2017-04-14 174 浏览
近來喜歡上親親大自然,影下文青相,但又唔想去到老遠 。朋友就介紹左一間係鬧市中的一處小草地 ,上到去發現鋪頭 有1/3 的地方,裝修到好似小屋仔同草地咁 。感覺好relax, 除左年輕女士之外 ,都有好多 男士選擇係草地上面食。當然我都揀咗響草地上面食呢。【爆脆草地滾球】$88 一見到餐牌就選擇左。 黑色圓軲轆一粒,真係好似個波咁。 旁邊仲多咗個槌, 打開咗之後呢就發現裏面有雪糕啦同埋爆炸糖喺裏面嘅 。【熱情果藍柑特飲】 $48 天藍色野飲好舒服 ,配上金屬飲管 比較挺身 。食完個tea 係草民到坐多左一陣 ,又好似真係成個人都精神晒 城市人係需要 治療一下。
近來喜歡上親親大自然,影下文青相,但又唔想去到老遠 。
朋友就介紹左一間係鬧市中的一處小草地 ,
當然我都揀咗響草地上面食呢。
復活節前夕, 響尖沙咀活動兼想約齊班FRIEND一齊食個唔限時既DINNER真係好難...所以上網搵左一堆樓上CAFE心唸應該可以坐耐少少~卒之一星期前搵到呢間以草地做招牌既餐廳, 當然立即打去BOOK位啦!!一行10個人, BOOK 左7點半, 一個男人聽電話, 三番四次問清楚係咪唔限時, 答案係真係唔限時既~~~~之後10人當然浩浩蕩蕩咁出席啦, 餐廳位唔多亦唔大, 得左邊有間似屋仔有草地坐, 仲有窗邊有鋪草地既櫈, 我地被安排窗邊一排位置, 然後朋友著短裙既關係, 一坐落去係超桔既人造草................餐廳既枱加埋應該得十幾張......TOILET 係唔得既, D 紙係一層一層疊上完全沖唔走囉!!!好恐怖野食方面, 選擇唔多, 份量一般, 不過OK, 幾好食既, 我地10人咩都叫左D, 主菜都比我地叫晒~重點黎喇~~~~去到9點, 有個阿姐侍應黎既, 叫我地埋單先, 因為門口有人等位, 9點半要枱, 我地話明明BOOK 位果時話唔限時架喎, 阿姐話: 「門口有人等位呀, 我地10點鐘收工架喇, 9點幾要執野收工呀, 我得果50蚊一個鐘人工架咋」下??? 咩呀,

所以上網搵左一堆樓上CAFE心唸應該可以坐耐少少~

重點黎喇~~~~

下??? 咩呀, 50蚊人工好高喎........

阿姐話: 「高? 我仲要洗碗呀我, 我10點鐘要收工架喇, 依家9點幾喇, 仲有一大堆碗要洗呀, 洗到10隻手指頭都損呀, 都係得果50蚊人工架咋」

下??? 出去洗碗應該都有二萬人工喎, 咁你不如去做全職洗碗/ 地盤啦........

「地盤!? 我朝早呀, 去星光行XXX 地盤做XXX, 都係700蚊一日咋, 成個地盤都係阿姐一齊做呀, XXXXXXXXXXX, 之後夜晚就O係度洗埋碗都係得50蚊一個鐘人工咋, 你地呀, 有份工好好好珍惜喇, XXXXXXXXXXXXXXXX」

姐姐.................我放工食餐飯唔想知你有幾辛苦呀........我返工都好辛苦洗唔洗話你知.........................

卒之我地驚阻人關門同怕左阿姐姐既怒氣快D比錢埋單.......

但之後阿姐都仲係咁擾擾攘攘係咁執野叫我地9點半好走.......

上網一CHECK, 餐廳10點半先CLOSE 既, 門口有人, 即係其實只係想入埋之後既客做多單生意啦.......
講真, 食得兩個鐘既點解我唔揀間好味D出名D既食個半鐘然後再搵下場......

