚肉嫩味道濃香淡淡爽口
刺身併盤
三文魚淡淡爽口肥美 海膽好鮮甜入口即溶 赤貝爽口
醋鯖魚肉質黏淡淡魚香野菜天婦羅炸得啱啱好唔厚粉燒鰻魚飯
2016-04-03 1450 浏览
閒日約朋友去銅鑼灣食lunch,周圍都係人,最後都係揾d樓上餐廳。朋友揀左呢一間日本餐廳,勝在夠清靜,裝修靚又好坐。我好媑意盞燈揀左日替C餐,壽司8件+劵物3件+迷你湯烏冬,仲有配沙律、前菜、蒸蛋、麵豉湯及甜品。好似好多嘢食咁,又可以慢慢食。前菜:呢個前菜有赤貝蘇加海帶,第一次咁樣食,都幾特別; 蛋都好滑,上次食過一間D蛋好"鞋"...主菜:有8種唔同既壽司,好適合D眼闊肚窄既人,想試好多種嘢,但又但唔到好多。其實職員有講解過一次,但我又唔記得係邊幾款,每一件都好新鮮好正,食完都半飽。呢個烏冬就差少少,唔夠彈牙,但湯底都好清甜,幾配合呢個壽司組合。甜品:桂花奶凍,好少奶凍會用呢個味,都好清甜,好滑。成餐清清地,好適合OL 食,仲坐得好舒適。朋友揀左個温泉玉子角切魚生飯,可以加18蚊變差,個樣都好正。其實都有好多嘢可以食。夜晚仲有抽獎,都幾得意

朋友揀左呢一間日本餐廳,勝在夠清靜,裝修靚又好坐。
我好媑意盞燈
前菜:

主菜:

甜品:
桂花奶凍,好少奶凍會用呢個味,都好清甜,好滑。

成餐清清地,好適合OL 食,仲坐得好舒適。

夜晚仲有抽獎,都幾得意
2016-03-28
2016-04-02 1054 浏览
家中有人糖尿病, 食日本餐是一個不錯的選擇, 因為不太肥又不會太甜今天中午就了家人去了這間餐廳開餐其實樓下有很多派傳單的阿姨, 反而有點趕客…..少一點人會更好和式簡約的設計, 牆身擺放了很多不同的日本酒, 而且佢日本的居酒屋一樣, 餐廳有bar table, 可以一個人來幫襯都會有人跟自己吹水雜錦魚生丼 (配沙律, 前菜, 蒸蛋, 麵豉湯 及甜品) = $128這個價錢真的不貴, 有多款厚切的刺身沙律比我想像中多食材, 而且有我喜歡吃的凍蕃茄而我比較喜歡佢地自家做的漬物 – 赤貝蘇 + 海帶, 口感很彈牙!蒸蛋 - 內有很多不同的材料, 令蒸蛋層次豐富雜錦魚生丼: 吞拿魚腩, 三文魚籽, 三文魚, 牡丹蝦, 油甘魚, 北寄貝, 魷魚等沒有腥味, 食材挺新鮮, 而且裡面還有一些帶甜的菇因為每一片都好厚切, 我食了上面的刺身都有差不多full 了, 其實飯都覺得portion 太多了, haha!我最欣賞的是這個餐最後一道菜 – 桂花奶凍, 雖然賣相很普通, 但桂花奶凍不會過甜, 帶有花香的奶凍呢!
今天中午就了家人去了這間餐廳開餐

