2019-09-29 1030 浏览
放工约了友人一聚,到尖沙咀食饭,找了一间人气和风小店,主打米粉班戟、美人雪糕及日系轻食,感觉健康有特色,晚饭时段势必多人,预先Book位唔洗等。 店子装潢以简约木系为主,柔和的灯光,感觉舒适。 Menu,和食有丼、烧物、茶渍饭及小食等、甜品有班戟、雪糕、刨冰及芭菲等。 广岛蚝橄榄油渍,$68,有三件,广岛蚝饱满,味道清新鲜味。 和王牛汉堡丼,$158。 只限晚市供应,厚身的和牛汉堡扒,牛味香浓,肉质鲜嫩,口感带点嚼劲,有水准,配合酱油渍蛋黄伴食,味道增添一份甘香,红色的米饭,卖相特别,据简介是用红酒及红菜头混合酱汁而成,入口有微微的酒香味,感觉清爽,炸莲藕片香脆不腻。 蜜瓜美人芭菲,$108。 芭菲有日本蜜瓜、美人雪糕、茉莉花寒天、香柠啫喱及哈蜜瓜等,密瓜味道香甜,美人雪糕,用甘酒及豆乳而成,雪糕香滑微甜,食落有豆香味及少少酒味,底层的配料寒天、香柠啫喱及哈蜜瓜粒味道清香,焦点所在的小班戟,口感烟韧,十分清新的甜品。食物味道不俗,坐得舒适,服务态度几好,可惜太饱食唔到主打的米粉班戟,下次有机再食呀。
店子装潢以简约木系为主,柔和的灯光,感觉舒适。
广岛蚝橄榄油渍
广岛蚝橄榄油渍,$68,有三件,广岛蚝饱满,味道清新鲜味。
和王牛汉堡丼
和王牛汉堡丼,$158。
蜜瓜美人芭菲
蜜瓜美人芭菲,$108。

2019-08-06 2112 浏览
今日又陪女友在附近做facial,见到这间店好似新开无的,又未试过,而且标榜健康食材,就入去一试铺头主打健康饮食,入到来看都装修很简约,很舒适,环境好乾净,有简约feel,坐得好舒服午市自选三主菜定食($128)定食配搭相当丰富,可以拣白饭或者十榖饭,配三选一嘅冷盘、烧物/炸物、锅物菜,连餐汤、沙律同甜品。这定食称为「一汁三食」:一碗汤、三道菜式配一碗饭,日本饮食文化常见的,这可达至选择多样性与及均匀饮食 女友选了白饭配若鸟南蛮渍、季节野菜锅和蟹肉忌廉薯饼白饭-特别选用岩手县珍珠米,粒粒饱满分明,口感软糯,充满饭味,好好吃若鸟南蛮渍-睇名完全估唔到系冷盘,鸡腌很入味,冻食肉质更有弹性季节野菜锅- 有慈菇,冬菇,大葱,菇,南瓜,女友话清清地,非常喜欢蟹肉忌廉薯饼- 好creamy,有淡淡嘅蟹香而我选了十榖饭配塩麴三文鱼牛油果香芒沙律、西京赤豚汁和塩烧安格斯肉眼十榖饭-有多款谷物,又健康,又有咬口塩麴三文鱼牛油果香芒沙律-芒果配用塩麴腌制的三文鱼好清新,配上牛油果酱入口更香西京赤豚汁-赤豚煮亦非常入味,送饭一流,酱汁有点淮山味,几特别,又好食塩烧安格斯肉眼-牛味重,啖啖肉,完全无根左边是焙

午市自选三主菜定食($128)

