2023-04-24 101 浏览
銅鑼灣利舞臺7樓莆田食番餐原味福建菜莆田哆頭蟶節$219 可以食到兩種蟶子仲有9種食法可以選正抵食呀!蒜蓉蒸海蟶香噴噴既蒜蓉佈滿蟶子上面,再加咗啲薑蔥。肥美蟶子食落鮮嫩好肉再加埋濃濃蒜蓉好好味😋一次點倆要咗鐵板鹽焗蟶蟶霸果然唔係浪得虛名,隻隻都咁肥嫩。用鹽焗張蟶子既鮮味迫哂出嚟,食落鮮甜肥美。芋香鴨芋泥夾著住厚厚滷鴨肉,配埋外層既酥炸,有鹹香味又好鬆脆。芋泥同滷鴨肉既比例岩岩好,食落唔會膩。家常豬蹄凍食落Q彈好似食緊啫喱咁配埋個醬少少辣味好正。豬蹄凍骨膠原滿滿。興化炒米粉炒米粉炒到乾濕岩岩好再配埋啲脆紫菜同好多海鮮料。好味😋
銅鑼灣利舞臺7樓
食番餐原味福建菜

莆田哆頭蟶節
$219 可以食到兩種蟶子仲有9種食法可以選正
抵食呀!

蒜蓉蒸海蟶
香噴噴既蒜蓉佈滿蟶子上面,再加咗啲薑蔥。

肥美蟶子食落鮮嫩好肉再加埋濃濃蒜蓉
好好味😋

一次點倆要咗
鐵板鹽焗蟶

蟶霸果然唔係浪得虛名,隻隻都咁肥嫩。
用鹽焗張蟶子既鮮味迫哂出嚟,
食落鮮甜肥美。

芋香鴨

芋泥夾著住厚厚滷鴨肉,
配埋外層既酥炸,有鹹香味又好鬆脆。
芋泥同滷鴨肉既比例岩岩好,食落唔會膩。

家常豬蹄凍
食落Q彈好似食緊啫喱咁
配埋個醬少少辣味好正。
豬蹄凍骨膠原滿滿。

興化炒米粉
炒米粉炒到乾濕岩岩好
再配埋啲脆紫菜同好多海鮮料。
好味😋

• 鐵板鹽焗蟶子
  • 興化炒米粉
  • 蒜蓉蒸蟶子
2023-03-31 144 浏览
喺銅鑼灣剪完頭髮,想食個dinner ,適逢見莆田近期做緊海蠣節嘅廣告,間中食下特色菜都唔錯🙌🏻而家做緊時令promotion 海蠣節,海蠣特色菜$209兩款😍真係見枱枱都有order傳統海蠣煎外皮煎得金黃,裡面嘅海蠣份量非常多,每一啖都食到,肉質鮮嫩,入口後帶著淡淡海鮮味。海蠣煮泗粉泗粉有啲似韓國薯粉,非常吸味,同海蠣嘅鮮味好夾,口感Q彈。經典南煎肝肝臟本身口感鮮嫩,呢道南煎肝食到有少少酒味,去除腥味👍🏻莆田荔枝肉網絡有啲似港式嘅咕嚕肉,入口冇咁濃味,和荔枝煮在一起,多咗份清甜,冇骨,入口啖啖肉。酸菜黃花魚魚肉鮮嫩,配上酸菜爽口和酸酸口感,好開胃。桂花陳皮燉雪梨第一次食莆田嘅甜品,有驚喜😍呢道甜點湯汁甜而不膩,雪梨柔軟入味,散發啖啖陳皮,香氣四溢,很適合女性食用。

