2014-01-20 4588 浏览
之前妹子喺尖沙咀返工時,耐唔耐都會講,話萬豚屋嘅吉列豬扒同烏冬好食,我一直想試,不過要排隊我怕怕。今次約左友人食early dinner,唸住試吓會唔會唔駛排。我未到7點到,已經有10個人排緊,排左15分鐘就有位。心唸好彩喎,即時睇餐牌叫嘢食,我地叫左香蔥醬油吉列豬扒加白飯、沖繩厚切豚肉烏冬同煎餃子。最快到嘅係吉列豬扒,跟住係餃子同烏冬,我碗飯催左幾次都未到,等到d嘢食凍晒。終於碗飯到,我一食……點解唔熱同埋咁乾,佢係珍珠米,不過好乾,d飯粒分開一粒粒,好似中國香米咁,仲要係硬嘅。吉列豬扒好脆,不過薄左d。唔夠肉汁,仲差過銀座梅林。點嗰d汁冇咩特別,整體唔萛得辷好食到要排隊囉。友人嘅沖繩厚切豚肉烏冬都麻麻地,個湯好肥,豚肉炆得夠林,不過唔夠入味,我地仲以為係好似豚角煮咁,有d失望。烏冬好滑,不過除此以外,冇咩可取。真係唔明有咩值得排長龍食。
真係唔明有咩值得排長龍食。
2014-01-20
2013-11-19 3921 浏览
這間經常路過也見排隊10人多的日式豚肉烏冬屋.店內環境比較熱鬧, 位與位之間好迫. 適合速食快餐類人士.蟹子蟹肉沙律,賣相不好,蟹肉唔算多,但食起來算是清新。石燒上級豚肉手打烏冬: 賣相被青苗吸引, 新鮮但不算青香.豚肉肉質淋,湯味較淡,冬天食感覺暖棉棉.豚肉飯: 脆漿炸得鬆化唔算厚,雖然感覺是雪藏貨,但仍保持肉質彈性。
這間經常路過也見排隊10人多的日式豚肉烏冬屋.
店內環境比較熱鬧, 位與位之間好迫. 適合速食快餐類人士.

蟹子蟹肉沙律,賣相不好,蟹肉唔算多,但食起來算是清新。
冬天食感覺暖棉棉.
2013-04-17
2013-11-10 3210 浏览
週日下獨個閒逛於尖沙咀,正值天氣清涼,加上有點餓感,倒想進食一些飽肚的飯類,例如是日本的丼物,到途經赫德道這冷巷時,見到這間萬豚屋,記憶中是熟悉的名字,因有不少食友已在網上平台談論過,既然如此,乃就入內碰碰運氣吧!看店前的宣傳掛畫,款式選擇可真不少,除了點題的炸豚外、其餘烤鰻、湯煮、烏冬、御飯......等一應俱全。約午一時半過後入到舖內,店內已坐滿超過九成食客,看來口碑應屬不差,面積不大的內堂,配合昏暗的燈光,不似印象中的和式食肆,反而更像一間平民食堂。至於午市的餐牌,對不起,說多不多,款式卻不算少,多數只集中於手打烏冬的類別,冷熱石鍋皆為有之,再不是就是它們的丼物,款式只得四至五款,主力於炸豚類,再不的就是牛肉及雞扒等。心目中的鰻丼吃不上,乃就退而求其次,點上一個名古屋炸豚碗丼吧!六十八元一客,可比「普通的」貴上四元,期間甚麼味噌、前菜、茶碗蒸通通欠奉,但就包上一杯餐飲,特飲乃再要加錢,簡單的一杯凍檸茶,除了茶味淡了一點之外,總算弄得四平八穩,不過不失。也不知日本那邊,有否相若風格相若的食肆,我說的是簡約這個層面,以為是速食嗎?! 對不起,可要等待廿餘分鐘以上,看來廚房人手有限,遇
看店前的宣傳掛畫,款式選擇可真不少,除了點題的炸豚外、其餘烤鰻湯煮烏冬御飯......等一應俱全。
約午一時半過後入到舖內,店內已坐滿超過九成食客,看來口碑應屬不差,面積不大的內堂,配合昏暗的燈光,不似印象中的和式食肆,反而更像一間平民食堂。至於午市的餐牌,對不起,說多不多,款式卻不算少,多數只集中於手打烏冬的類別,冷熱石鍋皆為有之,再不是就是它們的丼物,款式只得四至五款,主力於炸豚類,再不的就是牛肉雞扒等。

