每年復活節前後前後期間,萬麗海景酒店的【Cafe Renaissance】都會推出主題自助晚餐,以滿足一眾饞嘴人士口腹之欲。今期更落重本推出《Voyage to the Sea and Land haven 海陸雙饗之旅》,鍾意游水龍蝦及和牛嘅話,今期不容錯過!今次海陸主題自助餐供應日期為3月27日至5月31日,只限晚餐時段。價格成人港幣$758,3-11歲小童港幣$458 (星期一至四);成人港幣$798,3-11歲小童港幣$478 (星期五至日及公眾假期)。如果在酒店官網預訂仲有 取消75折(加 10% 服務費以原價計算)。話明係海陸主題,一定不能缺少鮮甜美味的海鮮;至於陸地上的代表,當然首推和牛。餐廳行政主廚選用澳洲和牛,精心炮製多達 13款美饌,讓和牛的豐腴滋味溢滿口腔及刺激味蕾。先嚐海洋風味。冰鎮海鮮有麵包蟹、青口、翡翠螺、松葉蟹腳、海蝦及波士頓龍蝦,仲有幾款 dressing sauce 添加味道。沒有即開生蠔,但就多了龍蝦陣,同樣大受歡迎。既然係主題自助餐,間間星級酒店自助餐都有嘅冰鎮海鮮當然唔會係主角。自助餐開始後不久,侍應先送上每位一隻六頭磯煮鮑魚!選用活南非鮮鮑,以
先嚐海洋風味。冰鎮海鮮麵包蟹青口翡翠螺松葉蟹腳海蝦波士頓龍蝦,仲有幾款 dressing sauce 添加味道。沒有即開生蠔,但就多了龍蝦陣,同樣大受歡迎。
冰鎮海鮮:麵包蟹、青口、翡翠螺、松葉蟹腳、海蝦
冰鎮海鮮:波士頓龍蝦
既然係主題自助餐,間間星級酒店自助餐都有嘅冰鎮海鮮當然唔會係主角。自助餐開始後不久,侍應先送上每位一隻六頭磯煮鮑魚!選用活南非鮮鮑,以冷盤形式處理,鮑魚味濃郁,入口軟綿、煙靱、彈牙。
六頭磯煮鮑魚-活南非鮮鮑
之後還有深受饗客歡迎、載譽歸來的新鮮蒸焗波士頓龍蝦,每人一隻;大小適中,太大隻嘅話就沒有胃納品嚐其他美食。熱辣辣,肉質鮮甜、爽口彈牙,食落口就知道係新鮮活龍蝦;更加不能錯過龍蝦頭內的龍蝦膏,鹹香軟糯,配搭龍蝦肉係不能抗拒的美味!
新鮮蒸焗活波士頓龍蝦
日式美食方面,刺身有三文魚、油甘、吞拿、八爪魚及帆立貝。為配合主題,期間限定推出兩款和牛壽司火炙和牛壽司和牛太卷。以火炙和牛壽司更好味,雖然並非即炙即揑,但仍然充滿濃郁牛脂香氣,肉質軟腍。
刺身、壽司
火炙和牛壽司
餐廳的正中央自助區擺放了各款沙律、凍肉及芝士。小編不好芝士,眼見也有三個品種,由經典傳統嘅荷蘭Gouda cheese,到濃郁嘅法國羊奶芝士 Sainte-Maure goat log,以至逐臭之人的最愛意大利藍芝士 Gorgonzola,總有一款啱口味。
芝士:荷蘭Gouda cheese,法國羊奶芝士 Sainte-Maure goat log,意大利藍芝士 Gorgonzola
凍肉Parma hamChorizo sausageCoppa hamSalamiSmoked salmonmarinated beetroot cured salmon。一向偏愛原隻切片火腿,可以品嚐到豬腿肉的鹹香油潤,見到 parma ham 當然不會錯過。
凍肉
除了必有的凱撒沙律(caesar salad) 及自助沙律吧,配合今次自助餐主題,特別炮製了4款預制沙律,全部加入了不同生熟程度的澳洲和牛,賣相吸引。雖然小編不太鍾意食沙律,但喜愛沙律嘅話不容錯過。Seared Wagyu steak mango and radish salad (烤和牛牛扒配芒果櫻桃蘿蔔沙律) 味味酸酸甜甜、又有生果,配搭香口多油脂的烤和牛牛扒最合適,味道也最吸引。
Wagyu beef tagliata potato rocket Parmesan (意式和牛牛扒配薯仔火箭菜及巴馬臣芝士沙律) 有芝士碎、又有薯仔,夠飽肚。
意式和牛牛扒配薯仔火箭菜及巴馬臣芝士沙律
Thai spiced roasted Wagyu beef salad (泰式燒和牛沙律)酸酸辣辣,帶有濃厚泰式風情,作為開胃頭盤最啱。
Wagyu Carpaccio (和牛生牛肉薄片配松露油醋汁伴火箭菜) 係經典意式生牛肉菜式,味道濃烈,啱重口味人士。
和牛生牛肉薄片配松露油醋汁伴火箭菜
三款熱湯極力推介原盅燉湯沙參圓肉薏米唐排燉螺頭,湯料豐富,入口清甜唔肥膩。另外還有一中一西兩款湯羹蓮藕煲豬骨蕃茄忌廉湯
原盅燉湯沙參圓肉薏米唐排燉螺頭
湯羹蓮藕煲豬骨、蕃茄忌廉湯
即淥麵檔是 M5和牛越南湯河,有兩個不同部位和牛選擇,又多兩款和牛菜式。Chunk Roll 肩胛肉及 Wagyu Round 臀腿肉同樣脂肪較少、肉質結實,但兩者比較仍然有少許分別;Chunk Roll 較為軟嫰,Wagyu Round 就更結實有咬口。自家製牛丸出乎意料地好味,不似傳統偏鹹的潮州牛丸,鹹度剛剛好;但仍然有牛味、咬落彈牙有嚼勁。湯頭同樣出色,有別於傳統越式風味清湯;味道偏香濃,有牛味之餘,又有青檸、香茅葉香氣及微辣,保留了越式生牛肉湯河精粹。雖然自助餐食牛肉湯河好似唔抵,但真係好好味,一定要試!
M5和牛越南湯河
另外一個必食菜式肯定係現烤馬來西亞大蝦及坑紋生鐵板即煎澳洲和牛牛板腱,也是整頓自助餐最多人排隊的菜式。屬於肩胛部位的牛板腱肉味香濃,雖帶有嫩筋,但始終係澳洲和牛,同時又有恰到好處的大理石油花。煎至三至五成熟左右(medium rare) 最合適,口感柔嫩多汁、有適度肉味、有油香、冇筋膜、兼有少少嚼勁;牛魔王最少要食三碟。
即煎澳洲和牛牛板腱
烤馬來西亞大蝦
最後四款和牛菜式選用了不同部位和牛,並且配合肉質特點,分別用了粵、川、韓及西式四種不同風味炮製而成。其中的低溫慢燉韓式和牛牛尾侍應強調餐廳行政主廚強力推薦,無論如何一定要試試。軟腍入味,輕輕一抿,牛尾肉瞬間在口中化開;炆煮牛尾的醬汁又帶有水果天然香甜,果然係相當正宗嘅韓式口味。配搭的甘筍及白蘿蔔同樣不容錯過,入味之餘,又保留了蘿蔔清甜。這道韓式和牛牛尾果然出色!
低溫慢燉韓式和牛牛尾
西式選擇係紅酒燴和牛牛面頰,每一塊均盡收紅酒及香料精華。有人很愛吃牛面頰肉,喜其軟腍鬆化、脂肪少,但小編就不太鍾意其過分梅軟口感。
紅酒燴和牛牛面頰
鍾意中式粵菜鑊氣嘅可以選擇蒜香爆炒和牛牛柳粒。嗜辣嘅可以揀香料味撲鼻而來的川味紅燒和牛牛腩;不過,始終係自助餐,冇辦法做到川菜麻辣香兼備的濃烈味道。四款和牛菜式比較之下,果然是慢燉韓式和牛牛尾大熱跑出,最好味!
蒜香爆炒和牛牛柳粒
川味紅燒和牛牛腩
飽嚐多款和牛菜式之後,其餘中西印度統統淪為配角,仍然有胃納的話不妨淺嘗。印度菜式選擇相對較少,只有羊肉咖喱、印度長米 Bashati Rice及香脆可口的炸蝦片。
印度菜式:羊肉咖喱、印度長米 Bashati Rice、炸蝦片
中式熱盤有椒鹽蝦碌、燜雜菜、叉燒、燒鴨、大蝦瑤柱荷葉飯;當然不會缺少餐廳的馳名招牌菜式豉汁蒸大鱔;肉質爽滑,味道鮮甜,入口充滿白鱔的油脂肥美,肯定是游水鱔!
椒鹽蝦碌、燜雜菜
叉燒、燒鴨
大蝦瑤柱荷葉飯
豉汁蒸大鱔
西式熱盤有烤蘆筍、煙肉芝士焗大啡菇、煙肉芝士焗蠔、焗薯角。
煙肉芝士焗蠔、焗薯角
烤蘆筍、煙肉芝士焗大啡菇
燒烤美食烤魚(Fish Carving)燒牛肉(Roasted Beef )燒羊髀(Roasted Lamb Leg)燒雞(Roasted Chicken) 燒牛肋骨(Roasted Prime Rib);可以淺嘗。
燒牛肉、燒羊髀、燒雞及燒牛肋骨
烤魚
雖然和牛很美味,但記得留胃食甜品。琳瑯滿目的甜點中,必食推介現場即製法式可麗餅 French Crepes,睇見條調排隊人龍就知一定不容錯過!可自由配搭士多啤梨粒、芒果粒、藍莓醬、小紅莓醬、鮮忌廉。
法式可麗餅 French Crepes
大胃王可以配搭一杯Haagen Dazs,自製更好味道的 Ice-cream French Crepes;共有六款口味:朱古力、雲呢拿、士多啤梨、咖啡、cookie n cream 及 mango n raspberry。
Haagen Dazs Ice-cream