唔洗搵間樓上CAFE仲要問過好多次話無限時但比人趕走, 仲要聽人訴苦囉
2017-04-14
  • 意粉
1K
2017-04-11 3327 浏览
同好姊妹喺尖沙咀行咗成日街,又係時候醫肚喇。喺尖沙咀食lunch,排隊絕對係一個考驗耐性大挑戰,加上我哋攞住一袋二袋又諗住Girl's talk,地方太狹窄又唔坐得耐嘅地方都唔no way。係呀,我哋係港女嚟架,不過,港女就最識食!今日就嚟到出名多嘢食嘅厚福街,搵到呢間好有文青feel嘅cafe,今日就等我哋姊妹淘啦!秘製雞中翼:10個女仔,真係11個都鍾意食雞翼架,呢度嘅秘製雞翼,外表脆卜卜,裡面就好sweet好juicy!唔錯。黑松露野菌意大利飯:黑松露加野菌真係無得輸,仲要配埋好creamy嘅意大利飯,食落唔溜仲好香,粒粒飯都有好濃郁嘅黑松露味架。經典卡邦尼意粉:白汁同茄汁2揀1,我一定係揀白汁,因為我真係好鍾意好creamy嘅嘢架!呢個卡邦尼意粉,啜每條意粉都好多忌廉汁,真係heavy得嚟又食唔停口呀!爆脆草地滾球:碟上鋪滿抹茶金寶,上面仲有好大個朱古力波同大蝴蝶,我哋用上小木槌大大力敲碎朱古力波,裡面就見到甜酒啫喱、朱古力脆米同芝士蛋糕雪糕,真係睇得又玩得!

黑松露野菌意大利飯
經典卡邦尼意粉
2017-03-29
黑松露野菌意大利飯
經典卡邦尼意粉
2017-04-09 286 浏览
香港的咖啡店愈開愈多,要什麼類型也有,而這間草民走的就是簡約風格。 而最有特色的就是這個榻榻米的地鋪位置,綠色和米色的配搭更顯田園感覺。 顏色的配搭、和諧的環境讓人很舒服。晚市是比較嘈吵的,若然在下午來到,應該會是一個不錯的地方。 到處也是綠色的植物。草民都是大眾款式,總有一款是你喜歡的。 巴馬火腿意大利麵 爆脆草地滾球-這個甜品是由店員所介紹的,圓圓的朱古力球用槌子叩破發現入面內藏玄機,有甜酒啫喱、還有芝士蛋糕味的雪糕,夾雜著一些爆炸糖。 草民 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
 到處也是綠色的植物。
草民都是大眾款式,總有一款是你喜歡的。
 巴馬火腿意大利麵
草民

尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
2017-04-02 399 浏览
今次小弟趁自己一個人,當然又喺揾一D新餐廳做試食點,而今次小弟推介這間咖啡店,叫做草民的咖啡店。我去到草民,一上到去,見到都好多人食客用餐,環境方面,可以話好舒服,亦都見到開放式的廚房,D侍應亦好好招待客人,這些待客態度就對。至於食物方面,我叫咗卡邦尼意粉,都算大碟,一個人都可以食得晒,D汁亦都唔錯,唔會令到意粉太乾,好吃我叫咗一壺可可茶,沖咗出嚟之後我已經倒咗一杯仔試試,首先飲之前,我會聞下味道,有陣可可味道,之後再飲落去,可可的味道會由口中感覺到,越後D可可茶味道會濃,簡直就是極品,好好飲。如果下次再去的話,我會坐草下草地上食。仲有這間咖啡店有加一