女友选了白饭配若鸟南蛮渍、季节野菜锅和蟹肉忌廉薯饼

蟹肉忌廉薯饼- 好creamy,有淡淡嘅蟹香

十榖饭-有多款谷物,又健康,又有咬口

塩烧安格斯肉眼-牛味重,啖啖肉,完全无根

左边是焙茶梳打,右边是日本天然山楂梳打

焙茶梳打-完全无加糖,浓厚的焙茶味随着梳打的蒸发香气四溢,配搭很好

日本天然山楂梳打-酸酸甜甜,好好饮,又醒神,仲有山楂果蓉嘅甜味

焙茶梳打  和  日本天然山楂梳打

京茶咖啡软雪糕-完全无落奶,无蛋,系全素软雪糕,吃落味道有点像斋啡雪糕,但竟然非常香滑浓郁,原来是因为在浓香的咖啡之中混入优质的京都焙茶粉,这可谓‘日式鸳鸯口味’

京茶咖啡软雪糕

柚抹茶柚芒果-名字很特别的芭菲,食字,但固名思义‘有抹茶有芒果’,仲有柚子添

佢由清甜的外文芒果加上柚子雪葩,底部是红酒寒天和抺茶寒天,顶部还有少少cream,材料丰富高级又特别,又系甜品又系艺术品

柚抹茶柚芒果

细节睇得出餐厅用心,食物卖相精致,我俩一定会再多来

焙茶梳打  和  日本天然山楂梳打
  • 十谷饭
  • 白饭
  • 塩麴三文鱼牛油果香芒沙律
2019-07-18 1574 浏览
这间蜜庵本膳,之前有吃过甜品,一直想试试他家的晚餐,这天便决定过去。餐厅很旺场,除了吧枱都坐满了。满喜欢这里的简约的装潢设计。相信这里的甜品都是用这些水果和果汁弄的呢。正在做芒果系列,爱芒果的我当然不会错过。爱文芒沙冰 $48天气热很适合喝沙冰,入口冰爽清甜,芒果味十足,沙冰也打得很细滑。日本夕张哈蜜瓜沙冰 $68一样打得很细滑,送过来已闻到阵阵哈蜜瓜香,入口更是会想哗一声叫出来,因为味道真的很香甜,是甜蜜蜜的那种,而且味道也不假。和王牛汉堡丼 $158卖相很好看,粉红色的饭很少女心,牛汉堡是吃得出用料不错,没多余调味,但有点煮过火,口感粗糙了少许,还好蛋浆保持吃下去的湿润感,加上味道甜甜的又不会太浓的酱汁,还算不错的。海胆和风卡邦尼乌冬 $168海胆片片分明,味道鲜甜,口感creamy ,烟肉煎得很香又不会太乾硬,也不会太咸,配上卡邦尼酱汁和口感烟韧有弹性的乌冬,整体配合得不错。爱芒黑魔法班㦸 $138除了米粉做的班㦸,还有爱文芒果、可可酱、可可忌廉和松露软心朱古力 ,不只卖相吸引,也真的丰富。他们的班㦸是用日本米磨成的米粉、鸡蛋和北海道粟米粉,加上法国牛油即制而成,更是不含麸质。班

