2024-03-27 3014 浏览
舊年就到訪過「萬麗咖啡室」,睇番啲食評,原來剛好一年前嘅事,當時就為通番關嚟食餐好嘅。今次見到餐廳由依家到4月尾做緊西班牙主題自助餐,西班牙一向都頗有特色,加上又做緊啲優惠,所以,同老友嚟嘆番吓。眨吓眼又一年,個環境當然無乜點變啦,柔和燈光加寬敞空間,依然予人感覺舒適,所以,整體感覺幾舒服。而食物區都喺二字左右排開,集中晌一個範圍,唔使左兜右轉,亦都比較方便。上文都講,今次自助餐以「西班牙」為主題,四周嘅牆上都貼有唔少西班牙嘅裝飾,而菜式方面就有唔少西班牙特色菜。星期一至四晚計,成人收$808,星期五至日及公眾假期成人收$848,另收10%服務費,晌官網網上商店預訂有75折優惠。如果想再食平啲,可以考慮自助午餐,同樣供應西班牙主題自助餐。冷盤先講講冷盤同沙律,就晌食物區嘅頭位,選擇夠多喎,唔喺一般嘅凍切肉腸、莎樂美腸。有好多款都喺主題菜式,包括西班牙蕃茄凍湯、數款西班牙醃肉腸、一款牛奶芝士及一款羊奶芝士、西班牙沙甸魚、醋漬鯷魚、西班牙蕃茄麵包、煙三文魚,仲有啲橄欖呀、酸瓜……等配料。Joselito西班牙火腿而一入門口就見到有侍肉師傅即場將西班牙火腿切片(限星期五、六先即場為客人切片)

Joselito西班牙火腿

而一入門口就見到有侍肉師傅即場將西班牙火腿切片(限星期五、六先即場為客人切片),薄薄一片,仲要砌到好靚仔。唔講真喺唔知,原來「Joselito」呢個西班牙品牌已有150年歷史,單喺呢點,啲火腿理應已夠晒質素啦。
沙律

沙律吧陣容夠晒鼎盛呀,4款沙律菜、大大少少近20款配料,如鮮蝦、煙肉碎、露筍仔,配以4款自家調製醬汁,唔鍾意嘅,可以簡簡單單淋啲油醋,但我就鍾情蜜糖芥末汁同牛油果醬。此外,仲有款預製好沙律,包括意粉沙律、煙鴨胸沙律、蕃茄水牛芝士沙律、烤和牛沙律、海鮮沙律,喺唔想煩嘅懶人之選
沙律
將最心水、最精選嘅沙律同冷盤放埋一齊,造就小弟呢碟超豐富頭盤,樣樣都有啲,夠晒多元化,色彩又夠繽紛,睇見都已經好醒神。幾款主題西班牙食材,果然有質素,尤其啲火腿,唔好見大片白色「肥膏」,出奇地無乜油膩感,反而有陣陣脂香,鹹鹹哋嘅味道,正呀喂!幾款預製好嘅沙律亦都好食,食完胃納大開
海鮮

自助餐最回本嘅一定喺啲冰鎮海鮮啦,今次所見,就有法國麵包蟹、澳洲青口、長蟹腳、翡翠螺同凍海蝦,佐以幾款醬汁,如雞尾汁、辣芫荽汁、紅酒醋同蜜糖蕃茄汁,都幾特別。就目測所見,呢啲回本嘢好搶手,但成晚都見補貨甚快,完全無間斷供應。
刺身壽司、卷物

就晌近門口,凍海鮮傍,小弟平常比較少晌自助餐度食壽司,因為自助餐所提供嘅一般都喺啲大路貨色,但偶爾見到質素高嘅都會試試。今次就見啲帆立貝同八爪魚好靚,仲有一款炙燒和牛壽司好有興趣。
海鮮
冰鎮海鮮又喺樣樣試啲,拎滿一大碟,再加埋刺身嘅帆立貝同八爪魚,做成一份海鮮拼盤咁。每一款都有其獨特嘅鮮甜味,麵包蟹好多膏喎,蟹腳鹹鮮味十足,蝦肉同螺肉又爽,啲帆立貝果然喺刺身級,又大件,柔嫩鮮甜,真喺「鮮」入為主
老友原來都幾鍾意刺身壽司,趁佢拎時我就搭單,再食啲帆立貝同八爪魚,但重點喺想試件炙燒和牛壽司,的確好正,壽司飯捏得緊致卻唔死實,燒和牛既有肉味,又帶點油香,正呀喂
湯品

呢度嘅湯品喺亮點,因為佢哋有提供是日燉湯,名稱就無講,但湯內睇得出有好多料,加上上次飲過確喺正,今回就當然翻兜。此外,仲有1中1西嘅「例湯」,前者寫住龍蝦菜湯,其實似喺加咗龍蝦肉嘅碗仔翅咁,後者就喺南瓜忌廉湯。
湯品
覇氣咁一次過試咗3款湯,包括西班牙蕃茄凍湯、南瓜忌廉湯同燉湯,可謂各有賣點。凍湯好少飲,入口清爽感極強;個南瓜忌廉湯亦都打得好滑溜,滿滿南瓜香味,等至於個燉湯,絕對喺高質量出品,飲落非常之清潤,味道醇和,可以講喺飲得出真材實料無欺場
即煮粉麵

