2023-02-21
海蠣節我黎啦,其實我都係第一次去莆田我們喜愛食蠔仔,見到有海蠣入饌就用膳海蠣$209可以揀兩款,感覺很抵食福建海蠣煎,海蠣份量多,肉身很飽滿,蛋餅煎得很通透,香噴噴,一大塊已經好夠食。九層塔香燜海蠣一開蓋已經滋滋聲,熱辣辣,九層塔的香味四溢,海蠣的外層是炸漿,非常酥脆。莆田扁肉湯必叫名菜,飲啖湯暖胃,但係都好有趣,有點咸鮮帶微酸,味道都唔錯既。扁肉的外皮是豬肉,人手打左一萬次,真係功夫菜式。拌以香菜,紫菜,都幾特別。莆田荔枝肉跟咕嚕肉相肉,肉粒帶有油香,荔枝入饌,充滿果香,沒有菠蘿的酸甜,卻有荔枝的清香。拌以彩椒,洋蔥,顏色繽紛芋香鴨內層是繳滑的鴨肉,外層是綿滑的芋泥,酥炸後,口感一流。鐵窩包菜飯原個鐵窩上,充滿儀式感,有香甜的椰菜,仲有鮮味的蟶子乾,貝柱的咸香,飯粒吸收了不同海鮮的味道,例牌的份量都夠2-3人食。桂花陳皮燉雪梨天氣有點乾,飲返陳皮桂花潤喉,原個雪梨清燉,冰糖清甜。
我們喜愛食蠔仔,見到有海蠣入饌就用膳
海蠣$209可以揀兩款,感覺很抵食
九層塔香燜海蠣
莆田扁肉湯
莆田荔枝肉
芋香鴨
內層是繳滑的鴨肉,外層是綿滑的芋泥,酥炸後,口感一流。
鐵窩包菜飯
桂花陳皮燉雪梨
天氣有點乾,飲返陳皮桂花潤喉,原個雪梨清燉,冰糖清甜。