2019-09-25 92 浏览
今日7:30 左右去到餐廳🍴已經見到有人等緊位啦😃好在有book 位可以立即入去❤️眼見員工們態度都唔錯,係一間親切小店呀試左海膽撈烏冬,味道唔錯呀。小店雖然主食選擇唔多,但樣樣睇落都唔錯。份量唔太大,不過唔夠飽都可以叫埋小食試下呀再試埋招牌pancake 🥞,我叫左果款就有橙味加salted chocolate🤤都幾特別~可以打卡又得食又好味😋Pancake 面頭仲寫住HK嫁見到隔離慶祝生日🎂 幾個女仔仲叫左🍑桃pancake 好似好正咁喔!下次都會再黎試試👍

眼見員工們態度都唔錯,係一間親切小店呀

Pancake 面頭仲寫住
HK嫁

• 海膽和風卡邦尼烏冬
  • 開心果士多啤梨班戟
2019-09-25 91 浏览
哈哈今日去尖沙咀,朋友找到一間好特別的餐廳!食pancake 但是有咸食的食法!🤔又咸又甜的好怪!😂🤣咁就去試下!一內餐廳,清新簡潔的裝修!我們點了一個和牛漢堡🤣😂看圖就覺得怪怪!明明看到是pancake那是漢堡!朋友說好食嫁!😂味道不錯和牛漢堡扒好好食!咸咸甜甜好好味!👍🏻我們還點了一個提拉米蘇芭菲是一個正常的甜品味道也不錯!上面有脆脆的粒粒!好香濃的提拉米蘇!不過有點貴 ! 提拉米蘇芭菲 $88
又咸又甜的好怪!😂🤣咁就去試下!
一內餐廳,清新簡潔的裝修!
我們點了
一個和牛漢堡
🤣😂看圖就覺得怪怪!明明看到是pancake

那是漢堡!朋友說好食嫁!😂
味道不錯和牛漢堡扒好好食!
咸咸甜甜好好味!👍🏻

我們還點了一個提拉米蘇芭菲
是一個正常的甜品

提拉米蘇芭菲 $88
2019-09-23 96 浏览
看到ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ上的 “香港加油”,感覺得很窩心💛在這個時期我們很需要互相鼓勵💪🏽這間的ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ 係用左日本米粉代替了麵粉喔!水蜜桃🍑很甜又多水😘ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ上的ᴄʀᴇᴀᴍ是開心果忌廉,不會很溜王和牛漢堡丼食的份量好適合女生喔!不多也不小和牛漢堡上有隻生雞蛋🥚,食之前吉穿佢先蓮藕片正呀~而且飯是粉紅色的米不是白米,很健康
看到ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ上的 “香港加油”,感覺得很窩心💛
在這個時期我們很需要互相鼓勵💪🏽

王和牛漢堡丼
食的份量好適合女生喔!不多也不小
和牛漢堡上有隻生雞蛋🥚,食之前吉穿佢先
蓮藕片正呀~而且飯是粉紅色的米不是白米,很健康
2019-09-23 73 浏览
多數人都知赫德道一向多酒吧,比我發現原來有間日式甜品店喺呢條街,鍾意食甜品嘅我,決定入去試吓。睇睇餐牌,原來呢度唔只得有甜品,仲有晚餐主食,我地2個女仔叫咗1個主食同一個甜品share食。和風海膽卡邦尼烏東-海膽crossover卡邦尼都係第一次食,原來個味道係咁match,海膽好鮮甜好新鮮,卡邦尼個汁好creamy好滑,烏東係手打烏東,好煙韌,吸收晒d汁,好好食。鮮果甜心-店員一早已經同我地講咗,今日鮮果係桃,個桃好清甜,好香桃味,班戟有6層咁多,班戟好香蛋味,試上面仲一層勁厚嘅開心果制成嘅cream,好香滑,個cream仲有開心果碎喺入面,配埋班戟食係一絕。

