2007-08-30 11 浏览
上次寫食評犯咗一個嚴重錯誤,將忘父寫成忘夫,真係大吉利事!Sorry!呢間店歷史悠久,亦係忘父嘅至愛食店之一,記得細路仔有機會出街食飯已經好開心,仲要帶你去鉅扒,你話唔開心到暈。食物都係同花x餐廳,飛x餐廳差不多,都係大件夾抵食。記得今年情人節經過沙咀道,見到大排長龍,我覺得好好笑!

食物都係同花x餐廳,飛x餐廳差不多,都係大件夾抵食。

記得今年情人節經過沙咀道,見到大排長龍,我覺得好好笑!

2007-08-26 8 浏览
一間廿多年歷史既西餐廳, 我幼稚園時成日去食早餐(貪佢有幾塊薯片), 尋晚8 點到去, 見外面冇人, 點知原來入面打哂蛇餅, 心想: 果然老字號! 於是今日一早去到,有位, 叫左個西冷牛, 好大塊, 因為本人不太喜歡咁佢型既牛排, 有不祥預感.不過切落又幾"林", 但-牛排本身冇味言, 而且有陣甜味! 搞錯呀! 你估糖醋排骨咩!超唔好食,食到一半就走左.反而尋晚去左"銀x "食, 人地0的椒鹽排骨仲正!又平過呢度好多.一間廿多年歷史既西餐廳, 一間"老化"左既莎樂美.牛排0黎講沙田Ax 餐廳好食N 倍! 花x 餐廳都好過佢

2007-08-23 3 浏览
名副其實真係好大碟,但係啲牛扒豬扒已經乸 到冇肉味,大蝦唔新鮮,D 帶子唔又唔似帶子,雪糕好濃朱古力味,要打包,但係唔係食唔哂打包,而係好勁油煙味,同最主要係~有小強喺牆同枱面行.
2007-08-19 8 浏览
呢間店歷史悠久,亦係忘夫嘅至愛食店之一,記得細路仔有機會出街食飯已經好開心,仲要帶你去鉅扒,你話唔開心到暈。食物都係同花x餐廳,飛x餐廳差不多,都係大件夾抵食。記得今年情人節經過沙咀道,見到大排長龍,我覺得好好笑!

食物都係同花x餐廳,飛x餐廳差不多,都係大件夾抵食。

記得今年情人節經過沙咀道,見到大排長龍,我覺得好好笑!
2007-08-17 11 浏览
睇左呢度既食評同朋友介紹下~終於同友人黎左呢度食dinner~間野係英皇娛樂廣場對面條街~算係就腳~6點鐘到~得我地一台食客~太早掛!?因為經濟關係~我同友人都係食左set dinner~首先黎有餐包~好大個~新鮮出爐~再黎個羅宋湯~好香~湯渣幾多~我鐘意~跟住上菠蘿獅子狗沙律~麻麻地~而個燒汁牛柳係我最滿意之一~燒汁有濃烈蒜香~薯條好味~牛柳更加不用講...最後~仲有個朱古力雪糕~唔好朱古力雪糕的我~只覺得一般~但友人就只有讚~冇彈~兩個人加一後盛惠$117~
睇左呢度既食評同朋友介紹下~
終於同友人黎左呢度食dinner~
間野係英皇娛樂廣場對面條街~算係就腳~

6點鐘到~得我地一台食客~太早掛!?
因為經濟關係~
我同友人都係食左set dinner~
首先黎有餐包~好大個~新鮮出爐~
再黎個羅宋湯~好香~湯渣幾多~我鐘意~
跟住上菠蘿獅子狗沙律~麻麻地~
而個燒汁牛柳係我最滿意之一~
燒汁有濃烈蒜香~薯條好味~牛柳更加不用講...
最後~仲有個朱古力雪糕~
唔好朱古力雪糕的我~只覺得一般~
但友人就只有讚~冇彈~
兩個人加一後盛惠$117~
2007-07-11 15 浏览
worth to go!the meal is so big in poportion!~~~
2007-07-06 11 浏览
我對舊式扒房有種難解的情意結,莎樂美就是一間我想吃好久的餐廳。終於,前晚與龍來到一試,心情,當然也是興奮的! 我們坐樓上,靜靜的凍凍的,感覺很懷舊、很特別。知道食物份量巨大,又有湯、包、沙律、雪糕等等多種配料,我們只點一份晚餐:諾曼弟豬扒拼天婦羅炸蝦,再加一份吉列石斑薯條,打算最後再叫甜品。 羅宋湯味道與其他餐廳不同,應是加了紅菜頭而非蕃茄烹調之故,龍大讚。餐包是棉軟貨色,沒試。 吞拿魚沙律加入了花生粒,很新穎;不過吞拿魚味道模糊,不推介! 主菜來到,份量比預期大,尤其近期豬肉漲價不少,但豬扒仍有足兩大塊!當然味道才是最緊要的:炸蝦非常新鮮熱辣,豬扒更是美味多汁,是預期之外的出色,我與龍都讚嘆許久沒吃過如此具水準的豬扒! 配菜薯角也不差,都給我清掉了! 甜品計劃,完全給一份超出預期的吉列石斑薯條破壞。豬扒餐已經夠飽,可吉列石斑共有三大團,又炸得甘香美味,很飽很膩也忍不住清光;剩下薯條就真的無能為力了… 我晚餐飲不得凍奶茶/ 咖啡,就將餐飲quota 讓給龍。據他說,這裡的凍檸茶也很有水準! 無力挑戰餐單內的甜品了,不過跟餐的小小的雪糕新地還是可以接受的。雪糕朱古力味濃郁,仔細一看,還有

