2018-12-11 68 浏览
上個weekend,男朋友神神秘秘咁話帶我食好嘢😂冇諗過平時唔食辣嘅佢,竟然主動帶我去食泰國菜☺️男朋友今次仲做足功課,帶我嚟Gateway藍象,呢到除咗有海景,仲可以一嘗泰式宮廷料理😻😻餐廳環境舒服,裝飾得幾靚,配合翻店名以藍光做主題。背景音樂係平時去泰國做spa嗰種大自然純音樂,好relax,氣氛唔錯👍🏻配合翻藍色為主題嘅餐具🔵🔵✨班蘭雞(半份) $48菜如其名,用班蘭葉包住腌好嘅雞肉再炸,炸到外層嘅班蘭葉脆卜卜,而入面舊雞肉,吸收咗班蘭葉嘅獨特香味,兼仍然保持juicy。✨小食拼盤 $168-泰式沙嗲雞串x2-泰式沙嗲豬串x2-藍象炸蝦餅x2-脆皮青咖喱黃金包x2-馬可(慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿)x2人少少叫個小食拼盤最開心,可以試多啲嘢。串燒火喉掌握得好,肉質保持juicy,外皮香口,沙嗲汁好有花生香味,甜甜地唔辣。炸蝦餅彈牙,點埋酸甜汁,更加開胃。黃金包入面有青咖哩雞肉同大大隻蝦肉,炸皮好脆,上枱前已吸好油,表面冇多餘油份。第一次食馬可,味道幾特別,上面嘅花生軟糖帶少少咸,更加帶出鮮菠蘿嘅鮮甜。✨軟殼蟹米紙卷 $118好足料嘅米紙卷,包埋脆卜卜嘅軟殼蟹再點埋啲汁食,清新爽口。✨燒

配合翻藍色為主題嘅餐具🔵🔵

✨班蘭雞(半份) $48

✨小食拼盤 $168
-泰式沙嗲雞串x2
-泰式沙嗲豬串x2
-藍象炸蝦餅x2
-脆皮青咖喱黃金包x2
-馬可(慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿)x2
人少少叫個小食拼盤最開心,可以試多啲嘢。
炸蝦餅彈牙,點埋酸甜汁,更加開胃。

✨軟殼蟹米紙卷 $118
好足料嘅米紙卷,包埋脆卜卜嘅軟殼蟹再點埋啲汁食,清新爽口。

✨燒大蝦炒金邊粉 $152
大大隻燒大蝦,啖啖肉仲有蝦膏,金邊粉炒得乾身分明,旁邊嘅砂糖花生碎同乾辣椒粉,自己鐘意食幾多就加幾多。

✨蝦醬辣椒炒通菜 $98
有鑊氣夠濃味,有少少辣好惹味🤤
餐廳仲有移動電源可以借用👍🏻👍🏻
2018-12-05
2018-12-11 80 浏览
移民澳洲的老同學因為公幹途經香港,相約見面,於是請咗下午假趕去同佢tea一tea。為咗方便佢食完返酒店攞行李去機場,就揀咗在酒店附近會合。朋友先去搵位,佢話逛商場時被一間泰國餐廳的裝潢吸引,皆因這間餐廳以佢最喜愛的藍色為主,連餐廳名都有「BLUE」字,而且裝修糅合了古典及現代風格,甚有氣派。坐下後,發覺餐廳環境優雅,頗有泰國風情,地方大,寬敞幽靜,仲有一排臨窗座位可欣賞維港景色,景觀怡人,感覺都幾休閒舒適。餐廳以泰式皇室宮廷料理聞名,但我們兩人都剛吃過午飯不久,睇見有一個泰式三層下午茶兩位用都只是$168,價錢非常吸引之餘,仲最適合我們不太餓的肚皮,一於試吓。下午茶糕點精緻可愛,以半邊雀籠三層架盛載。底層咸點以炸物為主,分別有「泰式春卷」、「香脆蝦餅」、和「泰式比利時炸蝦」。「香脆蝦餅」熱辣辣,蝦肉彈牙,香脆可口。「泰式春卷」外皮酥脆,餡料足,配醬汁吃,酸甜惹味開胃。「泰式比利時炸蝦」炸得唔會油淋淋,加入泰式咖喱醬,幾有風味。中層泰式點心有「皇家宮殿蒸餃子」、「柚子蟹肉沙律卷」和「馬可」。「皇家宮殿蒸餃子」一藍一白賣相相當可愛,而藍色餃子皮係加入蝶豆花搓成紫藍色,蒸餃外皮不會太厚,以雞

