2017-05-31 68 浏览
放工後 時間尚早 同朋友二人行 6點幾黎到地點有d難搵 好在都順利搵到一上到黎 見到好多野玩啊有足球機 飛標 wii仲有一部好得意既街機 俾你玩好old school 得黎好特別 等緊野食黎既時候 同朋友玩左一陣我地各叫左一個dinner set 都附上沙律同芝士蒜容包吞拿魚沙律長通粉 係凍盤 味道唔錯塊包亦夠脆叫左個皇牌 鋪天薯條配豬仔骨好好味 粗薯條好香脆 豬仔骨好入味 個汁酸酸地 唔會覺得流由於朋友仔 唔食牛肉 員工幫我地將薯條既醬 另上好貼心服務好好啊 仲主動問洗唔洗幫我地映相另一樣 係炸龍脷柳 長通粉味道都唔錯 有沙律醬可以點炸得好脆 炸粉既厚度適中 唔夠太厚跟餐甜品 叫左芝士餅下面配埋少少士多啤梨醬 酸酸地 唔錯加28$配左個心太軟一上台已經勁香一切流心 映相映到雪糕融融地好味 推介跟餐飲品 就叫左普通一杯檸檬茶下次可以再試下特飲總括 第一次黎 環境雖然細d 勝在多野玩食物質素亦好高上菜幾快如果有機會生日包場開party應該唔錯如果有細路仲可以係兒童區玩好少cafe 有呢樣都幾得意 好多玩具
放工後 時間尚早 同朋友二人行 6點幾黎到

好少cafe 有呢樣
都幾得意 好多玩具
2017-05-08
2017-05-23 60 浏览
約了舊同學出來飯飯聚舊,但一般餐廳都唔坐得耐,希望你快快食完就走。所以我們找了這間CAFÉ,地址位於銅鑼灣新會道4號4樓。上到去真係眼前一亮,前面就是兩大座的玻璃飾櫃,擺滿了琳琅滿目的高達模型,對我這高達迷也大開眼界。而且店中有部足球機,十分搶眼。服務員推介我們食他們的套餐,當中亦包括他們的招牌菜外,亦比較抵食。 我們落單後,服務員便為我們介紹店內的娛樂設備。這裡有街機遊戲機,還有WII遊戲機。有幾十款的桌遊給客人選揀,而且很耐心教我們怎樣玩遊戲,很快我們就玩得興高彩烈。當玩得差不多之際,服務員為我們送上食品。首先送來是芝士蒜蓉包,芝士好香濃,麵包烘得份外香脆。第二送來的是吞拿魚長通粉,長通粉煮得軟硬適中,吞拿魚醬很多,與長通粉非常配合。之後送來是蜜汁雞翼,有很香的蜜糖味到,聞到也口水流醬燒豬仔全骨配肉醬薯仔,店員說,這醬燒豬仔骨是攞醬的,果然是名不虛傳,醬汁有酸甜果香,肉質好淋,而且粗薯條舖滿芝士肉醬,這款是必食的菜式還有是西班牙茄汁磨菇煙肉意粉,好看煙肉味道最後我建議大家,套餐一定一定要加$28食心太軟。這個心太軟非常香濃,打開裡面,朱古力醬源源不絕的流出來,配上雪糕,一絕,有酒店

