餐厅: 華星冰室 (筲箕灣東大街)
资讯:

2014-09-16 1711 浏览
是日要預早慶中秋,午飯時段再來到位於東大街的華星冰室,由於我們一行五人,所以需要等好一陣子才安排到座位。想不到今次竟然坐在上次光顧的位置,非常巧合!今次各人點了多款不同的食品,這樣便可以試多一點美食呢~今次來了個新嘗試,吃了豬扒炒意粉($41)。呈棕色的意粉看起來很油膩,但吃起上來非常彈牙爽口,是可以接受的程度,而事先切成一件件的豬扒肉質嫩滑,配上洋蔥和香蔥特別香口,不俗!長輩推介這裡的軟硬沙嗲牛肉包($23)。包的表面烘得金黃,熱噴噴,帶點甜味,口感鬆軟。而中間夾著沙嗲牛肉片,味道比較濃,未必人人能接受,但配上旁邊的蕃茄和青瓜片可以減低油膩感。另外還試了魔鬼潛艇。原以為是用法包送上,原來是跟沙嗲牛肉包很相似,只是中間的餡料不同。切開成兩份的麵包同樣用牙籤固定,包面依然烘得金黃。但今次的餡料則換上厚厚的司華力腸和芥末,味道不錯,不過既然已經試過類似的沙嗲牛肉包,魔鬼潛艇的驚喜不大。同行家人還點了兩份最抵食的常餐。吃完之時其實有點意猶未盡,但見今餐已經吃過很多肥膩的食品,還是等下次再嚐吧!離開時已經接近下午茶時間,從電車上望下去、聽著叮叮的電車聲,我還會再來的,華星冰室。
今次各人點了多款不同的食品,這樣便可以試多一點美食呢~
豬扒炒意粉
軟硬沙嗲牛肉包
魔鬼潛艇
同行家人還點了兩份最抵食的常餐。
题外话/补充资料: 店員們都很有耐性,值得一讚。
2014-09-06
豬扒炒意粉
軟硬沙嗲牛肉包
2014-08-20 1733 浏览
華星冰室,彷如明星代言之食店,一直以為名過於實,只靠名人效應。若非朋友介紹,難以吸引我入店。之前沒收集資料,隨便點了魔鬼豬仔包,$23試下一個希望。端上來的豬仔包,沒有明星的外表,咬下去,發覺這般口感很特別,真的與眾不同~!!豬扒熱辣辣,鮮製的明證、wasabi醬汁,刺激味覺和鼻腔,有點久久不散、包是脆的,表層像酥皮般,一咬即散。這個份量,也算滿意,不會太細份縱使伙計不是sell親切(或者他們根本不是行親切的路線),服務沒有給賓至如歸的感覺。但情人眼裡出西施,魔鬼豬仔包的味道彌補了不足。補充: 近3時用餐,店內仍有許多位,下次可考慮平日下午茶時間嘗嘗其他招牌菜~!