下午茶糕點精緻可愛,以半邊雀籠三層架盛載。
Afternoon High Tea Set for 2

「泰式春卷」、「香脆蝦餅」、和「泰式比利時炸蝦」

「香脆蝦餅」熱辣辣,蝦肉彈牙,香脆可口。

「泰式春卷」外皮酥脆,餡料足,配醬汁吃,酸甜惹味開胃。

「馬可」、「柚子蟹肉沙律卷」和「皇家宮殿蒸餃子」
一藍一白「皇家宮殿蒸餃子」

「皇家宮殿蒸餃子」一藍一白賣相相當可愛,而藍色餃子皮係加入蝶豆花搓成紫藍色,蒸餃外皮不會太厚,以雞肉與蝦肉做餡料,配上冬蔭公湯汁調味,酸酸辣辣的,夠晒惹味。

以香葉包裹嘅「柚子蟹肉沙律卷」,柚子加上淡淡鮮味的蟹肉,味道清新。

「馬可」是泰國皇室菜的特色小吃,以豬肉碎、花生加蔗糖搓成小圓球,底下墊一塊菠蘿,菠蘿味道清甜。
「暖心榴槤撻」、「斑蘭撻」和「泰式朱古力」

最上層的甜品有「斑蘭撻」、「暖心榴槤撻」和「泰式朱古力」。

「斑蘭撻」有淡淡的斑蘭幽香,撻皮鬆脆,不太甜。

「暖心榴槤撻」榴槤味不太濃烈,creamy軟滑,連不吃榴槤的我也可接受到。

「泰式辣朱古力」採用70%濃度嘅朱古力,幼滑甜膩,濃郁的朱古力味透著淡淡的辣味 ,口感幾新奇。
水仙芒果糯米飯沙冰

「水仙芒果糯米飯沙冰」以泰國的水仙芒打成的沙冰,水仙芒香味清新,味道香甜,而糯米飯粒煙煙韌韌,有口感,有層次,朋友話第一次飲,幾好飲。
凍檸檬茶

「凍檸檬茶」茶味略淡,但吃下多款美味的鹹甜美點,喝一口淡淡的清茶也是挺好的,不錯的選擇。

今次估唔到朋友在匆忙中都搵到個好地方,我地可以有幾個小時舒舒服服、寧寧靜靜地暢談外,還可以吃到一個咁有特色的下午茶,而且整體食物質素令人滿意,店員服務態度又好,以後又多一個high tea的好地方了!
Afternoon High Tea Set for 2
「泰式春卷」、「香脆蝦餅」、和「泰式比利時炸蝦」
「馬可」、「柚子蟹肉沙律卷」和「皇家宮殿蒸餃子」
一藍一白「皇家宮殿蒸餃子」
「暖心榴槤撻」、「斑蘭撻」和「泰式朱古力」
凍檸檬茶
  • 泰式三層下午茶
2018-12-11 54 浏览
聖誕就到,又喺俾藉口自己買嘢嘅時候啦,同班靚太喺尖沙咀港威行到倦倦地見有啲餓就搵地方醫肚,經過呢間俾佢門口個雀籠Tea set吸引到,而且喺泰式未試過就入去試吓。鳥籠分咗三層,傳統食法都是由底層食起底層:泰式比利時炸蝦,泰式春卷,香脆蝦餅,配泰式辣醬炸蝦酥脆香口,蝦肉扎實彈牙,炸漿與蝦之間還夾了一層綠色味道似蟹膏的醬更能提升蝦的鮮味,而蝦餅同春卷都做得唔差中層:馬可,柚子蟹肉沙律卷,皇家宮殿蒸餃子沙律卷細細件一啖一口,食落幾清新鮮味,蒸餃子造型賣相可愛,餡料豐富帶少許辣味,而馬可應該是指菠蘿上面粒啡色物體,質感煙韌還有堅果粒,甜甜哋帶椰香頂層:暖心榴槤撻,班蘭撻,泰式辣朱古力撻皮做得既薄且鬆脆,餡料幼滑,榴槤味極濃,而朱古力質感似慕司,唔太甜,但食後辣味慢慢湧上嚟,幾特別套餐包咖啡或茶,但見到加$25可以試到水仙芒果糯米飯沙冰當然要試吓啦芒果香甜,沙冰質感綿滑帶椰香,底部還有糯米飯碎粒有趙口,正。