心目中的鰻丼吃不上,乃就退而求其次,點上一個名古屋炸豚碗丼六十八元一客,可比「普通的」貴上四元,期間甚麼味噌前菜茶碗蒸通通欠奉,但就包上一杯餐飲,特飲乃再要加錢,簡單的一杯凍檸茶,除了茶味淡了一點之外,總算弄得四平八穩,不過不失。
也不知日本那邊,有否相若風格相若的食肆,我說的是簡約這個層面,以為是速食?! 對不起,可要等待廿餘分鐘以上,看來廚房人手有限,遇上食客眾多的情況下,也是無可耐可之事;結果飲了大半杯凍檸菜後,這碗蓋飲終於也呈上來,也不知甚麼是名古屋風味,總之飯面上一塊炸豚、再鋪上幾條日本芽菜海苔,再淋上一些醬汁,就是本人今天的午餐了。

這六十八元的餐價,陣容可為簡單,倒是吃下去的味道,還是有點兒水準,首先是飯底夠熱,對於熱吃丼物來說,是最為基本之事,雖然內裡的飯底,不屬真正的日本米,其略帶圓身的飯粒,也算是飽滿爽口,加上其淋上的醬汁鹹甜適中,無形中令這碗飯底,添上一份開胃的味香,單憑這點,已是很吃得過。
至於屬於主角的炸豚,雖沒有名店的半寸厚脆漿,這薄薄的黃金外層,倒炸得脆身而鬆化,油溢度亦屬輕盈,所用的自不是甚麼「貴價黑豚」,看來屬冷藏的來貨,勝在厚薄適中,肉質於嫩身之中,也帶上若干的彈性,勉強上更有點肉汁,稍嫌肉味稍淡,幸好還有基本的醬汁相伴,否則確有點「食之無味」之感。

加上服務費之後,以七十五元的價錢離開,合理與否見仁見智,至於味道方面,雖然未致於上佳,還是看得出廚功穩打穩紮的功夫,期間看到人家多吃烏冬,正值今天飯興較重,如果擇日再來點選,未知可會有點驚喜?! 臨走前看過晩市餐牌,選擇可多上逾倍,今次只能算上合格,但這間評分不俗的食肆,似乎隱藏一份莫明的實力。

陵之微調:

評分:味道 3.5 環境 3 服務 3 衛生 3.5 抵食 3

品嚐於二零一三年十一月十日中午

2013-11-10
2013-10-31 2326 浏览
今叫咗個豚肉烏冬+豚肉飯+炸蚝兩個人食!個烏冬啲豚肉肥到油淋淋,咬咗-啖已經無謂囗啲烏冬普通到唔普通個豚肉飯嘅汁怪怪地,唔夾,個炸蚝唔新鮮又無味!所以唔會再去!
今叫咗個豚肉烏冬+豚肉飯+炸蚝兩個人食!
個烏冬啲豚肉肥到油淋淋,咬咗-啖已經無謂囗
啲烏冬普通到唔普通
個豚肉飯嘅汁怪怪地,唔夾,個炸蚝唔新鮮又無味!
所以唔會再去!