。如果下次再去的話,我會坐草下草地上食。

仲有這間咖啡店有加一
2017-04-02
  • 卡邦尼意粉
2017-04-01 391 浏览
星期六去左尖咀行街,行到1點幾開始搵食,今次去左試依間草民,睇個名就知充滿綠色既Cafe黎,果然,裝飾好特別,分左兩邊,一邊椅位,一邊坐地位。一黎叫左卡馬香草茶,睇個名就知夠特別啦,一壺夠2人飲成餐,夠清新,香草香氣十足,好新鮮既感覺,仲要蠟燭仔幫你暖住,飲到尾都keep住熱辣辣。😍😍😍叫左個黑松露野菌意大利飯,貌相夠吸引,黑白分明,連味道都唔錯,啖啖都充滿松露香,仲要係堅意大利飯黎,粒粒都好入味,好creamy,但又唔算膩,勁好食。😋😋😋😋👍👍👍仲叫左德國蘑菇餐肉燴長通粉,充滿茄汁味,酸得黎又好清新,味道層次好豐富,蘑菇都同通粉都好入味,醬汁佈滿每條通粉,唔錯,另一抵讚既係d餐肉,厚切,大大舊咁,仲要唔似屋企食個隻,似似地腸仔個種感覺,幾特別。🤣🤣🤣最後當然唔小得叫番個甜品日式柚子窩夫啦,有舊雪糕同cream,加埋外脆內軟既窩夫一齊食,極品!🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤環境堅舒服,採光度十足,絕對可以再番check!☺️☺️
環境堅舒服,採光度十足,絕對可以再番check!☺️☺️
  • 黑松露野菌意大利飯
2017-04-01 306 浏览
在IG看到這可愛可愛的甜點,怎麼忍住不來試看看呢這咖啡廳讓我覺得非常舒服。某些座位還加了很多草綠的元素,想給來的客人一種在效外在草原上的感覺。食物方面,(由於跟朋友聊太開心真的忘了拍主菜的照片,抱歉抱歉!)我點了truffle risotto,還蠻入味的,truffle的味道剛剛好!口感很不錯,很有咬勁。不像某些餐廳吃的,好像在吃,泡飯那樣棉棉的,根本就不是risotto夠有的口感。飲料點了杯巧克力茶。。味道太苦澀,我不喜歡甜點點了吸引了我來的(只剩最後一個,超lucky的)。外面是巧克力做的球型,裡面是冰淇淋。好看是好看,可愛是可愛,但就只吃到甜而已。。夠有的味道都。。。沒有。。其實這家的料理沒什麼特別,唯一吸引我再來的就這裡的裝飾。在這跟朋友聊聊天,看看書是個不錯的選擇哦!
在IG看到這可愛可愛的甜點,怎麼忍住不來試看看呢
飲料點了杯巧克力茶。。味道太苦澀,我不喜歡
2K
2017-03-30 2994 浏览
很多人都會放假時候同朋友到郊外野餐,份坐在軟綿綿的草地上過一個悠閒的假期。 秘製雞中翼($42) 秘製雞中翼一份有四隻,香惹美味,吃得出薑汁的味道,但又不會很濃,調味得宜,肉汁豐富,好吃!黑松露野菌意大利飯($108) 大利飯充滿黑松露香味,加上野菌新鮮厚切,每口都是滋味享受,吃得出誠意的意大利飯。 巴馬火腿長通粉配忌廉汁($72) 長通粉吸收忌廉汁,掛汁力極高,味道creamy可口,配上咸香的巴馬火腿更加好吃! 經典雲尼拿窩夫 配Movenpick 朱古力雪糕($68) 賣相非常精美,濃厚的cream配上香脆美味的窩夫,再夾上杏仁脆脆和雪糕,啖啖滋味。 餐廳開了短短個多月,晚飯時間已迫滿客人,甚至要等位,可想而知環境和食物質素均同樣重要。 餐廳負責人還說四月會更新Menu, 到時會有更多美食推出,一定會再來啊!

