2005-10-06 11 浏览
莎樂美真係由細食到大, 我諗係佢教識我乜野為之一個扒餐, 熱黱黱鐵扒淋汁炸一聲個種感覺, 食完扒再嘆凍冰冰雲尼拿雪榚, 很是滿足應該講係廿年如一日, 到而家間唔中都會去食個LUNCH, 味道尚可, 都係個幾類, 再沒有細路仔時拿住塊餐巾檔住佢淋汁個時的衝動, 只不過係想保留那一份感覺

2005-10-05 19 浏览
讀中學時, 同學介紹黎呢度食野, 食過第一次後, 我既感覺就係: 「份量好多, 味道好, 價錢合理」, 後來我帶屋企人黎食, 佢地食過一次後, 同我感覺一樣, 可以食到一餐又豐富, 又美味, 又不昂貴既食物, 食完之後感覺特別滿足!第一次幫襯已經係十年前既事, 莎樂美既菜式我食過唔少, 我主要都係揀佢既海鮮類食品, 因為我唔食其他肉類, 我試過焗海鮮飯, 海鮮種類都幾多, 有帶子, 大蝦, 細蝦, 青口, 墨魚, 魚肉等等, 唔會只係有蟹柳, 蝦仔咁少, 飯既份量唔使講梗係多啦, 若以我地平常食飯既飯碗作單位, 佢既份量有兩碗之多, 味道亦唔錯, 焗得又熱又香! 另外, 佢地有某d菜式會配鮮果沙律, 例如吉列石斑配鮮果沙律餐, 吉列石斑兩大塊, 炸得非常脆, 肉質都幾嫩, 唔「鞋」, 皮脆又唔厚, 即沒有撈左好多粉去炸, 上枱時石斑還熱騰騰的, 至於沙律我都好欣賞, 西芹薯仔甘荀, 再加新鮮既鮮橙, 奇異果, 有時會係火龍果, 新鮮菠蘿, 我欣賞佢材料新鮮, 並唔似其他餐廳所謂既鮮果沙律, 其實只係罐頭菠蘿, 水蜜桃, 什果等呢d 加工食品, 除此之外, 莎樂美既沙律係以薯仔甘荀作材料

另外, 佢地有某d菜式會配鮮果沙律, 例如吉列石斑配鮮果沙律餐, 吉列石斑兩大塊, 炸得非常脆, 肉質都幾嫩, 唔「鞋」, 皮脆又唔厚, 即沒有撈左好多粉去炸, 上枱時石斑還熱騰騰的, 至於沙律我都好欣賞, 西芹薯仔甘荀, 再加新鮮既鮮橙, 奇異果, 有時會係火龍果, 新鮮菠蘿, 我欣賞佢材料新鮮, 並唔似其他餐廳所謂既鮮果沙律, 其實只係罐頭菠蘿, 水蜜桃, 什果等呢d 加工食品, 除此之外, 莎樂美既沙律係以薯仔甘荀作材料, 所以食完都比較飽肚, 不過有時候我略嫌佢加既沙律醬多左d! 食一個吉列石斑配鮮果沙律餐, 除左有主菜外, 仲有餐包, 餐湯, 餐飲和雪糕一球, 餐包叮熱過, 又香又軟, 紅湯或白湯, 味道一樣香濃, 七十多元, 有咁多份量, 咁美味既食物, 真係食得過!

我daddy 就鍾意佢既什扒餐同焗豬扒飯, 什扒餐既肉類又多又大件, 而且全部疊在鐡板上, 如果唔小心食, 會好容易跌晒, 所以每次叫什扒餐, 侍應都會另外再俸上多一隻碟比你! 焗豬扒飯既兩件豬扒又係好大件, 我daddy幾鍾意食架, daddy話佢d扒唔靭, 幾淋喎, 我估可能用得比較多梳打粉既緣故!

莎樂美所有鐡板餐都係上枱既時候, 先淋d汁上d扒度, 我嫌佢d油煙太犀利, 彈到周圍都係油, 雖然佢有比餐巾你遮住, 但d 油都會彈到成枱都係, 不過, d 客人係要見到咁樣, 先覺得個鐡板夠熱!

