2013-09-01 678 浏览
菓一道比人感覺食得健康所以唔岩我因為為左食我係可以犧牲少少健康的但朋友極推就黎食個下什茶叫左黑曹汁大蝦海哲撈冷麵個汁偏酸冇特別大蝦彈牙 但份量少大約三四隻海哲咬唔斷的撈麵正常朋友的煎龍脷蕃茄湯烏東蕃茄湯底比太和蕃滿門差太結冇乜茄味甚至比甘味差烏東冇特別龍脷則不錯煎得幾靚聽說要結業了將來在尖咀重開應不會特登去食了
菓一道比人感覺食得健康

聽說要結業了
將來在尖咀重開
應不會特登去食了
2013-08-29 270 浏览
未夠七點已經人山人海, 仲未有目的食乜好, 經過呢間, 我仲同老公講, 呢間你唔會食, 因為係紅米飯的, 佢竟然行返轉頭睇下有乜食, 雖然大部份都係紅米飯, 但比佢見到有拉麵, 咁就行咗入去食...............由於太多2位去食, 所以中間d枱大部份都拉開成2人枱, 我地就坐正中間, 雖然同隔離枱好近, 但坐中間起碼冇咁易比人成日撞到丫, 求其快d食完走咪算lor~~~除咗set dinner係餐外, 其餘都係要加錢轉做餐, 可能諗住有d人細食, 唔需要跟包跟湯之類, 但香港人唔知點解係都要full set, 所以我見大部份人都係加錢轉餐的, 我地當然都唔例外啦~~ 南瓜湯+芝麻包  南瓜湯都食到有南瓜茸, 雖然佢都幾杰身, 但一d都唔creamy, 所以唔會覺得漏 芝麻包好香, 仲應該係焗返熱, 而唔係叮返熱, 因為個皮係少少脆脆地, 而唔係un un地, 好食 珍珠蘆筍鴕鳥肉炒意大利麵珍珠蘆筍非常幼, 再將佢切開一小段方便食, 再加埋d紫洋蔥, 菇, 鴕鳥絲去炒, 好香, 但又唔太油, 食到底果d係汁, 而唔係油, 而且意大利麵軟硬適中, 唔錯~ 五彩大蝦麻茸醬拉

五彩大蝦麻茸醬拉麵
五彩大蝦麻茸醬拉麵
五彩我只數到青瓜絲、海蜇、車厘茄、芝麻, 唔知大蝦計唔計? 大蝦都幾爽口, 雖然冇乜蝦味, 但個拉麵就林咗少少~
食果陣當然要撈勻食啦~ 但佢麻醬味唔重, 反而有少少酸酸地, 唔知加咗d咩呢? 果樣就唔會覺漏~

有機黑豆漿
有機黑豆漿
雖然係熱飲, 但聞唔到好見的豆漿味, 我地唔落糖, 係完全冇味的, 所以佢上枱時係跟1包砂糖, 不過淡淡地咪健康d lor~~

蓮子薏米糖水
蓮子薏米糖水
有薏米, 蓮子仲有芯, 可以下火, 又夠潤, 當然味道唔算好甜, 我個人覺得啱啱好
题外话/补充资料: dbs咭有9折架~
2012-11-23
用餐优惠
信用卡優惠
2013-05-18 198 浏览
個日要出沙田買野,見菓一道有好多唔同既素食午餐選擇,同埋見佢網上既評語都唔差,於是個日就揀左係到食晏啦。我個日既選擇係鮮茄香菇雜菜焗三色糙米飯。由於呢個係LUNCH SET,係飲品個到我揀左餐湯跟薄餅。等左一陣,個餐湯同薄餅就黎到啦。我落單時問過侍應,個湯冇記錯既話好似係甘荀蘋果湯。一開頭我聽到湯個名,我以為會係一D比較清既湯,跟住入面有D甘荀同蘋果粒咁。但個湯一上枱,我就知我完全錯晒。佢應該係將D甘荀同蘋果打成蓉,然後再落D粉落去,令到個湯變得較杰身。但我想講既係,個湯杰得有少少離譜囉。我畢左一羹,個湯係"瓊"住左係個羹到,唔識流落去。個種質感同以前睇"忍者亂太郎"時,新丁個條鼻涕一模一樣,結撻撻咁係到條條FING,但係永遠都流唔到出黎。見到咁核突,個湯我係冇飲過既。我家姐本著大無畏既精神試左一啖仔就面露痛苦神情同即刻放返低個羹。我就直接跳左去薄餅個到。我覺得個薄餅冇咩特別,因為佢只係一塊鹹既薄脆餅。口感係脆既,不過對我黎講有少少偏鹹。論到個主菜,一上枱既時候見到紅噹噹咁,好似都幾吸引。佢既雜菜就係面見到既西蘭花、茄子、甘荀條、椰菜同蕃茄咁,當中好大部份都係椰菜黎,反而寫落名既鮮茄得