傳統海蠣煎

海蠣煮泗粉
泗粉有啲似韓國薯粉,非常吸味,同海蠣嘅鮮味好夾,口感Q彈。

經典南煎肝
肝臟本身口感鮮嫩,呢道南煎肝食到有少少酒味,去除腥味👍🏻

莆田荔枝肉

酸菜黃花魚
魚肉鮮嫩,配上酸菜爽口和酸酸口感,好開胃。

桂花陳皮燉雪梨
2023-03-26 1841 浏览
🔻🌕 𝓑𝓻𝓪𝓲𝓼𝓮𝓭 𝓞𝔂𝓼𝓽𝓮𝓻𝓼 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓑𝓪𝓼𝓲𝓵🦪 九層塔香燜海蠣 💲119🌟莆田提供一系列季節限定🤩嘅海蠣菜式☺️依家正係海蠣肥美之時😝上枱時仍然有燜煮嘅聲音,份量充足 色澤呈金黃色,九層塔獨特的香料風味,經過莆田大廚細火乾燜,味道完全入到每粒海蠣肉入面但又保持到海蠣嘅水份🫶🏻加埋濃烈嘅香味,果然係色香味俱全👍🏻🌕 𝓟𝓾𝓽𝓲𝓮𝓷 𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽 & 𝓢𝓸𝓾𝓻 𝓟𝓸𝓻𝓴 𝓦𝓲𝓽𝓱 𝓛𝔂𝓬𝓱𝓮𝓮𝓼 [𝓡𝓮𝓰𝓾𝓵𝓪𝓻]莆田荔枝肉💲98🌟新鮮炸起嘅肉配上酸甜開胃嘅醬汁,送飯真係一流😋非常醒胃又淡淡肉,配菜除咗有三色椒之外,仲加入原粒荔枝肉。🌕 𝓟𝓾𝓽𝓲𝓮𝓷 𝓒𝓪𝓫𝓫𝓪𝓰𝓮 𝓡𝓲𝓬𝓮 [𝓡𝓮𝓰𝓾𝓵𝓪𝓻] 鐵鍋包菜飯💲118🌟直接用鍋上枱[包菜、滷肉、蝦米🦐香菇、蟶乾、乾貝],店員將配料加入菜飯☺️直接喺客人面前將配料同菜飯混合。提醒🔔客人要小心好熱嘅鍋,店員非常貼心🥰🫶🏻福建菜飯其中一項注重嘅特色「清鮮」「不膩」🥰用咗色香材料嘅配搭,上枱已經有淡淡嘅香味,配合餸菜食係最好不過,唔會單調又不失福建菜嘅特色👍🏻🌕 𝓢𝓱𝓻𝓮𝓭𝓭𝓮𝓭 𝓟𝓸𝓻𝓴 𝓦𝓲𝓽𝓱 𝓢𝓮𝓼𝓪𝓶𝓮 𝓑𝓾𝓷 黃金荷葉包💲38荷葉包
🔻

🌕 𝓢𝓱𝓻𝓮𝓭𝓭𝓮𝓭 𝓟𝓸𝓻𝓴 𝓦𝓲𝓽𝓱 𝓢𝓮𝓼𝓪𝓶𝓮 𝓑𝓾𝓷 黃金荷葉包💲38[片]🌟

荷葉包橢半圓形,熱辣辣!外脆內軟嘅荷葉包上面仲加入咗大量嘅芝麻🤩🤩🤩令成個賣相唔會單調之餘 亦都提升咗口感層次。加入嫰滑嘅牛柳絲夾埋一齊,真係幾好食🤭

🌕 𝓓𝓮𝓮𝓹-𝓕𝓻𝓲𝓮𝓭 𝓓𝓾𝓻𝓲𝓪𝓷 𝓟𝓾𝓻𝓮𝓮 酥炸冰心榴槤💲58🌟

嗱,榴槤控一定要點! 因為唔食榴槤嘅我 都叫左😂😂😂,俾佢嘅賣相吸引咗😛外表熱辣辣非常鬆脆,但個餡呢🤩 係榴槤蓉雪凍咗嘅冰雪糕☺️ 食落去有榴槤沙冰嘅口感,估計「冰心」嘅名係咁樣嚟嘅☺️

🌕 𝓓𝓸𝓾𝓫𝓵𝓮-𝓑𝓸𝓲𝓵𝓮𝓭 𝓟𝓮𝓪𝓻 𝓦𝓲𝓽𝓱 𝓞𝓼𝓶𝓪𝓷𝓽𝓱𝓾𝓼 𝓪𝓷𝓭 𝓐𝓰𝓮𝓭 𝓜𝓪𝓷𝓭𝓪𝓻𝓲𝓷 𝓟𝓮𝓮𝓵 桂花陳皮燉雪梨💲48🌟

燉雪梨止咳又潤肺,入口清甜,陳皮又可以健脾化痰😊 做餐後甜品相信人人都啱😋

💡🅃🄸🄿🅂 💡
ツ銅鑼灣地鐵站🚇A出口步行5約分鐘🥰
ツ店工服務態度👍🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
ツ座位闊落舒適☺️平日晚市7點半走嘅時候已經坐滿晒全場👍🏻
ツ食物全部新鮮處理🙂

