2017-03-16 1479 浏览
2人一早訂了台, 又是而家啲餐廳一慣既作風, 小小的2人台, 一邊同隔離台貼住坐好似搭台咁, 另一邊去廁所都要側身先出到果種, 幸好當日唔滿人先坐得無咁辛苦,而且所有侍應都係譚仔阿姐腔 (可能因為係新加坡來既?)小食拼盤:水紫菜, 酸酸地ok, 幾醒胃, 右上滷水嫩豆腐, 甜甜地都ok, 左下水晶豬蹄凍, 好似水晶淆肉咁, 不過就淋好多, 我自己就覺得水晶淆肉好食啲, 右下九轉小腸, 幾好食, 好淋, 無腥味百秒黃花魚:魚幾滑, 一條2個人食剛好, 可以再食其他野極品椒鹽豬手:唔!好!食!個皮唔夠脆, 淨係得個皮有味, 入面係無咪既, 而且完全無肉, 全部都係得啲唔知肥膏定骨膠原冰浸苦瓜:苦瓜就梗係苦嫁喇, 但佢果種苦係澀果種苦, 唔係甘果種苦, 點蜜糖都中和唔到果種苦味....阿元香草雞:肉質同味道都似金華火腿, 不過唔係好咸, 都ok埋單$44x, 減左openrice $100 coupon $34x後就ok啦, (如果450會覺得唔抵食)整體不過不失, 但如果計埋佢個米豬連1星就會覺得失望, 有得揀唔會再去,另外有點可以改善, 佢茶芥只有一種就係菊花茶, 要知道唔係個個人都飲菊

而且所有侍應都係譚仔阿姐腔 (可能因為係新加坡來既?)
百秒黃花魚:魚幾滑, 一條2個人食剛好, 可以再食其他野

另外有點可以改善, 佢茶芥只有一種就係菊花茶, 要知道唔係個個人都飲菊花茶,
問佢有無得轉, 佢話要加$$, 唔使加$$得菊花茶.....(留意菊花茶都係有收茶芥)
2017-03-14
用餐优惠
現金券
莆田呢家店, 第一次去食係人地介紹, 對佢個炸豬手, 念念不忘, 但又極度熱氣! 今次年三十, 放半晝, 就叫埋老公去食莆田, 歎下來自新加坡既正宗福建菜~由於年三十, 無普通LUNCH SET, 叫左佢2人高級餐~竹筒蝦個藥材湯幾夠藥材味百秒黃花, 原來佢係用一百秒就煮左出黎, 所以好嫩滑, 第一次食咁滑既黃花~自家製酸辣汁 – 有少少似泰式酸辣汁, 好惹味,  用黎點米粉, 一流~興化炒米粉, 米粉炒得乾爽唔油, 有蝦、蜆、花生、豆卜,最重要上面有脆脆紫菜~ 推介!總體黎講, 莆田坐得幾舒適, 又係有質素既餐廳, 不過D 侍應就應該要再培訓一下, 我去食餐既時候, 明明經理介紹我食呢個餐, 轉個頭我問野既時候個侍應同我講無呢個SET賣, 經 經理解釋, 佢地先知有呢個SET. 隔一陣到我落單, 另一個侍應又同我講話無呢個SET 又要搵返經理先搞得掂。 另外侍應都要TRAIN 一下, 我問D好基本既餸菜內容, 佢地都答我唔到, 有D失望, 要改善下~