2019-09-22 83 浏览
最近朋友介紹推薦呢間pancake🥞鋪頭唔算好大,都幾full fa都有幾多甜品選擇架,有成三大板除咗甜品之外,仲有好多唔同嘅主食添!《赤紫蘇柚子梳打》$48柚子味唔算太出,但係赤紫蘇陣味就比較重~《和王牛漢堡丼》$158和牛漢堡扒肉質鬆軟,以漢堡扒黎講牛味都幾濃!上面仲有流心蛋黃,撈飯黎食一流,蛋黃加和牛都好吸引😋呢個飯我個人覺得幾正,推薦!《海膽卡邦尼烏冬》$168雖然佢叫卡邦尼,但可能因為要配合烏冬既關係,個汁唔會好似平時果啲咁杰身,同埋會冇咁漏,不過仍然保留小小既芝士同蛋黃味~呢到既烏冬係用稻庭烏冬,口感非常好!夠煙韌👍🏻《開心果蜜桃pancake》$138最後點少得甜品!呢到既pancake咁出名緊係要試下🥞呢到唔係梳乎厘pancake,但係每一片都幾鬆軟,最令人驚喜既係開心果醬!完全冇諗過可以咁夾,令整體唔會太甜,但好香好fresh🤩中意開心果味既一定要試!另外啲桃都好甜😋🍑呢間下次都會同朋友再黎!
最近朋友介紹推薦呢間pancake🥞
鋪頭唔算好大,都幾full fa

都有幾多甜品選擇架,有成三大板

除咗甜品之外,仲有好多唔同嘅主食添!

《赤紫蘇柚子梳打》$48
柚子味唔算太出,但係赤紫蘇陣味就比較重~

《和王牛漢堡丼》$158
和牛漢堡扒肉質鬆軟,以漢堡扒黎講牛味都幾濃!

《海膽卡邦尼烏冬》$168

呢到既烏冬係用稻庭烏冬,口感非常好!夠煙韌👍🏻

《開心果蜜桃pancake》$138
最後點少得甜品!呢到既pancake咁出名緊係要試下🥞
另外啲桃都好甜😋🍑

呢間下次都會同朋友再黎!
2019-09-21 69 浏览
朋友一直大力推薦呢一間餐廳,嘩好啱我食😂😂😂😂咁今日就同佢睇吓係咪真係咁好食啦😂😂😂我哋叫咗個海膽和風卡幫尼烏冬❤️❤️❤️上面嗰幾塊肉好有煙熏味道🥳🥳🥳海膽都好新鮮💪🏼👍🏼職員提醒我哋要趁熱撈,如果就唔好食😂😂😂我哋仲叫咗個芝麻雞翼,外脆內嫩,雞翼都好入味👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼不過得兩隻好似唔係好夠喉😂😂😂😂😂最後最後嘅重頭戲,鮮果黑魔法,用咗時令水果,就係我嘅最愛水蜜桃啊🥳🥳🥳🥳🥳非常多汁非常鮮甜😍😍😍😍😍配上濃郁嘅朱古力醬,正!

職員提醒我哋要趁熱撈,如果就唔好食😂😂😂

2019-09-19 94 浏览
上次同媽咪梨尖沙咀食吾到佢個lunch set,今日放半日假特登早d梨。平日間餐廳無咩人,我同我男朋友揀左窗口高枱坐。坐低之後店員就送上menu,lunch set係自選餸菜,有(A)冷盤主食、(B)鍋物主食同(C)燒/炸物揀,仲可以揀白飯/十殻飯。選擇方式有三個組合,大食既可以要哂(A)、 (B)、(C),細食既可以只叫(A)+(B)或揀2個(C)跟餐湯同沙律,大食盡可以要哂(A) (B) (C)跟餐湯、沙律同甜品。我同男朋友就大細食餐各要一份,揀左吾同既餸,甘就可以樣樣都試d。(A) 我地叫左<南瓜高野豆腐醬油煮>同<漬物盛合>,(B) 就叫左<季節野菜鍋>同<羅宋風牛腩鍋>,(C) 就叫左<車打芝士燒廣島蠔>。湯同沙律方面,今日係麵豉湯同柚子汁和風沙律。我地仲加左錢要左抹茶蘇打同咖啡蘇打,飯可揀白飯or十穀飯。全個餐d野食細細份,有d似muji style。兩杯蘇打好特別,有d似飲更有汽既抹茶同咖啡,但兩者同蘇打水好夾。野野方面,樣樣都幾好食,蠔、野菜鍋同牛腩鍋相對比較岀色。蠔上面d芝士好creamy