我個日既選擇係鮮茄香菇雜菜焗三色糙米飯。
由於呢個係LUNCH SET,係飲品個到我揀左餐湯跟薄餅。

等左一陣,個餐湯同薄餅就黎到啦。
我落單時問過侍應,個湯冇記錯既話好似係甘荀蘋果湯。
但個湯一上枱,我就知我完全錯晒

但我想講既係,個湯杰得有少少離譜囉。
我畢左一羹,個湯係"瓊"住左係個羹到,唔識流落去。

論到個主菜,一上枱既時候見到紅噹噹咁,好似都幾吸引。
佢既雜菜就係面見到既西蘭花、茄子、甘荀條、椰菜同蕃茄咁,當中好大部份都係椰菜黎,反而寫落名既鮮茄得兩三舊仔,滿足唔到我一心想食蕃茄既慾望呢!
而香菇部份唔知有冇認錯呢,應該有鮮冬菇同雞脾菇。

對一心想食菜既人黎講,我諗呢個飯應該都滿足到佢地既。因為佢菜既種類同份量都算多,而且又唔會話焗得太耐,蔬菜仍然保留到佢地原有既爽口。
不過若果想食得飽飽既話,我就唔太建議叫呢個啦。因為佢既碟都幾淺,當放左大量雜菜之後,都冇咩空位俾佢放飯,所以呢個飯既飯量係偏少既。(所以我食完呢個飯係唔飽既
!)
雖然話係三色糙米飯,但係我覺得佢三色糙米既比例落得較少,若果比例上可以多返少少就好啦。
仲有,對我黎講,佢既汁落得相當多呢!(或者係我唔太鍾意拎汁撈飯食)
再加上佢既汁唔知係咪落左好多糖,我覺得好甜呢~甜到我係完全食唔到蕃茄既酸同甜,淨係食到糖既甜。
太多既汁撈落份量比平時更少既飯,令到D飯變得好濕呢,濕到有D似爛飯,冇左飯既口感。
再加上個汁過甜,我覺得淨以飯黎計,佢係唔好食既。(甚至愈食愈有種似受罪既感覺

若果以一個午餐黎講,佢呢個飯要五十幾再加一,我覺得係有D定價過高。
(不過假日係沙田新城市廣場又有邊間係平
除非下次諗唔到食咩啦,如果唔係行過隔離食烏冬或者過返一期食超級三文治可能仲好。
题外话/补充资料: 臨走既時候我見到有個客明明落左個素意粉,但係係佢食緊既時候先有個男侍應係佢面前大大聲同佢講:小姐,你呢個唔係素意粉黎嫁喎。(個男侍應講野既語氣俾我既感覺似係兇返個客轉頭@@)好彩最後個客唔介意姐,如果個客真係食素既,咁呢到既侍應一唔小心咪好易令人破戒?跟住有另一個女侍應一轉身就大大聲話:拿,我冇落錯單嫁!雖然我知你冇落錯單,但係個到D侍應俾我既感覺似係去左一間茶餐廳多過似一間要收加一既餐廳囉,或者侍應既培訓方面要多加注意呢......
2013-05-08 112 浏览
新城市廣場食肆眾多,但想找一間價錢合理、環境又清靜的餐廳就少之又少,這間菓一道誠意推薦給想吃得清淡、又想保持纖瘦身型的您!是日來到餐廳剛過了午飯時間,人流稀少,又剛開始下午茶時間,若果不太肚餓的可選下午茶餐,若想飽肚一點,午市套餐同樣有供應的。下午餐選擇也多,由輕巧的三文治以及飽肚的意粉飯類等都有供應,實有一款對胃的了。我選了都市茶餐,墨西哥薄餅、縠飼豬柳、煎蛋蔬菜上湯米粉配蜂蜜綠茶($33)~墨西哥薄餅:脆脆的一塊少鹹的薄餅,雖然味道清淡,但符合健康之選~縠飼豬柳、煎蛋蔬菜上湯米粉: 豬柳是有調味的但不會過鹹,而且亦很嫩滑~蔬菜湯底清淡得來也喝到蔬菜的清甜味,如同家裡煲的湯水味道,感覺得健康~蜂蜜綠茶:清潤的蜂蜜綠茶味道不錯,淡淡的綠茶配上蜂蜜不會苦澀,個人幾喜歡~若果逛到倦,來這裡吃點輕食也不錯的選擇!