鳥籠分咗三層,傳統食法都是由底層食起

底層:泰式比利時炸蝦,泰式春卷,香脆蝦餅,配泰式辣醬

中層:馬可,柚子蟹肉沙律卷,皇家宮殿蒸餃子

頂層:暖心榴槤撻,班蘭撻,泰式辣朱古力

• 水仙芒果糯米飯沙冰
平時行街經過門外,無仔細留意餐廳名之下仲以為係西式餐廳,原來就係藍象泰國餐廳!平時聽朋友口邊成日提住「藍象」,原來就係講緊呢間😮餐廳以藍色為主,餐廳內燈光偏暗,裝潢甚有格調,營造咗一股浪漫氛圍。職員帶位嘅路上,都忍唔住要欣賞下餐廳嘅擺設設計,幸運地被安排坐喺窗邊,雖然窗外無乜燈照明,但都算叫望到海景,個感覺唔錯。環境好闊落,餐廳音樂唔會好大聲,傾計聚會都一流。🔹小食拼盤 $168食親泰菜都好鍾意order小食拼盤,因為可以每樣都食啲😋 藍象嘅小食拼盤包括有:泰式沙嗲雞串同豬串、炸蝦餅、脆皮青咖哩黃金包同馬可,每款都有兩件提供同有沙嗲醬及甜酸醬。串燒香口唔乾身,肉質鮮味,正!炸蝦餅都不錯,唔會成口炸粉,夠哂脆口啖啖肉。黃金包外型好似餃子,咬落去有陣青咖哩香味傳出黎幾特別。兩款醬我個人喜歡沙嗲醬嘅香濃口感,夠哂惹味。🔹鐵板蠔仔蛋 $128蠔仔蛋好大份好足料,蛋同蠔仔嘅分量啱啱好,唔會話一邊多一邊少,而且蠔仔新鮮無腥味👍建議多人嚟食會開心啲,因為兩個人食就會好飽肚😂🔹燒大蝦炒金邊粉 $152隻大蝦令到成件事賣相幾靚,肉質新鮮;旁邊仲有砂糖、花生碎同辣椒碎伴碟,想甜啲辣啲都可以自己控制。

🔹小食拼盤 $168

🔹鐵板蠔仔蛋 $128

🔹燒大蝦炒金邊粉 $152

隻大蝦令到成件事賣相幾靚,肉質新鮮;旁邊仲有砂糖、花生碎同辣椒碎伴碟,想甜啲辣啲都可以自己控制。本身金邊粉偏向甜甜地,望落份量好似偏少,但因為我哋嗌咗個鐵板蠔仔蛋關係,所以呢個份量夠哂😂

