不能出走,唯有吃一餐和食以舒解想旅行的心。难得放假,慕名而来到尖沙咀「蜜庵本膳」,一嚐好评如潮的和食。位於小街内的「蜜庵本膳」,店舖装潢走日系简约风,全使用木质桌椅。清汤乌冬质感烟韧,配以惹味的炸鸡非常搭。热腾腾的炸鸡juicy肉嫩。因为是下午茶menu,本来的份量是较少,图中是加大了的份量。杯子蛋糕以米粉焗制,适合对麸质敏感人士食用。米蛋糕上面舖了苹果片,味道微甜清香。配上一杯热茶实在更好不过!混合软雪糕分别是美人和京茶咖啡,2者以京茶咖啡浓味一点。素食雪糕是自家制,标榜无蛋无奶,质感柔滑,淋上黑蜜後增添多一点甜香。双白玉一粉一白,粉的是青森产艾草玉子,另一颗则是京都产白玉子;口感烟韧。整碗中,笔者当然最爱来自京都的抹茶寒天:入口带着茶味又有点爽,像凉粉般,再拌上北海道红豆蓉,抹茶红豆一向就是最佳拍挡。另外也有一些季节水果,如:蜜柑、蓝莓等。不过就有一点带酸。班戟特别之处是采用自家磨制的日本米粉取替面粉,而且创新了不少口味。例如笔者吃的就是朱古力口味,班戟上的可可酱同是自家制,用了法国品牌cocoa barry的朱古力,柔滑又可可味浓郁。日本米粉制成的班戟质感绵滑,还带有一点弹性质感
,一嚐好评如潮的和食。

位於小街内的「蜜庵本膳」,店舖装潢走日系简约风
,全使用木质桌椅。
炸鸡清汤热乌冬

清汤乌冬质感烟韧,配以惹味的炸鸡非常搭
。热腾腾的炸鸡juicy肉嫩。

日本蕃薯苹果蛋糕

杯子蛋糕以米粉焗制,适合对麸质敏感人士食用
软雪糕双白玉馅蜜

混合软雪糕分别是美人和京茶咖啡,2者以京茶咖啡浓味一点
。素食雪糕是自家制
,标榜无蛋无奶,质感柔滑,淋上黑蜜後增添多一点甜香。

整碗中,笔者当然最爱来自京都的抹茶寒天

另外也有一些季节水果,如:蜜柑、蓝莓等。不过就有一点带酸。
鲜果黑魔法

班戟特别之处是采用自家磨制的日本米粉取替面粉

日本米粉制成的班戟质感绵滑,还带有一点弹性质感
。据说餐厅以乳酪代替牛油,难怪入口充满香味之余又没有太大腻感

抹茶苏打

抹茶加苏打水,还是第一次喝呢。苏打水的清凉感中又有微微抹茶甘香,蛮特别的
2020-03-30
炸鸡清汤热乌冬
软雪糕双白玉馅蜜
鲜果黑魔法
2020-03-20 1674 浏览
餐厅环境以浅色木系作主调,装潢简洁,和风清新感让人有种休闲舒适感。Bar枱下设有UBS及插座叉电,店员亲切先帮我们喷上搓手液,能在卫生乾净环境之下安心用餐。Menu中有下午茶主食、班戟及特式饮品,饮品我们点了沉默的摇动篮曲花茶,及焙茶甘酒拿铁 $48,焙茶味适中清淡,上层泡沫感厚,甘酒的味道中和了热焙茶那种苦涩味,是饮开较少有的焙茶特饮味道。生姜豚肉乌冬 ($78)足料扁乌冬滑身弹牙,半肥瘦豚肉薄片,加上有酒香的猪骨汤底,浓郁份量够,是下午茶唔错嘅选择。下午餐套餐还附送日本玄米煎茶,更可以半价优惠转一杯特饮,够哂经济。和WA $98配上甜美的红豆蓉,面层洒上焙茶粉及冲绳黑糖蜜,小班戟加印了香港加油的字句,旁边还有焙茶忌廉及日本栗子,五件口感几实在的米粉班戟,CP值不错,还是空气感不算强的面粉班戟较为健康。 鲜果开心$138招牌Signature 米粉班戟同样是加了香港加油的小班戟装饰,开心果酱制成的忌廉,配了红酒蜜桃及新鲜士多啤梨,将整整六层的薄班戟切开一口咬入,口感非常让人治癒,味道出色。班戟质感松软,厚度平均烟韧,推介之选。下午茶价钱中上,是尖沙咀少有性价比高的餐厅,而且空间感唔错