2013-10-30
2013-10-06 1950 浏览
或者咁講, 要食好食既野一定要付出啲代價既,就正如我排左30分鐘隊, 加比蚊咬左兩啖一樣...由於已經係5月既時候食, 所以真係唔記得哂啲食物既名,不過食物既美味程味就記得好清楚, 所以上個禮拜仲帶左兩個朋友仔一齊再去食過...總括黎講, 全部都好好食, 但我尤其喜愛佢既烏冬, 彈牙得黎又有少少林林地...(本人特別酷愛林面, 哈)
或者咁講, 要食好食既野一定要付出啲代價既,
就正如我排左30分鐘隊, 加比蚊咬左兩啖一樣...
由於已經係5月既時候食, 所以真係唔記得哂啲食物既名,
總括黎講, 全部都好好食,
2013-05-07
2013-09-22 1539 浏览
差唔多成年冇去萬豚屋,估唔到而家都仲有人排隊...結果排左超過半個鐘先入到去,仍然係一個鐘內要交枱。我叫咗沖澠風湯豚肉手打烏冬($78),佢同石燒手打烏冬既分別係沖澠風既湯係比較濃味。今次啲菜苗夠哂多,令啲煙韌既烏冬更有口感。本來去期待佢打落去o個隻蛋,諗住趁個蛋黃未熟即刻撈上黎可以食到半熟蛋黃,但搵極都搵唔到...食到一半佢先出現但當然已經熟咗其實萬豚屋不嬲都唔係驚為天人既好味,但係自己就點都有條癮要再去...因為幾鍾意佢個湯同埋佢啲入口即溶既肥豬肉。況且近排周圍都興食拉麵,比較鍾意食烏冬既我已經好難搵到人陪我食烏冬....不過呢次之後應該好一段日子都唔會再食萬豚屋喇。
沖澠風湯豚肉手打烏冬

2013-09-16
沖澠風湯豚肉手打烏冬
2013-09-19 1134 浏览
話說同朋友睇戲  就順便係尖沙咀醫肚本身怕呢間野超多人排隊食唔到  朋友去左攞位先朋友話唔係好耐  我諗三個字左右就有位了入面地方唔算好大  除左卡位以外既枱都略為迫左少少食物方面黎呢間野  我就梗係嗌石頭鍋烏冬啦  價錢為$78味道唔錯  石頭鍋自然好夠熱辣辣好味道可惜烏冬來說好味但唔夠彈牙  所以有少少失望不過總體黎講係好食既 而朋友就逆其道而行  偏偏要嗌飯食因為我無食過所以唔知咩味但朋友就話都OK  但係咖哩汁就係普通罐頭開出黎咁既咖哩味無咩特別上菜都叫快手  所以食左一個鐘到走左了畢竟店唔算大間又有人等位  有時又真係唔好意思食完仲坐咁耐既ANYWAY  價錢唔算貴  野食都唔錯  行開尖沙咀可以一試
話說同朋友睇戲  就順便係尖沙咀醫肚

上菜都叫快手  所以食左一個鐘到走左了
2013-09-17
石燒上級豚肉手打烏冬
2013-09-16 719 浏览
OPEN RICE好評閱後與友人試試.  到餐廳後只需等候了數分鐘.  ORDER了香味照燒雞翼,黑椒汁煮大蜆, 一口上級豚肉燒,及黑担担厚切豚肉手打烏冬.  一口上級豚肉燒及照燒雞翼偏咸及油膩, 黑担担厚切豚肉手打烏冬湯過濃像芝麻糊, 豚肉多肥膏, 手打烏冬一點也不像手打, 跟超市賣的手打烏冬差不多.  黑椒汁煮大蜆味道還可以.  整體上味道外觀麻麻.  最大問題是洗手間, 很DIRTY及有臭味, 非常惡劣. 地磚也過滑, 要非常小心走動.   另一提的是當晚等候其間突然下大雨, 大部份輪候的客人都沒有雨傘, 但店員因還差數分鐘才開門營業,沒有顧及在外等候的客人!  經過一輪交涉後才肯開門讓客人進入.

