2011-01-08 49 浏览
與友人Viv今年第一口茶,來到了蓮香,八十幾年老字號,每個早上也人頭湧湧,當中有很多是拿著旅遊書來的旅客.加上原有的固定客人,早上的蓮香樓,逼到水洩不通.我來了多次,她亦來過好幾次,無須講一大段古,單刀直入拿著茶盅,現今很多年青人不知茶盅為何物,她比我年輕得多,也懂得這個"飲食文化遺產".全港除了蓮香樓,蓮香居,陸羽之外,也沒有地方可用茶盅矣.她說早前在陸羽飲茶,侍應不供應茶盅,我說: (我諗佢地覺得你後生,一定唔識用啦.)點心亞姐推著點心車,有什麼便吃什麼,早上在蓮香,可吃到蜆介鯪魚球,在羅富記也沒有如此福份.要到中午才有得吃.鯪魚球外表金黃,魚肉打成膠,鮮味而沒有腥味,入口彈牙,蜆介醬一向是鯪魚球之好朋友,只見Viv用來淨吃,原來大家也是同道中人.鵪春蛋燒賣,豬潤燒賣此兩味懷舊點心,是膽固醇萬歲之物.已吃了多次,實在無須多講,估不多她吃到要叫多個豬潤燒賣,外賣回到公司吃.柚皮鵝掌亦不錯,吃鵝掌旨在享受"啜"骨之過程,而柚皮有如吸水海棉,所有精華也全部在此,入口不苦澀,是處理得好之效果.當然不能缺少馬拉糕,蓮香的奶皇馬拉糕一向受人愛戴,是日早上的馬拉糕,沒有令人失望.糕身鬆軟,味道香

當然不能缺少馬拉糕,蓮香的奶皇馬拉糕一向受人愛戴,是日早上的馬拉糕,沒有令人失望.糕身鬆軟,味道香噴噴,奶黃的香滑味道,未吃已經在嗅覺上感受到,吃下去自然盡在不言中.
每一次吃棉花雞,也專注在雞肉下面的魚肚,原理與之前的柚皮鵝掌一樣,所有精華盡在此.
粉果就比較失色,三隻粉果互相黐埋,一夾之下,外皮比較黐身.而且略為硬了一點.
近日深感某些"反轉豬肚"之感覺,面前的豬肚燒賣,豬肚內壁朝天,幸好沒有污穢物在內,除沒有污糟物之外,同時亦沒有異味.慨嘆有些人之行為,真是連燒賣也不如.生舊燒賣也好過生你.
當我正在整理衣物之時,她一手拿走帳單,說: (今次不要同我爭,下次輪到你.)

寫到最後,忽然想起為何是朋友,雖然我與Viv相識多年,但平日見面機會不多,一年最多四,五次.可是大家的共同喜好甚多,同樣喜歡歐西音樂,電影,本土懷舊文化,甚至乎飲食口味,政治取向,連眼鏡也是帶Ray Ban的Wayfarer.每次見面總是說過不停,當在工作,感情生活上處於低潮時,彼此也互相慰問,勉勵.大抵,就是如此地簡單.並非是有難之時候,而去幸災樂禍,伸多你兩腳,怕你未斷氣之流.
希望我給你的新年禮物,你會好好利用,年尾時候給我回看,妳的音樂世界,在這一年之內豐富了幾多?
2011-01-07
$75 (早餐)
2010-12-28 10 浏览
每次到中环都会特地早点来吃点心,! 荷叶饭 : 正! 幸好有朋友同行, 我一个人来, 是不会点给!! 大份, 糯米很软. 很香. 俺春蛋烧米 : 正, 不是次次都抢到哦!! 叉烧肠粉 : , 一般没特别, 凤爪 : ok 好味!依旧有抢点心, 是一种风味. 只不过我人仔细细,有难度.
每次到中环都会特地早点来吃点心,
!

俺春蛋烧米 : 正, 不是次次都抢到哦!!
叉烧肠粉 :
, 一般没特别,
凤爪 : ok 好味!