2023-03-06
2023-03-25 146 浏览
自從莆田海蠣🦪節回歸了,我都有去品嘗,現時更做優惠海蠣🦪任選其中兩道菜 ,只需$209!我覺得性價好好👍 食得豐富埋單都是$5xx 左右其中我好喜歡食「九層塔香燜海蠣」🦪!九層塔香燜海蠣熱辣辣送上,一開蓋滋滋聲滾緊的!九層塔香味四溢,海蠣酥脆惹味十足!除了海蠣食品,我都好喜歡黃花魚同甜品類!黃花魚平時點清蒸,今次點了蕃茄伴上,酸甜美味可口!桂花陳皮燉雪梨 清新又潤喉的甜品,養生之選🥰莆田銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A舖 #莆田p

其中我好喜歡食「九層塔香燜海蠣」🦪!

九層塔香燜海蠣

除了海蠣食品,我都好喜歡黃花魚同甜品類!

黃花魚平時點清蒸,今次點了蕃茄伴上,酸甜美味可口!

桂花陳皮燉雪梨
清新又潤喉的甜品,養生之選🥰

銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A舖 #莆田p
餐廳裝潢摩登高級,座位寬闊,用餐環境舒適。餐牌選擇多,特色感滿滿,同廣東菜好唔同。.#辣汁花蛤 $98:花蛤味道鮮美,飽滿無沙,辣汁夠辣,但又不會過分嗆,讓人吃得很過癮。.#阿元香草雞 $118:這隻雞滷得很入味,滷水香氣令人食指大動,而且肉質鮮嫩,皮肉都很緊實,吃起來很有口感。.#黃金荷葉包 $38:荷葉的香氣和肉絲的鮮香融合在一起,口感佳,外皮酥脆,內裡柔軟,令人一試難忘。.#經典南煎肝 $98:肝的口感彈牙,熟度恰到好處,無overcook,中央柔嫩。.海蠣節限定($209-自選2道)#海蠣煮泗粉:這道泗粉煮得軟爛入味,海蠣的鮮味突出,搭配濃郁湯汁,必食。#福建特色海蠣煎:這道煎蠔材料新鮮,煎得香脆可口,海蠣的鮮味突出,吃起來鮮甜,加上香蔥平衡油膩,讓人回味。~~~莆田 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A號舖

