餐厅: 華星冰室 (克街)
资讯:

2010-03-13 14 浏览
來到灣仔,見到裝潢懷舊,但又是新裝修,加上牆上的佈置全是華星唱片的封面,很是有趣;亦因著有如澳洲牛奶公司的美食,那就入去一嚐.叩了常餐一試,叉燒通粉,湯底不錯,很入味,通粉亦彈口,但就不太夠熱.炒蛋多士,很好味,炒蛋更是用北海道牛奶炒,很滑滑的.奶茶就叫了我喜愛的茶酒,茶味不錯的服務員又有禮貌,地方又整潔,真的是要加分.

叩了常餐一試,叉燒通粉,湯底不錯,
奶茶就叫了我喜愛的茶酒,茶味不錯的

服務員又有禮貌,地方又整潔,真的是要加分.

華星
好滑的炒蛋多士
湯底不錯
2010-03-12
好滑的炒蛋多士
湯底不錯
2010-03-13 25 浏览
往再興的途中~明明隔條馬路就到~卻被回頭一望的華星冰室截了糊~~反正久未到茶記冰室~就試試這廣認為港島澳牛的新派冰室試一試~~可惜相機只有最後迴光反照的電量~所以部份用電話影的相片質素差得有點不能接受~請見諒晚上入座情況沒有那麼緊張~踏入店內剛好有角落的二人卡座離去~perfect~!可以自成一角地觀察整間舖的運作和狀況~~落單沒有澳牛的壓力但都非常之快.狠.準~一個常餐要炒蛋配熱奶茶~小比就來一件芝士蛋治烘底走牛油~~我倆吃的都是平常在澳牛的例牌~這樣一來就能來個比較比較常餐的火腿炒蛋多士先到~炒蛋的蛋汁充裕~頗滑~但微溫的厚多士是整碟的嚴重敗筆之處~~明明流量大而快~何解會出現此情況~!?厚麵包在正常的烘製過程中應在多士爐上落兩次~但此店應只烘了一次~出現只有最外層單薄的半脆層~中心仍然是普通白麵包的感覺~~不討好也~~叉燒意粉的叉燒片薄如刺身~反正沒抱太大期望~所以也沒有失望~湯意是茶記代表~但意粉可以用”勁淋”來形容~湯底乏味~大叫救命小比的芝蛋治烘底走油也於稍後時間上桌~可惜多士通病又來~不僅沒有跟餐的多士厚~也是只屬微烘的室溫軟弱版~何解我要加錢烘底~?!炒蛋不如跟餐的多蛋

小比的芝蛋治烘底走油也於稍後時間上桌~可惜多士通病又來~不僅沒有跟餐的多士厚~也是只屬微烘的室溫軟弱版~何解我要加錢烘底~?!炒蛋不如跟餐的多蛋汁~也炒得較老~炒蛋的溫度將芝士處於微溶~是最大的安慰~但麵包的low quality實在可惡~最後乾脆只吃其中的芝士炒蛋而將全部麵包放棄~~~最後的熱奶茶~茶底單調乏奶香~~放棄半杯~~