2013-09-15
2013-09-13 448 浏览
男朋友帶左我去一間食日本菜*萬豚屋*坐落尖沙咀。晚市開6點,傳聞6點前已有人排隊,我們都早到但已有好幾人排緊..……好彩都唔係等好耐,約10 分鐘已經有位座坐低之後我地點左幾樣主打野黎食,因之前已做了功課,分別有蟹肉野菜沙律,一口上級牛肉,原味炸豆腐,同埋豬手手打烏冬,首先送黎係蟹肉野菜沙律,蟹肉有好多,而且野菜都好新鮮加上酸酸地食左仲開胃左,一口上級牛肉,送到黎見買相都好普通,不過食落口就完全好唔同,好多肉汁,根的部位好煙韌,,,原味炸豆腐,豆腐表皮炸得都好香口,唔油,可算健康。最後食係手打豬手烏冬,,食左都忍唔住口要讚一下 佢地手打烏冬好彈牙,D湯好濃,豬手都好入味,好好味~最後再來黑胡椒煮大蜆,這種煮法都算小見,胡椒分量剛剛好今餐我地都食得好飽同好滿足,本來仲想食,因還有很多好味???,但個肚唔爭氣,今次食完之後我都會介紹比身邊朋友仔^0^

~最後再來黑胡椒煮大蜆,這種煮法都算小見,胡椒分量剛剛好

题外话/补充资料: 溫馨提示;多些人可叫多些嘢一齊
2013-08-25
庆祝纪念
生日
  • 蟹肉沙律
  • 手打烏冬
2013-08-13 173 浏览
到過万豚屋的食客都知道,在繁忙時段去食晚飯都要排長龍的今次特意約朋友晚一點,在9:15pm才到,真的好彩,不用多等就入坐不過後悔的事發生了點菜時待應生告訴我們招牌菜式中:醬油豬手,黑椒汁煮大蜆.。.。.。.都賣完了沒法子,點了些比較少吃的,有:赤麵豉蟹肉青瓜,雪國海鮮凍稻庭烏冬,黑担担厚切豚肉手打烏冬,傳統風味炸豆腐及照燒上級牛肉飯,然而水準依然高但今次要讚的是,最後上枱的照燒上級牛肉飯.在食完前面4道菜後,已經有飽滿的感覺,但當一上照燒上級牛肉飯時,一股燒牛肉香氣撲鼻,頓時食肉大增部份微微燒焦的牛肉,不但沒有乾硬感覺,反而是香脆的口感,其它就保存其濃郁牛肉味,再加上照燒汁混和香飯,大窩的飯,瞬間搶著吃光了
到過万豚屋的食客都知道,在繁忙時段去食晚飯都要排長龍的
不過後悔的事發生了
题外话/补充资料: 其實很多名店,招牌菜當然做得好,但餐牌其它食品就不一定仍能保持水準,這方便万豚屋就做得好.
2013-08-08
  • 黑担担厚切豚肉手打烏冬
  • 照燒上級牛肉飯
2013-08-09 103 浏览
終於都再食到、再的起心肝排隊上次某星期五晚上排左四十五公鐘、今次星期日排左四個字咋!! 叫番一樣既野、黑芝麻豚肉手打烏冬翻去餐牌後面、會發現某幾款烏冬、有得擇稻亭烏冬、或手打烏冬個職員話手打就粗點厚身既、稻亭就幼身既等都要大約十五分鐘有得食、哇!煲內既湯不停係度翻騰、湯真係好結、就好像真係食緊芝麻糊 隔左一陣食到一半、都仲有幾滴湯係度翻騰!豚肉多肥膏、但都好林好厚身、都有好幾件我同朋友飯前叫做吃左點小食、佢話飽到嘔、我就剛剛好其實整體份量唔多嫁、係男仔一定唔夠食我上次飯前無打底係食完仲唔夠囉!
終於都再食到、再的起心肝排隊
上次某星期五晚上排左四十五公鐘、今次星期日排左四個字咋!!