餐厅环境以浅色木系作主调,
装潢简洁,和风清新感让人有种休闲舒适感。
Bar枱下设有UBS及插座叉电,
店员亲切先帮我们喷上搓手液,
能在卫生乾净环境之下安心用餐。

Menu中有下午茶主食、班戟及特式饮品,
饮品我们点了沉默的摇动篮曲花茶,
及焙茶甘酒拿铁 $48,

焙茶味适中清淡,上层泡沫感厚,
甘酒的味道中和了热焙茶那种苦涩味,
是饮开较少有的焙茶特饮味道。

生姜豚肉乌冬 ($78)
足料扁乌冬滑身弹牙,
半肥瘦豚肉薄片,加上有酒香的猪骨汤底,
浓郁份量够,是下午茶唔错嘅选择。
下午餐套餐还附送日本玄米煎茶,
更可以半价优惠转一杯特饮,够哂经济。

和WA $98
配上甜美的红豆蓉,
面层洒上焙茶粉及冲绳黑糖蜜,
小班戟加印了香港加油的字句,
旁边还有焙茶忌廉及日本栗子,
五件口感几实在的米粉班戟,CP值不错,
还是空气感不算强的面粉班戟较为健康。

鲜果开心$138
招牌Signature 米粉班戟
同样是加了香港加油的小班戟装饰,
开心果酱制成的忌廉,
配了红酒蜜桃及新鲜士多啤梨,
将整整六层的薄班戟切开一口咬入,
口感非常让人治癒,味道出色。
班戟质感松软,厚度平均烟韧,推介之选。

下午茶价钱中上,
是尖沙咀少有性价比高的餐厅,
而且空间感唔错的日式小店。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨环境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回头: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性价: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服务: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2020-03-09 1527 浏览
💛香港加油 和风日式小店💛-依到一定一定要试pancake,佢用日本磨成既米粉做,以取代面粉。全份都系用日本高级食材制。Pancake好多选择,有咸有甜,款款卖相都劲吸睛👀最後拣左依个鲜果开心Pancake($138)是日时令水果系士多啤梨配开心果酱Pancake,开心果酱系由意大利西西里岛直送,食落超香浓既开心果味,再同打得绵绵轻盈既忌廉融为一体。无论味道同口感都一流👍🏻米粉Pancake质感绵密,带阵阵蛋香。-海胆和风卡邦尼乌冬($168)用上厚切烧日本烟肉,肥瘦适中,肉香扑鼻,海胆用料上乘新鲜,无腥味,仲几甜,卡邦尼煮法碰上Q弹乌冬一样咁match😍-和牛王汉堡丼($158)有惊喜!汉堡扒系用和牛整,食落牛味香浓。最赞既系用人手打,都可以做到质感咁结实,唔会一切就碎开哂,切开仲要系粉粉地色,好juicy!🤤牛上面既流心蛋黄一切即同和牛汉堡扒融合,超夹🤤米饭系用上红菜头同红酒混合而成既红米饭,捞埋蛋汁食一流,仲带肉香添!-炸牛肉薯饼($48)新鲜炸起,薯饼足料全部都系牛肉薯仔蓉😍小店饿一道菜都用料上乘,制作认真而且食物高水准,值得支持🤤🤤🤤
💛香港加油 和风日式小店💛
最後拣左依个鲜果开心Pancake($138)
海胆和风卡邦尼乌冬($168)

和牛王汉堡丼($158)