自助餐嘅即煮粉麵、即煮意大利麵……等等,都一律少試,因為太易飽肚,不過,偶有例外,就好似今晚咁,供應嘅喺馬來喇沙,仲要配半隻龍蝦,夠晒豪氣,又合晒小弟心水,就算易飽肚都想試試,好彩老友都鍾意,嗌一客兩個人「些牙」。
即煮粉麵
個喇沙湯底入口真喺唔失禮,比一啲主打賣東南亞菜嘅餐廳所出品唔差得遠,香味四溢,而麵底可以揀油麵或米粉,識食當然梗喺揀摻摻啦,至於隻龍蝦啲蝦肉好爽口,充滿鮮甜味,加上成嚿蝦肉好易起出嚟,啖啖肉,食得超爽;此外仲有啲豆卜、芽菜同雞蛋作為配料,製作絕對唔馬虎。
咖喱、熱盤、烤肉

另一個「長區」就喺擺放多種熱食嘅食物區,晌呢度有好多精彩美食,先講重點,就喺多款西班牙主題熱盤,包括最大亮點嘅西班牙乳豬、西班牙海鮮炒飯,以及西班牙香菇炸丸子、西班牙薯仔蛋餅、西班牙欖油蒜香蝦、香烤西班牙腸、香烤豬肉串,淨喺呢幾樣已好精彩,仲有新鮮蒸焗波士頓龍蝦。
西班牙乳豬
以其餘嘅 熱盤,一口氣介紹埋先,計有印度咖喱雞肉、印度皇飯、鑊炒和牛粒、烤爐魚、炒蜆、咕嚕肉、煙肉芝士焗蠔、紅燒鮑魚、烤牛肋排、焗薯、炒野菜、龍蝦茶碗蒸、海南雞、蒸大鱔……等等,都喺睇相寫返出嚟,可能都有遺漏,總之,可以講喺種類繁多。
咖喱、熱盤、烤肉
講真, 邊可能試得曬所有嘢, 所以去到呢個大類都喺重點出擊,揀3、5、7款心水嘢嚟試。雖然喺咁,都砌咗成大碟「主菜」,蒸龍蝦當然喺以回本心態拎嚟食,不過,啲龍蝦好食就值得再回味
;而西班牙乳豬非常之脆口,肉質好爽,香菇丸子咬落唔油膩,外脆內軟,味道幾特別,蒜香蝦充滿香蒜味,自然惹味十足,西班牙炒飯都做得有水準,至於其他嘅熱盤,就都樣樣拎少少嚟試下。
熱盤、烤肉
熱盤、烤肉
慢煮牛柳

晌熱盤類嘅篤篤最尾,仲有一個即做慢煮牛柳嘅檔口,點解要特別分開嚟講呢,因為,師傅會直頭好似啲高級餐廳咁做成一道主菜咁,墊上甘筍蓉再配烤青椒,賣相非常精緻。的而且確,牛柳入口肉質細緻嫩滑,肉味不俗,
而墊底嘅甘筍容 亦都打得柔滑非常,清甜好食。
生果、甜品

食得幾飽都好,點都要留返10%空間進擊甜品嘅,呢度嘅甜品都好有亮點,擺到琳琅滿目,尤其今次更加咗數款西班牙主題甜品:西班牙油條、香橙米布甸、聖地牙哥杏仁蛋糕、巴斯克芝士蛋糕,此外,其他款式如朱古力紅莓慕絲蛋糕、天使蛋糕、香桃批、焦糖牛油蛋糕、桂花啫喱、意大利芝士餅、紅棗雪耳糖水、曲奇、蝴蝶酥、朱古力噴泉、糖果……等等,絕對滿足到所有甜魔嘅喜好。
生果、甜品
甜品
挑戰甜品時段就一口氣揀咗9款,砌成一大碟甜品大拼盤,老友睇見都覺得我瘋狂,唔喺講笑,小弟堅喺食得晒。好難逐一評價,但整體而言絕對無令人失望,滿足晒嗜甜嘅心癮。而個人最推薦就喺巴斯克芝士蛋糕、朱古力紅莓慕絲蛋糕、天使蛋糕、香桃批、意大利芝士餅,真心正呀!
生果
XTC Gelato、即做迷你窩夫

XTC呢個品牌嘅雪糕比較少接觸,進擊完個「甜品拼盤」,真喺差唔多到頂,但點都貪心哋想試埋個窩夫拼雪糕,再搭啲生果。窩夫雖然攤涼咗,但新鮮製作關係,仲好脆口,仲喺綠茶口味添。雪糕就揀咗芒果雪葩、港式奶茶同開心果,個人覺得奶味無咁重,但3款嘅本身味道都好突出。
飲品