除了侍應態度較為有禮醒目~客人進食壓力大減~食物質素有待慢慢適應達到水準~最先先應該改善的絕對是多士溫度和烘製次數~~否則將會永遠blacklisted
放棄!
2010-03-13 9 浏览
星期二、三連續兩日去咗華星冰室食午餐。 同其他食肆一樣,一到午飯時間,門口就排咗成條隊等入座,唔同嘅係華星冰室門口條隊去得特別快,唔駛幾分鐘就可以入座,而且啲伙記仲鬼咁好禮,“我幫你吖”“唔該晒”不絕於耳。食物方面主要係做常餐,唔覺意仲以為呢間係佐敦澳洲牛奶公司嘅分店添,無論係價錢同食物款式都一模一樣。 打聽下先知原來老板係佐敦澳洲牛奶公司嘅常客,因為太鍾意啦,於是就將整個模式搬咗去灣仔,仲有幾個伙記過檔。 強調用北海道3.6牛乳同清真牛肉,伙記唔單只快仲後生兼有禮,加上同唱片公司有淵源,得到歌手出力支持,真係未比試食物,就赢咗第一回合。星期二 – 常餐$28叉燒意粉:印象中澳洲牛奶公司嘅湯底好靚,呢度就好似鹹啲,不過咁樣啲意粉先夠味嘛! 要再去澳洲牛奶公司食多次先作定論。 叉燒太少,意粉無乜特別……叫咗先發覺週圍都食牛肉通粉,一定有原因,要再來先得!炒蛋、火腿、牛油多士:炒蛋又多又香,但係就無想像中滑,多士比牛記厚,我最鍾意就係整“腿蛋治烘底”,炒蛋多到放唔晒,製成品成兩吋,點咬?從中間落口! 啲蛋就由左右兩邊擠返出來,狼狽!但係又好享受……奶茶:唔錯,茶奶分量剛好,最特別係有奶味之

星期二 – 常餐$28

奶茶:唔錯,茶奶分量剛好,最特別係有奶味之餘又唔杰唔漏,唔似其他奶茶飲完後漿住個口而需要飲水。

星期三 – 常餐$28 +奶油豬$12

牛肉通粉:牛肉幾軟熟,啲紋理唔會醃到消失晒,通粉比意粉好,但係桃園麵家茶餐廳啲通粉就彈牙過佢。

炒蛋、火腿、牛油多士:食過桃園嘅奄列先知呢度啲蛋咁香咁黃,多士就更加無得比!

奶茶:同尋日一樣。

奶油豬:飽底新鮮,外脆內軟,應該只係烘咗搽醬面,其餘部份無烘嘅痕跡,應該只係微烘或根本係個飽新鮮。 牛油滲晒入飽裏面,好油但係又好好味,鹹中帶甜,味道豐富。 咁係咪證明咗澳洲科學家嘅講法:人除咗能夠分辨出五味,仲能夠分辨出第六味——脂肪呢?
2010-03-09
  • 奶油豬
  • 炒蛋
  • 牛油多士
2010-03-12 38 浏览
在灣仔逛得餓了,到了'單春迅'有份投資的「華星冰星」TEA一TEA~('單春迅' 不是我說,在店裏的牌坊寫著的)店裏有很多卡位,啱哂香港人,到茶餐廳吃飯怎樣都要坐卡位才吃得安樂!食物跟澳牛差不多完全相同,尤其是早餐、常餐和三文治餐,價錢也一樣~點餐最抵食: 賣相跟澳牛幾乎一樣!不過炒蛋還是不夠澳牛好,不夠滑... 但多士厚又大,又多牛油,好好味!火腿片又是火腿片,必備,不知可否轉腸仔? 不錯,叉燒好瘦,一點肥膏都沒有,意粉幾好吃~ 好味~好味~好味~脆卜卜又沒'界'口,最正牛油多滲入包包內,香噴噴 凍檸茶涼浸浸 最驚喜點了,來到「嘩!」了一聲~!好大杯啊~內裏好多什果,椰果最好味!橙汁味賓治~很久都沒飲過,勾起兒時回憶,越喝越開心~~~另外服務不錯,伙計哥哥很快手!又幫客人留卡位,加上這裏不趕客,慢慢食都不會像'澳牛'般吃得有壓力 : )
('單春迅' 不是我說,在店裏的牌坊寫著的)

點餐最抵食: [常餐]賣相跟澳牛幾乎一樣!
不過炒蛋還是不夠澳牛好,不夠滑...
但多士厚又大,又多牛油,好好味!
火腿片又是火腿片,[常餐]必備,不知可否轉腸仔?