這個價錢真的不貴, 有多款厚切的刺身
配沙律, 前菜, 蒸蛋, 麵豉湯 及甜
沙律比我想像中多食材, 而且有我喜歡吃的凍蕃茄

蒸蛋 - 內有很多不同的材料, 令蒸蛋層次豐富
雜錦魚生丼
沒有腥味, 食材挺新鮮, 而且裡面還有一些帶甜的菇

桂花奶凍

2016-04-22
配沙律, 前菜, 蒸蛋, 麵豉湯 及甜
雜錦魚生丼
2016-03-23 1235 浏览
當天的午餐, 落腳在 京都廣場6樓 螢壽司 ~門面的裝修, 和風味濃, 滿載著日式氣氛 ~Menu ~我點了, 極上刺身定食 $188(配白飯、沙律、蒸蛋、麵豉湯、前菜、甜品)日式蒸蛋: 蛋蒸得十分滑嫩, 有木魚湯的味道, 食材除蒸蛋外, 還有冬菇、蟹柳、銀杏 ~前菜 - 汁煮蘿蔔 : 蘿蔔質地軟腍, 吃落無溠, 口感一流, 味道清幽香甜 ~刺身(甜蝦、三文魚、八爪魚、帶子、吞拿魚、海膽、 伊佐木)甜蝦 刺身 : 肉質鮮嫩爽彈, 膠質感重, 蝦味濃郁 ~帶子 剌身 : 肉質緊實中帶柔軟, 味道奇鮮又甘甜, 非常鮮嫩 ~吞拿魚 刺身 : 肉質厚而夠質感, 入口軟綿, 味道既淡然又豐盈, 油脂甘香 ~三文魚 剌身 : 魚味濃郁, 油脂紋路分佈平均, 肉質細膩, 肥美新鮮 ~海膽 刺身 : 顏色呈橙黃有光澤, 味道鮮甜甘香, 質感柔軟, 入口即溶 ~八爪魚 刺身 : 口感肉質鮮嫩中帶爽脆, 味道鮮甜 ~伊佐木 刺身 : 白裏透紅, 入口微帶爽脆, 味道清爽又甜美 ~最後, 以店方自家製的 奶凍 作終結 ~本篇完 ~
當天的午餐, 落腳在 京都廣場6樓 螢壽司 ~
門面的裝修, 和風味濃, 滿載著日式氣氛 ~
Menu ~
我點了, 極上刺身定食 $188
(配白飯、沙律、蒸蛋、麵豉湯、前菜、甜品)
刺身
(甜蝦、三文魚、八爪魚、帶子、吞拿魚、海膽、 伊佐木)

甜蝦 刺身 : 肉質鮮嫩爽彈, 膠質感重, 蝦味濃郁 ~
八爪魚 刺身 : 口感肉質鮮嫩中帶爽脆, 味道鮮甜 ~
最後, 以店方自家製的 奶凍 作終結 ~
本篇完 ~
早前同Mr.K去食周年飯,發現樓下有間壽司店,之後聽到朋友話呢度係主打飛機貨,每日都有不同的刺身返,所以呢日開完會就嚟食lunch 啦!入門口見到有個祈願架,掛左好多木牌,最入面有吧枱,可以睇住師傅整刺身壽司!午市套餐除左有飯,烏冬,定食,便當外,最特別就係自選壽司套餐,可以喺咁多款壽司中揀十二件,其中仲有每日不同的飛機貨,就係鉛筆寫嗰啲!比較貴價的刺身就只可以揀一件,都應該嘅,其他就每款最多兩件!定食會包括前菜,沙律,湯及蒸蛋當日的前菜是芝麻豆腐,蕃茄沙律用沙律醋作簡單調味,温室蕃茄多汁又甜美,整體口味清新。味噌湯入面有好多豆腐粒,感覺足料,而蒸蛋則不過不失,個人認為可以再滑身少少。等左一陣,終於送上我的午餐,店員都會介紹各款壽司,我叫左甜蝦,海膽,拖羅,針魚,金目鯛,赤貝等.....壽司係手握壽司,入口微暖,大小剛好一口一件,刺身新鮮度尚好,但當然的可以更好!最後仲有蜜瓜奶凍作甜品,估唔到純白的外表,竟然蜜瓜味挺濃郁,滑溜溜正好為一餐畫上句號!配左薑茶(午市套餐價另加$18),午市不包飲品(只包茶),如果配汽水都要另外加錢,雖然只係加幾蚊,但感覺好似Mean左少少....可能我俾出
早前同Mr.K去食周年飯,發現樓下有間壽司店,
入門口見到有個祈願架,掛左好多木牌,
最入面有吧枱,可以睇住師傅整刺身壽司
午市套餐除左有飯,烏冬,定食,便當外,
最特別就係自選壽司套餐,可以喺咁多款壽司中揀十二件,
其中仲有每日不同的飛機貨,就係鉛筆寫嗰啲!
定食會包括前菜,沙律,湯及蒸蛋
當日的前菜是芝麻豆腐
前菜
等左一陣,終於送上我的午餐,店員都會介紹各款壽司
我叫左甜蝦,海膽,拖羅,針魚,金目鯛,赤貝等.....
自選壽司12件
壽司手握壽司,入口微暖,大小剛好一口一件,
刺身新鮮度尚好,但當然的可以更好!
自選壽司12件
最後仲有蜜瓜奶凍甜品,估唔到純白的外表,竟
然蜜瓜味挺濃郁,滑溜溜正好為一餐畫上句號!
蜜瓜奶凍
配左薑茶(午市套餐價另加$18),午市不包飲品(只包茶),
可能我俾出面啲餐廳種壞晒卦
薑茶