🔹青檸梳打 $42 & 鮮榨芒果汁 $$52

📍藍象泰國餐廳
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

環境分數:8.5/10
食物分數:8.5/10
Encore分數:8/10
2018-12-10 54 浏览
喺港威商場行到攰攰地見到呢間泰國餐有泰式下午茶食幾特別咁就入左去試餐廳以藍白色做基調;環境寬敞仲可以望海景Thai Style Afternoon Tea Set (for two)泰式下午茶點放喺鳥籠入面上枱打卡啱哂泰式比利時炸蝦炸蝦金黃炸漿唔厚;漿粉同蝦肉間夾有蟹膏味道鮮甜香脆蝦餅蝦肉厚實爽彈泰式春卷春卷香脆餡料除左粉絲仲有木耳同埋蘿蔔口感豐富皇家宮殿蒸餃子蒸餃賣相精緻可愛;餡料豐富加上泰式冬陰公汁微辣惹味柚子蟹肉沙律卷細細件卷好方便成件擺入口;蟹肉咸鮮配搭柚子清新馬可蔗糖混合肉碎同埋堅果口感煙韌;底下墊塊菠蘿中和蔗糖嘅甜泰式辣朱古力朱古力味濃郁香滑;後勁微辛層次豐富班蘭撻撻皮酥脆牛油味重配搭班蘭清香獨特暖心榴槤撻榴槤味道濃郁啱哂榴槤愛好者水仙芒果糯米飯沙冰下午茶本身配咖啡或茶但係見到芒果糯米飯沙冰幾特別咁就加錢試下;芒果沙冰香甜加上少許糯米飯粒口感幼滑軟糯

餐廳以藍白色做基調;環境寬敞仲可以望海景

暖心榴槤撻

榴槤味道濃郁啱哂榴槤愛好者

• 水仙芒果糯米飯沙冰
2018-12-10 78 浏览
米芝蓮泰菜「藍象」在泰國獲獎無數,在泰國更開設了泰菜學校,享負盛名。位於尖沙咀海港城的「藍象」是全球第十二家分店,餐廳裝潢非常典雅,非常有氣派。我倆被安排在靠窗的位置,可飽覽碼頭海港的景色。配合著餐廳播放的泰式純音樂,用餐氛圍舒適優雅。雖然餐廳格局走奢華氣派路線,但食物的價錢只屬中等,食物的份量一般的泰菜多,性價比高。香茅炸蝦餅半份的炸蝦餅有四件,外層炸得超脆。在蝦膠以外,廚師還放進原粒的蝦仁,令咬感更有層次。蝦餅中加入了香茅的成份,令蝦餅帶有香茅的清香,跟蝦餅本身的味道很匹配,有畫龍點精之效果。鐵板蠔仔蛋鐵板蠔仔蛋的份量頗大,蠔仔比一般吃到的蠔仔蛋大隻,味道很新鮮。蛋炒得超滑溜,蠔仔份量真是超多。辣椒蒜蓉蝦仁炒露筍辣椒蒜蓉的味道很惹味,菜式炒得好有鑊氣。露筍新鮮,咬感爽脆。蝦仁大大隻,咬感超爽。豬頸肉雜菜炒河粉先讚的是河粉炒得夠乾身,而且超有鑊氣。炒河粉的配料有豬頸肉、粟米筍、芽菜、雞蛋和紅蘿蔔等,我最喜愛的是廚房加入了椰菜苗來炒,椰菜苗味道很清甜。椰皇飯配黑米有餸菜,當然要有飯。這個椰皇飯用上整個椰皇來蒸飯,椰肉又軟又香甜,值得一試!是日晚飯點了以上超大份量美食,連服務費總價都只不