[叉燒意粉] 不錯,叉燒好瘦,一點肥膏都沒有,意粉幾好吃~

[奶油豬仔脆脆] 好味~好味~好味~脆卜卜又沒'界'口,最正牛油多滲入包包內,香噴噴

凍檸茶涼浸浸

最驚喜點了[什果賓治],來到「嘩!」了一聲~!好大杯啊~內裏好多什果,椰果最好味!橙汁味賓治~很久都沒飲過,勾起兒時回憶,越喝越開心~~~

• 什果賓治
2010-03-10 14 浏览
以前想食d 有 水準既荼餐 , 成日都要去佐敦"澳洲" 依家係灣仔都有囉 個日3個人去 , 食左兩個餐 , 一個跟牛肉 , 一個跟叉燒通粉 . 味道ok 幾夠份量 ! 炒蛋乾了一點 都ok 啦 !奶茶有紅茶及港式錫蘭茶口味 , 夠滑 有人話依間係"佐敦"番板 , 你估易呀 ! 最重要識抄 , 佢地連待應親切對街坊既態度都抄埋 !!都算有誠意吖 !

炒蛋乾了一點 都ok 啦 !
奶茶有紅茶及港式錫蘭茶口味 , 夠滑

都算有誠意吖 !
約左男朋友去睇戲,又未到食飯時間,男朋友就推介去華星,他要我都試試他每朝都會食的茶餐廳...好~~因為我之前成日都要佢陪我去澳洲牛奶公司食炒蛋多士,男朋友就話依度都好好味。一試過後,真的翻版一樣,裝修、餐牌、質素,都差唔多。作為一間新的餐廳,就算只打算做街坊生意都好,如果可以比多少少新意,唔好淨係做copycat,就好了。叫了一個常餐,一個營養餐...都係果d野...炒蛋厚多士+火腿、一杯熱奶、叉燒湯意值得一提既係,華星用既係北海道鮮奶,熱飲好滑但個炒蛋略嫌多油左,感覺好肥~~
約左男朋友去睇戲,
又未到食飯時間,
男朋友就推介去華星,
他要我都試試他每朝都會食的茶餐廳...好~~

因為我之前成日都要佢陪我去澳洲牛奶公司食炒蛋多士,
男朋友就話依度都好好味。

一試過後,真的翻版一樣,
裝修、餐牌、質素,都差唔多。

作為一間新的餐廳,就算只打算做街坊生意都好,
如果可以比多少少新意,唔好淨係做copycat,就好了。

叫了一個常餐,一個營養餐...
都係果d野...炒蛋厚多士+火腿、一杯熱奶、叉燒湯意

值得一提既係,華星用既係北海道鮮奶,熱飲好滑

但個炒蛋略嫌多油左,感覺好肥~~

滑蛋
2010-03-09
滑蛋
  • 炒蛋
  • 熱鮮奶
2010-03-10 14 浏览
想搵野食, 行行下就試呢間啦, 一路都想知係咪同澳牛差唔多我order左個常餐, 炒蛋多士, 火腿通粉, 加杯熱華田, 係澳牛一坐低都會咁叫, 好快就有野食啦, d野係熱架, 唔係整定, good , 第一啖試通粉, 好爽口呀 , 同澳牛好唔同呢, 多士都好香脆, 炒蛋可能加左d北海道牛乳, 都唔錯呢見個menu炒蛋多士, 15蚊, 火腿煎蛋, 28蚊, 咁奇怪既?! 一個常餐又係28蚊, 咁邊會有人叫火腿煎蛋架? , 炒蛋多士同火腿煎蛋, 都係多士同火腿既分別, 但貴咁多既?! 見佢有黑松露炒蛋同奶油朱, 下次試下先見牆上有d 名星相, 好懷舊feel呀 , 如可以有歌可以播下都幾好wor

想搵野食, 行行下就試呢間啦, 一路都想知係咪同澳牛差唔多

, 第一啖試通粉, 好爽口呀

見牆上有d 名星相, 好懷舊feel呀
, 如可以有歌可以播下都幾好wor
  • 火腿通粉
2010-03-09 29 浏览
光顧的目的 當然是為了港島澳牛之名...這次點了兩個營養餐一個跟熱華田一個跟牛奶 (3.6特濃)熱牛奶有雙皮奶的效果 十分養胃食物質素仍然是炒蛋十分優質希望下次再試叉燒通牛肉通奶油豬!!但除了食物質素外則喜歡沒有澳牛的緊迫感以及伙記態度十分友善還幫忙推介食物值得再次光顧
光顧的目的 當然是為了港島澳牛之名...