竹筒蝦個藥材湯幾夠藥材味

2017-01-27
  • 興化炒米粉
2017-01-26 13945 浏览
在香港比較少見主打福建菜的餐廳,而當中的菜式亦相對較為陌生。前陣子跟朋友行經荃灣廣場,見到一間來自新加坡,主打福建菜的中餐,裝潢優閑時尚,座位闊大舒適,細看下原來該店大有來頭,在新加坡曾多次獲米芝蓮星級推介,朋友亦聽說這店的出品不錯,遂決定一 起入去試一下。細閲餐牌,見此店新近推出了頭水紫菜系列的菜式,有涼拌,有煎蛋,有放湯,看賣相清淡得來亦頗吸引,令大家都有一嘗的衝動,一拍即合即時點了幾款試一下。根據店家提供的資料顯示,頭水紫菜為初次長成採收的紫菜,營養豐 富,矜貴程度媲美紫菜中的黃金。既然如此珍貴,就試一下有何特別 之處。蝦苗拌頭水紫菜賣相精美,以長薄青瓜片圍圈,裡面堆滿烏黑亮麗的紫菜,驟眼彷如魚子醬般吸引。紫菜拌入蝦苗、芫荽碎與酸香的醬汁,滑嫩爽口,加上蝦苗的微鮮和芫荽的清香,酸中帶微鹹,滲出淡淡海洋氣息,清中有濃,開胃怡神。九轉小腸,店員介紹為該店必點菜式之一,看上去平平無奇的一道菜 式,原來是經過千錘百煉的功夫菜。這店的師傅以傳統九摺式穿套手法,將豬腸層層摺疊穿套起來,再放入鹵水醬汁鹵製入味。小腸厚切上碟,單看賣相已見到功架所在,腸裡疊得密麻麻一層一層,感覺沒有一般腸類的鬆軟
九轉小腸
九轉小腸,店員介紹為該店必點菜式之一,看上去平平無奇的一道菜 式,原來是經過千錘百煉的功夫菜。這店的師傅以傳統九摺式穿套手法,將豬腸層層摺疊穿套起來,再放入鹵水醬汁鹵製入味。小腸厚切上碟,單看賣相已見到功架所在,腸裡疊得密麻麻一層一層,感覺沒有一般腸類的鬆軟脂香,入口帶嚼勁但不會韌,口感爽彈結實,Q軟入味,滿腔鹵香而不帶羶味,沒有任何肥膏,感覺健康。
冰浸涼瓜
冰浸涼瓜,一端上來賣相已驚為天人,大廚將苦瓜切成極薄透光的一片片,以冰塊墊底相疊砌成盛開的菊花一般,大廚精湛的刀功和獨特的創意可見一斑,沾上清香的蜂蜜同吃,冰涼爽脆甘苦蜜甜集於一身,是一道十分清新清爽的前菜。
頭水紫菜煎蛋
頭水紫菜煎蛋,賣相像極韓式煎餅,煎得酥香可口,內裡滿是紫菜,紫菜香加上蛋香,味道鮮美而不油膩,平時真的未有聽過這種做法,更遑論曾經試過,但想不到兩者相遇後原來是如此簡單的真味,下次在家都可以自己試做一下。
紫菜海蠣湯
紫菜海蠣湯,海蠣即蠔仔,細細粒但飽滿,份量頗多,滑溜甘香,配上紫菜的鮮嫩,湯汁鮮上加鮮,醇厚濃郁,雖然大廚加入味酒辟去了部分海產的腥味,但那澎湃的海洋氣息仍然掩蓋不了,無與倫比。
興化炒米粉
興化炒米粉,堆到成座山一般的米粉,用料份量頗多幾有睇頭。興化米粉質地幼細爽口,加上蝦仁、花甲、花生、豆卜,菜段拌炒,面頭放上紫菜,配料十分豐富,米粉炒得乾爽不會太多油,調味鹹香剛好,口感清爽幼滑。
自家製酸辣汁
福建菜的款式和一般中菜果然有點不同,整體來說,這店的出品賣相精緻,口味清淡,簡單中見真味,感覺健康,就筆者這個濃味愛好者而言,味道略嫌偏淡,但個人卻認為十分迎合現今注重健康飲食的風氣,尤其應會適合女士偏清的口味。整體來說,就地方,招呼,食物質素而言,各方面都做得講究認真,亦算不俗,不愧為得到星級推介的食府。
2016-12-08
冰浸涼瓜
頭水紫菜煎蛋
興化炒米粉
自家製酸辣汁
2017-01-25 1278 浏览
多年書友有年幾時間冇出嚟聚過。我提議過去食韓國燒烤,但有人唔ok ,所以最終嚟咗莆田。可能七點未夠,淨係有幾枱人喺到食緊野。路經見到有枱食「冰鎮涼瓜」,個樣似綠色嘅蓮花放咗喺一堆冰上面,啲「蓮花葉」薄到透光。因為某啲原因,我地可以揀嘅野食唔可以辣,又唔可以係內臟或者生嘅野食。所以我地都係揀咗以下幾樣野食︰冰鎮涼瓜 - 應該冇「飛水」,食得到苦味;佢有蜜糖俾你點嚟食,我就覺得食野食原味最好食,所以冇點。蝦米紫菜 - 特別菜式。黃花魚 - 肉嫩,但多骨... 荔枝肉 - 最快被清碟嘅野食,肉鮮嫩多汁。扁肉湯 - 少少酸,但係幾好飲,扁肉多到好似唔駛錢咁。(呢個大家一人一碗,飲晒先記得未影)下次再嚟起碼要試「九轉小腸」呢個心機菜。