墨西哥薄餅:
脆脆的一塊少鹹的薄餅,雖然味道清淡,但符合健康之選~
蜂蜜綠茶:

若果逛到倦,來這裡吃點輕食也不錯的選擇!

2013-03-31 84 浏览
最近食得太多油膩的西餐,係時候要食得健康d,平衡番。呢間餐廳不嬲間中都有黎食。最中意係佢每度菜都有個卡路里寫埋係旁邊,方便要健康同瘦身的女士我要左個黑醋 汁鴨胸肉红米飯 加二十五蚊跟餐。個汁甜甜地的鴨肉黎送食好好味。加埋杯黑豆漿,即使我無落糖已經好好味好有豆味。甜品要左南瓜西米^^好香的南瓜容又唔會太甜朋友要左龍脷柳紅米飯加餐。有黑芝麻包(我的最愛)超香的黑芝麻味,仲會有一粒粒的黑芝麻粉係包內,囗感煙up.出面食唔番呢隻味道的面包。朋友覺得個士多啤梨雪糕也不錯。推介:好味又健康
最近食得太多油膩的西餐,係時候要食得健康d,平衡番。

呢間餐廳不嬲間中都有黎食。
最中意係佢每度菜都有個卡路里寫埋係旁邊,
方便要健康同瘦身的女士
我要左個黑醋 汁鴨胸肉红米飯 加二十五蚊跟餐。
個汁甜甜地的鴨肉黎送食好好味。
加埋杯黑豆漿,即使我無落糖已經好好味好有豆味。
甜品要左南瓜西米^^好香的南瓜容又唔會太甜
朋友要左龍脷柳紅米飯加餐。
囗感煙up.出面食唔番呢隻味道的面包。
朋友覺得個士多啤梨雪糕也不錯。

推介:好味又健康
2013-03-30
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 紅米飯
2013-01-07 10 浏览
呢日同男友仔 2 粒人去左新城市, 因為要.....血拼, 吼吼!!去到既時候, 打算食D野先開始作戰...望下個鐘, 啱啱就係下午茶時間, 一於搵個地方咬返個 Tea 先啦~左揀右揀, 左望右望.....最後入左《菓一道》好耐之前響呢間食過 dinner, 唔錯~不過 Tea 就真係未試過, 望下 menu 都係西式既...我地要左:漢堡包+凍檸茶雞扒蛋米粉+熱奶茶漢堡包先上枱, size 應該算係細細個, 大約係麥MM果D既....3 分之 2 個~賣相都唔差既, 可惜就係味道同份量差D囉....男友仔話無咩味....而且.....食完好似無食過野咁囉, 可能佢大食呱.....哈哈哈!!至於個凍檸茶就一般啦, 不過不失, 正正常常!!而我果個雞扒蛋米粉, 大大碗, 反面我個雞扒幾好味, 蛋又大大隻, 湯底清清但又唔係無味, 我覺得OK既~最好食係跟餐果塊薄餅, 香香脆脆, 好食~熱奶茶就.....普通啦, 只係唔夠滑!!食飽飽之後, 就鬆人去血拼嚕, 呵呵~
去到既時候, 打算食D野先開始作戰...

