2018-04-25
今日同朋友行完街跟住去食晚飯,之前有同事介紹過荃灣廣場有一間星加坡餐廳,在自己本土 曾拿下多年一星米芝蓮獎項,我哋兩個咁為食,一聽到已經滿心歡喜,一於唔好放過。我哋點了幾款小菜,價錢都好實惠。呢一款蝦苗拌頭水紫菜,聽個名都好骨子,蝦苗濃香味甜,非常鮮味,頭水紫菜手工精巧,一絲一絲的,嫩滑爽口。第二款九轉小腸一圈一圈,足足九轉,裹著食材非常入味,柔柔韌韌,又唔油膩,食完一件你好想食第二件。一上枱已經聞到鹹香黃花魚鮮味,呢款叫百味黃花魚,刀功非常美觀,原條靚靚的,放在你面前,魚肉鮮甜嫩滑,魚香撲鼻,還可以提供不同烹調給客人選擇。一碗傳統扁肉湯係經典製作,由遠古大師承傳下來的烹調秘方,由一塊薄薄嘅粉皮,鎖住鮮甜肉質,汁液體滿載整隻小餃子,再加上一個濃郁湯底,簡直係極高享受。一碟輕化米粉,質感非常幼細,夾起真是輕飄飄感覺,食落口中非常爽滑,呢家正宗嘅食材值得稱讚,同炒嘅配料非常均勻可口,米粉炒得非常乾爽,當你食完碟低都不留一點油漬。再試呢個酥炒芋芯,你就會感覺到大廚嘅用心烹調,佢係用手炒製作,唔會用猛火滾油烹調,大廚一雙巧手,酥炒得不油不膩,口感同樣鬆脆甜蜜,芋芯粉甜蜜味,高質素嘅手藝,必定能
再試呢個酥炒芋芯,你就會感覺到大廚嘅用心烹調,佢係用手炒製作,唔會用猛火滾油烹調,大廚一雙巧手,酥炒得不油不膩,口感同樣鬆脆甜蜜,芋芯粉甜蜜味,高質素嘅手藝,必定能令廣大食客歡迎。