2020-01-14 70 浏览
放工諗住食飽去行街街,食完再去買嘢。經過女人,荔香園嘅裝修吸引左,好懷舊嘅港式茶餐廳,卡位,小圓台都十分有回憶。專登擇左小圓台回味下。荔香園嘅裝修十分吸引,令人好懷念,好有回憶,舊式摺閘門同埋電電路。餐牌上有好幾道菜都好想食,例如:差燒蛋飯,牛肉蛋撈公仔麵,同雞煲都唔錯。我地樣樣都好想試但又怕食唔晒。最後叫左豬扒焗飯同沙爹牛炒菜,加茶記必點凍檸茶。焗豬扒飯一點都唔令人失望,相當juice 茄汁味濃。沙爹牛炒菜相當精美味還ok。懷念以前茶記嘅我算滿足可再行街街。
懷念以前茶記嘅我算滿足可再行街街。
沙爹牛炒菜苗
焗豬扒飯
沙爹牛炒菜苗
焗豬扒飯
2020-01-13 66 浏览
返工要周圍去真係會令你遇到好多有特色嘅餐廳今日又去左旺角做野做左一朝想揾間餐廳醫下個肚睇到個門口裝修咁特別就走左入去就連枱上面嘅水壺都還原80年代嘅風格 因為店面仲有好多唔同嘅特色 係到賣個關子 留返比對懷舊冰室有興趣嘅你地自己去慢慢發掘午餐餐牌都算幾多選擇 今日我就簡左咖喱雞扒飯一睇個賣相就睇到滿滿嘅誠意 雞扒份量大 而且肉質鮮嫩 食落滿滿嘅油脂 加上醬汁濃厚 十分好伴飯就連檸茶個杯都係細個印象之中嘅 飲落茶味好濃 唔似平日外面茶餐廳得糖漿味~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~如果有朋友經過旺角不妨黎試吓感受下過往嘅回憶
返工要周圍去真係會令你遇到好多有特色嘅餐廳
今日又去左旺角做野
做左一朝想揾間餐廳醫下個肚
睇到個門口裝修咁特別就走左入去

午餐餐牌都算幾多選擇 今日我就簡左咖喱雞扒飯

如果有朋友經過旺角不妨黎試吓感受下過往嘅回憶
2020-01-13
2020-01-07 99 浏览
🧀芝士x瑞髀🍗=?行旺角搵野食就俾呢間餐廳個名「荔香園」同裝修吸引左入去。🔅瑞士巨髀芝士汁撈公仔麵🍜芝士汁香濃瑞士汁雞髀超大隻雞髀肉超滑一d都吾「鞋」仲好入味食一個真係岩岩好🔅凍檸茶茶底吾錯,新舊茶葉冇層次。🔅裝修裝修好有香港7-80年代特色有不同舊時交通工具的相片有舊時店舖的鐵閘九龍皇帝的墨寶枱櫈係大排檔的木摺枱同摺櫈連裝餐具的器皿都係舊時果d搪瓷好有特色😋味道:7/10🙃回頭:7/10💰消費:$57
🧀芝士x瑞髀🍗=?

行旺角搵野食就俾呢間餐廳個名「荔香園」同裝修吸引左入去。

🔅瑞士巨髀芝士汁撈公仔麵🍜
芝士汁香濃
瑞士汁雞髀超大隻
雞髀肉超滑一d都吾「鞋」
仲好入味
食一個真係岩岩好

🔅凍檸茶
茶底吾錯,新舊茶葉冇層次。

🔅裝修

🙃回頭:7/10
💰消費:$57
2020-01-07
  • 瑞士巨髀芝士汁撈公仔麵
早前係旺角女人街附近發現荔香園冰室冰室裝修是以香港懷舊做主題午餐價錢大約HKD48-58💰💰(已包一杯熱飲☕️)🐔蔥油雞扒煎蛋飯🍳🍚套餐價HKD48💰💰整體都ok如果肚餓既朋友未必夠食瑞士雞翼煎蛋鹵肉飯雞翼略為細隻,味道ok鹵肉味道偏淡套餐可加HKD15 💰加上湯時菜🥗都ok, 值得一試
早前係旺角女人街附近發現
荔香園冰室
冰室裝修是以香港懷舊做主題

午餐價錢大約HKD48-58💰💰(已包一杯熱飲☕️)

