餐厅: 蛇王芬
资讯:

2021-11-24 709 浏览
睇完雪姨介紹嘅蛇羹嘅youtube,即刻放工專誠去中環買碗蛇羹返屋企試吓。本來滿心歡喜好大期望,一打開大佬真係嚇咗我一跳,個湯底稀到好似水咁,仲要搵嚟搵去都搵唔到啲蛇肉,成碗野好辛苦先搵到一條蛇肉絲,其他嗰啲都係啲瘦肉扮晒嘢,冇蛇肉都算啦,個湯底好食就話姐,點知個湯底淡茂茂,好少藥材味,真係從來冇食過咁難食嘅蛇羹,仲賣到成百幾蚊一碗,完全搵老陳。 原來今年冇攞到米之蓮都係有原因嘅,平時我都好少寫差評但係今次真係忍唔到。
2021-11-16 1058 浏览
我食咗啲乜!「蛇羹餐」$380有蛇羹2碗丶糯米飯一碟:先上生炒糯米飯,飯暖而不熱,臘腸係硬嘅,飯帶點豉油色,並無吸收臘味爆後應有的油香。街邊蒸糯米飯肯定好食過佢,起碼夠熱。這味「生炒」形神俱無,簡單講:係唔好食!再來蛇羹,薄脆鋪滿面;你點知我實食薄脆?我想加胡椒粉又可以點攪勻?分開碟上真係咁難?算!降低啲要求,食嘢味道先係重點!叫「羹」;稀到水一樣。食「蛇」羹;我都唔要求有蛇喇,啲雞肉可唔可以畀少少誠意,撕成「絲」。食嘢唔好太計較?我無摷有無蛇,但成碗滿晒一條條雞棍,令到嗰一條蛇絲顯得好出眾。重點係;碗嘢係無蛇味丶無藥材味,簡稱「無味」。位於中環擁有八十年歷史,號稱「蛇王」的老鋪,價錢會較一般蛇鋪貴,我可接受。但問題係,糯米飯我唔計較,但碗蛇,真係我食過最難食嘅一碗,甚至唔可以算係蛇羹!飯後,我即刻去「麥奀記」食返碗麵,冚返呢餐嘅味道。呢餐我無感覺被搵笨,因為我有解決方法。但係老闆畀伙記搵笨就有啲難攪,呢個水準,真係唔出得街㗎!
我食咗啲乜!

「蛇羹餐」$380有蛇羹2碗丶糯米飯一碟:

這味「生炒」形神俱無,簡單講:係唔好食!

算!降低啲要求,食嘢味道先係重點!

叫「羹」;稀到水一樣。

飯後,我即刻去「麥奀記」食返碗麵,冚返呢餐嘅味道。

呢餐我無感覺被搵笨,因為我有解決方法。
但係老闆畀伙記搵笨就有啲難攪,呢個水準,真係唔出得街㗎!
2021-11-15
2021-11-10 996 浏览
本人及家人喜歡吃蛇羹,當晚一行8人充滿期待,慕名而到,往年是朋友幫忙買鴨潤腸,真是好好食的,今年想自己去買順便食埋晚飯,估不到強差人意,當日天氣溫度大嘅27-8度左右,室內沒有太有冷氣感覺,點叫一中鍋蛇羹,吃第一口竟然是覺得不是熱的🤪🤪🤪問一下夥計,他望望,說是電爐跳制,我們都無奈就算了,望望餐牌只得一個.⋯貴字🤣🤣🤣既然已到,點小菜繼續完成晚飯,當晚點了其中一樣鴛鴦腸煲仔飯好食,其中點了生炒排骨.⋯差,蝦乾肉餅煲仔飯⋯差,南乳吊燒雞件及其餘幾款小菜,沒有驚喜,可以講是全餐飯最好食淨係鴛鴦腸煲仔飯,如果再去的話,外賣潤腸便算吧!不值,平均消費每人$300
中環老字號 蛇王芬 米芝蓮推介的馳明傳統粵菜 與 Green Common 推廣可持續的 新豬肉 🐽料理 , 以嶄新的食材 配合 傳統烹調技巧 演繹美味又健康的 中菜菜式,讚👍🏻Happy Moon 🌕 Festival everyone - had an enjoyable traditional dinner at the legendary Ser Wong Fun 🐍, probably one of the oldest eateries in the city, reinvented itself from the 126-year-old snake bisque veteran and Michelin stars ⭐️ awarding restaurant with the newly launched Omni™️ menu, collaborating with the visionary Green Monday 💚 David.Recommended dishes 必吃Ser Wong Fun Omni Soup 新蛇王羹 🐍🥣Braised OmniPor

