3天前 0 浏览
不知是刚巧新年停做某些甜品还是更改餐牌,甜品选择很少,连二月限定的士多啤梨层架甜品set影都没有,难免会失望抺茶米粉班戟$148甜度较低,带点烟韧口感,卖相吸引,但士多啤梨份量太少,有点小家,这个价钱来说贵了些,又没有满足感,另外限每人最低消费,就点了图中右上的可可茶$38,感觉是完全不值,因为环境不算舒适,位置局促,如果价钱调低一点/ 份量多一点会更吸引。唯一有点惊喜的是当期凡惠顾抺茶班戟会送两块木牌,写好愿望後店家会将木板送到日本神社挂起,颇有心思

抺茶米粉班戟$148

2021-01-31 410 浏览
平时一齐食饭嘅同事因爲公事跟咗我哋senior岀咗去,lunch得返我自己一个人食。不过既然上司都唔喺公司,就代表我可以有多少少嘅时间去探尖沙咀嘅美食。行吓行吓入咗去赫德道,见到其中一间喺横街入面嘅餐厅就系今日讲嘅蜜庵本膳。街上面有其他嘅餐厅,不过我就俾蜜庵本膳嘅餐牌吸引咗,睇落好丰富。坐底之後我就叫咗个自选午餐定食,分别要咗「广岛蚝橄榄油渍」、「林檎咖哩牛仔骨」同埋「黑松露炸鸡」。套餐卖相好靓,每一道菜都好精致,除咗上面讲嘅三款主菜,定食包埋一碗饭、沙律同味噌汤,每一碟都有质素,个人觉得最好味系牛仔骨。整体而言个环境好舒服而且食物水准都高,下次会带朋友一齐嚟。

自选午餐定食

整体而言个环境好舒服而且食物水准都高,下次会带朋友一齐嚟。
2021-01-11
2021-01-18 471 浏览
一直都好想试佢个米粉pancake,但原来主食都唔错!和牛饭酱汁由红酒、红菜头等各种水果煮成,味道有几分似照烧汁但更fresh更清甜,和牛汉堡牛味都几浓,捞埋蛋黄食就perfect,不过份量真系细左啲.而佢个pancake真系好有惊喜,用上gluten-free日本米粉制成,口感介乎soufflé pancake同american pancake之间,fluffy得黎都厚实有弹性,蛋味同牛油味好突出,一个人都食得哂唔会话好heavy,绝对可以一试
和王牛汉堡丼
和王牛汉堡丼
2021-01-14 395 浏览
最近成日都叫外卖6点又冇堂食,少咗出去食饭,所以weekend就要拣一直bookmark咗嘅日本餐厅食个lunch🥰环境: 8.5/10一贯日和风🎐,简洁木质为主,好似Muji Cafe嗰种家居风style🎎食物: 7.5/101️⃣自选午餐定食 $128 set主菜冷盘+锅物主菜+烧/炸物主菜+味增汤沙律+饭+甜品 ❤️虽然每样野都系细细份但系都已经好饱,最锺意系佢个薯仔沙律,薯蓉得嚟有一粒粒咬口,仲有个咖喱牛仔骨炆到好淋特别出色,有3,4 块😝一开始以为系甜品只系一块厥饼或者雪糕糯米糍,最後竟然系焙茶雪糕,好开心因为本身都想试佢地d雪糕,果然冇令我失望👍🏻💰性价比 :7.5/10 ($150人),lunch set算抵食,饮品有半价,整体环境食物质素都可以再encore😋