轉眼間, 我都幫襯左莎樂美十年喇, 環境, 菜式, 侍應都十年如故, 但總沒有給我,家人和朋友「吃到嫌」的感覺!

2005-09-28 5 浏览
我在荃灣出生、讀書、長大﹗現在好像此店的西餐廳經已所如無幾。此店曾經十分出名,因為從前有一所好景戲院在旁,所以好多人出出入入﹗回想孩時,聖誕節老媽帶三兄弟到此吃聖誕大餐﹗歡喜到不得了﹗今日再來都是好味的一店﹗
2005-09-28 11 浏览
今日下午到此一遊.一定不會再遊!!一行五人試午餐,見到有幾多選擇,咪入去食LAW點知一入去,有陣怪味,算啦照試.叫左我地上閣樓,樓上亞姐照呼*一流*,好似欠佢咁,又惡又無禮貌叫左4個SET A( 雞扒),一個大蝦拚什扒<--我叫既落ORDER 時,勁唔耐煩,答野好似鬧人咁當佢PAT 條餐巾比我時,嘩,條巾D 漬,唔知幾耐無洗梗係唔用啦,仲叫我用黎擋鐵板彈油,仲同我講~比左你架啦,你唔用咋~,野食好大份,咁又點呀,抵食同好食兩樣野丫叫埋餐飲,^ D 小強又蕩失路,^黏係凍奶茶個杯度朋友叫杯熱飲,諗住落糖啦,明明係獨立包裝,又有漬又黏埋哂.包糖都睇怕擺左若干年LU.我就唔建議大家去食勒,要食既都唔好上閣樓.咪以為閣樓情調好呀
今日下午到此一遊.一定不會再遊!!

一行五人試午餐,見到有幾多選擇,咪入去食LAW
點知一入去,有陣怪味,算啦照試.叫左我地上閣樓,
樓上亞姐照呼*一流*,好似欠佢咁,又惡又無禮貌
叫左4個SET A( 雞扒),一個大蝦拚什扒<--我叫既
落ORDER 時,勁唔耐煩,答野好似鬧人咁
當佢PAT 條餐巾比我時,嘩,條巾D 漬,唔知幾耐無洗
梗係唔用啦,仲叫我用黎擋鐵板彈油,仲同我講
~比左你架啦,你唔用咋~,
野食好大份,咁又點呀,抵食同好食兩樣野丫
叫埋餐飲,^ D 小強又蕩失路,^黏係凍奶茶個杯度

我就唔建議大家去食勒,要食既都唔好上閣樓.
咪以為閣樓情調好呀
2005-09-21 4 浏览
我如果上班時外出食午飯, 大多數都會去這間餐廳. 同區來比較, 面價這間餐廳似乎比較貴, 但查實佢D主菜份量比一般的多倍幾, 豬扒, 雞扒等是兩大塊疊在一起, 味道亦不錯, 午餐亦算做得有心機.
我如果上班時外出食午飯, 大多數都會去這間餐廳.
2005-09-21 13 浏览
好久沒有去過的.叫了一份晚餐及一份什扒鐵板餐.O個餐包好正,好SOFT.而且D 紅湯好足料.我的晚餐是美式雞扒.仲有沙律.我GF的什扒鐵板餐真是好大份.而且好好食.可惜D 味精比較多.食完好口乾.最後有ICE CREAM. 好完美.SERVICE一般,O個年輕MANAGER比較好D.2人吃包包才133元P.S.他們播的張學友OLD SONGS真是好正.
好久沒有去過的.
叫了一份晚餐及一份什扒鐵板餐.
O個餐包好正,好SOFT.而且D 紅湯好足料.
最後有ICE CREAM. 好完美.SERVICE一般,
O個年輕MANAGER比較好D.
2人吃包包才133元