兩杯蘇打好特別,有d似飲更有汽既抹茶同咖啡,但兩者同蘇打水好夾。野野方面,樣樣都幾好食,蠔、野菜鍋同牛腩鍋相對比較岀色。蠔上面d芝士好creamy,男朋友忍吾住用梨送飯食。個牛腩鍋好重蕃茄味,牛腩應該燜咗好內,吸哂d湯汁。睇吾岀份量細細份都食得好飽。食飽飽仲有個甜品,今日係培茶雪糕,好重茶味。
2019-09-18 78 浏览
蜜庵本膳呢間餐廳位於尖沙咀赫德道附近 店舖內嘅裝修好清新 非常簡約 有一種日式餐館嘅味道✨双豚丼 ($138)所謂双豚嘅意思就係用兩種唔同嘅煮法整五花腩切片 第一種方式就係用 酥炸嘅方式 炸五花腩肉 第二種食法就係用汁煮嘅方式嚟做五花腩第一種方式令到站花腩肉非常香口, 脆卜卜之餘亦都感受到油脂嘅香味 ; 汁煮嘅方式就係用一個小鍋上碟 厚度適中嘅五花腩肉配上濃沃嘅醬汁 真係冇得彈✨ 和王牛漢堡丼 ($158)餐廳標榜用上正宗嘅和牛嚟做漢堡 本身鍾意食漢堡嘅我當然非常期待濕潤嘅粉紅色飯好有少女嘅感覺 食落去嘅味道好 整潔 沒有多餘嘅味道 可以更加享受和牛漢堡✨ 唐揚胡麻手羽 ($48)唐揚雞翼小食 調味調得恰到好處 味道甜甜地 炸得脆卜卜
蜜庵本膳

✨双豚丼 ($138)

✨ 和王牛漢堡丼 ($158)

✨ 唐揚胡麻手羽 ($48)
唐揚雞翼小食 調味調得恰到好處 味道甜甜地 炸得脆卜卜

• 双豚丼
  • 和王牛漢堡丼
2019-09-16 92 浏览
上次在這裏試過它們的三品料理定食後,便一直找找個時間再吃一次!今晚與友人一同前來,正興奮著要選哪三款料理的時候才發現,原來那是午市限定,晚餐是沒有供應的,有點小失望!最終,我決定了要個和王牛漢堡丼。賣相很漂亮! 中間的蛋黃又大又黃!刺破蛋黃,再將它與漢堡扒和飯一起吃,真的很美味!米飯呈粉紅色,本身有調味,和牛漢堡扒亦有肉汁,所以令到整個飯都很惹味。朋友要了一份炸雞配米班戟~第一次吃用米粉製成的Pancake,意外地很鬆軟,很輕盈~炸雞味道只屬普通,左醬汁卻很美味,整體還不錯~愛HK那片小pancake有加分XD抺茶梳打,茶味頗濃郁,唯一要挑剔的是太細杯了!

最終,我決定了要個和王牛漢堡丼。

賣相很漂亮! 中間的蛋黃又大又黃!

刺破蛋黃,再將它與漢堡扒和飯一起吃,真的很美味!

朋友要了一份炸雞配米班戟~
第一次吃用米粉製成的Pancake,意外地很鬆軟,很輕盈~

抺茶梳打,茶味頗濃郁,唯一要挑剔的是太細杯了!
2019-09-15 101 浏览
本來諗住同媽咪、婆婆喺K11 musea食嘢,但太多人,間間鋪頭都排晒長龍,最後行返入尖沙咀赫德道呢間日本餐廳食嘢。之前試過佢個lunch set,每款菜都細細份,有啲似muji餐廳嘅風格。一心諗住帶媽咪、婆婆梨食,但差吾多三點,冇咗午餐,只好是下午茶。我哋叫左三個下午茶set加1個pancake,聽聞佢啲pancake幾好食用米粉做。下午茶set叫咗清湯熱烏冬跟腐皮、柚子鴨胸冷蕎麥面同炸南瓜餅pancake三文治,下午茶set有跟一杯熱茶。我哋仲要多咗個炸雞pancake。等左一陣終於有得食。個清湯熱烏冬上面有一隻生雞蛋俾你打埋啲湯一齊食,個湯頭有啲似昆布湯清清地,腐皮係凍嘅甜甜地幾特別,媽咪好鍾意。柚子冷蕎麥面好清新,酸酸地,好啱而家熱辣辣嘅天氣。炸雞pancake好特別,通常pancake都係甜品,但佢呢個係咸食。跟埋個沙律醬食有幾夾,婆婆都食咗好多。炸南瓜餅pancake三文治就冇乜咁特別啦,都係炸完個南瓜餅夾喺兩塊pancake中間,砌到好靚蛋糕南瓜餅好香南瓜味有南瓜蓉好好食。搵次要早啲嚟試吓佢個lunch set,想試好多次都無機會食到。