食得健康嘅可以揀切粒新鮮水果,小朋友就一定不會放過各款糖果熊仔橡皮軟糖棉花糖傳統中式椰子糖;較特別嘅選擇有 Chocolate Bon Bon Sesame cookies (芝麻曲奇)。尤其不容錯過顏色鮮艷奪目,外皮香脆、內裏軟滑的朱古力 Chocolate Bon Bon。
另有6款口味原個切餅,食材多元化,總有一款啱口味:Caramel Apple Cake、Pandan Chiffon cake、Cheese cake、Mixed Berry Tart、Chocolate Orange cake 及 Chocolate Raspberry mousse cake。強力推薦朱古力味及生果未兼備的Chocolate Orange cake 以及充滿清新莓味的Mixed Berry Tart。
原個切餅
自助餐非常流行的迷你甜品方面,傳統嘅可以揀Mango cheese cakeChocolate tart。鍾意賣相精緻、細細杯嘅又有 Milk tea panna cottaSerradura cake (木糠布甸)Green tea red bean mousse。美中不足今次沒有最愛嘅 Valrhona chocolate mousse。
一如既往,【Cafe Renaissance】自助餐的食物款式多元化,員工服務態度殷勤有禮;最吸引之處肯定係不斷推出不同主題的自助餐,保證客人每次都有新鮮感!
2023-03-27
即煎澳洲和牛牛板腱
M5和牛越南湯河
低溫慢燉韓式和牛牛尾
原盅燉湯沙參圓肉薏米唐排燉螺頭
2023-03-31 8351 浏览
因手持快將過期嘅住宿優惠券,上星期再次去「香港萬麗海景酒店」玩多次Staycation,做咗萬豪旅享家後連間房房都升埋級,入住超級豪華嘅海港景套房!傍晚時份於貴賓室享用歡樂雞尾酒時跟接待生閒聊,得知「萬麗咖啡室」晚市啱啱換咗個以和牛及龍蝦作主角嘅強勢海陸自助餐,成人原價$833.8/位(已包加一);另加$100或$168可以玩埋任飲限定汽水、果汁同酒酒,重點推介週一首晚嘅菜式會最齊全之外,仲提點網上訂座可享最抵嘅七五折優惠(七五折後$644.3/位),三小時任食和牛喎,明明減緊肥都決定要孖哥哥一試!酒店咖啡廳用餐大堂寬廣開揚,自助食物區企理衛生。海陸主題最值回票價嘅先有每人一件肥潤清甜嘅磯煮鮑魚!再有成隻碟咁大,同樣係每人一隻,爽脆厚肉、膏甜鮮美嘅新鮮蒸焗波士頓龍蝦!和牛均源自澳洲,個人首選菜式就係要排隊即點即煎嘅和牛牛板腱扒拼烤馬來西亞大蝦!橙美嘅蝦隻爽口彈牙;兩三成熟嘅和牛色澤紅潤,肉香軟腍,且肥膏不多,如果唔係先食咗幾輪冷盤的話,一定唔止食三碟咁少,呵呵呵!唔怕生的話,魚生除咗有大路嘅刺身同壽司款式之外。。。亦有兩款濃甜嘅火炙和牛壽司同和牛卷。凍食嘅和牛選擇中以意式生和牛薄片最為
傍晚時份於貴賓室享用歡樂雞尾酒時跟接待生閒聊,得知「萬麗咖啡室」晚市啱啱換咗個以和牛龍蝦作主角嘅強勢海陸自助餐,成人原價$833.8/位(已包加一);另加$100或$168可以玩埋任飲限定汽水、果汁同酒酒,重點推介週一首晚嘅菜式會最齊全之外,仲提點網上訂座可享最抵嘅七五折優惠(七五折後$644.3/位)
,三小時任食和牛喎,明明減緊肥都決定要孖哥哥一試!
酒店咖啡廳用餐大堂寬廣開揚,自助食物區企理衛生。
海陸主題最值回票價嘅先有每人一件肥潤清甜嘅磯煮鮑魚
,呵呵呵!
和牛牛板腱扒拼烤馬來西亞大蝦
唔怕生的話,魚生除咗有大路嘅刺身壽司款式之外。。。
魚生
亦有兩款濃甜嘅火炙和牛壽司同和牛卷。
和牛卷
凍食嘅和牛選擇中以意式生和牛薄片最為軟嫩
,捲入沙律菜苗芝士碎即倍添香濃。
意式生和牛薄片
其餘三款和牛沙律入面嘅和牛生熟度都唔一樣,哥哥就鍾情只係輕輕燒過嘅「Seared wagyu Steak Mango and Radish Salad」,覺得酸酸地嘅芒果配櫻桃蘿蔔及羽衣甘藍清爽醒胃。
意外地,全熟嘅泰式和牛沙律帶有微微辣勁,清新惹味得最啱細佬歡心
泰式和牛沙律
拌入薯仔同火箭菜嗰款可能感覺最飽肚,所以都唔見太多人攞。
Wagyu Beef Tagliata Potato Rocket Parmesan Salad
唔想食咁多肉,沙律可自選配搭。
沙律
凍肉中,個人誠意推介以紅菜頭醃製,軟滑惹味嘅三文魚薄片Marinated Beetroot Salmon Cured」(下圖左方紅色嗰件)。
沙律
預先撈製嘅沙律部份含果仁,由於此乃普遍嘅致敏原,建議餐廳於標籤上加以註明。
Waldorf Salad
Teriyaki Salmon Salad
小弟一向唔好芝士,不過望落覺得三款嘅賣相都幾得。
芝士
最多人排隊係冰鎮海鮮區。
當中最受歡迎始終係膏多奪目嘅波士頓龍蝦
冰鎮波士頓龍蝦
今期麵檔吻合地以和牛做主題,以濃郁嘅牛肉湯煮出越南和牛湯河。兩片薄薄嘅生牛肉淋上滾湯立即灼熟
,一片軟滑一片有嚼口,個人偏愛前者。
越南和牛湯河
三款熱湯中以足料滋潤嘅沙參肉竹螺頭湯輕易取勝。
沙參肉竹螺頭湯
和牛熱盤都比較重口味,好自然地想跟碗白飯,不過當晚嘅印度香米更為健康。
印度香米
慢煮和牛牛尾相當腍滑,就連配菜蘿蔔都入哂味。
慢煮和牛牛尾
厚切嘅紅酒燴和牛面珠墩厚身得黎質感鬆軟細緻,潤腍不肥膩。
紅酒燴和牛面珠墩
請恕小弟直言,有比較下,難免會覺得蒜香和牛牛柳及川味紅燒牛腩普通咗少少。
蒜香和牛牛柳
川味紅燒牛腩
餘下嘅熱食有專人代切嘅原條烤魚、牛肋骨、烤牛肉、羊腿同燒雞。
原條烤魚、牛肋骨、烤牛肉、羊腿、燒雞
烤牛肉
亞洲菜有咖哩羊、芝士焗蠔、蟠龍鱔、燒味、避風塘炒蝦、荷葉飯等。
亞洲菜
配菜仲有脆卜卜嘅炸蝦片、香口嘅芝士焗釀香菇露筍、雜菜等。
配菜
講真食完多味和牛龍蝦菜式甜品真係要精挑細選,其中必吃推介為即點即燒、巧薄香口嘅法式可麗餅
,內外都可以按個人喜好加配鮮果忌廉朱古力醬等配料。
法式可麗餅
嘻嘻,加埋球Häagen-Dazs雪糕可堪稱為完美呀
Häagen-Dazs雪糕
甜品杯同蛋糕仔都有好多款揀。
簡單嘅有芒果芝士蛋糕同朱古力撻
芒果芝士蛋糕
朱古力撻
特別啲有微甜嘅奶茶奶凍(下圖中最左方)。
甜品杯
無添加則可以揀食生果粒粒。
生果粒粒
仲有不同口味嘅原個蛋糕及糖果。
糖果
香港萬麗海景酒店」各部門嘅服務都極之周到,「萬麗咖啡室」春季嘅和牛龍蝦海陸自助餐豐富味佳,網上訂座嘅七五折尤其優惠!當晚驚喜一浪接一浪,原本買唔到五月天演唱會飛失落咗好一陣子,勢估唔到與同為五迷嘅客戶主任閒談時發現酒店推出咗個連兩張五月天$1,380門票嘅房間優惠套餐,XO仔仲即場成功訂埋房加演唱會飛添
,當真活現「運氣就像抽獎。。。你的神曲開唱,唱到你老到撐拐杖還拿螢光棒!」
2023-03-27
烤牛肉
法式可麗餅
朱古力撻
2023-03-30 2290 浏览
曾經有一段時間都都幾鍾意食自助餐,不過見自助餐嘅定價飛升得幾快,所以就食少咗,然而,過去幾年嘅疫情日子,就反而因為去咗好幾次「宅渡假」而食多咗少少自助餐。睇番自己嘅食評,對上一次嚟「萬麗咖啡廳」喺2013年3月,與同事嚟食,當喺開年飯,今次再訪,啱啱好變相喺10週年紀念。 雖然時隔10年,再睇返10年前小弟嘅食評,睇落餐廳嘅環境都無乜大改動,但就依然保持到好新簇,加上柔和燈光,寬敞嘅空間,所以,整體感覺幾舒服,無太大拘束感。此外,食物區都喺二字左右排開,集中晌一個範圍,唔使左兜右轉,亦都比較方便。今次自助餐以「海陸雙饗之旅」為主題,以多種海鮮及澳洲和牛作主打,星期一至四晚計,成人收$758,星期五至日及公眾假期成人收$798,另收10%服務費,晌官網預訂有75折,前者折實$664.30,後者折實$678.30。飲品區晌甜品區附近放置兩大部咖啡機,有多款意式咖啡供選擇,另一邊就放有檸檬片、鮮牛奶、數款茶包供自己由選擇。 此外,本身亦包括一杯果汁或汽水。另加$168 就可以暢飲果汁、汽水、精選啤酒、氣泡酒及紅白酒。到臨尾食甜品時,襯番杯咖啡已好足夠。冷盤先講講冷盤同沙律,就晌食物區嘅頭位,
飲品區