餐厅很旺场,除了吧枱都坐满了。

满喜欢这里的简约的装潢设计。

相信这里的甜品都是用这些水果和果汁弄的呢。

正在做芒果系列,爱芒果的我当然不会错过。

爱文芒沙冰 $48

日本夕张哈蜜瓜沙冰 $68

和王牛汉堡丼 $158

海胆和风卡邦尼乌冬 $168

爱芒黑魔法班㦸 $138

班戟真的很香,而且吃下去感觉轻巧,口感亦湿润绵密,配上鲜甜的芒果,香浓的朱古力酱、味浓软滑又不太甜的忌廉,大满足。

价位不算便宜,但感觉很治癒,还是忍不住会想再去。

2019-07-07 1437 浏览
午餐时间经过呢间餐厅,见到几多人食,坐满晒咁,已经食过午餐所以决定下午茶再嚟试吓。下午茶时间冇咩人食,行入去就有位坐,其实静静地几舒服。下午茶餐牌几吸引,净系睇个菜名已经觉得唔简单同好好食。餐厅环境好日系又简约。连茶都特别过人,咁特别都只系$32!我哋叫两份下午茶:豆乳枝豆豚肉冷乌冬柚子合鸭冷荞麦面下午茶跟日本玄米煎茶一杯。先黎柚子合鸭冷荞麦面👇🏻卖相好得👍🏻超精致!😍靓到以为自己去咗高级餐厅食日本菜。柚子味好清新好好味,最岩夏天食!好食到停唔到,鸭胸肉又够滑!不过份量得好少,一人食得个两啖就冇晒lu。再黎豆乳枝豆豚肉冷乌冬👇🏻卖相一样咁靓😍食完柚子味先食佢会觉得佢清淡咗啲,同埋个汁唔够冻,只系室温咁,食落好古怪,会扣左分。豚肉都好食既,有调过味。其实都好味,不过有比较之下柚子味个碟好食好多。起码够冻先!份量一样咁细碟。食完两碟好好味嘅荞麦面同埋乌冬,到喉唔到肺咁,一於叫多个甜品食下。我哋叫咗个番石榴爱芒雪葩👇🏻$58佢声称呢个系自家制嘅雪葩,好香甜,真系食得到番石榴同芒果味!下面仲有几粒绿茶同红豆啫喱。又系细细杯。一间好食,食物好精致,但系食唔饱嘅餐厅。收我呢个价钱,系有啲高级嘅。不

连茶都特别过人,咁特别都只系$32!

我哋叫两份下午茶:
柚子合鸭冷荞麦面
下午茶跟日本玄米煎茶一杯。
日本玄米煎茶

先黎柚子合鸭冷荞麦面👇🏻

再黎豆乳枝豆豚肉冷乌冬👇🏻
份量一样咁细碟。

我哋叫咗个番石榴爱芒雪葩👇🏻$58
番石榴爱芒雪葩
一间好食,食物好精致,但系食唔饱嘅餐厅。收我呢个价钱,系有啲高级嘅。不过食物质素系有水准既!虽然系贵但值得一试。
2019-06-29
日本玄米煎茶
番石榴爱芒雪葩
之前流行空气班戟 而家有新选择啦 就系米粉班戟❤️先介绍下米粉班戟系点样制造先啦餐厅采用左日本米磨成既米粉,鸡蛋同北海道粟米粉,全部都系日本货,加埋牛油平均要整10-15分钟先有得食。开心果芒果米粉班戟餐厅会根据时令生果,会转menu务求将最当造既生果整成甜品☺️今期当造既系芒果,所以餐厅都介绍我地食menu以外既款式。今次哩个系用开心果制成既开心果酱汁,加上忌廉,淋系米粉班戟上。班戟边仲有当造既芒果粒,加上其他酱汁,真系甜到入心💝可可香橙米粉班戟哩个班戟上淋左浓郁可可酱+海盐吉士酱,而且仲有主角蜜煮香橙🍊。食班戟除左点酱汁之外,仲可以将切左片既蜜煮香橙,夹埋班戟一齐食,有另一番香橙风味!😋美人甘酒芭菲食完班戟都只系填满左其中一个甜品胃,紧系未够喉喇,再叫多个芭菲!美人甘酒芭菲,其左主角既美 人软雪糕 之外,仲有好多配料,分别有姜蜜蕃薯🍠、艾草玉子、红豆、甘煮黑豆。姜蜜蕃薯🍠哩个配料真系好特别,好甜蜜!加上艾草玉子好有𡁻头。成个芭菲都好好食😋饮品饮品方面,我地就叫左餐厅特色既甘酒系列。香蕉甘酒甘酒红豆冰我既为食宝宝仲要叫多份鸡翼添😂
之前流行空气班戟 而家有新选择啦 就系米粉班戟❤️
先介绍下米粉班戟系点样制造先啦