左揀右揀, 左望右望.....最後入左《菓一道》
好耐之前響呢間食過 dinner, 唔錯~
我地要左:
漢堡包+凍檸茶
雞扒蛋米粉+熱奶茶

至於個凍檸茶就一般啦, 不過不失, 正正常常!!
最好食係跟餐果塊薄餅, 香香脆脆, 好食~
熱奶茶就.....普通啦, 只係唔夠滑!!
食飽飽之後, 就鬆人去血拼嚕, 呵呵~
2012-11-24
2012-11-12 10 浏览
菓一道裝修完咁耐, 我地都係第一次幫襯.十二點半, 好在唔算太多人, 十二點九就完全FULL哂. 座位舒服過以前好多,餐廳的待應同以前一樣咁好禮貌.老公點了燒雞糙米飯抑或是紅米飯呢?總之菓一道煮呢款飯最拿手, 一啲都唔硬, 雞肉可口, 淋面的醬汁亦好惹味,最喜歡是跟餐配菜, 款式多, 顏色及味道都一流,睇見好開心.我點了雞肉烏東 平心而論, 呢度啲烏東冇隔離甘味讚岐咁有口感, 好鬼大碗, 雞肉&配菜都好入味,整體及格有餘.只是跟餐選擇飲品餐湯時有啲混淆,結果老公加$5要了柑橘蜂蜜, 佢話好好味,我冇加錢, 就有豆湯& BREAD豆湯好淡, 不過佢地唔落味精, 係咁淡㗎拉,所謂BREAD, 唔係小餐包, 係一塊烘過的薄麵餅, 個組合都幾奇怪!
菓一道裝修完咁耐, 我地都係第一次幫襯.
十二點半, 好在唔算太多人, 十二點九就完全FULL哂.
座位舒服過以前好多,
餐廳的待應同以前一樣咁好禮貌.

老公點了燒雞糙米飯
雞扒糙米飯
抑或是紅米飯呢?
總之菓一道煮呢款飯最拿手, 一啲都唔硬,
雞肉可口, 淋面的醬汁亦好惹味,
最喜歡是跟餐配菜,
款式多, 顏色及味道都一流,
睇見好開心.

我點了雞肉烏東
雞肉烏東
平心而論, 呢度啲烏東冇隔離甘味讚岐咁有口感,
好鬼大碗, 雞肉&配菜都好入味,
整體及格有餘.

只是跟餐選擇飲品餐湯時有啲混淆,
結果老公加$5要了柑橘蜂蜜, 佢話好好味,
我冇加錢, 就有豆湯& BREAD
soup & bread
豆湯好淡, 不過佢地唔落味精, 係咁淡㗎拉,
所謂BREAD, 唔係小餐包, 係一塊烘過的薄麵餅,
個組合都幾奇怪!
2012-11-02
雞扒糙米飯
雞肉烏東
2012-09-03 13 浏览
沙田有好多好味的餐廳,依間是其中一間,食物健康又唔貴~今次下午茶時段到來,叫了雞扒蛋米粉+脆餅+熱峰蜜綠茶 ($30)脆餅熱熱地又脆,幾好~雞扒蛋米粉: 雞扒去了皮先煎,加上少少黑椒,少少辣又幾入味,去皮雞扒好健康。雞蛋煎得都好靚~最值得讚既係湯底,清得嚟有蔬菜既甜味,好好飲,好似屋企煲蔬菜湯既味道~峰蜜綠茶少少甜,都唔錯~這間店啱哂d想食得清淡既人仕,午餐與晚餐都唔錯的
沙田有好多好味的餐廳,依間是其中一間,食物健康又唔貴~

脆餅熱熱地又脆,幾好~

峰蜜綠茶少少甜,都唔錯~

這間店啱哂d想食得清淡既人仕,午餐與晚餐都唔錯的
2012-08-26 28 浏览
南丫島郊遊的一天弄不見了小兒的鴨仔,星期日把小兒交給外父母後,我倆就來沙田,目的是去搜尋一隻差不多的鴨仔做replacement。在沙田區內的大大小小玩具店找,大家都找不到心儀的公仔,倦了,餓了,我倆決定去食飯。。我沒有特別的想,沒有特別的選,我們在新城市廣場三期,近在咫尺,也就一就太太,我們來了很久沒有去過的菓一道食飯。昔日的菓一道,給我的感覺就是茶餐廳一間。以輕盈飲食為賣點。價錢不太貴,給人一種簡單健康的感覺,而且有少少台灣小館的感覺。久沒來,也許我少在晚來拜訪,夜晚的菓一道,絡我的感覺就是一間西餐廳,有健康輕盈的帶肉西餐,也有素食主題的西式食品。前菜,我點選了沙律,健康的有一隻大蝦,一隻開邊的士多啤梨,再混以蔬菜及螺絲粉。細小翰盈,能滿足肉食者的小小要求,清清淡淡的又令人感覺康健。 湯,配麵包。南瓜湯有適當的忌廉,感覺到滑,但creamy的感覺低,令人相信,用的是低脂乳酪。湯甜,再加上又熱又香的健康麥包,忌廉湯與麵包,永遠是絕配。 素食的意粉,簡單地只有粟米芯,車厘茄,甜豆。成個意粉是以適