所以我們找了這間CAFÉ,地址位於銅鑼灣新會道4號4樓。

而且店中有部足球機,十分搶眼。

我們落單後,服務員便為我們介紹店內的娛樂設備。

這裡有街機遊戲機,還有WII遊戲機。

當玩得差不多之際,服務員為我們送上食品。

首先送來是芝士蒜蓉包,芝士好香濃,麵包烘得份外香脆。

之後送來是蜜汁雞翼,有很香的蜜糖味到,聞到也口水流

還有是西班牙茄汁磨菇煙肉意粉,好看煙肉味道

最後我建議大家,套餐一定一定要加$28食心太軟。

這個心太軟非常香濃,打開裡面,朱古力醬源源不絕的流出來,配上雪糕,一絕,有酒店級數

總結:薯仔屋確是一間推介的CAFÉ,食物質素佳,而且好多娛樂設備給客人玩樂,下次一定會再來食住玩

• 醬燒豬仔肉
  • 薯仔屋心太軟
2017-05-20 77 浏览
沒想到小小的薯仔屋內竟藏有這片小天地!若不是朋友介紹,平日也不會留意到這家位於銅鑼灣舊唐樓內四樓的 cafe~因這裡只有四張枱,來之前最好先打電話預約。甫進門便被這裡的裝飾吸引了~這裡真的是非常非常多玩具!除了整櫃子的模型裝飾,也有很多漫畫、card games、電子遊戲。這裡稱為親子玩樂之地,所以也有另一專為小朋友而設的角落。一大枱足球機設於 cafe 正中心,馬上和朋友先決戰一輪!這裡的特飲超多!朋友點了 irish chocolate, 而我就選擇了桂花茶,可以慢慢飲。二人至尊份量套餐 每人$188 包前菜、沙律、小食、主食兩份、甜品和一杯特飲,非常豐富~自家製的千層麵~肉醬和茄汁都很多,焗過後芝士都溶在千層麵上。每一層都夠軟身,不會太薄,但又不會太厚得只有麵粉口感。這個豬仔骨和鋪天薯條是這裡的拿手菜。豬仔骨熬得鬆軟,燒醬汁都入味。鋪天薯條加入了肉醬和酸忌廉,味道非常夾又不會吃得很滯或油膩。Tiramisu 不會太甜,個人認為若加點 rum 的味道便更好了。另外,餐廳的老闆非常好客,會主動跟客人聊天。除了細心為我們介紹餐牌上各款親自設計的美食外,也會為我們介紹不同的遊戲,令我們在

另外,餐廳的老闆非常好客,會主動跟客人聊天。除了細心為我們介紹餐牌上各款親自設計的美食外,也會為我們介紹不同的遊戲,令我們在這裡度過了歡樂的一晚!

2017-05-17
鑼灣要搵個世外桃園抖下好似好難,但其實行遠少少去到利園果邊又有好地方~就係薯仔屋啦!(其實係搵食兵團行街行到腳軟⋯想搵個地方可以飲杯野傾個計就打開op睇睇⋯之前都無諗過呢度有野食) 睇地圖以為好易搵,但原來都有少許難度,因為實在太容易miss啦~去到呢度樓下,見到呢個logo 就係喇~ 不過要上樓係要喺樓下禁鐘嘅,再搭𨋢上4樓⋯ 一入到去,第一感覺係:呢度好多玩具呀!仲要咩類型都有!打街機board game模型真係應有盡有~ 仲有超軟淋淋沙發~一坐落去唔識起番身~勁似自己屋企~不過未食得緊係打陣機先啦! 野食方面,原來呢度嘅豬仔骨係得獎菜黎架!好犀利咁🏻🏻~唔知點揀下叫個二人餐最簡單啦!因為隊員W唔食雞翼關係,同店員講番(必須講店員真係好nice nice nice~~因為很重要所以講3次!!)佢竟然肯比我地轉酥皮焗田螺~~好滾動的說!! 而且呢度出菜真係會按住順序,即叫即做,呢樣夠抵讚~要知道平時有好多都係亂上菜,最尾先食頭盤嘅事隊長B都遇過…. 芝士蒜蓉包好香脆,芝士好香,雖然芝士味道唔夠大🤤,但蒜香味好香口~凱撒沙律有落脆煙肉粒同芝士條,脆煙肉因為硬粒狀,所以食得出有

不過要上樓係要喺樓下禁鐘嘅,再搭𨋢上4樓⋯

芝士蒜蓉包好香脆,芝士好香,雖然芝士味道唔夠大🤤,但蒜香味好香口~凱撒沙律有落脆煙肉粒同芝士條,脆煙肉因為硬粒狀,所以食得出有不平滑嘅口感,但其實好惹味的~酥皮田螺D酥皮超鬆化,鬆過三層方塊酥🤣,只係田螺味道唔太突出(應該係比個酥皮味搶左),所以有少少可惜~西班牙茄汁蘑菇煙肉意粉個意粉好有蕃茄味好香,仲加左香草同黑胡椒,入味得黎仲更加吊得出煙肉既味道~

黎到重點之中嘅重點「醬燒豬仔全骨」:豬仔骨燒得好香表皮好脆,內裏內質卻好淋!燒烤汁足夠且入味,果然係得獎菜式🤤🤤🤤!!加上薯條亦好脆,肉醬同芝士佈滿其上,賣相已經好吸引啦~~~

另外介紹埋兩杯野飲先,因為配餐可以揀每人特飲一杯或者任飲~所以叫左一杯薄荷可可同一杯巴里熱情~薄荷好香好fresh,巴里熱情嘅熱情果味好香亦唔會太甜,所以兩杯都係好飲嘅~