這次點了兩個營養餐
一個跟熱華田一個跟牛奶 (3.6特濃)
熱牛奶有雙皮奶的效果 十分養胃

食物質素仍然是炒蛋十分優質
希望下次再試叉燒通牛肉通奶油豬!!
但除了食物質素外
則喜歡沒有澳牛的緊迫感
以及伙記態度十分友善
還幫忙推介食物
值得再次光顧
熱牛奶
熱華田
2010-03-08 13 浏览
見呢期呢間茶餐廳咁hit, 就來試下啦~見之前d食評, 都估佢水準不太穩定不過今日都ok好彩~~ 哈哈我地點左:奶油豬 - 外脆內軟! 但唔會"un"唔會咬唔開或者界損個咀~ 落左好多奶油~~ 好甜啊~~老公好鐘意炒蛋多士 - 多士夠厚~ 微脆~~都唔錯~ 炒蛋無散開, 幾滑 幾厚身~ 但略略乾身, 無乜蛋汁, 但整體味道幾好叉燒通 - 我地唔係跟餐叫, 所以叉燒份量都唔少啊~~ 湯底幾濃, 幾夠味~~清真牛肉通 - 我試左一塊牛肉, 我都唔知係咪清真 @.@哈哈~ 不過牛肉係好軟好滑既~熱奶茶 - um..無乜特別...飲過更好既奶茶其實都好過好多我食過既茶記架喇~去開呢頭都會再食既~~應該
見呢期呢間茶餐廳咁hit, 就來試下啦~
見之前d食評, 都估佢水準不太穩定
不過今日都ok好彩~~ 哈哈

我地點左:
熱奶茶 - um..無乜特別...飲過更好既奶茶

其實都好過好多我食過既茶記架喇~
去開呢頭都會再食既~~應該
2010-03-07
2010-03-07 29 浏览
純粹趁熱鬧黎左呢到,試下傳說中既港島澳牛。賣既野唔多,都係炒蛋,通粉等等。食早餐下午茶會係唔錯既選擇。蛋係滑,其實用奶一齊炒,都會有呢個效果,係可以一試既炒蛋。叉燒通一般茶記水準。環境懷舊,配明星效應,人氣高企既食店。店員忙到甩轆仍自得其樂,是值得加點分數。

純粹趁熱鬧黎左呢到,試下傳說中既港島澳牛。
蛋係滑,其實用奶一齊炒,都會有呢個效果,係可以一試既炒蛋。
叉燒通一般茶記水準。

環境懷舊,配明星效應,人氣高企既食店。
店員忙到甩轆仍自得其樂,是值得加點分數。
$25 (早餐)
2010-03-07 19 浏览
見呢間新開 又成日經開 於是就入去試下5點3到入去成個場爆晒...伙記好快安排左2個位俾我地 雖然要搭台但冇計啦落單要快..伙記會催 但都係有禮貌的叫左常餐有叉通+多士炒蛋 同一杯巧克力另外叫多左個牛肉拼煎蛋通粉1分鐘d野就來齊..通粉同其他茶餐廳差唔多...也不是特別湯底..叉燒粉量好似少左d..炒蛋就同澳洲牛奶公司的一樣咁滑..火腿就只有一細片..反而牛肉拼煎蛋通 單叫呢d大碗d+足料..但也不算特別出色嚴格來講不是非常出色...只是單論環境氣氛的確是非常好令人胃口大開..始終沒人想走進一間 沒有坐上客的餐廳吧..
見呢間新開 又成日經開 於是就入去試下
5點3到入去成個場爆晒...
伙記好快安排左2個位俾我地 雖然要搭台但冇計啦
落單要快..伙記會催 但都係有禮貌的
叫左常餐有叉通+多士炒蛋 同一杯巧克力
另外叫多左個牛肉拼煎蛋通粉
1分鐘d野就來齊..