素食的意粉,簡單地只有粟米芯,車厘茄,甜豆。成個意粉是以適量的黑松露油來做味道。簡單而清新。

肉的飯,是蘑菇釀雞扒加紅米飯。醬汁算不上是太濃,有味但感覺清清的。沒有感覺到油,沒有感覺到有任何疑似不健康的元素。雞扒肉瘦,絕無丁點的肥肉感,紅米飯纖維質高,以健康角度來衡量此店的食物,是美味的。

一個好full 的4 course meal。有紅豆沙同一個果凍。果凍,適合素食人士,因為坊間的啫哩等物,都含有魚膠,不適合素食者,甜美的果凍,以果膠製成,滿足他們食啫哩的慾望。而紅豆沙,加入了百合片,甜度適中,以健康餐廳來說,夠甜而可口。

味道偏淡,少咸、少甜、少油.......味道淡中有味,覺得這比起一般的有機餐廳,更加之好味,健康。
2012-07-16 4 浏览
其實睇到其他人的食評都有點動搖,不過話「健康」,米去試下囉。由於預先訂左位,唔使等(出面有人排!)與另外3位友人分別點了一份秘醬雞柳菠菜麵,一份蕃茄帶子天使麵(咁上下),一份黑松露海鮮炒天使麵和一份鴕鳥扒三色飯。均跟「餐」(+$20 ?)前菜個黑芝麻包好有芝麻香!配埋個濃度適中的甘荀湯,很夾,但微偏咸。由於點菜時只記著所點食品所屬編號,以至侍應送菜到時,我們弄得他們有點混亂,um...是對是錯?哈!這4碟也很極品!想試著大膽「挑戰」,真的夠挑戰性!秘醬雞柳菠菜麵:秘醬很特別,有微微的燶味,和不懂分析的味道,非常「特別」!很有玩味成份。蕃茄帶子天使麵:食評有提到蕃茄的料理會酸,但事實也非如此。這是這4道菜中最有食慾的一道。缺點在於帶子...偏薄,以致沒什麼口感可言。覺得有點兒對牙齒不起。蕃茄汁底微甜,不算特有蕃茄香,但整道菜一起就真的夾得起。黑松露海鮮炒天使麵:菜一上,其賣相相當吸引!青口大蝦很搶眼!黑松露碎少少的酒到麵上,不俗。可惜天使麵入口發現很DRY。原來搶眼的大蝦和青口,於進食時就發現多多少少會讓女孩失儀。香味不算大,以「健康」為前題的話,我反而會說是以「用眼食」較多。鴕鳥扒三色
由於預先訂左位,唔使等(出面有人排!)

均跟「餐」(+$20 ?)

哈!這4碟也很極品!
想試著大膽「挑戰」,真的夠挑戰性!

秘醬雞柳菠菜麵:

蕃茄帶子天使麵:

黑松露海鮮炒天使麵:

鴕鳥扒三色飯:
如大家的食評所提到,三色飯非同凡享,是健康一族專利吧!哈哈
鴕鳥肉,原來也只是如此平凡。友人的這碟,嗯~有夠能讓牙臼好好活動一下。

重頭戲:甜品及飲品

不曉得是我們沒有主動叫,還是餐廳特色,進餐過程伴著我們的就是-水。
收餐後,侍應主動過來幫我們落飲品及甜品

飲品有:黑芝麻荳漿,什麼薑糖烏龍茶(?)及蜂蜜綠茶
甜品有:茘枝果凍,雪耳木瓜糖水和雪糕(已忘記其味道)
hmmm..具有冒險精神的我們,無懼謂地叫齊以上6款東東。