自助餐本身已包一杯果汁或汽水,然而,晌肉品自助區,就放置兩大部咖啡機,有多款意式咖啡供選擇,另一邊就放有檸檬片、鮮牛奶、數款茶包供自由取用。此外,另加$188 就可以無限暢飲果汁、汽水、精選啤酒、氣泡酒及紅白酒。
飲品
由頭食到尾,食吓傾吓,抖吓又再食吓,今日狀態唔錯,夠持久力,所以,真喺食咗唔少嘢,可謂大滿足。順帶一提,呢度啲招呼幾好,侍應有禮,服務殷勤,收碗碟都好快手,補充食物又足。
题外话/补充资料: 萬麗網上商店 : https://bit.ly/3UUGeZW
西班牙乳豬
西班牙嘅美食令人相當懷念 總係有舖癮咁!最近萬麗海景酒店萬麗咖啡室推出咗全新主題buffet-西班牙漫味「豐」情自助餐盛會一次過可以嘆盡十幾款西班牙美食 見咁抵食 咁點都要試下啦🙌🏻*****************************嚟得呢度 西班牙美食自然係主角❣️🐖原隻西班牙烤乳豬 由專人即點即切外皮烤得香脆 乳豬肉質嫩滑 充滿油脂香味😋🥘經典嘅西班牙海鮮燉飯 亦不容錯過海鮮份量非常多 面上嘅青口同魷魚堆砌得好靚😍西班牙米飯粒索滿醬汁 充分吸收海鮮嘅精華 咁啱係星期五、六晚 可以試埋Joselito原隻西班牙火腿❣️由侍肉師即場切出 片片都切得均勻 工整地排喺碟上 真係少啲功夫都唔得同場仲有提供好多款精選西班牙醃肉及芝士鐘意食肉肉嘅朋友仔一定會好滿足叫得西班牙主題當然唔少得西班牙Tapas❣️呢度有好多款 完全滿足晒為食嘅我哋最先食嘅係我最愛嘅西班牙番茄麵包🍅面包上舖滿蕃茄 大滿足呀😝馬鈴薯蛋餅亦係我嘅心頭好 香口又美味😋另外仲有特色嘅西班牙凍盤醋漬鯷魚、西班牙沙甸魚、醃製鮭魚、Fish Carving 等仲有平時較少見到嘅西班牙番茄凍湯、西班牙香菇炸丸子、西班牙欖油蒜香蝦等除咗西
西班牙嘅美食令人相當懷念 總係有舖癮咁!
最近萬麗海景酒店萬麗咖啡室推出咗全新主題buffet-

面包上舖滿蕃茄 大滿足呀😝
馬鈴薯蛋餅亦係我嘅心頭好 香口又美味😋

除咗西班牙特食美食外
回本區當然首選靚海鮮😍
有凍蟹腳、麵包蟹等各款時令冰鎮海鮮🦀

全部大大隻 整齊咁排列好 新鮮美味
而想熱食嘅亦有香口嘅炒蜆肉等

龍蝦喇沙亦值得一試🦞 湯底充滿海鮮嘅鮮甜味

另外仲有多款日式刺身壽司、雜錦魚生丼🍣
有少見嘅和牛壽司 一定要試下呀😋

最後當然唔少得要食埋甜品 餵埋第二個胃嘛~
有西班牙炸油條🥨、巴斯克焦香芝士蛋糕、聖地牙哥杏仁蛋糕、香橙米布甸🍮同Tiramisu等
仲有Galato雪糕呀🍨

*****************************

見到咁多美食 每一款都好想試少少
結果我哋都食到爆晒肚先走🤣
同行朋友都大讚好高質 又唔洗就住食🙌🏻

我哋係喺萬麗網上商店預訂架 會有7️⃣5️⃣折 超抵玩呢❣️
  • 西班牙海鮮飯
  • 甜品
  • 凍海鮮
今個月細佬👦🏻生日 早排史努比雖然已經親身下廚幫佢慶祝但都唔少得一餐有儀式感嘅celebration🤭咁啱見到萬麗海景酒店自助餐做一個買一送一嘅優惠計埋加一平均$509位😳聽L佛講呢間質素相對穩定所以就趁佢減價book咗位🤭有龍蝦和牛等等嘅嘢任食 史努比就覺得幾抵一於分享下有咩好食😆-🔸「萬」遊海陸自助晚餐 $509/位(折後價)由18:30食到21:30 總共3個鐘🦞凍海鮮 7.5/10選擇唔算特別多 但有嘅款式質素都唔錯👍🏿麵包蟹啖啖蟹膏好正 唔好錯過!!不過記住要第一輪攞 因為之後見佢冇再refil蟹蓋🥺淨返啲蟹鉗👍🏿蟹腳帶啲鮮甜 海水味亦唔會太重系略嫌佢肉質唔夠紥實👍🏿螺肉爽口彈牙 非常大粒 食得過😆史努比冇食蝦但屋企人都話唔錯嘅👌🏿唯一差啲嘅系青口 不過應該都系睇彩數史努比食到隻有少少唔新鮮 但屋企人又冇事喎🫣🍣刺身壽司 8/10 一開頭淨系見佢有三文魚 油甘魚 吞拿魚 鮑片同八爪魚後來竟然加咗原粒帆立貝😳即刻加分🤣👌🏿吞拿魚就好普通 但好彩冇筋👍🏿三文魚正常 切得好厚 食落都夠肥美👍🏿油甘魚唔錯 系近腩位魚油豐富入口充足油脂香🤤👍🏿當然唔少得壓軸嘅帆立貝原粒大大粒果然特別好
今個月細佬👦🏻生日
聽L佛講呢間質素相對穩定
所以就趁佢減價book咗位🤭
有龍蝦和牛等等嘅嘢任食 史努比就覺得幾抵
一於分享下有咩好食😆
🔸「萬」遊海陸自助晚餐 $509/位(折後價)
由18:30食到21:30 總共3個鐘
凍海鮮

