今次有泰國主廚Chef Montri Jiratitankit🇹🇭頭一個星期喺酒店打頭陣,將家鄉食譜帶嚟萬麗👏🏻。自助餐有10幾款泰菜,由沙律🥗、熱葷同甜品都有泰式元素❥今次嘅泰式感覺都做得幾出色❤️‍🔥想知有咩值得推介,就睇埋落去啦😎!.🔻海鮮區6款海鮮:新鮮蒸焗龍蝦、波士頓凍龍蝦、蟹腳、麵包蟹、青口、鮮蝦❥每人一隻嘅蒸龍蝦最出色🦞✨超大隻,肉質飽滿味道鮮甜🤤,必食!麵包蟹蟹膏甘香🧡;凍龍蝦冇熱食嗰款咁好;蝦肉爽口彈牙🦐,蟹腳同青口麻麻哋😔.🔻刺身區6款刺身:三文魚、帆立貝、八爪魚、吞拿魚、油甘魚同鮑魚。質素唔錯,全部都新鮮柔軟👍🏻.🔻前菜沙律區3款泰式沙律🥗:泰式青木瓜沙律、酸辣豬肉沙律、泰式海鮮沙律❥ 泰式海鮮沙律加咗香草🌿、木瓜、番石榴同大大粒海鮮,食落真係好開胃🤤火腿同芝士各有3款🧀🥓,合格以上.🔻泰式熱葷區❥金邊粉炒得好惹味🤤麵質煙韌,充滿泰式風味❥青咖喱魚有泰國食到嘅味道🐟,肉質嫩滑❥辣椒青檸大蝦爽口彈牙🍤❥炒蜆嫩滑,好香九層塔味🌿另外仲有泰式魚餅、泰式斑蘭雞、烤沙嗲雞肉及牛肉串、蜜糖香茅雞翼、烤豬頸肉配泰式辣醬、泰式烤菠蘿、瑪莎曼牛肉咖喱🍛.🔻熱葷區❥牛扒唔錯🥩顏色粉嫩肉
❥今次嘅泰式感覺都做得幾出色❤️‍🔥
想知有咩值得推介,就睇埋落去啦😎!
🔻海鮮區
🔻刺身
🔻前菜沙律區
3款泰式沙律🥗:泰式青木瓜沙律、酸辣豬肉沙律、泰式海鮮沙律
火腿同芝士各有3款🧀🥓,合格以上
🔻泰式熱葷區
❥金邊粉炒得好惹味🤤麵質煙韌,充滿泰式風味
❥青咖喱魚有泰國食到嘅味道🐟,肉質嫩滑
❥辣椒青檸大蝦爽口彈牙🍤
❥炒蜆嫩滑,好香九層塔味🌿
🔻熱葷區
❥牛扒唔錯🥩顏色粉嫩肉質柔軟,加上鹹香嘅香草外殼🌿,正!
羊架木實🐑唔推薦❌
另外炸魚柳🐟同埋牛面肉🐂都做得非常好食
燒味有2款,蜜味燒骨香甜肉厚🍯;燒鴨太乾🦆
中式蒸魚都唔錯😍,肉質夠滑
🔻麵食區
有2款船麵,另外冬蔭功超有驚喜‼️酸辣平行得啱啱好🌶️好重香茅味,勁出色😎!
🔻甜品
泰式甜品有6款,泰式奶茶奶凍味道突出🧡!斑蘭戚風蛋糕、椰子大菜糕同三色糕點都幾有泰式感覺😚唯獨芒果糯米飯太硬身🥭有待改進
恆常嘅蛋糕、朱古力噴泉、曲奇同埋朱古力都唔錯
生果方面有山竹同埋荔枝,平時buffet比較少見🫶🏻
🔻雪糕區
一次過可以食到12款TCX gelato雪糕🍦夠晒滿足😌!
2023-08-04 552 浏览
見酒店快閃推廣,同時幾個youtuber 介紹,就試第一次。餐廳格局好普通,吾知會展開業有冇翻新?幾款主打泰式食物如炒蝦炒蜆幾死咸,沒有炒蟹或蚶。魚生有帶子但欠鮮味,蒸魚塊幾老口感,主打蒸龍蝦殻幾大,但肉量一般,cold cut paraham 好硬,Gelato 只有雪糕質感,以開心果味最濃。youtube介紹泰式生果山竹霧蓮沒有,糖水也沒有。熱茶自助,另包橙汁或凍飲一杯。整體質素只有3.5星,即使有優惠都唔會再去。
2023-08-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-07-17 869 浏览
今次是第一次到萬麗咖啡室享用自助晚餐。每人包一杯飲品(汽水或橙汁)、蒸一隻龍蝦和一隻鮑魚。所以吃以上海鮮,都較比較飽滿。😜沙律-新鮮,款式比其他酒店較多。海鮮-有龍蝦、青口、蟹腳、麵包蟹和蝦,我只吃蝦,吃起來爽口。因有送蒸龍蝦,所以沒有試凍龍蝦。蒸龍蝦-內裏有很多膏,爽口。吃完之後,都要休息一下,先可以再吃其他。三文魚和和牛壽司,兩樣都甘香。三文魚和油金魚刺身新鮮。熱葷,我沒有全部享用,但我見好多人會取鱔來吃。雪糕-有12款口味,喜歡吃較酸味的,記得試Red Raspberry。推薦食品 : 和牛壽司、蒸龍蝦、越南河粉、Red Raspberry 雪糕、香煎和牛(下次要試香煎和牛,太飽了,試不到。)
所以吃以上海鮮,都較比較飽滿。😜