P.S.他們播的張學友OLD SONGS真是好正.
2005-08-15 11 浏览
我成日一家人去莎樂美,不過每次都係dinner今次試食lunch,$42有湯,薄牛扒,雪糕同餐\飲嘩,點知\'薄\'牛扒有成吋厚,有成3塊5cm X 5cm,真係好足料,又有肉汁,好開心的一餐\仲叫左什扒餐\,有腸仔火腿豬扒同雞扒,食完牛扒都飽到食唔曨!ps我媽媽好喜歡這店的芝士火腿焗意粉架!總括,莎樂美係伴我成長,又抵的老西餐\店
我成日一家人去莎樂美,不過每次都係dinner
今次試食lunch,$42有湯,薄牛扒,雪糕同餐\飲

ps我媽媽好喜歡這店的芝士火腿焗意粉架!
總括,莎樂美係伴我成長,又抵的老西餐\店
2005-08-13 7 浏览
同老公食晚飯, 太夜冇乜選擇, 我建議去莎樂美食牛扒.一份西冷扒, 一份T骨. 我食T骨, 太鹹, d肉太淋, 不過都唔算比梳打粉"那"過果種, 只係唔多新鮮.老公的西冷好少少, 但我認為屋企樓下茶餐廳$35果個set塊西冷更好, 亦煎得更靚. 莎樂美輸左.最鍾意o既, 始終都係餐包, 紅湯, 鐵杯雪糕及收舖前四圍巡的斑點貓.
同老公食晚飯, 太夜冇乜選擇, 我建議去莎樂美食牛扒.

2005-06-13 22 浏览
星期日晚在荃灣打完波要搵食, 本來去食米線, 不過好多人排隊咪轉軚去鋸扒. 我地第一次去, 見唔係好多人食野, 以為入左間黑店, 點知唔係, 我地叫左2個雜扒餐,1個豬扒餐and一個白汁火腿意粉. 份量好大, 我老公份豬扒餐有3大塊, 雜扒仲勁,好似山仔咁, 未見過雜扒d牛扒同豬扒會咁大塊. 黑椒汁好好味. 牛扒就一般la. 不過都好過花園or金鳳多多聲.不過d侍應阿姐就好唔掂, 成日打牙較, 白汁火腿意來了茄汁, 仲要落單時再三叮囑. 好彩個哥哥仔快手又醒目即刻換返先加返d分.
2005-06-04 12 浏览
講親莎樂美,大家都會讚佢ge下午茶又平又好味,仲有激大份ge鐵板餐! 最勁係佢ge雜扒餐,每一塊扒勁大塊,層層疊咁上,面頭再加一隻火雞咁大ge雞翼..晚市仲會整暗燈光點蠟燭,係曾經叱吒一時ge鋸扒地方.今天再去,蠟燭冇了,巨型雞翼也冇了. 已經變為普通餐廳ge level la. 風光不再,可惜可惜.

2005-05-17 14 浏览
以前返學個陣lunch成日黎食因為好近~~~~呢排考完a level突然間好掛住佢就同daddy mammy黎食~~我自己就食個晚餐,dad就食龍蝦拼t bone steakmum就食雜扒~~我個餐幾好~~~雞扒兩大件~~~,又有個沙律做前菜~正dad個要讚下d龍蝦,非常滑且味道鮮甜,絕mun個d雜扒真係超級巨型,有豬,牛,雞扒各一一隻燒全雞翼,腸仔加火褪,十分足料~~!!!,多~!又有雪膏食~~三個人都係22x~~正~~~總結黎講~味道依然出色~份量超班,環境恬靜,音樂柔和服務周到,價錢大眾化~~~~好~~!個人建議拍拖黎食都幾好
以前返學個陣lunch成日黎食
因為好近~~~~

呢排考完a level
突然間好掛住佢

就同daddy mammy黎食~~

我自己就食個晚餐,dad就食龍蝦拼t bone steak
mum就食雜扒~~

我個餐幾好~~~雞扒兩大件~~~,又有個沙律做前菜~正

dad個要讚下d龍蝦,非常滑且味道鮮甜,絕

mun個d雜扒真係超級巨型,有豬,牛,雞扒各一
一隻燒全雞翼,腸仔加火褪,十分足料~~!!!,多~!