🦞凍海鮮 7.5/10
選擇唔算特別多 但有嘅款式質素都唔錯
👍🏿麵包蟹啖啖蟹膏好正 唔好錯過!!
👍🏿蟹腳帶啲鮮甜 海水味亦唔會太重

蛋糕嘅部分浸咖啡應該浸咗好耐😂
比較濕潤 但唔會淋blabla 食到香醇嘅咖啡味😋
👌🏿Basque burnt cheesecake就麻麻地
質感唔夠smooth 比較硬實
👍🏿Passionate fruit cake酸甜調得啱啱好
清新唔會好漏好滯😆
👌🏿mango cheesecake似mousse多啲
但味道普通😗
👌🏿佢哋所有pie同曲奇都有同一個問題 質感偏硬 爭咁啲牛油香
但overall系唔錯嘅🥰啲嘢唔會死甜

甜中帶dark chocolate嘅甘香🤤
👍🏿抹茶都唔錯 食得出茶味香醇
👍🏿咖啡同樣濃郁 唔會好苦 食到奶嘅香甜❤️夠滑身
👌🏿雲尼拿稍為甜咗啲
👍🏿raspberry同埋芒果似sorbet 酸酸甜甜好refreshing 怕漏嘅可以揀呢兩款😆
👌🏿唯一唔鍾意嘅系士多啤梨 有少少嘅藥水香精味 但唔系太過分嘅 都可以接受
👎🏿隔離仲有即製窩夫 但味道麻麻

史努比都幾鍾意呢種貴精不貴多嘅buffet😚
以優惠價五百幾蚊嚟講絕對值嘅 食得過
但如果原價$8XX 史努比就覺得唔抵啦🙌🏿
有一點要彈嘅系服務麻麻地
佢哋好stubborn咁一定要喺buffet開始嘅5分鐘前安排入座
有啲啲唔願serve你嘅感覺
21:15嘅時候突然收晒啲餐具話自助21:30完架啦
但其實仲有15分鐘喎 有必要收餐具咩?🤔
收碟速度快嘅 梗系啦餐具都收起晒唔會收碟慢嘅😌
至於自助區嘅staff就好啲啲嘅
有啲都幾好笑容好肯去serve你~
雖然整體唔算好差 但以香港一間5星酒店嚟講服務上有好大嘅改善空間🤔
整體評分:
和牛壽司
和牛
Gelato
  • Chocolate  mousses
萬麗咖啡室 (灣仔) 📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓友人幫我慶祝生日🎂, 選址YouTuber 大讚既灣仔萬麗咖啡室。當天星期六中午都座無虛席,十分誇張,人均要511 元(連加一)價錢絕對會同五星級酒店睇齊,一於大快朵頤一試究竟。海鮮:有雪場蟹、蝦、小龍蝦🦞青口,螺。雪場蟹腳不會死咸,有一定粗度,基本上多食幾條都值回票價。蝦肉肉質扎實、容易脫殼。螺都好大舊好有咬口,蘸上雞尾酒醬,提升鮮味。小龍蝦🦞都有鮮味不俗。熟食區:提供了多國的食物,有即席煮理龍蝦喇沙,豬肋骨、三色椒🫑炒牛柳粒,炆冬菇枝竹、炸豬頸肉、連銀針粉都有。最正係提供印度咖喱配蝦片都幾好味,吾夠飽仲有長米。重點必食西冷牛扒🥩肉質粉嫩、沒有多餘血水,本身帶點迷迭香調味。相反,同樣是即席料理牛肩排反而顯得遜色,沒有太濃牛味,反而其配菜盡顯心思,用上牛油🧈忌廉煮過既薯蓉。連荀都有用香料熬煮。沙律區:提供多款cold cut ,預拌調味沙律🥗,同埋可以自行調教沙律口味的醬和topping 。醬汁都有五六款 、必食泰式鳳爪,海鮮沙律、雞肉沙律,仲有和牛沙律! 是但一款都啱口味。甜品:甜品選擇豐富多樣,大推天使蛋糕🍰即整窩夫🧇好出色
萬麗咖啡室 (灣仔) 📍
灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓

海鮮:

熟食區:

沙律區:

甜品
甜品選擇豐富多樣,大推天使蛋糕🍰
即整窩夫🧇好出色,搭配上自家製GELATO 雪糕,完美的組合,冰火交融。

仲有懷舊糖水紅豆湯圓,點少得大大細路都鐘意既朱古力噴泉⛲️。

最值得一讚既係有五款新鮮生果🍊提供,有菠蘿🍍、蜜瓜🍈,哈蜜瓜、仲有吾太甜既西瓜🍉👊🏼

飲品:
竟然可以無限添飲咖啡, 可以自己沖茶包茶同暖水提供,每人都會包一杯橙汁/汽水。

總結:
最驚艷是西冷牛扒🥩
坐得舒服 對得上價錢

#灣仔#萬麗咖啡室#自助午餐#海鮮#刺身#慶生#朱古力噴泉#西冷牛扒#牛肩胛#沙律#龍蝦#回本

2024-01-20 2021 浏览
第三間係中秋節去萬麗海景酒店既萬麗咖啡室呢間都又係聽過L佛講質素長期都好穩定咁又見到優惠買一送一個價錢就係958蚊兩位即係正價未加一都要成798蚊位今期無其他code可以用到咁除番開就係每位479蚊因為佢星期一至日同價所以呢個價係中秋節正日都食到就夜晚早收過黎慶下節萬麗咖啡室同港麗咖啡廳一樣自助晚餐竟然係只有三小時可以食時間都係由六點半去到九點半唔知佢地以前係都係咁我自己都叫去左唔少自助餐廳真係得佢地兩間係咁少時間餐廳格局同以前staycation果時感覺一樣就係樓底真係好矮同埋檯凳都係四星酒店feel不過今日中秋應該都滿左八九成而且細路都多我地今日坐既二人檯都叫做正常size梳化位有位可以放袋坐底就會問你想飲咩每人只有一杯果汁或者汽水不過出面都仲有d咖啡機有熱飲茶包可以斟同可以加錢join任飲plan既另外就有每人一張配給卡可以出去得到蒸龍蝦一隻即係兩個開邊連埋蝦鉗咁其實都幾大份而且出面都仲有凍龍蝦呢樣野就真係bouns港麗果隻叫做偷換萬麗咖啡室自助區由門口開始已經係半開放式既廚房呢隻先真係設計用黎做自助餐既餐廳而佢地凍海鮮都好齊全唔會擺得密密麻麻有齊龍蝦麵包蟹同蟹腳生蠔任食就周圍都
第三間係中秋節去萬麗海景酒店既萬麗咖啡室

唔會擺得密密麻麻
有齊龍蝦麵包蟹同蟹腳
生蠔任食就周圍都無已經無咩好講
不過海鮮都係普通水準
CHILLED LOBSTER, SEA WHELK, SNOW CRAB LEG, BROWN CRAB
明顯龍蝦就唔係港麗果皮

烤肉就有豬牛雞都有
但等左好耐隻雞都係長期無脾
同中式相比
泰式果幾款菜明顯係比較出色惹味
鮮蝦炒金邊粉, 泰式炒蟹, 泰式炒蜆, ROASTED PORK BELLY, BRAISED OXTAIL
中式係有蒸鱔都唔錯
牛肉色水可以
ROASTED PRIME RIB, GARLIC BREAD
唔難食

雖然無得refill
但都叫做特色位

尾位係有個泰式串燒區
都係見到擺左一段時間
Grilled chicken & beef satay, STEAMED EEL
味道一般不過又未算好乾

最後講番甜品
沙律格離有係泰式甜品
彩虹千層糕幾香軟
泰國著名既芒果糯米飯就搞唔掂
之後係水果同正常甜品糖果
中秋節仲有月盒放送
椰青大菜糕, 芒果糯米飯, 泰式奶茶奶凍, Moon Cake
仲有小朋友玩意朱古力噴泉
六款原個蛋糕
賣相都幾靚仔
去到尾段有另外一款蛋糕出左黎
都係巴斯克最岩我口味
Carrot Cake, PEACH TART, Basque Cheesecake, MANGO MOUSSE CAKE, CHOCOLATE TRUFFLE CAKE, STRAWBERRY VANILLA MOUSSE CAKE
甜品檯格離係雪糕櫃
麗萬用xtc意大利雪糕
同埋呢種轉轉轉係吸引既
但係個職員就筆得幾辛苦
仲有即整窩夫
WAFFLE, Strawberry, Passionfruit Banana
可以擺埋一齊食
Mango Coconut, Fresh Mint Chip, Thai Milk Tea, Red Raspberry, Stem Ginger
不過太多款試唔晒

