2010-10-13 271 浏览
在這裡買過好多次鴨腿湯飯的外賣, 今天第一次來飲茶....超懷舊, 感覺好新奇有趣叉燒腸 - ok la. 感覺d叉燒好似少少燒過龍鵪鶉蛋燒賣 - 感覺好得意,, 不過都好好味臘腸卷 - 好好味yummy 蘿蔔榚 - 香噴噴ge蘿蔔榚雞扎 - D棉花超好食, 不過淮山就麻麻下次要再來試試其他點心, 反正離公司很近
在這裡買過好多次鴨腿湯飯的外賣, 今天第一次來飲茶....
超懷舊, 感覺好新奇有趣

叉燒腸 - ok la. 感覺d叉燒好似少少燒過龍
鵪鶉蛋燒賣 - 感覺好得意,, 不過都好好味
臘腸卷 - 好好味yummy

蘿蔔榚 - 香噴噴ge蘿蔔榚

雞扎 - D棉花超好食, 不過淮山就麻麻

下次要再來試試其他點心, 反正離公司很近
叉燒腸
棉花超好味
香噴噴ge蘿蔔榚
鵪鶉蛋燒賣
2010-10-13 22 浏览
對上一次來蓮香光顧已經是很多年前的事了, 近年來又興起集體回憶, 像蓮香這些懷舊茶樓成為了被追捧對象, 吸引了很多人前往"朝聖". 上星期六剛好去中環, 於是去了光顧一下. 星期六中午, 酒樓早已擠滿了人客, 要找個位子也難! 於是做了第一件多年不曾試過的事 -- 搭枱! 一張中型枱坐了八個人, 很難說會坐得舒服. 茶客中, 除了有經常幫襯的老,中年常客外, 也有不少來找集體回憶的人, 當然, 少不了操不同語言, 按圖索驥的中外遊客! 多年來, 酒樓的裝設也沒大改變, 仍舊有很難使用的茶盅、侍應添滾水用的銀色大水煲, 雙層枱, 點心車和痰罐, 不同的是地方光猛了, 又加裝了冷氣. 安頓後, 做了第二件甚少做的事-- 搶點心! 自從多年前興起劃點心紙後, 甚少有機會自己親手去點心車搶點心, 不是誇張, 真是"手快有, 手慢冇!".經過一番努力, 終於拿了幾碟點心來吃.本來想試這裡最出名的傳統點心如豬膶燒賣, 蓮容包, 大包等等, 不過等了一會也不見蹤跡, 又見其他食客搶點心的瘋狂樣子, 於是加入了"搶"的行列! 首先試了馬拉糕馬拉糕很鬆軟又有彈性, 不太甜, 老媽說比大榮華的還要好,

首先試了馬拉糕
馬拉糕很鬆軟又有彈性, 不太甜, 老媽說比大榮華的還要好, 不俗.

鮮竹卷
鮮竹卷份量也不少, 用的是湯汁浸, 沒有用上又濃又鹹的汁, 反而吃得出鮮肉味, 中規中矩之作..

山竹牛肉與平常在酒樓吃的差不多, 不過較大件, 牛肉好像比較滑; 不過最美味當然是用來墊底的腐皮, 吸收了牛肉的味道, 自然是很好吃啦!

鮮蝦腸粉
腸粉皮也算滑溜, 帶有淡淡的米味; 鮮蝦味道較淡, 不太彈牙, 一般水準.

蓮蓉包
這老字號的招牌貨, 自然有相當的期望. 不過也是最失望的一款點心. 蓮蓉包打開後, 看到的不單有蓮蓉, 還有些蛋黃, 好像在吃月餅一樣! 但蓮蓉和蛋黃看來都很乾,蛋黃吃起來又乾又硬
, 幸好蓮蓉吃起來不算硬, 味道尚算香甜, 包身則只是一般水準, 看不出到底為何如此出名!