秘製雞中翼($42)
黑松露野菌意大利飯($108)

巴馬火腿長通粉配忌廉汁($72)

經典雲尼拿窩夫 配Movenpick 朱古力雪糕($68)

2017-03-28
2017-03-26 597 浏览
兩個星期前,Kawai 在面書貼左張帶花環影的相,朋友們都紛紛留言問在那裡拍的,其實,又是樓上Cafe來,相信我可以開一個專題是介紹香港的隱世Cafe了,哈哈。當日,是三月初的平日下午,人流不多,我同Mr.K影左玩左半個下午,開心~~其實,Kawai 是見到IG 上的小屋相片,覺得好靚好特別,心心眼上腦。知道Mr.K要補假就立即衝去。客人可坐選擇坐普通的餐桌用餐,或者在仿草草地上也可,而我當然是跳入草地中。(記得要除鞋的喔!)看過餐牌,有甜品亦有意粉等咸食供應,有部份更是食物期間限定。Mr.K  點了 麻辣雞粒意大利麵 $88 (期間限定)看似不搭配,大欖都扯唔埋 的 中式麻辣雞粒 同 意粉,其實成品是好好味,估佢唔到。一上檯已經聞到濃濃的辣香,但食落辣味又不如想像中濃及嗆喉,但卻充滿麻度,就算不太吃得辣的朋友都易入口,意粉軟硬度亦拿捏準確,不會太軟身,雞肉都夠嫩滑,好特別又惹味!Mr.K 亦讚不住口。我點了同是期間限定的白酒葡萄黑醋巴馬火腿意粉($88)這間小Cafe是用開放式廚房的,所以一邊等食,一邊都會聞到香味。這個意粉由廚房拎出來已經聞到一陣醋香,食落酸酸地有淡淡的白酒香,配埋

Mr.K  點了 麻辣雞粒意大利麵 $88 (期間限定)
麻辣雞粒意大利麵 $88 (期間限定)
我點了同是期間限定的白酒葡萄黑醋巴馬火腿意粉($88)

這間小Cafe是用開放式廚房的,所以一邊等食,一邊都會聞到香味。這個意粉由廚房拎出來已經聞到一陣醋香,食落酸酸地有淡淡的白酒香,配埋咸香Parma ham,油潤之餘亦平衡返個酸味,感覺清新點!
白酒葡萄黑醋巴馬火腿意粉($88)
菠蘿柚子特飲,說實在的,是普通Cafe出品,有水果味的梳打吧,味道驚喜不大,但以鐵造的環保飲管代替膠飲管,可以循環再用,老實推行環保概念,令我非常欣賞。

該知道用不鏽鋼飲管會增加工作量,因每次用完,特別的工具及花時間清洗,會比用即棄飲管更麻煩。 而膠飲管是地球十大海洋垃圾之一,飲一杯凍飲只需幾分鐘,但地球分解一支膠飲管就需要400至500年,香港每年製造數以萬噸的塑膠垃圾,不少塑膠垃圾最終棄置堆填區或海洋,對生態造成傷害。
菠蘿柚子特飲
爆脆草地滾球 $88