冷盤

先講講冷盤同沙律,就晌食物區嘅頭位,算喺選擇多喎,唔喺一般嘅凍切肉腸、煙三文魚,而喺有莎樂美腸、自家製紅菜頭漬三文魚、高柏火腿、巴馬火腿、西班牙風乾肉腸,有啲都喺少見,所以,就梗加要試吓。
沙律

沙律吧唔止陣容都算鼎盛呀,仲有幾款喺主題食物。簡單講吓先,4款沙律菜、大大少少20多款配料、4款醬汁,淨睇呢度都夠豐富啦。配料有阿枝竹、意大利乾蕃茄、紅菜頭……都未必間間都有,而醬汁除咗有心水嘅蜜糖芥末,仲有一款牛油果醬。
冷盤、沙律
此外,仲有7款預製好沙律,當中好以款以和牛入饌,款式包括手撕豬肉青芒果沙律、華都夫沙律、照燒三文魚沙律、泰式烤和牛沙律、意式生和牛肉薄片、烤和牛牛扒配芒果櫻桃蘿蔔沙律、意式和牛牛扒配薯仔沙律。聽個名已好吸引
,睇埋啲相真喺流晒口水。
冷盤、沙律
將最心水、最精選嘅沙律同冷盤放埋一齊,造就小弟呢碟超豐富頭盤,樣樣都有啲,夠晒多元化,色彩又夠繽紛,睇見都已經好醒神。冷盤嘅火腿、紅菜頭漬三文魚,以及幾款主題材式嘅沙律都非常之好食,食完反而可以幫助胃納大開
刺身壽司、卷物

連同凍海鮮,呢幾個大類放晒晌近入門口嘅長枱位置,所以,特別搶眼。小弟唔喺唔鍾意食刺身壽司,只不過覺得自助餐所提供嘅一般都喺啲大路貨色,不過,今次俾吓面試咗少少,因為見到啲帆立貝好靚,仲有一款燒和牛壽司
刺身、壽司、卷物
刺身、壽司、卷物
同老友「些牙」嚟食,所以樣樣打孖。嘩!啲帆立貝果然好新鮮,柔嫩鮮甜,吞拿魚亦好爽口,至於燒和牛壽司都好正
壽司飯捏得緊致卻唔死實,燒和牛既有肉味,又帶點油香,正呀喂!
刺身、壽司
六頭磯煮鮑魚

