餐厅: 華星冰室 (克街)
资讯:

2010-02-09 6 浏览
硬係要同澳奶比較就無咩謂一間係港島區, 一間係九龍區一向鍾意食常餐類既野食今晚試左佢地既招牌常餐服務都算ok 快order 完唔駛半分鐘巳經上左多士/火腿/炒蛋多士普通熱,但夠厚同鬆軟,多d牛油會好d炒蛋可以再生d, 我覺得熟左少少火腿唔識分牛肉通真係似以前細個冰室食既style 最後杯凍奶茶係幾好夠茶味,不過下次要少甜先得好係好在o的伙計唔算好趕客, 唔會話食完野就好似趕住收你o的餐具咁, 俾眼神你叫你埋單過主絕對幫襯得過!
硬係要同澳奶比較就無咩謂
一間係港島區, 一間係九龍區
一向鍾意食常餐類既野食
今晚試左佢地既招牌常餐
服務都算ok 快
order 完唔駛半分鐘巳經上左多士/火腿/炒蛋
多士普通熱,但夠厚同鬆軟,多d牛油會好d
炒蛋可以再生d, 我覺得熟左少少
火腿唔識分
牛肉通真係似以前細個冰室食既style

最後杯凍奶茶係幾好夠茶味,不過下次要少甜先得
絕對幫襯得過!
2010-02-09
2010-02-09 9 浏览
華星冰室一間未去但facebook 上已有一個group 既餐廳一間為大家提供了很多話題既餐廳因為華星兩個字,所以同女朋友去了幾位老兄既服務叫好,即使轉枱都好聲好氣叫了一個常餐($27),有用心既炒蛋有清真牛既通粉有件多士,同火腿仲有杯很出名的奶荼日本牛奶做既奶荼同炒蛋都很好吃我至少覺得$27既常餐,食物質數算很好 最後,見到"單春迅贈" 覺得很好笑.
華星冰室
一間未去但facebook 上已有一個group 既餐廳
一間為大家提供了很多話題既餐廳

因為華星兩個字,所以同女朋友去了
幾位老兄既服務叫好,即使轉枱都好聲好氣
叫了一個常餐($27),
有用心既炒蛋

有清真牛既通粉
有件多士,同火腿
仲有杯很出名的奶荼

日本牛奶做既奶荼同炒蛋都很好吃
我至少覺得$27既常餐,食物質數算很好

最後,見到"單春迅贈" 覺得很好笑.
2010-02-08
  • 炒蛋
2010-02-09 11 浏览
呢間野得三個餐, 所以來來去去都係果幾味, 見好多人貼左相, 所以唔貼了叫左個常餐, 揀左牛肉意, 抄蛋, 熱咖啡抄蛋, 好好食, 係比一般茶餐廳好好多 A+火腿, 凍冰冰, 完全同個抄蛋唔夾 D-多士, 夠厚, 但牛油唔香, 令個多士失色, C-牛肉意, 普通, 湯同牛肉係比一般茶餐廳好 B-最impressive既係杯熱咖啡, 超澀 E-基本上果雙紙盒裝日本北海道牛奶係唔合適沖咖啡的,奶茶冇試唔知, 但用黎沖咖啡一定係超澀用果隻鮮奶只係賣卓頭, 跟本唔為杯咖啡著想
叫左個常餐, 揀左牛肉意, 抄蛋, 熱咖啡

抄蛋, 好好食, 係比一般茶餐廳好好多 A+
火腿, 凍冰冰, 完全同個抄蛋唔夾 D-
多士, 夠厚, 但牛油唔香, 令個多士失色, C-
牛肉意, 普通, 湯同牛肉係比一般茶餐廳好 B-
最impressive既係杯熱咖啡, 超澀 E-