依旧有抢点心, 是一种风味. 只不过我人仔细细,有难度.
2010-12-25
等位:沒有拎飛等位,要自己搵位服務:像小時候上茶樓一樣,姐姐推著點心車一點叫喊。好味的點心要搶先有,唔夠人快的會引來姐姐的粗口問候。至於其他的叔叔服務都還可以,店內客人太多,杯茶要加水都要等一陣,係熟客就好好多。馬拉糕:夠鬆軟臘腸卷:又香又熱,現在較少機會食到棉花雞、蒸排骨:都值得食牛肉球、豬腳、鳳爪:ok啦叉燒碗飯:要$32一碗一點也不便宜,貌相很好,但個邊很硬。
等位:沒有拎飛等位,要自己搵位

馬拉糕:夠鬆軟

臘腸卷:又香又熱,現在較少機會食到

棉花雞、蒸排骨:都值得食
牛肉球、豬腳、鳳爪:ok啦
叉燒碗飯:要$32一碗一點也不便宜,貌相很好,但個邊很硬。

2010-12-26
  • 馬拉糕,臘腸卷
2010-12-27 12 浏览
~ 蓮香樓 ~第一次光顧,以往在酒樓地下經過時,總有必定要試一次的決心。中午一點半午市時段,人流不算太多剛好坐滿不用等位。環境方面,與想像中有頗大差別,沒有"古色古香"的原有裝修布局,只有"啖罐"及"不衛生"來代表懷舊茶樓的標誌。服務方面,店員大部份是五十多歲的叔叔,只可用"沒有表情的招呼"來形容他們。食物方面,用"大件夾低食"來形容是正確;以這店的價格來衡量,對味道都不會存有太大期望!
~ 蓮香樓 ~

第一次光顧,以往在酒樓地下經過時,總有必定要試一次的決心。

中午一點半午市時段,人流不算太多剛好坐滿不用等位。

2010-12-21 19 浏览
同屋企人黎食, 一心諗住好出名, 點都要試下啦. 坦白講, 試過就算.我唔介意要自己去拎點心, 保留傳統都係一件好事. 不過, 冇盤比人用, 好唔方便. 服務方面, 可以話係不合格的. 全部waiter, 係全部, 都唔理客人的! 叫佢地執抬3次都當睇唔到!!!!! 張抬執完都係濕既, 完全冇胃口食野lor!燒賣: 一般喇鳳爪: 乾爭爭馬拉糕: 中上, 幾香, 熱辣辣食, 算係最好味既一個點心

燒賣: 一般喇
鳳爪: 乾爭爭
馬拉糕: 中上, 幾香, 熱辣辣食, 算係最好味既一個點心

2010-12-18
2010-12-21 14 浏览
由於這老字號經常人頭擁擁,所以一直冇幫襯. 當晚去中環見完客,顺便约班朋友晚飯,往莲香樓一試,訂了6pm枱及有名之霸王鸭.一行四人點了下列菜式:霸王鸭:够淋,够味,夠香,配料中莲子好吃,$160抵食次汁大鳝煲:够wok氣,鳝片够多(很多大洒樓比這里贵,鳝片又少,但莲香夠足料)介蘭午肉:夠wok氣,牛肉吾硬烧味拼盤:义燒最正,one of the best in the world!清炒豆苗: ok甜品:馬拉糕,全港最正,免费的绿豆沙也绝不馬虎最後埋單連三枝大啤加10%貼士(由於冇加一故俾多貼士)$600有找.下次可再試,但一定要早或先訂枱.我們约8:30pm離開,在樓下等檯的少說也有廿多卅人,而食客中有不少中,日,外游客.
一行四人點了下列菜式:
霸王鸭:够淋,够味,夠香,配料中莲子好吃,$160抵食
介蘭午肉:夠wok氣,牛肉吾硬
清炒豆苗: ok
甜品:馬拉糕,全港最正,免费的绿豆沙也绝不馬虎

2010-12-09
  • 霸王鸭
  • 大鳝煲
  • 义燒
  • 椒監肉排拼豆腐
  • 绿豆沙
2010-12-17 18 浏览
天氣極冷,連上街吃個飯都有點不願,但偏偏在這個時候同事竟提出要去九記到了歌賦街,人太多,根本沒辦法坐下堂食,唯有外賣,但早就聽說過九記虛有名氣,牛腩難吃得要命,見他們點餐點得興高彩烈,我就趁機溜到附近的蓮香樓買他們的外賣飯盒炒的時候火候很夠,一打開盒子那股香氣就隨之而撲上來,河粉炒得顏色很均勻,沒有一片黑一片白的,也炒得夠乾身,沒有結塊的問題。牛肉有用鬆肉粉醃過,但沒有那種近似潰爛的噁心質感,洋蔥也沒有太熟,脆脆的剛好,一咬下去還有嗆辣的味道。唯一的缺點,就是油有點太多,吃完會滿嘴都是油