未分享到啲冰鎮海鮮前,先介紹另外兩款海鮮美食,就喺磯煮鮑魚及新鮮蒸焗波士頓龍蝦,呢個喺是晚嘅特別菜式,每位客人均有一客。鮑魚會按每枱人數一併送上,講明六頭,自然有番咁上下大大隻,仲加埋少少裝飾,賣相好睇。而鮑魚口感柔韌有咬口,食落鮮味中有少少類似酒香嘅味道,帶點點甜。
新鮮蒸焗波士頓龍蝦

至於款蒸焗波士頓龍蝦則每位客人派張食物卡,自行到出面取,因為攤凍咗就唔好食,所以,一拎咗就埋位先試為快。位位都喺原隻上,夠晒霸氣,啲龍蝦非常高質素,內藏好多蝦膏,味道甘腴,而拆出大大嚿龍蝦肉,一啖入口,夠豪氣,兼且爽彈鮮甜。
冰鎮海鮮

自助餐最回本嘅一定喺啲冰鎮海鮮,餐廳供應6款海鮮,包括:法國麵包蟹、澳洲青口、長蟹腳、翡翠螺、凍海蝦同波士頓龍蝦,佐以幾款醬汁,如雞尾汁、柑橘香草醬、紅酒醋,都幾特別。就目測所見,呢啲回本嘢好搶手,但成晚都見補貨甚快,完全無間斷供應。
由於食過新鮮蒸焗波士頓龍蝦,所以,冰鎮海鮮就無拎龍蝦,但一樣拎滿一大碟,成份海鮮拼盤咁。每一款都有其獨特嘅鮮甜味,麵包蟹又多膏喎,蝦肉又爽,真喺「鮮」入為主。
芝士盤、麵包籃

接落嚟介紹吓啲芝士先,因為小弟都真喺幾鍾意食芝士。是夜就供應3款芝士,包括喺古達芝士、貢佐諾拉芝士、羊奶芝士,以及一啲乾果、水餅、牛油、果醬。我就好少好似啲人咁,飲住紅酒,襯啲芝士,大多數都喺夾埋啲沙律一齊食,或者配麵包,麵包籃內就有多款細細個嘅歐陸包、香草包。
湯品

湯品嘅選擇比較多,除了西式嘅蕃茄忌廉湯、大式嘅蓮子豬骨湯之外,最亮點莫過於佢哋嘅招牌是日燉湯,名稱就無講,但湯內有咩材料就擺晒出嚟,童叟無欺,細細盅燉湯放滿料,絕對真材實料無欺場。
是日燉湯
食完啲生冷嘢,飲啲熱湯暖暖胃,並襯一襯個麵包搭芝士。個燉湯喺拎到朋友試嘅,佢話超正,夠火喉,湯味清甜且濃而不濁;而小弟所試嘅蕃茄忌廉湯亦唔錯,好香滑,蕃茄味亦算香濃,個香草麵包好軟熟,3款芝士各有特色,好好食
即煮粉麵

自助餐嘅即煮粉麵、即煮意大利麵……等等,都一律少試,因為太易飽肚,不過,偶有例外,就好似今晚咁,因為喺以和牛入饌所做成嘅越南生牛肉河粉,真喺唔試都唔得,好在有朋友撐我,拎碗少少哋兩個人分嚟食。
廚師阿姐話唔止用上M5級和牛,仲用上兩個唔同位:肩胛位同腿部,啲牛肉真喺靠啲熱湯輕灼,入口鮮嫩軟滑,正到呢……
,而個牛骨湯底亦記一功,鮮濃清香,絕對啖啖喺牛嘅精華。
越南生和牛牛肉河粉
咖喱、熱盤、烤肉

另一個「長區」就喺擺放多種熱食嘅食物區,其實,依家再慢慢睇番啲相真喺有好多選擇,先一口氣介紹有啲咩:咖喱羊肉、印度皇飯、焗蠔、烤薯、烤魚、煙肉芝士焗薯、烤野菜、炸蝦、蒸鱔、烤鴨、金沙骨、荷葉飯……等等,而幾款主題菜就有慢煮和牛牛尾、紅酒燴和牛牛面頰、黑椒蒜香和牛牛柳、四川紅燒和牛牛腩;此外,烤肉類則包括烤牛肋排、烤羊腿同烤雞,可以講喺種類繁多。
老實講,咁多熱盤嘢,試就試唔晒架啦,亦好難話點食到回本,所以,隨心揀咗啲自己喜歡嘅嘢食,不過,都喺以肉類為主,配少少野菜。啲烤肉真喺幾正,無論牛肋排,抑或羊腿,都充滿肉香;幾款主題菜亦出色。喺當其時錯過咗個「飛弗」咖喱羊
!
熱盤、烤肉
其實,晌呢區最尾仲有個即煮攤檔,烤和牛配大虎蝦,不過,今日破戒咗食壽司同湯河,真喺近乎用盡啲配額,仲要預返甜品一環,所以無奈地要放棄
烤和牛配大虎蝦
生果、甜品

食得幾飽都好,點都要留返10%空間進擊甜品嘅,睇到長長嘅食物枱放滿10多款甜品,琳瑯滿目,都非常吸引。又係概略介紹一下有咩甜品選擇先:芒果芝士餅、奶茶奶凍、木糠布甸、紅豆抹茶奶凍、朱古力撻、紅豆沙湯圓、焦糖蘋果蛋糕、斑蘭戚風蛋糕、柚子芝士餅、雜莓撻、朱古力芝士蛋糕、紅桑莓朱古力慕絲蛋糕、純朱古力粒、糖果、曲奇……等等,絕對滿足到所有甜魔嘅喜好。
甜品
挑戰甜品時段就一口氣揀咗9款,砌成一大碟,五顏六色,睇見都開心啦。所揀呢9款都極有水準,由於都喺揀自己最合口味嘅款式,自然覺得樣樣都好食,個人推介有紅豆抹茶奶凍、朱古力撻、柚子芝士餅、紅桑莓朱古力慕絲蛋糕、純朱古力粒,超好食,喺讓人有再翻兜嘅衝動之選
即做法式薄餅

呢個我都好想試,不過進擊完個「甜品拼盤」,真喺差唔多到頂。朋友就拎咗,所以,小弟就叉咗少少嚟試,餅皮夠薄有蛋香,裏面塞滿芒果同士多啤梨,好清香,襯埋杯即磨咖啡就一流喇。但喺,嫌老友手緊,都唔加多啲配料嘅!
Häagen-Dazs雪糕