沙律-新鮮,款式比其他酒店較多。
海鮮-有龍蝦、青口、蟹腳、麵包蟹和蝦,
我只吃蝦,吃起來爽口。因有送蒸龍蝦,所以沒有試凍龍蝦。
三文魚和和牛壽司,兩樣都甘香。
三文魚和油金魚刺身新鮮。
熱葷,我沒有全部享用,但我見好多人會取鱔來吃。

2023-07-03
  • 蒸龍蝦
  • 磯煮鮑魚
  • 沙律吧
2023-07-16 8034 浏览
萬麗海景酒店的【Cafe Renaissance】定期都會推出主題自助餐,以滿足一眾饞嘴人士口腹之欲。今次主題自助餐「泰.嚐.食」供應日期為7 月 10 日至 9月 30 日。萬麗咖啡室與曼谷雅典娜豪華精選酒店内的 The House of Smooth Curry 主廚聯手,客席主廚由泰國曼谷遠道,帶來一系列泰國菜餚。如果在酒店官網預訂享75折優惠,折後自助晚餐價格為成人$644,3-11歲小童$389 (星期一至四);成人$678,3-11歲小童$406 (星期五至日及公眾假期),性價比高!!海鮮~有麵包蟹、青口、翡翠螺、冰鎮蟹腳、大蝦及波士頓龍蝦,仲有幾款 dressing sauce 添加味道。沒有即開生蠔,但就多了龍蝦陣,同樣大受歡迎。刺身~有三文魚、油甘、吞拿、八爪魚及帆立貝。款式唔多但勝在鮮甜。之後還有深受饗客歡迎、載譽歸來的新鮮蒸焗波士頓龍蝦,每人一隻;大小適中,太大隻嘅話就沒有胃納品嚐其他美食。熱辣辣,肉質鮮甜、爽口彈牙,食落口就知道係新鮮活龍蝦;更加不能錯過龍蝦頭內的龍蝦膏,鹹香軟糯,配搭龍蝦肉係不能抗拒的美味!餐廳的正中央自助區擺放了各款沙律、凍肉及芝士。沙律吧~

