2019-11-19 52 浏览
路過見到幾有特色嘅佈置,就停低咗望下,見個餐牌都好多選擇,唔再多諗就入去。入面全部係懷舊嘅裝潢,會播D舊日嘅流行歌,Beyond、容祖兒等,都係熟悉嘅音樂,陪伴著食飯嘅感覺都好有親切感。豬手麵,豬皮Q彈牙,豬肉炆得好入味,亦都好軟腍,筷子一夾就已經開始骨肉分離,味道好香,連皮帶肉一齊咬,非常痛快。份量也不少,足足有3大顆,豬手有好多肉,加上公仔麵,一定夠飽。公仔麵無煮到過腍,保留一定口感,最怕煮到冇晒質感,一patpat咁就好難食啦。唯一係可以俾多少少汁去撈個麵,咁就味道會豐富D。

2019-11-09 83 浏览
#走舊式冰室風格的茶餐廳週末在旺角食晚餐,見到這家風格主題懷舊的冰室,感覺看來不錯,一於入去試下啦!一行二人到達餐廳市面尚算平靜,彷舊式冰室的設計,卡位和圓枱,還有六七十年代的物件多點綴,相當有特色。餐牌的選擇頗多,由煲到焗飯撈麵,應有盡有。香煎墨魚餅瑞士汁撈麵 ($42) Swiss Stired Noodles with Squid Cake (HKD42)撈麵味道香濃,墨魚餅被煎至半脆身,兩者互相配合,相當有特色。卜卜蜆煲 ($68) Clams Pot (HKD68)雖然未至於滿哂,但係都算滿滿的一煲,蜆都入滿了味,逐隻打開,吃到蜆肉的鮮味道,不過湯底不算突出。兩款食物質素不錯,雖然未至頂級。旺角一帶的狀況眾所周知,我們離開時也頗為狼狽,幸好得到店主的協助,才能安全前往車站,在此表達一下感謝吧!
#走舊式冰室風格的茶餐廳

餐牌的選擇頗多,由煲到焗飯撈麵,應有盡有。

卜卜蜆煲 ($68) Clams Pot (HKD68)

2019-11-07 105 浏览
適逢今日係公司好誇張咁做咗13年,所以請咗啲同事出去食lunch,以答謝佢地一直嘅包容同幫助,佢地行過依間野,見裝修咁懷舊,襯返佢地依啲老餅😂😂😂 又唔使等位,所以試下😌芝士巨髀撈麵 $45 >碟野一嚟到,不禁嘩一聲,然後心諗,巨脾喎,仲細過fairwood下午茶個隻嘅,我諗係我太高期望,係我唔啱>雞髀味道正常,都算入味,不太韌>麵底偏腍>芝士汁味濃==================推介指數 🌕🌕🌗🌑🌑食物味道算正常,但同事食個碗飯嘅質感就好怪,好似膠咁,好彈的😂若講服務呢,依間野真係絕頂😳 送錯幾次野食都係少事😏 話說落完單,個侍應問我係咪叫咗兩個B餐,我話一個,我一分鐘前同你落的,佢話咁點解舊單有個手寫B餐,新電腦單又有一個B餐,我話咁點解你咁寫同咁打電腦,佢先如夢初醒咁話睇新個張電腦單就得,乜料呀大佬😂😂😂 之後同事杯凍檸茶走甜變少甜,因同事糖尿唯有浪費啲換過杯又變咗無冰且暖嘅走甜檸茶個下得意😂 最正係我杯熱阿華田,侍應攞到嚟時問我係咪忘了落奶,我飲咗啖後話係,不過話算啦無所謂,最後侍應又堅持要攞返入去加奶,出嚟仲同我講係佢親手加返添🤡