雪糕櫃裏面整齊排列得滿滿嘅'HD雪糕,口味有忌廉曲奇、咖啡、芒果紅桑莓、朱古力、雲呢拿。作為最後衝刺,兩杯心水口味嘅雪糕夠晒喇,為今餐有個完美結束。
Häagen-Dazs雪糕
老實講,食自助餐就無話一定要回唔回本,主要都係一晚之內食到好多自己心水嘅食物,有一種盡情、盡興嘅感覺,我哋食足3個鐘架,食吓傾吓,慢活人生嘛。順帶一提,呢度啲招呼幾好,侍應有禮,服務殷勤,收碗碟都好快手。個人意見,如果啲食物牌加返啲中文名,可能對唔太識英文,或對食材名稱唔太熟嘅人嚟講會好少少。
越南生和牛牛肉河粉
2023-03-08 1709 浏览
店名: 萬麗咖啡室地址: 灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓灣仔站A5出口,行4分鐘會展站B2出口,行2分鐘環境: 3.5/5價錢:4.5/5味道: 4/5成人自助晚餐(一至四)/(五至日及公眾假期)$644.3/$678.3 (Open rice預付優惠)一入去就係海鮮區🦞,有長腳蟹,面包蟹,螺,海蝦,全部食落都好新鮮,面包蟹啖啖膏,好正🙈刺身值得一讚,三文魚都係腩位,食落無筋,油花好足帶子同出面唔同,佢成2個十蚊銀咁大之餘,仲要原粒上,食落好鮮甜🥰🍣熱食款式唔算多,得慢煮牛柳質素比較高🙈甜品唔太好食,好多cake都無咩味,得個甜字😶但生果選擇多,有西瓜🍉,哈密瓜🍈等,清甜新鮮真係食生果好過#stitchfoodie灣仔
店名: 萬麗咖啡室

地址: 灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓
灣仔站A5出口,行4分鐘
會展站B2出口,行2分鐘

環境: 3.5/5
價錢:4.5/5
味道: 4/5

成人自助晚餐(一至四)/(五至日及公眾假期)
$644.3/$678.3 (Open rice預付優惠)

刺身值得一讚,三文魚都係腩位,食落無筋,油花好足
🍣

熱食款式唔算多,得慢煮牛柳質素比較高🙈

真係食生果好過

#stitchfoodie灣仔
2023-03-02 1426 浏览
Weekend通常我都鍾意去食afternoon tea下午茶, 見萬麗酒店下午茶經常都有不同平台的折扣購買和信用卡優惠, 就決定一試下!對依間酒店觀感都幾好, 首先酒店有一種獨特香水氣味令人好舒服, 來過幾次都有愉快嘅回憶~叫咗一set二人下午茶, 因為主題定期更改,所以我都唔多講今次嘅食物款式,因為次次都唔同 唯有萬麗招牌芝士蛋糕和英式鬆餅係每次主題都會出現, 點解每次都有?因為呢兩樣真係好好味 整體鹹甜點都合乎理想, 睇得都食得, 甜點方面亦唔會過甜, 但食到尾聲真係好飽濟! 而且個朱古力可可濃度好高, 食完有啲心跳快,不過我哋都食曬所有嘢 haha~ 建議選擇飲品揀啲消滯茶環境舒適寬敞,落地玻璃開揚景觀( 雖然唔算真係睇到海景), 燈光柔和打卡效果都靚,唯一近商場人流都旺有點嘈雜, 亦因此冇拘謹感!服務方面都有禮,但當日人流太旺,所以很繁忙要等些時間!

服務方面都有禮,但當日人流太旺,所以很繁忙要等些時間!

2023-02-20 1697 浏览
老公book 左去萬麗海景酒店staycations,酒店房環境幾靚,有落地玻璃窗,感覺似日式設計,乾淨衛生,順便book 左喺萬麗咖啡室食晚餐食dinner buffet😍,餐廳內裡設計較復古,環境較普通,但食物有驚喜,有好多選擇,有至愛既🦞龍蝦、螺、三文魚刺身、熱盤、甜品,湯等…🦞好正啖啖蝦肉,三文魚都好新鮮,熱盤有豉汁蒸白鱔,好少見到自助餐有的,好好美,湯有龍蝦湯有好多人排隊拎,味道好香蝦味,正
2022-10-20
2023-02-04 1405 浏览
唔知邊個咁醒係酒店叫到外賣,雖然已經凍晒但都幾好食。三文字配薯條,唔熱又乾爭爭但味道仍然好食,個包同薯條仲係脆嫁,變咗室溫都唔林,估佢唔到啵,happy hour 襯啤酒一流🤤🤤🤤然後個炒飯超多料勁多蝦仲有配個沙嗲醬,唔撈已經好食,撈埋揀直無敵!星洲炒米唔記得影,又係爆多料,朋友光速食咗一半,咁肉酸唔影lu🤣🤣🤣每個餐都配咗百事可樂 or 7喜,我地都覺得炒飯最好食😋 如果係熱辣辣嘅話應該會更完美。
2023-01-31 1681 浏览
隔咗好耐冇食過buffet…見人地話萬麗嘅buffet唔錯,所以就試吓😀環境:都唔會好迫,冇海景/靚景食物:種類唔算好多,但整體味道唔錯,刺身新鮮,有生蠔,生蠔新鮮, 燉湯唔錯,甜品就略為遜色服務:服務員好主動 不斷加橙汁 又叫我地試吓燉湯生日會有甜品送(訂位時預先告訴餐廳)食下食下…原來只餘下我地果張枱😅好犀利 我地作戰到最後…真係好飽…HD雪糕都食唔落 (應該起碼重咗2-3磅😂😂)整體都好滿意 值得encore!

環境:都唔會好迫,冇海景/靚景
服務:服務員好主動 不斷加橙汁 又叫我地試吓燉湯

生日會有甜品送(訂位時預先告訴餐廳)

食下食下…原來只餘下我地果張枱😅

整體都好滿意 值得encore!
平安夜訂左位打算慶祝下之前黎過最鍾意係佢既任食芝士焗龍蝦(今日居然無?!)但食物種類感覺比普通日子仲少😨😨有火雞同蜜汁火腿呢d 大路野….價錢已經收得比平時貴仲諗住會有咩特別既菜式不過最失望係上面提到今日居然無任食既芝士焗龍蝦😱剩係得每人限拎一隻既蒸龍蝦呢度我真係有d 失預算仲滿心歡喜打算黎任食芝士焗龍蝦除此之外,餐廳員工服務都幾好主動同有效率同埋食物refill 既速度都算快上網早烏優惠有85折計埋一人大約800頭但呢個價錢今次黎講就唔抵食了
平安夜訂左位打算慶祝下
之前黎過最鍾意係佢既任食芝士焗龍蝦(今日居然無?!)
但食物種類感覺比普通日子仲少😨😨
有火雞同蜜汁火腿呢d 大路野….
價錢已經收得比平時貴
仲諗住會有咩特別既菜式