有惊喜!
炸牛肉薯饼($48)

新鲜炸起,薯饼足料全部都系牛肉薯仔蓉😍

2020-03-01
  • 和王牛汉堡丼
  • 开心果士多啤梨米粉班戟
行行下街去到赫德道四周好多酒吧,突然见到一间风格截然不同的餐厅很文青,以木为装修主调,仿如去到日本呢。背景播着纯音乐,使人心境宁靓,很有禅意!.午餐选择多,有锅物、冷盘、烧/炸物。更包餐汤及甜品,$128价钱合理。.用一个托盘装,卖相精致,五颜六色,浓浓的日本风情。午餐十分丰富,一个套餐什麽都有!.👍🏻炙烧日本华味鸡刺身下鸡生食?是的!有炙烧过的,见到中间的肉似是有烟燻过味道口质完全不odd,又保留到鸡肉的鲜嫩!.👍🏻季节野菜锅小锅锅,保暖又丰富.👍🏻盐烧鲭鱼 巧烧鲭鱼呢,少少盐味就带出滋味分开2块上,基本上就是这一个鱼都可以当一餐了.👍🏻十谷饭有两种弹选择一种是白饭,还有一种是十谷饭十谷饭更有营养更健康.👍🏻京茶咖啡软雪糕这个雪糕特别之处是可当素食用日本豆乳及大米制成没有牛奶鸡蛋成份但依然保留蛋糕的嫩滑在浓香的咖啡味之中带点焙茶的香,十分特别的体验.👍🏻黑糖姜柠蜜饮完之後身体很暖和除了黑糖和姜,还略略带有肉桂的味道独特的味道.整个感觉十分舒服,用上健康的食材,宁静的环境带点禅意,极力推介!
行行下街去到赫德道
四周好多酒吧,突然见到一间风格截然不同的餐厅
很文青,以木为装修主调,仿如去到日本呢。
背景播着纯音乐,使人心境宁靓,很有禅意!

用一个托盘装,卖相精致,五颜六色,浓浓的日本风情。
午餐十分丰富,一个套餐什麽都有!

👍🏻炙烧日本华味鸡刺身
下鸡生食?是的!
有炙烧过的,见到中间的肉似是有烟燻过
味道口质完全不odd,又保留到鸡肉的鲜嫩!

👍🏻季节野菜锅
小锅锅,保暖又丰富

👍🏻盐烧鲭鱼
巧烧鲭鱼呢,少少盐味就带出滋味
分开2块上,基本上就是这一个鱼都可以当一餐了

👍🏻十谷饭
有两种弹选择一种是白饭,还有一种是十谷饭
十谷饭更有营养更健康
👍🏻京茶咖啡软雪糕
这个雪糕特别之处是可当素食
用日本豆乳及大米制成
没有牛奶鸡蛋成份
但依然保留蛋糕的嫩滑
在浓香的咖啡味之中带点焙茶的香,十分特别的体验

👍🏻黑糖姜柠蜜
饮完之後身体很暖和
除了黑糖和姜,还略略带有肉桂的味道
独特的味道

• 黑糖姜柠茶
餐厅:蜜庵本膳 (尖沙咀)地址:尖沙咀赫德道8号地下A号舖日本和食店蜜庵本膳座落系尖沙咀嘅其中一条美食街赫德道,一间有日式风味🇯🇵,又有情调嘅餐厅除左比人一种舒适嘅感觉☺️,仲带黎一种日剧成日感觉到嘅浪漫气息和王牛汉堡丼 $158呢个丼饭用上熊本产嘅100%和王牛🐮,即系A5和牛入面嘅最顶级,配上自家制嘅汉堡汁仲有日本蛋黄酱油渍,牛肉嫩口而且多汁味浓😍,蛋黄未笃之前放左系牛肉上面郁下郁下非常cute😆,”动L动L”海胆和风卡邦尼乌冬 $168以海胆同厚切日本烟肉为主🥓,用和风卡邦尼酱去煮乌冬,最正嘅莫过於系果几块又厚又多肉,仲有层比例岩岩好嘅肥膏痴住🤤,一啖放入口真系好邪恶吸引鲜果黑魔法 $138系最期待又惊喜嘅「香港加油」米粉班戟😎,踏入鼠年,仲有只炯炯有神嘅老鼠仔同大家拜个早年🐭。自家制嘅浓郁法国Cocoa Barry可可酱🇫🇷淋系七层高嘅pancake上面,再加上可可忌廉,另外水果方面有士多啤梨🍓、石榴、红莓等去配搭,真系睇得又食得
餐厅:蜜庵本膳 (尖沙咀)
地址:尖沙咀赫德道8号地下A号舖