無力挑戰餐單內的甜品了,不過跟餐的小小的雪糕新地還是可以接受的。雪糕朱古力味濃郁,仔細一看,還有粒粒朱古力碎呢! 完全滿足了~

最後還有龍送上心意禮物…又是好開心的一晚!
2007-06-03 1 浏览
男友在荃灣一帶工作,食了數次莎樂美,常常告訴我莎樂美的扒餐份量足,令我很想去試試。於是終於找了不用工作的一天,特地去和男友食個lunch。由於份量多,我們只點了一個大蝦拼雜扒鐵板餐share。餐湯:選了羅宋湯,很大碗亦有很多雜菜,酸酸的很開胃!餐包是熱熱的,配上溫拿牌牛油,很好味!大蝦拼雜扒鐵板:有大蝦、豬扒、雞扒、腸、火腿各一,有少量薯條和豆豆,真的是大堆頭之作!在澆上汁的一刻,更"滋滋"響,香氣四溢。而味道都不錯,我每樣食一半都已差不多飽了。還有甜品(雪糕)和餐茶,如果一個人食一定會很飽!同行的友人點了一個$30的雞扒餐,有兩件很大的雞扒,看見已飽了!哈哈!環境是茶餐廳格局,剛踏入店內更嗅到一股怪味,但慢慢就被美食沖淡了。雖然我不太喜歡茶餐廳,但這次都算是一個蠻好的經歷!
由於份量多,我們只點了一個大蝦拼雜扒鐵板餐share。
2007-05-22 3 浏览
今日一行7人去鋸扒....兩位鋸雜扒, 一位牛柳, 一位T骨, 兩位焗石斑飯, 一位沙律....d 雜扒餐超勁, 好多肉, 豬,牛,雞扒各一,腸仔,蕃茄,各一,幾舊薯仔,幾條荷蘭豆, 盛為約88 (要加一)黑椒牛柳餐來了, d汁淋上去時, 超"共'鼻, 成台人好似中毒咁, 掩住晒鼻, 足足2min, d 味先散.....感覺一般啦, 唔係話特別好食, 只係份量大,
今日一行7人去鋸扒....
感覺一般啦, 唔係話特別好食, 只係份量大,
2007-03-01 21 浏览
之前光顧過數次,以這次最驚嚇!事綠我老公從近廚房的鏡子裡,見到一對雞翼從一客雜扒餐跌落地下,廚房裡的人竟拾起放回該份餐上,若無其事送給客人。相信這種行徑絶不是首次發生了,所以各位避免叫雜扒餐了,除非你是敢於冒險的人!
2007-03-01 24 浏览
之前光顧過數次,以這次是最驚嚇的!事緣我老公從近廚房的鏡子裡,見到有一客雜扒餐上的雞翼掉在地下,發現廚房裡的人竟拾起放回該餐上,然後若無其事地送給客人。我們相信這次絶不是首次這樣做,所以請各位留意儘量少叫雜扒餐,除非你是敢於冒險的人!
2007-02-16 10 浏览
又係一間好細過黎過既餐廳,想重溫下回憶2月13號同gf晚上9點15分去到, 見到有8折,門口餐牌個set都係48計落真係幾抵既据扒.入到去就點兩個set dinner.都幾同意果到既環境真係好舊.面且真係幾dirty又幾迫.普通茶餐廳都好似好過佢幾皮.不過集體加上童年回憶就試下你.食神:焗鴨胸片意粉,紅湯食神gf:雞扒薯菜,白湯紅湯好似水咁無味湯,但係其實湯渣好多,係食湯渣定係飲湯呢?要勁加胡蕉粉.白湯同紅湯的命運一樣.焗鴨胸食得出係雪貨,不過極咸極酸-_-!個意粉應該一早煮起,放左好耐.又係勁酸勁甜.雞扒煮到老過食神個呀媽...大X樂既雞扒差唔多(可能會好食少少).薯菜就...唔記得左.最搞笑都係杯凍O茶又係無咩味,食神Gf最鍾意.埋單70蚊,係平!但係70蚊應該可以有更好既質素.有一點好搞笑既就係...2月14晚食神去金總統食肥牛仲見到門口大排長龍(約有15-20人排)...香港的味覺去左邊到?
又係一間好細過黎過既餐廳,想重溫下回憶
食神:焗鴨胸片意粉,紅湯
食神gf:雞扒薯菜,白湯
最搞笑都係杯凍O茶又係無咩味,食神Gf最鍾意.
埋單70蚊,係平!但係70蚊應該可以有更好既質素.
2007-01-23 7 浏览
雖然成日附近撘車,但從來都冇入黎試過(原因係望唔到舖入面,唔知好唔好) 男友早輪睇完大家既食評後,今晚就帶左我去試....一入門侍應阿姐叫我地上樓上,樓上有二人卡位,唔迫~我地點左兩個鐵板餐,一個牛一個雞~首先出場係餐包同紅湯,餐包唔熱(大個同軟鬆o既)...而紅湯濃味...蔬菜煲完仲好完整,青椒仲爽o既~之後出場o既牛扒好厚、好淋!特別係側邊肥美位置(脂肪位)好香口,忍唔住口....^______^ 我地點六成熟,但經過鐵板熱住佢之後,大約變到九成...或者下次點五成好o勒..至於雞扒就普通一點,個汁幾特別,有點菠蘿味,甜甜地...但食食下就覺得漏唯一不足係....由於一向我食野速度都慢o既~男友好快食完(我仲有四份一件牛扒),侍應大叔將餐茶同雪糕一齊上(雙份)...好在雪糕杯都凍(鋼杯),所以到我食雪糕時不至於係融哂-_____-埋單兩人一共一百六十蚊~價錢OK~不過到我一步出門口先發現,九點後入座有八折呀~我地應該係八點五十幾分入座...冇折~下次有折會叫個貴餐試下!P.S. 聽到隔離一對情侶,個女士批評侍應態度唔好...雖然侍應們唔算得上好nice, 但態度都唔咁差o既~起碼
一入門侍應阿姐叫我地上樓上,樓上有二人卡位,唔迫~
我地點左兩個鐵板餐,一個牛一個雞~