不過最失望係上面提到
今日居然無任食既芝士焗龍蝦😱
剩係得每人限拎一隻既蒸龍蝦
呢度我真係有d 失預算
仲滿心歡喜打算黎任食芝士焗龍蝦

除此之外,餐廳員工服務都幾好
主動同有效率
同埋食物refill 既速度都算快

上網早烏優惠有85折
計埋一人大約800頭
但呢個價錢今次黎講就唔抵食了
2022-12-24
庆祝纪念
圣诞节
嚟緊平安夜、聖誕節、除夕、開年咁多個日子,諗好去邊到同屋企人/朋友book食大餐未❤️?我哋最近去萬麗酒店食咗今年第1個聖誕節自助餐.🔻海鮮:海鮮有4款,包括:生蠔、蟹腳、藍青口、麵包蟹。法國生蠔比較細隻🦪,不過食落都有鮮味🤤。龍蝦鉗唔錯👍🏻,蟹腳質素唔穩定,部分鮮甜部分不過不失。.🔻刺身壽司:刺身有6款,包括:三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子、鮑魚、八爪魚🐙。必食帶子又厚又鮮甜💖,三文魚同油甘魚厚切又肥美,唯一係吞拿魚鮮味不足。整體嚟講都值得食🤩。壽司有3-4款發揮正常🍣。.🔻前菜沙律:🧀芝士有3款,入口即融嘅Brie Cheese同藍芝士最值得食,濃郁之餘又夠軟滑🙌🏻。火腿有4款🍖,味道偏鹹。2款煙三文魚中🐟香草三文魚味更值得食,軟滑肥美;另外沙律都有有唔少款式🥗。.🌟🎄聖誕節特色熱葷:蒸龍蝦絕對係MVP🦞,非常鮮嫩又夠甜,嚟到必食!燒大蝦彈牙但調味不足🦐,羊架整得熟咗啲🐏。烤火雞夠入味,冇想像中咁嚡🦃,蜜汁烤火腿必食,蜜味突出,妹妹勁鍾意💖!.🔻熱葷:熱辣辣嘅芝士龍蝦好受歡迎🦞,芝士惹味肉質彈牙,好食😋!肉類有4款,包括: 牛扒、羊扒、烤三文魚同烤雞。烤三文魚肉質嫰滑好惹味🐟,牛扒同羊
我哋最近去萬麗酒店食咗今年第1個聖誕節自助餐
🔻海鮮:
🔻刺身壽司
🔻前菜沙律:
🌟🎄聖誕節特色熱葷:
蒸龍蝦絕對係MVP🦞,非常鮮嫩又夠甜,嚟到必食!
燒大蝦彈牙但調味不足🦐,羊架整得熟咗啲🐏。
🔻熱葷:
熱辣辣嘅芝士龍蝦好受歡迎🦞,芝士惹味肉質彈牙,好食😋!肉類有4款,包括: 牛扒、羊扒、烤三文魚同烤雞。烤三文魚肉質嫰滑好惹味🐟,牛扒同羊扒就較一般。特色咖喱雞有驚喜,咖喱落咗荔枝同水果去煮,味道帶甜,雞肉嫩滑,好味🥘~
🔻甜品
就住聖誕🎄出咗幾款特色蛋糕🎂,包括傳統德式聖誕蛋糕、聖誕樹頭朱古力蛋糕、意式聖誕麵包布甸等等。佢嘅白色樹頭蛋糕真係必食🤍,蛋糕超鬆軟中間仲有紅莓醬,而其他蛋糕款就正正常常。
現場仲有熱朱古力🍫同熱嘅聖誕香料酒,飲落暖笠笠,超有特色😋!
2022-12-10 2220 浏览
下個月就到聖誕節,有緣獲邀請提前窺探「萬麗海景酒店 Cafe Renaissance」的聖誕節自助餐美食,冇理由錯過這個機會。咖啡室面積寬敞,餐枱之間又有充足空間,用餐環境舒適。試食區的餐枱更加擺放了不少聖誕裝飾,節日氣氛提早降臨。自助餐晚餐聖誕節前夕(12/15 - 23) 成人每位$788,小童每位$468(網上訂位大約有9折)。至於聖誕節期間(12/24 - 26)就要成人每位$888,小童每位$528,並分了兩個時段;提前訂位有85折前優惠。既然可以先睹為快,當然首先介紹「Cafe Renaissance」特別推出的《聖誕節自助餐特集》美食,無論頭盤、西式熱盤、甜品以至熱飲,全部充滿節日特色。聖誕佳節不能缺少烤火雞(Roasted Turkey) 及蜜汁烤火腿(Honey Glazed Ham)。有火雞,當然要配搭感恩節傳統美食 Turkey Stuffing,另有兩款醬汁自由配搭。小編偏愛蜜汁烤火腿,味道鹹中帶香甜,比起味道較淡的烤火雞更好吃。另外還有四款伴菜:mashed sweet potato with marshmallow 及三款蔬菜,其中以 Honey Glaze
聖誕佳節不能缺少烤火雞(Roasted Turkey)蜜汁烤火腿(Honey Glazed Ham)。有火雞,當然要配搭感恩節傳統美食 Turkey Stuffing,另有兩款醬汁自由配搭。小編偏愛蜜汁烤火腿,味道鹹中帶香甜,比起味道較淡的烤火雞更好吃。
Turkey Stuffing
另外還有四款伴菜:mashed sweet potato with marshmallow 及三款蔬菜,其中以 Honey Glazed Chestnuts 最有冬日氣氛,暖笠笠、軟糯香甜的栗子加上蜜糖濃甜,美味可口。
mashed sweet potato 及三款蔬菜
在這普天同慶的日子,精緻的節日甜品當然不可少,既有傳統的德式聖誕蛋糕(Chestnut Mont Blanc)聖誕樹頭朱古力蛋糕(Christmas Log Cake)意式聖誕麵包布甸(Panettone Bread Pudding)
德式聖誕蛋糕(Chestnut Mont Blanc)、聖誕樹頭朱古力蛋糕(Christmas Log Cake)
聖誕樹頭朱古力蛋糕(Christmas Log Cake)
德式聖誕蛋糕(Chestnut Mont Blanc)
就算只是乾果醬批(Mince Pie) Matcha Tiramisu,也配搭聖誕裝飾以增加節日氣氛,引人著迷。
意式聖誕麵包布甸、乾果醬批(Mince Pie) 及 Matcha Tiramisu
Matcha  Tiramisu
要感受歡騰氣氛,別忘了呷一口西方聖誕節必備經典熱飲熱朱古力(Hot chocolate) 聖誕香料酒(mulled wine)為冬日慶典加添暖意。歐美各國聖誕節通常下大雪,暖心熱飲是良朋歡聚的必備佳品。Hot chocolate 濃稠得化不開,香氣撲鼻而來。Mulled wine 用糖、肉桂、丁香、檸檬汁、橙汁及紅酒慢火煮熱而成。兩款飲品,一款有酒精、另一款無酒精,各適其適;無論哪一款飲品,香甜加上熱度,寒冬下喝下肚子裡,暖笠笠!
熱朱古力(Hot chocolate)、聖誕香料酒(mulled wine)
除了節日美食,節日期間的自助餐還會特別呈獻每人一客限定美食:蒸焗新鮮活龍蝦燒紐西蘭羊架烤馬來西亞大虎蝦烤大蝦比起中式熱盤的椒鹽乾煎蝦碌更大隻,咬下去更加爽口。煎羊架肉味香濃,肉質鬆軟。蒸焗新鮮活龍蝦夠大隻、仲要蝦膏滿瀉!肉質鮮甜、爽口彈牙,一食就知道係新鮮活龍蝦,遠勝只有海水鹹味的開邊凍龍蝦冷盤。如果嫌清蒸太單調,可以蘸一點濃郁的牛油醬汁,味道又提升到另一個層次。
蒸焗新鮮活龍蝦、燒紐西蘭羊架及烤馬來西亞大虎蝦
介紹完節日限定美食,再講講其他地道及國際美饌,先由凍海鮮冷盤開始。款式琳瑯滿目,有龍蝦鉗、麵包蟹、雪蟹腳、海螺及海蝦,並且有多款 dressing sauce 添加味道。繼續有即開生蠔,兩款品種同樣來自法國;近幾年生蠔不再是五星級酒店自助餐的必然,難得見到,當然不能錯過。
凍海鮮冷盤:龍蝦鉗、麵包蟹、雪蟹腳、海螺及海蝦
即開生蠔
凍海鮮區旁邊是自助餐不能缺少的各式壽司日式刺身
各式壽司
各式日式刺身
Live cooking station 是日式串燒,有即叫即燒的牛柳肉、豬腩肉、小番薯及秋葵;另外還有日式傳統街頭屋台小吃章魚小丸子。
Live cooking station:日式串燒及章魚小丸子
餐廳的正中央自助區擺放了各款沙律、凍肉及芝士,同一個食物區的另一邊就是各款甜品,後文再詳細介紹。芝士在香港始終只是小眾口味,款式未算多元化。
芝士
預制沙律有6款口味。另外還有凱撒沙律(caesar salad)自助沙律吧,除了最基本的羅馬生菜、紫椰菜及火箭菜之外,還有青瓜片、車厘茄、粟米、脆麵包粒等多款食材;並可自由配搭多款沙律醬汁,或者黑醋、橄欖油等等,悉隨尊便。
預制沙律:6款口味
凱撒沙律(caesar salad) 及自助沙律吧
凍肉巴馬火腿(parma ham)沙樂美腸(pepper salami)風乾牛肉(air-dried beef) 風乾豬肩肉(coppa ham),另外還有醋漬三文魚(cured salmon) 煙三文魚(smoked salmon)。最喜愛 parma ham,係真真正正嘅原隻切片火腿、可以品嚐到豬腿肉的鹹香油潤。
凍肉:巴馬火腿、沙樂美腸、風乾牛肉及風乾豬肩肉;醋漬三文魚及煙三文魚
最愛中式原盅燉湯,今晚有蟲草花淮山燉排骨,湯料豐富,味道清甜唔肥膩。另外還有一中一西兩款湯羹:椰菜花白豆蓉忌廉湯(cauliflower cannellini bean) 蟹柳南瓜羹(crab stick pumpkin soup)