清湯熱烏冬跟腐皮

柚子鴨胸冷蕎麥麵

炸雞pancake

柚子鴨胸冷蕎麥麵
  • 柚子鴨胸冷蕎麥面
2019-09-13 73 浏览
在這裡吃過一次咖喱pancake和甜品pancake,飲品也不便宜但勝在特別,兩個人埋單500多元,只記得鹹的pancake配搭幾有趣,環境靜靜的,坐下都可以。見到健康的日式午餐,套餐價錢相宜,再來吃一次。餸菜份量少,但超大碗飯,再把偏鹹的湯喝光,都夠飽。十榖飯很健康,少少黏,嚼勁十足。鰤魚骹,只有一粒肉和魚鰭,很少。不嚡,但沒有想像魚鰭的油香。薯仔沙律沒有很多沙律醬,乾身,但有薯香,健康。只選一款主菜,主菜加大份量的,原來只有三隻蠔。都算脹卜卜,還可以。百餘元的午餐,想吃大魚大肉或濃味的話絕對不會滿足,但它滿足了想吃得健康的人。

見到健康的日式午餐,套餐價錢相宜,再來吃一次。

2019-09-09 168 浏览
食完飯搵地方食甜品,黎到赫道見到呢間野有大大個玻璃見到有個師傅整緊pancake,就被深深吸引要黎呢度食。叫左兩個pancake一個雪糕。<水蜜桃芝士pancake> ($138)餐廳會因應季節提供唔同嘅水果pancakes, 而9月既水果就係水蜜桃喇! 水蜜桃pancake既賣相非常之靚,適合打卡影相。 味道方面,由於pancakes係用米粉整,所以比較有米味,同其他餐廳用麵粉整既pancakes重麵粉味唔一樣。清淡既米粉味pancakes配搭埋甜得黎帶有少少咸既芝士,成個味道岩岩好!水果方面店家好闊綽咁一次過比左好多片大大舊既水蜜桃去配呢個pancake,水蜜桃新鮮juicy,配埋pancakes真係好好味!<焙茶pancake> ($98)呢個就跟黑糖漿同紅豆蓉。係另一種感覺,因為落既係焙茶粉,口感比較乾身,要落糖漿自己調味。焙茶味道比抹茶多一點苦甘味,香味依然吸引。<甘酒美人軟雪糕> ($38)呢個係無奶、無蛋既雪糕,咁特別所以就算食pancake咁飽肚都要試埋!個雪糕仲含有植物性乳酸菌,咁健康就更加唔驚啦。口感比較結實,味道帶有

叫左兩個pancake一個雪糕。

<水蜜桃芝士pancake> ($138)

<焙茶pancake> ($98)

<甘酒美人軟雪糕> ($38)
呢個係無奶、無蛋既雪糕,咁特別所以就算食pancake咁飽肚都要試埋!個雪糕仲含有植物性乳酸菌,咁健康就更加唔驚啦。口感比較結實,味道帶有少少茶味,偏向清爽,幾特別啊!
2019-09-09
2019-09-08 371 浏览
尖沙咀近 K11赫德道內街,人氣PANCAKE 一店,相約老友晚飯。和風裝潢,添上家的休閒感。勾起手袋於餐台旁,貼心設計啊。先到先等先看,凍飲沙冰好吸引,可惜要戒口,見到餐牌對於烤紫米綠茶有些註解。泰國紫米是「超級食物」,含豐富營養的多酚、黃酮素和奧米加3,6,9 。其中提到可降低膽固醇和提高腦部記憶力,很適合,便叫了杯。又先點了即叫即製的pancake,老友來到就剛好有得食啦。重點來吃的是這個鮮果開心-- 水蜜桃PANCAKE。今期水果是日本直送水蜜桃啊~面頭厚厚忌廉是意大利開心果製成的,難怪帶有果甜,吃落少膩感。層層疊的日本米磨成粉的米粉班戟,軟綿帶實。圍著的水蜜桃很重點,就是水潤清甜啊。本身老友點了芒果沙冰,可惜沒有。最後點了杯lattle。和王牛漢堡丼,晚市限定。熊本產A5和王牛打成的漢堡,頂著醬油醃好的日本蛋,濃郁蛋心張姨的,流進漢堡和飯。飯色染紅,主要是經紅酒、紅菜頭煮食啊,賣相深刻。而重點的和牛漢堡,吃落實實,且帶有粒粒的嚼感。海膽和風卡邦尼烏冬,熱食滿驚喜。店員溫馨提示需要,要襯熱時拌勻。海膽,日本厚切煙肉、卡邦尼醬伴烏冬,也是出奇的配搭得來。
烤紫米綠茶