香茅炸蝦餅

豬頸肉雜菜炒河粉
豬頸肉雜菜炒河粉

椰皇飯配黑米

椰皇配黑米

是日晚飯點了以上超大份量美食,連服務費總價都只不過是$515,性價比頗高的。
2018-12-03
2018-12-09 48 浏览
泰國菜一向都係我嘅 all-time favorite,但轉咗新工,大假都要慳d洗,今年無得再番泰國呢個家鄉,唯有食多d泰國菜補番數﹗同baby喺海港城行街買聖誕禮物,行行吓肚餓所以要食個下午茶,經過 Blue Elephant 當然要朝聖一吓﹗星期六+海港城=超爆多自由人,萬0就喺餐廳隔離,難免門口會迫滿人,餐廳入面都好FULL,所以都要等咗陣先入得。見到差不多每枱都有呢個鵲籠,影相呃like一流﹗ 呢個下午茶set有三層,下層同埋中層係鹹點,上層係甜點,當然要由下層食起啦﹗下層有泰式比利時炸蝦、香脆蝦餅、泰式春卷,炸蝦同蝦餅外脆內軟,蝦肉彈牙,點埋泰式辣醬,十分惹味,而泰式春卷口感爽脆,有肉碎、蔬菜絲,有多重口感。中層有柚子蟹肉沙律卷、馬可、皇家宮殿蒸餃子,先食細細粒嘅柚子蟹肉沙律卷,有塊葉仔包住,口感爽脆,柚子味道清新。之後就食馬可,有我最愛嘅新鮮菠蘿,上面有粒味道好熟識,但又講唔出嘅味道,似係由椰絲整成,鹹鹹甜甜咁,好特別。仲有一粒藍色、一粒白色嘅皇家宮殿蒸餃子,餡料係泰式食材,有香茅嘅味道,真係第一次食﹗最後係上層嘅甜品,有斑蘭撻、曖心榴槤撻、泰式辣朱古力,斑蘭撻同曖心榴槤撻

見到差不多每枱都有呢個鵲籠,影相呃like一流﹗

中層有柚子蟹肉沙律卷馬可皇家宮殿蒸餃子,先食細細粒嘅柚子蟹肉沙律卷,有塊葉仔包住,口感爽脆,柚子味道清新。之後就食馬可,有我最愛嘅新鮮菠蘿,上面有粒味道好熟識,但又講唔出嘅味道,似係由椰絲整成,鹹鹹甜甜咁,好特別。仲有一粒藍色、一粒白色嘅皇家宮殿蒸餃子,餡料係泰式食材,有香茅嘅味道,真係第一次食﹗

最後係上層嘅甜品,有斑蘭撻曖心榴槤撻泰式辣朱古力,斑蘭撻同曖心榴槤撻口感軟滑,撻皮鬆化,但斑蘭味道未見突出,而榴槤味就非常香濃。個人比較欣賞泰式辣朱古力,先係朱古力嘅甜味,辣味再於後段湧出,質地軟滑。

另外加咗$25轉水仙芒果糯米飯沙冰,沙冰裡面好似有糯米飯嘅質感,口感特別。
下午茶
2018-12-09 46 浏览
來海港買野,周末既尖沙咀果然多人,海港城既餐廳大多都要排隊,而藍象就有冇咁常現既泰式下午菜,所以我地一行四人選擇左呢度。下午茶同英式一樣分左三層,底同中層都係咸食,比較值得一提係中層既柚子蟹肉沙律卷,用泰式香葉包連葉食,地道泰式風味,而馬可配上菠蘿又甜又咸又辣,一啖食到不同味道同口感。上層的榴槤撻充滿榴槤味和柔軟口感,榴槤之友不要錯過。泰式辣朱古力入口腔時只是濃郁的朱古力味,但到了喉嚨辣味就出來了,轉化過程好有趣。芒果糯米飯沙冰沒有想像中甜,低糖人士可以一試,另叫了 cuppacino 。