炒蛋就同澳洲牛奶公司的一樣咁滑..火腿就只有一細片..
反而牛肉拼煎蛋通 單叫呢d大碗d+足料..但也不算特別出色

嚴格來講不是非常出色...只是單論環境氣氛的確是非常好
令人胃口大開..始終沒人想走進一間 沒有坐上客的餐廳吧..
餐牌一張
牛肉拼煎蛋通粉 幾足料
炒蛋火腿多士.普通
叉燒通..份量勁少
2010-03-06
牛肉拼煎蛋通粉 幾足料
2010-03-06 17 浏览
睇見一仔介紹,就自己一個人走去試試,坐底,靠牆位,即時覺得冷氣好勁上午,當然係叫個早餐啦!牛油多士麵包厚及新鮮,合格,炒蛋OK滑,火腿通粉湯味不錯,整體食物賣相都幾好,不過食完多士及炒蛋,強勁冷氣已吹凍哂D通粉湯,下次要再食快D???餐茶叫左華田,無需評語希望下次個冷氣唔好咁勁,唔環保架

希望下次個冷氣唔好咁勁,唔環保架

2010-03-06
$24 (早餐)
睇報紙雜誌介紹,已經心思思想試.不過又自從經歷過<蘭芳園>既"慘痛"教訓之後,我呢d九龍人,唔敢再貿貿然一腔熱誠咁衝過海去試新野喇!上網先睇一睇openrice既食評先...發現多數既評語都將佢同<澳牛>比較,可能因為大家既餐既內容都係一樣...但幾乎全部都認為<澳牛>好食好多!但服務態度就<華星>優勝!好啦!今日一於同隻下午茶梗腳去試下啦!首先先評食物:1. 營養餐:內有火腿煎蛋/牛油多士/包熱飲(凍飲加2蚊)- 我鍾意食太陽蛋同件多士要燶d,呢度既太陽蛋,OK!我只能夠講既係:大部份既家庭同茶餐廳都一定煎得出同樣既水準...即係話,個煎蛋唔係特別標青囉!而塊火腿,咬落有煙肉味的.- 牛油多士略嫌塊麵包林咗少少,至於牛油分量亦略嫌搽得少咗d,同個多士唔太香口,有d失色!2. 另加點一客奶醬多...吖,幾特別個喎!因為佢地係搽粗粒花生醬,我就未曾食過一間餐廳係用粗粒花生醬個囉,加上我又喜歡吃喎!...所以,就覺得個奶醬多好正!值得推介!!3. 飲品:餐飲叫咗熱奶茶,umn...還可以啦!一般茶餐廳質素啦!(我位下午茶梗腳話
睇報紙雜誌介紹,已經心思思想試.

上網先睇一睇openrice既食評先...

好啦!今日一於同隻下午茶梗腳去試下啦!

首先先評食物:
1. 營養餐:內有火腿煎蛋/牛油多士/包熱飲(凍飲加2蚊)

3. 飲品:餐飲叫咗熱奶茶,umn...還可以啦!一般茶餐廳質素啦!(我位下午茶梗腳話佢嗰杯鴛鴦係唔好飲既tim ar!)

**總評:食物&服務質素絕對唔係一等一,而標明用日本北海道3.6牛乳,於我而言無甚意義,因為都唔會食得出係唔係,話煮出黎既食物會滑d,好老實,逢係用牛奶煮既,d食物就係唔係用3.6都一定滑架啦!起碼我未食過有邊隻牛奶係嚡個囉!至於個裝修更加唔覺得有咩咁特別,唯一值得留意同欣賞既,就係可以見到一班歌手既親筆簽名相(有張國榮啊!)+(我相信應該係)陳奕迅送贈既大鏡!