水蜜桃班戟

本身老友點了芒果沙冰,可惜沒有。最後點了杯lattle。

和王牛漢堡丼

海膽和風卡邦尼烏冬
2019-09-04
烤紫米綠茶
水蜜桃班戟
和王牛漢堡丼
同fiancé試完晚裝,見到呢間日式餐廳個和王牛漢堡丼幾正,就去試下!和王牛漢堡上面放左隻日本蛋黃醬油漬,一切開蛋汁湧出黎好治癒🤣將啲蛋黃汁同漢堡香汁撈埋啲飯食非常之好食,啲飯似用左紅菜頭加紅酒煮過,雖然唔太食得出啲味,但勝在顏色好鮮豔好吸引,食慾大增!好鍾意啲飯煮到粒粒分明,珍珠米米香突出,口感軟糯!🤤🤤👍🏻和王牛漢堡用左100%熊本和王牛,佢唔係咬落去勁多牛既油脂勁軟腍個種,而係口感好紮實,食完會無咁guilty 🤭🤭雖然唔多油脂,同樣都係好濃牛味,煎到兩邊帶焦香,好正!伴碟重有兩塊炸脆既蓮藕,好似薯片咁脆!正🤤🤤另外一款揀左普羅旺斯海鮮伴烏冬,普羅旺斯即係香草番茄汁,酸meimei撈埋稻庭烏冬一齊食好開胃~配料有藍青口同炸三文魚,藍青口煮完無大縮水,幾好~炸三文魚有驚喜!魚肉重保持到好滑❤️下次黎要試下用米粉造既pancakes 🥞🤣見到除左甜品,pancakes可以配鹹點~唐揚炸雞、咖喱和王牛漢堡同egg benedict & bacon👍🏻👍🏻👍🏻

和王牛漢堡上面放左隻日本蛋黃醬油漬,
一切開蛋汁湧出黎好治癒🤣
伴碟重有兩塊炸脆既蓮藕,好似薯片咁脆!正🤤🤤

另外一款揀左普羅旺斯海鮮伴烏冬,
配料有藍青口同炸三文魚,藍青口煮完無大縮水,幾好~
炸三文魚有驚喜!魚肉重保持到好滑❤️

2019-09-07 61 浏览
早幾日放假,, 同個FRD 出黎TST 行街, 順便食野, 我地黎到蜜庵本膳試下~~初初諗住呢度得甜食, 原來連咸食都有, 正!我地叫左個海膽和風卡邦尼烏冬~入面有海膽,豬肉,海膽新鮮,豬肉啖啖肉,烏冬食落好滑溜!我地仲叫左個可可香橙米粉班戟,果然招牌菜式有質素保證,香橙同朱古力好夾~班戟口感唔係空氣感,食落較實在,口感亦Q彈,班戟中間內層仲夾住幾片香橙,橙味香濃。面層有可可粉同朱古力醬,朱古力醬既份量唔會太甜,唔錯呀!OVERALL 都幾好, 下次可以試其他款~
初初諗住呢度得甜食, 原來連咸食都有, 正!
我地叫左個海膽和風卡邦尼烏冬~

入面有海膽,豬肉,海膽新鮮,豬肉啖啖肉,烏冬食落好滑溜!

面層有可可粉同朱古力醬,朱古力醬既份量唔會太甜,唔錯呀!
OVERALL 都幾好, 下次可以試其他款~
2019-09-05