2018-12-11
上個weekend,男朋友神神秘秘咁話帶我食好嘢😂冇諗過平時唔食辣嘅佢,竟然主動帶我去食泰國菜☺️男朋友今次仲做足功課,帶我嚟Gateway藍象,呢到除咗有海景,仲可以一嘗泰式宮廷料理😻😻餐廳環境舒服,裝飾得幾靚,配合翻店名以藍光做主題。背景音樂係平時去泰國做spa嗰種大自然純音樂,好relax,氣氛唔錯👍🏻配合翻藍色為主題嘅餐具🔵🔵✨班蘭雞(半份) $48菜如其名,用班蘭葉包住腌好嘅雞肉再炸,炸到外層嘅班蘭葉脆卜卜,而入面舊雞肉,吸收咗班蘭葉嘅獨特香味,兼仍然保持juicy。✨小食拼盤 $168-泰式沙嗲雞串x2-泰式沙嗲豬串x2-藍象炸蝦餅x2-脆皮青咖喱黃金包x2-馬可(慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿)x2人少少叫個小食拼盤最開心,可以試多啲嘢。串燒火喉掌握得好,肉質保持juicy,外皮香口,沙嗲汁好有花生香味,甜甜地唔辣。炸蝦餅彈牙,點埋酸甜汁,更加開胃。黃金包入面有青咖哩雞肉同大大隻蝦肉,炸皮好脆,上枱前已吸好油,表面冇多餘油份。第一次食馬可,味道幾特別,上面嘅花生軟糖帶少少咸,更加帶出鮮菠蘿嘅鮮甜。✨軟殼蟹米紙卷 $118好足料嘅米紙卷,包埋脆卜卜嘅軟殼蟹再點埋啲汁食,清新爽口。✨燒
配合翻藍色為主題嘅餐具🔵🔵
✨班蘭雞(半份) $48
✨小食拼盤 $168
-泰式沙嗲雞串x2
-泰式沙嗲豬串x2
-藍象炸蝦餅x2
-脆皮青咖喱黃金包x2
-馬可(慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿)x2
人少少叫個小食拼盤最開心,可以試多啲嘢。
炸蝦餅彈牙,點埋酸甜汁,更加開胃。
✨軟殼蟹米紙卷 $118
好足料嘅米紙卷,包埋脆卜卜嘅軟殼蟹再點埋啲汁食,清新爽口。
✨燒大蝦炒金邊粉 $152
大大隻燒大蝦,啖啖肉仲有蝦膏,金邊粉炒得乾身分明,旁邊嘅砂糖花生碎同乾辣椒粉,自己鐘意食幾多就加幾多。
✨蝦醬辣椒炒通菜 $98
有鑊氣夠濃味,有少少辣好惹味🤤