自助餐必備的即煮即淥麵檔台灣牛肉麵,酒店揀了最受歡迎的紅燒牛肉口味。紅燒汁香辣味濃,甚有台灣地道口味;如果可以跟足台灣風味選用牛腱肉就會更完美。
即煮即淥麵檔:台灣牛肉麵
即煮即淥麵檔:台灣牛肉麵
西式美食回本菜首推無限任食芝士焗龍蝦。巨型焗爐不停出爐,負責這個counter的員工每隔幾分鐘就捧出一盤盤 baked lobster,確保供應不斷。龍蝦表面鋪面溶化了芝士,肉質爽口彈牙,配上芝士味道更加濃郁。
印度美食
其他西式及燒烤美食烤魚(Fish Carving)燒牛肉(Roasted Prime Rib )燒羊髀(Roasted Lamb Leg)燒雞(Roasted Chicken)Yorkshire pudding;還有烤蘆筍芝士焗茄子烤豬扒鑊煎澳洲大盲糟
燒羊髀、燒雞;燒牛肉及 Yorkshire pudding;烤魚
烤魚;烤蘆筍、芝士焗茄子、烤豬扒及鑊煎澳洲大盲糟
中式熱盤不遑多讓,款式繁多:酒煮大蜆椒鹽蝦碌雜菜炒牛肉燒腩仔 / 豉油雞糯米飯等等。最大驚喜一定係其他酒店自助餐從未見過的蒜子豉汁蒸大鱔!肉質爽滑、味道鮮甜,入口充滿白鱔的油脂肥美,完全沒有魚腥,相當肯定係游水鱔!
酒煮大蜆、椒鹽蝦碌、雜菜炒牛肉
燒腩仔 / 豉油雞
蒜子豉汁蒸大鱔
最後輪到甜品水果杯裝雪糕只有一個品牌Haagen Dazs,但就有六款口味:朱古力、雲呢拿、士多啤梨,還有咖啡、cookie n cream 及 mango & raspberry。
六款口味杯裝雪糕、糖果 及 水果
甜品款式繁多、賣相吸引,差不多試齊所有款式,全部都很好味。共有七款口味原個切餅,食材多元化:斑蘭、香橙朱古力、柚子、棉花糖 / 榛子、藍莓、芝士、千層年輪蛋糕。
七款口味原個切餅
cheese cake, blueberry mousse, rocky chocolate, orange chocolate 及 layer cake
迷你甜品勝在賣相精緻,細細件又便於品嚐多件不同款式甜品。最好味首推經典法式甜品 madeleine(貝殼蛋糕),成份及材料同普通海綿蛋糕其實沒有大分別,好味道源於材料質素及比例,牛油香味超濃。採用法國頂級品牌 Valrhona 的chocolate mousse,可可味香濃、甜度適中、入口幼滑,同樣不容錯過。
madeleine cake, chocolate mousse, mango pudding, vanilla red fruit panna cotta 及 chocolate bonbon
「Cafe Renaissance」不愧為五星級酒店自助餐,菜式款式多樣化、出品高質,加上服務態度冇得挑剔;今年聖誕節又多一個選擇!
2022-11-30
用餐优惠
試食活動
2022-12-07 2042 浏览
哥哥最愛旅遊,疫情下滯留咗喺香港都有潮玩Staycation,不愁寂寞。今季新試嘅「香港萬麗海景酒店」仲誠邀佢預先品嚐「萬麗咖啡室」月中先推出嘅聖誕主題自助晚餐(成人八折優惠價連加一約$700/位),呵呵呵,細佬當然係好樂意去做跟班啦!位於酒店閣樓嘅餐室光猛開揚,四周擺出金銀紅綠嘅聖誕樹、聖誕花、雪人等裝飾,節日氣氛濃厚。試食一角就連餐桌都花下心思去佈置,態度相當認真。多國菜式琳瑯滿目,望落都好企理衛生。最受歡迎嘅冰鎮海鮮區有龍蝦、麵包蟹、鱈場蟹腳、螺、蝦、法國生蠔等。最中央位置有芝士、沙律及凍肉頭盤。沙律可自選配搭。亦有撈製好嘅款式,當中西柚香橙紅菜頭沙律尤其爽甜,泰式海鮮沙律都好清新。凍肉則以相中最右方醃過嘅三文魚薄片最為惹味突出。日本代表有壽司、即切刺身、串燒牛肉及章魚小丸子。個人鍾情肥美滑溜嘅火炙三文魚壽司。麵檔今期做緊台灣牛肉麵,嘻嘻,疫情下冇得去台灣玩可以食住黎頂癮。熱湯共有三個選擇,中式嘅蟲草花淮山燉排骨最清,西式嘅椰菜花湯就較易飽肚;最啱小肥口味係中西合璧嘅蟹柳南瓜羮,厚滑甜美得黎內含嘅素翅、雲耳絲、豆腐絲等成功為湯品增添口感嘅層次,灑啲芫荽喺面更有提鮮之效!熱食均有暖
試食一角就連餐桌都花下心思去佈置,態度相當認真。
冰鎮海鮮區
法國生蠔
最中央位置有芝士、沙律及凍肉頭盤。
沙律及凍肉頭盤
沙律可自選配搭。
沙律可自選配搭
沙律可自選配搭
亦有撈製好嘅款式,當中西柚香橙紅菜頭沙律尤其爽甜
泰式海鮮沙律都好清新。
沙律
凍肉則以相中最右方醃過嘅三文魚薄片最為惹味突出。
凍肉頭盤
日本代表有壽司、即切刺身、串燒牛肉及章魚小丸子。
即切刺身
串燒牛肉及章魚小丸子
個人鍾情肥美滑溜嘅火炙三文魚壽司
台灣牛肉麵
熱湯共有三個選擇,中式嘅蟲草花淮山燉排骨最清,西式嘅椰菜花湯就較易飽肚;最啱小肥口味係中西合璧嘅蟹柳南瓜羮,厚滑甜美得黎內含嘅素翅雲耳絲豆腐絲等成功為湯品增添口感嘅層次,灑啲芫荽喺面更有提鮮之效!
蟲草花淮山燉排骨、椰菜花湯、蟹柳南瓜羮
熱食均有暖爐及熱燈保溫。
熱食均有暖爐及熱燈保溫
西式原條原隻嘅有烤魚、燒雞、羊肶、牛扒。
烤魚、燒雞、羊肶、牛扒
分批焗出嘅芝士焗龍蝦新鮮熱辣辣
,當然最搶手啦,所以見到都會即攞,唔會嘥時間影相,以免停頓時惹起後面排緊隊嘅食客不滿嘛。
芝士焗龍蝦
亞洲菜有咖哩雞、蟠龍鱔、清酒煮蜆、燒味、羅漢齋、生炒糯米飯等。
亞洲菜
蟠龍鱔、清酒煮蜆、燒味、羅漢齋、生炒糯米飯等
聖誕自助晚餐
今期聖誕大餐嘅主角係燒火雞蜜汁烤火腿
燒火雞、蜜汁烤火腿
佳節美食每件都係由大師傅帶上手套親自切出。
燒火雞、蜜汁烤火腿
意外地,健美嘅火雞胸肉毫不乾嚡,哥哥大讚除咗因為火雞唔係太大隻之外,其實最考係師傅嘅廚功同耐性,二人食完再攞,明顯食過返尋味
燒火雞、蜜汁烤火腿
火雞填餡特別在被煎過,食落更為香口且冇咁溜滯。
火雞填料
伴配嘅抱子甘藍好易入口,軟綿綿嘅甜蕃薯都十分討好。
甜蕃薯
據悉,聖誕自助餐將加推任食馬來西亞大蝦及燒紐西蘭羊架,平安夜同聖誕節兩日仲會每人有一隻蒸焗龍蝦
升呢菜式鮮味無窮!
燒紐西蘭羊架、馬來西亞大蝦、蒸焗龍蝦
甜品有大路嘅名牌雪糕、正氣嘅生果、滋潤嘅紅棗糖水
紅棗糖水、生果、名牌雪糕
仲有不同口味嘅原個蛋糕。
原個蛋糕
自己反而鍾意細細杯嘅款式,感覺份量好似冇咁邪惡
甜品杯
節慶系列包括鬆軟芳香嘅意式麵包布甸、聖誕香料酒、濃滑嘅熱朱古力等。
意式麵包布甸、聖誕香料酒、熱朱古力
當中以色彩繽紛嘅栗子蛋糕及聖誕樹頭朱古力蛋糕嘅造型最可愛精美
聖誕樹頭朱古力蛋糕
栗子蛋糕
XO仔人就大大隻,但愛好嘅卻係菂菂薂薂嘅雪人綠茶提拉米蘇,嘩,同杯暖胃甜濃嘅熱朱古力簡直係絕配呀
雪人綠茶提拉米蘇
感激「香港萬麗海景酒店」邀請旅遊達人哥哥率先於「萬麗咖啡室」體驗聖誕大餐,細佬有幸參與其中實感榮幸萬分
!酒店服務團隊上下一心,以禮相待,雖則為試食活動,主廚大廚都完全冇架子,服務生加水、收碟等功夫一樣做到足,自助晚餐豐盛高質,好睇又好食,為表謝意,哥哥仲規劃好下星期再訪酒店添
2022-11-30
聖誕樹頭朱古力蛋糕
栗子蛋糕
雪人綠茶提拉米蘇
2022-12-05 1380 浏览
呢間環境都幾高級,價錢又合心意,網上商店價錢連加一係HKD 539一位成人(星期一至四晚),整體對呢餐好大期望生蠔同刺身都好新鮮,帶子厚肉之餘超級鮮甜。刺身當日選擇有:三文魚,油甘魚,呑拿魚,熟八爪魚腳,帶子芝士焗龍蝦個賣相十分吸引!焗好後職員仲會火炙表面!龍蝦肉微甜,口感彈牙,我果份仲有膏!但可惜芝士味道十分淡雪糕係Haagen-Dazs,有多款味道選擇:朱古力味,咖啡,士多啤梨,曲奇等,比較特別既味道有台灣既Twist & Crunch (黑糖奶茶配雲尼拿)甜品選擇都頗多,但味道好淡,口感都一般…Roasted Prime Rib同Roasted Lamb Leg個人覺得較Raw同淡味,食唔到肉味…總結:可能係第二朝都要番工既關係,呢晚人客較少,拎食物時冇人完全不用排隊,而且派食物既職員都好友善同收拾速度都好快可惜食物選擇較少,食物味道偏淡,連甜品類都好淡…整體性價比一般,有點失望