Recommended dishes 必吃
Braised OmniPork Luncheon with Taro新荔芋扣肉 🥔🍖
Spicy Eggplant with OmniPork 魚香茄子新豬肉 🎏🍆🫕
Calypot Rice with OmniPork Patty & Pickles梅菜新豬肉餅煲仔飯 🍂🐷🍚
2021-09-21
2021-03-29 1882 浏览
冬天雖然已經過咗,但係依然無減低到想食 #蛇羹 嘅意慾!對上兩次分別去咗灣仔「蛇王燊」同埋荃灣「蛇王如」,今次打大佬,去咗中環名牌蛇店「蛇王芬」。蛇王芬喺香港原來已經超過80年,都好多飲食界名人介紹過,所以唔駛多講背景。💚 二人餐 - 蛇羹 x 2 👎🏻 & 生炒糯米飯 👍🏻 ($380 + 假日$50)蛇羹個底係食得出足料嘅,同埋都應該餚咗一段時間。但重點係,嚟咗兩碗蛇羹,先唔講份量偏細,加埋先得兩三條蛇肉,講緊一條係手指尾第一節咁粗到,食落去係無味嘅,完全對唔住佢呢個價錢。反而雞肉同泊脆就勁多,真係有種食碗仔翅嘅感覺。反而驚喜係生炒糯米飯,出面食到嘅大多數「生炒」糯米飯其實都係「熟炒」,話晒都係一道要火喉同哂功夫嘅中菜。臘腸膶腸味道正常(有得就咁賣,約$350一斤),飯就炒得粒粒分明,幾惹味。💚 肉絲炒麵 ✊🏻 ($80)驚唔飽嗌多咗碟肉絲炒麵,個麵炸得幾脆,味道不過不失,附送嘅辣椒油唔太辣可以落多啲。可能係午市嚟食,有一啲想食嘅菜式例如籠仔飯同煲仔菜都未有供應,但感覺到呢度嘅廚房做小菜比蛇可能更出色。所以整體嚟講其實係失望居多,如果用蛇店標準去度係唔合格,反而當係一般出名中菜廳可

💚 肉絲炒麵 ✊🏻 ($80)

可能係午市嚟食,有一啲想食嘅菜式例如籠仔飯同煲仔菜都未有供應,但感覺到呢度嘅廚房做小菜比蛇可能更出色。所以整體嚟講其實係失望居多,如果用蛇店標準去度係唔合格,反而當係一般出名中菜廳可能會更好。