2018-12-09 257 浏览
兩口子喺海港城行街行到攰攰地,見到呢間藍象有 Afternoon High Tea Set二人價都只係$168,就決定入去試下。餐廳裝修十分有情調,靠窗嘅一列座位仲可以望到維港景致,一路望住海景一路High Tea,感覺十分享受。精緻嘅鳥籠入面裝有九款小食,侍應上菜時提醒我哋應該由下面開始食。最底層:泰式春卷,香脆蝦餅同泰式比利時炸蝦泰式春卷 - 以木耳絲、蘿蔔絲及粉絲做餡料,口感爽口唔油膩香脆蝦餅 - 炸漿十分鬆脆,味道唔錯泰式比利是炸蝦 - 蝦肉爽口,外面炸得鬆脆,連蝦尾都可以食埋。中間層:皇家宮殿蒸餃子、馬可、柚子蟹肉沙律卷皇家宮殿蒸餃子 - 造型似隻雀仔,用嚟like啱晒馬可 - 鮮菠蘿上邊放有一粒香口滋味嘅小球,既好食又特別柚子蟹肉沙律卷 - 以香葉包住嘅蟹肉柚子沙律卷,味道清新最上層:泰式辣朱古力、暖心榴槤撻、斑蘭撻三者中我就最鍾意泰式辣朱古力,一入口係香濃嘅朱古力, 然後會感受到辣嘅餘韻,味道有層次。除咗凍咖啡之外我哋加咗$25,點咗一杯水仙芒果糯米飯沙冰。清甜嘅水仙芒果沙冰入面,加油粒粒香糯嘅紫糯米, 都幾好飲。望住個海景High Tea,連加一都$200左右,認真超值

最底層:泰式春卷,香脆蝦餅同泰式比利時炸蝦
泰式春卷 - 以木耳絲、蘿蔔絲及粉絲做餡料,口感爽口唔油膩
香脆蝦餅 - 炸漿十分鬆脆,味道唔錯

中間層:皇家宮殿蒸餃子、馬可、柚子蟹肉沙律卷
皇家宮殿蒸餃子 - 造型似隻雀仔,用嚟like啱晒
馬可 - 鮮菠蘿上邊放有一粒香口滋味嘅小球,既好食又特別
柚子蟹肉沙律卷 - 以香葉包住嘅蟹肉柚子沙律卷,味道清新

最上層:泰式辣朱古力、暖心榴槤撻、斑蘭撻

除咗凍咖啡之外

望住個海景High Tea,連加一都$200左右,認真超值!
2018-12-08 82 浏览
平時大家一講起食下午茶好多時都係諗起茶餐廳同各大酒店既西式茶點,但今日我地係尖沙咀就搵到個下午茶新選擇,一個充滿泰國特色既下午茶。成個tea set好似食緊西式茶點咁,一樣有咸有甜。由最上層開始講起,左至右分別係暖心榴連撻,班蘭撻同泰式辣朱古力。 榴連撻味道濃郁,牛油皮鬆脆唔會太厚,班蘭撻質地煙靱,而辣朱古力入口甜絲絲但最後有一陣辣勁係喉嚨到都幾刺激感官。中間一層係馬可,柚子蟹肉沙律卷同皇家宮殿餃子。馬可所用既菠蘿幾甜,上面既醬有少少nuts既感覺。柚子蟹肉沙律卷,柚子味道清新。宮殿餃子造型獨特,配合鳥籠架,中間係一啲泰式餡料,食落集合甜酸辣咸。最底層係炸物,包括香脆蝦餅,泰式比利時炸蝦同泰式春卷。蝦餅特別之處係中間夾左完整既蝦,另一邊既炸蝦係麵團既中間有咖哩味,我感覺幾有創意同幾好食。泰式春卷中間不同既材料令個春卷有好多口感。跟住我地叫左一個芒果糯米飯沙冰,開頭啲冰好似冇咩味但其後慢慢飲到芒果既香甜,仲有啲糯米粒係中間都幾得意。總結呢到帶比大家一個與平時截然不同既下午茶體驗,係茶點中加上左你想像唔到既泰式風味係中間,如果平時有食開下午茶既朋友,都可以試一試呢種不同風味既一餐。