食完野再黎多個甜品,一路食心太軟一路玩board games, 店員仲介紹左好多新game我地玩,虧我地淨係識玩三國殺哈哈! 等下次包場同FD過黎呢度開P或者唱K打麻將先LOL~

-----------------------
乾淨指數:8.5/10
薯仔屋
銅鑼灣新會道4號4樓
2017-05-16
午飯時間到銅鑼灣辦點事,順道在附近享用午膳。薯仔屋對筆者並不陌生,前後到訪過多次。最初被它的親子設施吸引,及後則嚮往其悠閒慢活的用餐氣氛。 意大利菜湯湯料份量足,味道輕盈自然,洋溢「家」的味道。蒜蓉多士惹味,手感微暖,脆度中規中矩。主菜美式燒烤雞扒 • 鋪天薯條,雞扒比預期滑嫩,外皮經煎炸及黑椒引味下脆香帶微辣。鋪天薯條是薯仔屋的招牌菜,還記得以往用芝士蕃茄肉醬作汁,味濃豐富,現在只剩芝士醬頓時少了特色。 連餐飲 $78 / 位未計加一,價錢略略調整了。純計食物,定價未算特別吸引,但如時間充裕,慢活享受一頓午飯,看一本漫畫;或與小朋友同行,以 kids corner 換取一刻寧靜都不錯喇!

意大利菜湯

[19/1/2017; Thu]
2017-05-18
最近無意中發現OPENRICE上, 有一間叫薯仔屋的餐廳,個個食評的相片中都看見餐廳有很多模型, 玩具....第一個感覺, 這裡很適合逢星期六日, 一些同學仔約埋一起, 同學仔有同學仔玩; 父母有父母大家傾談.後來知道原來這裡可以租給食客開PARTY.一入到餐廳真的到處都是玩具, 坐得舒服.有很多是老闆從少收集到大的模型, 漫畫和他在比賽贏了的獎杯等.老闆細心到連幼兒玩具區都有.真的任何玩具都有!!!第一次玩飛標!這裡老闆特別訂製了一部不用入錢,不怕未夠歲數,都可以在這裡玩的遊戲機中心街機, 服務員好好人, 特別開俾我玩,盛情難卻, 不過我玩得好差! 笨手笨腳!哈哈!餐牌有很多選擇, 真的要慢慢看!薯仔屋蜜汁雞翼, 跟是日沙律$98/8隻大大隻雞翼, 外面掛上蜜汁加少少黑椒, 非常惹味,要值得一讚是 -- 雞翼本身很大隻, 是需要有很多耐性煮熟.一沒有耐性, 太快上碟, 雞翼中間會見紅.但他們煮得熟透, 好味!招牌心太軟 -- $58加$15 有一杯基本飲品.這個傳統煮法的心太軟, 食起來味道層次豐富.心太軟外皮脆, 切開後內皮層似很JUICE的軟蛋糕質感,而味道是有微微黑朱古力的(香
最近無意中發現OPENRICE上, 有一間叫薯仔屋的餐廳,
個個食評的相片中都看見餐廳有很多模型, 玩具....
第一個感覺, 這裡很適合逢星期六日, 一些同學仔約埋
一起, 同學仔有同學仔玩; 父母有父母大家傾談.
後來知道原來這裡可以租給食客開PARTY.

一入到餐廳真的到處都是玩具,
坐得舒服.
有很多是老闆從少收集到大的模型, 漫畫和他在
比賽贏了的獎杯等.
老闆細心到連幼兒玩具區都有.
真的任何玩具都有!!!
第一次玩飛標!
這裡老闆特別訂製了一部不用入錢,
不怕未夠歲數,都可以在這裡玩的遊戲機中心
街機, 服務員好好人, 特別開俾我玩,
盛情難卻, 不過我玩得好差! 笨手笨腳!哈哈!
餐牌有很多選擇, 真的要慢慢看!
薯仔屋蜜汁雞翼
薯仔屋蜜汁雞翼, 跟是日沙律
$98/8隻
大大隻雞翼, 外面掛上蜜汁加少少黑椒, 非常惹味,
一沒有耐性, 太快上碟, 雞翼中間會見紅.
但他們煮得熟透, 好味!
招牌心太軟
招牌心太軟 -- $58
加$15 有一杯基本飲品.
這個傳統煮法的心太軟, 食起來
味道層次豐富.
心太軟外皮脆, 切開後內皮層似很JUICE的軟蛋糕質感,
而味道是有微微黑朱古力的(香濃朱古力帶DD苦味);
而另一邊加了一個雲呢拿雪糕球, 下面有一點點類似的煉奶.
將幾樣東西加埋一起吃, 正正令有DD黑朱古力味變為甜了!
熱香滑即磨咖啡
加$15 有一杯熱的即磨咖啡
煮的時候已經聞到香濃咖啡味,
青蘋果冰沙
青蘋果冰沙 -- $48
香甜青蘋果味道, 上面的是啫喱粒.
飲品中有口感!
埋單加10%後, $241