蝦米紫菜 - 特別菜式。
冰鎮涼瓜 + 蝦米紫菜
黃花魚 - 肉嫩,但多骨...

荔枝肉 - 最快被清碟嘅野食,肉鮮嫩多汁。
荔枝肉

下次再嚟起碼要試「九轉小腸」呢個心機菜。
2017-01-16
  • 冰鎮涼瓜
  • 荔枝肉
2017-01-06 1459 浏览
莆田市其實係一個沿海地方🌊以漁業水產作產業,因靠近福建所以主打閩菜,這店菜色好有鄉間風味👨‍🌾而且都不錯吃<蝦苗拌頭水紫菜 > $52味帶酸汁的開胃涼菜,紫菜爽滑😋入面仲有蝦苗的微鮮<九轉小腸> $78這款小菜確是花盡心機,係把九條豬小腸清洗乾淨,再重複套上九層去烹調😈口感微爽脆,鹵水味道剛好適中<一品紫菜煎> $68兩面煎至金黃香口微焦,蛋香味都夠🍳紫菜密度幾高兼均勻<家鄉燜紫菜> $82開始有濕嘢食了,這個用燜方法去做,食落好似濃縮版紫菜湯咁🍵食到鮮嫩帶爽嘅紫菜,仲會有鹹香粒狀海味<莆田滷麵> $78這個望落似湯麵,但一夾起就比較漿身,而且味道比較清淡😔只有菜葉跟少量海鮮點綴,如果多一點鹹鮮味就好,畢竟麵身較粗🍜湯汁就算掛到上麵都唔夠味
<蝦苗拌頭水紫菜 > $52
味帶酸汁的開胃涼菜,紫菜爽滑😋入面仲有蝦苗的微鮮
<九轉小腸> $78
<一品紫菜煎> $68
兩面煎至金黃香口微焦,蛋香味都夠🍳紫菜密度幾高兼均勻
<家鄉燜紫菜> $82
家鄉燜紫菜
<莆田滷麵> $78
莆田滷麵
2016-12-05
家鄉燜紫菜
2017-01-02 660 浏览
福建菜比較少食,今日就去左呢間連鎖式餐廳「莆田」試一試佢D菜。不過可惜比期望係有D出入,水平整體都一般。睇價錢以為都唔少份量,原來都只係下午茶size。值得推介嘅係佢地隻豬手,外脆內軟,又一隻入口即溶嘅豬手。苦瓜沙律配蜜糖食,份外清新。其他就未如預期咁嘅味道....最特別嘅係食左佢地嘅「土筍凍」,本以為係筍...點知係一條條好似聖子咁嘅野雪凍左黎食。味道並唔係太怪異,不過成件事就有D嘔心,總算係試左地道菜。

。其他就未如預期咁嘅味道....