用果隻鮮奶只係賣卓頭, 跟本唔為杯咖啡著想

2010-02-09
  • 抄蛋
2010-02-08 5 浏览
二月四日(星期四)今日本身想到華星冰室吃午餐,可惜公司有事要辦,所以唯有等待做完運動後,由銅鑼灣搭叮叮到灣仔吃吧!晚上時間,不用等位!其實位置不難搵的,整條街都是食肆,不過我倆就從未到過這條街!其實,早前,雜誌介紹時,已經吸引了我們,老公仔是楊千嬅fans,而我就喜歡張國榮的!都曾是華星的一顆星,加上它有澳洲牛奶公司的影子,不得不試吧!一進店子,聽到一把熟識的聲音,一望原來是澳牛的前員工...應該是吧!來到似做了manager般,作指導的工作!除此之外,其他網友說炒蛋很似澳牛!不止,運menu也似,也許明星都喜歡澳牛吧!寫著牛肉用清真牛肉,牛奶用北海道3.6!我們都點常餐炒蛋多士,第一啖是吃多士的,明顯地沒有澳牛的鬆軟!而且牛油不太平均吧!另一主角,炒蛋出場了,第一口感覺是啖了味道的澳牛炒蛋,老公仔說"它比普通茶餐廳做得好,但是比不上澳洲牛奶公司呢"...同意,特別是吃多幾口,有一啖小小的鹽,似乎未攪均呢!老公仔點了牛肉通粉,是想試清真牛肉,無錯,香牛肉味,比澳牛的好吃!有口感呢!我依然點义燒通粉,只說湯底都可以!通粉都不錯!都是一句比出面的茶餐廳做得好最後,飲品可以一拼與其他食物上!
二月四日(星期四)

寫著牛肉用清真牛肉,牛奶用北海道3.6!
我們都點常餐
最後,飲品可以一拼與其他食物上!檸茶都好有茶味!

雖然味道比不上澳洲牛奶公司,但是整體上都算滿意,加上裝潢佈置,都是值得一試!
仍然有改善的空間!
清真牛肉通粉
還是澳牛好
檸茶
2010-02-04
清真牛肉通粉
還是澳牛好
檸茶
2010-02-08
一聽到華星冰室..就好快咁去試左...點知d野食好款式好少...我同其他人一樣..都係叫左一個常餐...奶油豬仔...味道都ok...但d野食就真係平平無奇...同埋d位唔好坐...食完會好快想走..相信應該會隔一段時間先會再去..
2010-02-07
2010-02-06
華星冰室門口,好多車泊係個度
火腿炒旦多士加脆皮奶油豬仔
嫩滑牛肉通粉
奶味重左D既滑奶茶
重點介紹既牛肉同炒旦 可惜無影到我地用心炒旦
多士都幾厚 如果烘耐D燶D更好
奶油豬仔正
2010-02-05 25 浏览
這所以華星作生招牌的茶記近來人氣很強,故我也來襯墟,來吃個早餐,試試它說要做得很好的炒蛋奶茶,看看能否挑戰澳牛的地位。一入來這所茶記,左手面的牆全是往時華星的歌手的照片,奇怪的是沒有陳奕迅及許志安的,而數目最多的是哥哥的照片,仿佛想起一段歌,就在腦海浮現,但回過神來,也要點吃的,此處有早餐有常餐有營養餐,當然也可以點散件的多士及各式茶記的食物,而我也是普普通通要一個早餐好了,因為已經足以試勻炒蛋及奶茶。先來的是炒蛋多士,多士是厚身版的麵包烘成的,加上塗得夠多牛油,看起來確是不錯,可是多士最基本的要求外脆內軟就未算太好,多士外層絕對是可以再烘得脆一點,麵包包身也可以再鬆軟一點,但總體來說是合格有餘的;至於店家說要做得很好的炒蛋,看上去又是很不錯,份量夠大,果然吃下是非常之嫩滑及有蛋味,但不知是我黑仔還是怎的,第一啖竟吃到大粒鹽巴,加上整份炒蛋都是偏鹹,就算濃濃的蛋味也被幫不了什麼忙了。另外也有火腿通粉,也是一貫茶記的湯底,但濃度很高,而通粉用的是較為大粒的那款,內藏的湯更多,而通粉也是沒有出錯的煮得軟腍,吃起來味道不錯,有沒有那點切得幼幼的火腿絲也不相干了。此處用上北海道3.6的牛奶來沖