餐廳的正中央自助區擺放了各款沙律、凍肉及芝士。
沙律吧~配合今次自助餐主題,特別供應5款泰式沙律,賣相吸引。 味道酸酸辣辣,帶有濃厚泰式風情,作為開胃頭盤一流。
芝士~有三個品種: 多人認識的blue cheese、來自法國北部味道濃厚質感柔軟的brie cheese,以及來自瑞士的emmental cheese,淡黃色芝士上面布滿小洞味道特別濃郁。
凍肉~ Parma ham、Chorizo sausage、air dried beef、Smoked salmon 及 cured salmon。
為配合泰式主題,餐廳特別安排了這個小檔,由泰國靚仔廚師即場為客人炮製泰式沙律。食材配料豐富七彩繽紛,十分吸晴!揉合泰國東北部地方特色調配魚露、風味香草及蔬菜拌出的泰式沙律喚醒味蕾。
泰式熱盤~泰南風味的瑪莎曼牛肉、泰式蝦仁炒金邊粉、泰式炒蜆、蠔餅及泰式大蝦……。味道按香港人口味, 因此不會太辣, 大小朋友都合適。小編推介蠔餅,煎得香口而且裡面有不少蠔仔。
麵檔~源自泰國北部的船麵,兩種湯底: 牛肉清湯及冬蔭功。當然揀泰國菜的代表冬蔭功,不太辣啱我口味。豬紅、蝦、魷魚、青口、札肉、魚蛋及豬肉丸。另外,可以配粉絲或油麵。最後可以加上泰式風味的炸豬皮。
中式熱盤~燒鴨、焗排骨、蝦餃、蒸龍躉……。小編對自助餐中的中菜都不太碰,因為要留肚食其他菜式。不過小縐編要推介這個蒸龍躉,肉質爽滑,味道鮮甜。
西式熱盤~有烤蘆筍、烤南瓜、焗薯角……。小編推介紅酒燴和牛牛面頰,每一塊均盡收紅酒及香料精華,入口軟腍鬆化、脂肪少。
烤肉~有烤魚(Fish Carving)、燒牛肉(Roasted Beef )、燒羊髀(Roasted Lamb Leg)、燒雞(Roasted Chicken) 及燒牛肋骨(Roasted Prime Rib);可以淺嘗因為食太多肉類就沒有空間食其他菜式。小編強力推薦泰式烤魚,烤魚用上多款泰式香料夠惹味,而且烹調恰列到好處魚肉夠肉汁!
燒烤區~ 雞肉串、牛肉串、蜜糖香茅雞翼、烤豬頸肉、大蝦及菠蘿。餐廳十分貼心,每款燒烤都配上不同醬料供客人使用,太泰式辣醬、泰式辣椒青檸醬、魚露及沙嗲。不過肉類已經燒烤,客人order 再加熱,影響味道。小編推推介菠蘿,因為只有菠蘿即場燒烤,菠蘿又甜又多汁。
記得留胃食甜品,琳瑯滿目的甜點中,必食推介泰式奶茶奶凍、斑蘭戚風蛋糕 & 芒果糯米飯。芒果糯米飯鮮甜芒果、清新椰香、香甜軟糯。
小朋友Corner ~有六款軟糖,又有朱古力噴泉,小朋友最開心。較特別嘅選擇有 Chocolate Bon Bon 及 Walnut cookies。尤其不容錯過顏色鮮艷奪目,外皮香脆、內裏軟滑的朱古力 Chocolate Bon Bon.  Walnut cookies 外表平凡,但是味道突出,朋友有帶它回家的衝動!
蛋糕~種類多元化,總有一款啱口味:Peanut cake, Angel cake, Basque cheese cake, Strawberry cake, Pineapple coconut cake & Mined berry tart。
雪糕~今次沒有Haagen Dazs,換上味道更好的 XTC Gelato,一共有12款口味,雪糕櫃又不停轉,見條調排隊人龍就知一定不容錯過! 一定要試下泰式奶茶及薑味,味道非常特別。
水果~有切粒新鮮水果西瓜、密瓜及菠蘿。特別推介原個山竹及蓮霧,街市買都不便宜,所以好快清空,記住早D攞!
【Cafe Renaissance】自助餐的食物款式多元化,員工服務態度殷勤有禮;最吸引之處肯定係不斷推出不同主題的自助餐而且有優惠,保證客人每次都有新鮮感!性價比高!!
2023-07-10
用餐时段
萬麗海景酒店咖啡室今個夏天為大家帶來,熱辣辣嘅「泰. 嚐.食」泰式主題自助餐🇨🇷,食物款式非常之吸引,用網上商店購買自助餐更有75 折優惠‼️ 由而家開始一連3️⃣個星期3️⃣仲有REN-esday Sales 萬味星期三🛒 ,有3️⃣款夏日驚喜禮遇,全部一日限定,想知有咩優惠就唔好錯過啦🔥除咗自助餐必有嘅一系列海鮮刺身+即切燒肉之外,餐廳更請來自泰國曼谷擁超過 20 年烹飪經驗嘅客席主廚 Chef Montri Jiratitankit 烹調多款泰菜👨🏻‍🍳,口味夠正宗,唔使飛去泰國都食到真正嘅泰菜啊😍~·冰鎮海鮮海鮮一共有五款;冰鎮蟹腳、麵包蟹、青口、大蝦、波士頓龍蝦~除咗凍海鮮外每位更會附送一客新鮮蒸焗龍蝦,龍蝦非常大隻,肉質雪白有咬口🦞·刺身刺身一共有六款;三文魚、帶子、吞拿魚、鯛魚、八爪魚、鮑片~選擇都算多而且夠新鮮,尤其帶子厚肉大粒夠鮮甜!另外仲有幾款壽司🍣~·泰式凍盤沙律沙律區亦有唔少泰式風味嘅凍盤,譬如泰式鮮果沙律、酸辣豬肉沙律、泰式海鮮沙律、泰式牛肉沙律等等⋯每款味道都酸酸辣辣作為開胃前菜,超適合~當中最特別「青木瓜沙律」更由泰籍主廚喺你面前調製,似足喺泰國食到嘅味道!·泰式熱葷講