海蠣節限定($209-自選2道)
~~~
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A號舖
2023-03-20 152 浏览
我係衝住條松子魚過嚟嘅之前食過另一間分店嘅松子魚,甜甜酸酸好好食。因為我平時完全唔食魚,我惜魚腥、魚骨 同 軟林林嘅食物,但呢條魚三個最怕都無👍我睇佢哋餐牌 睇嚟睇去都見唔到條魚,以為無咗,差啲無得食。再問下個帶位職員,我同佢形容, 酸酸甜甜 脆脆地,無乜骨,好似叫松子魚,佢即刻知道:嗰個菜我哋無咗,但如果客人想食都可以整嘅🤩🤩🤩我聽到 即時好似中咗六合彩咁,好開心!😍之後再試埋佢哋 時令蠔仔菜式,好可惜冇晒蠔餅,我同男朋友都好想食🥹見到隔籬枱碟蠔餅, 我同男友碌到眼都突埋,問侍應唔係無蠔餅咩?佢話人哋預訂咗嘅😅😒所以我哋叫咗 🌟三杯炒蠔仔、好惹味👍😋另外有碟 鮑魚西蘭花回鍋肉/扣肉(都唔係好記得)但係整體食咗條魚就好開心😅😊 滿足!
我係衝住條松子魚過嚟嘅

我聽到 即時好似中咗六合彩咁,好開心!😍
所以我哋叫咗 🌟三杯炒蠔仔、好惹味👍😋
另外有碟 鮑魚西蘭花回鍋肉/扣肉(都唔係好記得)
但係整體食咗條魚就好開心😅😊 滿足!
2023-03-17 133 浏览
第一次係俾地鐵廣告吸引去食嘅餐廳😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆銅鑼灣站大大個字寫住莆田美食節209兩份🤣🤣好似好抵食咁就搵日收工去食😜海蠣任選兩份 $209福建海蠣煎超多海蠣!!而且好新鮮!沒有澱粉的感覺!辣子鮮海蠣我覺得比海蠣煎更推薦!外酥內嫩!!沒啖都爆汁!!十分推介!跳跳魚撞豆腐 $138魚湯奶白色的,濃香絲滑,飲完感覺成個胃都暖曬~脆皮蒜香雞(半隻)$168桂花陳皮燉雪梨 $48淡淡桂花香~清甜得來好滋潤🫶🏻環境舒適,服務一流,適合家庭聚餐
第一次係俾地鐵廣告吸引去食嘅餐廳
😜
海蠣任選兩份 $209
福建海蠣煎
超多海蠣!!
而且好新鮮!沒有澱粉的感覺!

辣子鮮海蠣
我覺得比海蠣煎更推薦!
外酥內嫩!!沒啖都爆汁!!
十分推介!

跳跳魚撞豆腐 $138
魚湯奶白色的,濃香絲滑,飲完感覺成個胃都暖曬~

脆皮蒜香雞(半隻)$168

桂花陳皮燉雪梨 $48
淡淡桂花香~
清甜得來好滋潤

🫶🏻
環境舒適,服務一流,適合家庭聚餐

2023-03-15 124 浏览
米芝蓮推介餐廳✨莆田最近舉行了海蠣節一定要去試下! ! !莆田環境寬敞 大大的圓形卡位 優美舒適空間感一流 店員親切有禮 服務態度良好海蠣節 Menu有六款 $209可以選擇兩道菜🦪辣子鮮海蠣辣子海蠣真的第一次食 容易入口 入口即溶炸粉不厚而鬆脆 蠔仔肉大大粒 juicy 惹味不算太辣 味道適中 非常推介🍖莆田荔枝肉咕嚕雞肉和荔枝一起吃 非常夾 酸酸甜甜卻多了點清新🦆芋香鴨期待已久的芋香鴨 口感豐富不油膩肉質鮮嫩多汁 鴨香配合芋頭 簡直是完美結合🍖鮑魚紅燒肉福建特產南日大鮑魚 爽口彈牙 好好食紅燒肉肥瘦適中 不會太油膩 🍐桂花陳皮燉雪梨女神必叫 原隻雪梨 滋陰 潤肺 養顏
米芝蓮推介餐廳✨莆田最近舉行了海蠣節
一定要去試下! ! !

莆田環境寬敞 大大的圓形卡位 優美舒適

紅燒肉肥瘦適中 不會太油膩

🍐桂花陳皮燉雪梨
女神必叫 原隻雪梨 滋陰 潤肺 養顏
2023-03-15 116 浏览
每次想到吃福建菜,就總想起莆田,環境舒服乾淨,座位闊落,侍應也殷勤周到~莆田荔枝肉~荔枝很清甜,而豬肉半肥瘦,炸後還是鬆軟甘香,外脆內鬆軟~鮑魚紅燒肉~紅燒肉採取了正宗的五花腩,一層肉就一層脂肪,吃起來甘香軟滑,頂部還放了3隻鮑魚,大隻又軟腍~辣子鮮海蠣~這道較刺激的,微微的辣度剛剛好,不用狂喝水那種,都是開胃令人一口接一口的,海蠣裹上粉漿,炸後外層香脆~九層塔香燜海蠣~海蠣也是炸過的,外脆內嫩,配上九層塔及甜醬油的香味,味道好吸引~鮮榨粟米汁~暖暖的,喝起來有粟米的濃香,幼滑而清甜~

鮮榨粟米汁~暖暖的,喝起來有粟米的濃香,幼滑而清甜~

2023-03-05 123 浏览