2016-03-03
蜜瓜奶凍
薑茶
2016-03-22 1003 浏览
早前同老婆仔也來過吃晚飯,感覺不錯,今日與同事路過銅鑼灣時,也就特意來一嘗這裡的午餐。三段壽司便當燒豬軟骨、天婦羅、刺身。豬軟骨軟腍 醬汁不多,入口較為乾身,但尚算入味。天婦羅炸得香口脆身,不油膩。炸蝦爽口彈牙,出色之作。刺身味道鮮嫩香甜,吃不出雪藏味,尚算新鮮。午餐配上白飯、湯、沙律、小食,頗飽肚外,價錢實惠。帶子刺身拼盤。鮮香帶子,入口香甜鮮嫩,不帶筋保持嫩香。內藏部分更為鮮甜,入口新鮮,非常出色。
三段壽司便當
燒豬軟骨、天婦羅、刺身
午餐配上白飯、湯、沙律、小食,頗飽肚外,價錢實惠。
帶子刺身拼盤。
2016-03-20 988 浏览
京都廣場的樓下很繁忙, 我意思是派傳單的姨姨, 今趟又被介紹了上六樓吃午餐。我們竟然是第一檯客, 店內環境清靜, 坐在落地玻璃旁也很寫意。午餐牌裏的午餐, 看上去的價錢是幾優惠, 不過我還是要點「自選壽司12貫」$238隨後侍應生便送上這壽司點菜紙, 刺身款式由普遍的 三文魚、吞拿魚 那些 到 目仁奈、伊佐木 亦有。壽司午餐奉送沙律、前菜、蒸蛋及麵豉湯,蒸蛋的質感滑溜, 蛋香與木魚香皆齊備。自選壽司12件, 而我卻選擇六款刺身, 每款兩件: 吞拿魚、左口魚、目仁奈魚、伊佐木魚、鰻魚、海膽,  醋飯糰是造得比較細粒, 更加可以一口一件無難度。  刺身新鮮, 肉質緊緻嫩滑, 味道鮮美又獨特。餐後甜品是店家自製的奶凍我們離開時, 還有很多人在吃午餐呢!
壽司午餐奉送沙律、前菜、蒸蛋及麵豉湯,
蒸蛋的質感滑溜, 蛋香與木魚香皆齊備。
餐後甜品是店家自製的奶凍
我們離開時, 還有很多人在吃午餐呢!
题外话/补充资料: 味道 4 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 3.5
2016-03-18 941 浏览
對那種偏走港式風格的日本料理店一向甚為抗拒,總認為在壽司大將桌檯上一定要站著幾個東洋師傅的我,在今夜於此試了一頓晚餐之後,心態上登時有了三百六十度的轉變 ---- 原來由香港師傅主理的也有蠻高水準的出品....兩個人前來,又吃刺身加上壽司串物及一品料理,吃得飽之餘亦見水準且十分經濟,每人只需付出三百多大洋就換來一頓讓人飽足的,可說是超值之至....依照慣例,先點兩三味小食來熱熱身....從左邊的龍蝦沙律開始吃起,雖其外層有著厚厚的一大堆沙律醬掩蓋但龍蝦肉的鮮甜糯口仍是能輕易感受出來....中間的"冰糖漬"大家不要誤會是真的拿一片冰糖來去醋漬,店方用的是三文魚頭的"T"字位,將之𠝹成薄片後再拿醋去醃漬,味道酸淡有致咬下去爽脆中帶點煙齦,口感十分有趣,絕對可視之為一道較高級的零食 / 下酒菜....最尾上場的是明太子沙律。明太子是切成一粒粒小方塊的,和前述龍蝦沙律同一樣外頭是被撈入了厚厚的奇妙醬,不過明太子獨有的顆粒咬口以及鮮辣微辛還是非常突出惹味得很....按下來上桌的,當然是刺身併盤....是夜在此遇到的全都屬口味偏淡泊的白身魚 ---- 左口薄切沒如想像中的味濃郁,質地淰身偏軟味蠻清