4. 服務態度:好攪笑囉!個伙計問我餐飲飲乜,我問佢有乜好介紹,佢居然擰頭...我再問佢有乜出名野飲,佢又居然都係擰頭...又會咁奇怪既?!佢識講野個喎!唔知點解唔應我呢吓?!算!

好喇,至於話講到要同<澳牛>比既話,就唔太公平喇!因為<澳牛>係好--食--好--多--囉!!不論個多士定個煎蛋定杯飲品都係囉!!

至於講到服務態度咯喎!我諗都冇乜邊幾間會"火箭速度"得過<澳牛>架喇!

所以,若然硬要將兩間一齊比較既話...咁啦,如果閣下只求服務質素不求食物質素既話,就幫襯華星啦!

如果完全絕對唔介意那種幾近呼喝既"通粉定意粉/炒蛋定煎蛋呀"既話,就一定要幫襯澳牛喇!

2010-03-05
  • 奶醬多
2010-03-05 13 浏览
呢排12:30放lunch, 覓食途中行過街口, 總會見到華星門口已經等左唔少人, 12:30都未係lunch 高峰時間而經咁多人, 心諗, 呢間店應該好好食啦. 有一日放工約左人, 但未夠鐘, 就去華星食個dinner 先, 入到去望到張餐牌~~~ ummmm… … 好少野食 , 咁waiter哥哥推薦食常餐, 咁就試下. 炒蛋, 多士, 叉燒通, 茶走 : 其實係好一般既常餐, 無乜邊樣令到我特別印象深刻. 反而d waiter哥哥幾有禮貌 (通常呢類餐廳, 大家要求快快快, 都唔會太有禮, 睇金鳳d 叔叔伯伯就知, 我講慢一句都怕得罪佢地) 不過不失

不過不失
2010-03-04
2010-03-05 40 浏览
出發前,睇相片和食評,可以判斷此店食物只屬ok,奈何好朋友好想來......。一早plan好食乜。常餐? No way!湯意粉?色、香、味均不區存!最莫名其妙係,餐廳只有意粉和通粉。基本的米粉和公仔都都無!如果你係煮得好好食,齋賣多士、常餐,我buy喎!今次的光顧,純粹拈星味。要左清真牛肉湯通粉。牛肉略略用鬆肉粉撈過,保留到牛肉肉質,而且唔韌,可惜一點醃味也沒有,太寡了。湯又無乜味。「營養餐」,炒蛋水準十分唔穩定,一時散開;一時juicy。幸好今日水準是average,不散不乾身,份量仲好多添!跟餐油多士,夠厚、暖、微脆,ok!奶油豬,牛油已滲進包5毫米,如果錬奶再多d好d。包唔韌,比翠華好食。油醬多士,與餐多士一樣質素。不過食厚既有「餡」多士,係咪應該要再烘脆d呢!?熱鮮奶,基本上煲熱左,同維記、牛記之類無分別。(飲3.6,凍飲好飲d)熱奶茶,茶唔夠香,有鮮奶的澀口。不算好味奶茶。「食o野食o野」食味才是最重要。如果食常餐,又有3.6牛奶,去北海道牧場好過喇。
!最莫名其妙係,餐廳只有意粉和通粉。基本的米粉和公仔都都無
。湯又無乜味。
熱奶茶,茶唔夠香,有鮮奶的澀口。不算好味奶茶。
「食o野食o野」味才是最重要。如果食常餐,又有3.6牛奶,去北海道牧場好過喇。
清真牛肉湯通粉
奶油豬、油醬多士
餐熱鮮奶
熱奶茶
2010-03-03
$36.5 (早餐)
奶油豬、油醬多士
  • 奶油豬