此處用上北海道3.6的牛奶來沖奶茶,究竟效果又如何呢?奶茶茶溫夠,但可以再熱一點的,也先嗅一下,有點茶香的,但不是非常之香,而奶香也還可以吧,然後再呷一口,入口確有茶味,但未談得上是入口甘醇、茶味香濃的那程度,幸而奶香夠,是用上3.6牛奶的優點吧,但也有其缺點,就是茶身不夠稠挺及滑,沒有用黑白淡奶的那麼順喉,而茶香的回甘及奶油的剩餘脂香也不足,似乎店家尚有大量的進步空間。

吃完也要上班了,其實也算好吃,但跟澳牛比,還是差了一點點,但在港島區來說,不想過海的,也可以一來嚐嚐,順便懷念那當年情,想至此,又湧出了一句,『今日我,與你溫馨再湧現,心裡邊童年稚氣夢未污染,今日我,與你又試肩並肩,當年情』,真的是耳熟能詳的訣歌啊!
以華星作生招牌的茶記,令人懷念當年情
左手面的牆全是往時華星的歌手的照片
有早餐有常餐有營養餐
此處用上北海道3.6的牛奶來沖奶茶
火腿通粉湯底濃度很高,通粉煮得軟腍味道不錯
炒蛋多士份量夠大
多士可以再鬆脆一點;炒蛋嫩滑及有蛋味,但就偏鹹
是用上3.6牛奶沖的奶茶奶香夠,但就不夠稠挺及滑
2010-02-05
$24 (早餐)
以華星作生招牌的茶記,令人懷念當年情
左手面的牆全是往時華星的歌手的照片
有早餐有常餐有營養餐
此處用上北海道3.6的牛奶來沖奶茶
炒蛋多士份量夠大
2010-02-05 28 浏览
早上要到「摩利」習泳,想想在哪裏吃早餐,知道近期人氣急升的「華星」,便慕名往這店吃個早餐。剛巧坐在張國榮的唱片封套下的卡位,早上九時許也差不多坐滿人,點了份早餐。火腿通粉,火腿切成絲,通粉不太腍,有咬口,湯底略鹹,炒蛋炒得很嫩滑,有蛋香,我不知「澳牛」炒蛋的水準如何,無從比較,但對這裏的炒蛋,已很滿意,牛油多士,夠厚,夾炒蛋吃也不錯,而奶茶方面,店方聲稱用北海道牛奶,奶味反而不及某些牌子淡奶濃,整體也合格。若然播放當年「華星」的歌曲,定必更令人陶醉。雖然餐牌款式不多,但單做慕名而至的,已應接不暇,相信有一定的吸引力。

$24 (早餐)
2010-02-05 18 浏览
華星冰室這陣子很紅, 有多位明星撐場, 宣傳推廣省了一大步.不像一般的茶餐廳, 這裡提供的食物比較少.大多數的顧客都是點常餐.把叉燒意粉轉了通粉,叉燒散散的,而且份量少.多士很厚,好味道.奶茶一般,沒有甚麼特色, 但幸好不會很澀.侍應生也算有禮貌,真的好像舊冰室的那些"伙計"的語氣..

不像一般的茶餐廳, 這裡提供的食物比較少.
大多數的顧客都是點常餐.

把叉燒意粉轉了通粉,叉燒散散的,而且份量少.

多士很厚,好味道.

奶茶一般,沒有甚麼特色, 但幸好不會很澀.