和王牛汉堡丼 $158

海胆和风卡邦尼乌冬 $168
以海胆同厚切日本烟肉为主🥓,用和风卡邦尼酱去煮乌冬,

鲜果黑魔法 $138

2020-01-16
  • 和王牛汉堡丼
-🦄蜜庵本膳 @mitsuan_honzen-自选午餐定食 Hkd98Rating🌕🌕🌕🌗🌑-系早排好迷上食日本🇯🇵既一汁三菜定食🤤每一碟都细细碟咁又摆得好靓😆😆食既时候无论视觉上还是心灵上都好满足☺️我知道呢间餐厅都系因为佢地既米粉班戟比较出名点知原来午餐都会提供呢啲日式定食😳所以我就嚟试吓🤔慢活一下我的人生🥱🥱-叫左午市定食既中间个SET 可以简冷盘同锅物各一份随餐附送唔可以缺少既味噌汤🥣沙律🥗同十谷饭-咁🦞冷盘我简左龙虾他他柚子冻✨食落感觉几得意 酸酸甜甜咁好开胃虽然只系一小碟咁份量好少😂但龙虾占既份量都唔输蚀 而且仲有好多蜜瓜😧🥘锅物主菜我就简左季节野菜锅🌱整体味道比较清淡 大家可以想像一下汤底系类似关东煮既汤底咁清🤔但当然淡味过关东煮好多好多😂😂锅物入面既南瓜🎃同埋大葱系做得最出色👍🏻👍🏻南瓜🎃真系好甜 而大葱既清爽甘甜更是深得我喜爱其他既鲜菇 白/红萝卜🥕同芋头都系普普通通😹🍚十谷饭口感软糯烟韧 食落每一啖都感觉好有营养🥗沙律同前菜就比较普通 锺意食沙律🥗既个个酱汁一样都系酸酸甜甜咁好开胃 同埋都加左藜麦😼🥣面豉汤热辣辣又有好多配料😽😽例如系红萝卜🥕同埋白萝卜 好味😋-整体而
🦄蜜庵本膳 @mitsuan_honzen

唔会话好大好大惊喜 但心灵上系绝对满足👍🏻❤️
2020-05-11
  • 自选三主菜定食
2020-05-19 15 浏览
#支持良心餐厅鲜果开心米粉pancake $138见到香港加油已经心情level up😂食落开心果味都几出Pancake微甜 啲cream好light有啲生果balance番 生果都有肉桂味士多啤梨甜啲就好了 不过好有心机 全部都摆设得好靓整体黎讲唔会觉得腻 食完会觉得几满足香橙清酒酒粕pancake三文治$58的的色色🤣入面嗰层系mousse同雪糕mixture咁 夹住酸酸甜甜 几开胃不过份量就真系偏小
#支持良心餐厅