叫番一樣既野、黑芝麻豚肉手打烏冬

翻去餐牌後面、會發現某幾款烏冬、有得擇稻亭烏冬、或手打烏冬
個職員話手打就粗點厚身既、稻亭就幼身既

隔左一陣食到一半、都仲有幾滴湯係度翻騰!
豚肉多肥膏、但都好林好厚身、都有好幾件
我同朋友飯前叫做吃左點小食、佢話飽到嘔、我就剛剛好
其實整體份量唔多嫁、係男仔一定唔夠食
我上次飯前無打底係食完仲唔夠囉!

2013-08-04
2013-07-07 180 浏览
今天和男友終於來到了我們可以計劃了很久,終於找到時間來這裡吃一頓啦~~~~~因為我記錯了,以為這裡不可以訂位子所以到了萬豚屋,就只可以在外面排隊現在外面天氣又熱,感覺都不能呼吸了!!!排了差不多20多分鐘,終於等到位子了而且還是卡位 也太lucky了吧!!!和男友吵吵鬧鬧的在想要點什麼東西吃......都餓壞了最後我們點了蟹肉野菜沙律,海鮮薄餅奄列,我點的是石燒厚切豚肉手打烏冬,他點了香辣麵豉海鮮手打烏冬。首先上的是蟹肉野菜沙律份量不太大,但是給2個人吃,份量剛剛好~~~沙律上的蟹肉很新鮮,吃得到甜甜的海鮮味每吃到一口,都有蟹肉,感覺太美好了而且這個醬是比較酸酸的,非常適合當餐前沙律,簡直令人胃口大開!!然後是石燒厚切豚肉手打烏冬用石鍋上的手打烏冬,好吸引人呀整個湯頭都是白白的,好像熬了一個非常厲害的湯頭看到沒有!!貨真價實的厚切豚肉!!厚切的程度,快要1cm了吧~~我到的時候,有小驚訝了一下!!手打烏冬很順滑,一下子就吞到肚子裡去了~~湯頭很濃郁,就感覺用了很多豬骨熬的一樣然後那個厚切豚肉,弄得非常軟爛,超級好吃啦整碗都非常好吃,不過湯有點油膩喔!然後上的是香辣麵豉海鮮手打烏冬當天我
今天和男友終於來到了
我們可以計劃了很久,終於找到時間來這裡吃一頓啦~~~~~

因為我記錯了,以為這裡不可以訂位子
所以到了萬豚屋,就只可以在外面排隊
現在外面天氣又熱,感覺都不能呼吸了!!!
排了差不多20多分鐘,終於等到位子了
而且還是卡位
也太lucky了吧!!!
和男友吵吵鬧鬧的在想要點什麼東西吃......
都餓壞了

首先上的是蟹肉野菜沙律
蟹肉野菜沙律
份量不太大,但是給2個人吃,份量剛剛好~~~
沙律上的蟹肉很新鮮,吃得到甜甜的海鮮味
每吃到一口,都有蟹肉,感覺太美好了

而且這個醬是比較酸酸的,非常適合當餐前沙律,
簡直令人胃口大開!!

然後是石燒厚切豚肉手打烏冬
石燒厚切豚肉手打烏冬
用石鍋上的手打烏冬,好吸引人呀

整個湯頭都是白白的,
好像熬了一個非常厲害的湯頭
看到沒有
!!
貨真價實的厚切豚肉!!
厚切的程度,快要1cm了吧~~
到的時候,有小驚訝了一下!!
手打烏冬很順滑,一下子就吞到肚子裡去了~~
湯頭很濃郁,就感覺用了很多豬骨熬的一樣
然後那個厚切豚肉,弄得非常軟爛,超級好吃啦

整碗都非常好吃,不過湯有點油膩喔!