侍應生也算有禮貌,真的好像舊冰室的那些"伙計"的語氣..
黑白色為主,加上舊年代的間格
多士很厚
2010-02-03
多士很厚
2010-02-04 11 浏览
朝早黎食早餐都八成滿座第一感覺係D光好白menu 係同澳牛好似 炒蛋有蛋殻要扣分 可能師傅未訓醒係滑不過無澳牛噤鬆, gel gel地 係有DD距離的火腿通好鹹 多士厚身夠軟熟不過粒子大所以個面好鞋 澳牛好好多服務方面 都係噤啦 普通茶餐廳囉 去華康都係噤架啦有人望住「單春迅贈」塊鏡研究好耐突然矛塞頓開同我講:啊~ 原來係噤解!係囉 唔發生都發生左 might as well embrace it 囉 想食炒蛋又懶過海既話呢度都係一個好選擇
朝早黎食早餐都八成滿座
第一感覺係D光好白
menu 係同澳牛好似
炒蛋有蛋殻要扣分 可能師傅未訓醒
係滑不過無澳牛噤鬆, gel gel地 係有DD距離的
服務方面 都係噤啦 普通茶餐廳囉 去華康都係噤架啦

有人望住「單春迅贈」塊鏡研究好耐
突然矛塞頓開同我講:啊~ 原來係噤解!

想食炒蛋又懶過海既話呢度都係一個好選擇

2010-02-04 15 浏览
看了雜誌介紹, 係灣仔開了一間, 以以前大名鼎鼎的華星唱片公司命名的冰室茶餐廳. 而且亦好寸地, 開係英皇大廈隔離. 仲有雜誌介紹, 這冰室是天王陳奕迅以舊唱片公司名義開的. 同齋妹說搵日去試. 然而, 咁啱得咁橋, 我地約了去灣電睇電腦. 要食野, 就唔駛諗啦, 直接試新店. 上黎睇openrice之前, 已經感覺到, 此店會頓時成為openrice既 Red Hot Hit. 而今次的火熱動感, 除了一個澳牛既感覺外. 其他店內的一切, 除了牆上的簽名黑膠碟封套, 及一個當年的華星唱片公司logo之外, 便沒有什麼可以再讓我們去la la la.既然是澳牛feel, 就叫下一個常餐吧. 不過, 人人食炒蛋, 我就偏偏要兩隻太陽蛋, 常餐, 當然是叉燒湯意同厚切多士啦. 而齋妹就要一塊茄治搞掂.先來的濃滑奶茶, 說他們是用北海道牛乳, 但用來沖奶茶, 一定要用淡奶. 除非北海道牛乳出了淡奶, 沖茶用奶, 始終都離不開黑白淡奶. 只有黑白才能沖出一杯充滿奶香既港式奶茶.叉燒湯意, 湯底是濃味的雞精湯, 叉燒是正宗的蜜汁靚叉燒, 雖沒有做出"古法" 但這裡也"復刻"得似模似樣. 應有的雞

叉燒湯意, 湯底是濃味的雞精湯, 叉燒是正宗的蜜汁靚叉燒, 雖沒有做出"古法" 但這裡也"復刻"得似模似樣. 應有的雞精味, 發脹了又未腍到一夾就斷既意粉. 而太陽蛋, 也不過不失, 侍應再三confirm我多幾次, 我都係叫左太陽蛋......沒有嚐到炒蛋.....自找.....不過, 厚切多士, 外脆內軟, 果然是頂呱呱.

茄治, 是齋妹的至愛, 蕃茄一定是溝了少許糖. 帶一點甜味的茄, 有點鮮味, 配上烘底的多士. 不用加牛油果醬, 淨是甜蕃茄的味道, 已經令到整個茄治very good.

說回地方, 就是一間翻版既澳牛, 雖沒有了我期望的火熱動感la la la, 但味道又真的令人la la la 既. 建議多放些少華星金曲, 不然.......那來一個華星年代.....如果我是陳奕迅....除宣傳自己黎緊既Concert之外, 播下自己當年的經典, 總好過純澳牛feel,
2010-02-02 18 浏览
So glad there is joint here serving scrambled eggs just like Australian Dairy company in Jordan.I am sure there must be other places that do scrambled eggs just like that, however due to location and publicity, people may not know about them.The joint here is mainly black and white in decoration, and maybe most of the furnishing and tiles are new, it felt so surreal, almost like a set from a film studio.The uniform worn by the staff was white and new, the whole experence sitting there was everyt

The uniform worn by the staff was white and new, the whole experence sitting there was everything was sharply contrasted.