整体黎讲唔会觉得腻 食完会觉得几满足

香橙清酒酒粕pancake三文治$58

不过份量就真系偏小

2020-05-19 13 浏览
嚟到尖沙咀行街,搵下附近有咩黄店食。见到呢间啲甜品几吸引,就决定试下。8点去到,出面已经大排长龙,等左半个钟到就入得。 店内几大,日式既装修,有普通枱同高枱,全部都隔得好开,够哂安全。我地叫左一个和王牛汉堡丼同鲜果黑魔法pancake。首先嚟既系和王牛汉堡丼,厚厚既汉堡肉上面系只完美既半熟蛋,米系用红米,够哂健康。用刀将只半熟蛋切开,就流出满满既蛋汁,而整个饭既配搭味道都唔错。份量就比较少,净系食主食可能要一人一个先够饱。跟住嚟既就系鲜果黑魔法,6、7层厚既Pancake,上面搽满朱古力cream,侧边仲有啲士多啤梨做配料(最惊喜既系有白色既士多啤梨!),卖相就好似朵花咁,相当唔错!食落Pancake同朱古力既味好夹,唔会太甜,啱啱好。朱古力CREAM好浓厚,一啲都唔腻。士多啤梨都唔错,特别系白色士多啤梨,好juicy好甜,食完令人回味无穷!

2020-05-17 14 浏览
不一样的班㦸,采用米磨成粉造成,口感软绵,感觉健康一些,没有腻感。呢间日式小店,装潢并不豪华,但有温暖感觉。下午茶有多款套餐,主打的班戟也有选择。点了一份抹茶红豆三文治,咪以为三文冶一定系面包,原来,面层底层是班戟。班㦸质感不是潮兴的梳乎厘班戟像风的口感,反而有点似热香饼的口感,软熟。中层是超级厚的抹茶味雪糕和红豆粒。抹茶味好突出,苦涩带甘味。红豆绵绵,够入味。套餐包括玄米茶一杯,跟三文治好配合。
呢间日式小店,装潢并不豪华,但有温暖感觉。
下午茶有多款套餐,主打的班戟也有选择。

套餐包括玄米茶一杯,跟三文治好配合。

2020-05-17
2020-05-17 17 浏览
星期六晚上 人没有太多 不用等位就可进去 一直想试下呢间黄店 💛但系因为之前人太多所以未有机会海胆系新鲜既 不过配左卡邦尼汁之後无咩味 整体唔太突出 乌东系弹牙嘅 但系汁同乌东好似分开晒 味道一般 如果$168既话个人觉得唔太值 但系唔系难食既 可能系因为期望太高pancake有好多选择 有咸有甜今次叫咗呢个咖喱pancake 反而有点惊喜Pancake口感不错 比乌东好🤤环境简洁 坐得几舒服 而且每位店员都好好 食物味道有待改善 加油🤚🏻☝🏻
星期六晚上 人没有太多
环境简洁 坐得几舒服 而且每位店员都好好
食物味道有待改善 加油🤚🏻☝🏻
2020-05-16
2020-05-10 47 浏览
难得去到尖沙咀, 顺道去惩罚一下黄店由於桃桃已经吃过午餐才去这小店, 所以目标系甜品两点半到达才发现原来小店要3点才开始提供甜品, 只好在附近徘徊一下再回去.真不枉等待, 甜品真的很不错.😋 .🍽 可可香橙混合橙片的班戟塔. 橙片是连皮的, 但也没有想像的苦. 摆碟很漂亮, 很适合用来打卡 .🍽 蜜瓜美人芭菲蜜瓜很好食. 美人软雪糕是无奶无蛋的, 桃桃不太吃的惯.🍽 香橙清酒酒粕班戟三文治 这是个下午茶餐包一杯煎茶才58蚊, 经济又好食. 桃桃很喜欢夹在中间有橙味像雪芭的. 但朋友们就说酒味太浓, 味道有点怪. 各花入各眼吧.
难得去到尖沙咀, 顺道去惩罚一下黄店
由於桃桃已经吃过午餐才去这小店, 所以目标系甜品
真不枉等待, 甜品真的很不错.😋 .
🍽 可可香橙
🍽 蜜瓜美人芭菲
蜜瓜很好食. 美人软雪糕是无奶无蛋的, 桃桃不太吃的惯.
🍽 香橙清酒酒粕班戟三文治
2020-05-10 43 浏览
豚双味🐷($138)何谓豚双味呢, 就系吉列猪扒配十壳米饭🍚 同埋咖喱豚肉🐽 吉列猪扒系超松脆而且啲炸粉超薄, 就算摆左一阵依然都系超脆口🤩 猪既本身都仲好juicy🤤 另外果一味咖喱既味道好有住家饭既感觉, 完全唔觉得有味精👍🏽 唔好睇佢细细兜, 但系入面既材料都好丰富, 有煮得超软身同入味既洋葱🧅 薯仔🥔 红萝卜🥕 同埋半肥瘦既豚肉, 攞啲汁黎捞个饭简直系一流海胆卡邦尼乌冬🍝($168)呢个配搭都系第一次见, 海胆好creamy同鲜甜, 卡邦尼酱同乌冬出奇地夹, 另外仲有一小撮紫菜丝同埋几块看似叉烧,味道似烟燻鸭胸既厚切日本烟肉🔪 呢个乌冬值得一试另外仲叫左一杯抹茶梳打同埋一杯焙茶梳打🍹 第一次饮茶类既梳打, 感觉好似比较健康同埋有种好清新既感觉, 完全系新鲜感💯分👍🏽 呢间餐厅既pancake甜品都好出名🥞 下次有机会绝对会再黎试下其他野, 呢间绝对系用心制作既小店, 大家要多多支持呀
豚双味🐷($138)