2010-12-17
5 分钟 (外卖自取)
2010-12-12 4 浏览
為了一嘗舊式茶樓風味; 昨天星期六專誠約埋亞爸亞媽去中環蓮香樓茗茶, 我們四人在11時左右到達,全場已坐滿茶客,亦有好多旅客添,我們坐那張檯細細的,居然可以坐8個人(包埋我地),如果要睇報紙,我想無可能了,如果在其他酒樓,張檯只係細檯,最多都係坐4個人,講真坐得唔係好舒服,點心亦要自己去搶,但係點心同D茶真係唔錯,我地食了馬拉糕,豬肚燒賣,豉汁蒸膳,牛柏頁,排骨,蓮蓉包,蝦腸,棉花雞,我地都覺得好好味,而D普洱同香片都好好飲,但我地要茶盅,經常要伙計叔叔加水,都幾麻煩,埋單仲喜出望外添,一百二十幾元,平時我地飲茶都成兩百元先可以落樓啦!下次去開香港果邊都要再去食過
2010-12-11
  • 豬肚燒賣
2010-12-12 7 浏览
每隔一段時間,總忍不住到蓮香樓緬懷一番,今天仍然吃差不多的餸菜,水準依舊,時光好像從未流走過。每次必點的八寶鴨(霸王鴨),其實不適合個人口味,奇怪得很,過些時候又不以為然地到蓮香樓吃八寶鴨,到底是吃八寶鴨?還是在吃心中的回憶?

2010-12-11
  • 八寶鴨
2010-12-11 10 浏览
想起平價而又有質素的中式點心, 一定非蓮香樓莫屬。只是, 每次到訪時都有很多「驚喜」, 因為不是每次都能吃到你想吃的點心。記得有一次, 我能偶然吃到它的奶皇千層糕,是找了多麼久才知這裡有, 味道果然不負所望, 有兒時的回憶。但再下次去的時候, 已經找不回了.....這一次到訪蓮香樓, 叉燒包是我的另一摰愛等了很多回的點心出爐都找不著後, 我便嘗試出絕招 XD到廚房門口等候, 然後問點心師傅有沒有叉燒包可能他看見我那渴求叉燒包的眼神也禮貌熱情地遞上給我, 我估不到原來真的有......很驚訝......頓時, 那種仿佛願望成真的感覺令我飄飄然的.....^^因為蓮香樓叉燒包的餡料很充足, 而且很新鮮,一口咬下去, 蜜汁真的和叉燒平均地混在一起, 香噴噴的, 令人難忘^^所以每一次來都希望可以吃到叉燒包另外, 棉花雞, 燒賣, 蓮蓉包都不錯, 真心感覺到點心是每天新鮮製造而且用心去造好,這裡食物和價錢方面是喝茶的好地方服務方面, 其實個人認為講求服務質素是近年普遍食肆的趨勢, 舊式食肆的經營者最多都只有基本禮貌, 但食物質素取勝, 依然客似雲來。所以, 服務好是bonus, 未至於受氣的話

想起平價而又有質素的中式點心, 一定非蓮香樓莫屬。
記得有一次, 我能偶然吃到它的奶皇千層糕,
但再下次去的時候, 已經找不回了.....

這一次到訪蓮香樓, 叉燒包是我的另一摰愛
等了很多回的點心出爐都找不著後,
我便嘗試出絕招 XD
到廚房門口等候, 然後問點心師傅有沒有叉燒包
可能他看見我那渴求叉燒包的眼神
也禮貌熱情地遞上給我,
我估不到原來真的有......很驚訝......
頓時, 那種仿佛願望成真的感覺
令我飄飄然的.....^^
因為蓮香樓叉燒包的餡料很充足, 而且很新鮮,
所以每一次來都希望可以吃到叉燒包