芝士巨髀撈麵 $45
>雞髀味道正常,都算入味,不太韌
>麵底偏腍
>芝士汁味濃
==================
推介指數 🌕🌕🌗🌑🌑

2019-10-31
在女人街「搵食」,就要從心出發,台菜、西式、點心,各式各樣,應有盡有。這次就來幫襯「荔香園冰室」,這間餐廳不論裝修及佈置,都很懷舊,充滿舊香港氣息。餐牌上有多款午市及下午茶套餐,全都包飲品,價位平易近人。叉燒煎蛋菠蘿包 + 熱柯華田在精選下午茶套內,菠蘿包的配搭有很多,我點了叉燒煎蛋,感覺fusion,菠蘿包內放了美美的太陽蛋,下面放了多塊叉燒,吃時將蛋漿滲透進菠蘿包及叉燒內,外脆內潤,蛋香味濃,味道甜甜的,很好吃。港式多士多士是單點的,內裏再加牛油/煉奶/花生醬,我揀了花生醬,送上來時多士剛烘起,脆卜卜的,不過,花生醬不夠多,若加多一點會更好。蔥油雞扒煎蛋飯賣相不錯,飯面同樣有美美太陽蛋,雞扒入口帶有濃濃蒽油香,與蛋香混合在一起,佐飯非常適合。綜合仙草甜品內加了大量配料,紅豆、椰果、雜果及仙草等,再加入大量牛奶,夏天吃感覺透心涼。

餐牌上有多款午市及下午茶套餐,全都包飲品,價位平易近人。

叉燒煎蛋菠蘿包 + 熱柯華田

港式多士

蔥油雞扒煎蛋飯

綜合仙草

2019-11-03
下午茶
2019-10-25 95 浏览
今日要去旺角剪頭髮,於是乎就約埋朋友去旺角食埋飯。我地就揀咗呢間裝修好靚嘅冰室,由於我地都唔係特別肚餓,就叫咗個MK懷舊鐵板餐($88)一齊食,由於我朋友特別鐘意食墨魚餅,所以仲加咗兩份香煎墨魚餅($32)。鐵板餐分量都幾多,兩大塊肉,仲有腸仔,栗米,菠蘿,番茄……淋上黑椒汁,滋滋聲好過癮。味道唔錯,啲扒醃得幾入味。食鐵板餐都真係幾懷舊下,宜家真係越嚟越少茶記會有鐵板燒了……墨魚餅好彈牙,唔會煎得太乾,配上泰式甜辣醬,食落都幾Juicy。
今日要去旺角剪頭髮,於是乎就約埋朋友去旺角食埋飯。

2019-10-24
2019-10-24 63 浏览
旺角花園街有一間裝修好靚好有香港傳統特色餐廳,吸引左唔少人幫襯,而我就係其中一個入到去好似去左電影片場咁,老闆同員工態度都好好幫我地安排卡位今次係專程為咗食瑞士巨脾撈麵而黎 $52 果然冇令我失望,雞脾有成手掌咁大,有時係出面食瑞士汁雞脾會好鞋,呢間既雞脾肉質好嫩滑好入味。瑞士汁好多唔會食食下唔夠汁夠晒邪惡另外叫多左個叉燒煎蛋芝士撈麵 $52芝士汁建議襯熱嗰陣撈 如果唔係凍左會好難撈芝士汁唔會好膩加埋蛋黃漿味道好夾