奶黃包
看起來也是平平無奇, 打開後見到鮮黃色的奶黃充斥著整個包, 雖然不是現坊間酒樓流行的"流沙奶黃", 但味道也出奇地好, 奶黃色鮮, 味香又甜味適中, 又有濃郁的雞蛋味, 入口滑溜, 乃是驚喜之作!

飲茶最強調"水滾茶靚", 這裡絕對做到. 因為用茶盅泡茶每次只可泡一杯, 一杯以後又要再加熱水再泡. 幸好老侍應也很勤力替客人添水; 而且用的茶葉也不是質素差, 特別是著名的普洱, 味濃又滑喉之餘又不像平常喝到的有苦澀味, 而龍井的味道也是清香茶樓,所以每位茶錢$8也算可接受.

有點遺憾的是吃不到最出名的傳統點心, 其他的點心水準也不會太差, 而且取價也不算貴, 比坊間某些酒樓更便宜, 雖然食物不是最美味的, 但懐舊氣氛一流. 有機會的話很想上試一試!
2010-10-02
  • 奶黃包
食物選擇‧全點心:蝦餃、燒賣、牛肉腸、淮山雞扎、山竹牛肉、馬拉糕、豉椒白鱔、糯米雞、鳳爪等環境‧12時去到,非常多人,一定要搭枱,1時左右的人潮高峰期會有人站在你旁邊等位,像回到了80年代.雖然人多,但冷氣充足,天花又有風扇,不會覺得熱和焗.沒有枱布和地毯,也要自己找座位,不能跟新式的酒樓同日而語服務‧沒有期望,所以不會失望.想吃到好東西要親自出撃,否則手快有手慢冇.客人太多,吃完的點心籠會疊在枱上好一會.目擊同枱另一個男食客因擅自弄亂自己面前未加水的茶杯茶盅而被大叔侍應喝罵,有幸見識到蓮香樓小二的霸氣味道.全部點心都新鮮出籠,好好味,跟現在集團式酒樓食到的味道明顯不同.一人一個焗盅,每人可以選自己想喝的茶,而且因為是用茶盅,沖出來的茶特別好喝,沒有因為用茶壺而令茶味在壺咀給散掉‧非常抵食,平均每人$50左右已經可以食到好飽

食物選擇
.雖然人多,但冷氣充足,天花又有風扇,不會覺得熱和焗
.沒有枱布和地毯,也要自己找座位,不能跟新式的酒樓同日而語
‧沒有期望,所以不會失望
.想吃到好東西要親自出撃,否則手快有手慢冇
.客人太多,吃完的點心籠會疊在枱上好一會
‧非常抵食,平均每人$50左右已經可以食到好飽
2010-09-30
  • 蝦餃
2010-10-12 87 浏览
再次光顧, 因為跟老公一起等去打針, 因為時門未到, 所以近近地諗起蓮香樓又再來HEA下今早食了早餐才出門, 所以並沒有吃很多一到了蓮香樓, 老公今次快口話行到最入先揾位坐, 因為冷氣又比較入先涼快行了一半, 有一位侍應招手, 執好位子比我地二位, 真係好彩, 又唔駛等位啦!!!!而且一坐落個位度, YEAH! 今次冷氣好夠Bor, 並唔似得上次坐近門口位咁熱!今次要了香片同龍井, 試下唔同茶既味道先...大家都知蓮香樓, 次次來食咩點心都係可遇不可求....有十分驚喜, 又唔貴, 所以好鐘意去雖然位子小, 人又多, 但係見到外國人次次係度玩個泡茶柸子, 斟茶都搞到一枱都係水就覺得好搞笑今次同枱又有一位年青外國人, 似乎佢好開心覺得呢間茶樓好特別bor...今次侍應加水又加得快, 動作又快, 服務不錯!!點心可遇不可求, 今次吃了....1.茶味濃, 沖左幾十次都仲係濃..正2.綿花雞, 最正係魚肚, 好入味, 雞較少, 大碟0的就好la....豬潤燒賣, 好大塊豬潤, 正架, 不過我麻麻地食豬潤...老公話比較熟, un了一些3.馬拉糕, 都係老公叫, 佢想食4.燒賣, 本來係想等魚

今早食了早餐才出門, 所以並沒有吃很多

今次要了香片同龍井, 試下唔同茶既味道先...