這間薯仔屋, 我一邊食一邊腦海內回憶著,
以前曾為小兒開生日PARTY, 如果當時知道
這裡有這麼多適合男女老幼的玩具, 我想
當時都會在這裡開生日會.
2017-05-09
薯仔屋蜜汁雞翼
招牌心太軟
熱香滑即磨咖啡
青蘋果冰沙
2017-05-16 68 浏览
返工太忙,連食飯時間都無,今日終於同男朋友一齊放假,我決定要重拾返年輕時經常去樓上cafe既感覺~~~有好多懷舊玩具既店,有一部分連我都叫唔出名既模型啊!到底老板你儲左幾耐啊!?店入面有一個小朋友區,要湊仔女既靚媽媽可以盡情帶佢地黎放電,又可以同朋友high返個tea啦~餐牌會因應人數不同而改變 我既係雙人餐飲品方面我覺得薄荷豬豬太正啦~用左我最鍾意既吉百利打底,再係上面加入雪糕同薄荷漿~超鍾意,食物方面十分出色,而且店員會慢慢上菜,不會一下子全都推出來,十分貼心啊甜品另外加錢轉左做心太軟,好流心啊~而且口感特別好,配上雪糕再肥我都願意啊

餐牌會因應人數不同而改變 我既係雙人餐

再肥我都願意啊
2017-05-15
づ ●─● )づ當我第一眼走到這間餐廳,就已經好想叫出來。因為好好多高達, 鐵甲人 等第好正吖作為宅女的我(๑•̀ᄇ•́)و ✧ 簡直心跳不已,我相信各位宅宅都很明白的主,哪稱種很想尖叫的聲音(汪)٩۹(๑•̀ω•́ ๑)۶而圖像表達我的心情٩۹(๑•̀ω•́ ๑)۶٩۹(๑•̀ω•́ ๑)۶٩۹(๑•̀ω•́ ๑)۶٩۹(๑•̀ω•́ ๑)۶,就是這樣。然後這店很多漫畫的說,我都快被這些小志強帶走了,竟然連連小志強漫畫也有,靠這是幾多男人的夢想( • ̀ω•́ )✧雖然我沒有刻意隱藏我宅宅屬性。在香港還是有點定力,好不好的說呢。我還未吃到食物,我就已經先給了50分,因為可以讓一些整天在工作的香港人放鬆的空間。這店店真的太棒棒了的說(๑•̀ㅁ•́ฅ)p0pp而且仲有月光寶盒。。。正吖,我都想自己買反部機仲有其他小玩意兒因止很適合一家大細去玩而食物方面我都比較推薦一些套餐,比較化算。千層面是一個不錯的選擇。而且喜歡食甜食的你,絕對不能錯過心太軟。飲品和雪糕都別具一格,令你很放鬆,這是休閒的好地方。
づ ●─● )づ當我第一眼走到這間餐廳,就已經好想叫出來。

因為好好多高達, 鐵甲人 等第
好正吖作為宅女的我(๑•̀ᄇ•́)و ✧ 簡直心跳不已,
我相信各位宅宅都很明白的主,
哪稱種很想尖叫的聲音(汪)
然後這店很多漫畫的說,
我都快被這些小志強帶走了,
竟然連連小志強漫畫也有,靠這是幾多男人的夢想
( • ̀ω•́ )✧

雖然我沒有刻意隱藏我宅宅屬性。
在香港還是有點定力,好不好的說呢。
我還未吃到食物,我就已經先給了50分,
因為可以讓一些整天在工作的香港人放鬆的空間。
這店店真的太棒棒了的說(๑•̀ㅁ•́ฅ)p0pp