這裡食物和價錢方面是喝茶的好地方
服務方面, 其實個人認為講求服務質素是近年普遍食肆的趨勢, 舊式食肆的經營者最多都只有基本禮貌, 但食物質素取勝, 依然客似雲來。所以, 服務好是bonus, 未至於受氣的話, 沒有收加一服務費也就算了吧。雖然拿點心時, 蓮香樓的職員有時也不太禮貌對待, 但也不會計較太多。
雖然環境方面不太舒適, 但我贊成它維持現狀。一來因為很多食店換地方後不知何故總不及從前,
二來就是因為它的格局, 才有香港人的共同回憶, 這一點我相信的 =)
  • 千層糕
  • 鵪鶉蛋燒賣
2010-12-11 13 浏览
各人有唔同口味, 我知好多人都好欣賞依間舊式茶樓, 欣賞佢食物同風味, 但我相反的經歷, 只係想講出自己感受, 希望FANS們唔好介意.好多香港人同外國人都好欣賞的蓮香樓, 剛在星期六終於去了一試.最有味道都係依道的舊式酒樓感覺, 用獨立茶碗泡茶. 除此之外, 就真係無咩值得我欣賞喇... 本來黎到都心知不妙, 人多到幾枱就有一堆人等, 我行左一半就比我見到有人走, 即時有位坐, 都唔知好彩定唔好彩, 一張枱都要同3,4組人搭枱, 感覺真麻麻, 說實話, 我要係去飲茶另願等位都唔喜歡同人搭枱, 難得飲茶點都想坐得舒舒服服吧.見侍應叔叔拎條濕到滴出水的毛巾抹枱, 真係污糟得恐怖, 碗碟更洗得好唔乾淨, 眼見侍應叔叔重用指甲抓走污積, 就算我去大排檔食都未見過咁過分. 到食物, 黎得都係想食下蝦餃, 燒賣咁姐, 但等左好耐都唔見, 搵到d唔洗等的;-蒸魚頭: ok-蒸牛肉腸粉: 皮厚唔多滑 -蒸甜酸排骨: 一見個樣已經覺唔妥, 外有一層蒸到粉開晒的麵粉, 個味重超怪, 食左半啖已經食唔落. 等左陣, 遠處見到有架點心車仔推出, 已經勁多人擁上去, 咁o既情況我真係未見過, 食d咁普通的點
最有味道都係依道的舊式酒樓感覺, 用獨立茶碗泡茶.
侍應沖茶招待

每人自用的茶碗泡茶

除此之外, 就真係無咩值得我欣賞喇...
多人等位

-蒸魚頭: ok
-蒸牛肉腸粉: 皮厚唔多滑

等左陣, 遠處見到有架點心車仔推出, 已經勁多人擁上去, 咁o既情況我真係未見過, 食d咁普通的點心都要掙先食到?!
好在黃生都拎到兩籠點心, 佢返黎話, 個推點心車的阿姐好惡架, 咁多人擁埋去, 佢話要食咩只可以講一次, 第2次就比佢話, 重有唔可以自己拎, 唔係就鬧架.
講返食物;

-燒賣: 一般喇
-蝦餃: 蝦大筍靚, 不過個皮厚過塊mask
總結, 眼見好多本地人,內地遊客同老外黎食, 食佢舊式酒樓感覺係值得o既, 不過其他真係無一樣吸引我, 一次就夠.
2010-12-04
每人自用的茶碗泡茶
侍應沖茶招待
多人等位
  • 無咩特別好食
2010-11-28 90 浏览
有推車仔茶樓真係買少見少,唔係冇,只係有既搵位都幾難. 蓮香樓個名就聽得多,食就第一次!朝早7點來到 行上一條長樓梯 已經好多人..搭台係在所難免 而開茶時有得選茶盅/茶壺.....茶盎唔係太識用,都係用番茶壺安全d. set好茶坐定定 留意到好多推車仔既阿姐..清一色女士男既就倒茶 執頭執尾同做點心. 天花板仲用d古老舊吊扇, 即係以前學校冇冷氣時用個d.而牆上的海鮮價表係用人手寫的,好懷舊...食既點心係睇下用餐既鐘數而定. 唔同小時就有唔同野出 所以想食某d野可能要早來/遲來今次叫極點心唔算多都係得個7樣...蝦腸: 皮有d厚,鳳爪排骨飯:3樣加埋好香,雞扎:縮水呃錢..,鳳爪:冇色但好入味,蝦餃:收口位皮厚其他好好,粉卷: 人生第一次食,內裡係肉碎蝦米同韮王 非常香, 豬肚燒賣:第一次見 好正豬肚大塊得來好易咬!

而牆上的海鮮價表係用人手寫的,好懷舊...

今次叫極點心唔算多都係得個7樣...