不過就食多左蛋糕
咁中秋節食到四百幾蚊呢個價我又覺得都算唔錯
整體味道正常合格水準
都係無咩特別難食既
所以我都講過話四星同五星最大分別就係四星會有好多垃圾食物出現
而五星味道未必一定好好
  • PEACH TART
  • Basque Cheesecake
  • MANGO MOUSSE CAKE
  • CHOCOLATE TRUFFLE CAKE
  • STRAWBERRY VANILLA MOUSSE CAKE
  • 鮮蝦炒金邊粉
  • WAFFLE
  • Strawberry
  • Passionfruit Banana
4天前 0 浏览
終於穩到時間好好寫一下食評啦!班fri幫我一起慶祝生日,星期六座無需設,十分誇張,500蚊價位自助吾算係低價自助,但係萬麗d野絕對拍得上呢個價位;海鮮:有雪場蟹、蝦、小龍蝦青口,螺。雪場蟹腳不會死咸,有一定粗度,基本上多食幾條都值回票價。蝦肉肉質扎實、容易脫殼。螺都好大舊好有咬口,蘸上雞尾酒醬,提升鮮味。小龍蝦都有鮮味不俗。熟食:提供了多國的食物,有即席煮理龍蝦喇沙,豬肋骨、三色椒炒牛柳粒,炆冬菇枝竹、炸豬頸肉、連銀針粉都有。最正係提供印度咖喱配蝦片都幾好味,吾夠飽仲有長米。重點必食西冷牛扒肉質粉嫩、沒有多餘血水,本身帶點迷迭香調味。相反,同樣是即席料理牛肩排反而顯得遜色,沒有太濃牛味,反而其配菜盡顯心思,用上牛油忌廉煮過既薯蓉。連荀都有用香料熬煮。甜品選擇豐富多樣,大推天使蛋糕即整窩夫好出色,搭配上自家製GELATO 雪糕,完美的組合,冰火交融。仲有懷舊糖水紅豆湯圓,點少得大大細路都鐘意既朱古力噴泉。最值得一讚既係有五款新鮮生果提供,有菠蘿、蜜瓜,哈蜜瓜、西瓜。
仲有懷舊糖水紅豆湯圓,點少得大大細路都鐘意既朱古力噴泉。
2024-04-06
4天前 0 浏览
嘢食方面味道一般 環境都唔錯 因為慶祝生日 又額外提供送咗張拍立得 唔該 員工都很有禮貌 刺身方面,非常一般 冇乜味 熱食比較豐富 喇沙龍蝦味道麻麻哋…………甜品方便總體一般……..不過服務質素的確唔錯個牛柳非常一般 👀肉類大部份都麻麻地種類中規中矩可能午市唔係好抵食回頭率不高試過一次就算啦 希望嘢食嘅質量可以更加好不過佢哋嘅雪糕幾特別 值得試 總括而言 嘢食冇乜特別 凍海鮮都唔係好吸引⋯⋯小小失望慶祝生日,仲額外提供左細細生日蛋糕 幾好不過味道都係一般👀
嘢食方面味道一般 環境都唔錯
因為慶祝生日 又額外提供送咗張拍立得 唔該 員工都很有禮貌
刺身方面,非常一般 冇乜味
熱食比較豐富 喇沙龍蝦味道麻麻哋…………
甜品方便總體一般……..
不過服務質素的確唔錯

試過一次就算啦 希望嘢食嘅質量可以更加好
不過佢哋嘅雪糕幾特別 值得試
總括而言 嘢食冇乜特別

凍海鮮都唔係好吸引⋯⋯小小失望
慶祝生日,仲額外提供左細細生日蛋糕 幾好
不過味道都係一般👀
2024-04-21
庆祝纪念
生日
  • 熱食
2024-03-31 102 浏览
繼舊年以泰菜為主題後,見到呢次以西班牙做主題,經某個出名book飛網站以買一送一咁抵做決定一試,黎到六點十五分左右已經排隊,不過無上次咁多人,唔多唔少受到外遊影響掛?講返正題今次西班牙主題好過上次泰式,就算任食Joselito火腿已值回票價,其他風干肉腸,沙甸魚,醋漬鯷魚都無失手,係蕃茄凍湯酸咗啲外啫,熱葷同上次一樣比較遜色,首先西班牙烤乳豬太肥,脆皮同肉中間夾左好大陣肥膏,最差應該係西班牙燉飯,唔知係咪長期有射燈高溫照住關係,個飯好乾,而且d米粒係半生熟,香烤豬肉串好嚡又韌又無味,唔得,其他平時有供應嗰d蟹腳凍蝦沙律都係正常發揮,甜品方面又係試左以西班牙主題三款 /西班牙炸油條,同傳統一樣以肉桂味為主係硬左d👌/聖地牙哥杏仁蛋糕,唔知係咪食左炸油條太濃肉桂味關係,食唔出有杏仁味,就算飲左水𠺘左口都唔覺有杏仁味🤔/巴斯克芝士蛋糕,呢個最好食,藍莓醬桑子加士多啤梨同芝士蛋糕酸酸甜甜嘅完美結合,期待下次有乜特別主題
蕃茄凍湯
lomo Joselito....等等
沙甸魚,醋漬鯷魚......等等
西班牙烤乳豬,燉飯,豬肉串......等等
西班牙炸油條,聖地牙哥杏仁蛋糕,巴斯克芝士蛋糕
2024-03-30
等候时间
15 分钟 (堂食)
lomo Joselito....等等
沙甸魚,醋漬鯷魚......等等
西班牙炸油條,聖地牙哥杏仁蛋糕,巴斯克芝士蛋糕
  • 巴斯克芝士蛋糕
2024-03-29 99 浏览
點樣食推介✨⭐️高質西班牙漫味「豐」情自助餐 ⭐️⭐️萬麗海景酒店⭐️萬麗咖啡室 地址:灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓🍖自助晚餐 $888.8 (於萬麗網上預訂可享75折:$686.8 (7.8/10)最新推出嘅西班牙主題自助餐包含左各款經典前菜、tapas、主菜同甜品,除左經典嘅西班牙醃肉同芝士,當中必試嘅有番茄凍湯、醋漬鯷魚、西班牙腸、豬肉串、蒜油蝦、香菇可樂餅、薯仔蛋餅;主菜嘅香烤乳豬同海鮮paella都同樣出色,完美還原西班牙風味;甜品方面有幼滑嘅Basque cheesecake、香脆churros、香橙米布丁同聖地牙哥杏仁蛋糕。除左西班牙嘅美食以外,當然唔少得蒸龍蝦、西冷、長腳蟹、龍蝦喇沙等人氣菜式,刺身同壽司類都同樣高質! 令人花多眼亂,唔知食邊款先好🤣牛肉迷除左普通西冷仲有慢煮牛柳可以選擇,擺盤非常精緻(⊙ω⊙),為配合主題,拌碟嘅grilled pepper同醬汁都非常有西班牙風味,牛柳軟嫩肉味👍🏻 非常值得encore食多碟任食嘅xtc gelato都深得我歡心🤣,有成八款口味咁多!仲可以配搭即制熱辣辣嘅waffle,雪糕控表示好滿足,朱古力迷都有朱古力噴泉選擇(⊙ω⊙
點樣食推介✨