而且仲有月光寶盒。。。
正吖,我都想自己買反部機

仲有其他小玩意兒因止很適合一家大細去玩

而食物方面我都比較推薦一些套餐,比較化算。
千層面是一個不錯的選擇。

而且喜歡食甜食的你,絕對不能錯過心太軟。

飲品和雪糕都別具一格,
令你很放鬆,這是休閒的好地方。

2017-05-10 118 浏览
經朋友介紹下,是日來到薯仔屋這裏,西餐一向都是我喜歡的,所以約朋友順便來聚聚。我們看著地圖幸好只找了一會便到達,由這座大廈地下至餐廳門口都擺出多款餐單。進入餐廳𥚃大門貼上很多明星相片,令人嘩然!這裡有些像樓上cafe似的,但又似一個遊樂園,因為見到擺放很多玩具可以給小朋友盡情耍樂,而另一邊有遊戲機、擲飛鏢、唱k等,有包場服務,開Party或親子活動都是不錯的選擇。 這𥚃有很多套餐及單點已供選擇,款式都很不錯,因我們都不是太肚餓,所以只點了薯仔屋蜜汁雞翼(配是日沙律)、招牌心太軟加$15有飲品和青蘋果沙冰,大家開心聚一聚而已,覺得環境悠閒,令人有舒服感!我們等了約 10 分鐘,食物就到來了,首先是薯仔屋蜜汁雞翼(配是日沙律),少少甜的雞翼,惹味可口,再配上凍凍的長通粉粟米沙律,一冷一熱,感覺完全不一樣,很喜歡這個配搭。招牌心太軟加$15有飲品,我選擇熱咖啡,香濃美味,而心太軟亦是我至愛,外脆內軟且香滑濃郁的流心朱古力,冰火交融的感覺,甜度調較非常恰當,再配上雲呢拿雪糕,味道非常讚,真是想再來一碟吧。而朋友的青蘋果沙冰味道少少甜甜酸酸,很醒胃,很清新,沙冰裏有椰果粒,飲起來有口感,色澤鮮豔

而朋友的青蘋果沙冰味道少少甜甜酸酸,很醒胃,很清新,沙冰裏有椰果粒,飲起來有口感,色澤鮮豔,很漂亮呀!

悠閒享受了一個下午,這地方是一個很好的選擇,在不久時間相信我們會再來光顧。
2017-05-09
  • 招牌心太軟
  • 薯+仔屋蜜汁雞翼
  • 青蘋果沙冰
2017-05-09 25 浏览
今次同朋友去到好有屋企feel嘅cafe,擺左好多沙發、電視、模型櫃、書架,同小朋友黎仲有個迷你樂園玩。一班朋友黎唔小得玩card game 、迷你足球機同電子遊戲機,夠曬放鬆。card game有好多選擇,店員都好熱情咁同我地介紹點玩。其中一款叫cookie bok好考反應,好好玩。2人至尊份量套餐。頭盤 : 芝士蒜蓉包。法包烤到脆卜卜,好香口。有好香嘅蒜蓉味,仲有牛油一齊係上面,食落去唔會太油膩,幾好食。沙律 : 凱撒沙律。沙律嘅菜好新鮮,上面鋪左麵包粒、煙肉碎同芝士粒。沙律食落索索聲,沙律醬酸酸甜甜好開胃。同行食素嘅朋友表示係一個唔錯嘅選擇。小食 : 薯仔屋蜜汁雞翼。雞翼上檯已經好香蜜糖味,雞翼焗到金黃色好吸引。肉質好嫩唔會太老,蜜糖味突出,甜甜地,又唔會太搶左雞嘅鮮味。主菜 : 醬燒豬仔金骨配肉醬薯仔屋鋪天薯條。醬燒豬仔骨個汁好濃郁,入口甜甜地有好重嘅蜜糖味。本身以為肉質會好老,但又幾入味同幾嫩,同個汁好夾。薯條熱辣辣,個汁有肉醬、茄汁、芝士,上面仲有一層忌廉,兩樣一齊食好match。西班牙茄汁磨菇煙肉意粉。意粉好大碟,成座山咁高!上面鋪左芝士、蘑菇、紅椒、煙肉等等。意粉煮得岩

2人至尊份量套餐。

頭盤 : 芝士蒜蓉包。

沙律 : 凱撒沙律。

小食 : 薯仔屋蜜汁雞翼。

主菜 :