莆田 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)睇完戲去食福建菜❤️❤九層塔香燜海蠣🦪$119海蠣好新鮮❤️❤️再加埋九層塔好惹味👍👍脆脆地好香口😋😋精美四小拼 $138呢個都係莆田招牌菜之一,有小腸、紫菜、荀乾、土荀凍😊😊 小腸口感一流,味道不錯😚仲有4款,好抵食😁😁莆田荔枝肉 🧆 $98福建名菜❤️❤️ 酸酸甜甜好好食,仲有埋荔枝肉,好正👏👏金湯時蔬 🥬 $88好大碟,係豆苗👍👍新鮮嫩口,一定要食😋😋鐵鍋包菜飯$118家常炆飯,好有風味🥰仲有好多配料👍👍建蓮雪耳湯 🧉 $48蓮子好淋身😋😋 雪耳養身❤️❤️甜度岩岩好🤤地址:銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5
莆田 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)

睇完戲去食福建菜❤️❤

九層塔香燜海蠣🦪$119
海蠣好新鮮❤️❤️再加埋九層塔好惹味👍👍脆脆地好香口😋😋

精美四小拼 $138

莆田荔枝肉 🧆 $98
福建名菜❤️❤️ 酸酸甜甜好好食,仲有埋荔枝肉,好正👏👏

金湯時蔬 🥬 $88
好大碟,係豆苗👍👍新鮮嫩口,一定要食😋😋

鐵鍋包菜飯$118
家常炆飯,好有風味🥰仲有好多配料👍👍

建蓮雪耳湯 🧉 $48
蓮子好淋身😋😋 雪耳養身❤️❤️甜度岩岩好🤤

地址:銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5
2023-03-01 1840 浏览
福建海蠣煎($209/2道海蠣菜式)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧海蠣煎非常大份,蛋上舖滿極多肥美可口的海蠣,超級誘人。海蠣入口滑嫩甘香,鮮味十足,夾雜蔥花和炒蛋,滋味絕配之選。海蠣煮泗粉($209/2道海蠣菜式)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧泗粉原個大煲送上,份量甚多足夠二至三人共享。煲內海蠣同樣數量超班,粒粒肉感滿滿,非常抵食。泗粉入口爽滑煙韌,吸納了濃濃的海蠣鮮味,鹹香味足,高度推薦。莆田荔枝肉($98/例牌)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧荔枝肉色澤豔紅奪目,加上色彩繽紛的三色椒,賣相非常搶眼。荔枝肉外皮脆香,內裡軟嫩無骨,酸酸甜甜開胃必選。芋香鴨($98/例牌)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧酥炸芋泥夾著厚切的滷鴨肉,外皮炸得金黃香脆,感覺別具特色。芋香鴨入口外酥內糯,鹹香四溢,美味推介。辣汁花蛤($98/例牌)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧花蛤堆得山一樣高送上,每隻花蛤都十分飽滿,賣相滿分。花蛤入口無沙,味道鮮甜美味,加上秘調辣汁,甜辣入味。黃金荷葉包($38/片,2件起售)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧炒洋蔥豬肉絲條與荷葉包分開呈上,荷葉包色澤金黃,上手乾身不油,
福建海蠣煎($209/2道海蠣菜式)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

海蠣煎非常大份,蛋上舖滿極多肥美可口的海蠣,超級誘人。

海蠣入口滑嫩甘香,鮮味十足,夾雜蔥花和炒蛋,滋味絕配之選。

海蠣煮泗粉($209/2道海蠣菜式)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

泗粉原個大煲送上,份量甚多足夠二至三人共享。

煲內海蠣同樣數量超班,粒粒肉感滿滿,非常抵食。

莆田荔枝肉($98/例牌)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

