2013-05-18 199 浏览
个日要出沙田买野,见菓一道有好多唔同既素食午餐选择,同埋见佢网上既评语都唔差,于是个日就拣左系到食晏啦。我个日既选择系鲜茄香菇杂菜焗三色糙米饭。由于呢个系LUNCH SET,系饮品个到我拣左餐汤跟薄饼。等左一阵,个餐汤同薄饼就黎到啦。我落单时问过侍应,个汤冇记错既话好似系甘荀苹果汤。一开头我听到汤个名,我以为会系一D比较清既汤,跟住入面有D甘荀同苹果粒咁。但个汤一上枱,我就知我完全错晒。佢应该系将D甘荀同苹果打成蓉,然后再落D粉落去,令到个汤变得较杰身。但我想讲既系,个汤杰得有少少离谱啰。我毕左一羹,个汤系"琼"住左系个羹到,唔识流落去。个种质感同以前睇"忍者乱太郎"时,新丁个条鼻涕一模一样,结挞挞咁系到条条FING,但系永远都流唔到出黎。见到咁核突,个汤我系冇饮过既。我家姐本著大无畏既精神试左一啖仔就面露痛苦神情同即刻放返低个羹。我就直接跳左去薄饼个到。我觉得个薄饼冇咩特别,因为佢只系一块咸既薄脆饼。口感系脆既,不过对我黎讲有少少偏咸。论到个主菜,一上枱既时候见到红当当咁,好似都几吸引。佢既杂菜就系面见到既西兰花、茄子、甘荀条、椰菜同蕃茄咁,当中好大部份都系椰菜黎,反而写落名既鲜茄得

我个日既选择系鲜茄香菇杂菜焗三色糙米饭。
由于呢个系LUNCH SET,系饮品个到我拣左餐汤跟薄饼。

等左一阵,个餐汤同薄饼就黎到啦。
我落单时问过侍应,个汤冇记错既话好似系甘荀苹果汤。
但个汤一上枱,我就知我完全错晒

但我想讲既系,个汤杰得有少少离谱啰。
我毕左一羹,个汤系"琼"住左系个羹到,唔识流落去。

论到个主菜,一上枱既时候见到红当当咁,好似都几吸引。
佢既杂菜就系面见到既西兰花、茄子、甘荀条、椰菜同蕃茄咁,当中好大部份都系椰菜黎,反而写落名既鲜茄得两三旧仔,满足唔到我一心想食蕃茄既欲望呢!
而香菇部份唔知有冇认错呢,应该有鲜冬菇同鸡脾菇。

对一心想食菜既人黎讲,我谂呢个饭应该都满足到佢地既。因为佢菜既种类同份量都算多,而且又唔会话焗得太耐,蔬菜仍然保留到佢地原有既爽口。
不过若果想食得饱饱既话,我就唔太建议叫呢个啦。因为佢既碟都几浅,当放左大量杂菜之后,都冇咩空位俾佢放饭,所以呢个饭既饭量系偏少既。(所以我食完呢个饭系唔饱既
!)
虽然话系三色糙米饭,但系我觉得佢三色糙米既比例落得较少,若果比例上可以多返少少就好啦。
仲有,对我黎讲,佢既汁落得相当多呢!(或者系我唔太钟意拎汁捞饭食)
再加上佢既汁唔知系咪落左好多糖,我觉得好甜呢~甜到我系完全食唔到蕃茄既酸同甜,净系食到糖既甜。
太多既汁捞落份量比平时更少既饭,令到D饭变得好湿呢,湿到有D似烂饭,冇左饭既口感。
再加上个汁过甜,我觉得净以饭黎计,佢系唔好食既。(甚至愈食愈有种似受罪既感觉

若果以一个午餐黎讲,佢呢个饭要五十几再加一,我觉得系有D定价过高。
(不过假日系沙田新城市广场又有边间系平
除非下次谂唔到食咩啦,如果唔系行过隔离食乌冬或者过返一期食超级三文治可能仲好。
题外话/补充资料: 临走既时候我见到有个客明明落左个素意粉,但系系佢食紧既时候先有个男侍应系佢面前大大声同佢讲:小姐,你呢个唔系素意粉黎嫁㖞。(个男侍应讲野既语气俾我既感觉似系凶返个客转头@@)好彩最后个客唔介意姐,如果个客真系食素既,咁呢到既侍应一唔小心咪好易令人破戒?跟住有另一个女侍应一转身就大大声话:拿,我冇落错单嫁!虽然我知你冇落错单,但系个到D侍应俾我既感觉似系去左一间茶餐厅多过似一间要收加一既餐厅啰,或者侍应既培训方面要多加注意呢......