之前沒收集資料,隨便點了魔鬼豬仔包,$23試下一個希望。

這個份量,也算滿意,不會太細份

魔鬼豬扒包
2014-08-13
魔鬼豬扒包
2014-08-12 1318 浏览
第二次光顧了,上次沒有機會品嘗校長多士,今次終於叫了$25,再加一個常餐跟友人share,飲品選擇了熱牛奶,因為上次已經嘗了招牌奶茶,所以今次試別的。熱牛奶太過奶了,奶味太重不太適合我校長多士. 味道不錯,有香濃的黑松露味道,烘得剛剛好,好香好脆,不過好像乾了一點。厚多士一直都是我的最愛,有香香的牛油已經塗上,增加了香味,火腿蛋只是一般貨。
熱牛奶太過奶了,奶味太重不太適合我
2014-04-23
2014-07-23 1668 浏览
夏日炎炎不宜外出,但眼見電腦保用期快到,惟有大長征到筲箕灣的維修中心。既然難得來到筲箕灣,我事先做足功課,與baka到近電車路的華星冰室嚐嚐港式特色。因有親人住筲箕灣附近,所以我對這裡的餐廳都略有認識,華星冰室的大名也早已聽聞過,原打算在去書展前在灣仔的分店用餐,但假六下午理應很多人,還是在筲箕灣悠悠閒閒吃午餐較好!去到時大概12點,前面有4-5名食客在排隊,侍應走上前詢問我們人數,大約等了15分鐘便能入座。在等候的時候我和baka也不忘在外面討論想吃的食物。我們被安排到最裡面的卡位位置,要跟另外兩名食客搭枱,不過環境不算太擠迫,可以接受。餐廳裡有很多佈置,當中不乏有名藝人的簽名海報和留言。落單後不久食物便陸續送到。我們點了一個常餐($38)。首先送到的是叉燒通粉。記得小時候到茶餐廳吃早餐時總會有叉燒意粉或通粉的選擇,不過近來選擇中以火腿通粉或雪菜米線佔大多數,今次再嚐這款平凡的叉燒通粉卻使人感觸不已。通粉送到時還未看到當中的叉燒,原來全部都被通粉蓋住了。叉燒通粉很難煮得特別,略嫌份量不足,不過通粉質地和味道很有家的感覺。跟餐還有火腿炒蛋和牛油多士。炒蛋不算很滑和特別,但牛油多士烘得超
餐廳裡有很多佈置,當中不乏有名藝人的簽名海報和留言。
叉燒通粉
落單後不久食物便陸續送到。我們點了一個常餐($38)

叉燒通粉
通粉送到時還未看到當中的叉燒,原來全部都被通粉蓋住了。
火腿炒蛋和牛油多士
跟餐還有火腿炒蛋和牛油多士。炒蛋不算很滑和特別,但牛油多士烘得超好吃!
牛油多士
已滲透進多士裡的牛油與多士配合得天衣無縫,烘得金黃,外脆內軟,好好味.
校長多士
來到華星不得不試招牌:校長多士($25)。之前看過雜誌和電視節目介紹已經很想吃,校長多士跟「校長」一樣,年年廿五,永不加價。

校長多士其實就是黑松露芝士多士,以這個價錢來說可謂非常抵吃。
校長多士
校長多士總共有四塊,多士上鋪有滿滿的黑松露醬和芝士,相當足料。將兩片多士拉開可以見到有很多芝士絲,有點像西餐的pizza。
校長多士
送到時非常熱辣,多士跟常餐的多士一樣烘得金黃鬆脆,與鹹鹹的黑松露醬和芝士相得益彰,很好味!
凍奶茶
跟餐選了凍奶茶,但味道有點偏甜,正常茶記水準。
紅豆冰
另外還額外點了紅豆冰($25)
紅豆冰
雖然沒有之前廣成冰室的尖三角紅豆冰來得特別,但勝在夠足料,杯裡有滿滿的紅豆,不會只得淡淡的奶味,在這種酷熱的天氣下最好作解暑之用。

原以為華星冰室這麼有名,其服務態度未必親切有善,但意外地侍應們的說話方式很風趣,而且上菜速度,味道不俗,環境也比想象中舒適,有機會到筲箕灣值得為其美味的多士一試!
2014-07-19
牛油多士
2014-07-20 1029 浏览
今日同朋友去石澳bbq,難得入筲箕灣唸住周圍行下順便去華星食個tea。兩點去到門口已經有一條人龍,不過唔算太多人大概十個到,等左一陣就入到去。店入面裝修幾特別,好有懐舊feel。校長多士分開左四份,松露同芝士滿佈係多士上面,每一啖都食到好香濃既松露同芝士味,好香好好食,松露同芝士好夾,塊多士好軟熟,一試難忘,一定會再尼食!炒蛋多士一大份炒蛋係多士上面,蛋味香濃,好滑,入口即融。多士烘得岩岩好,配埋啲炒蛋好正,口感一流!常餐有叉燒意粉,牛油多士,火腿同煎蛋,煎蛋可轉炒蛋,不過隻蛋就細少少冇炒蛋多士咁多。牛油多士幾厚烘得好好食。