🐔蔥油雞扒煎蛋飯🍳🍚
套餐價HKD48💰💰
整體都ok
如果肚餓既朋友未必夠食

瑞士雞翼煎蛋鹵肉飯

雞翼略為細隻,味道ok
鹵肉味道偏淡

套餐可加HKD15 💰加上湯時菜🥗都ok, 值得一試
外卖自取
2019-12-28 114 浏览
冰室是香港地道餐廳,香港人、甚至遊客也必定要來食,今次我在女人街見到一間好有舊香港冰室的餐廳,荔香園冰室。全部是70年代的裝潢,還有保溫暖水壺。先來解渴凍檸水、凍檸茶後面的雙囍杯也是經典瑞士巨髀芝士汁撈麵 $48有一隻大雞髀,上面更佈滿芝士汁,賣相吸引。雞髀是瑞士汁,微甜,肉質幾滑,而撈麵是香滑芝士汁,不太膩。皇牌沙丹豬扒鮮茄焗飯 $50有太陽蛋係面,還有番茄、芝士在面,賣相是吸引,有兩塊大豬扒,肉質嫩滑入味,好多番茄,不過可以再焗更乾身。
全部是70年代的裝潢,還有保溫暖水壺。

先來解渴凍檸水、凍檸茶
後面的雙囍杯也是經典

瑞士巨髀芝士汁撈麵 $48
有一隻大雞髀,上面更佈滿芝士汁,賣相吸引。
雞髀是瑞士汁,微甜,肉質幾滑,而撈麵是香滑芝士汁,不太膩。

皇牌沙丹豬扒鮮茄焗飯 $50

2019-12-25 198 浏览
今日我同我朋友由早行街行到下午茶時間經過呢間荔香園冰室, 眼見入面d裝修幾得意, 就入咗去, 入面既裝修全部都係70、80年代的設計, 好多舊電影海報, 又有熱水壺呢d家傅戶曉擺設, 真係好似返番去舊時, 我個人非常鐘意係呢種環境裡靜靜咁享受一下, 念左陣叫個包食下【爆蛋芝士蕃茄菠蘿包 ($32)】超嫩滑蛋與香濃芝士、配合酥脆香軟的菠蘿包組合滋味超級豐富!【澳門特級豬扒菠蘿包 ($42)】菠蘿麵包吃得出來外層酥皮酥感,麵包算是很柔軟,沒有一般我們常吃到的菠蘿麵包那麼的油,帶有點甜味,豬扒的部份則是軟嫩,帶有一點鹹香,微微烤過的焦香,整個味道吃起來鹹甜鹹甜的,吃起來不會太乾,一般人吃完一個應該就很有飽足感了。P.S. 整體食物質素非常好, 店員非常有禮, 好快我會再帶朋友再黎。~~~~~~~~~~~~~~~

【爆蛋芝士蕃茄菠蘿包 ($32)】
超嫩滑蛋與香濃芝士、配合酥脆香軟的菠蘿包組合滋味超級豐富!