碟上鋪滿綠色的抹茶金寶(扮草地),用附上的小木槌敲碎朱古力波,

就可以品嚐到內裏的Tiramisu雪糕、甜酒啫喱及朱古力脆米,睇得又食得!
爆脆草地滾球
靚靚的大蝴蝶是食用紙(無特別味道的),綠色的草地脆脆好香綠茶味,而Tiramisu雪糕係用movenpick 的,質素自然唔會差,自己覺得定價偏貴,同埋玩左好耐都唔捨得落手敲碎。
爆脆草地滾球
俾多幾張Mr.K幫我影的相,大家去的時候就可以影多D靚相啦!頭上的花環是朋友送給我的(自備不是店家的)影相位一定是從小屋窗口外往內拍!因為仿草地只有三張餐桌,假日的話建議可以早一點去,或者先打電話去訂位喔~
2017-03-10
麻辣雞粒意大利麵 $88 (期間限定)
2017-03-22 515 浏览
搬到尖沙咀後第一次上來,原先以為甜品鋪都會開到很晚,打電話一問,才知道9點30分便Last Order,在旺角晚飯後便立刻趕過去。草民不愧為草民,果真有一幅草地,如果不是接近關門時份,那三張枱肯定是兵家必爭之地,肯定。一入門的左邊,有一級高的台階,台階上鋪著仿草,上面放著三個淺色木紋,像牛奶盒那種小屋的裝飾,食客可以在小屋裝飾內用餐,甚有氣氛。一向不多追求氣氛的我,也份外感到愉悅。店內唯一一個違和感,就是台階的戶外感與中間的枱櫈擺放違和感太大,而開放式廚房如果可以「執執」,那整間店鋪的格局想必定可以畫龍點睛。是晚點了[柚子拿破崙]和[心太軟],兩款甜品也非常美味。柚子拿破崙的柚子很香,吃下有很清新的感覺,而且絶不吝嗇,不是只有一兩點的那種,可慢慢享受。心太軟無論外型、甜度和流心度都恰到好處,不過作為甜品店,心太軟可謂之指標之一吧。單以今晚點的兩款甜品的話,草民絶對值得推薦。草民的卡片設計很獨特,簡潔清新,一貫其主題感覺。跟老闆交談一會,知道他們會負責包場party,希望之後都可以跟朋友一試吧,畢竟也很想草民繼續成長下去。
2017-03-19 473 浏览
Went to this cafe which doesn't seem to have a lot of reviews but decided to go anyway because the look of it seemed really nice. Went there, pleasantly surprised because everything was so perfect.Ordered a one-time-special Truffle Risotto with mushroom and it was really well done. The truffle blended in really well and the texture of the risotto was perfect (normally you would get a really soft and sticky texture, but this one was really彈牙 and爽口). For drinks I ordered a tea served on a pot and
Ordered a one-time-special Truffle Risotto with mushroom and it was really well done. The truffle blended in really well and the texture of the risotto was perfect (normally you would get a really soft and sticky texture, but this one was really彈牙 and爽口). For drinks I ordered a tea served on a pot and it was a reasonable price. For desert I had the classic vanilla mille-feuille and it was AMAZING
The cream and the crunchy layers were a great match and there was nothing for me to criticize.
Went on a Saturday right after the cafe opened and there were only a few people there, so there should be no worry about an overcrowding space. The design of the cafe needs mentioning as well; it is a grass-themed cafe and so green and light brown are the predominant colours - so ZEN!
Service was great and atmosphere was just so nice and I was able to be productive there doing my work. Seriously, what more can you ask for - this is the best cafe I have ever been to in HK so far.
Tea
One -time  special  Truffle  Risotto  with  Mushroom
Classic  vanilla  Mille-Feuille
2017-03-18
Tea
  • Classic  Vanilla  Mille-Feuille
2017-03-15 3153 浏览
位於尖沙咀的草民,是一間有草地的咖啡店。客人可坐在草地上吃東西,女孩子和文青應該會很喜歡邑。不過吸引我來的是柚子甜品呢。麻辣雞粒意大利麵$88媽媽選擇的辣意粉,味道可不錯呢。意粉以辣椒,蒜片,雞粒,冬菇等簡單材料而成,中西合壁。意粉辣度剛好,麻度甚高,就像吃水煮魚的麻辣感,很惹味呢。經典卡邦尼意粉$68全餐牌價錢最平的意粉,味道好得值得推介!每條意粉沾滿濃稠且香濃得要緊的忌廉醬,黏住口唇,奶醬沖擊口腔,超好吃呢!如果意粉硬多少少就完美啦曰本柚子拿破崙$58賣相精美的拿破崙,小小一件,一人吃光也可以哦。拿破崙放上一片金箔,更有氣派呢。拿破崙夾著柚子口味吉士醬,柚子味特出,但欠缺柚子原有的清新感。拿破崙皮像麥芽糖餠亁的味道,甜脆卜卜呢。熱情果芝士蛋糕$52小小的咖啡店,每件甜品都精美吸引,非常用心呢。四小件的熱情果芝士蛋糕,表面燒上焦糖,上脆內軟,芝士蛋糕軟身綿綿,入口化掉,熱情果濃香有驚喜呢。
位於尖沙咀的草民,是一間有草地的咖啡店。
麻辣雞粒意大利麵$88