炒蛋多士

常餐

• 炒蛋多士
2014-07-03 999 浏览
可能好耐冇去過港式茶餐廳食野,平時見到一般都係充滿遊客既市區茶餐廳,突然慶起去呢間度排下隊,希望搵番下童年回憶,未見舖位先見龍尾,排左約25mins, 兩個人叫左一個常餐(叉燒意粉,多士,火腿炒蛋,凍寧茶),散叫左一份校長多士, 沙爹牛肉米,凍奶茶。先講個炒蛋,真係好滑好好好味,加塊火腿,放係塊外脆內軟既多士上面,真係好好味!跟住黎個沙牛米,都係超讚,用左應該係銀絲米既幼米,重俾埋包調味油你自己落,沙牛又淋又入味,好味!校長多士好有驚喜,係芝士焗黑松露醬,搽到滿晒係塊外脆內軟既多士上面,都係好好味!總知食完之後覺得成個人都開心晒!一定會等冇咁多人既時候再去食!
2014-06-29
  • 常餐
  • 沙爹牛肉米
  • 校長多士
東大街咁多選擇 最後都係揀左華星 11點9 仲趕得切食早餐!😁早餐$32 8分火腿通粉炒滑蛋走油多士熱朱古力火腿通先上 望住金黃色霧住白煙嘅通粉 本身唔係好肚餓嘅我 頓時食慾大開  通粉質地chewy 軟硬適中 有咬口!☺️湯底係淡淡粟米忌廉雞湯 是女人的浪漫!鋪上一大把火腿絲 非常滿足!食左兩啖多士就黎啦 當然要襯熱食!炒滑蛋夠滑 有蛋味 但如果再生少少就更合個人口味啦! 多士走了油 因為知道炒滑蛋嘅熱量都唔少!但冇減少佢嘅美味度! 因為佢係烤得熱哄哄 金黃色嘅厚多士!!! 外脆内軟 足夠嘅高度令佢非常鬆軟 每一條邊都非常脆 加埋滑蛋 香脆美味!食完一塊第二塊仲熱嫁!最大嘅敗筆就係杯熱朱! 唔夠濃味.... 不過整體黎講非常滿足 食物質素沒有比灣仔總店「信」色, 相反, 我更喜歡呢度! 冇左灣仔果種壓迫感,坐多陣都唔好意思嘅感覺! 坐得舒服 亦食得舒服! 店員亦都好nice 同街坊有講有笑 有效律得黎亦好有禮貌! 係開始你美好一日嘅好地方!

東大街咁多選擇 最後都係揀左華星
11點9 仲趕得切食早餐!😁
早餐$32 8分
火腿通粉
炒滑蛋
走油多士
熱朱古力

食左兩啖多士就黎啦 當然要襯熱食!
炒滑蛋夠滑 有蛋味 但如果再生少少就更合個人口味啦!

最大嘅敗筆就係杯熱朱! 唔夠濃味....

係開始你美好一日嘅好地方!
2014-06-24
$32 (早餐)
  • 火腿通粉
2014-06-02 852 浏览
炒蛋好滑,半生熟仲有蛋汁漏出黎,好滑個通粉個湯應該係特製,但過鹹,唔好食點了校長多士,好香黑松露菌味,芝士係pizza 個種!熱辣辣,好味👍👍👍本身覺得$25好貴,但食完覺得好抵
炒蛋好滑,半生熟仲有蛋汁漏出黎,好滑
個通粉個湯應該係特製,但過鹹,唔好食