然後上的是香辣麵豉海鮮手打烏冬
香辣麵豉海鮮手打烏冬
當天我吃不了太辣的東西,所以我就只可以嚐一下湯頭

不過味道好吸引人喔
香辣麵豉海鮮手打烏冬
男友翻出來給我看了~
這一碗裡面的料也太多了吧

單單是蝦子,就有3隻喔xddd
湯頭還真的是蠻辣的 (我最怕餐廳菜單上說的是香辣,結果一點都不辣)
不過那一種是可以讓人一口接一口的喝湯頭
太好吃了啦~~
下一次我決定要點這個!!!

最後上的是海鮮薄餅奄列
海鮮薄餅奄列
這個餅皮是用蛋做的,而且做得很厚的感覺
不過吃了一口的時候就發現原來是中間放了蟹柳。
除了蟹柳以外,我好像沒吃到什麼其他的海鮮耶,
而且味道也很普遍,
比較令人小失望了點。

不過總體來說,這是一間非常好吃的餐廳。
男友說這讓我等半個小時也是非常值得的,而且他馬上推薦了姐姐去吃喔
题外话/补充资料: 要去吃的時候,記得要事先訂位子,等的時間會縮半!
2013-06-23
蟹肉野菜沙律
香辣麵豉海鮮手打烏冬
非典型港式烏冬店;熱石鍋令烏冬太淋;湯底味道不倫不類;烤雞扒丼雞肉很鞋;珍珠飯粒質素一般。不推介。Very unorthodox pork bone broth;Udon in hotpot rendered it extremely soggy;Ventilation needs improving;Huge queue for some reason.Not recommended.KiMOCHI:There is always a huge queue outside this shop and my wife was eager to try this since she first arrived in Hong Kong. We came here for an early lunch on a weekend to mak sure we get seats. (Un)lucky for us, we got a table immediately.Decor: The small wooden tables and wooden chairs were closely
非典型港式烏冬店;
熱石鍋令烏冬太淋;
湯底味道不倫不類;
烤雞扒丼雞肉很鞋;
珍珠飯粒質素一般。
不推介。

Ventilation needs improving;
Huge queue for some reason.
Not recommended.

KiMOCHI:

Decor: The small wooden tables and wooden chairs were closely packed together. Typical HK, suburbs style Japanese eatery 10-15 years ago (Hong Kong has much improved since). Tacky decor. Not a place I'll recommend for a romantic date.
Ventilation was bad. We could smell the burnt smell of the stone pot containers coming from the gas stoves in the kitchen.
More about these stone pots later....

Menu:

Essentially udon or rice with pork, beef or chicken:
Ranged between HK$60-66.

Limited drinks selection: yuzu honey , lemon tea, hot & cold coffee and soft drinks.

We ordered their signature item, "Deluxe Pork Bone Udon in Hot Pot" and the "Grilled Chicken Don".

Mochi No.1
A large amount of uncooked sprouts unknown to me (according to other reviews, it's bean sprouts(?)). It has a very strong grassy taste.

The four large pieces of pork chunks felt like leftovers from double-boiled soup. To be fair, those were soft and easy to eat and rather filling.

Udon: Too soft and bland. Even those at Jika Udon is better. If you like udon, I suggest you try Imasuke at Tai Kok Tsui or Marugame at TST.
The whole point of using a stone pot is to maintain heat over a longer period of time after the food is taken away from the original heat source. In other words, the food is still cooking. This method is not recommended for easily overcooked food (seafood/steaks). Restaurants frequently get it wrong (even NOBU).

Imagine serving a bowl of ramen or even an instant noodle inside a stone pot. This will render all the noodles extremely soggy in no time. Not a very good idea.

Broth: Extremely strange. I could feel the use of concentrated soup cubes, I can't rule out the use of pork bones in the process though. Might even have some chicken soup in it. Very atypical Tonkotsu - not Chinese style and definitely not Japanese style. Very strange.