环境: 8.5/10

食物: 7.5/10
1️⃣自选午餐定食 $128 set

2021-01-02
2020-12-20 704 浏览
晚饭时间行入去、之前睇过其他评论话米pancake好食、觉得值得一试。点知一打开个餐牌、选择种类极少。由於系晚饭时间打算点一啲主食、但只系得好少选择。咁结果点左一个米pancake 同埋一款主菜。米pancake 尚可有点乾、主菜份量少。餐厅工作人员唔够细心、我同朋友两个人去打算share、但系除咗上菜外、其他如share用既餐具都唔会主动提供。比较其他出名食pancake嘅餐厅、呢间就真系冇咩特别。如果下午茶去只系食甜品同饮杯嘢都还可以、夜晚真系咪去。
2020-11-25 1032 浏览
行过..本身搵地方lunch经过门口见个名咁得意就停步睇睇已有店员出来热诚介绍咁就帮亲下叫左个lunch set上菜都精美黎麦沙律菜...唔太酸.岩岩好.黎麦本身我麻麻过麻麻.旦佢又整得唔错👍🏻薯仔沙律...一般水准.略觉得比多少少味会好d(如烟肉)面豉汤...有点过咸牛蒡锅...豚肉较为肥左点.味道刚刚好👍🏻鱿鱼圈...冇酱点.味道例牌抹茶梳打...尼个反而唔错.👍🏻👍🏻👍🏻最惊喜系个甜品...咖啡雪糕.要比👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻.香.滑.软硬岩岩好.甜度再淡dddddd...就完美🥰服务.优良👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻环境.舒服😍
行过..本身搵地方lunch
经过门口见个名咁得意就停步睇睇
已有店员出来热诚介绍
咁就帮亲下
叫左个lunch set
上菜都精美
薯仔沙律...一般水准.略觉得比多少少味会好d(如烟肉)
面豉汤...有点过咸
牛蒡锅...豚肉较为肥左点.味道刚刚好👍🏻
鱿鱼圈...冇酱点.味道例牌
抹茶梳打...尼个反而唔错.👍🏻👍🏻👍🏻
服务.优良👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
环境.舒服😍
2020-11-18 848 浏览
香港真系好多班戟店、但呢一间比较特别、班戟系用米做!以米粉代替面粉制作的日式米粉班戟而且唔同於平时一大块!做成一小块一小块、叠成小班戟山☺️好可爱!#期间限定 #日本番薯海塩焦糖焙茶班戟 卖相非常吸引!香滑焙茶忌廉、香脆紫薯条、紫薯蕃薯忌廉!整体唔会太甜、焙茶同紫薯咪都出色!但紫薯条太硬了😔#鲜果开心 由西西里农场直送的开心果酱,配上用红酒煮的水果,日本产的香印提子。清新配搭 每一啖都有惊喜!提子香甜、红酒煮过的梨 酸酸甜甜、开心果酱既香浓 令口腔回味无穷#可可香橙 蜜煮香橙、浓郁可可酱、海盐吉士酱!整体唔太突出、可可酱盖过了其他味道!#抹茶红豆班戟三文治 呢款大家都比较失望!原本以为中间既系雪糕、但大家都误会了 、中间是超级厚的抹茶味忌廉和红豆粒。抹茶味好突出,苦涩带甘味。红豆绵绵,够入味。整体来讲、如果你系锺意食热香饼既可以一试!但食惯梳乎厘班戟、厚班戟 可能会唔习惯、因为米班戟只系口感比较烟靭、蛋味唔出众、湿润度也较低!但是好味的!!而且又健康!(10分为满分)回顾率🌸:6/10食物质数🤤 :7/10环境⛲️:5/10服务👩🏻‍💼:5/10
#鲜果开心
#可可香橙
#抹茶红豆班戟三文治

(10分为满分)
回顾率🌸:6/10
食物质数🤤 :7/10
环境⛲️:5/10
服务👩🏻‍💼:5/10
2020-11-15
无意中search 到呢间野觉得d野食睇落几fancy 好评又多,咁啱出到黎尖沙咀,就试吓咩料先。喺门口冇堆人企喺度好似喺度等紧,但入面有吉枱,但又见有两个人走去搵个职员就有位,咁就2仔底死跟去问,就成功入到去坐lu慎防眼阔肚窄,两个人食叫左香烧冲绳猪手加茶渍饭同日本鲜果开心米粉pancake to share. 讲左佢上菜个次序先,因为真系好令人O咀。佢第一样上嘅竟然净系个茶渍饭,系咪要人食左个冇餸饭先?ok咁谂住等埋个猪手上一齐食啦,huh佢上左个pancake 先wor🙄 有咸有甜正路都会问吓一齐上定後上吖,完全冇罗。所以我都焗住食左个pancake先,到最後个猪手终於到喇。 讲返味道,香烧冲绳猪手$128 得嗰五六粒,唔计旧骨仲细旧过平时食嗰d中式排骨。个汁咪类似糖醋汁,猪手够淋同入味,皮有少少脆罗,不过不失啦。再加个茶渍饭$48个饭煮得ok唔会太湿太烂,茶渍味道ok,但等埋个猪手黎已经冻左,冇feel 咁样加埋就$176, 仲要未计加一,超唔值!鲜果开心米粉pancake$148 个pancake 好香牛油味,pancake好松软,个开心果酱够浓又唔会太甜,提子都好味,但同开

讲返味道,香烧冲绳猪手$128

再加个茶渍饭$48

咁样加埋就$176, 仲要未计加一,超唔值!