本身覺得$25好貴,但食完覺得好抵
2014-05-28 749 浏览
這間餐廳已食過無數次,食物ok,但今日真噪,因每次食都要排隊,所以我和仔仔早少少落去,我地total三個人,我老公之後到,但排到我的時候竟然唔入得,原因係我唔齊人,平時去其它食店過半數人便可入得,足足等了半小時,又熱.去其它食店己食完,下次我不會再去.
题外话/补充资料: 如果真係人齊先入得,應該有牌說明或店員清楚說明,無謂讓客人呆等, 過咗半數人點解都重要等? No customer service, too bad!
2014-05-25
2014-05-19 994 浏览
其實小妹好日都不會日光日白路過筲箕灣,通常宵夜時份才會出沒。通完頂考完試,約了兩點睇醫生,時間只餘半小時,有甚麼來得快,吃得飽?沒錯,一打開openrice,華星兩字頓時映入眼簾。也許自小對食沒太大要求,冰室算是我鍾情的食堂之一。而且上次跟大少出征過灣仔華星,味道不錯可以encore。所以沒有任何猶豫,“一位吾該!”甫坐下,照舊常餐吧!反正今天的要求是要“快”。我點的是叉燒通粉,炒蛋,熱奶茶。落單後三分鐘,香濃滑熱奶茶來到面前。來冰室飲奶茶是常識吧!即使眼前的奶茶肥得要命,一次半次當然要好好品嘗啦。奶和茶的黃金比例非筆墨能夠形容,令人回味。呷罷一口奶茶,我的常餐朋友也到齊了。叉燒通稍微咸了點,但炒蛋一如既往的滑。火腿則普通沒特別。最高興的是這陣子紅爆的“你厚多士”啦!薄薄的牛油配上鬆化厚多士是正的。吃完剛好飽了,剛好夠鐘看醫生,時間配合得天衣無縫。不過,下次再來可能要數個月後了。
沒錯,一打開openrice,華星兩字頓時映入眼簾。
  • 常餐
2014-04-22 858 浏览
見朋友幫襯左好多好多次,自己就食左幾次咋,次次都係常餐,無試過佢其他野,今次真係要試下,平時佢d炒蛋已經夠哂滑,份量又真係十足。今次試下佢好出名既野校長多士,朋友都係食豬扒包,佢就好快有得食,可能我個個要焗,所以就等耐d,等左一陣終於都有得食,賣相都錯,d芝士真係想殺死我,好多好多,最緊要係用厚多士,不過鋪滿左黑松露醬係上面就影響左少少賣相,不過都無計佢顏色係咁,成個多士都好香菌香,加埋芝士又多,好濃既口味,不過成份食哂又唔會話太膩, 最緊要係個多士咁料係上面都仲夠脆,平時有料既多士焗完通常都會無咁脆,最緊要係佢價錢夠公道,絕對係茶餐廳價錢,高品質享受。整體黎講,佢D裝修其他野睇落都好乾淨,加埋d野食質素真係無得彈。

