2017-08-07 156 浏览
朋友介紹,比我睇圖嘅預期有少少出入,我初初以為成間餐廳都係鋪左草皮,但係原來只不過係幾張三張枱嘅位置。為左佢哋嘅甜品以黎,但未食甜品之前都叫咗啲正餐先。叫咗個長通粉同雞翼兩個味道都OK。但個牛脷你連自己係牛魔王都頂唔順,冇諗過係成塊脷,有埋個皮同個紋咁樣咁顯眼,成個脷嘅形態,味道仲好騒,連我呢個牛魔王都頂唔順,所以都冇食了~甜品賣相好日系都幾靚,拿破崙好鬆脆, creme brûlée好味,咖啡都有拉花,算係咁~

為左佢哋嘅甜品以黎,但未食甜品之前都叫咗啲正餐先。

叫咗個長通粉同雞翼兩個味道都OK。

2017-07-30 173 浏览
是日約左朋友試試室內草地cafe嘅草民,我地大約1點到不過因為「草地」得3枱,我地到嘅時候已經無晒位lu所以就坐左普通枱。我地是日打算試幾間餐廳所以只係叫左一個煙三文魚蛋沙律牛角包🥐share,我另外再叫左杯latte因為朝早未飲咖啡😆嘢食👌🏻,如果個牛角包可以烘熱再serve會更加好。Latte個奶唔會太creamy亦唔會蓋住個咖啡味👍🏻拉花好靚😋服務同環境都👌🏻,裝飾以綠色為主,坐落都幾舒服,廚房係open kitchen。收費方面信用卡唔收,只收現金。價錢唔清楚因為朋友請食飯😁

Smoked  salmon  croissant
Latte

2017-07-30
午餐
2017-07-30 200 浏览
《草民 GRASSMAN》上次試過本大廈另外一家類近感覺的Cafe。比較開心的是,今次終於坐到塔塔米的部分。環境以小清新,綠色和木色為主。可以是平日晚上去,有訂座不用等。人較少,也沒有時間限制。我們由6點坐到10點,這是外面餐廳很少做到的。塔塔米位置要脫鞋子,很寬鬆。木屋下用草地跟石頭cushion和滕座塾作佈置,很relax。星期二可能人較少,塔塔米分左右兩邊(兩桌客人),感覺有私人空間,不用跟鄰座太近。絕對是夏日好hea處🤤Menu用上木料和laser cut design,有心思。好評的餐廳,有機會要再去!/🔺經典卡邦尼意粉- $72🔺黑松露野菌意大利飯 - $122反正來這邊是吃環境,對這兩樣一般cafe都有的沒特別意見,不過不失。也是正常不錯的味道,沒特別。意大利飯略貴。‧🔺 熱情果藍柑特飲 - $42🔺雲呢拿雜苺梳打 - $44飲品賣相好靚!一紅一藍的漸變顏色加上一片小葉作點綴非常夏日。.🔺日本焙茶焦糖燉蛋 - $48賣上一般,可能因為面頭的焦糖給燒得太黑🌚😂但這不影響味道。燉蛋墨綠色的,不說還以為是抹茶口味。吃一口是超重的焙茶味,跟一般口味不一樣。🔺日本柚子窩夫 配 Mo
《草民 GRASSMAN》

🔺經典卡邦尼意粉- $72

🔺黑松露野菌意大利飯 - $122

🔺 熱情果藍柑特飲 - $42
🔺雲呢拿雜苺梳打 - $44

🔺日本焙茶焦糖燉蛋 - $48

🔺日本柚子窩夫 配 Movenpick雲呢拿雪糕 - $72

這個一定要大推!第一次吃到柚子口味的窩夫!超fresh!外面的店一般都只會在窩夫面淋上醬料,但這家是把柚子汁打進窩夫的粉漿裡,超香!配一口奶油跟雪糕,正!
環境: 10/10
賣相: 8/10
味道: 8/10
價錢: 7/10
整體: 8.5/10
2017-06-26 993 浏览
依加好多餐廳晚飯時段都限時,諗住同朋友可以坐耐啲傾計,所以選擇了呢間cafe。一坐底個侍應女仔擺低兩杯水同一枝水就走左去,連餐牌都唔記得俾我地,要反問先識拎。個餐牌雖然整得好精緻,但款式超少,得幾款可選擇,完全唔吸引。當時廚房+侍應人多勢眾,有成7個人係度傾計,心諗不如花多啲時間研究新菜式出黎仲好啦。最後叫左個意粉、手抓餅、兩個甜品。$84蕃茄意粉蕃茄意粉賣相精美, 食落蕃茄味濃, 意粉有咬口不會過淋, 但份量太少, 兩三啖食哂。$92手抓餅手抓餅尚算香脆可口, 但份量實在太少! 落單前有問手抓餅有幾多塊,侍應話4塊,一黎到,又呆左,好明顯係一塊切成4片,成92蚊其實得一塊+一舊雞!到甜品時間,收哂主食嘅碟&叉,侍應又唔識得拎新碟&新叉俾我地...$72雪糕朱古力窩夫窩夫得兩塊,口感不夠實在, 而且朱古力味道不夠濃, 雪糕就是超市可以買到的味道, 好普通$88草地滾球終於有番啲睇頭,但入面其實係雲尼拿雪糕+兩粒啫喱+爆炸糖,超甜+普通最後埋單仲要加一服務費,$370好似冇食過野,完全唔抵!