又有雪膏食~~
三個人都係22x~~
正~~~

總結黎講~
味道依然出色~份量超班,環境恬靜,音樂柔和
服務周到,價錢大眾化~~~~

好~~!
個人建議
拍拖黎食都幾好
2005-04-25 13 浏览
昔日我狗囡囡自細由狗老豆老母帶我去食扒, 食到長大成狗, 到今日自己親手帶狗老公認識呢間莎樂美, 食物水準依然都保持得好好.拍拖到晏一晏, 大約9點打後, 幫襯佢扒餐更加有折頭, 絕對係又平又抵食, 扒餐當然係大大份, 食物快趣, 但唔會係快餐感覺, 完完全全係一個set dinner你所享受, 前菜, 主菜, 飲品, 甜品.閣樓雅座係本小狗至佳選擇, 一種燈光柔和之下, 卡位一邊談心一邊鋸扒, 不知多少年頭有多少情侶/夫妻莎樂美共享多少個浪漫晚餐. 招呼好好伙計, 實在係呢幾代情侶見證人.某幾次食扒時, 經常餐廳內聞到煲中藥味, 唔知係咪樓上中醫診所攪作呢? 這樣不完美, 留待其他食家去領略吧.

2004-11-22 5 浏览
今晚同2個朋友去左li間食..之前都食過一次,覺得都ok~~我地嗌左西冷同雜扒餐..有埋餐湯..周打魚湯..略嫌咸左少少..等左十幾分鐘到喇..主菜出場喇..真係分量十足..個西冷好大塊...我諗2個人share就差唔多..雜扒都係..結果我地食剩左好多..臨尾仲有埋ice cream同餐茶..平均每人80到喇..至於service..果度全部都係老伙記..語氣唔係咁好..
今晚同2個朋友去左li間食..
之前都食過一次,覺得都ok~~
我地嗌左西冷同雜扒餐..
有埋餐湯..周打魚湯..略嫌咸左少少..
等左十幾分鐘到喇..主菜出場喇..
雜扒都係..結果我地食剩左好多..
臨尾仲有埋ice cream同餐茶..
平均每人80到喇..

至於service..
果度全部都係老伙記..語氣唔係咁好..
2004-09-29 12 浏览
莎樂美係一間我由細食到大既扒房, 最深刻既當然係店內總係燈光昏暗, 幾有情調, 喜歡坐店內既卡位, 每張桌上都點著蠟燭, 充滿懷舊既感覺。晚餐通常都係套餐形式, 有湯(附送餐包一個), 主菜, 一杯Ice-cream 及一杯飲品先來湯及餐包, 於熱餐包內塗一層牛油, 再配上濃郁既羅宋湯, 為晚餐來一個前奏。跟住到主菜, 喜歡以下幾款:西冷牛扒---有份量, 厚而且大塊, 肉汁豐富T骨牛扒---不要以為只有骨無肉食焗海鮮飯---有芝士味而且有多種海鮮最後有一杯Ice-cream 及飲品價錢亦相宜, 不妨一試不過現在食物既水準大不如前, 真係有點可惜!

跟住到主菜, 喜歡以下幾款:
西冷牛扒---有份量, 厚而且大塊, 肉汁豐富
T骨牛扒---不要以為只有骨無肉食
焗海鮮飯---有芝士味而且有多種海鮮

最後有一杯Ice-cream 及飲品
價錢亦相宜, 不妨一試

不過現在食物既水準大不如前, 真係有點可惜!
2004-09-02 13 浏览
叫左雜扒餐..真係好抵食~好大份..d 雞扒+豬扒+雞翼都好好味但係牛扒就唔係好得..有d唔知咩味咁..d雪糕+湯都好好味~
叫左雜扒餐..真係好抵食~
好大份..d 雞扒+豬扒+雞翼都好好味
但係牛扒就唔係好得..有d唔知咩味咁..
d雪糕+湯都好好味~