2010-10-13
中秋前夕,uncle請我地黎Marriott既中菜廳迎月。雖然當晚落雨,睇唔到個月亮,不過淨係欣賞飯枱上既食物都夠啦。餐廳既裝修好優雅,帶有傳統中國味得黎又唔會覺得好老土。樓底高,光線充足,間隔非常寛敞。最欣賞左手邊一排枱:埋邊有好多位比大家放shopping既戰利品,遮,拐杖之餘,枱同枱之間都有板隔開,顧客可以享用更多既私人空間。原本見食評們比既服務分咁低都有少少擔心服務質素。好意外地,埋位除左好快有熱水飲之外,最高興係有條熱毛巾,爽。飲水飲得快都好快有人幫我地添。上甜品前重會抺一抺枱,好衛生。唔知係咪因為唔係好滿,而且係中秋佳節,招呼我地既高級職員服務態度真係誠懇有禮,飯後得知我想要當晚既菜單,佢重好客氣地即場寫比我,真係幾感動。(因為係uncle請客,開頭小弟唔係幾好意思寫筆記同攞個相機出黎影相。點知食左一陣,講起我最近有寫食評既嗜好後,uncle話唔介意,所以食到第三道餸先有相同大家分享。) 白菜仔豆腐斑骨湯:真係好足料,煲得好夠火口;湯中既魚味鮮甜香濃,完全唔腥;除左好感激湯碗內冇任何斑骨既痕跡外,最重要係飲完碗湯冇臉紅口乾既過敏反應,証明不含味精,低讚;真材實料推介一。 香
香茅焗海中蝦:個蝦好乾身,唔油膩;蝦肉鮮甜爽口;蝦殼脆到小弟食埋落肚,hahaha... 搞到媽咪O哂嘴。
雲耳勝瓜斑球:怕魚骨既我,最啱食斑球;斑球唔油,肉味清甜;雲耳勝瓜都好爽脆。
海參炆雞煲:每人一個熱辣辣既細煲上,但係完全冇油煙味跟埋黎;煲內雞肉(黑肉白肉都有)非常嫩滑入味;海參爽滑厚嫩;無敵推介二。
楊枝金露 + 雲呢拿雪糕:好少食中色甜品既我食飯前已經喺餐牌睇到依個甜品。小弟見識少,真係未聽過楊枝金露可以溝雪糕,其實個心真係有諗過會唔會食完肚瀉架... 不過大酒店寫得落餐牌應該冇事既。正如我當晚同uncle 講:"highlight of the evening!!!"。好難形容地咁好:因為有雪糕既甜味去中和本身酸酸地既楊枝金露,楊枝金露亦同時令雪糕冇咁甜,簡直係頂瓜瓜。返到屋企話比老豆聽,我地一家人而家食親楊枝金露都要加雪糕,所以大家一定要試下,楊枝賞月推介三。
有咁好既野食,重要有人請,有口福之餘,低到極!