舊吊扇
蝦腸
鳳爪排骨飯
縮水雞扎
蝦餃,衰在頂位皮厚
粉卷
豬肚燒賣
2010-11-28
$61 (早餐)
舊吊扇
鳳爪排骨飯
豬肚燒賣
2010-11-19 28 浏览
終於有機會黎試下呢間舊左酒樓啦!!!2點半去到, 都仲好多人, 要自己搵位既, 要撘台既。我地3個人, 所以好易就搵到個位啦。見到好多推車仔, 好開心呀, 因為宜家好多酒樓都無推車仔啦。大家都鍾意坐近廚房的位置, 因為新野出的話, 可以第一時間拎到。呢到d點心其實選擇唔算多, d車仔推黎推去都係個幾樣, 要等新野出就要俾d 耐性。我地3個人食左6樣野:有馬拉糕, 一大盆既馬拉糕, 任你要邊定要中間位, 因為太過搶手, 我地只有中間位揀, 好香好鬆, 熱la la 食最正‧牛肉球, 呢個普通啦。雞扎, 入面舊雞食得出係鮮雞, 好滑。蓮容飽, 正, 宜家好多地方都無蓮容飽食啦, 勁多蓮容, 大大個黃, 3個人食2個, 岩岩好, 一個人食一個就太膩了。排骨, 瘦既, 滑既, 好味既。我地仲叫左碗雞瀨, 大大隻脾切件上, 黃油雞, 好味。特價$18一碗咋。呢到小點$12, 中點$14, 大點$16, 茶錢$8位, 唔洗加一, 3人總共$110。抵。

終於有機會黎試下呢間舊左酒樓啦!!!
2點半去到, 都仲好多人, 要自己搵位既, 要撘台既。
我地3個人, 所以好易就搵到個位啦。
牛肉球, 呢個普通啦。
雞扎, 入面舊雞食得出係鮮雞, 好滑。
排骨, 瘦既, 滑既, 好味既。
2010-11-07
2010-11-09 32 浏览
名氣咁大,今日有幸到來中環,專登過來品茶,勳蹄切得薄,得數片,味道有驚喜,但唔夠送飯吃。外表結實,但有內涵,食落甜而不漏,唔會黏候。鳳爪就不太得,好實,不夠「林」,食得都幾辛苦。茶…水滾茶靚,普洱味濃,滑喉兼不會有苦澀味。服務就不太得,我壺茶打開蓋都15分鐘喇......好多樓面經過都不過來倒水,仲有台面就變水塘都無人來抹台,人客都未走咁快就出來拖地,一路拖一路漂白水味向上攻,真係唔走唔得。我地1500點去到點心已無咩野食,埋單86元。
名氣咁大,今日有幸到來中環,專登過來品茶,
勳蹄飯

勳蹄切得薄,得數片,味道有驚喜,但唔夠送飯吃。

外表結實,但有內涵,食落甜而不漏,唔會黏候。
鳳爪

鳳爪就不太得,好實,不夠「林」,食得都幾辛苦。
茶…水滾茶靚,普洱味濃,滑喉兼不會有苦澀味。
一路拖一路漂白水味向上攻,真係唔走唔得。
我地1500點去到點心已無咩野食,埋單86元。
2010-11-07
勳蹄飯
2010-11-05 79 浏览
我以前未去過...現在第一次去 這間茶樓創立了九十幾年...還有幾年快將100年,真的很舊,茶樓仍然用推車仔 蓮香點心,相對比較其他現在茶樓,食品數量不多 但每款點心做得好食,所以有好多客人同遊客 很少茶樓用這個杯來斟茶 聽舅父講全香港只有三間茶樓還用緊 蓮香樓是其中一間 就是斟茶杯,裏面滿了茶同茶葉 午茶,坐滿了老人、打工仔及遊客,店內沿用舊式風扇 臘腸卷,是蓮香樓最多人點其中一款點心,我食左多款點心,最喜歡呢個 雞扎,好味 南乳豬手,母親同親戚好喜歡食 雞絲腸粉, 最特別,以肉同蝦為材料 山竹牛肉及豬耳 除了臘腸卷外,山竹牛肉及雞扎都好受歡迎 還有蓮蓉飽,是最出名 最特別是鯪魚球,舅父說只有假日星期六、日,服務生捧出來大叫賣 所以推手車是沒有,又是最搶手 楊州炒飯及排骨麵 粉果,好味,同外面粉果不同,因為料是肉及蝦 下次再來食
我以前未去過...現在第一次去
蓮香點心,相對比較其他現在茶樓,食品數量不多
但每款點心做得好食,所以有好多客人同遊客
很少茶樓用這個杯來斟茶
聽舅父講全香港只有三間茶樓還用緊
蓮香樓是其中一間
就是斟茶杯,裏面滿了茶同茶葉
午茶,坐滿了老人、打工仔及遊客,店內沿用舊式風扇
雞扎,好味
南乳豬手,母親同親戚好喜歡食
雞絲腸粉, 最特別,以肉同蝦為材料
山竹牛肉及豬耳
除了臘腸卷外,山竹牛肉及雞扎都好受歡迎
還有蓮蓉飽,是最出名
所以推手車是沒有,又是最搶手
楊州炒飯及排骨麵
粉果,好味,同外面粉果不同,因為料是肉及蝦
下次再來食
臘腸卷