⭐️高質西班牙漫味「豐」情自助餐 ⭐️
⭐️萬麗海景酒店⭐️

萬麗咖啡室
地址:灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓

除左西班牙嘅美食以外,當然唔少得蒸龍蝦、西冷、長腳蟹、龍蝦喇沙等人氣菜式,刺身壽司類都同樣高質! 令人花多眼亂,唔知食邊款先好🤣

任食嘅xtc gelato都深得我歡心🤣,有成八款口味咁多!仲可以配搭即制熱辣辣嘅waffle,雪糕控表示好滿足,朱古力迷都有朱古力噴泉選擇(⊙ω⊙),養生派就可以食飯後果🤣🤣

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
人均:$700up
服務:(7.5/10)
成餐飯食得好滿足🤤,我見都好多家庭黎慶祝生日,原來訂枱列明係慶生係有得送即影即有送😜
2024-03-16 183 浏览
今次呢間第一次去,好在唔係分時段,如果唔係排隊都浪費好多時間,每人只有一杯冇酒精飲品,出面只有熱飲,水都冇杯,大致上食物款式唔多(麵包蟹,長腳蟹,凍蝦,青口,螺),最慘係冇生蠔, 魚生得三文魚,油甘魚,帶子,吞拿魚,好在算新鮮,龍蝦每次只可以取半隻,好快比人羅曬, 話要蒸又要等, 出得好慢, 熟食好少款得幾樣野,好在仲有燉湯和牛肉,沙律區都一樣好普通,甜品叫做多, tiramisu都好味,其他都一般貨式,雪糕車叫做正常有八個味揀,但都冇咩配料比人揀,冧酒味,士多啤利,朱固力最好味,整體來講冇咩驚喜,食物質素一般,最後食完好快肚餓,冇下次。
2024-03-15
  • 甜品
  • 燉湯
2024-03-16 141 浏览
多次光顧,一如以往,味道好,服務佳食物推介1. 無限量蒸龍鮮,食幾邊已經回本,肉質很好2. 和牛扒很美味,擺盤精緻,每次都會食幾轉3. 雪糕是XTC Gelato 很細滑,朱古力味特別濃醇服務細心1. 收盤快速,又有笑容2. 其他客人食完離開,侍應都會枱、椅子清潔,會連枱四邊都抺乾淨3. 見其他枱客人慶祝生日,侍應會用即影即有為客人拍照
多次光顧,一如以往,味道好,服務佳
食物推介

3. 見其他枱客人慶祝生日,侍應會用即影即有為客人拍照
  • XTC Gelato
  • 蒸龍蝦
2024-03-08 288 浏览
同朋友慶祝生日喺Klook度買咗呢度嘅自助餐,星期六中午用餐時間係12點到2:30。環境好空曠,每張枱之間都唔會坐得好近。嗰度主要分為沙律、刺身、壽司、熟食、湯、甜品區,食物選擇唔算好多,不過質素都比較好。整體服務都唔錯,食到中段食物夾都會換乾淨的,服務員又會好快收起啲空碟,坐低後服務員會送上一杯凍飲可以揀橙汁或者汽水。值得推介嘅係牛扒,口感好好同好有牛味同埋刺身同埋甜品選擇很多,個栗子蛋糕同埋藍莓芝士蛋糕好好味。