荔枝肉色澤豔紅奪目,加上色彩繽紛的三色椒,賣相非常搶眼。

荔枝肉外皮脆香,內裡軟嫩無骨,酸酸甜甜開胃必選。

芋香鴨($98/例牌)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

酥炸芋泥夾著厚切的滷鴨肉,外皮炸得金黃香脆,感覺別具特色。

芋香鴨入口外酥內糯,鹹香四溢,美味推介。

辣汁花蛤($98/例牌)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

花蛤堆得山一樣高送上,每隻花蛤都十分飽滿,賣相滿分。

花蛤入口無沙,味道鮮甜美味,加上秘調辣汁,甜辣入味。

黃金荷葉包($38/片,2件起售)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

炒洋蔥豬肉絲條與荷葉包分開呈上,荷葉包色澤金黃,上手乾身不油,非常理想。

味道方面,荷葉包外乾內軟,口感有點像蔥油餅一般,但無油乾身,絕不肥膩,加配惹味鹹甜滲半的洋蔥豬肉絲,非常合拍。

輪候入座時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在平日下午6時許光顧,無需輪候能直接入座。

等候上餐時間:🐧🐧🐧🐧🐧

所有菜式在下單後15分鐘內全數呈上,效率不俗。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採用經典中式設計,與菜式主題互相呼應,氣氛十足。

餐桌之間空間感足,座位桌面寬闊舒適。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員親善有禮,樂於提供協助,並主動為客人添茶換碟,服務滿分。

🐧❤️結語:高質傳統福建菜必試良選。

2023-02-28
  • 海蠣煮泗粉
  • 芋香鴨
  • 福建海蠣煎
  • 莆田荔枝肉
2023-02-28 149 浏览
與表姐相约到銅鑼灣利舞台-莆田吃晚飯。香港福建菜的餐廳少之又少,莆田是一間非常好的福建菜餐廳👍餐廳菜的味道好,服務也非常好👍👍👍有一位名叫Huson,她應該是部長。服務非常好及窩心。我與表姐樣樣都想吃。她窩心的提議我們不要叫太多👍👍👍最好是叫例排。雖然帶著口罩,都可以見到她親切的笑容🥰🥰🥰我哋叫咗#精美四小拼#冰鎮鲍魚#福建红菇海鲜滷面#福建海蠣煎#莆田荔枝肉-我哋叫咗中,所以要打包😝下次都是要聽提議😉😉😉
《莆田》係一間專門食福建菜既連鎖餐廳,主打多款地道福建菜式,以河鮮為主要食材,烹飪手法獨特😍最近仲推岀左以海蠣為主題既一系列菜式,即刻拉埋朋友一齊去試下😁‣ 福建特色海蠣煎 ($128) 作為招牌菜,果然冇令人失望,首先賣相已經好吸引,食落海蠣好新鮮😋,夠香口,味道唔錯,而且份量都幾多,亦唔會好厚粉,總體質素幾高,值得推介👍‣ 金絲麥片蝦 ($228)賣相都幾吸引,麥片炒到金黃色😝,原隻蝦都幾大隻,夾埋一齊口感豐富,味道都唔錯,份量都唔少‣ 芋香鴨 ($98)擺盤幾精緻,而且烹飪手法幾特別,用芋泥包住鴨肉,之後表面一層薄薄嘅粉煎到好香脆,咬落外脆中間軟,最內面嫩滑嘅鴨肉,成個搭配都幾夾,味道都唔錯🥰‣ 鐵鍋包菜飯 ($118)作為莆田人嘅家常燜飯,用左最簡單地道嘅食材,有包菜、滷肉、蝦米、香菇、乾貝、蟶乾等等,用鐵鍋燜完之後,上菜時香味撲鼻,食落飯粒分明,各種食材一齊口感豐富,總體幾有水準☺️‣ 紅毛榴槤汁 ($38)第一次飲番荔枝汁,幾清新,唔會太甜,幾啱用黎解滯😋💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳環境座位闊落,服務幾週到,上菜亦幾快,重點係食物質素幾高,款色多樣,鐘意食中菜嘅朋友不妨試下‼️

‣ 福建特色海蠣煎 ($128)

‣ 金絲麥片蝦 ($228)

‣ 芋香鴨 ($98)

‣ 鐵鍋包菜飯 ($118)

‣ 紅毛榴槤汁 ($38)
第一次飲番荔枝汁,幾清新,唔會太甜,幾啱用黎解滯😋

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