2016-12-22 791 浏览
第一次食莆田是在鑽石山荷李活,記得那次是食lunch,份量少,價錢貴,味道也很一般,因此留下了非常一般的印象。來到荃灣,又見到呢間鋪頭,仲升級為米芝蓮的食店,見到openrice都好多個讚好,於是膽粗粗鼓起勇氣再試下個晚市,決定來個印象大洗底,結果係⋯⋯⋯⋯⋯ 真係洗到底wo,仲係意想不到的美味。今次我地order咗個二人餐A,全部都係想食嘅嘢,全部都好好味! 一坐下,店員就捧來小食和好好飲的菊花茶接下來就上菜,首先係莆田扁肉湯(加醋),酸酸地,夾埋mini小雲吞,口感不錯,也很開胃,很特別的味道。接著就是兩個小食:九轉小腸和滷水豆腐,店員很窩心地墊上酒精燈,等食物保持溫度,值得一讚的是九轉小腸,出面真係食唔到,爽口之餘沒有內臟味,好好食! 跟住上的就是百秒黃花魚,這也是大多數人推介的,聞名不如一試,魚很鮮甜,連埋個湯熱辣辣,真係好正! 套餐係一人一條,唔使爭!最後上的是主食,興化炒米粉,非常好食,總之都係好特別,好香口!last la 就係糖水:銀耳紅棗蓮子,份量不多,涼涼地,ok!總結:好飽的一餐,呢個套餐組合基本上都能夠食到本店的特色菜,埋單加埋一係$453,抵唔抵,就見仁見智了

一坐下,店員就捧來小食和好好飲的菊花茶
總結:
好飽的一餐,呢個套餐組合基本上都能夠食到本店的特色菜,埋單加埋一係$453,抵唔抵,就見仁見智了。但我認為,外面很少試到呢一類型的菜式,如果未食過的朋友都值得一試嘅!
2016-12-22
  • 興化米粉
  • 九轉小腸
2016-12-22 416 浏览
成日經過荃灣莆田都人山人海, 可能因為新加坡菜老少咸宜, 都幾多一家大細黎食。今日九點幾黎食, 呢個鐘數黎講都算係幾多人, 全場都仲有客人。我地叫左興化炒米粉, 莆田扁肉湯~興化炒米粉真係不得了, D米粉好幼身, 有彈性, 好好味, 臨走個陣見到門口有得賣 $60幾蚊,果然唔係Cheap 野。除左米粉掂之外, 上面仲有好多配料, 有蛋絲, 紫菜乾, 菜粒, 花生, 洋蔥, 加埋一齊真係幾香口, 呢個必點。另外叫左個莆田扁肉湯, 佢個湯係酸酸地地, 好開胃; 扁肉好似D 小餃咁, 一煲有成十幾廿粒, 幾好味~~其實附近都幾多食肆, 人龍最長都依然係呢間, 其實真係有原因. 價錢中等, 味道唔錯, 坐得都幾舒服~

我地叫左興化炒米粉, 莆田扁肉湯~

加埋一齊真係幾香口, 呢個必點。

2016-12-01
2016-12-18 797 浏览
放工約左同事去荃灣行街,行到天昏地暗到感到肚餓時,原來已經9點了。同事仔問我想食咩? 對於一個路痴既我話冇所謂,但突然間好想食新加坡菜,佢就帶左我黎依度。我哋叫咗三樣嘢,蝦苗拌頭水紫菜,莆田扁肉湯同興化米粉。蝦苗拌頭水紫菜 - 上枱時只見到一堆野,食落口酸味味,令我諗起中菜既涼拌木耳,醒胃可口。紫菜一絲絲的,要人幫幫手弄斷。莆田扁肉湯 - 一鍋上枱,湯底清甜,有少少酸味味,鍋內有好多粒類似小雲吞既東西,每粒都係小豬肉,雖然食唔出咩味,但感覺不錯。興化米粉 - 一堆米粉加好多配菜,如花生、切左絲既娃娃菜、豆卜、菇等等。食左第一啖米粉,口感幼滑,雖然未到入口即溶,但參不多有這種感覺。米粉有用調味料兜過,並非霎熟咗放上碟嗰種。最後,佢既茶有清香既菊花味,飲左第一口既感覺好舒服。今次前菜係香脆紫菜同花生,味道不錯。但眼見餐廳唔夠員工,有位但要等入座要點時間 。