今次侍應加水又加得快, 動作又快, 服務不錯!!

點心可遇不可求, 今次吃了....

左邊係香片, 右邊係龍井, 茶味濃, 正

左係綿花雞, 右係豬潤燒賣

1.茶味濃, 沖左幾十次都仲係濃..正
3.馬拉糕, 都係老公叫, 佢想食
4.燒賣, 本來係想等魚雲, 但等唔到, 老公叫左呢個, 都話可遇不可求...

其實我都仲係好想試到魚雲,,應該會再去, 一於食到為止....yeah!!!

ps..今次還遇到幫我們結婚時註冊的律師...係咪好有緣先.....加分!!
2010-10-09
左邊係香片, 右邊係龍井, 茶味濃, 正
左係綿花雞, 右係豬潤燒賣
  • 魚雲
2010-10-09 37 浏览
With all the enthusiastic comments about this place we had expected something different from the run of the mill dimsum places. Is it better than, say, Luk Yu Tea House?Well, gourmet it wasn't. But the place is disgusting and probably very unhygenic. You are expected to share a table with others. Dirty dishes are left on the table for a long time before the waiters would collect them. Some of the remaining dishes are piled up but not collected, and their contents spilled onto the table top. The
Well, gourmet it wasn't. But the place is disgusting and probably very unhygenic. You are expected to share a table with others. Dirty dishes are left on the table for a long time before the waiters would collect them. Some of the remaining dishes are piled up but not collected, and their contents spilled onto the table top. The moment a dimsum cart comes out of the kitchen the customers would stand up and rush to grab the food. The floor felt greasy and slippery. If that is your idea of local colors, by all means go. Otherwise, don't.
We did share a table with others and tasted the food. Nothing special. I suppose it serves a different segment of customers who do not mind the surroundings and hygiene but are very price conscious.
2010-10-01
午餐
2010-10-07 25 浏览
跟朋友一行六人食晚飯,一開始叫左四樣野食住先。1.冬瓜盅,沒有太多驚喜,都是水準之作,但不是驚為天人,值得讚係佢真係好好好夠熱。2.八寶鴨,其實我之前未食過,開頭估會唔喜歡食,因為自己唔太喜歡食D好多豆類的食物(我開頭以為好似咋咋糖水咁),不過食落真係好食,係有D似糭。3.班翅,堅好食,好FRESH,好有份量。4.魚肚蝦膠,完全無特別......開頭打算叫住先,點知食左以上食物,大家已經好飽。最後叫左馬拉糕同蓮蓉包結尾,大家都說這兒的蓮蓉包出名,但我就覺得不好吃,蓮蓉不算特別好食,最致命是蓮蓉太少包太厚......埋單每人都是一百三十左右,唔係貴。
跟朋友一行六人食晚飯,一開始叫左四樣野食住先。
3.班翅,堅好食,好FRESH,好有份量。
4.魚肚蝦膠,完全無特別......
開頭打算叫住先,點知食左以上食物,大家已經好飽。
埋單每人都是一百三十左右,唔係貴。
2010-09-11
終於有機會一試這名氣茶樓了, sunday 11點多去到, 還是很多人!自己找座位和搭枱, 很多外國遊客第一次試了茶盅, '搶'點心, 最後更走去了外賣那邊問師傅要點心, 呵呵, 他們都很好人的鴨腿湯飯和蓮蓉包真的很正! 其他點心水準都很高, 媽媽更說找回以前的感覺可惜還有很多點心沒吃到, 可遇不可求啊~價錢很合理, 又好玩, 下次還會再來的~>3<

自己找座位和搭枱, 很多外國遊客

鴨腿湯飯蓮蓉包真的很正!