💰Total: $728.2 ($364.1/pp 已包括10%服務費)
📍莆田|@hkputien
香港銅鑼灣波斯富街99號利舞台廣場7樓A鋪 (到訪分店)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
鑽石山荷里活廣場2樓214舖
荃灣廣場4樓416舖
將軍澳PopCorn商場1樓F94舖
元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_中菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_銅鑼灣 #foodstep_尖沙咀 #foodstep_荃灣 #foodstep_鑽石山 #foodstep_將軍澳 #foodstep_元朗

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
2023-02-24 120 浏览
🔺莆田 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)🔻九層塔香燜海蠣每粒蠔炸到好薄身酥脆,一上枱熱辣辣,九層塔香味好重,個底有少少醬汁,將醬汁同炸蠔撈勻好惹味!🔻白切羊肉呢道菜真係未見過,經熱水泡熟既羊肉,真係做係皮彈肉滑,肉質煙靭需要細味咀嚼,本身無調味,需靠豉油增添鹹味,更突出羊肉味。🔻九轉小腸睇圖片已經覺得做法非常繁複,所以覺得值得一叫,味道係滷水味,口感彈牙唔韌,好易入口,底部仲有個火keep 住興熱佢,擺耐阻都唔會凍阻。🔻福建海蠣煎超多蠔仔既煎餅,多到數之不儘,每啖都會食到幾粒,個底主要係雞蛋,所以好重蛋香同埋食落冇咁熱氣,如果可以調配個醬汁沾黎食會更佳~🔻薄荷枇杷凍識落好似有琵琶味嘅仙草咁,涼涼爽爽,唔會好甜,上面仲有粒果肉增添口感~🔻酥炸冰心榴槤佢將榴槤雪到結冰,再用好薄既粉漿拎去炸到鬆脆,食落甜而不膩~
🔺莆田 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)

🔻九層塔香燜海蠣

🔻白切羊肉

🔻九轉小腸

🔻福建海蠣煎

🔻薄荷枇杷凍

🔻酥炸冰心榴槤
2023-02-23 96 浏览
莆田銅鑼灣店係唯一連續6年獲得香港米芝蓮推介嘅分店所以從店面裝修到侍應嘅服務等細節都優秀~**前菜 $12**嚟莆田梗係要食海蠣~🦪《 漁民鹽漬海蠣(凍食)💲119 》➕半價仲可以配老酒 💲39 !🍶用鹽漬特別有咸鮮,海蠣粒粒飽滿,嫩滑但裙邊爽口,口感豐富,拌飯一流~而咸香鮮味又岩佐酒,所以襯花雕老酒真係好夾又有feel~ 廣告成日見到「 莆田跳跳魚 」都想試吓跳跳魚🎣跳跳魚源自福建東北部嘅霞浦縣,有「中國最美灘塗」之稱,跳跳魚可以出水面1米多高,成日跳運動量十足😆肉質一定好嫩滑! 《 紅燒跳跳魚 $138(例)》瑋碟帶成8-9條,用上福建漁民嘅地道燒法,用熱油香煎,再用小火燜燒,令每一條魚肉都入味且鮮嫩,加埋牆汁香濃好花味。《 福建海鮮滷麵 $118 》呢鍋湯麵盛載住十幾款食材,例如有鮮蝦、蝦米、豆腐卜、冬菇片、咸肉、花蛤、白菜苗、芹菜、津菜,湯底清甜,麵質腍軟滑溜而且十分掛湯~《 蝦苗頭水紫菜 $58 》有蝦米乾、帶酸,爽口開胃🌟呢款係曾獲<米芝蓮一星>嘅推薦菜式係用發芽後30日內收成嘅極品紫菜,配以來自南中國海域的特等蝦苗,每啖都爽口鮮美!《 酥炸冰心榴槤
莆田銅鑼灣店係唯一連續6年獲得香港米芝蓮推介嘅分店

所以從店面裝修到侍應嘅服務等細節都優秀~

**前菜 $12**

嚟莆田梗係要食海蠣~

而咸香鮮味又岩佐酒,所以襯花雕老酒真係好夾又有feel~

廣告成日見到「 莆田跳跳魚 」

《 紅燒跳跳魚 $138(例)》

《 福建海鮮滷麵 $118 》

《 蝦苗頭水紫菜 $58 》
有蝦米乾、帶酸,爽口開胃
🌟呢款係曾獲<米芝蓮一星>嘅推薦菜式

《 酥炸冰心榴槤 $58/位 》
用上70%馬來西亞樹熟榴槤果肉製作,味道濃郁,而質感好似雪葩~加埋薄脆嘅外層入口有口感,而碟上倒上咗粟米汁,多份清甜。
2023-02-16