我哋叫咗三樣嘢,蝦苗拌頭水紫菜,莆田扁肉湯同興化米粉。

紫菜花生 (食咗一半先影)
蒲田扁肉湯
2016-12-16
紫菜花生 (食咗一半先影)
蒲田扁肉湯
  • 莆田扁肉湯
2016-12-14 510 浏览
星期日LUNCH諗住同家人試下新嘢...行過見到唔多人, 唔駛排隊 , 所以入去試下環境都唔錯, 坐得舒服 , 加上都唔算窄, OK的食物可能只係唔o岩我口味, 其實係唔差的~一試冇妨豬手香係香, 不過好似油咗一D , 冇咬口 , 一夾就D油好似準備流出來咁….豬腸味道唔差 , 要讚的係冇內臟怪味個粉我都好一般, 太糊仔之餘 , 有陣唔識形容的麵粉味最喜歡碟粿 (唔記得全名) 個人最喜歡 , 有咬口, 唔甜, 花生同芝麻都香口~~~ 不過要留意 , 份量都係迷你形, 如果人多或食量大的朋友仔去食, 就要考慮下

環境都唔錯, 坐得舒服 , 加上都唔算窄, OK的

食物可能只係唔o岩我口味, 其實係唔差的~一試冇妨

豬腸味道唔差 , 要讚的係冇內臟怪味

個粉我都好一般, 太糊仔之餘 , 有陣唔識形容的麵粉味

椒鹽豬手
2016-12-11
2016-12-12 450 浏览
睇到個名 莆田 總會令人以為系日本菜 但原來佢標明系 新加坡既福建菜....系有d混亂既 又新加坡又福建咁 見個menu都幾吸引 即管試下啦 ....大好喇兩個今都俾左張四人枱 冇咁壓迫感!逐款逐款講先右上 竹筒蝦 :個湯好藥才既甘 好濃郁 飲完吾口乾 絕對吾系味精野 兩隻蝦都好正 個蝦頭爆晒膏 蝦肉仲好實好夾左下 酥芋芯:外脆帶小小甜 內粉 鐘意食芋頭的必失控右下 :吾就得叫咩名 但由佢打頭陣亦都算適合 系涼拌既紅紫菜食到糖醋既味道 好開胃主菜要出黎喇上 板栗海參煲: 海參好爽 個汁送飯一流 但建議用滾筒切海參 咁令到每舊海參都更加容易沾上醬汁 左下 百秒黃花魚: 湯底好香酒味 條魚好鮮好嫩 一人份量抵食右下椒鹽豬手:(必須兩件起) 本身仲驚好油好濟 點知驚喜地 外面炸得好香好脆 內面好多膠原 口感好滿足!平價得黎食物質素很好既一間新加坡既福建菜但地方過於迫 出入都驚整到隔黎枱 !
逐款逐款講先
主菜要出黎喇
上 板栗海參煲:
左下 百秒黃花魚:
湯底好香酒味 條魚好鮮好嫩 一人份量抵食
右下椒鹽豬手:(必須兩件起)

平價得黎食物質素很好既一間新加坡既福建菜
但地方過於迫 出入都驚整到隔黎枱 !
2016-12-11
  • 椒鹽豬手
  • 酥炒芋頭
2016-12-06 8922 浏览
莆田最近推出的水紫菜系列菜式有燜,有煎,有掠伴,烹調方法多元化,令我有一嚐它的衝動,正好友人亦想嚐嚐,故一拍即合即時去吃吃看。九轉小腸是莆田必點菜色之一,我已經吃過許多次,之前友人都沒到訪過,所以一定要讓友人嚐鮮一下。九轉小腸軟嫩無比,不會讓人咬不下,讓人印象深刻。大腸清洗的非常乾淨,去除不必要的肥油,讓大腸組織軟化,處理起來也比較容易吸收醬汁的味道。蝦苗拌頭水紫菜賣相彷如魚子醬般精美,紫菜拌入蝦苗與酸微微的醬汁,軟嫩順口,鹹中帶酸。涼拌紫菜相信很多人也吃過,但是這蝦苗拌頭水紫菜吃出紫菜的香氣,蝦苗淡淡甜甜的鮮味,映襯出紫菜的鮮美,別的地方吃不到這味道。如果是素食者的話,這一品紫菜煎我絕對推介他們吃~ 紫菜煎蛋很少地方有得吃,莆田這煎蛋吃起來又香又酥,而且不會太厚,當然烏黑黑不是煎焦,那是滿滿的紫菜啊~ 紫菜味帶鹹香,不油不膩,十分可口。家鄉燜紫菜以嫩甜紫菜小火慢燜煮湯,湯裡有不少的八爪魚粒點綴其中,令紫菜更有爽口感,再配上一口醇厚濃郁的湯頭,完整地保留了紫菜的鮮嫩,實在大大滿足我的口腹之欲。全晚唯一較失望的應該是這莆田滷麵,因為這麵十分乾巴巴,沒甚麼湯汁,而且味道淡而無味,不像平日我