Afternoon  Tea  Set  for  two

成個tea set好似食緊西式茶點咁,一樣有咸有甜。

Afternoon  Tea  Set  for  two
2018-12-08 109 浏览
平日晚上去到尖沙咀海港城入面嘅藍象餐廳食飯,去到好驚喜,因為入邊有好多位置都會望到海景。而且位置寬躺,可以同朋友慢慢傾計食泰國菜。以海港城來講,價錢都非常之合理。我哋二人叫咗四樣菜色,埋單大約係$600左右。首先上嘅係椰奶青檸汁帶子沙律,非常足料,帶子既新鮮又多。仲有薄荷、芫荽,份外開胃。跟住就有炭燒豬頸肉配泰式香草辣汁,豬頸肉肉質鬆軟,烤得剛剛好,加上泰式辣汁,唔會太滯。主食就叫咗菠蘿雞肉炒飯,份量非常之多,有好多菠蘿肉、提子乾、腰果,好正宗。最後叫咗甜品—黑白糯米飯配泰國芒果,非常推介呢一個甜品。糯米飯整到細細舊好似壽司咁,分量剛剛好,仲有朱古力雪糕。

椰奶青檸汁帶子沙律

炭燒豬頸肉配泰式香草辣汁

菠蘿雞肉炒飯

黑白糯米飯配泰國芒果
黑白糯米飯配泰國芒果
  • 黑白糯米飯配泰國芒果
2018-12-05 86 浏览
有朋友喺美國返嚟香港,佢話想食泰國菜。平時食泰國嘢一定會去九龍城,普遍嘅印象係坐得會有啲逼,今次帶朋友食,想搵啲又好食又坐得舒服嘅泰國菜,可以傾吓計。剛巧發現到一間喺尖沙咀港威中心嘅海景泰國菜,係openrice評分唔錯,今日放工就嚟咗食啦。-餐廳入邊環境好浪漫,我哋book咗枱,好好彩安排左一張可以睇到海景嘅枱比我地。坐得舒服,同隔離枱都相隔得遠,傾計都唔怕俾隔離聽到~-叫左個沙律做前菜牛油果大蝦沙律 $128大蝦加牛油果既配搭好新鮮!再加上一個酸酸辣辣既冬蔭公味既汁,好開胃既感覺!另外仲有半邊牛油果完整上,上面淋左D椰汁,好好食啊~-泰式沙嗲4串 $108簡左和牛,普通牛肉串燒就比較常見~和牛串燒就第一次見到!和牛燒得好香,牛味香濃,啖啖肉汁。點埋沙嗲醬亦係一個唔同既口味!-藍象特色青咖哩配牛肉 $188餐牌上面寫左係藍象推薦,當然要試下!平時食咖哩最怕就係好快就凍哂,呢度既青咖哩上菜時仲有個火去暖住,食到最後都仲係熱辣辣!係用牛腩,好入味,煮得好淋!同埋個青咖哩有少少辣,好香口,最岩用黎送飯~-菠蘿雞肉炒飯 $138呢個係另一個藍象推薦,上碟個presentation好靚!個炒飯