Anyway back to the food, the menu is slightly clearer than ADC, they even have Halal beef too.
The staff were not pushy for us to order the food quickly, and gave us plenty of time to decide on what drinks to order.
One of the staff was extremely helpful, shifting the plates and collecting the plates to make space etc.

I was quite surprised the macaroni cooled down quite quickly, I assumed after I ate my scrambled eggs, it would still be hot.
The scrambled eggs had that consistent delicate texture, slightly gel form, it was not salty and complemented well with the ham.
The toast was thick cut and nicely buttered with salted butter.
As for the macaroni, it is just a filler like my friend said, when I was introduced to ADC.
2010-02-02 39 浏览
一樓都係澳洲牛奶公司"等"(咦?呢句咁熟既喂?),但礙於住o係港島,真係唔係下下會落去佐敦食咁勤力,估唔到而家我公司附近正正開左間同澳牛D炒蛋味道有9成似嘅茶仔!!!!!!!上個禮拜放工經過見佢就黎開,見到佢個menu同澳牛一樣,基本上都係剩賣一樣野:常餐,已經好想試,因為通常都係有料到先會夠膽死一招打天下;但係好奇怪點解叫做"華星",連個logo都同舊o個間唱片公司一樣?心諗可能係貪人地出名拎黎用jer.... 點知早幾日開張,鬼打咁多記者!!! 原來許志安同梁漢文o個D舊華星人都o係晒入面!!!!! 原來真係關事!!!! 雖然我唔知關咩事.... (聽講間野陳奕迅有份,唔知係咪真... anyway唔關我事,我主要黎食野ga jac)因為開張o個兩日太多人(同記者),我等到禮拜三lunch先去食;order佢個常餐既時候,都係可以轉炒蛋多士,亦都可以轉牛肉通,D伙計都係一樣快手快腳(好奇怪點解連D伙記既語氣都咁似..... 連樣都似... 有個長毛我直頭肯定o係澳牛見過!!!! 雖然而家變左短毛....),但係就無澳牛趕到好似催你走咁,but而家先arm arm開,遲D就唔知...

因為開張o個兩日太多人(同記者),我等到禮拜三lunch先去食;order佢個常餐既時候,都係可以轉炒蛋多士,亦都可以轉牛肉通,D伙計都係一樣快手快腳(好奇怪點解連D伙記既語氣都咁似..... 連樣都似... 有個長毛我直頭肯定o係澳牛見過!!!! 雖然而家變左短毛....),但係就無澳牛趕到好似催你走咁,but而家先arm arm開,遲D就唔知....