味道:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌑🌑🌑

------------
📍蛇王芬
中環閣麟街30號地舖
------------

#tiufufoodie在中環 #hkfood #hkiger #hkfoodie #hkfoodlover #食到中環 #中環美食 #hkig #打卡食店 #香港foodie #香港美食 #傳統美食 #蛇羹 #蛇店 #食好西 #食評 #香港食評 #美食攝影 #老店 #相機食先 #週末好去處 #中菜 #港式
2021-03-29 1195 浏览
一向都很喜歡到小店吃小炒,週末在中環有一個諗頭想喝燉湯!所以我們一家到了舊港式餐廳蛇王芬,點了咕嚕肉、炒芥蘭、肉絲炒麵及一盅白菜陳腎燉湯。先評論$120一小盅燉湯,是完美!燉湯沒有一點油浮面,湯底鮮甜濃郁,材料十足,一喝已經知道燉了好多小時了,想再添一盅呢!之後小菜也很出色,有三椒炒菠蘿咕嚕肉,鬆脆不是只有炸粉的咕嚕肉,而芥蘭充滿薑味,不老是幼苗; 至於肉絲炒麵當然有穫氣了!在小街小巷的珍珠,值得一試再試!
2021-03-20
2021-02-16 2101 浏览
秋冬最啱就係食蛇羹暖下身🥰香港有好多大大少少嘅蛇舖🐍而蛇王芬就係其中一間,係百年老字號!喺香港已經迄立咗八十年啦!所以未食過蛇羹嘅我,緊係試下呢間先😆👆🏻以前喺中環返工成日都會經過😹今次終於可以試啦!蛇王芬喺閣麟街(中環半山扶手電梯下),沿住斜路一路行,過咗翡翠中心就到架啦🏃🏻‍♀️👆🏻餐廳入面係傳統中式嘅裝修,有中式吊燈🏮、鋪咗暗花檯布嘅木檯,👇🏻仲有水墨畫🖼👇🏻牆上有木製嘅燉湯餐牌👆🏻呢度除咗出名食蛇之外,臘味都係招牌!😹事關啲臘腸、膶腸都係佢地自己整嘅~呢日嚟到見到佢地好忙咁包裝緊新年禮盒~👆🏻蛇舖唔止有蛇食嘅,仲有小菜、煲仔飯🥘、粥粉麵飯🍛等等,由於地理位置同名氣關係,價錢會比同類鋪頭嘅高,屬於中上價錢💸👆🏻呢個價錢係夜晚七點半後嘅價!日頭嚟食就係正價,唔好睇錯餐牌啊~👇🏻亦有賣綠豆沙🥣👆🏻蛇羹(碗)$140🐍🥣價錢高過出面三分一,甚至一倍💸望落就類似碗仔翅咁,有啲薄脆同檸檬草喺面,撈埋一齊食令到碗嘢更加有口感~而啲檸檬草令到碗羹更加出味同香👍🏻 👇🏻深色嗰啲就係蛇肉🐍,蛇肉本身貴,所以當然唔會有好多啦😹食落un過雞絲,而口感都幾好~係好食嘅😹不過😆試過就好了~下次一於去

👇🏻牆上有木製嘅燉湯餐牌

👇🏻亦有賣綠豆沙🥣

蛇羹

👆🏻蛇羹(碗)$140🐍🥣價錢高過出面三分一,甚至一倍💸望落就類似碗仔翅咁,有啲薄脆同檸檬草喺面,撈埋一齊食令到碗嘢更加有口感~而啲檸檬草令到碗羹更加出味同香👍🏻 👇🏻深色嗰啲就係蛇肉🐍,蛇肉本身貴,所以當然唔會有好多啦😹食落un過雞絲,而口感都幾好~係好食嘅😹不過😆試過就好了~下次一於去其他蛇舖試!🐍
蛇羹

👇🏻另一招牌 臘味糯米飯$150🍚份量大約4-5個細碗(佢地嘅碗偏細),臘腸同膶腸炒得幾香,一啲都唔乾!而且係juicy😹啲腸半肥半瘦,所以食落唔鞋,暫時食過最好食嘅👍🏻啲糯米飯亦唔錯,唔un,軟淋淋咁,加埋啲蔥幾香~呢個有機會可以encore😆
2021-01-29
2020-12-28 2103 浏览
秋冬起,食🐍🐍補一補蛇王芬撚手嘅,絕對唔只係蛇羹。我加埋B得兩個人,都忍唔住嗌咗咁多嘢食。睇睇相先:食完🐍🐍個身真係溫暖晒,我同B分享左一碗。啲臘腸潤腸多到不得了,師傅仲落咗少少芋頭去炒,頂級嘅水準。其實已經飽到飛起,我最後全部都食晒。啲小炒用料好靚,新鮮滾熱辣,份量又多。真係好食過好多大酒樓。其實佢嘅星洲炒米,燒味飯都好正,不過一次過真係叫唔到咁多嘢食。另外啲臘腸都可以買返屋企,不過嗰日要行街冇買到。搵日要去食下啲炒粉麵高興下❤️
秋冬起,食🐍🐍補一補