叫左個沙律做前菜
牛油果大蝦沙律 $128
牛油果大蝦沙律

泰式沙嗲4串 $108
泰式沙嗲

藍象特色青咖哩配牛肉 $188
藍象特色青咖哩配牛肉

菠蘿雞肉炒飯 $138
呢個係另一個藍象推薦,上碟個presentation好靚!個炒飯炒得乾身,好食!
菠蘿雞肉炒飯

一人都係$300倒,加埋個環境咁好,下次拍拖食飯都會再黎!
  • 藍象特式青咖哩配牛肉
  • 菠蘿雞肉炒飯
2018-12-04 59 浏览
想食泰菜,又想坐得舒服,環境一流,好好feel 咁傾下計,咁就一定要來尖沙咀海港城的呢間藍象泰式餐廳了!枱與枱之間有足夠空間,比人寬闊的隱私空間,裝修也是冇得彈,窗邊位置對住個海,十分relax 吖!價錢適中,款式繁多。菠蘿雞肉炒飯,賣相很好,半隻菠蘿殼斜斜地裝飾在旁邊,炒飯好乾爽,料好足!泰式小食拼盤,好豐富哦,泰式沙爹雞串2串,泰式沙爹豬串2串,炸蝦餅兩塊,脆皮青咖哩黃金包兩粒,馬可兩粒。青咖哩黃金包里面系雞同蝦,青咖哩好惹味。馬可,好特別的一種泰式小吃,菠蘿上系豬肉花生制成的椰子糖,好得意吖!大蝦金邊粉,真系好大隻蝦,烤得好入味,肉質鮮嫩,金邊粉酸咪咪好開胃,配有花生碎同白糖粉,可以食左原味先,再加花生同糖粉,兩種口味兩種style.黑白茫果糯米飯,賣相好吸引!好精緻,糯米飯上有椰子碎,特別香口,可惜茫果不夠甜,可能季節唔岩。望住個海景,品嚐特好味的泰菜,實在系享受!

價錢適中,款式繁多。

青咖哩黃金包里面系雞同蝦,青咖哩好惹味。

望住個海景,品嚐特好味的泰菜,實在系享受!
2018-12-03
  • 小食拼盤
  • 燒大蝦炒金邊粉
  • 芒果黑白糯米飯
  • 菠蘿雞肉炒飯
2018-12-04 67 浏览
在尖沙咀港威中心有一間十分有格調的泰菜在裡面有位置可以看到海港城外的海境這次因為我是約4點到那邊看到有像像英式下午茶那種有個鳥籠每一層都有不同的食物那樣泰式下午茶餐2人份最底層的是炸物有泰式比利時炸蝦好像咬下去好像有點芝心的感覺但又不是芝士泰式春卷好酥脆滿滿的蔬菜香脆蝦餅蝦肉彈牙有蝦味中層有點心和一些前菜沙津皇家宮殿餃子有一隻是紫藍色色有一隻是白色的是鳥的造型很可愛柚子蟹肉沙洋卷香葉中包著柚子和蟹肉最上層的是甜品有暖心榴槤撻有香濃的榴槤味泰式辣朱古力辣的朱古力還是第一次吃很有趣班蘭撻不太甜吃下很幼滑還有特多芒果糯米飯沙冰

在尖沙咀港威中心有一間十分有格調的泰菜

不太甜
吃下很幼滑

還有特多芒果糯米飯沙冰
2018-12-03 53 浏览
幾次經過海港城都有留意到呢間餐廳,佢由外到內,都散發出泰式高級菜的氣質。由走廊行入去,很闊,在尖沙咀海港城呢個寸土寸金的地方,更章顯佢既氣派,絕對拍得住圓方果間泰菜。裝修不俗,每枱之間都很有空間,傾計聊天會很舒服。我地坐到窗邊枱,望住海景下午茶,正吖。下午茶時間,梗系要試下佢的泰式下午茶,餐牌圖片已經夠晒吸引人。下午茶系用一個鳥籠三層架送左上來,最上面系甜品,中間系泰式點心,底層糸炸野。最吸引的系外相特別的皇家宮廷蒸餃子。入面系雞肉同蝦肉組成,再加上東陰公湯汁,很特別。炸蝦,泰卷都糸泰式小吃的代表作。甜品系榴槤撻同班蘭撻,不算甜,榴櫣同班蘭香味很突出。茫果糯米飯冰沙聽到名字已經覺得好特別,入口很滑,系茫果打成的雪粑,味道酸咪咪,又真系好似食到糯米飯咁,要注意,溶化得幾快,相機食先之後就要趕緊享用。對住個海景下午茶,人都放鬆d,好嘆!

裝修不俗,每枱之間都很有空間,傾計聊天會很舒服。
我地坐到窗邊枱,望住海景下午茶,正吖。

甜品系榴槤撻同班蘭撻,不算甜,榴櫣同班蘭香味很突出。

茫果糯米飯冰沙

對住個海景下午茶,人都放鬆d,好嘆!
2018-12-02
下午茶