【澳門特級豬扒菠蘿包 ($42)】

~~~~~~~~~~~~~~~
2019-12-25
2019-12-17 168 浏览
今晚同朋友又黎到旺角食晚飯,見到呢間荔香園冰室裝修好特別,特別懷舊,有80年代既風格,很有趣~~我同朋友兩個人就order左兩個小菜黎share食~~先黎一個黑椒牛柳粒,炒得色水好靚,又夠入味,份量又多,牛柳粒鮮嫩有嚼口,三色椒配搭夠好睇~另一個芝士雞煲都正!焗得表皮有啲金黃焦香,濃濃既芝士,點嫩滑既雞件食一流!有髀肉,啖啖肉~~配兩碗白飯食到好滿足!有時食飯除左食物質素,加上環境氣氛既配搭,會食得更開心~~

我同朋友兩個人就order左兩個小菜黎share食~~

配兩碗白飯食到好滿足!
有時食飯除左食物質素,加上環境氣氛既配搭,會食得更開心~~
2019-12-12 96 浏览
今日叫咗個照燒雞排拉麵,塊雞排唔係一般地細,然後煎到好乾、無咩汁,完全唔好食。叫拉麵都會期望係豬骨湯,但佢就係好似普通煮通粉嘅湯,價錢係四十八,完全覺得唔抵。環境就唔錯嘅,用香港懷舊冰室做主題。不過食物質素咁樣,真係有啲晒左啲心思。然後樓面得一個人,抹檯、落單都係佢,無咩效率,食物出品有啲耐。另外,叫咗番茄意粉,唔記得叫咩名,裡面係有雞翼、炸魚同豬排。嗰兩隻雞翼炸到好乾,好似條柴咁,似係尋晚留返再翻炸。食物質素好差!
食物質素好差!
2019-12-07 140 浏览
行街經過呢間荔香園冰室,見到入面d裝修幾得意,就入咗去食喇。入面既裝修全部都係70、80年代的設計,好多舊電影海報,又有熱水壺呢d家傅戶曉擺設,真係好似返番去舊時。待應話佢地既咖喱焗飯好出名,於是就嗌咗一個王牌焗雞扒飯。一上枱熱速速,聞到好香。D汁好濃,仲有好多芝士係上面,食落口味道勁豐富,d芝士一絲絲咁連埋雞扒食,味道超夾。另外叫咗個瑞士巨脾芝士汁撈公仔麵,瑞士巨脾好大一隻,好多肉而且瑞士汁好入味,芝士撈公仔麵從來都無得輸,最重要係佢d公仔麵唔會煮到腍晒,有彈性,正呀~

待應話佢地既咖喱焗飯好出名,於是就嗌咗一個王牌焗雞扒飯。

When visiting Hong Kong, you may wonder where to go for a traditional meal. If you are someone who like the tradition or wanna to explore the old Hong Kong style, here will be a good choice.The logo of the shop is lighted with the Neon Lamp, The “荔香園冰室” .You can search the information by Facebook Page with keywords “HK Food 1980” which famous for noodles, curry and milk tea.The decoration of the restraint resemble the 1970 Hong Kong style and HK Girls, or so called Kong Girls are fancy to do IG

The decoration of the restraint resemble the 1970 Hong Kong style and HK Girls, or so called Kong Girls are fancy to do IG photos here!
very Hong Kong style Milk tea!
I have ordered the beef noodles which taste extremely fresh. The egg balance the taste of beef and made it so fantastic!
2019-12-05 64 浏览
晚餐小菜$68, 凍熱飲另計!叫左個雞扒抄「菜芯苗」,大家睇相搵重點! 如果菜芯「苗」都咁粗,如果大左應該有成棵樹咁粗,好想見識!食到碗底有儂厚既雞油(我諗係掛)!味道味正常雞扒味!同碟頭飯既分別係.........餸同飯分開上!佢有其他碟頭飯,唔記得係咩,不過好似$48 就有!另外叫左黑椒牛柳,都係茶記果d淋淋地好重黑椒味食唔到肉味既(牛)肉!正常!餐具記住搵水洗一洗!有別一般茶記,裝修同服務都好好!