开心果芒果米粉班戟

可可香橙米粉班戟

美人甘酒芭菲

饮品

饮品方面,我地就叫左餐厅特色既甘酒系列。

香蕉甘酒
甘酒红豆冰

我既为食宝宝仲要叫多份鸡翼添😂
2019-10-10 0 浏览
蜜庵本膳女朋友食食,所以带佢过来试试,晚上都几多人食饭餐厅都坐得舒服,店员仲好有礼貌餐厅修格局比较日本木系风,清新一点,所以见到里面嘅客人都系女性为主。餐牌有小食,特式饮品,主食,甜品等 普罗旺斯海鲜伴乌冬普罗旺斯即系香草番茄汁,配稻庭乌冬一齐食好开胃。配料有蓝青口同炸三文鱼,蓝青口。用料十足。炸三文鱼鱼肉重保持到好滑鲜果芝士班戟水蜜桃好甜咬落去非常之多桃汁,班戟系日本米粉浆整成,食落去几香同出面既唔同,同平日食既铜锣烧有点似,不过口感就更松软,而且配埋上面啲芝士,自家制芝士忌廉味道岩岩好唔会话太饱 ,忌廉有奶盖感,芝士就系微咸。仲印着香港加油,估唔到店长都几有心思!推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ ——#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging
蜜庵本膳

女朋友食食,所以带佢过来试试,晚上都几多人食饭
餐厅都坐得舒服,店员仲好有礼貌
餐牌有小食,特式饮品,主食,甜品

普罗旺斯海鲜伴乌冬

鲜果芝士班戟

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——

#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig # 蜜庵本膳
今日出尖沙咀剪头发,晏就饭系附近食,当然要download个新app睇下有咩小店,可以用金钱惩罚下佢。搵到一间食蜜瓜做甜品出名嘅一间日本风嘅餐厅。去到二点到,吾算多人,一入到去已经好有日本小店嘅风味,简简单单但好有detail 同好relax. 仲可以叫到佢嘅lunch menu, 本身都担心佢份量够吾够饱,好似无咩野食,一条鱼一碗饭。点知一黎到有鱼有饭,之外有沙律有汤,我想讲份量刚刚好,吾太饱吾会饿。仲有,黎得日本餐厅,一定要饮咖啡,果然好好好好饮!😍
仲有,黎得日本餐厅,一定要饮咖啡,果然好好好好饮!😍
最近不停找良心食店帮衬,呢一间可算是数一数二好食!我地两个人叫左一咸一甜既野食,呢个系和牛汉堡丼。的确,佢份量系细左d,不过一食落去系劲惊讶我只系食左啖饭,个牛肉味浓到好似食紧牛肉咁!好好食!日本米烟烟韧韧,我觉得个饭已经有8分!再加埋蛋汁同和牛,我明白点解要呢个价钱,因为真系一分钱一分货黎到呢度一定要叫pancake 啦,我叫既系水果pancake,而佢会按依加当造既系水果黎比你,今次系水蜜桃🍑一黎到,见到个❤️HK已经好开心第一啖我先试下个酱同pancake,系开心果味唔系度度有咖~我个人超级喜欢!佢个pancake 唔系梳乎厘个d,但都唔系热香饼个d。呢个pancake味度我第一次食!好特别又好味!好似有少少蜜糖味喺pancake 入面咁,就咁食个pancake 已经好好味加埋水蜜桃🍑perfect ~
最近不停找良心食店帮衬,呢一间可算是数一数二好食!

我地两个人叫左一咸一甜既野食,呢个系和牛汉堡丼。

的确,佢份量系细左d,不过一食落去系劲惊讶

一黎到,见到个❤️HK已经好开心
第一啖我先试下个酱同pancake,系开心果味
加埋水蜜桃🍑perfect ~
  • 和王牛汉堡丼
  • 开心果水蜜桃米粉班戟
见比较多foodie食日式家庭料理lunch 但我就唔啱时间 所以两次都系食晚餐 正餐同样出色!🍽️ 尤其海胆carbonara乌冬🍜🍝 fusion有特色得黎海胆鲜甜 厚切嘅烟肉亦煎得香脆而唔肥腻🍖 乌冬唔会系cheap cheap酸嘅面 而系有咬口又有面香😋尤其海胆carbonara乌冬🍜🍝 fusion有特色得黎海胆鲜甜 厚切嘅烟肉亦煎得香脆而唔肥腻🍖 乌冬唔会系cheap cheap酸嘅面 而系有咬口又有面香😋梳乎厘pancake都兴咗一段时间 呢间餐厅卖嘅系米粉日式pancake🥞 虽然无平时好厚嘅梳乎厘pancake咁吸睛 但系做法大同小异 一样有香浓蛋味同牛油味🥚🐄 而且口感比souffle pancake扎实💪🏼 口味非常多 日式西式咸甜款都有 生果会因应季节而有所调整 例如士多啤梨🍓唔当造 会转咗做当造嘅桃🍑 每款$100-138不等🤑