依照慣例,先點兩三味小食來熱熱身....
按下來上桌的,當然是刺身併盤....
是夜在此遇到的全都屬口味偏淡泊的白身魚 ---- 左口薄切沒如想像中的味濃郁,質地淰身偏軟味蠻清淡的。吃法是將一小撮細青蔥及漬蘿蔔茸置於魚片中後再醮酸醋,嚐後口腔登時變得非常的清爽;琵琶龍蝦肉雖嬌小但卻味清雅脆爽夠甜鮮;油甘採厚切手法咬口十足肉質帶微爽全沒半點腥氣;連皮上的深海池魚相對上魚味是最為濃烈的,肉和前述的左口一般同樣偏軟。遺憾的是同行舅父仔吃的那一片竟嚼著了丁點未清理好的細魚骨,此刻心感有點兒大煞風景了....

有了刺身,接下來當然是到壽司登場....
牡丹蝦肉甜糯口黏黏的極新鮮,置頂還有呈細顆粒狀的青綠色蝦籽相伴,放進口中甜鮮與卜卜脆的咬口一併於口腔爆發自然極令人滿足;置中的的鯛反倒覺甚普通,縱然其魚味重鮮味足再添上點綴的青檸小片帶來的清香本是不差,但可惜的是肉本身是帶有少許的筋,一向不喜吃有太多筋的我自然對之印象打了一個折扣;押尾的海膽加帶子的組合,前者滑溜creamy甜而不見腥,後者肉厚略炙見半生熟論甜度絕不比uni遜色。飯團揑得鬆緊有致不輕易一夾就散開,功夫是挺不俗的,而且飯粒隱隱然嚐到了一點鹹味。聽侍者說原來師傅在飯上抹了一點點的海鹽上去,故此吃時也不用醮太多的醬油去添味就可以吞進肚內....

說這兒的串物是最強,也不是沒有道理的....

貪吃的小弟正陶醉於享受店自慢黑松露豚肉金球菇之際,才猛然醒起沒有為它拍照留個紀念,這著實讓我懊惱了一陣子....

說回這招牌串物,未吃先嗅到的是黑松露菌醬飄來的香氣。來自韓國的金球菇,咬將下去略有菇菌類的甜,質地爽爽不黏牙蠻多汁,驟然食落去真的很像平常吃的金菇但texture卻來得更細緻。個人最欣賞反而是燒炙得脆脆油脂盡出的西班牙黑豚片,只需用少許鹽加胡椒來處理,已是一道不可多得的美味串物....

接下來的明太子燒杏鮑菇,小弟當自毫不怠慢地馬上舉機拍照....
厚身味甜的杏鮑菇,論汁豐程度雖略有不及前述的金球菇但於其上塗了一層厚厚的明太子沙律醬上去後再燒灸至微焦,入口甘鮮惹辣兼而有之,絕對是另一送酒恩物....

牛舌同樣只用最簡單的鹽及胡椒作調味,就這樣便能輕易吊出肉的鮮味。牛舌本身肉厚沒羶氣口感爽脆,而且外皮燒至輕微帶脆香噴噴的,小弟登時毫不客氣將一整串KO....
萵荀是季節性之物,通常小弟吃到的都是以清炒去處理的,料想不到以豚肉片裹之來吃竟是十分不俗 ---- 萵筍略經弄至跡近熟後再用一片豚肉包著來燒,萵筍仍然爽得不得了尤如在吃水梨般而豚肉的油脂是全滲進萵筍裡,感覺很特別....
普普通通的一客於居酒屋常備燒雞翼,竟能成為全夜最佳 ?
燒成皮脆肉嫩的它灑鹽及胡椒的比例份量恰到好處,皮與肉的每一分每一角落都能嚐到鹹辛味且不會太over,出色....