鲜果开心米粉pancake$148

个pancake 好香牛油味,pancake好松软,个开心果酱够浓又唔会太甜,提子都好味,但同开心果唔太夹,所以要分开食。唔好睇佢好多块以为会好饱,其实佢地好细块,同埋冇normal pancake 咁饱肚。但 点好食都好,咁细份收呢个价真系太贵喇。

野饮叫左西柚高球同柠檬盐高球 ,抽柠檬咁竖起法几过瘾。饮落都系一般有果味嘅highball, 果味都够嘅,但柠檬盐嗰杯咸左少少罗。

pancake 系好食嘅,主食味道都唔差,但上菜次序错晒,又贵又细份,令人食完心情差到就算唔够饱都冇心机再搵其他野食🤬唔推荐。

嘢食都几多选择,可以一试, 寿喜烧有惊喜 ,饭又好食。 依家仲做紧第二个set lunch半价添, 环境都好靓。 简约木系嘅主题。 仲系黄店嚟嘅添。 中午嚟食可以坐70分钟,。
嘢食都几多选择,可以一试, 寿喜烧有惊喜 ,
2020-11-02 660 浏览
我觉得呢间喺啱打卡嘅舖头,食物我觉得一般般,嗰沙律好酸 ,乌东朋友就话都👌🏼。环境唔错好有日和风,反而我期待佢哋下午茶嘅三文治同甜品⋯ 希望有机会同佢平反啦🙈😏
2020-09-07
2020-10-31 600 浏览
系开饭睇到咁多正皮,相又吸引,满心期待,见人讲到好多人排队,甜品又好易卖晒,就夜晚打算早少少walkin食。点知6:30去到一个人都冇个,个心都自我怀疑左一阵,心谂应该冇野挂,就入去了。本身系冲住佢个三品定食同甜品而黎,点知到睇menu问埋店员先知三品去到2:30先有😅唔紧要!咁食佢其他热门!点知⋯1.个乌冬淋同湿到阿妈都唔认得,个卡邦泥汁偏淡仲好唔够,整体都几麻麻⋯2. 和牛汉堡饭第一次系要人均消费1xx up既餐厅食到乾到喊既汉堡⋯乾,0肉汁,淡老麦分分锺更好食🤡个饭⋯乾到⋯消化不良3. 鲜果黑魔法pancake满心期待埋呢个pancake...图文不符,我一心谂住食士多啤梨match choco(同佢menu图一样)点知上到黎系变左提子⋯其实如果系换左水果,你地系咪可以讲一声先?仲要入面粒蓝莓系变坏左,一摆入口咬即lur总结,黑名单,bye(离开既时候,格离台同时间走,听到佢地讲,真系劲麻麻,劲唔好食,竟然食左咁既价钱)🤡🤡🤡

唔紧要!咁食佢其他热门!