2014-04-20 750 浏览
我最中意食炒蛋。每到有常餐的茶記,就會比較下其他茶記曾食過的好好味炒蛋~~~~今日同同學們來華星食午餐,每逢午飯時間,人流都好多,來得快也走得快,依D就系快餐文化.我叫左個常餐-炒蛋 叉燒通粉叉燒半肥瘦,好食~雖然香氣由存,但系對於我黎講就岩岩好~半肥瘦叉燒。整體都不錯的.這碗通粉份量似大,但系實際就少左少少…唔駛一陣間就食完,(如果通粉份量可以多D就更好~~')炒蛋火腿多士多士烘得岩岩好!!金黃色表皮,再配厚身多士,正~~~牛油早就幫塗系多士入面,牛油香一入口,就令人想再食多啖~。主角炒蛋!..黃黃色的炒蛋,賣相就已經幾吸引下吃~~炒蛋已經滑入喉嚨~ß依個就系頭啖炒蛋的感覺然後再將炒蛋+鬆軟的多士,配合食埋~~~~WOW~~~簡直就系正~值得推薦~~~~
我最中意食炒蛋。
我叫左個常餐-炒蛋 叉燒通粉
整體都不錯的.
炒蛋火腿多士
多士烘得岩岩好!!金黃色表皮,再配厚身多士,正~~~
牛油早就幫塗系多士入面,牛油香一入口,就令人想再食多啖~。
主角炒蛋!..
黃黃色的炒蛋,賣相就已經幾吸引下吃~~
炒蛋已經滑入喉嚨~ß依個就系頭啖炒蛋的感覺
然後再將炒蛋+鬆軟的多士,配合食埋~~~~WOW~~~
簡直就系正~
值得推薦~~~~
2014-04-06 872 浏览
呢間算係我食過最好既一間既冰室入得黎大部份都係叫常餐多士,滑蛋火腿,又燒意粉最正係多士同滑蛋滑蛋好夠滑牛油多士燶燶地先好食叉燒幅圖見唔到,肥瘦都適中份量唔算太多,不過岩岩好午餐岩哂三十幾蚊亦抵食推薦,會再食
呢間算係我食過最好既一間既冰室
入得黎大部份都係叫常餐
多士,滑蛋火腿,又燒意粉
最正係多士同滑蛋
滑蛋好夠滑
牛油多士燶燶地先好食
叉燒幅圖見唔到,肥瘦都適中
份量唔算太多,不過岩岩好
午餐岩哂
三十幾蚊亦抵食
推薦,會再食
2014-03-27
2013-12-31 1028 浏览
看openrice食評推介柴灣的一間冰室·尋找到漁灣邨·但終於過門而不入·因為有點被驚嚇·點解在住宅樓下的冰室隣舖是豬肉舖·點解會這樣詭異·明明步行十數步有漁灣街市·為何一間賣生豬肉的會位處民居之下·冰室之旁·感覺似乎不衞生·打消了光顧念頭·(我都幾醃尖·有潔癖·不光顧不衞生的店·這冰室是無問題·只是本人的個人感覺)·但今天很想吃冰室的早餐(冰室同茶餐廳是有分别的·冰室食物精緻一點·茶餐廳是比較粗糙的·冰室地方乾淨·但大多數的茶餐廳是比較污糟的·所以我很少幫襯茶記)·想起筲箕灣的華星冰室·於是乘地鐵前往·灣仔的華星吃過·印象一般·很久無幫襯·今天首次到這間筲箕灣分店·店内裝修唔錯·座位舒適·點了早餐·火腿通粉:通粉軟硬適中·湯底味道濃而味美·又夠熱·八分!炒蛋多士:多士不太脆·不是即烘即上·但可接受·炒蛋炒得很嫰·夾雜蛋汁·有蛋味·但吃出有上湯同炒·本身不太喜歡·較喜歡單純炒蛋·下次都是要煎蛋·(對這些嫩滑炒蛋不會驚喜·因為自己也可整到·只要炒蛋動作快就可以)·奶茶香濃·夠滑·唔錯·兒時屋邨樓下已有三間好的冰室·吃這種早餐很方便·可惜領滙出租給大集團·大家樂·大快活·很怕吃·只為填飽肚
過門而不入·因為有點被驚嚇·點解在住宅樓下的冰室隣舖是

但今天很想吃冰室的早餐(冰室同茶餐廳是有分别的·冰室食物
是比較污糟的·所以我很少幫襯茶記)·想起筲箕灣的華星冰室·
於是乘地鐵前往·

店内裝修唔錯·座位舒適·點了早餐·

火腿通粉:通粉軟硬適中·湯底味道濃而味美·又夠熱·八分!

炒蛋動作快就可以)·

奶茶香濃·夠滑·唔錯·

兒時屋邨樓下已有三間好的冰室·吃這種早餐很方便·可惜領滙出租給大集團·大家樂·大快活·很怕吃·只為填飽肚·同美食永遠是不等號·要追求那些年的味道·唯有靠這些稀少的冰室·

埋單時·見到一男子同一位長髮女子入内坐下·男子是DJ少爺占·
華星真是一間滿有星光的店·

2013-12-30
$32 (早餐)
2013-10-13 823 浏览
先前睇食平啲, 肥媽介紹筲箕灣街市, 所以特登遠征去睇吓.行到餓餓地, 又出動OPEN RICE APP, 最近係華星冰室, 就去試吓 (唔知點解, 食日行過灣仔都未試過).一開門, 見到成間鋪都係人, 原本打退堂鼓, 但都係問吓哥哥仔有無位, 估唔到角落頭仲有一張枱!爸媽各叫咗營養餐 同 常餐, 30蚊包嘢飲 + 多士 + 意粉, 抵到爆. 饞嘴阿爸話隻蛋好正.我就叫咗個校長多士, 初時以為係奶油多.點知嚟到係.... 估都估唔到... 松露多士, 廿五蚊, 真係抵抵抵
先前睇食平啲, 肥媽介紹筲箕灣街市, 所以特登遠征去睇吓.

饞嘴阿爸話隻蛋好正.

我就叫咗個校長多士, 初時以為係奶油多.
校長多士
题外话/补充资料: 校長多士要考你耐性, 食完成個常餐, 件多士都仲未到
2013-10-12