前面吃剩的牡丹蝦頭,我們固之然要奉行環保原則不要浪費將之弄成麵豉湯及送酒小食....
湯是鮮甜得入心入肺的;炸蝦頭則處理得乾身一滴油也無香脆甘香得可以....

至於一品料理的水平又如何呢 ?
蒜香豆腐用鐵板上上桌時熱滋滋的十分夠熱辣。豆腐外皮儘管已被杰身的黑椒醬汁弄淋但幸好內裡仍是軟滑的;醬汁除了帶辣還帶甚重蒜味,故此墊底的甜洋蔥便盡收漁人之利,入口是又香辣又夠甜....

蠻有港式風格的一大窩花膠雞柳濃湯手打烏冬,粗條烏冬彈牙帶微煙齦;窩內花膠約有七至八片,再加上一大堆像魚翅的東西委實足料非常,咬下去"發"得夠淰絕不會咬到一片片像橡筋般的物體;湯底甜度甚高而不會太膩口;雞柳算是最弱的一環 ---- 沒預先經調味的它自然是有夠輸蝕,細嚼之下還帶有丁點的雪味,故此小弟唯有專攻"魚翅花膠烏冬"好了....
最後來一客荔枝特飲,以此來一清剛才所有食物可能帶來的膩感,確是一記妙著也....
2016-03-17 724 浏览
又到高水準日本料理雲集既銅鑼灣開飯!今次選左 Open Rice 食評唔既螢壽司開飯。同朋友兩人坐低,一貫日式簡單既裝修,壽司師傅魚生櫃放滿左魚生,種類唔少,調魚見佢都好幾款。餐牌食物種類唔少,前菜、沙律、刺身、壽司卷物、串燒、爐端燒、炸、飯、鍋、烏冬、天婦羅、甜品等等等等等等………應有盡有,感覺比一般日本料理更多選擇,可恨得兩丁友,大食極有限…有選擇困難症者注意!前菜選左…小食併盤,咩都試下。有三款,冰糖漬、龍蝦沙律、明太子沙律!其中以冰糖漬最特別,食既係三文魚頭部份,甜甜酸酸地、爽爽地、韌韌地,口感好得別。龍蝦沙律加入左芥末,香而不辣。明太子沙律切成方塊,伴以蛋黃醬,甚為開胃。再黎就係刺身,點左琵琶蝦、左口魚、深海池魚、油甘魚!琵琶蝦雖爽口,但係小弟都係鐘意牡丹蝦既甜味。左口魚一向淡口,但仍食出其淡淡鮮味。深海池魚........有骨 ..........O 咀,都好少遇到有,好彩食到呢度都满意,如果唔係要發難!油甘魚勁厚切,一向鐘意食油甘魚既魚香味,佢仲要厚切…極度享受,全個併盤最正。再黎三款壽司,牡丹蝦放上蝦籽,牡丹蝦本身新鮮的話都無得點輸,火炙的鯛壽司就一般,鯛魚本身唔係好夠
又到高水準日本料理雲集既銅鑼灣開飯!

餐牌食物種類唔少,前菜、沙律、刺身壽司卷物、串燒、爐端燒、炸、飯、鍋、烏冬、天婦羅、甜品等等等等等等………應有盡有,感覺比一般日本料理更多選擇,可恨得兩丁友,大食極有限…有選擇困難症者注意!

小食併盤

特選刺身
再黎三款壽司,牡丹蝦放上蝦籽,牡丹蝦本身新鮮的話都無得點輸,火炙的鯛壽司就一般,鯛魚本身唔係好夠鮮味,上面放左一小片青檸,搶埋D味添。海胆帶子壽司,海胆同帶子都好正,好鮮味,兼且炙過,好鬼香。
牡丹蝦頭湯
食剩牡丹蝦頭佢可以炸或湯上,一般都會炸,咁岩病病地,都係湯上,不過佢用既麵鼓湯就好濃郁,反而成為重點。