環境好空曠,每張枱之間都唔會坐得好近。嗰度主要分為沙律、刺身壽司、熟食、湯、甜品區,食物選擇唔算好多,不過質素都比較好。

值得推介嘅係牛扒,口感好好同好有牛味
同埋刺身

同埋甜品選擇很多,個栗子蛋糕同埋藍莓芝士蛋糕好好味。

雪糕
牛扒薯蓉
朱古力噴泉
2024-02-29 383 浏览
屋企人生日🎂趁生日食個自助餐慶祝一下🥳咁啱喺Klook有買一送一優惠,為返起每人$485🤩自助餐由6:30開始,最後取餐時間係去到9:30🕑自助餐嘅選擇唔算少,冷盤海鮮、壽司、刺身、沙律等每樣都至少有五六款選擇🦐🦀🍣🧀🥗雖然係冇生蠔,但係都有長腳蟹同翡翠螺可選👍🏻至於熟食方面,眼見都有十款八款,而我最欣賞嘅係和牛牛肩胛🥩🤤廚師擺盤方面都幾有心思,會先放薯蓉同醬汁,然後再放蔬菜同牛肩胛😋牛肩胛煎到五成熟放棄厚切方式,令到牛肉容易切開👍🏻牛肩胛每一啖都充滿牛味同肉汁🤤我仲encore咗兩次🤭甜品方面,蛋糕都有好多款,亦有朱古力噴泉同生果🍉🍈🍍雪糕方面有XTC Gelato意大利雪糕🍦而我就試咗朱古力味🍫奶茶味🧋同綠茶味🍵意大利雪糕質地軟滑,而且各款味道都好濃郁😋大家都食得好盡興捧住個肚走🥳🤭餐廳資料:萬麗咖啡室 (灣仔)灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓

自助餐由6:30開始,最後取餐時間係去到9:30🕑
自助餐嘅選擇唔算少,冷盤海鮮、壽司刺身、沙律等每樣都至少有五六款選擇🦐🦀🍣🧀🥗雖然係冇生蠔,但係都有長腳蟹同翡翠螺可選👍🏻

大家都食得好盡興捧住個肚走🥳🤭

餐廳資料:萬麗咖啡室 (灣仔)
灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓
2024-02-02 898 浏览
之前網上有dinner buffet 買一送一優惠,就book咗呢度試吓😏去之前知道呢期嘅主打係和牛同龍蝦🦞,鬼佬好期待😍Buffet 6:30pm 開始,我哋6:20pm左右去到,職員已經開始俾人入。餐廳幾大,有好多張枱,但唔知係咪因為係星期四晚,人唔多,個場唔full。不過咁啱嗰晚有公司function, 雖然已經間開咗餐廳最尾嗰範圍俾佢哋,但仍然幾嘈。我哋坐得近,感覺麻麻地😣雖然叫Harbour view hotel, 餐廳內冇窗,係睇唔到海景的,唔好諗住可以對住海食飯😏當晚最受歡迎嘅食物當然係龍蝦🦞同和牛。有龍蝦喇沙、蒸龍蝦🦞、即煮和牛、和牛沙律🥗、蟹腳🦀等。冷盤同熱盤選擇都ok,我最欣賞佢個沙律吧🥗有好多選擇,西蘭花、椰菜花、蘆筍、羽衣甘藍,呢啲唔係間間buffet都有。反而甜品🍰選擇就一般,如果好鐘意食甜品嘅可能會有啲失望😞比較特別嘅係即整waffle🧇同XTC Gelato🍦。其中coffee味gelato鬼佬推介👍🏻我唔飲咖啡嘅都覺得好好味😋鬼佬話啲和牛麻麻地,同佢嘅期望有啲出入😓蟹腳好鹹,唔知係咪用咗好多鹽🧂去keep住佢哋,我哋食咗2隻之後就冇再食👎🏻我哋一坐低,侍

我哋一坐低,侍應就俾咗杯橙汁🧃我哋(唔係俾清水😮)。唔飲果汁🧃,出面都有咖啡☕️同茶🍵任飲。一路食,侍應會不停收碟🍽️,所以都唔會成枱都係碟👍🏻

2個人$920埋單,單以dinner buffet價錢嚟講係ok,不過性價比就比較低了。如果冇買一送一就唔好試了。
2024-02-01
12月的期待!一個又一個接連而至的節日團聚的歡聚時刻悄悄來到,怎能缺少在聖誕前夜帶來的一份包含豐富海鮮、刺身、肉食、沙拉、聖誕食品和甜品的自助大餐呢?Cafe Renaissance 位於萬麗海景酒店閣樓,現切火雞、異國料理、刺身壽司超過10多種甜品也不缺席,更有驚喜的龍蝦、長腳蟹,雪糕放題,滿足了多人聚會對不同口味的需求。龍蝦、青口、蜆肉,海鮮質素很高;烤火雞、烤豬手、慢煮牛肉都是餐廳一大亮點。還有一些平常少見的菜式,棉花糖配番薯蓉,令人十分驚喜。餐後甜品選擇多,芝士蛋糕、梨撻、朱古力撻、慕絲蛋糕、提拉米蘇,雪糕有旋轉的Gelato,配上窩夫,滿足一眾甜品愛好者。精致無負擔的一餐很適合不願太隆重而不想錯過節日體驗的朋友!Cafe Renaissance📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓

還有一些平常少見的菜式,棉花糖配番薯蓉,令人十分驚喜。

精致無負擔的一餐很適合不願太隆重而不想錯過節日體驗的朋友!

Cafe Renaissance
📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店閣樓