点知⋯

2. 和牛汉堡饭

老麦分分锺更好食🤡
个饭⋯乾到⋯消化不良

3. 鲜果黑魔法pancake

满心期待埋呢个pancake...
仲要入面粒蓝莓系变坏左,一摆入口咬即lur

总结,黑名单,bye
2020-10-30
庆祝纪念
纪念日
一直都好想试呢间餐厅,见到最近有做pancake优惠,就约朋友去试。我地两位,入到去仲有大约4张空既4人台,但店员坚持两个人唔可以坐4人台。如果人多我完全理解,但冇人既情况下都只可坐吧台,应觉就唔系几好。主食叫左海胆乌冬同烧猪鞍。乌冬还可以,烧猪鞍好多筋亦好淡,唔值$149。水都要主动问店员先会提供。食到差唔多60分钟,pancake都只系食左一半左右,就要先埋单,明白用餐时间系70分钟,但当时其实仲有好多空台亦冇人等位。Pancake味道都可以,但水果就只有系切开一半既提子,有点敷衍。我地8:10左右入座,9:30左右我地同另一台就被通知闩铺需要离开。虽然openrice系写闩10:00,但可能我地已经过左70分钟用餐时间,即使冇客亦只可以离开。人均消费$300,系尖沙咀区,或者同一条街都有更多更好既选择。明白到「比你系人情,唔比你系道理」,呢间铺完全展现到呢种精神,只可以话咁样既一次体验,就算再多优惠都唔会令客人再返转头,亦由当初要排队入座变到今日有吉台冇客等位。

水都要主动问店员先会提供。

Pancake味道都可以,但水果就只有系切开一半既
提子,有点敷衍。

2020-10-28 355 浏览
之前已经黎过食个米粉Pancake 今次经过又想食🤭🤭🤭黄店果然系高质🤣由於今日落雨 天气好冻所以想食暖笠笠既热汤 就拣左热乌冬 咁由於系下午茶时间 可以配炸鸡翼or腐皮 所以我地就好健康咁拣左腐皮😂🤣不过我地1个人share 所以就加左$5 将个udon加底🤣 所以好鬼大碗😂上次试左开心果 今次就试朱古力味-日本鲜果黑魔法 $148超香朱古力味 ! 一d都唔会腻同太甜! 食完热乌冬再食呢个真系一流! 正🤤🤤🤤每人一杯latte 作结🥰
之前已经黎过食个米粉Pancake
今次经过又想食🤭🤭🤭

黄店果然系高质🤣

上次试左开心果 今次就试朱古力味
-日本鲜果黑魔法 $148

每人一杯latte 作结🥰
2020-10-26 224 浏览
最近开始注重健康 开始减少进食小麦制品 但又好想食pancake 所以就黎左呢间黄店食呢个米Pancake😍🤩 登登登 💛 主角出场 好邪恶又唔会太唔健康既甜品呀🤩好好味😋 好松软 同平时d pancake 粉松软程度唔会差太远😍 味道又唔会太甜 正! 再配上好特别既开心果忌廉 好香 好好食!! 日式开胃前菜🥰 牛旁渍物 又系好健康呀😍 摆得好精致 feel到用心位😍Main course 🥰普罗旺斯海鲜乌冬龙虾🦞 有两大旧好大只好多肉😍 重有足料青口同煎得好香口既雪鱼😍西班牙毛猪鞍 🐷🐷🐽略严个猪老左小小 不过个茶渍饭好好味😍😍茶渍饭有好香嘅柚子味🍊🍋

登登登 💛 主角出场 好邪恶又唔会太唔健康既甜品呀🤩

西班牙毛猪鞍 🐷🐷🐽
略严个猪老左小小 不过个茶渍饭好好味😍😍
茶渍饭有好香嘅柚子味🍊🍋
2020-10-23 361 浏览
🍽海胆和风卡邦尼乌冬𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝘀𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘀𝗲𝗮 𝘂𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻好烟韧嘅乌冬😋配合𝗰𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮真系无得输👍🏻仲有全港女都喜爱嘅海胆!不过汁好似少左d,有点干😔🍽豚双昧 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝘁𝘄𝗼 𝘄𝗮𝘆𝘀1次过食左2款猪👏炸猪如果厚d就更好喇😛而面豉汤就好好味,饮哂成碗汤😋猪就肥左dd~珍珠米好特别,好怀念日本🇯🇵😙😙😙🍽日本鲜果开心 𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝘀𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁𝘀个开心果酱好多好好味😋又唔会太腻👍🏻pancakes 份量恰当😍🍽甘酒美人软雪糕 +焙茶 𝗕𝗲𝗮𝘂𝘁𝘆 𝘀𝗼𝗳𝘁 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲雪糕劲好味,虽然叫软雪糕但都少少硬身好有口感🤩加埋焙茶好match😙

豚双昧 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝘁𝘄𝗼 𝘄𝗮𝘆𝘀

🍽豚双昧 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝘁𝘄𝗼 𝘄𝗮𝘆𝘀