全晚唯一較失望的應該是這莆田滷麵,因為這麵十分乾巴巴,沒甚麼湯汁,而且味道淡而無味,不像平日我在屯門店所吃般好吃。此滷麵沒有用金華火腿,蝦米等煮麵,故亳無鹹香味,失去原有的風彩。屯門店有花生及脆紫菜伴上,荃灣店亦沒有,蝦亦過份鹹,跟滷麵的味道北轍南轅,下次還是吃屯門店好。
2016-11-28 5824 浏览
呢一晚同一班朋友相約到荃灣晚飯, 一行八大一細。食物方面, 係職員游說之下我地叫左套餐。各樣食物既賣相係靚, 可惜味道一D都唔突出!最好食既就係個冰浸苦瓜~題外話:由於怕人多要等位, 我地六點半就去到拎位, 當時餐廳座位有九成係未有客人既,而排我前面只有一枱客等帶入座, 我同朋友企左係個位職員前面, 職員一直冇問我地幾多位, 同佢講我地八大一細又唔理我地,而一批批既客人開始黎喇, 個批人走上同職員講訂左枱既姓咩, 即刻直入!!!!!!!!!!!!!!!仲有枱係兩位冇訂位既都係直入!!!!!!!!我地就繼續被當透明, 一而再 再而三都係咁既情況下, 忍唔住問我地八大一細要等幾耐?職員答, 張枱比較迫, 坐唔坐?!坐!!!!!!心諗入面咁大會迫得去邊......點知張枱真係迫到係坐唔到咁多個人架囉其實~個經理見到走埋黎一睇就話幫我地轉枱, 個刻心諗個位掃把既帶位小姐究竟係咩一回事?!總結: 對呢間野真係好失望, 一定唔會再黎。
呢一晚同一班朋友相約到荃灣晚飯, 一行八大一細。

食物方面, 係職員游說之下我地叫左套餐。

各樣食物既賣相係靚, 可惜味道一D都唔突出!

最好食既就係個冰浸苦瓜~
題外話:

仲有枱係兩位冇訂位既都係直入!!!!!!!!

職員答, 張枱比較迫, 坐唔坐?!

坐!!!!!!心諗入面咁大會迫得去邊......