今次係專程為咗食瑞士巨脾撈麵而黎 $52

夠晒邪惡

另外叫多左個叉燒煎蛋芝士撈麵 $52

芝士汁建議襯熱嗰陣撈 如果唔係凍左會好難撈
芝士汁唔會好膩加埋蛋黃漿味道好夾

2019-10-24 52 浏览
一個麻甩佬係旺角都唔知食咩好...行完波鞋街順路就見到呢間荔香園冰室...見佢裝修幾特別,一個人食乜都無所謂啦~麻甩佬都係離不開茶餐廳/冰室呢類架啦佢地原來除左地道既茶餐廳食物之外仲有台式滷肉飯、撈麵、部隊鍋同埋煲仔菜食煲仔菜特別在佢唔係成日見到個D沙嗲肥牛煲、魚香茄子煲而係有卜卜蜆煲、重慶雞煲、酸菜魚煲之類...通常呢類野既煲都係大大煲要兩個人先食到既,佢呢款係一人份量~咁就幾時想食雞煲都得啦不過今晚我唔太想食白飯~想食下撈麵最後我就揀左瑞士汁豬手撈麵啦撈麵份量都幾多,豬手有兩大舊仲搭左兩條靚菜俾我~哈哈瑞士汁都係一貫甜甜地個種味道啦~都落得夠多個麵既麵質爽滑彈牙,唔會過淋豬手就煮到入哂味,食落爽身加上甜甜地同埋個啲骨膠原質感真係好鬼正唔好以為食一個撈麵唔會太飽~原來食哂成碗撈麵同飲埋杯凍飲都幾飽肚架~今晚連宵夜都唔洗食呀
一個麻甩佬係旺角都唔知食咩好...
行完波鞋街順路就見到呢間荔香園冰室...

煲仔菜特別在佢唔係成日見到個D沙嗲肥牛煲、魚香茄子煲
而係有卜卜蜆煲、重慶雞煲、酸菜魚煲之類...

不過今晚我唔太想食白飯~想食下撈麵
最後我就揀左瑞士汁豬手撈麵啦
撈麵份量都幾多,豬手有兩大舊仲搭左兩條靚菜俾我~哈哈

瑞士汁都係一貫甜甜地個種味道啦~都落得夠多
個麵既麵質爽滑彈牙,唔會過淋
2019-10-16
2019-10-22 66 浏览
今天跟朋友到了旺角附近行逛,經過了花園街的小巷,正好到了晚餐時間,看到裝潢很有80年代香港懷舊冰室,很吸引我呢!所以成為當天的晚餐了。這裡的坐位、四周都很有心思,霓虹燈當然少不了的拍照區,還有牆壁上留有舊式綠色鐵門作裝飾,很有特色的。這裡有台式料理當然要吃滷肉飯,但港式與台式料理的融合是我第一次吃的!我選了瑞士巨脾滷肉飯,雞腿真的很大一隻,肉很軟身的,而且很有瑞士汁甜甜的味道。另外點了一碗台式雜錦滷肉飯,裡面的叉燒沒肥肉的剛好合我心意,瑞士雞翼味道很讚!我喜歡雞翼的甜醬油味道,墨魚餅還可以,滷蛋味道可以再濃一點,可能是配合港式健康的口味,滷肉有點乾身,如果滷肉汁多一點會很美味呢。總結,想吃新式的港式菜式,可以在這裡找到,特吃是喜歡懷舊冰室主題的,可以到這裡拍拍照、跟朋友分享一下呢。

2019-10-17 74 浏览
去開旺角買野,行到攰攰哋,路過見到呢間餐廳,即刻坐低飲杯嘢,休息下先。睇門面已經知道係懷舊風,入到去見到內面裝修,一樣好有特色。舊款綠色店舖鐵閘,真係好經典。打開餐牌,發現又不是全部都係懷舊冰室菜式。固然有鐵板扒餐、牛肉蛋飯、叉燒通粉、沙嗲牛肉麵等茶餐廳菜式,更加有馬來喇沙、台灣滷肉飯、卜卜蜆煲,連韓國部隊鍋都有,都算係五花八門。我點咗皇袍叉燒飯,皇袍即係滑蛋,相信都算係比較新派,舊式係食荷包蛋。皇袍都好滑,有少少未完全熟透蛋汁,撈飯一流。半肥瘦叉燒,有5-6件,份量都足夠。$60都唔駛連熱飲,都算抵食。

