招聘中
月薪
$21,500-$23,000
$17,000-$27,500
月薪 (面议)
第一次试福建菜,完全令我对福建菜改观✨✤ 莆田哆头蛏 $𝟭𝟵𝟵/𝟮道一向都好锺意食蛏子,多数都系炒或者清蒸,但系呢度竟然有9种食法😳 除咗有常见嘅蒜蓉蒸同炒之外,仲有焗、汤、酒糟等食法,真系好吸引🤤 第一次食哆头蛏,比平时食嘅蛏子细只好多,大约女仔食指咁大只😂 但系肉质鲜甜😚当日拣咗:➀蒜蓉蒸海蛏➁铁板盐焗蛏🧄蒜蓉蒸永远都无得输❤️ 肥美juicy嘅蛏子加上浓郁嘅蒜香真心正🥰🧂盐焗亦系我嘅最爱🤍 海盐经过花椒爆炒,再放入蛏子焗香,咸味恰到好处🤤✤ 冰镇南日鲍 $𝟲𝟴见到餐牌话呢个鲍鱼系食天然海藻长大,好可爱🤣 鲜甜又Q弹十足💕✤ 百秒黄花鱼 $𝟯𝟵一开始见到餐牌价钱真系觉得好夸张😂 原价$78,而家做紧优惠半价,真系唔叫都对唔住自己😆 卖相好吸引,鱼肉嫩滑,味道鲜甜,系比较多骨😬✤ 金汤时蔬 $𝟴𝟴一开始以为冇咩特别都冇话特别想叫 但系朋友想食,而且见到系”人气必点”所以一於试吓🤣 结果出奇地好味😍 上汤浓而唔腻,加入咸蛋黄同皮蛋焖煮,苋菜又鲜嫩,正☺️✤ 莆田红菇海鲜卤面 $𝟭𝟮𝟴第一眼见到系粉红色已经觉得好特别💕第一次食红菇🍄 味道同普通嘅菇冇乜分别😗 海鲜配料丰富,味道清甜,食落几舒
第一次试福建菜,完全令我对福建菜改观✨

✤ 莆田哆头蛏 $𝟭𝟵𝟵/𝟮道

✤ 金汤时蔬 $𝟴𝟴
一开始以为冇咩特别都冇话特别想叫

✤ 莆田红菇海鲜卤面 $𝟭𝟮𝟴
第一眼见到系粉红色已经觉得好特别💕
第一次食红菇🍄 味道同普通嘅菇冇乜分别😗 海鲜配料丰富,味道清甜,食落几舒服☺️
莆田红菇海鲜卤面

整体觉得菜式多元化又有特色,服务好,环境舒适,价钱亦比我想像中相宜,真系冇咩好挑剔🤣 已经想再去🤤

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8.8/10
🐽 Revisit : Yes
蒜蓉蒸海蛏
冰镇南日鲍
  • 蒜蓉蒸蛏子
2022-05-13 605 浏览
莆田我成日食😋😋今次发现佢地有个哆头蛏节,9款哆头蛏菜式任拣2款都只系$199😍😍好抵食😍😍即刻去食😋😋😋—————————𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :▐ 哆头蛏菜式9选2 $199▐▐ 蒜蓉蒸海蛏▐蒜蓉汁同海鲜真系最佳拍挡,哆头蛏虽然细细只,但系鲜味丰富,带少少微辣令味道更突出🤤▐ 铁板盐焗蛏▐呢款系莆田连续5年销量冠军嘅哆头蛏菜式🤤开壳时要小心唔好辣亲,店员建议点少少盐食会更好味🥰▐ 傅统海蛎煎-小 $128▐蚝饼蛋嘅比例较多,蚝份量十足,粉唔多,所以食晒成个都唔滞,点佢地招牌辣汁食好夹😋酱汁类似泰式海南鸡酸辣汁,食落更解腻开胃🤤▐ 脆皮蒜香鸡(半只) $168▐半只都好大碟😋炸蒜好香口,鸡皮卜卜脆🤤鸡亦好嫩,炸得啱啱好🤤▐ 经典包菜饭(例牌) $98▐例牌都成个电饭煲上😁侍应姐姐帮我地加入葱花、虾皮等香料拌匀,配料有椰菜、卤肉虾米、香菇、蛏乾同瑶柱,每啖饭都食到菜嘅甜味同海味嘅咸鲜😋一煲有成4碗饭😁但都俾我地两个清晒👍🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 装修简约时尚,枱够大叫多几味餸都唔怕放唔落👍虽然食饭时间坐满,但环境唔会太嘈。🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 侍应姐