豚双味

普罗旺斯海鲜拌乌冬

鲜果开心
双茶蜜
题外话/补充资料: 贪新鲜嘅港女=我🙋🏻‍♀️好少会短期内帮衬一间餐厅两次😳 但呢间香港人开嘅良心小店值得食多几次!🔥
豚双味
鲜果开心
双茶蜜
系蜜桃嘅季节呀🍑~🍑~🍑~之前facebook/instagram睇到介绍呢间日本cafe有蜜桃米pancake,作为蜜桃控,当然要同港女朋友嚟试下再打埋卡啦。加上标榜pancake系用米做嘅,又几特别。海胆和风卡邦尼乌冬Fusion之作,carbonara加上海胆,新鲜嘅组合。bacon亦不是一般嘅bacon, 系厚切五花烟肉,一片片同海胆铺上carbonara乌冬上面,食落好creamy好滑,原来carbonara同海胆又几夹架喎。鲜果开心 Pistachio Pancake with Seasonal Fruits呢期蜜桃当造,所以seasonal fruit就系蜜桃喇!造型十分少女,粉红碟衬上深绿色pistachio jam, 深红色berry jam,白雪雪白桃,深红色 pouched pear, fluffy嘅cream,好悦目嘅颜色。好可惜,蜜桃完全未熟,食落去好硬,都几失望。不过好彩其他elements拉返分,主角pancake好好食,唔会好似啲梳乎厘pancake咁一阵风咁食左等於无食,亦都唔会太heavy,虽然食唔到米做嘅感觉,但硬系觉得同平时用面粉整嘅唔同啲。cr
系蜜桃嘅季节呀🍑~🍑~🍑~

海胆和风卡邦尼乌冬
呢期蜜桃当造,所以seasonal fruit就系蜜桃喇!造型十分少女,粉红碟衬上深绿色pistachio jam, 深红色berry jam,白雪雪白桃,深红色 pouched pear, fluffy嘅cream,好悦目嘅颜色。好可惜,蜜桃完全未熟,食落去好硬,都几失望。不过好彩其他elements拉返分,主角pancake好好食,唔会好似啲梳乎厘pancake咁一阵风咁食左等於无食,亦都唔会太heavy,虽然食唔到米做嘅感觉,但硬系觉得同平时用面粉整嘅唔同啲。cream都整得好fresh好light,唔锺意食cream嘅我都觉得好好食。一啖cream一啖pancake,好满足!
2019-09-26 52 浏览
今晚系尖沙咀觅食,看见这间餐厅外貌很日式Feel,今晚是平日也有颇多食客,心想应该不错吧,所以就推门入去试试!全间店舖已木色为主,置身其中进食,有一种温馨嘅感觉。我们俩人要了一个饭和一个意粉来一起分享。和王牛汉堡丼($158)饭的卖相很吸引,蛋黄很大,而饭是浅红色的,食得出是我喜爱的珍珠饭,和牛汉堡有浓郁牛味,还能锁住肉汁,伴碟还有两块脆莲藕添。海胆和风卡邦尼乌冬($168)海胆好鲜甜,卡邦尼汁好香,上面那几块肉,不是一般簿切的肉片,而是好像五花腩般而带着烟薫味,好味又有口感呢!看见周围都有人食pancake、已经决定下次再来的时候,一定要一尝pancake嘅滋味。
全间店舖已木色为主,置身其中进食,有一种温馨嘅感觉。
我们俩人要了一个饭和一个意粉来一起分享。
和王牛汉堡丼($158)
海胆和风卡邦尼乌冬($168)
2019-09-17
2019-09-25 35 浏览
今日7:30 左右去到餐厅🍴已经见到有人等紧位啦😃好在有book 位可以立即入去❤️眼见员工们态度都唔错,系一间亲切小店呀试左海胆捞乌冬,味道唔错呀。小店虽然主食选择唔多,但样样睇落都唔错。份量唔太大,不过唔够饱都可以叫埋小食试下呀再试埋招牌pancake 🥞,我叫左果款就有橙味加salted chocolate🤤都几特别~可以打卡又得食又好味😋Pancake 面头仲写住HK嫁见到隔离庆祝生日🎂 几个女仔仲叫左🍑桃pancake 好似好正咁喔!下次都会再黎试试👍