埋單兩人一共一百六十蚊~價錢OK~

P.S. 聽到隔離一對情侶,個女士批評侍應態度唔好...雖然侍應們唔算得上好nice, 但態度都唔咁差o既~起碼個女士要水換茶再換熱茶(佢自己態度甚差),侍應都冇俾面色佢睇呢~

衞生方面扣了分,條餐巾(擋油彈時用)有陣up 味呀~
2007-01-22 13 浏览
尋日去左食lunch..呢間野我去第三次一直我都係去樓下o既toliet尋日樓上個toliet冇開佢叫我落樓下落到去要穿過個廚房先到toliet..沿途見到廚房d扒放晒晌地下去到廁所推門入去又污糟又臭...個水龍頭都好污糟,又肥淋淋o係香港從來未見過一個西餐廳係咁污糟正所謂寧俾人知莫俾人見簡直令人作嘔冇下次...
尋日去左食lunch..
呢間野我去第三次
一直我都係去樓下o既toliet
尋日樓上個toliet冇開
佢叫我落樓下
落到去要穿過個廚房
先到toliet..
沿途見到廚房
d扒放晒晌地下
去到廁所推門入去
又污糟又臭...
個水龍頭都好污糟,又肥淋淋
o係香港從來未見過一個西餐廳係咁污糟
正所謂寧俾人知莫俾人見
簡直令人作嘔
冇下次...
2006-12-28 16 浏览
同老公去据扒, 9時過後有八折, 好多人吃. 我吃晚餐\\\T骨+帶子, 老公吃六成熟牛扒, 幾扺食, 又有鮮果SALAD+扒+湯+甜品(雪榚)+飲品