—————————

▐ 铁板盐焗蛏▐

▐ 傅统海蛎煎-小 $128▐

▐ 脆皮蒜香鸡(半只) $168▐

▐ 经典包菜饭(例牌) $98▐

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 侍应姐姐见我未拣到野食非常用心推介菜式,好留意每枱人需要,时常加茶收碟,亦有关注食物质素。服务好好👍

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 已经系多次回访嘅餐厅,今次嘅哆头蛏菜式抵食又好味,难得我试过嘅分店质素都一致,出品有水准👍
  • 铁板盐焗蛏子
  • 蒜蓉蒸蛏子
  • 傅统海蛎煎
2022-02-25 1652 浏览
寻日食过莆田嘅午市头等餐,今日返寻味,因为太抵食。叫左两个莆田午市头等餐,$198两个人,价钱相宜,仲包茶钱。寻日食黄花鱼餐,今日就食另一个荔枝肉餐。荔枝肉餐包莆田扁肉汤,莆田荔枝肉,金汤时蔬,莆田主食3拣一,同莆田甜品。莆田扁肉汤莆田扁肉汤即紫菜饺子汤,一客7粒迷你饺子,再加紫菜同香莤葱花。饺子系用鱼皮饺包住葱花同猪肉,味道唔错。个汤几清,好饮。莆田荔枝肉莆田荔枝肉一客八件,块皮少少脆,热辣辣上枱,肉质算嫩,当然有肥膏。个汁带少少荔枝味。伴碟有灯笼椒,翠玉瓜一片同荔枝一粒。金汤时蔬金汤时蔬系豆苗,用左金银蛋同蒜子一齐整。豆苗新鲜,份量唔少,金汤好味得黎够健康,味道唔错。兴化炒米粉莆田主食3拣一,有红菇海鲜卤面,渔民紫菜焖饭同兴化炒米粉。寻日试左红菇海鲜卤面,今日我哋拣左兴化炒米粉。米粉整得够乾身,算唔错。配料同红菇海鲜卤面差唔多,有好硬嘅蛏乾,超迷你蚬仔,一只去唔哂壳嘅鲜虾,超迷你带子粒,另外仲有少少猪腩肉片,小棠菜,娃娃菜,冬菇片,豆卜,仲有少量炸紫菜同花生粒增加口感。同红菇海鲜卤面一样,海鲜配料质素就好麻麻。莆田甜品莆田甜品都系花生糖水。总括而言,试过黄花鱼餐同荔枝肉餐,个人觉得
寻日食过莆田嘅午市头等餐,今日返寻味,因为太抵食。

莆田甜品都系花生糖水

总括而言,试过黄花鱼餐同荔枝肉餐,个人觉得荔枝肉餐好好多,虽然条黄花鱼本身都唔错。迟d可以再黎过,人均只系$99。
2022-02-25
莆田甜品
平时成日食日本菜同烧肉,今日一於食好少食嘅福建菜,系好多年前黎过一次嘅莆田,餐牌话系米芝莲推介。疫情期间平日一点几到,完全唔洗等位。先上一碟酸辣酱,沾海蛎煎食好味,都几辣架。茶系菊花茶。餐牌花多眼乱,好厚又有相又有详细介绍。一坐低先叫左呢个$209两道嘅莆田鲜海蛎。拣左辣子鲜海蛎同福建特色海蛎煎。另外仲有5款拣。福建特色海蛎煎 福建特色海蛎煎正价$119。海蛎煎一大底,切开左4大份。基本上系蚝仔煎蛋,加左好多葱一齐煎。蚝仔冇乜蚝味,不过唔会好似台式蚝仔煎咁太多粉。我觉得冇特别。辣子鲜海蛎 辣子鲜海蛎正价$129。海蛎嘅炸皮都脆,不过几油,又系冇乜蚝味,食落味道带少少辣,好多蚝都系劲细粒。伴有好多辣椒。个人觉得呢两道菜式只系麻麻哋。另外叫左两个莆田午市头等餐,$198两个人,价钱相宜,仲包茶钱。喺荔枝肉餐同黄花鱼餐当中拣左黄花鱼餐。黄花鱼餐包水晶猪蹄冻,百秒黄花鱼,酥炒芋芯,莆田主食3拣一,同莆田甜品。水晶猪蹄冻水晶猪蹄冻一客8件,不过奇怪哋唔太实,一夹就散,又冇乜猪蹄味,主要系啫喱味。上面加啲酱汁同一条香莤。质感好差。百秒黄花鱼百秒黄花鱼系一条中型原条黄花鱼,用清汤加姜葱蒸熟,只需10
酸辣酱,菊花茶

