2018-07-07 55 浏览
说穿了 就是用蔡澜的名字来赚钱坊间的越南河粉都比他们家好吃服务又差 完全乱到没有秩序追服务员跟一下单 他们反问我们下单了吗?问我们点了什么?下次绝对不会再来我看他们应该也开不了多久的
说穿了 就是用蔡澜的名字来赚钱
坊间的越南河粉都比他们家好吃
服务又差 完全乱到没有秩序
追服务员跟一下单 他们反问我们下单了吗?问我们点了什么?
下次绝对不会再来
我看他们应该也开不了多久的
2018-07-07 965 浏览
由入座到埋單都係亂,原本有落春卷又無幫我落單,埋單又要我埋埋人地張單,樓面同廚房嘈,, 廚房同經理嘈,,,,, 客人同侍應嘈 ,,,,,,,,強不過碗河粉,係唔錯嘅,湯頭係清甜無味精, 河粉米香味濃, 塊澳州牛係有牛味嘅,肉嘅份量唔多,我點牛𦟌同生牛肉,份量如圖,真係唔係幾夠肉,不過食少啲肉就healthy d la haha即場製米粉係有心機,重可以唔夠食任加但其實碗野都真係多河粉但係咪真係好食到飛起呢,咁又未至於,不過成個工作流程真心覺得無系統,蔡生要搞搞佢啦
由入座到埋單都係亂,
原本有落春卷又無幫我落單,
埋單又要我埋埋人地張單,

樓面同廚房嘈,,
廚房同經理嘈,,,,,
客人同侍應嘈 ,,,,,,,,

不過碗河粉,係唔錯嘅,
湯頭係清甜無味精,
河粉米香味濃,

即場製米粉係有心機,重可以唔夠食任加
但其實碗野都真係多河粉
但係咪真係好食到飛起呢,咁又未至於,
不過成個工作流程真心覺得無系統,
蔡生要搞搞佢啦
自選兩款
自選兩款
唔知係咪未運作純屬,又勁多人排長龍,所以廚房好趕,個生牛肉湯河(HKD88)嘅肉幾乎熟透,嚡咗啲。但河粉係要讚吓嘅,勁係超級幼!自家出品係唔同啲。湯清味甜,唔係重口味,正!小食之中我最鍾意香芒炸魚米紙卷(HKD48),味道香味又唔油膩,蔬菜都好新鮮。最正係米紙卷夠薄,唔似平時食嘅有啲硬,唯一缺點係放得耐易散。跟係就係炸春卷(HKD48)同香茅烤豬頸肉(HKD58,但影漏相……)!春卷好香脆,餡料豐富。豬頸肉面焦焦哋,口感幾爽彈,酸辣汁都調得好到位!下次一個人要食豬頸肉春卷撈檬(HKD68)先得!炸蝦扒(HKD78)就貴咗啲喇,蝦味唔算突出,但以扒嘅厚度計都算彈牙嘅。越式三多冰(HKD28)都俾到驚喜我,唔單止啫喱軟滑,最鍾意係佢落咗炒香嘅花生,配淡淡嘅椰奶味好夾,又唔會甜死人,好正!美咪指數:7.510抵食指數:7/10

美咪指數:7.510
三色冰
香芒炸魚米紙卷
  • 香茅烤豬頸肉
2018-07-05 700 浏览
蔡瀾先生主理的蔡瀾越南粉今日在中環開幕,作為先生的小粉絲必須第一時間嘗鮮。店鋪位置就在威靈頓街鏞記對面,非常好找。到達時店外已經大排長龍,半小時後入座,幸運的點到了最後一碗生牛肉河粉。喝下第一口湯,已經驚為天人。湯底清澈,濃郁中又帶著甘甜,牛肉新鮮滑嫩相當優質,配上每日店內自制的河粉,每一口都是味蕾的狂歡。河粉是蔡瀾先生的愛物,”灼得剛剛夠熟的生牛肉,色澤如少女唇部之粉紅。河粉純白米制造,像她們身上的旗袍,如絲如雪。再將這一口湯喝進口,像一場美妙的愛情”。短短幾句已經寫盡了個中滋味,力薦!
  • 生牛肉河粉
2018-07-05 771 浏览
新店開張趁熱鬧,點了生牛肉河、生牛肉牛丸河、香茅豬頸肉、馬拉盞炒通菜。牛河的湯底相當不錯,生牛肉份量較多的一碗,湯的味道更濃郁。但牛肉太硬,河粉則偏向太薄太淋。提供的配料太少,香葉、芽菜、辣椒粒等等跟澳洲一般越南餐廳的比較,分量實在少得可憐。但整體感覺OK。蔡瀾先生一直非常推崇墨爾本勇記牛肉河,說這是全世界最美味的牛肉河,這家食店的湯底正正是由勇記傳過來這邊,味道跟墨爾本勇記真的也相差不太遠,只可惜勇記的味道其實也只是一般而已,在澳洲悉尼各越南埠的越南河比勇記更好的比比皆是。例如「An」、「飛船牛肉河」已遠比勇記好。但我明白勇記是蔡瀾先生的個人喜好。以香港的越南餐廳來說,這家是優於平均。

生牛肉河
生牛肉牛丸河
2018-07-05 629 浏览
曾幾何時 pho 係我至愛嘅美食返咗香港之後不停想追尋墨爾本的味道可惜 全部都是東施效顰不值一提今日終於試到有一間85分嘅 pho湯頭濃郁但清可見底終於唔需要見住啲安格斯牛或者肥牛扮嘅生牛肉有返晒pho應該有嘅配料食完真係覺得好滿足美中不足都係湯仲未夠濃 不過接受粉夠滑不過味都係差少少配料如洋蔥辣椒可以在多番少少春卷如果用幼春卷滋味會好好多不過認真 真係會收貨 88蚊喺中環可以食到咁嘅質素其實我有啲擔心佢做唔住
曾幾何時 pho 係我至愛嘅美食
返咗香港之後