醬燒豬仔金骨配肉醬薯仔屋鋪天薯條。

西班牙茄汁磨菇煙肉意粉。
意粉好大碟,成座山咁高!上面鋪左芝士、蘑菇、紅椒、煙肉等等。意粉煮得岩岩好,軟硬適中,唔會太難咬。每條意粉都沾滿左茄汁,入口好濃蕃茄味,好好食。

任飲餐飲 : 檸檬茶。
茶味濃郁,但係檸檬片太薄。篤嘅時候一篤就穿,檸檬味唔突出,有啲淡。

• 薯條
2017-05-09 77 浏览
今日同空姐朋友一聚,特等搵左間可以慢慢hea嘅Cafe,結果就係薯仔屋宅左接近三個鐘,玩左勁多board game👍🏼裝修簡樸寬敞幾warm,一開門就黎嘅我地係第一檯客人,包場嘅感覺真好,超多遊戲Figure漫畫,仲玩左飛鏢同足球機💁🏻兩個人叫左兩set午市套餐、兩杯特飲,外加一碟小食,除翻開三個鐘個價錢都合宜。淨係頭盤已經幾乎輕食嘅份量1st主食 - 煙肉蘑菇卡邦尼意粉。必試小食-蜜汁雞翼四隻。超級貴!但係擺盤相當吸引,雞翼外皮金黃焦脆、表層蜜汁香甜,肉嫩多汁又入味,極品!2nd主食 - 醬燒豬仔全骨 配舖天薯條。必試醬燒豬仔骨!特色醬汁清新酸甜,酸度剛好開胃,一食唔停!豬仔骨大份抵食,肉骨比例恰到好處,肉嫩軟腍又夠入味,加上表面燒烤嘅焦香反而薯條嘅醬汁太濃郁易膩,同清新嘅豬仔骨不太配搭,個人麻麻~甜品 - 雪糕泡芙。賣相100分嘅雪糕泡芙無失水準,一口一個,雪糕仲好實淨冰凍,同溶左嘅外表成反差,有驚奇😋啲board game種類繁多好多坊間見唔到,家庭聚會同朋友仔三五成群嘅吹水至佳良地🤣

淨係頭盤已經幾乎輕食嘅份量

跟餐Appetizer

濃情蜜意?熱情果飲品

1st主食 - 煙肉蘑菇卡邦尼意粉。
煙肉蘑菇卡邦尼意粉

必試小食-蜜汁雞翼四隻。
蜜汁雞翼

2nd主食 - 醬燒豬仔全骨 配舖天薯條。

必試醬燒豬仔骨!

醬燒豬仔全骨配舖天薯條

甜品 - 雪糕泡芙。
是日甜品-雪糕泡芙

2017-04-26
濃情蜜意?熱情果飲品
煙肉蘑菇卡邦尼意粉
蜜汁雞翼
醬燒豬仔全骨配舖天薯條
是日甜品-雪糕泡芙
  • 醬燒豬仔全骨
之前一直都有聽過人哋話薯仔屋係聚會嘅好地方 所以今次就帶埋喺外國返嚟嘅朋友一齊走咗上去試下😂 果然冇令我失望呀😍😍 我哋一行三個人嗌咗個二人晚餐再另加一個pizza同特色飲品😍 個晚餐set係一個個course上嘅 有前菜主菜飲品同甜品的👍個吞拿魚粟米長通粉沙律非常惹味 食完勁開胃 可能因為有吞拿魚醬 所以食完之後即刻冇咁肚餓喇 😄 有好fresh嘅感覺呀😂😂 個蒜蓉包係即烤的 非常香脆 熱辣辣咁食好好味蒜香燒汁雞翼 個汁好濃好惹味🙉夏威夷pizza上面有火腿同菠蘿 我哋個嗌咗薄皮 佢食落去好鬆化好脆口出面好少食到薄皮嘅pizza 個口感好特別 淋淋地又脆脆地咁 好似食緊餅乾咁樣😂😂呢個意粉充滿咗茄汁嘅鮮味 加埋佢有磨菇同青椒 食落去酸酸甜甜非常開胃哦~ 仲有佢份量好大三個女仔都食唔曬呀😂😂呢個就係老闆引以為傲嘅得獎菜式 燒肋骨同埋肉醬瘋薯條呀 果然冇介紹錯呀 真係值得攞獎嘅一個菜式😍 燒肋骨啲肉好林好好食 唔會煮到過曬火有燶味🙈🙈 加埋個燒汁真係冇得彈 兩者混埋嘅味道係非常之夾好match 😄 至於個薯條都係超好食 因為係厚切仲要係即炸 食落去係仲出緊煙㗎 😚 食薯條最緊要就熱辣辣咁