最後叫左個意粉、手抓餅、兩個甜品
意粉

$84蕃茄意粉

手抓餅

$92手抓餅

雪糕朱古力窩夫
$72雪糕朱古力窩夫
草地滾球
$88草地滾球

最後埋單仲要加一服務費,$370好似冇食過野,完全唔抵!
题外话/补充资料: 份量太少, 大食的人要留意
2017-06-23
那些年 和老公初相識 一起去的第一間甜品店 就是Dessert Gallery 相識 交往 結婚都有再去誰知後來卻悄悄地結束了 一直心有餘悸是日與友人嚐新 卻發覺草民是由Dessert Gallery老闆開的!!看Menu好像也有很特色的甜品 馬上心心眼了好啦 廢話又太多了⋯店子分青草地區還有桌子區 訂座時店員表示青草區是給Walk In客人的 起碼與友人安排在桌子區 後來發覺青草區有人離開 立馬要求掉位(偽文「青」的堅持?)其實只是因為想脫鞋子的舒適感⋯菠蘿柚子梳打(左)$42 OK熱情果藍柑特飲(右)$42 兩杯賣相吸引 熱情果的味道相對清新特別炸薯條配BBQ醬及蜜糖芥末醬 $52 OK友人說:薯條 就是要配茄汁的 於是咱們都沒怎樣沾那特調醬 沒關係 好吃就好秘製娘惹雞中翼 $48 呢個真心惹味 雞翼時間恰到好處 讚!(暗暗拍到與友人脫下的白鞋子 爽快感UP)黑松露野菌意大利飯 $122 OK論味道及份量等 價錢略貴鮮茄蓉牛舌意大利麵 $88 OK汁料各樣普通 太稀了 牛舌不夠忙著轉位子 漏了近拍意粉添瑞士movenpick 雲呢拿單球雪糕(上)$38千金難買心頭好 友人就是想食最
誰知後來卻悄悄地結束了 一直心有餘悸

炸薯條配BBQ醬及蜜糖芥末醬
炸薯條配BBQ醬及蜜糖芥末醬 $52 OK

秘製娘惹雞中翼
秘製娘惹雞中翼 $48

呢個真心惹味 雞翼時間恰到好處 讚!
(暗暗拍到與友人脫下的白鞋子 爽快感UP)
黑松露野菌意大利飯 $122 OK

忙著轉位子 漏了近拍意粉添

雲呢拿單球雪糕  日本焙茶焦糖燉蛋
瑞士movenpick 雲呢拿單球雪糕(上)$38
千金難買心頭好 友人就是想食最basic的雪糕
賣相也一點不馬虎啊!

我的是 日本焙茶焦糖燉蛋(下)$48

焙茶味濃 不會過甜 不錯!

總體黎講 店子聊天小聚真的很舒適
空間感夠也不怕太嘈吵
主食就不算亮眼 但仍中上
未試signature 甜品 下次要再來重拾
Dessert Gallery的美好回憶!!
2017-06-10
菠蘿柚子梳打  熱情果藍柑特飲
秘製娘惹雞中翼
雲呢拿單球雪糕  日本焙茶焦糖燉蛋
2017-06-24 406 浏览
尋日去食……店員都冇主動性serve人,帶位冇,餐牌冇……全部都係我同朋友自己問~啲野食味道不過不失但份量好少…我地問店員個烤雞手抓餅有幾多,佢話有4塊……但黎到其實只係將1大塊烤餅開4塊,作為main course完全唔夠飽~但甜品ok嘅,係啲朱古力甜左啲……呢間都係食環境,傾下計,唔好期望太大……不過去之前最好book位,我地book 7點就上到去得2個人……但食食下食到9點半,就好多人walk in~好多人都唔等走左……
呢間都係食環境,傾下計,唔好期望太大……
2017-06-23
庆祝纪念
生日
2017-06-20 379 浏览
那天剛在旺角下課,還有三小時才是下一堂,於是去了尖沙咀的草民坐一坐,順便為我的泰國旅行片作最後剪接,事前打了電話來,確定店內有插電電座和WIFI之後再上來,始終有香港並不是每間樓上Cafe都有這兩項個人認為樓上Cafe必需的設備,所以有必要事先確認了。-▶ 咖啡薑啤:★★★☆☆店員說薑啤其實沒有啤,咖啡愛好者的新鮮體驗-由於剛吃過飯並未肚餓,所以只打算點一杯飲品,看了這個「咖啡薑啤」,名字上以為是咖啡、薑和啤酒三種結合,估計應該會是很有趣吧?(其實是衝著啤酒而來的)可是店員說這其實不是啤酒,噢,沒關係,照樣來試試吧。-呷一口,濃濃的咖啡味,配上一點辛辣的薑味,冰凍的口感讓人很容易接受薑的辛辣在咖啡中的調味,我覺得這杯咖啡一定冰凍才好,食店整個調味做得不錯,我本來不喝咖啡,也覺得值得一試。不過作為外行人,覺得甜度提昇一點會更容易入口吧。 -▶ 環境:★★★★★一片米白色和綠色的舒適色調-草民,故名思義是為在城市石屎森林中喜歡大自然草地的人而設的吧?這個主題我覺得定得不錯,在室內設計上分日開兩邊,一邊是座位,一邊是茶几檯,讓一些喜歡在Cafe坐地的人也能舒適的聊天,一片座位都是由人造草鋪成
▶ 咖啡薑啤:★★★☆☆
咖啡薑啤