先上一碟酸辣酱,沾海蛎煎食好味,都几辣架。茶系菊花茶。

餐牌花多眼乱,好厚又有相又有详细介绍。

福建特色海蛎煎

福建特色海蛎煎

辣子鲜海蛎

辣子鲜海蛎

个人觉得呢两道菜式只系麻麻哋。

水晶猪蹄冻

水晶猪蹄冻

百秒黄花鱼

百秒黄花鱼系一条中型原条黄花鱼,用清汤加姜葱蒸熟,只需100秒就蒸好,用陶瓷锅上枱保持温度。黄花鱼肉质非常嫩,当然骨多要小心。个汤好清,可以饮哂。

酥炒芋芯

酥炒芋芯一客11件,伴有少少洋葱同香葱。酥炒芋芯外皮甜甜哋,少少脆同痴牙,入面好粉,好重淀粉质。

红菇海鲜卤面

莆田主食3拣一,我哋拣左红菇海鲜卤面,另外仲有兴化炒米粉,同渔民紫菜焖饭拣。红菇海鲜卤面大大锅上枱,不过份量唔算太多。个汤呈浅红色,味道唔太特别。卤面系幼身滑溜白色面,都唔错。系就系配料差啲。海鲜有好硬嘅蛏乾,超迷你蚬仔,一只去唔哂壳嘅鲜虾,超迷你带子粒,另外仲有少少猪腩肉片,红菇,小棠菜,娃娃菜,冬菇片,豆卜。海鲜配料质素就好麻麻。

莆田甜品

莆田甜品系花生糖水,我真系第一次食。入面有4粒芋圆同好多花生,味道少甜,芋圆腍中带少少烟韧,唔错。

总括而言,食物有好有唔好,不过午餐真系抵食,可以一试。二人可坐四人卡位,座位舒适。服务员态度友善好客,系漏左前菜要追先临尾上返呢吓差啲。
2022-02-24
6天前 0 浏览
椒盐哆头蛏🤌🏻肥美蛏子可以有唔同煮法,炸、炒、蒸、焗,椒盐哆头蛏加茶树菇一齐炸到金黄色,再撒上椒盐十分惹味。(蛏子已经连续5年喺莆田嘅销量冠军 )百秒黄花鱼🤌🏻原价$78而价优惠只系$39 ,声称只喺用100秒蒸熟条鱼所以叫做白秒黄花鱼🫣😎鱼身金黄色卖相而最重点唔会腥,肉质好滑但要小心多鱼骨🙏🏻傅统海蛎煎🤌🏻吃过海蛎煎 才算吃过福建菜,所以即刻叫嚟试吓,一上碟见到咁多海蛎好吸引,比我想像中大只😎不过饼皮就薄身少少,但味道好食👍🏻黄金荷叶包🤌🏻炒香嘅肉丝条加埋香甜洋葱夹入去酥脆嘅荷叶包,包身做得好好食,感觉似炸馒头,味道方面就似食紧猪扒包😽福州红糟鸡🤌🏻味道有少少似平时南乳味咁,味醇汁且浓,份量都比想像中多,而且啲鸡肉都好滑溜👍🏻环境舒适好坐,虽然要收茶钱,但佢啲茶有菊花味几好饮,姐姐服务态度好好👍🏻🚩莆田 (利舞台广场) (铜锣湾)铜锣湾波斯富街99号利舞台广场7楼A舖#addifoodie #addifoodie铜锣湾#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去处 #周末好去处 #goodfood #周围食 #香港插画 #情侣美食 #HKcou

椒盐哆头蛏🤌🏻

百秒黄花鱼🤌🏻

傅统海蛎煎🤌🏻

黄金荷叶包🤌🏻

福州红糟鸡🤌🏻

🚩莆田 (利舞台广场) (铜锣湾)