荳漿:有味的水;
烏龍茶:秘醬的朋友;
蜂蜜綠茶:從3者比較相當出色,不過只係普通過普通的蜂蜜綠。

果凍:很夠「膠」,哈!
雪耳木瓜:雪耳木瓜糖水有薑,認真驅寒!其實幾好味,不過友人唔食薑就覺得那「辣」味令糖水怪得很。
雪榚:都係咁。

真係睇你好唔好彩,叫岩好食就好食,特別野唔係所有人都受到哈!
失色係自家黑芝麻荳漿,好味係黑芝麻餐包;2個都自家製,2個都黑芝麻,分別都幾大。

哩晚食得幾開心呀!
餐廳會有音樂播,唔大聲,要讚!喜不喜歡所播歌曲...就因人而異啦!
座位還好的舒適,侍應做野時比我及友人的感覺是:迷惘。
整餐飯,教訓左我地,有時揀野食,揀大路的未必係壞。

建議去食的朋友,餐到後主動叫侍應並點飲品。
我們怪怪地食飽飽再黎一杯飲品加甜品於枱面,除左覺得要額外「隊」一大杯「水」落肚外,感覺也分外奇妙。

Anyway, 值得一試!會有再食的意思,不過就唔會再叫特別野。
唔建議大胃朋友到此一遊,不過一道菜連餐都真係幾要有毅力!
题外话/补充资料: 睇返所點食品價,最低好似5x, 連加一6x走唔甩。 整餐(連餐!)由第1道到最尾1道會有走下坡的感覺。 失足sad.
2012-05-31
用餐时段
2012-07-14 14 浏览
星期六下午入沙田行街, 人多得好恐怖 , 周圍都是人 , 晚飯時間仲厲害 , 去幾間食店取籌, 都要等幾十個 NO , 點等??剛好行過此間店附近, 離遠被佢個招牌吸引了, 健康餐廳 , 什麼來的 ? 一於上前看看, 在門口看看餐牌 , 食物名稱和圖片十分之吸引 , 又不用等太久 , 只等幾個NO , 一於入去試試 .坐下後看看餐牌想點餐 , 個 D名稱全部長都嘜看到眼花撩亂 , 但仔細看清楚 , 全部加入了美化的助詞 , 如 :香草檸檬烤雞胸配紅糙米飯---- 簡單D來說即是 : 雞扒配紅米飯 **此飯是我們ORDER三份餐中最好食 , 賣相最吸!引的了拿破崙素肉丸子焗意大利麵 亞女看漏了一個"素" 字, 點了此餐, 一看個樣已經唔吸引 , 幾個不同顏色的 "素" 肉丸 , 其實味道一樣, 口感一樣, 一D彈牙感都無, 亞女勉強食左半碟就放棄了 白酒紫蘇扇貝帶子蟹拑肉炒墨魚汁麵----- 個名好長, 但簡單 D 看即是 : 海鮮炒墨汁麵 ( 但海鮮就得小元貝和蟹柳 2 樣 ) 味道不過不失 , 算 ok 啦 ( 因為有個素丸子比較 ) 餐牌上的全部是 "單點" 要
健康無糖黑豆漿 (但真的好淡無豆漿味) 桂花糕好UG
餐湯好味但較細碗 ; 麵包又軟又熱
單餐牌上D名蛇咁長, 好似好健康好靚咁
雞扒紅米飯 $66
白酒紫蘇扇貝帶子蟹拑肉炒墨魚汁麵 $68
拿破崙素肉丸子焗意大利粉 $55
取籌, 都要等幾十個 NO , 點等??

入去試試 .

加入了美化的助詞 , 如 :

拿破崙素肉丸子焗意大利麵
亞女看漏了一個"素" 字, 點了此餐, 一看個樣已經
勉強食左半碟就放棄了

餐牌上的全部是 "單點" 要另加錢 ( 好似約 15-20 元左右 ) 轉套餐 , 會多左
餐湯
, 麵包
, 飲品 和 甜品 加上來個一個套餐要約80-90左右 , 都算稍貴