其他點心水準都很高, 媽媽更說找回以前的感覺

可惜還有很多點心沒吃到, 可遇不可求啊~

價錢很合理, 又好玩, 下次還會再來的~>3<
2010-10-03
2010-09-23 9 浏览
今日八點前去到,有位,終於首次登陸蓮香樓。之前幾次都因為遲去又不想等位,只有過門而不入。兩個人不能選太多點心,只點了︰雞絲粉腸($14) - 很鮮甜!菜肉餃($14) - 很鮮甜!蝦餃($18)- 有竹筍的,比起只有蝦的所謂蝦餃皇,好味得多!壽眉茶(每位$8) - 濃香的茶味,色澤靚!想食粥,但係一出廚房已排長龍,排到我的時候剛好賣哂,只有望門輕嘆!傳統茶樓feel,好味又抵食!

兩個人不能選太多點心,只點了︰

雞絲粉腸($14) - 很鮮甜!
菜肉餃($14) - 很鮮甜!
壽眉茶(每位$8) - 濃香的茶味,色澤靚!

傳統茶樓feel,好味又抵食!
2010-09-23
$31 (早餐)
  • 蝦餃
2010-09-19 5 浏览
我們七點不到就到了,嘩嘩~坐滿了人!有遊客,不過大多都是老香港,一壺茶,一份報紙~蓮蓉包 是好吃呀~我這種從來不要吃包子的人都讚不絕口,細細滑滑的蓮蓉,有嚼勁的表皮~美味啊~很喜歡。水晶馬蹄糕 馬拉糕麼出來,就點它了~好滿的一盆,意外的好吃,不是太甜的那種,口感很有彈性,連吃兩塊也不會感到噎裡面有小小的馬蹄粒,咬下去有馬蹄汁哦~好新鮮~鳳爪 期望很高,但感覺一般,枉我跑到廚房去拿,汗|||感覺還是晚上在吳淞街的一家小店裡的鳳爪好吃。叉燒腸粉 皮蠻好吃的,還不錯啦。蓮香樓的價格真的好親民哦~我和媽媽吃到撐也 $100不到。以後還會再來的。
我們七點不到就到了,嘩嘩~坐滿了人!
有遊客,不過大多都是老香港,一壺茶,一份報紙~

叉燒腸粉 皮蠻好吃的,還不錯啦。

$47 (早餐)
  • 蓮蓉包
2010-09-19 290 浏览
早起,與家人飲茶去。奇蹟地找到一整張桌子,可以坐得比較舒服。先要了魚蓉臘腸燒賣,其實味道有點腥,燒賣皮太乾,臘腸也不香,充其量是一個普通的燒賣。第二種點心是牛肉球,三大件的肉波下面墊著腐皮,吸收了肉汁很是好吃,牛肉也不騷,質感夠實淨。接著是粉捲,腸粉皮不厚而帶米香,裏面包住肉和馬蹄碎,爽爽的和黏口的腸粉皮成一對比。蝦餃一籠四隻,小小的內藏鮮味彈牙的蝦肉,是超班和超值之作,必食。最愛的麻蓉包今天十一點才出籠,所以就轉投蓮蓉包的懷抱。蓮蓉看來有點乾,不過味道也不錯,軟滑香甜而不涸喉,而包身實淨,所以吃完會有點飽。蓮香出名水滾茶靚,普洱濃濃的喝得令人精神爽利,是中式的咖啡。加上蓮香滾燙的熱水,茶香更加凸出,真是不錯。