晚餐小菜$68, 凍熱飲另計!

叫左個雞扒抄「菜芯苗」,大家睇相搵重點!
雞扒「菜芯苗」

如果菜芯「苗」都咁粗,如果大左應該有成棵樹咁粗
,好想見識!

食到碗底有儂厚既雞油(我諗係掛)!

味道味正常雞扒味!

餐具記住搵水洗一洗!

有別一般茶記,裝修同服務都好好!
2019-12-03
2019-11-30 76 浏览
肥brown又去左旺角覓食, 今日同大家介紹-間環境相當富有香港風味, 而且又幾舒適嘅港式冰室 - 荔香園冰室<懷舊西式雜扒餐配意粉>黎到旺角總係想食港式扒, 所以肥brown就嗌左份懷舊西式雜扒餐配意粉雜扒餐可以任選豬、牛、雞, 配上火腿、煎蛋同埋腸仔, 仲可以揀埋要飯定意粉, 醬汁都係任選嘅咁大食妹就叫咗個黑椒汁, 因為黑椒汁 配牛扒比較合適<凍檸檬菜蜜>野飲方面就嗌咗個檸檬菜蜜, 酸酸甜甜, 唔錯唔錯

<懷舊西式雜扒餐配意粉>
咁大食妹就叫咗個黑椒汁, 因為黑椒汁 配牛扒比較合適

<凍檸檬菜蜜>
野飲方面就嗌咗個檸檬菜蜜, 酸酸甜甜, 唔錯唔錯
2019-11-22 78 浏览
屋企樓下有間裝修充滿1980年代懷舊感覺的「荔香園冰室」,是日中午就帶咗媽咪一齊來懷緬一下~餐廳嘅壁畫同擺設都充滿舊香港風味,的確係適合老人家黎回憶一番當日兩點幾黎到,有午餐也有下午茶餐可供選擇,選擇豐富,價錢經濟又實惠爆蛋芝士牛肉菠蘿包菠蘿包都幾大個,烘烤翻熱後外脆內軟,表面甜脆有牛油香,好似新鮮出爐一樣!裏面夾住芝士片、流心太陽蛋、牛肉片、蕃茄等等配料,配搭非常創新,口感同味道都好豐富呢 皇牌鮮茄汁豬扒焗飯焗飯size都幾大個,面頭舖滿金黃色的拉絲芝士,非常吸引!鮮茄汁鹹鹹甜甜的,仲有唔少蕃茄肉同洋蔥,感覺健康~豬扒厚薄適中,肉質結實,豬肉味香濃,好滋味,呢個焗豬扒飯非常出色熱奶茶 & 凍檸茶港式熱奶茶的茶味香濃,比奶味突出一點紅豆冰餐廳應該係用鮮奶炮製呢杯紅豆冰~紅豆粒粒分明,飽滿又大粒,甜甜的,冰凍解渴

爆蛋芝士牛肉菠蘿包

皇牌鮮茄汁豬扒焗飯

熱奶茶 & 凍檸茶

港式熱奶茶的茶味香濃,比奶味突出一點

紅豆冰

2019-11-22 67 浏览
難得今日市面比較平靜,出左旺角買下野買完有啲餓,一個人食飯就好在鐘意食乜都得於是就去左荔香園食晚飯啦佢地都幾多食物選擇,最估唔到係有一人份量既煲仔菜可以食講緊既唔係沙嗲肥牛粉絲煲個啲而係有卜卜蜆、重慶雞煲、芝士雞煲呢類仲有我好鐘意既酸菜魚煲,啱哂我!因為今日特別肚餓,於是再加多一份香煎墨魚餅酸菜魚煲賣相幾靚仔魚片好大塊,仲好鮮嫩墊底有好多酸菜,夠哂醒胃,送飯一流估唔到又幾好食香煎墨魚餅都好正墨魚餅好彈牙,仲食到好多墨魚粒點埋跟碟既辣醬真係好夾好好食
難得今日市面比較平靜,出左旺角買下野
買完有啲餓,一個人食飯就好在鐘意食乜都得
於是就去左荔香園食晚飯啦

佢地都幾多食物選擇,最估唔到係有一人份量既煲仔菜可以食
講緊既唔係沙嗲肥牛粉絲煲個啲
而係有卜卜蜆、重慶雞煲、芝士雞煲呢類
仲有我好鐘意既酸菜魚煲,啱哂我!
因為今日特別肚餓,於是再加多一份香煎墨魚餅

酸菜魚煲賣相幾靚仔
魚片好大塊,仲好鮮嫩
墊底有好多酸菜,夠哂醒胃,送飯一流
估唔到又幾好食

香煎墨魚餅都好正
墨魚餅好彈牙,仲食到好多墨魚粒
點埋跟碟既辣醬真係好夾好好食
2019-11-16
2019-11-20 62 浏览
做嘢咁岩經過旺角行入通菜街諗緊食咩嘅時候突然間見到一間好得意嘅冰室呢度係扮緊80年代嘅香港餐廳貼左好多以前香港嘅相 仲有10年冇見嘅爆谷機😆😂😂😂我坐喺最近門口嘅卡位收銀機放咗個喇叭一路播放着懷舊歌曲好似時光倒流左20年咁😂😂😂😂佢呢度午餐都幾多選擇我望住個餐牌諗咗好耐先諗到食咩秘製蔥油雞扒煎蛋飯($48)好大碗飯 最後食唔晒雞扒配上蔥油好惹味 送飯一流隻蛋係流心嘅 加埋啲豉油又係食到停唔到口!!!!!!!!凍飲加$3 我點左凍檸茶走甜 茶底唔算好濃郁不過檸檬全部都係大大塊 👍🏻呢度都幾多特色嘢食下次要試晒呢兩個😆😆😆😆
做嘢咁岩經過旺角

一路播放着懷舊歌曲
好似時光倒流左20年咁😂😂😂😂
佢呢度午餐都幾多選擇

我望住個餐牌諗咗好耐先諗到食咩
秘製蔥油雞扒煎蛋飯($48)

好大碗飯 最後食唔晒

雞扒配上蔥油好惹味 送飯一流

隻蛋係流心嘅 加埋啲豉油又係食到停唔到口!!!!!!!!
凍飲加$3

我點左凍檸茶走甜 茶底唔算好濃郁