#addifoodie #addifoodie铜锣湾
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去处 #周末好去处 #goodfood #周围食 #香港插画 #情侣美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #爱情插画
2022-08-02 0 浏览
🍳莆田一直以嚟我都系一个比较锺意食中菜嘅人, 咁啱去铜锣湾同埋见到蒲田星期六嘅lunch menu都几抵食, 就决定食个中菜lunch。Lunch set ($199)Starter:⭐水晶肴肉Course 1:⭐酥炒芋芯呢一个酥炒芋芯我系超级推荐, 首先佢系选用咗芋头最中心嘅一部份, 所以系每一口中间非常之酥软, 而且加埋佢出面嗰一层蜜糖外皮令佢变食外脆内酥内软, 真系超级好食, 我谂我一个人都食咗成大半碟。🤣Course 2:⭐百妙黄花鱼第二个百炒黄花鱼男顾名思义就系用 100秒 制作出呢一道菜, 所以佢嘅鱼肉口感系非常之嫩滑。但系黄花鱼本身比较多骨, 如果系唔锺意食鱼有骨嘅朋友就唔好叫啦。Course 3:⭐兴化炒米粉第三道菜系平淡但系好优秀嘅炒米粉, 我甚至觉得系我人生入面食过Top 3 好食嘅炒米粉。米粉本身系超级幼身, 而且比较乾爽, 食落同海鲜配料好match, 系去到莆田嘅必食之一。Additional course: ⭐莆田荔枝肉 ($98)Dessert⭐莆田甜品Address: #food #foodie #foodhk #foodiehk #尖沙咀 #美食 #尖
🍳莆田

Lunch set ($199)
Starter:

⭐百妙黄花鱼

Course 3:
⭐兴化炒米粉

Additional course:
⭐莆田荔枝肉 ($98)

Dessert
⭐莆田甜品

Address:

#food #foodie #foodhk #foodiehk #尖沙咀 #美食 #尖沙咀美食  #元朗 #元朗美食 #荃湾 #荃湾美食 #铜锣湾 #铜锣湾美食 #将军澳 #将军澳美食 #钻石山 #钻石山美食 #赤鱲角 #赤鱲角美食 #机场 #机场美食 #hkrestaurant #hongkong #foodlover #香港
2022-06-28 263 浏览
每次食中菜好容易就谂起小笼包、北京填鸭或者广东菜,不过食得多会腻。呢间福建菜味道几合香港人口味,个人觉得有几道菜要值得推荐。环境:最近装修完,比以前较走轻奢风,卡位冇再升高,方便左。另外多咗梳化圆枱位,几comfy前菜:太肚饿忘记左相机食先。云耳正常,咸酸菜较出色,酸甜适中,爽口蛏子两食:必试程度2/5椒盐版本香口又唔会过咸,几好蒜蓉蒸正常,但有碎殻同少少腥,少失望大白菜炖软豆腐必试程度:3/5劲香芹菜味,汤头唔错带胡椒味,软豆腐其实系豆卜,好索汤,成个汤好舒服黄花鱼必试程度:3/5主要系性价比高,$38条,又有鲜味而唔腥,几好黄金荷叶包必试程度4/5呢个介乎叉子烧饼同炸馒头,唔会好炸又唔会太多淀粉入口,配埋个京酱肉丝好好食酥炒芋心必试程度4/5表面少少焦糖脆皮,里面软心嘅芋头,会食唔停口嘅好食包菜饭必试程度2.5/5似荷叶饭加椰菜,个椰菜唔夹个饭,要食饭嘅都可以叫佢总评:环境阔落雅致,食物中上,想试非京川沪菜非广东中菜可以拣呢间

环境:

前菜:

蛏子两食:
必试程度2/5
椒盐版本香口又唔会过咸,几好
蒜蓉蒸正常,但有碎殻同少少腥,少失望

必试程度:3/5

必试程度:3/5
主要系性价比高,$38条,又有鲜味而唔腥,几好

必试程度4/5

必试程度4/5
表面少少焦糖脆皮,里面软心嘅芋头,会食唔停口嘅好食

包菜饭
必试程度2.5/5
似荷叶饭加椰菜,个椰菜唔夹个饭,要食饭嘅都可以叫佢

总评:
环境阔落雅致,食物中上,想试非京川沪菜非广东中菜可以拣呢间
椒盐蛏子
  • 酥炸蛏乾
  • 芋香鸭
  • 百秒黄花鱼
2022-06-02 422 浏览
莆田出左食蛏子既优惠😍只要$199就可以食到两碟既蛏子😋煮法可以完全唔一样,仲要蛏子既量好足,真系几抵食😽.蒜容蒸蛏子我好中意海鲜就甘蒸,因为可以带出海鲜原先既鲜甜味☺️.红菇鲜蛏汤原来汤越红等於菇越新鲜😚红菇系好有营养既食物黎,用汤煮蛏子既方式😍煮出黎好鲜甜.卤水嫩豆腐豆腐好嫩滑,同埋卤水味好够☺️.鲍鱼辣椒小炒肉麻味好够😍好岩配多一碗饭,好惹味‼️鲍鱼会剪到一小片,一碟大约有三只.兴化炒米粉米粉炒到好乾身,有虾,蚬,花生🥜等等拎去炒

蒜容蒸蛏子
我好中意海鲜就甘蒸,因为可以带出海鲜原先既鲜甜味☺️

红菇鲜蛏汤

卤水嫩豆腐
豆腐好嫩滑,同埋卤水味好够☺️

鲍鱼辣椒小炒肉

兴化炒米粉
米粉炒到好乾身,有虾,蚬,花生🥜等等拎去炒
最近搭mtr成日见到莆田嘅蛏霸广告 所以忍唔住去试吓🤣 住港岛嘅我去咗铜锣湾嘅分店食 环境好大座位好舒适~ 佢嘅菜式选择多元化又有特色 ~~ʕ •ᴥ•ʔ 服务好 价钱比想像中平都几抵食 重点系好食尤其系啲蛏子🤤 原来每年4至7月喺哆头蛏最肥美嘅时节😗✻ 椒盐哆头蛏+ 铁板盐焗蛏($199/ 2道)蛏子有炸、炒、蒸、焗 等等9种吃法 任拣2种都只系$199真心超抵食😆 椒盐哆头蛏喺将啲茶树菇同埋蛏子炸到金黄色非常之酥脆!再撒上啲椒盐咸鲜味十足(*¯︶¯*) 至於铁板盐焗蛏已经连续5年喺莆田嘅销量冠军 果然冇令人失望 卖相吸引 首先每一只都好肥美好好吃 入口超鲜甜 重点完全冇沙!🥰✻傅统海蛎煎 ($128)见到menu写住「吃过海蛎煎 才算吃过福建菜」所以叫嚟试吓 一上碟见到咁多海蛎好吸引😻🦪 好香口 比平时食开嘅蚝饼薄身少少咁✻黄金荷叶包 ($38/片)将啲香喷喷嘅肉丝条同埋香甜嘅洋葱甜 夹入去酥脆嘅荷叶包 估唔到咁好食我自己好锺意食😽 感觉有少少似食澳门嘅猪扒包咁~❤️✻福州红糟鸡 ($98)又系见到Menu写住喺福建傅统名菜所以叫嚟试吓🤣 佢先腌後焗 啲糟香味入晒味 有少少似平时啲南乳

✻ 椒盐哆头蛏+ 铁板盐焗蛏($199/ 2道)

铁板盐焗蛏

✻傅统海蛎煎 ($128)

✻黄金荷叶包 ($38/片)
黄金荷叶包

✻福州红糟鸡 ($98)
又系见到Menu写住喺福建傅统名菜所以叫嚟试吓🤣 佢先腌後焗 啲糟香味入晒味 有少少似平时啲南乳味咁 味醇汁浓😚 而且成个煲咁上碟 卖相吸引 份量都比想像中多 啲鸡都好滑身🐓
福州红糟鸡

✻百秒黄花鱼 (半价後$39)
原价$78 佢而家半价优惠只系$39 见到咁抵食忍唔住叫返条🤣 佢声称只喺用100秒蒸熟条鱼所以叫做白秒黄花鱼xd 黄花鱼金黄色卖相吸引 而且唔会腥 条鱼都好滑 不过比较多骨食嘅时候要小心啲haha
百秒黄花鱼