魚蓉臘腸燒賣有點腥
必食蝦餃
看來有點乾不過味道不錯
水滾茶靚
2010-09-18 114 浏览
成日聽人講好出名呀,攪到好想食,星期日同yan and yin一齊來試了,大家都有種感覺就係好似返工呀,bec係中環~!老字號古色古香既酒樓,幾懷舊咁呀,個人都鍾意,加上已越來越少舊式茶樓,阿姐推車仔同搶食而加好多酒樓都少了,多數係落order呀.....!至於食物上就覺得普通,可惜食唔到最想食既點心呀><,唔知佢有賣晒定星期日唔整得多了~!有時間會再戰~!魚翅餃~!個賣相幾吸引呀,不過食落同燒賣差唔多味既(只係唔同左個樣),都唔錯~!山竹牛肉~!好普通,不過個人幾鍾意食牛肉~!雞扎~!又係好普通呀~!不過成日覺得喱款點心好似幾難變個味~!燒賣~!等左好耐仲係得普通既燒賣,冇鵪鶉蛋燒賣呀....唔開心.不過照食了,好普通!馬拉糕~!好耐未食過呀,覺得幾好味~!馬拉糕,細個板,不過喱個有係蓮容涵既,幾特別~ha~!蓮容包~!聽講幾好味同出名呀~!即試了~!個涵都幾得呀(真係有月餅既感覺),又唔覺好漏呀,幾好味~!

山竹牛肉~!好普通,不過個人幾鍾意食牛肉~!

馬拉糕~!好耐未食過呀,覺得幾好味~!

馬拉糕,細個板,不過喱個有係蓮容涵既,幾特別~ha~!

魚翅餃
山竹牛肉
雞扎
蓮容包
2010-09-18
魚翅餃
蓮容包
2010-09-16 23 浏览
約了媽咪到中環飲茶,我們選了蓮香樓,因想看還未消失的傳統舊式茶樓經營模式,仍有茶盅、大水煲和痰罐,這天一早已擠滿了人,除本地人外,還有從內地來操普通話的自由行食家,大家濟濟一堂,老中青都有,搭檯是必然。雖是舊式茶樓,但取價不算平宜,小點 $12,中點 $14,大點 $16,每位茶錢 $8。點心是由亞姐推點心車售賣,相信香港仍有用點心車的酒樓,碩果僅存,每次有點心車從廚房推出,茶客都一湧而上,蓮香樓仍有很多舊式點心,如鵪鶉蛋燒賣、大包、椰絲年糕等,我們吃了五款點心,有叉燒腸粉、牛肉球、爽肚、豉汁蒸鱔和鮮竹卷,味道確實很好。尤其真係牛肉很滑,真係要再黎.來這裡喝茶其實幾有風味 不過好似好緊張咁 但一試也不錯呢

尤其真係牛肉很滑,真係要再黎.

來這裡喝茶其實幾有風味 不過好似好緊張咁 但一試也不錯呢
2010-09-05
  • 豬肚燒賣
家人一向有在星期日早上飲茶的習慣,今日join了他們到蓮香去。我們奇蹟地很快找到三個座位,不過冷氣吹著有點凍。開了茶,就開始在蓮香必做的獵食行為。去得蓮香飲茶,首要是要心清眼明手快,要在阿姐推車經過時主動起來去問,甚至動手去拿。首先要了乾蒸牛肉和豬潤燒賣,只吃了前者,口感和味道都不像牛肉,也真的很乾,不行。之後要了叉燒腸,一碟有三條,但溫度有點曖昧,皮熱但饀不暖;腸粉皮也很厚,又一失敗之作。之後是飽類,要了叉燒飽和雞飽仔。這裡的飽身實淨,顏色有點黃黃的,吃起來帶微甜;雞飽仔失望地只有少許已打碎的雞肉作饀,而大大個的叉燒飽內有一條條粗粗的叉燒,瘀血色的叉燒醬不會太甜;一人吃一個會太飽,幸好我們是三人分享一個。蝦餃一籠四隻,是最搶手的點心之一;大大隻的皮不薄但饀很足,有彈牙的蝦肉,味道不錯。吃完坐了一會喝喝茶,想吃一點甜的東西,但又覺得蓮蓉飽吃得膩了,推車下層的甜點又太頹。突然看見阿姐推賣奶黃飽和麻蓉飽,不是清晨會有的東西,機不可失,就要了一碟三個麻蓉飽。上面有一小抹蛋黃作識別的麻蓉飽是完美的半圓形狀,飽身很平滑;趁熱拿一個撕開,裏面的麻蓉餡多得快倒出來,淺褐色的有一點點芝麻在其中。咬一啖