海胆卡邦尼乌冬🍝($168)

2020-05-09
  • 海胆和风卡邦尼乌冬
2020-05-08 55 浏览
原来lunch 系冇单点menu,一定要叫set🙄,好啦咁好彩有个吉列豚肉,肥美juicy 脆卜卜,几好不过咖哩汁稀到似汤青口几鲜甜但咸左少少,咖哩吉列豚个咖哩汁太水,牛肉薯饼系正常嘅牛肉薯饼,十谷饭好有咬口,好食,面豉汤够热但好咸朋友点咗鸡汤饺子麻麻地,呑拿鱼蓉豆腐好食沙律菜新鲜,珍珠米好食呢个雪糕跟餐,美人又比我毁容,好重茶味,好light食完lunch唔系好甘心,我要食埋个即叫即整班戟😁有香港加油,唔甜,软熟,好食薄荷伯爵茶两者之间取得平衡,花旗参乌龙亦恰到好处good 😊Lunch set真心hea咗d
原来lunch 系冇单点menu,一定要叫set🙄,好啦咁

好彩有个吉列豚肉,肥美juicy 脆卜卜,几好

不过咖哩汁稀到似汤

呢个雪糕跟餐,美人又比我毁容,好重茶味,好light

食完lunch唔系好甘心,我要食埋个即叫即整班戟😁

有香港加油,唔甜,软熟,好食

Lunch set真心hea咗d

• 午夜伯爵
2020-05-06 42 浏览
适逢五一黄金周放假,就去搵好野食!之前好想食哩间,可惜一直冇机会!今次终於可以去啦!入面个环境舒服 坐位阔落⋯⋯⋯个菜单都好吸引,可惜肉类既选择比较少,我朋友唔食牛就比较惨⋯⋯我拣左个鸡肉饺子🥟+薯饼份量比想像中大 好饱肚!
适逢五一黄金周放假,就去搵好野食!
之前好想食哩间,可惜一直冇机会!
今次终於可以去啦!
入面个环境舒服 坐位阔落⋯⋯⋯

我拣左个鸡肉饺子🥟+薯饼
份量比想像中大 好饱肚!
2020-05-02
2020-05-04 36 浏览
布置简约舒适既餐厅❣️呢度既pancake系我钟意既类型,松软得黎口感好实在,并吾系食紧空气既感觉👍🏻 嗌左鲜果开心🥞 开心果酱整成既开心果忌廉口感轻盈味道浓郁,好味到停吾到口🤤咖啡一般食多份甜品会开心啲😅
布置简约舒适既餐厅❣️

开心果酱整成既开心果忌廉口感轻盈味道浓郁,好味到停吾到口🤤
咖啡一般

食多份甜品会开心啲😅