·冰鎮海鮮

海鮮一共有五款;冰鎮蟹腳、麵包蟹、青口、大蝦、波士頓龍蝦~

·刺身

·泰式凍盤沙律

·泰式熱葷

講得泰國菜點少得當地嘅街頭美食😍,泰式魚餅、泰式斑蘭雞、烤沙嗲雞肉及牛肉串、蜜糖香茅雞翼、烤豬頸肉、泰式烤菠蘿🍍,一系列泰式小食應有盡有!

另外都唔可以錯過泰式辣椒青檸大蝦、泰式炒蜆、泰式蝦仁炒金邊粉,煮得有鑊氣又夠惹味🔥。咖喱方面亦都係Chef Montri 嘅招牌菜式,香濃辛辣真喺想撈碗白飯😆。
唔夠飽粉麵區仲有船麵,湯底有牛骨濃湯更有冬陰功揀!

·甜品

最後當然要食埋一系列泰式甜品先夠滿足🇨🇷,例如有芒果糯米飯、泰式奶茶奶凍、斑蘭戚風蛋糕、椰青啫喱,每款細細杯夠精緻可以試多幾款口味~
另外雪糕都係超吸引用上Xtc Gelato雪糕,有齊多款口味花多眼亂,勁推薦食泰茶同薑味😛
2023-07-12 4601 浏览
平日好少食自助餐,皆因食力早已不及當年勇,若非有水準、有特色,真係唔敢去,嘻嘻! 香港萬麗海景酒店咖啡室的自助餐早知水準不錯,加上推廣泰式美食,由超過 20 年烹飪經驗的客席主廚 Chef Montri Jiratitankit 與酒店聯手,他是曼谷雅典娜豪華精選酒店内的 The House of Smooth Curry 主廚,我認為值得出關,今次又辛苦你了、我的胃納! 自助餐6:30開始,我早咗可以影靚相。沙律吧依我的攻略,我會先吃沙律,也許你會知道,先以菜纖維填胃,建了這個保護層可以減少脂肪及澱粉質的吸收。 沙律菜款基本,配料相當豐富,該有的凍肉、芝士、三文魚、橄欖油、黑醋等自然有,更有白松露油,食味躍升。 亮點在五款泰式沙律,香蕉花沙律、酸辣豬肉沙律、海鮮沙律、牛肉沙律及鮮果沙律,當中我最欣賞鮮果沙律,因為有番石榴、再配合火龍果及木瓜等,一口清新,佢平時吃到的水果沙律不同,別有風味。 另設青木瓜沙律小亭,泰籍師傅即點即做,怎會不好! 海鮮吧繼而是海鮮吧,超讚龍蝦及麵包蟹,不只新鮮,更有很多膏,大飽口福。亦有青口、大蝦及阿拉斯加蟹腳,多款醬汁齊備。 講起龍蝦,要跳到每人有一只蒸焗
自助餐6:30開始,我早咗可以影靚相。

泰式沙律
另設青木瓜沙律小亭,泰籍師傅即點即做,怎會不好!
青木瓜沙律

海鮮吧
麵包蟹
龍蝦
亦有青口、大蝦及阿拉斯加蟹腳,多款醬汁齊備。
講起龍蝦,要跳到每人有一只蒸焗波士頓龍蝦,超大隻,同伴嗰隻有好多膏,羨慕!