首先要了乾蒸牛肉豬潤燒賣,只吃了前者,口感和味道都不像牛肉,也真的很乾,不行。

之後是飽類,要了叉燒飽雞飽仔。這裡的飽身實淨,顏色有點黃黃的,吃起來帶微甜;雞飽仔失望地只有少許已打碎的雞肉作饀,而大大個的叉燒飽內有一條條粗粗的叉燒,瘀血色的叉燒醬不會太甜;一人吃一個會太飽,幸好我們是三人分享一個。

上面有一小抹蛋黃作識別的麻蓉飽是完美的半圓形狀,飽身很平滑;趁熱拿一個撕開,裏面的麻蓉餡多得快倒出來,淺褐色的有一點點芝麻在其中。咬一啖,麻蓉很粘牙,感覺到有一點點像糖的顆粒在裏面,吃起來很有咬口。但也不會太甜,反而充滿炒香的芝麻香味。對於愛吃芝麻的我,這簡直是完美,甚至比蓮香出名的蓮蓉飽更加好吃。

想試的茶客,要留意麻蓉飽像粥和灌湯餃是時間限定的,如果你太早到反而不會找到它。
乾蒸牛肉和豬潤燒賣
機不可失麻蓉飽
好靚麻蓉
  • 麻蓉飽
2010-08-19 7 浏览
一早去到..當然多人~~但專程黎飲茶~當然等位都預左~同人地SHARE一張台~其實我都幾中意呢D傳統既地方..好有特色 呢度要自己出去拎野食 ~~ 好熱鬧 終於搵到自己兒時回憶 ~* 馬拉糕 ~~ 呢隻係好傳統既野食..我搵左好耐呢度終於有 味道方面不太甜~~早餐食都接受到~ 不過要親熱食 , 唔係既話就會凍左硬晒唔好食 * 雞球大包 , 呢度出名既野食之一 不過真係好大過~~我自己一個人就食唔晒一個啦 我地4個大人一個小朋友 ~ 除返開一人食左40蚊左右啦~不過價錢唔算平~~ 試一次就可以了
一早去到..當然多人~~
但專程黎飲茶~當然等位都預左~
同人地SHARE一張台~
其實我都幾中意呢D傳統既地方..好有特色

呢度要自己出去拎野食 ~~ 好熱鬧

終於搵到自己兒時回憶 ~

* 雞球大包 , 呢度出名既野食之一
不過真係好大過~~我自己一個人就食唔晒一個啦

我地4個大人一個小朋友 ~ 除返開一人食左40蚊左右啦~
不過價錢唔算平~~ 試一次就可以了
2010-08-01 36 浏览
話說上星期4條友專登走去中環試下香港傳統特式茶樓-蓮香樓入去吃野真係好有風味,除左有以前酒樓既荼盎之外,仲要出去車仔度拎點心,真係諗返起童年果陣同阿爸阿媽去酒樓飲茶既日子。4條友叫左差不多成8碟點心,每人都係34蚊度,真係好抵呀,雖然味道唔係話真係去到頂級水平,但係咁既價錢吃到咁既質素,真係物有所值喇,下次再去!!
2010-07-27
燸米雞幾好味 吃唔停口
好大個奶皇包呀!!
第一次吃呢隻燒腩卷,d燒肉好好味,不過燒肉份量較少,略嫌不足,芋頭就好多
燒賣係需要出去同人爭奪,不過物有所值!!
彈牙的蝦!
真係懷舊馬拉糕呀,好高呀,不錯吃
  • 燒賣
  • 燸米雞