眼见员工们态度都唔错,系一间亲切小店呀

Pancake 面头仲写住
HK嫁

• 海胆和风卡邦尼乌冬
  • 开心果士多啤梨班戟
2019-09-25 49 浏览
哈哈今日去尖沙咀,朋友找到一间好特别的餐厅!食pancake 但是有咸食的食法!🤔又咸又甜的好怪!😂🤣咁就去试下!一内餐厅,清新简洁的装修!我们点了一个和牛汉堡🤣😂看图就觉得怪怪!明明看到是pancake那是汉堡!朋友说好食嫁!😂味道不错和牛汉堡扒好好食!咸咸甜甜好好味!👍🏻我们还点了一个提拉米苏芭菲是一个正常的甜品味道也不错!上面有脆脆的粒粒!好香浓的提拉米苏!不过有点贵 ! 提拉米苏芭菲 $88
又咸又甜的好怪!😂🤣咁就去试下!
一内餐厅,清新简洁的装修!
我们点了
一个和牛汉堡
🤣😂看图就觉得怪怪!明明看到是pancake

那是汉堡!朋友说好食嫁!😂
味道不错和牛汉堡扒好好食!
咸咸甜甜好好味!👍🏻

我们还点了一个提拉米苏芭菲
是一个正常的甜品

提拉米苏芭菲 $88
2019-09-23 47 浏览
看到ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ上的 “香港加油”,感觉得很窝心💛在这个时期我们很需要互相鼓励💪🏽这间的ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ 系用左日本米粉代替了面粉喔!水蜜桃🍑很甜又多水😘ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ上的ᴄʀᴇᴀᴍ是开心果忌廉,不会很溜王和牛汉堡丼食的份量好适合女生喔!不多也不小和牛汉堡上有只生鸡蛋🥚,食之前吉穿佢先莲藕片正呀~而且饭是粉红色的米不是白米,很健康
看到ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ上的 “香港加油”,感觉得很窝心💛
在这个时期我们很需要互相鼓励💪🏽

王和牛汉堡丼
食的份量好适合女生喔!不多也不小
和牛汉堡上有只生鸡蛋🥚,食之前吉穿佢先
莲藕片正呀~而且饭是粉红色的米不是白米,很健康
2019-09-23 43 浏览
多数人都知赫德道一向多酒吧,比我发现原来有间日式甜品店喺呢条街,锺意食甜品嘅我,决定入去试吓。睇睇餐牌,原来呢度唔只得有甜品,仲有晚餐主食,我地2个女仔叫咗1个主食同一个甜品share食。和风海胆卡邦尼乌东-海胆crossover卡邦尼都系第一次食,原来个味道系咁match,海胆好鲜甜好新鲜,卡邦尼个汁好creamy好滑,乌东系手打乌东,好烟韧,吸收晒d汁,好好食。鲜果甜心-店员一早已经同我地讲咗,今日鲜果系桃,个桃好清甜,好香桃味,班戟有6层咁多,班戟好香蛋味,试上面仲一层劲厚嘅开心果制成嘅cream,好香滑,个cream仲有开心果碎喺入面,配埋班戟食系一绝。