壽司刺身
壽司吧
刺身吧
特色在生牛肉壽司
生牛肉壽司

泰式街頭美食
泰式魚餅、泰式斑蘭雞、脆米餅,全部配合特色醬汁
泰式魚餅
泰式魚餅、泰式斑蘭雞、脆米餅
青咖喱魚、蝦仁炒金邊粉、泰式大蝦、烤沙嗲雞肉及牛肉串、蜜糖香茅雞翼、烤豬頸肉配泰式辣醬、泰式辣椒青檸大蝦及泰式烤菠蘿等等
我最愛吃烤菠蘿!
蜜糖香茅雞翼、烤豬頸肉配泰式辣醬、泰式烤菠蘿
瑪莎曼牛肉咖喱

必吃之選,因為是客席主廚的招牌,咖哩混合了波斯及印度風情的香草芳香,多種層次的味道,甜甜的,我喜歡。

船麵
即點即做,可細味牛肉濃湯或豬肉清湯。在此更有靈魂湯品-冬蔭功。
船麵, 冬蔭功湯

自助餐日常
一般有的烤羊腿、烤雞、烤牛肉、牛面珠、炆豬扒、蔬菜等,亦是缺不了的選擇,幾飽都要食 !
羊腿、烤雞
炆豬扒
牛面珠

XTC 雪糕

自助餐的另一亮點,不停輪轉,倍添食慾,12款口味中,奶茶及薑味是首選。
窩夫
雪糕與窩夫是絶配
窩夫

泰式甜點
芒果糯米飯、泰式奶茶奶凍、斑蘭戚風蛋糕、斑蘭糕
芒果糯米飯、斑蘭戚風蛋糕
斑蘭糕

其他甜點
多姿多彩

環境寬敞,服務態度非常好。

萬麗咖啡室「泰.嚐.食」自助餐嘉年華,由 2023 年 7 月 10 日至 9 月 30 日中午 12 時至下午 2 時 30 分及晚上 6 時 30 分至 9 時 30 分供應。

我建議平日晚上去享受,平啲人少啲,更重要是記得在萬麗網上商店預訂可享75折,所以其實我今晚只花了$ 644.3,性價比大大提升。
萬麗網上商店  : https://bit.ly/3PqfjCx

自助晚餐 (包括一杯果汁或汽水。價錢為淨價,即是已包加一服務費):

成人原價
(星期一至四)$ 833.8
(星期五至日及公眾假期) $ 877.8

3-11 歲小童原價
(星期一至五) $503.8
(星期六、日及公眾假期) $525.8

另加港幣$ 184.80 暢飲果汁、汽水、精選啤酒、氣泡酒及紅白酒。

2023-07-10
$644.3 (晚餐)
麵包蟹
泰式魚餅
2023-07-01 1040 浏览
🦀長腳蟹小編每次去食buffet除左鍾意食生蠔,就非常之鍾意食長腳蟹。今次嘅長腳蟹呢,總體質素都算滿意嘅。除咗一開頭有幾條唔夠OK 之外,大部分都好似真係食緊蟹柳咁,新鮮嘅蟹腳係可以喺隻腳啪開成條拉出嚟嘅,今次呢好多都做到。蟹腳食落鮮甜,仲食到有啲海水味。算係合格之上。🦞龍蝦今次嘅龍蝦食落既口感肉質結實彈牙,唔係好似擦子膠咁,每一隻龍蝦都保留左有啲蝦膏喺度,蝦膏嘅味道好香但係肉質嘅味道就比較清淡。不過小編都食咗兩三四隻🍣刺身刺身就比較遜色啦😓。吞拿魚嘅顏色暗淡無光,小編就真係唔敢試啦。今次食咗三文魚八爪魚油甘魚,呢三樣呢,雖然話好少出事,但肥美與否就反映到佢地既質素啦。今次嘅刺身就完全稱不上係肥美,絕對唔係魚腩嘅部位。以buffet嘅質素嚟講,算係不過不失啦。🥩Roasted Beef呢個烤牛肉算係幾好食喎,小編今次試嘅部分算係比較開頭既部份,好多餐廳喺呢個位置都已經食到overcooked㗎啦,咁但系佢喺呢個位置都做到大概係接近七成左右嘅生熟程度,仲保留到有啲血水。咁可能有啲人就會覺得太生啦,但係呢個程度小編就岩岩好啦。因為冇overcook,食落去都唔會好鞋同擦子膠,肉質都算嫩滑,
🦀長腳蟹