蛇羹

食完🐍🐍個身真係溫暖晒,我同B分享左一碗。

西檸雞

啲臘腸潤腸多到不得了
紅燒豆腐

啲小炒用料好靚,新鮮滾熱辣,份量又多。真係好食過好多大酒樓

搵日要去食下啲炒粉麵高興下❤️
2020-12-19
西檸雞
2020-11-26 1255 浏览
煲仔飯膶腸味道不錯但腸衣咬不爛,腸衣品質不佳,更甚排骨細粒肉少,重點係不是最新鮮的。。。蛇羹肉多味道唔錯,炸蟹鉗有風味。其他小菜沒大特色。煲仔飯價錢太不值了,失望
蛇羹肉多味道唔錯,炸蟹鉗有風味。
其他小菜沒大特色。
煲仔飯價錢太不值了,失望
2020-11-15 1011 浏览
今日約左朋友去老店食蛇~疫情期間仲多左抗疫套餐添有燉湯有飯,價錢平左,都幾抵食我地叫左一個套餐,一個蛇羹同糯米飯燉湯好鮮甜可以分到四細碗蛇羹足料仲有脆脆同檸檬葉絲增加口感同香味糯米飯又係好足料臘腸同潤腸加芋頭滿滿冬日滋味糯米飯軟糯,唔會硬梆梆食唔到唔錯
今日約左朋友去老店食蛇~
疫情期間仲多左抗疫套餐添
有燉湯有飯,價錢平左,都幾抵食

我地叫左一個套餐,

仲有脆脆同檸檬葉絲增加口感同香味

糯米飯又係好足料
臘腸同潤腸加芋頭
滿滿冬日滋味
糯米飯軟糯,唔會硬梆梆食唔到
唔錯
2020-11-14
2020-10-26 1304 浏览
超級開心的一個下午「湯」體驗~昨天跟男朋友去激安~又排隊又搶購~買到累累的~然後去了聞名的蛇王芬喝湯~都是真材實料~上枱已經香得不得了~我們一直想過來這店嚐嚐~可惜前陣子疫情嚴重都沒法過來~這次逛完新開的激安~原來蛇王芬的店剛好在背後~是緣份吧~讓我們嚐到這店的美味滋潤湯水~秋冬時份正好喔~謝謝廚大哥和店掌櫃姐姐~湯後看著旁邊一個小姐姐在吃著美味的臘腸飯~門口也一人有客戶來買這店的臘腸外賣~我想~一定也是好東西吧~我就跟男朋友說好~下次一定要再過來嚐嚐~
超級開心的一個下午「湯」體驗~

都是真材實料~上枱已經香得不得了~
我們一直想過來這店嚐嚐~可惜前陣子疫情嚴重都沒法過來~

秋冬時份正好喔~謝謝廚大哥和店掌櫃姐姐~
菜膽陳腎湯、雞腳螺頭湯

我想~一定也是好東西吧~
我就跟男朋友說好~下次一定要再過來嚐嚐~
2020-10-25
用餐优惠
優惠券
菜膽陳腎湯、雞腳螺頭湯
2020-10-19 1015 浏览
食中午飯見到等位分A, B 同C飛. 吾好以為係分二人,四人或6人檯。實情係幻覺因為入座一律只係跟先后次序,頂!我地一行四人原來係要等D二人飛入哂先有得入,仲要個螢光幕只係做樣吾會顯示A, B同C有幾多張飛等緊。原來食物仲差過大家樂!永別了!🤭
2020-10-18
2020-08-13 1089 浏览
報紙睇到一篇介紹上網推介,原本諗住試一試, 點知就中咗伏喇。 其他食物味道唔好講啦, 淨係試咗嗰兩個燉湯每個收138蚊, 一睇個 外賣發泡兜 似茶餐廳例湯外賣, 心諗淨係個兜似, 個湯應該好好飲, 飲點知同茶餐廳五蚊例湯一樣。唉, 好心收人百幾蚊就足啲啦。
外卖自取
2020-06-25 938 浏览
幾年沒有來,水準大不如前。蛇羹的蛇肉非常硬,蛇肉無味!椒鹽鮮魷令人非常失望!又硬又唔新鮮,完全無味道可言。但係價錢係HK$200,差過許多茶餐廳水平。其他食物都係普普通通,但係都成150至200蚊一個餸!好昂貴!貴!唔緊要!但食物質素差,根本唔值這個價錢!還有大熱天時,冷氣居然唔夠!環境也不太乾淨!洗手間污糟不能去水!毫無誠意的酒家!沒有下次!
幾年沒有來,水準大不如前。

蛇羹的蛇肉非常硬,蛇肉無味!