2019-10-11 90 浏览
。琴日收早,收工當然要tea一tea,旺角有咩選擇?好耐無食茶記啦,今日小編介紹間正野俾大家😍。爆芝流心蛋牛肉菠蘿包 $38菠蘿包中間夾住芝士雞蛋同牛肉,好邪惡😂。估唔到菠蘿包同芝士蛋牛肉都可以咁夾,最特別嘅係佢真係夾咗一塊菠蘿喺入面囉😆。。瑞士巨脾撈丁 $46賣相好吸引,雞髀好大嚿瑞士汁好入味👍🏻,香濃嘅瑞士汁配上麵,真係好香。估唔到又幾夾喎,下次一定要使買個芝士汁先😝。。懷舊鐵板餐 $88有牛有豬有脆皮腸,另外仲有雞蛋同一大塊菠蘿配薯條。熱辣辣上枱,當黑椒汁淋上去鐵板到時候“咋咋”聲,香氣四溢🤤。各種肉類都好有口感,咬落一啲都吾韌👍🏻。不過薯條就略為遜色。-味道⭐⭐⭐⭐價錢⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐⭐⭐服務⭐⭐⭐⭐推薦星數⭐⭐⭐⭐-荔香園冰室旺角通菜街1號威達商業大廈地下N號舖#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodphotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#topcitybiteshk#hkig#hkiger#hkigers#fo

琴日收早,收工當然要tea一tea,旺角有咩選擇?
好耐無食茶記啦,今日小編介紹間正野俾大家😍

爆芝流心蛋牛肉菠蘿包 $38

服務⭐⭐⭐⭐
推薦星數⭐⭐⭐⭐
荔香園冰室
旺角通菜街1號威達商業大廈地下N號舖

#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodphotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#topcitybiteshk#hkig#hkiger#hkigers#foodie#foodgasm食評#相機食先#食好西#吃貨#茶記#茶餐廳#港式茶餐廳#荔香園冰室
2019-10-10
2019-10-10 63 浏览
爆芝流心蛋牛肉菠蘿包 $38菠蘿包中間夾住芝士雞蛋同牛肉,好邪惡😂。估唔到菠蘿包同芝士蛋牛肉都可以咁夾,最特別嘅係佢真係夾咗一塊菠蘿喺入面囉😆。瑞士巨脾撈丁 $46賣相好吸引,雞髀好大嚿瑞士汁好入味👍🏻,香濃嘅瑞士汁配上麵,真係好香。估唔到又幾夾喎,下次一定要使買個芝士汁先😝。懷舊鐵板餐 $88有牛有豬有脆皮腸,另外仲有雞蛋同一大塊菠蘿配薯條。熱辣辣上枱,當黑椒汁淋上去鐵板到時候“咋咋”聲,香氣四溢🤤。各種肉類都好有口感,咬落一啲都吾韌👍🏻。不過薯條就略為遜色。
爆芝流心蛋牛肉菠蘿包 $38

瑞士巨脾撈丁 $46

懷舊鐵板餐 $88
2019-10-08
  • 爆芝流心蛋牛肉菠蘿包
2019-10-09 72 浏览
有一日係Openrice碌下碌下見到呢間荔香園,見到佢設計裝修幾特別~係行懷舊老香港既風味,食物又幾多款式揀,成日心諗搵日去試下,但硬係抽唔到時間今日咁啱出旺角幫屋企人買d野,去左女人街個邊,就咁啱行過,正好撞正下午茶時間,一於入去坐低食個下午茶休息下先下午茶睇黎係以波蘿包作為主打~因為波蘿包都有成6款本身想揀厚切豬扒波蘿包~但見到隔離食客叫左另一款波蘿包...即刻令我轉軚!!呢款就係爆芝流心蛋牛肉波蘿包啦佢地既波蘿包除左用真係平時食開個種波蘿包之外,仲會加入一片真波蘿入去而呢款爆芝流心蛋牛肉波蘿包就包含埋一隻煎到勁靚既太陽蛋,蛋黃好靚好大隻!!望落勁水嫩,一咬就爆香蛋味~超正成個包既口感超豐富,牛肉鬆軟惹味,芝士都有好好發揮佢既作用,半溶狀態的確好吸引人咬一啖呢個包就食到幾種唔同既食物,但口味上又一啲違和感都無,唔怪得佢成為餐廳主打之一啦