🦞龍蝦

🍣刺身

🥩Roasted Beef
呢個烤牛肉算係幾好食喎,小編今次試嘅部分算係比較開頭既部份,好多餐廳喺呢個位置都已經食到overcooked㗎啦,咁但系佢喺呢個位置都做到大概係接近七成左右嘅生熟程度,仲保留到有啲血水。咁可能有啲人就會覺得太生啦,但係呢個程度小編就岩岩好啦。因為冇overcook,食落去都唔會好鞋同擦子膠,肉質都算嫩滑,味道呢都會令你想食多一塊嘅🤭。

🍦開心果雪糕
萬麗咖啡室係選用XTC Gelato嘅雪糕,並唔係一般H字頭或者M字頭的雪糕品牌。而開心果雪糕直情係小編嘅重點推介😆!!呢幾年好多餐廳都有出開心果雪糕,但就未必係每一間都整得好食。今次呢一個開心果雪糕食落去嘅時候已經有濃郁嘅開心果味,亦都冇食到果仁類嘅苦澀味,所以小編都根據慣例食咗幾球,亦都重點推介畀大家!真係好好食呀!

🍨朱古力雪糕
除咗開心果雪糕之外,小編亦都好推介朱古力雪糕。全因朱古力雪糕嘅濃郁程度好似食緊淡淡朱古力醬咁!

🧇窩夫
哩度亦都有即制嘅窩夫,小編非常欣賞呢度窩夫嘅質感。有時食到啲窩夫淨係得個脆字,入面都食唔到果種軟糯嘅感覺。但嚟呢度嘅窩夫就脆得嚟亦都食到裏面軟棉棉嘅感覺。鐘意食窩夫嘅朋友都唔好錯過!

至於服務方面,侍應嘅服務態度非常好,亦非常之快咁清理空碟。雖然餐廳只係包1杯飲品,意思係包1杯橙汁或者凍檸茶或者汽水,但其實餐廳有供應咖啡機同茶包同檸檬,即係話大家都可以享用一啲熱飲☕🍵嘅飲品包括Latte、cappuccino、自製熱檸檬茶或者係茶包飲品。
2023-06-11
去會展看展覽,在進去之前或之後最重要就是補充能量!萬麗咖啡室就是一個很好的選擇它位於酒店的閣樓,每天供應環球美饌,可以嚐到中、西、日及東南亞風味的佳餚,而且不少得具本地特性的美食,還有香港自家製造清新、純天然意式雪糕XTC Gelato,總共有12款喔!酒店餐廳佈置華麗,座位相隔闊落,寬敞舒適。自助餐食品包羅萬有,海鮮有多款選擇,每日都供應龍蝦,長腳蟹肉質鮮甜又有海水味,鮮蝦大隻爽甜,呢兩款最啱我口味。魚生刺身,吞拿魚和三文魚都很鮮甜肥美。熱葷也有很多,烤羊肶,椒鹽魚柳,豬頸肉,還有蓮藕牛肚,味道都要配得幾好。爆炒海鮮賣相夠色彩,蝦仁青口爽甜又惹味。最吸睛一定要數自家製燒肉和燒雞,還有即燒牛仔骨、羊和蝦,真的想吃的都有!Noodle Station還有越南牛肉PHO食,能自己點想吃的料,那生牛肉必須吃!中式點心有燒賣和叉燒飽,又有中式燒味,燒鴨和白切雞,代表香港的滋味。這裡的甜品也十分出色,款式又多,芝士蛋糕,蘋果批,檸檬菠籮蛋糕和斑蘭蛋糕等都很美味,甜度適中,吃多一點也不覺肥膩,還有賣相吸引嘅XTCGelato,有12種味道之多,消暑冰凍又美味。一頓吃盡各地風味,萬麗咖啡室的食物與服

一頓吃盡各地風味,萬麗咖啡室的食物與服務質素屢獲好評,難怪被譽為香港酒店中最受歡迎自助餐地點之一。又是大滿足的一餐!