媽媽選擇的辣意粉,味道可不錯呢。
意粉以辣椒,蒜片,雞粒,冬菇等簡單材料而成,中西合壁。
意粉辣度剛好,麻度甚高,就像吃水煮魚的麻辣感
,很惹味呢。
經典卡邦尼意粉$68

全餐牌價錢最平的意粉,味道好得值得推介!
每條意粉沾滿濃稠且香濃得要緊的忌廉醬,黏住口唇,

奶醬沖擊口腔,超好吃呢!如果意粉硬多少少就完美啦
曰本柚子拿破崙$58

賣相精美的拿破崙,小小一件,一人吃光也可以哦。
拿破崙放上一片金箔,更有氣派呢。
拿破崙皮像麥芽糖餠亁的味道,甜脆卜卜呢。
熱情果芝士蛋糕$52

小小的咖啡店,每件甜品都精美吸引,非常用心呢。
四小件的熱情果芝士蛋糕,表面燒上焦糖,上脆內軟

,芝士蛋糕軟身綿綿,入口化掉
,熱情果濃香有驚喜呢。
2017-03-12
2017-03-11 1142 浏览
知道呢度開左間以草為題既cafe, 鍾意大自然既我當然嚟試試!一入到去,見到有草墊既座位,好relax! 因為同屋企人都系甜魔,見呢度咁多甜品,就叫左一個pasta同3個甜品!白酒葡萄黑醋巴馬火腿意粉($88)上枱已經聞到一陣醋香,食落帶少少醋酸,好特別又好清鮮,配埋帶點咸香既Parma ham, 好正!温呢拿拿破崙($48)酥皮好清脆鬆化!夾住充滿温呢拿籽既custard,温呢拿味香到爆,配埋少少酸既柚子醬,意外地出色!心太軟($58)有流心而流出嚟既朱古力漿有一定既杰度,唔會好假好水,外層帶點鬆脆,朱古力味濃,帶少許橙酒味,配埋movenpick 雪糕,系我食過最好食既心太軟之一!柚子窩夫($72)外脆內軟,特別在粉漿都加左柚子, 所以啖啖都系柚子香,仲有蜂蜜脆脆,輕盈既cream同無得輸既movenpick 雪糕,食完好幸福!總括嚟講,呢度既主食唔錯,而甜魔既我覺得呢度既甜品非常出色,自認鍾意甜品既一定要嚟試!呢度價錢食到呢個質素系超值!

位於元朗的Dessert Gallery曾經是我和老公的甜品飯堂,她結業後我們的確少了一個和朋友聚會的好地方。得知她2月初在尖沙咀 "東山再起",今天我和老公都要跨區到來捧場一下。新店地方易找,而且是樓上鋪,地方闊落了很多。餐檯和座椅擺放得不算太密,而且很舒適。旁邊的位置更有兩間 "小屋",又用上了草地的裝飾,非常適合聚會及聊天。令我最開心的是新店現在有提供主食及熱食,因為事實上我沒有老公那麼喜歡吃甜品,所以有熱食小食的話會更適合我。店主問我喜不喜歡吃辣,於是我就接受他的意見,試了新出的 "麻辣雞肉炒意粉"。另外試了一款新的 "培茶焦糖燉蛋",以及老公至愛之一的心太軟 (橙酒)~ 熱情果藍柑特飲很快送到,味道不算太甜,很冰凍,而且有一些薄荷葉點綴,不錯。麻辣雞肉炒意粉上檯時我已經聞到一陣辣味,很香。炒意粉很惹味,我將所有的辣椒都吃掉了,的確夠麻夠辣,而且有很多洋蔥和菇類做配料。只是雞肉的味道重稍為咸了一點,然而整體都非常不錯。培茶焦糖燉蛋非常好,茶味香濃,口感很幼滑而且不太甜。焦糖做得很薄很脆,好好味。橙酒心太軟味道跟以前一樣,很流心,配上MOVENPICK雪糕更是完美。非常滿足的一餐