下午茶睇黎係以波蘿包作為主打~因為波蘿包都有成6款

呢款就係爆芝流心蛋牛肉波蘿包啦

2019-09-18
下午茶
1K
又到食飯時間,行行下通菜街發現到呢間以「懷舊香港」做主題既冰室🍴一於入去試下🥢整個餐廳裡面的全部都係打卡位📱餐桌上每一桌都不同的擺著精緻的小電話,小縫紉機,小照相機和仿古的暖水瓶和茶杯☕️仿似時光倒流香港舊時候❤️望一望餐牌,當然要叫番個雜扒餐,緬懷小時後既童年💕🍴嘩, 一上桌就心心眼😍伴以一碗黑椒汁,淋上雜扒到「炸」一聲,香噴噴。首先一定食左條大脆皮肉腸先🥢果然脆皮腸係大人細路既至愛🍴外脆內軟,肉汁鎖上👍🏽牛排🥩有要大塊,🐂肉嫩多汁又吾會太韌,七成熟最完美,仲見到點點血紅蛋白😚補充鐵質。豬扒都大大塊,食起黎好有咬口,豬既質感一般,鬆肉粉有點重手🤨不過整體不錯吃,而且仲配埋清甜燒菠蘿🍍,可解一解膩🥳仲有薯條🍟做伴碟😋另外叫左個酸菜辣魚🐟跟白飯🍚一個:食得辣既會覺得可以再🌶,不過調味剛剛好,魚🐟塊同酸菜份量好多🥬, 送飯一流,變湯飯食又得總結: 員工服務有禮上菜速度算快食物質素吾錯

總結:
員工服務有禮
上菜速度算快
食物質素吾錯

2019-10-03
  • 雜扒餐
2019-10-02 39 浏览
某日下午在旺角工作,經過通菜街時見到有間懷舊裝潢的餐廳,被深深吸引了,就決定入去試下!店內裝潢看得出老闆很用心,全店每一角落都是八十年代的裝潢,而牆上亦貼滿香港街道的照片,而每張枱面亦擺放著舊式水壺,電話等等的小擺設。午餐時間有lunch set ,包括一個主食加飲品。 lunch set 的主食都是香港style 的食物,對於土生土長既香港人,每款都有回憶的味道。皇袍叉燒飯 HK$58賣相已經有九十分,再試下叉燒,叉燒有五大塊,而且叉燒肥瘦均勻,咬落去軟硬程度剛好。雞蛋又滑又香,一口飯配上一口叉燒及滑蛋,加上店鋪調較的甜豉油,絕對好吃!飯品當然要一試港式香滑奶茶。奶茶的茶味香濃,而且奶很香滑,而且師傅不會沖得太甜,好飲!餐廳會播放一些懷舊金曲,配上店鋪的懷舊裝潢,別有一番風味。

皇袍叉燒飯 HK$58

餐廳會播放一些懷舊金曲,配上店鋪的懷舊裝潢,別有一番風味。
2019-10-01 57 浏览
自己一個行黎行去搵野食,咁岩就路過呢間好特別既餐廳,就咁就被吸引入去!一個人都被安排坐卡位,真好!午餐選擇好多,我揀左芝士大雞脾撈麵聽個名都覺得邪惡😈叫完野食就忍唔住影一影餐廳入面,裝修佈置都十分懷舊,雖然我不至於屬於呢個年代😂午餐仲包左餐湯同飲品都只係4X,都算係幾抵食,芝士味未算好香濃,係可接受程度,雞脾大大隻,但淑女食起上黎係有DD唔方便😂一邊食仲一邊播住Beyond既歌,聽住熟悉的舊歌食飯,感覺真係好正!
一個人都被安排坐卡位,真好!
午餐選擇好多,我揀左芝士大雞脾撈麵

聽個名都覺得邪惡😈