#灣仔美食 #香港美食地圖 #酒店餐廳 #自助餐 #多國美食
#wanchai #buffet #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodiehk #instafood #hkfoodporn #foodblogger
2023-06-19 1068 浏览
生日去左e度食但食落真係好一般海陸雙饗set一人一隻既蒸熱龍蝦就好好食😋😋100分但其他野食全部都一般無生蠔 海鮮🦞 同青口都太細同無咩鮮味熱食款式唔多🙈🙈正常味
生日去左e度食
無生蠔
海鮮🦞 同青口都太細同無咩鮮味
熱食款式唔多🙈🙈正常味
2023-06-18 1099 浏览
🍽️ 萬麗咖啡室 📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓-屋企人生日,一齊去食自助餐開心吓🥰🍽️雖然有啲小插曲,但係試咗好多嘢食,介紹少少俾大家🤩🤩自助餐:$798/人💫蒜香和牛牛柳和牛生熟程度啱啱好,牛味重,肉質鮮嫩多汁😍連大蝦同埋薯蓉都好好食🤌🏻🤌🏻🤌🏻💫磯煮鮑魚好大粒!好厚肉好彈牙!但每人只有一粒,唔夠喉呀🥹🥹🥹💫新鮮蒸焗波士頓龍蝦omg呢個係全場最最最最好食嘅嘢!侍應話全部龍蝦都係新鮮整出嚟嘅,建議每次拎一兩隻分享食,因為攤凍咗就唔好食㗎啦🤩🤩新鮮蒸起嘅龍蝦肉質鮮甜彈牙,比起凍龍蝦真係冇得比!除此之外,呢個buffet仲有好多肉類、沙律、甜品、雪糕等等,有興趣嘅朋友記得六月試吓啦,和牛主題去到六月尾就冇㗎啦-🌟雖然係萬麗海景酒店,但係佢嘅服務態度質素比樓下嘅Mirage差好多,最初坐低嘅時候,個侍應向屋企人介紹龍蝦,講到1999,屋企人只係問清楚少少,侍應竟然反曬眼咁話「唉,我重新同你哋講多一次」😵😵我覺得呢個服務態度真係好差🌟食物整體來講唔錯,最好食係龍蝦同和牛🌟不過如果嚟食buffet要受氣嘅話,我情願貴少少落樓下食Mirage推薦指數:3/5抵食指數:3/5#foodlover
🍽️ 萬麗咖啡室
📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓
自助餐:$798/人

💫蒜香和牛牛柳

💫磯煮鮑魚
好大粒!好厚肉好彈牙!但每人只有一粒,唔夠喉呀🥹🥹🥹

💫新鮮蒸焗波士頓龍蝦

🌟食物整體來講唔錯,最好食係龍蝦同和牛
推薦指數:3/5
抵食指數:3/5
#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #wanchai #灣仔 #萬麗咖啡室buffet
2023-06-14 1366 浏览
在萬麗的eshop買了餐飲券,總共四位!當時有打去訂位查詢是不是果汁任飲,職員答有,到今日入座,開場時見到有職員周圍問客人有冇需要飲用果汁汽水之類?其後也見職員上了汽水果汁比客人,但就是冇人走來問我地(或者我玻璃心吧)!我自己主動問咯,個女職員話只包一杯飲品喔,之後有講到如果想飲凍寧茶度可以做一杯比我朋友(我自己不好凍寧茶)熱飲就自助!真係奇怪得很,我食過不下十間午市自助餐,再平過這間的都有(今日消費左370左右)都會係餐桌上準備一杯水,今日這間係冇!只見過一台超過20人的桌位有預備定水比佢地,想要就要自己問!另外,餐檯係有紅色污跡(我冇影相,同行的人都覺得很奇怪),應該係抹不掉那種!整體感受不太好!食物方面有凍波龍,蟹腳偏鹹其他一般。熟食普通,海南雞飯出色。甜品可接受。所有餐牌都係英文。我係因為朋友推薦先想試這間,結果有點失望!
我係因為朋友推薦先想試這間,結果有點失望!
2023-06-14 1003 浏览
酒店自助餐向來受大眾歡迎, 可以一次過品嚐多款不同美食, 確是賞心樂事。今日在會展嘅萬麗海景酒店享受了一頓豐富嘅自助午餐。海鮮區有龍蝦、長腳蟹脚、海螺, 大蝦和青口等海鮮 , 個人最喜好大蝦和蟹脚, 鮮甜又帶海水味, 多吃也不覺膩。中式燒味和點心水準也不錯, 蒸斑球也很鮮甜。 還有烤得香脆嘅烤豬肶和烤雞, 當然還有日式海鮮刺身, 爽脆八爪魚和肥美三文魚, 也是十分新鮮。甜品愛好者必定很合心意, 多款賣相精美嘅蛋糕甜餅, 當中最美味是日式芝士餅, 甜度適中, 香滑清香, 檸檬菠蘿蛋糕也十分美味, 酸酸甜甜充滿鮮果芳香。十二款口味嘅意式雪糕也很吸引, 開心果, 港式奶茶, 朱古力和海鹽焦糖最啱口味, 口感很特別。還有自助咖啡機, 可以隨喜好泡製咖啡飲品, 增添休間嘅感覺。