貴!唔緊要!但食物質素差,根本唔值這個價錢!

還有大熱天時,冷氣居然唔夠!

環境也不太乾淨!洗手間污糟不能去水!

毫無誠意的酒家!

沒有下次!
2020-06-24
中環老號蛇王芬大家又點會無聽過,當我看到C小姐的社交平台講開呢到有新promotion,買一送一後,星期六晚上,二話不說就來了。上次朋友C小姐係呢度搞個一局,食蛇羹小菜,到現在依然回味無窮,年多過去,都一段時間冇來過蛇王芬,見到咁吸引嘅價錢,唔係唔黎啊。其實前嗰排都特登過嚟買潤腸,仲碰巧仲撞見Paulina,可惜潤腸都賣晒,你可想而知有幾受歡迎。講番今次呢個招牌小菜燉湯二人套餐$648,仲有買一送一優惠,四人行也是$648,平均每人只需 $162就可以品嚐到蛇王芬嘅足料燉湯同功夫紥實的風味小炒,基本上呢個餐你可以吃盡幾個特色美食。Paulina whatsapp我,佢話我知原來我係第一個人食呢個餐,作為一個鍾意食又無聊會寫下嘅人,當然要寫下同大家分享下呢個咁正嘅offer。星期六晚上來到,人竟然不多,原來星期六晚中環區嘅中餐廳可以咁舒服,當然可能係疫情影響,但更加支持推動下本地經濟。先來潤肺天山雪蓮茨實蓮子百合豬𦟌燉湯,我相信呢度嘅燉湯有幾足料都唔使講,啖啖雪蓮都甜到震,飲一口湯都知道有幾咁潤,而且仲有好多湯料附上,飲完個湯都好滿足。然後係招牌雙腸炒芥蘭,我相信係人都知道蛇王芬最出名嘅

然後係招牌雙腸炒芥蘭,我相信係人都知道蛇王芬最出名嘅就係潤腸同臘腸,加上甜美嘅炒芥蘭,還有蘑菇和其他配菜炒呀炒, 潤腸入口口感好強,溶化係口嘅都係美味,當然佢冇蛇王二嗰種脆皮感,但味道相對取勝。

臘腸不用說,咬下去感受到係油香和肉汁,這個絕對和意大利嘅莎樂美肉腸有異曲同工之妙,呢一刻多想飲杯威士忌去送啖啖美味。

秘製風味西檸雞又係這裡的signature dish,風味一流,而且碟頭大,西檸個醬汁酸甜適中,雞肉剛好大小,送飯是絕對一絕,四個人兩碟一定食唔晒,除非你係四個大男人過嚟。

吃主菜之前,因為爸爸媽媽都冇食過呢度嘅蛇羹,於是當然要叫一碗,蛇羹足料得過份,上枱嗰陣時差唔多到倒瀉出嚟咁滯,絲絲蛇肉叫人吃得高興。

最後的蒜蓉鮮蝦粉絲荷葉飯才是迷人,唔記得上次嚟食有冇食過呢個荷葉飯,以蒜蓉粉絲入撰,三隻蝦都好大隻,蝦頭又有勁多蝦膏,個飯蒸到真係粒粒靚,每粒飯都有米香蒜蓉香和蝦膏的香氣,每啖都要慢慢咀嚼才感受到那幸福感。

四人用$648,就可以食到咁多野,我話你知,我哋成個飯同西檸雞同雙腸都有打包回家,當然如果我哋冇食碗蛇羹可能會開胃少少食多少少。

呢個餐有一點可以毋庸置疑,就係超值,平日來蛇王芬一定唔會係呢個價錢。

睇完篇文你可能你會覺得咁平,點訂,即日起預訂只要Inbox蛇王芬 社交平台page就可享買一送一優惠。二人價錢,四人享受,那有不吃的理由。

蛇王芬
中環閣麟街30號地舖