點知張枱真係迫到係坐唔到咁多個人架囉其實~

總結: 對呢間野真係好失望, 一定唔會再黎。
2016-11-21 4057 浏览
最近公佈了米芝蓮星級餐廳,看到新加坡摘星的莆田香港也有分店,想起朋友曾經讚揚過。是夜便與家人一同到來。莆田現正宣傳期間限定頭水紫菜作菜式。原來頭水紫菜是初冬限定,因為是初次長成、頭次採割的紫菜。如此特別,又不想傷腦筋點菜的我們,便主要點了幾道新出頭水紫菜。蝦苗伴頭水紫菜頭水紫菜果然很滑身和帶點鮮甜味,而且連住很長一條,食的時候一大口,很是滿足。細細隻蝦苗帶出微微鮮味,更多是紫菜的香口和酸甜味道,很是開胃。紫菜海蠣湯套餐包括一大煲紫菜海蠣湯。海蠣細細粒,份量卻很多,而且十分滑嘟嘟,與平時乾身的口感截然不同,也令到紫菜湯很鮮甜! 加上海蠣湯加上味酒調味,清走海產的腥味。冰浸苦瓜一上碟時,我們已被賣相驚嘆,苦瓜切成極薄一片片,再砌成像盛開的花瓣,下面亦由冰塊浸著。苦瓜片真的十分效薄,可以看出廚師出色的刀功,沾上淡香的蜂蜜,瞬間感到又甜又甘苦又冰涼爽快,苦瓜片爽脆清涼,真是作為前菜最佳選擇!一品紫菜煎紫菜煎的賣相像韓式煎薄餅,但其實是頭水紫菜煎蛋。值得一讚煎蛋調味很好,十分香口。加上煎蛋不會太乾,每塊煎餅都會拉出很多紫菜絲。興化米粉米粉份量多,而且十分特別,因為興化米粉是極幼細,所以米粉可以炒

蝦苗伴頭水紫菜

興化米粉
米粉份量多,而且十分特別,因為興化米粉是極幼細,所以米粉可以炒得很乾爽,不會吸太多油和鬆散。而且配料如蝦仁、青口、豆卜和青菜粒都不錯,令到米粉更豐富。

整體來說,食物賣相精緻,而且講究,款式和一般中菜很不同。味道偏淡味,但感覺更健康,難怪獲得米芝蓮星級!
  • 冰侵苦瓜
2016-11-19 3816 浏览
一直聽過莆田的大名,在朋友間也口埤載道,這天和家人晚飯,就選擇來到莆田品嚐正宗福建菜。莆田雖主打福建菜,卻是來自新加坡,更在新加坡發揚光大,最近新加坡吉真那路分店還成功摘到米芝蓮一星!(個人覺得新加坡的中菜過江龍實在不錯,經過改良後,令中菜也可以吃得健康和摩登。)為了慶祝馬鞍山分店開幕,消費滿$100就免費送一客米之蓮一星推薦菜式(很容易啊!),可以選擇蝦苗拌頭水紫菜或百秒黃花魚。我們當然不能錯過摘星菜式,所以兩道都點了!原來這段時間正正亦是吃頭水紫菜的最佳時候。第一次長成的紫菜,頭次采割就是『頭水紫菜』,矜貴程度媲美紫菜中的黃金。既然如此,我們亦專門點了一些頭水紫菜的菜式。蝦苗拌頭水紫菜($58)頭水紫菜口感很滑,加了細細隻紅尾蝦苖,入口鮮甜,口感豐富。加上菜式是涼拌上,而且下了醋,味道酸酸的,所以非常開胃。九轉小腸($78)一直最愛吃豬大腸,所以一見到這道菜式就毫不猶疑點了。原來這兒用傳統「九摺式」穿套滷製而成,可以見到豬腸層層折起,口感爽口彈牙,甚有嚼勁卻不會太韌。滷水味很香濃,調味剛好,好吃!一品紫菜煎($68)實在沒有想過只是紫菜及雞蛋兩種簡單的食材,就可以炮製岀佳餚美食。頭

蝦苗拌頭水紫菜($58)

九轉小腸($78)

一品紫菜煎($68)

實在沒有想過只是紫菜及雞蛋兩種簡單的食材,就可以炮製岀佳餚美食。頭水紫菜份量不少,所以吃來也帶有紫菜的鮮味,味道岀奇地好吃!煎得亦十分乾爽,香氣十足。
百秒黃花魚(原價$68,現免費)

這道黃花魚煮法十分家常,用薑片蒸熟後就放回砂鍋熱騰騰上桌。雖然簡簡單單,但吃到黃花魚的原汁原味,難怪也是莆田名菜之一。
湄洲島紫菜燜飯($88)

燜飯採用了珍珠米,甚有咬口,吃來有點像意大利飯,本身米飯粒已吸盡湯汁,好吃,面頭加上大量紫菜,惹味非常,而且添加了海蠣,多了不少鮮味。