中式燒味和點心水準也不錯, 蒸斑球也很鮮甜。

甜品愛好者必定很合心意, 多款賣相精美嘅蛋糕甜餅,

2023-05-27 1557 浏览
今日喺灣仔會展萬麗海景酒店咖啡室食自助午餐, 座位相當闊落, 地方優雅舒適。食物款式都幾多, 海鮮方面有長腳蟹, 龍蝦, 海蝦 海螺和青口等, 排列整齊清潔, 尤其喜歡長腳蟹, 肉質非常鮮甜又有海水味, 最緊要係不斷供應。呢度嘅芝士火腿吧相當吸引, 幾款芝士都係我鍾意食嘅, 還有多款麵包, 煙火腿和煙三文魚, 可以細意品嚐。壽司口感唔錯, 刺身很新鮮, 尤其是三文魚和油甘魚, 肥美可口。多款甜品供應, 最大嘅賣點係12種味道嘅XTC Gelato, 色彩繽紛, 啱曬我呢個甜品愛好者。燒牛仔肉和燒豬腩口感都唔錯, 食落都幾juicy。中式點嘅蝦餃燒賣, 味道都算唔錯。還有任飲嘅果汁和汽水, 食物都幾豐富, 一頓充滿色彩嘅自助午餐。

多款甜品供應,

燒牛仔肉和燒豬腩口感都唔錯, 食落都幾juicy。

中式點嘅蝦餃燒賣, 味道都算唔錯。

🍞 整體感覺:位於灣仔萬麗海景酒店內的Cafe Renaissance是性價比高,款式有噱頭,質素不俗,在其他同價位的餐廳未必有同等食物質量。🍞 餐後點評:自助餐的款式中規中矩,但有記憶點,包括一人一客的磯煮鮑魚 及 一人一隻即蒸波士頓龍蝦,令人印象深刻。一入座經理便告訴我們每人有一杯迎賓飲品,並遞上即蒸龍蝦的換領票。前菜方面:今次沒有試自助沙律區,只是嚐了和牛薯仔沙律,和牛肉質軟腍、有肉味,我幾鍾意。另外試了Parma Ham & Salami。一時忽發奇想,想重現M記早餐食法,在餐包上塗上士多啤梨醬,再加Salami,鹹甜、油香平衡一絕,真係好似食緊早晨套餐咁,哈哈。凍海鮮選擇該有的都有了:波龍、蟹腳、凍蝦、麵包蟹及海螺。波龍偏乾,有龍蝦味,肉質有點兒過老。蟹腳大大隻,十分厚肉,但海水味太搶,略嫌過鹹。熟蝦好食,鮮甜爽身。麵包蟹沒吃,螺有少少沙。關於海鮮,由於餐廳本身已安排一人一份鮑魚及全隻蒸龍蝦,這個安排令食客有種要留肚的感覺,所以凍海鮮區未見長長人龍。但我略嫌覺得食物種類有點重覆,最後我們只換了一隻蒸龍蝦,因為凍海鮮都食到3成飽了。熱葷區種類倘可,我見燒肉區排左小小人龍,一於都

🍞 整體感覺:

各式沙律

凍海鮮
蒸龍蝦2
蒸龍蝦
熱葷區種類倘可,我見燒肉區排左小小人龍,一於都排下。這碟等左8分鐘的燒和牛柳大蝦伴薯蓉真心很有驚喜!牛柳軟熟,有肉味,大蝦燒得很香,肉質爽口,燒汁配薯蓉有濃厚的牛油香,整個菜式是當晚的最愛🥹
即燒和牛海蝦伴薯仔

燉湯
刺身有三文魚、帶子、吞拿魚、油甘魚等,整體都很新鮮,油香十足。只於甜品則較為遜色,各款糕點都特別令我留下深刻印象,令整個體驗不夠滿足。
刺身

刺身
  • 燒和牛柳大蝦伴薯蓉
  • 全隻蒸龍蝦
2023-04-26 1368 浏览
26/4/23 午餐,食物不錯,雖然不是很多名貴海鮮,但亦算足夠,又有一定水準,服務員態度非常好,認真,儘量協助,又主動介紹自助餐食物,問問有沒有低咖啡因咖啡,立即送上,收碟迅速,近排其他餐廳少見,不錯