蒜香燒汁雞翼 個汁好濃好惹味🙉

個口感好特別 淋淋地又脆脆地咁 好似食緊餅乾咁樣😂😂

呢個就係老闆引以為傲嘅得獎菜式 燒肋骨同埋肉醬瘋薯條呀
果然冇介紹錯呀 真係值得攞獎嘅一個菜式😍 燒肋骨啲肉好林好好食 唔會煮到過曬火有燶味🙈🙈 加埋個燒汁真係冇得彈 兩者混埋嘅味道係非常之夾好match 😄 至於個薯條都係超好食 因為係厚切仲要係即炸 食落去係仲出緊煙㗎 😚 食薯條最緊要就熱辣辣咁食😏 配埋個酸酸地嘅忌廉醬 點住黎食真係勁香口

Menu入面仲有勁多不同嘅特色飲品 我同朋友睇咗好耐先揀到呀 😢😢 唔係講笑個menu差唔多有成10頁都係特色飲品😂 對於我哋呢啲選擇困難症嘅嚴重患者嚟講實在係一大折磨呢😧😧 特色飲品都係即叫即做 整得幾好飲的😍 推薦兩色沙冰 咁就可以兩種水果味都試哂喇😂

除咗啲嘢食特別之外 薯仔屋係有極多遊戲玩㗎
有好多出面cafe無嘅特別board game 😛 好多都好新好乾淨 d配件都非常齊全唔會少緊一忽😊 好多都係第一次見而且都好刺激好好玩😌😌 真係一大班朋友嚟嗰陣時必備的 😍 cafe仲有好多其他適合一大班朋友玩嘅遊戲例如係機鋪先有嘅打機器材, 足球機 掟飛鏢機
最搞笑係連畀bb玩嘅corner都有 真係太貼心啦😌 啱曬啲媽媽帶埋啲bb一齊嚟傾偈呀😁 仲有大量老闆珍藏嘅機械人同極多漫畫 鐘意嘅朋友不妨去朝聖交流一下呢😚

薯仔屋個佈置好溫馨好有屋企嘅感覺
真係愈玩愈唔捨得走 超舒服😢😢

最後食埋一個朱古力雪糕泡芙先走😚 啲醬令到成碟嘢靚咗勁多 個泡芙唔會太甜超級冰凍呀
我地最後好似喺嗰度玩咗成三個幾鐘呀😂😂😂😂 朋友都已經約定下次再有gathering都要呢番薯仔屋啊😂😂😂
2017-05-05 94 浏览
之前有幫襯過佢另一間分店,印象幾好,然是今日朋友一話想搵個地方坐下吹下水食下野,我就決定試下呢間薯仔屋第一次黎薯仔屋,地點吾算難搵,不過係樓上舖,所以都要俾d眼力留意下個入口。一上去,地方不算大,不過有超級超級多既遊戲,漫畫同精品,感覺老闆就係個收藏家,Menu上菜色吾多,飲品就有多吾同選擇而我地叫左個2人至尊份量set,感覺會好滿足,哈哈前菜有個芝士蒜蓉包同凱薩沙拉,個芝士蒜蓉包既蒜蓉味道夠,吾會得普通麵包味,而且麵包吾係林滋滋,有口感,吾錯!至於個凱薩沙拉就正正常常,吾會有太大驚喜,不過佢放左吾少芝士,所以都吾會淡茂茂小食有蜜汁雞翼,味道鹹中帶甜,雖然吾係咩新鮮雞肉,但雞肉都幾嫩,cafe既野食黎講算好食之後就到主菜既豬仔全骨連薯條同肉醬千層麵,份量果然好足夠!!果然豬仔全骨又再一次無令我失望,肉類滑嫩而且醬汁既酸甜好令人開胃,忍吾住一啖接一啖咁食,停吾到口,至於配既肉醬薯條都吾錯,真係食到有薯蓉既口感,正!至於個肉醬千層麵都相當吾錯,只不過份量實在太多,我地2個真係食到個肚就準備撐開,仲有有甜品,我地分別簡左芝士蛋糕同香草雪糕,成個set真係好飽好飽,大胃王可以一試仲有2杯飲料,

第一次黎薯仔屋,地點吾算難搵
,不過係樓上舖,所以都要俾d眼力留意下個入口。

前菜有個芝士蒜蓉包同凱薩沙拉

小食有蜜汁雞翼

之後就到主菜既豬仔全骨連薯條同肉醬千層麵,份量果然好足夠!
!果然豬仔全骨又再一次無令我失望
,至於配既肉醬薯條都吾錯,真係食到有薯蓉既口感,正!