题外话/补充资料: 間離枱果三母子 ( 估計是自由行, 講普通話的) 不停的要侍應取東取西, 一時要豌仔, 一時要溫水, 來到又話太熱又要冰 ; 點的餐送來時又話唔係佢地想果D , 係都話個侍 應落錯單要人換 , 真係惡
2012-06-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
雞扒紅米飯 $66
餐湯好味但較細碗 ; 麵包又軟又熱
2012-06-30 7 浏览
成日出街食野,味精多,油多,菜少,真係唔係幾健康,見到而間標榜健康的餐廳,試下先~午餐都有10款可以選擇,有紅米飯,烏冬,天使面,米線,還有全素的可選擇,我叫左番茄魚柳烏冬,有黑豆漿或指定熱飲送,我叫左黑豆漿,加8蚊可以有餐包同餐湯,不過我沒有加。番茄魚柳烏冬~好多菜,魚柳都好大塊,烏冬份量適中,番茄汁食落唔係出面好重味精味咁,好天然的番茄鮮味,魚柳好新鮮,烏冬加番茄醬食好配合,本身烏冬熱量較其他澱粉質粉面飯為低,加埋咁健康的煮法同食材配料,感覺好健康!而且好好味!黑豆漿~大大杯,天然黑豆漿,好新鮮,非常好!
黑豆漿~大大杯,天然黑豆漿,好新鮮,非常好!
  • 番茄魚柳烏冬
2012-06-21 9 浏览
花虎蝦天使麵 is excellent. The shrimp is deliecious with good texture and tasteThe angel noodle soaked with nice juiceAdequate accessary vegetablesThe drink 黑豆漿 is nice tooThe most important is no MSG since not thirsty after lunch
花虎蝦天使麵 is excellent.

Adequate accessary vegetables

The drink 黑豆漿 is nice too

2012-05-24
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 花虎蝦天使麵
  • 黑豆漿
2012-03-11 6 浏览
兩年前去過TST 店記得味道唔錯黎到沙田等唔到唔食既地方就讚入去啦雖然已經係兩點半, 但offer 既仲係lunch set除左主食仲配餐湯+焗烤餅 / 飲品是日餐湯係粟米湯, 幾淡口焗烤餅就好脆身, 卜卜脆幾好食左思右想主食還是想食烏冬Oh… 鹹到不行蕃茄醬尚算杰的但佢既濃湯係鹹既濃嗎?!呢個反而唔錯墨魚麵炒得幾香仲有好多好有趙口既冬姑雖然略嫌油膩了一點又說這裡標榜健康, 可惜唔多覺
兩年前去過TST 店記得味道唔錯
黎到沙田等唔到唔食既地方就讚入去啦

雖然已經係兩點半, 但offer 既仲係lunch set
除左主食仲配餐湯+焗烤餅 / 飲品
粟米湯 ︳焗烤餅
是日餐湯係粟米湯, 幾淡口
焗烤餅就好脆身, 卜卜脆幾好食
雞柳蕃茄濃湯烏冬
左思右想主食還是想食烏冬
Oh… 鹹到不行

蕃茄醬尚算杰的
但佢既濃湯係鹹既濃嗎?!
雜菌海鮮炒墨魚麵
呢個反而唔錯
墨魚麵炒得幾香
仲有好多好有趙口既冬姑
雖然略嫌油膩了一點

又說這裡標榜健康, 可惜唔多覺

2012-02-24 8 浏览
情人節好多餐廳都又多人又貴,只係想同男朋友靜靜食餐飯,所以揀左菓一道果然不出我所料,呢度唔係好駛等位,又唔會診火打劫。我同男朋友一人一個Set Dinner加15蚊要埋餐湯及餐飲都唔駛一百蚊位,抵呀最鐘意佢地自家製餐包,今次係黑芝麻包,包包鬆軟,好香芝麻味,仲熱添,淨係呢樣都比好多餐廳優勝男朋友要左紅酒牛扒配紅米飯,扒煮得軟淋,但又唔覺係用鬆肉粉。係今次個紅米飯乾左少少我個係海鮮雜菜炒意粉,味道清淡,我就好鐘意,不過男友就麻麻地。但我最鐘意係佢夠多菜,出街食飯好多時都唔夠蔬菜。但今次就差在太濕。食完之後,碗底仲有唔少汁。總括嚟講,我覺得呢度環境都幾好,如果出街想食得清淡啲,呢度都係一個唔錯既選擇。
果然不出我所料,呢度唔係好駛等位,又唔會診火打劫。

2012-02-14