甜品選擇都頗多,但味道好淡,口感都一般…

2022-11-04 2351 浏览
與友人預訂食自助餐,聽聞萬麗酒店近期既自助餐有芝士焗龍蝦🦞,便到此試一試;海鮮類有麵包蟹、長腳蟹、熟蝦等,另外有生蠔提供,生蠔不是特別肥美,比較細隻同薄身;此外有芝士焗龍蝦🦞,可以任食,芝士香濃,不過當天龍蝦焗得過了火少少,所以肉身比較韌;甜品就以芝士蛋糕為好味。
2022-11-02
用餐时段
萬麗海景酒店嘅自助餐已經食過好幾次😍各款食物嘅質素都唔錯👍🏻,回頭率都幾高!今次又嚟食!酒店網上商店優惠價,星期一至四,成人價$539,星期五至日及公眾假期,成人價$572🌟海鮮站食海鮮係自助餐嘅回本位,除咗正常一般酒店會出現嘅蟹腳、龍蝦鉗、青口、蝦🦐之外,呢到仲有面包蟹!勁多膏,鐘意食蟹膏嘅一定唔可以錯過。新鮮嘅即開生蠔,每次可以拎三隻,雖然較細隻,但係廚師👩🏽‍🍳好快手,唔駛點排隊已經即刻拎得,食多啲補數🤣除咗生嘅海鮮之外,最大賣點就係有人氣焗龍蝦🦞!開邊芝士焗龍蝦,新鮮出爐😍龍蝦肉爽口結實,有時出面食,啲忌廉蘑菇汁仲多過舊肉,但係呢到無多餘嘅白汁,適當份量、燒過嘅芝士蓋面,必食item之一🌟熱食食肉獸緊係狂食肉,燒牛肉中間係嫩嫩嘅粉紅色,入口肉味都幾濃郁,仲有啲焦香味;慢煮牛即場煎香,擺盤勁高級;羊架肥瘦程度剛好,點上薄荷醬,好食!熟食區另外仲有燒魚、豉椒炒蜆、燒春雞、豉椒炒蜆、蕃茄蝦、蒸龍躉粉絲,印度咖哩、越式生牛肉粉、中式點心、中式燉湯,款式唔算勁多,但係好多都好好食😋🌟日式刺身區一共有5款,包括三文魚、油甘魚、八爪魚、吞拿魚&鮑片;我encore咗幾次三文魚、吞拿魚,塊塊都

🌟海鮮站

🌟熱食

🌟日式刺身
一共有5款,包括三文魚、油甘魚、八爪魚、吞拿魚&鮑片;我encore咗幾次三文魚、吞拿魚,塊塊都厚切肥美;壽司嘅賣相都唔錯

🌟甜品
靚靚嘅蛋糕🍰&各式各樣精美嘅甜品杯,我最欣賞芝士蛋糕,可惜今次無啲即整嘅甜品;身為雪糕怪嘅我,食咗好多杯Haagen-Dazs回本,有士多啤梨🍓、朱古力、咖啡、曲奇忌廉等口味