至於個肉醬千層麵都相當吾錯
,我地分別簡左芝士蛋糕同香草雪糕,成個set真係好飽好飽
,大胃王可以一試

仲有2杯飲料
,你吾夠仲可以加少少錢轉無限飲料,不過我地就太飽
,無咁既需要了,整體而言真係一個吾錯既地方
,大家下次同朋友係銅鑼灣諗吾到去邊就可以去下

2017-05-05 100 浏览
自從我返學之後,銅鑼灣已經成為我第二個經常流年嘅地方。為咗殺時間 ,我哋又去cafe~ 今次去嘅係喺附近嘅薯仔屋。薯仔屋位於銅鑼灣新會道4號4樓,雖然從外牆睇好似好舊,但內裏卻非常企理~一入門口就已經喺右手邊見到一大堆board game 及遊戲機, 而且喺店舖嘅角落位置設有親子樂園 雖然地方比較細,但都足夠應付小型 party~因為只為殺時間,不過對於吃貨們,都點左2人至尊份量套餐~頭盤既芝士蒜蓉包,因為即點即做,所以芝士仲係融喺蒜蓉包面上,幾香脆~凱撒沙律配上麵包糠及煙肉碎,蔬菜新鮮爽口。薯仔屋蜜汁雞翼,加了少許香草,蜜汁唔算太多所以唔會油膩,而且焗得岩岩好,雞翼表面焗到剛好帶點焦~主菜則點了11”薯仔屋至尊薄餅,簡直係真係一塊“薄”餅,薄到好似食緊餅乾咁!! 因為薄餅皮好薄,所以可以完完全全咁樣品嚐到薄餅上面嘅配菜味道!西班牙茄汁磨菇煙肉意粉,意粉配上紅青椒及蕃茄醬,蕃茄醬既甜酸度剛好,對我呢啲唔太熱愛酸味蕃茄醬就好適合啦~因為跟餐可以配送一杯飲品,所以我點咗比堅尼, 芒果加乳酸及啫喱仔, 一開始送上枱嘅時候會見到分為兩層,要將佢攪拌後先可以飲用~跟餐仲有送甜品係迷你雪糕泡芙,店

因為只為殺時間,不過對於吃貨們,都點左2人至尊份量套餐~

凱撒沙律配上麵包糠及煙肉碎,蔬菜新鮮爽口。

跟餐仲有送甜品係迷你雪糕泡芙,店員仲會喺上面添醬汁及畫花架~呢餐我地整整食左幾粒鐘,cafe 果然係一個消磨時間既好地方!
  • 2人至尊份量套餐
2017-05-03 74 浏览
每次同fd 食dinner 最糾結就係5 知去邊間餐廳食,我個fd 話有間餐廳裹面有機打,又有玩具收藏品睇。以我記憶當中,真係從未見過有呢種餐廳,所以我2話不說就跟左朋友去。一入去餐廳就比眼前既玩具同漫畫吸引住。gundam 同鋼煉係兒時既回憶。晚餐方面,我同朋友叫左米蘭肉醬蕃茄千層面,意大利香炸龍利柳配意粉同西班牙茄汁磨菇煙肉意粉。炸龍利柳超脆 同平時食既炸野5同,我掛住食,5記得問waitress而我最中意係千層面,d 汁好惹味,d 面又5會太淋。我d 朋友都推介呢個。前菜就係芝士蒜蓉包+凍吞拿魚長通粉(配粟米+沙律醬) 芝士蒜蓉包我都係第一次食,配搭好得意,個包又好脆。我加左15蚊要左杯特飲(冰涼天地) 裹面有薄荷,忌廉,雪糕,啫喱仔同雪碧。杯野好好飲,啫喱仔好有咬口。鐘意薄荷既人必點。另外加左28蚊同fd share 左個心太軟。

一入去餐廳就比眼前既玩具同漫畫吸引住。

gundam 同鋼煉係兒時既回憶。

同平時食既炸野5同,我掛住食,5記得問waitress

另外加左28蚊同fd share 左個心太軟。

• 心太軟
  • 冰涼天地