嘢食:
1. 多士 -- 夠厚,外面脆,入面鬆,最鍾意佢層牛油唔多但arm arm好,食到麵包味(呢樣野係除左澳牛同呢間之外so far我o係其他茶仔食唔到既)
2. 炒蛋 -- 好食好食好食好食好食.... 同埋好似!!!!! 唔好問我點樣好食,自己食
3. 牛肉通粉 -- 其實個通粉或湯意我本身無乜所謂,我主要黎食炒蛋既,but呢次我又真係食得出D牛肉幾鬼有牛肉味... (我唔係黃麗梅o個D"雞有雞味"行貨野,ok?)
4. 凍奶茶 -- 好似話係用北海道牛奶沖,都ok
常餐
所有奶類食品均用北海道牛奶製
2010-01-27
常餐
所有奶類食品均用北海道牛奶製
2010-02-02 158 浏览
新近開張的華星冰室,一聽其名,立即聯想起華星唱片。自小聽華星歌長大,毛都未出齊就識唱「喜歡你是你」,中學時代有「男人的感慨,和朱茵比賽」,後期的華星三寶更是伴我成長,相信不少人都曾經同我一樣,在卡拉 OK 房內嗌破喉嚨的唱「第五樣現代化,能夠運用技術就讓浪漫一觸即發想愛就愛嗎?」。不知不覺愈講愈遠,回歸正題,華星冰室可說是佐敦澳牛的倒模,叉燒通粉、火腿炒蛋、多士這個常餐組合,一點也不陌生。冰室的環境相當雅緻,坐的大多是卡座,四周掛上華星不同時代的唱片封面,節奏並不急促,伙計待客態度友善,感覺舒服自在。賣點炒蛋火喉恰當,聞落甚具蛋香,夠滑溜,同時也流出少許蛋汁,是滿意之作,本來放上多士上吃應該不錯,可惜略烘的多士外層不脆,質地太過軟腍,影響了整體的味道。此店採用的通粉是屬於無坑紋的那一款,形狀較小,一滑入口,配合味道濃郁的湯底,入味非常,水準絕對合格有餘。叉燒及火腿則只是來貨,也沒甚麼特別可說。另一招牌奶油豬仔包,將豬仔包的外層烘至微脆,包心則保持軟熟,再塗上一層薄薄的奶油醬,味道帶少許甜,帶來一份滿足感。至於牛肉通粉的湯底則較叉燒通粉的來得清淡,不妨以胡椒粉調調味,據說店方用上清真牛肉

另一招牌奶油豬仔包,將豬仔包的外層烘至微脆,包心則保持軟熟,再塗上一層薄薄的奶油醬,味道帶少許甜,帶來一份滿足感。至於牛肉通粉的湯底則較叉燒通粉的來得清淡,不妨以胡椒粉調調味,據說店方用上清真牛肉,即經唸經宰殺的牛,不知有何特別,但肉質腍滑又不失韌勁,相當討好。

最後來一杯以北海道 3.6 牛乳沖成的熱奶茶,下半匙糖,以吊起茶的味道,奶茶是薄身的那種,質地夠滑,奶的比例雖重,卻沒有蓋過茶香,蠻有水準。

這餐埋單不用六十元,無需跟澳牛作比較,絕對稱得上價廉物美,趁其人氣仍未燒得火旺之前,不妨去回味一下華星的風采吧!
灣仔克街的華星冰室
華星之寶
店方採用北海道 3.6 牛乳
熱奶茶很有水準
火腿炒蛋多士
奶油豬仔包 ($12)
叉燒通粉
牛肉通粉 ($18)
2010-02-01
灣仔克街的華星冰室
華星之寶
熱奶茶很有水準
火腿炒蛋多士
奶油豬仔包 ($12)
  • 炒蛋、熱奶茶
2010-01-31 21 浏览
去開CWB, 特登過黎食炒蛋, 呢度環境比佐敦好D, 坐位較舒服.入到黎見到咁多名星相 & 簽名?? 聽聞老闆係*華星唱片公司*前職員... 不過唔理佢邊個開, 好食最緊要 !!唔駛諗, 叫左茶餐, 首先食多士,質地 好鬆軟, 烘到少少脆, 好好味.跟住食左火腿, 依?? 凍冰冰既... 好似係雪櫃度攞出黎咁... 仲有 , 兩塊火腿一厚一溥..可以靚仔少少嗎??炒蛋, 都算滑, 但唔太香, 比起佐敦店, 仲有距離喎. 如果呢度既炒蛋有8分, 佐敦就有10分.最後, 叉燒通粉都幾好食, 不過份量較細.熱奶茶, 幾滑, 不過我鐘意濃D.應該唔會再黎....
唔駛諗, 叫左茶餐,
首先食多士,質地 好鬆軟, 烘到少少脆, 好好味.
最後, 叉燒通粉都幾好食, 不過份量較細.
熱奶茶, 幾滑, 不過我鐘意濃D.
應該唔會再黎....

2010-01-30