明太子燒杏鮑菇,明太子味唔好出,皆因比排山倒海厚厚既蛋黃醬蓋過,好彩我係蛋黃醬人,照單全收,兼且杏鮑菇爽甜,唔錯。
明太子燒杏鮑菇
厚燒牛舌夠厚肉,有口感,外層燒得香脆,鹽及黑椒調味岩岩好…
燒牛舌
花膠雞絲濃湯手打烏冬,用上花膠,算係幾Fusion下。一上桌,湯既香味撲鼻,雖然已經係飽左八成,都流一流口水。

要讚既係佢用既花膠,唔係求求其其,份量足,兼且係厚身彈牙花膠,驚喜。
花膠雞絲濃湯手打烏冬
鐵板蒜香豆腐,外表平平無奇,不過好味,豆腐外表微微香脆,入面嫩滑,配菜洋蔥油左少少,但係醬汁惹味。
鐵板蒜香豆腐
最後整杯濃味既士多啤梨茶,為呢餐美食劃上完美句號。
荔枝茶
整體上道道菜都有水準,甚至有驚喜,用不同食材同烹煮手法,幾Fusion 又有創意。座位初入座舒適,係之後人多就有少少迫,枱同枱間距唔夠,不過服務非常勤力…兼且待應都好熟餐牌食物。

大飲大食,開懷既一餐…價錢實在合理。
2016-03-10
鐵板蒜香豆腐
荔枝茶
  • 油甘魚刺身
2016-03-14 755 浏览
雖然叫做螢寿司,但寿司其實並非主打菜,同居酒屋無大分別,由刺身寿司,串燒,炸物到飯麵俱全。頭盤先嚟個刺身拼盤,牡丹蝦大大隻又爽甜,喜之次火炙過後外香內軟。活帆立貝鮮甜爽口。整體都表現相當出色。牡丹蝦頭可刺身食或加錢作炸物或麵豉湯,炸香嘅蝦頭先殻都可以食埋,蝦羔甘香無比。另外配炸蝦仔非常香口,帶有濃郁蝦味。炸魚片有點似即食日式小食鱈魚片,但添了一份香脆的新鮮滋味。串燒牛舌用上舌芯,厚切保留爽口口感,配之黑椒碎相當香口。雞肉串燒,密質質的雞肉卻燒得剛好,外香內軟,醬汁味剛好不會太濃。很特別的一道串燒,萵筍豚肉卷,萵筍爽口多汁,帶一點點清甜,豚肉夠薄,亦盡吸醬汁香味。燒得薄脆香口。是日師傅特選寿司,小試了四件。拖羅分兩種,一種是帶有少少辣味,但可能我食得辣,實在唔係太覺,只要件拖羅夠靚,就配乜都掂啦!海膽拖羅蓉甜蝦,甘甜,魚油,再甘甜,不得了,食完一件實在唔夠。火炙甜蝦海膽,本來都相當精彩,可惜我先吃了上一件,頓時失色。是日飽肚之選係烏冬,但係係龍蝦湯烏冬。龍蝦濃湯配埋半隻波士頓龍蝦,蝦肉不太鮮甜,因味道盡在龍蝦湯內。烏冬彈牙,龍蝦湯鮮味爆燈。最後以平凡的朱古力雪糕作結,但平凡中,都加左朱古

活帆立貝鮮甜爽口。整體都表現相當出色。
另外配炸蝦仔非常香口,帶有濃郁蝦味。
炸魚片有點似即食日式小食鱈魚片,但添了一份香脆的新鮮滋味。
串燒牛舌用上舌芯,厚切保留爽口口感,配之黑椒碎相當香口。
是日師傅特選寿司,小試了四件。
是日飽肚之選係烏冬,但係係龍蝦湯烏冬。
烏冬彈牙,龍蝦湯鮮味爆燈。
最後以平凡的朱古力雪糕作結,但平凡中,都加左朱古力脆醬盡顯不平凡。
2016-03-13 595 浏览
思鄉病又發作,加上朋友生日,今晚黎咗呢度食日本菜,諗住普普通通食一餐日本野,點知就有驚喜啦!今日壽星仔決定食乜,首先點咗個特選刺身盛, 有牡丹蝦兩隻,喜之次,鱸魚,油甘魚,仲有一隻活赤貝! 喜之次超級好食! 炙咗個魚皮,魚肉keep住係生既,好好味! 活赤貝爽甜,裙邊爽脆! 薄切鱸魚配酸汁食,鱸魚口感同池魚差不多,但鱸魚就鮮甜好多! 牡丹蝦超大隻,重點係可以加錢將個牡丹蝦頭炸咗佢, 咁就可以全隻蝦都食晒,點滴不浪費! 魚干拼盤, 呢個超得!亮點係炸蝦仔,脆卜卜又香口,點七味粉沙律醬食,食下一隻又一隻咁,真係超級好味!仲有燒雞泡魚干,又係做得好出色,唔會變咗柴皮,正! 伊勢海老湯烏冬, 龍蝦濃湯,加半邊龍蝦,仲有素翅,半熟蛋,竹輪魚蛋同粟米,成個配搭幾balance ,雖然呢間係日本料理,但佢個龍蝦湯底絕對做得好過出面某d西餐廳,烏冬爽滑,無煮到過晒火,而佢好聰明咁用沙窩上,保持溫度,食到最後一啖都仲係熱既!見到隔離枱有二人套餐都幾足料,下次可以一試!