新店地方易找,而且是樓上鋪,地方闊落了很多。

餐檯和座椅擺放得不算太密,而且很舒適。

麻辣雞肉炒意粉上檯時我已經聞到一陣辣味,很香。

只是雞肉的味道重稍為咸了一點,然而整體都非常不錯。

培茶焦糖燉蛋非常好,茶味香濃,口感很幼滑而且不太甜。

焦糖做得很薄很脆,好好味。

非常滿足的一餐,而且很高興再遇到熟悉的面孔 (包括店主和做甜品的小哥)。

以後可以約朋友來這裡晚飯加甜品直落了!哈哈!
题外话/补充资料: 非常欣賞店主用了環保飲管。 其賓香港食肆要推行環保一點也不易,因為這類飲管要花用特別的工具及花時間清洗,會比用即棄飲管更麻煩。 即使將來的繁忙時間可能都要用即棄飲管,但店主那種盡力而為的心態是值得鼓勵的。
2017-02-19
  • 麻辣雞肉炒意粉
  • 橙酒心太軟
  • 培茶焦糖燉蛋
2017-02-12 1505 浏览
草民係以前係元朗既Dessert Gallery既老闆之一開既。當年一試Dessert Gallery既柚子拿破崙就愛上,奈何無幾耐佢就唔再做喇,所以一知道佢開返就要的起心肝黎支持下。草民依家個舖佔左全層,寬敞舒服左好多。舖面有3大部份,一個好大既開放式廚房,普通既坐位部份同最右邊有一部份矮檯可以俾人除左鞋坐入去。舖頭以簡約裝修為主,用左好多木同草去營造野餐既感覺。原來草民既強勢回歸係有埋咸食既,但我地一心黎食甜品所以已經食左咸。今次我地叫左柚子拿破崙同心太軟。所有野都係即叫即整,所以要有心理準備落單後要等耐少少先至有野食既。終於上檯,拿破崙面上有Cranberry Jelly 再加啲焦糖蛋白糖咁既脆脆,然後,重點就係充滿柚子味既吉士!!!話說本人其實唔食Cream 呢類偏漏既野,奈何我家大廚最愛既就係芒果拿破崙,所以為搏大廚一笑,經常都要四出搵好味既拿破崙,當然伏都中過唔少啦。一直以黎食過咁多其實都有好味既,但確實無令我愛上,因為吉士本身就有一陣好漏既除。咁點解呢個咁得我心呢?!因為!佢既吉士係一啲都唔漏,唔吉士,反而似係好軟滑既柚子mousse? 當然,個餅夠脆都係重點啦。以前De

因為!佢既吉士係一啲都唔漏,唔吉士,反而似係好軟滑既柚子mousse? 當然,個餅夠脆都係重點啦。以前Dessert Gallery既版本啲餅脆得黎係用叉/刀切開會散開哂既,我會話依家呢個係升級版,因為佢有返咁脆,但係無咁易散,咬開依然見到好清楚咁一層層。所以佢依然係我心目中最愛。
柚子拿破崙
另外一樣叫既係<<金萬利橙酒朱古力心太軟配movenpack 雪糕>>
上檯之後第一件事當然係切開睇下佢既流心啦,眼見呢,的確唔係火山爆發咁湧出黎既,反而係好係好稠流唔郁既感覺,拮落去之前都有少少擔心係好漿口同嗆喉個種朱古力。食入口就所有擔心都無哂喇,個朱古力唔會好甜,唔駛擔心食完一個之後好膩好重罪惡感。惟一少少不足就係個橙味唔出啦。另外一樣值得改進既係心太軟屬於濃味既甜品,用黎配搭既雪糕如果可以用清淡啲既果味雪糕/甚至雪葩應該可以有更好既平衡。
金萬利橙酒朱古力心太軟配雪糕
另外一樣都要留意返,因此佢依家有咸食供應而又用緊開放式廚房,所以都有啲鑊氣味會走出黎既。雖然我好鍾意呢間小店好想推介俾大家,但都要將好同唔好既所有野都講返~

今次食完張單留返3月之前仲可以再食有個8折,我會再黎試下咸食同咖啡既! 之後再同大家分享下個咸食feedback!
主食部分
2017-02-10