✻ 香甜金钱粿 ($98)
甜品控表示最後点都要叫返个甜品😗 今次拣咗香甜金钱粿 佢用糯米粉制成金币嘅形状所以叫做金钱粿💛 佢好香甜同埋烟烟韧韧咁 不过比想像中饱肚🤣

莆田喺2000年成立 创始人方叔叔将福建家乡嘅味道带到去新加坡 到而家带埋嚟香港🇭🇰~ 佢一直坚持 「掌握好食材 原味福建菜」嘅理念

平时喺香港都比较少食传统嘅福建菜 今次食完之後觉得真系几好食😋 而且除咗系铜锣湾之外佢都仲有好多间分店 例如尖沙咀 荃湾 元朗 将军澳 钻石山 甚至机场 值得一试 大推蛏子同黄金荷叶包 😛
  • 铁板盐焗蛏子
  • 百秒黄花鱼
2022-05-30 222 浏览
昨晚我帮衬食了超肥美的蛏子,现在仍回味无穷!😋 我最近先知「 哆头蛏节」的,原来每年4至7月是莆田哆头蛏最肥美既时节!一年仅一季呢!只有入夏几个月才能吃得到的时鲜!哆头蛏於莆田当地的黑泥滩涂里吸收充足营养,每一只都肥肥嫩嫩,9款哆头蛏菜式,任选2道只需$199 !我一口气点了四款煮法😆蒜蓉蒸蛏子、福建老酒焗海蛏 、哆头蛏炒蛋 以及椒盐炸蛏子!多种吃法,滋味到不得了,果然蛏子十分新鲜又肥嘟嘟的!百秒黄花鱼 除限时蛏子,我自己都喜欢这莆田必食既菜式!只用100秒将黄花鱼系砂锅入面炆煮所以鱼肉特别地嫩滑可口!莆田 PUTIEN铜锣湾波斯富街99号利舞台广场7楼A舖

我一口气点了四款煮法😆
蒜蓉蒸蛏子、福建老酒焗海蛏 、哆头蛏炒蛋 以及椒盐炸蛏子!

多种吃法,滋味到不得了,果然蛏子十分新鲜又肥嘟嘟的!

莆田 PUTIEN
2022-05-29 101 浏览
食店: 莆田@ 铜锣湾张梁点餐👦🏻👧🏻1)$199《铁板盐焗蛏》 《蒜蓉蒸蛏子》评分(10分满分):8️⃣食评💬:呢个套餐可以用一个抵啲价钱食到两只唔同口味嘅蛏子,个人比较推介铁板盐焗蛏,因为口感比较特别,偏乾身,染上少少盐食,有啲似食紧海味咁😛蒜蓉蒸其实都ok,主要系为蒜控而设,同平时去酒楼食差唔多👍🏻2)$88《百秒黄花鱼》评分(10分满分):9️⃣食评💬:本身以为好细一条,点知原条上都唔算细条,黄花鱼食落好滑好嫩好新鲜,配埋个汤一路食一路饮,鲜味十足,而且仲有几块姜片调味,相当养生💪🏻3)$28《莆田扁肉汤》评分(10分满分):8️⃣食评💬:呢个汤都几特别,酸酸地,主菜前饮一碗即刻开左个胃🤣同埋有淡淡嘅肉香味同埋清清地都唔错,一人份量唔多唔少岩岩好!4)$128《传统海蛎煎》评分(10分满分):9️⃣食评💬:海蛎煎应该系蚝饼,因为阿张最锺意食蚝仔,所以呢个系必嗌,蚝仔够嫩同埋个饼都够脆!有个好泰式嘅辣酱比我地点黎食,成件事都几夹,而且仲有啲泰式风味🤣5)$64《黄金荷叶包》评分(10分满分):9️⃣食评💬:呢个包绝对系抵食之选,包系炸馒头黎,甜甜地之余又够脆,将佢切开一半,
食店: 莆田@ 铜锣湾

评分(10分满分):8️⃣

4)$128《传统海蛎煎》

5)$64《黄金荷叶包》
评分(10分满分):9️⃣
食评💬:呢个包绝对系抵食之选,包系炸馒头黎,甜甜地之余又够脆,将佢切开一半,塞咗啲菜同肉丝落去,好似食紧中式burger🤣啲猪肉肉汁多,mix埋一齐食都几好味👍🏻