今日壽星仔決定食乜,首先點咗個特選刺身盛,
有牡丹蝦兩隻,喜之次,鱸魚,油甘魚,仲有一隻活赤貝!

活赤貝爽甜,裙邊爽脆!

薄切鱸魚配酸汁食,鱸魚口感同池魚差不多,但鱸魚就鮮甜好多!

牡丹蝦超大隻,重點係可以加錢將個牡丹蝦頭炸咗佢,
咁就可以全隻蝦都食晒,點滴不浪費!

魚干拼盤,

伊勢海老湯烏冬,

見到隔離枱有二人套餐都幾足料,下次可以一試!
2016-03-04
庆祝纪念
生日
  • 魚干拼盤
2016-03-05 720 浏览
CWB 樓上食店已開了很多,慢慢就會發掘出來,就來試試這日本feel裝修-螢壽司原條鰈魚天婦羅原條鰈魚天婦羅外脆內嫩, 皮薄香脆,鮮味同時不會油膩感。鰻魚飯。鰻魚肥美厚肉,醬汁比較少, 鰻魚早已吸收盡了蒲燒汁燒的火侯剛好,所以是很有味道。特選刺身盛選料很豐富,由師傅嚴選時令的刺身刺身用料十分新鮮, 既切得厚薄適中漬鯖魚味道非常濃郁,魚肉較腍。活北寄貝刺身肉質彈牙,嚼勁彈牙

原條鰈魚天婦羅

原條鰈魚天婦羅外脆內嫩, 皮薄香脆,鮮味同時不會油膩感。
特選刺身盛選料很豐富,由師傅嚴選時令的刺身

刺身用料十分新鮮, 既切得厚薄適中
漬鯖魚味道非常濃郁,魚肉較腍。
活北寄貝刺身肉質彈牙,嚼勁彈牙
2016-03-04 780 浏览
係銅鑼灣, 日本菜嘅選擇真係唔少, 今日午餐就幫襯咗位置駱克道京都廣場嘅 ... 螢壽司呢間日本料每星期返貨四次, 保證食物質新鮮。極上刺身定食突然想食好多刺身又唔想自己揀, 呢個餐啱晒我啦! 一盤刺身上有唔同款式, 全部感覺都好新鮮, 最喜歡海膽有兩小份, 味道鮮甜得不得了! 吞拿魚鮮甜無筋, 帆立貝軟綿滑溜, 三文魚魚香比較淡, 八爪魚有少少乾, 不過尚能咀嚼, 另外甜蝦亦新鮮爽甜又有膏, 跟餐有沙律、前菜、味噌湯、白飯、甜品, 作為午餐之選, 認真超飽足 此店午餐尚有多款選擇, 豐儉由人, 認真吸引!

呢間日本料每星期返貨四次, 保證食物質新鮮。

極上刺身定食
突然想食好多刺身又唔想自己揀, 呢個餐啱晒我啦!

一盤刺身上有唔同款式, 全部感覺都好新鮮
跟餐 沙律 前菜 味噌湯
跟餐 甜品

此店午餐尚有多款選擇, 豐儉由人, 認真吸引!
跟餐 沙律 前菜 味噌湯
跟餐 甜品