Even more strange with sweet corn and a raw egg added to the broth. I don't mind that - that's how I make my lunch sometimes if my wife is not at home.

I'm not very sensitive to MSG but I felt fairly thirsty afterwards.

Chicken don:
The rice used was not Japanese rice. Not very good quality at all. It would have been better if they had used simple Jasmine rice instead.

Chicken pieces were dry and bland. The skin was crispy though.
The raw bean sprouts (?) were even worse in the rice than in my udon (at least the residual heat from my soup could cook it somewhat.)

You see a similar type of veggies in Japanese cuisine but that's called "kaiware daikon". It doesn't have the strong grass taste present like those we had here. Perhaps Mochi Cafe may wish to try that instead.
My wife was quite unhappy about this bowl of rice.

kiMOCHI warui:

HK$151 for two. Pricey for such quality.
Definitely not a restaurant that I would spend time queuing for.
If you are still curious, then I suppose the udon might be better than the rice.

Mochi cafe: Not recommended.

题外话/补充资料: 很多人都知 「気持ち」的意思 「感覺(良好)/舒服」, 但「気持ち悪い」則指 「感覺不好」或「核突」。 For various reasons, most people in HK knows some Japanese vocabularies. "Kimochi”(気持ち) is one of those words . "Kimochi warui" (気持ち悪い) maybe less well known. It means "feeling bad" or "disgusting".
2013-06-06 40 浏览
晚上九時多, 走到萬豚屋, 店外仍有食客排隊等候入座...石燒豬軟骨手打烏冬--端上時, 石碢內奶白色的豬骨湯底, 仍然是熱騰騰的翻滾著, 豬骨湯味濃郁帶甜, 這個湯不愧是整個烏冬的主角, 至於烏冬則爽口彈牙, 而豬軟骨腍身入味, 頗大塊, 數量大約有三至四塊, 忘記湯中有隻半熟雞蛋, 拿起的時候已經熟透, 下次一定要早一點品嚐 咖哩上級豬扒飯--賣相不錯, 份量適中, 吉列豬扒外面金黃, 炸得頗為脆口, 略嫌炸粉多一點, 以致外皮厚一點, 豬扒本身有肉, 不肥膩, 有肉汁和肉味, 味道不錯, 飯是用上珍珠米, 不過飯身偏軟, 不是粒粒狀, 咖哩普通, 有咖哩香味, 咖哩入口淡, 不甜又不辣, 整個飯最差的地方是上卓的時間, 食物已經偏凍, 恰好跟以上的石燒豬軟骨手打烏冬形成強烈對比
晚上九時多, 走到萬豚屋, 店外仍有食客排隊等候入座...

2013-06-05
  • 石燒豬軟骨手打烏冬
2013-05-05 29 浏览
尖沙咀係多嘢食, 但就係無食過依間咁高分的日本麵, 聽過好多人排隊的, 果然真係.........我都等咗30分鐘才入到去........為咗爭取時間, 門口等位時, 上去OPENRICE睇下食評揀定先^^入到去第一時間9秒9落單, 等咗20分鐘左右麵到了, 賣相好OK, 味道都幾好, 可能食開豬骨湯底, 所以我都係鐘意"濃湯厚切,豚肉烏冬"濃湯厚切豚肉烏冬: 好鮮味, 奶白色湯底, 湯和肉味好分明香辣麵鼓石燒豚肉: 湯太鹹, 蓋了豚肉味香炸北海道鮮蠔: 炸後無鮮味, 一般, 但不油膩

濃湯厚切豚肉烏冬: 好鮮味, 奶白色湯底, 湯和肉味好分明
香辣麵鼓石燒豚肉: 湯太鹹, 蓋了豚肉味
香炸北海道鮮蠔: 炸後無鮮味, 一般, 但不油膩
2012-09-16