6)$98《农家擦粉》
评分(10分满分):7️⃣
食评💬:呢个擦粉比想像中健康,有少少似BB食嘅糊仔,啲粉索晒啲鸡汤,感觉似食碗仔翅而且份量仲唔少!
不嬲都几中意食莆田既中菜~最近入夏就系食莆田特色菜, 哆头蛏既好时间!超肥美 仲可以拣唔同煮法!坐得舒服, 服务又好好, 同朋友屋企人聚会岩晒!不过我其实几锺意拍拖食中菜😝//1️⃣ 蒜蓉蒸蛏子|福建老酒焗海蛏 👍🏻$199 任拣2款蛏子菜式 超抵😆 平时食嗰啲偏短, 但粒粒都好饱满~蒜蓉好惹味, 酒焗就比较重酒味 更突显鲜味 配埋辣酱食都唔错!2️⃣ 百秒黄花鱼 👍🏻另一个黎莆田必食既菜式!只用100秒将黄花鱼系砂锅入面炆煮好!鱼肉好嫩滑, 仲可以饮埋d汤, 有朋友可以一个人食晒成条 XD3️⃣ 包菜饭 👍🏻超香!店员会捞埋花生, 葱花, 蛏乾落去, 仲有腩肉, 好香口, 调味偏重口味 但好正😆4️⃣ 精美四小拼 👍🏻-九转小肠|超级好食!!爽口弹牙 平时唔食内脏既人都应该要试下-水晶猪蹄冻|劲重胶质 而且自己好难整到 必食!-虾头拌头水紫菜|鲜味好重既紫菜-家常闷笋干5️⃣ 椒盐猪手|传统海蛎煎正常~6️⃣ 红毛榴槤汁|鲜榨玉米汁冇榴槤味, 其实系under荔枝种别, 甜甜地几特别~粟米汁就好Fresh!//🦁 莆田 PUTIEN铜锣湾波斯富街99号利舞台广场7楼A舖其他分店|尖沙咀 荃湾 元朗 将军澳

1️⃣ 蒜蓉蒸蛏子|福建老酒焗海蛏 👍🏻

2️⃣ 百秒黄花鱼 👍🏻

3️⃣ 包菜饭 👍🏻

4️⃣ 精美四小拼 👍🏻
-水晶猪蹄冻|劲重胶质 而且自己好难整到 必食!
-虾头拌头水紫菜|鲜味好重既紫菜
-家常闷笋干

5️⃣ 椒盐猪手|传统海蛎煎
正常~

6️⃣ 红毛榴槤汁|鲜榨玉米汁

🦁 莆田 PUTIEN
其他分店|尖沙咀 荃湾 元朗 将军澳 钻石山 赤鱲角
呢间米芝莲新加坡福建菜🇸🇬,真系食过返寻味,相当高质素,最近同朋友出铜锣湾唔知食咩,又忍唔住嚟呢间❤️📌阿溜土笋冻$68经典福建小食土笋冻,相当推荐大家试吓,口感特别😋📌九款不同烹调手法的蛏子菜式- $199/2 款!- 蛏炒黄金蛋- 莆田农家蛏溜汤相当抵食,点咗呢两款,黄金蛋相当丰富,当中有不同蔬菜和冬菇,配合大量厚肉多汁的蛏子😋😋。而农家蛏溜汤,汤品材料丰富,是比较稠身的,同样相当足料!📌香炸海蛎饼$98呢款炸蚝饼,蚝仔鲜味突出,香葱香口,配搭炸粉,极度酥脆❣️📌马来风光$88富有马来特色的炒通菜,通菜新鲜爽嫩🫶🏻📌铁锅包菜饭$118 最後就是这个超高质素的铁锅包菜饭,这个包菜饭相当高质,配料充足,有虾米,肉丝,椰菜,冬菇等,超级香浓😋

📌阿溜土笋冻$68
经典福建小食土笋冻,相当推荐大家试吓,口感特别😋

📌九款不同烹调手法的蛏子菜式- $199/2 款!
- 蛏炒黄金蛋
- 莆田农家蛏溜汤

📌香炸海蛎饼$98
呢款炸蚝饼,蚝仔鲜味突出,香葱香口,配搭炸粉,极度酥脆❣️

📌马来风光$88
富有马来特色的炒通菜,通菜新鲜爽嫩🫶🏻

📌铁锅包菜饭$118