店員說薑啤其實沒有啤,咖啡愛好者的新鮮體驗
▶ 環境:★★★★★

一片米白色和綠色的舒適色調
草民,故名思義是為在城市石屎森林中喜歡大自然草地的人而設的吧?這個主題我覺得定得不錯,在室內設計上分日開兩邊,一邊是座位,一邊是茶几檯,讓一些喜歡在Cafe坐地的人也能舒適的聊天,一片座位都是由人造草鋪成,心思做得不錯,簡直店本身已經是一個景點。再加上提供WIFI和可以插電的位置,我相信不久後我一定會攜帶電腦再來「寫意地」工作的
2017-05-31
2017-06-08 337 浏览
涼住冷氣親親大自然有冇咁既可能性呢!係有既,呢間 cafe 以草地為主題,今日朕化身草民同娘娘坐係草地上面嘆 tea,而家咁曬咁熱根本唔會想係郊外野餐,係到晾住冷氣親親大自然,食下甜品,談下心真係好幸福 🤤——————————————————————#黑松露野菌意大利飯 $116意大利飯煮得岩岩好,啖啖都充滿黑松露味,味道唔係濃果隻,但面頭有一大堆黑松露,真材實料,加埋菇仔更帶出味道,呢個飯多數都係冇得輸!#爆脆草地滾球 $88呢個就係呢到招牌既甜品,連甜品都配合埋個場境真係好有心思呀,草地就係綠茶金寶,滾球就係朱古力球,而入面仲有隻蝴蝶,好靚!另外仲有朱古力脆米、甜酒啫喱、爆炸糖碎粒、Movenpick 芝士蛋糕雪糕,一個甜品有幾種甜品好正,尤其個雪糕好好味呀!#金萬利橙酒朱古力心太軟配朱古力雪糕 $58雖然話係金萬利橙酒朱古力心太軟,但朕又唔係好食到有橙酒味,反而朱古力味幾濃,好喜歡呢一個 🤤——————————————————————#草民尖沙咀厚福街 12-12A 號藍馬商業大廈 9 樓
——————————————————————
#黑松露野菌意大利飯 $116
#爆脆草地滾球 $88
#金萬利橙酒朱古力心太軟配朱古力雪糕 $58
——————————————————————
#草民
尖沙咀厚福街 12-12A 號藍馬商業大廈 9 樓
2017-06-05 143 浏览
.爆脆草地滾球 $88.古有語云:「朱古力波波,我最愛你一個」見好多人都會俾呢個朱古力波波吸引左嚟呢間餐廳,但係世事嘅嘢好奇怪,有啲嘢,外表愈靚內裡就....外表係絕對趣緻,有得俾你仆爛朱古力嘅外層,打開就係一個movenpick嘅tiramisu雪糕,movenpick從來都有保證,唔會差,但甜酒啫喱有些少藥水味,而且tiramisu雪糕份量大D就好,$88 比相機食先。..白酒葡萄黑醋巴馬火腿意大利粉 $88見係期間限定所以貪新鮮試下,果然黑醋唔係咁啱我口味,酸味嘅意粉好似怪怪地咁,個人口味問題啦。.經典卡邦尼意粉 $68去cafe叫卡邦尼實無死嘅,意粉又creamy,煙肉同蘑菇又夠份量。.日本焙茶焦糖燉蛋 $48呢個燉蛋值得一讚,一路以來好鐘意食有關於茶嘅菜式,焙茶味濃,性價比高。.
爆脆草地滾球 $88
白酒葡萄黑醋巴馬火腿意大利粉 $88
經典卡邦尼意粉 $68
日本焙茶焦糖燉蛋 $48
2017-06-04 294 浏览
Openrice 發現這小清新cafe岩曬姊妹gathering.電話訂位時request 坐近窗的草地,點知店員話草地要留比walk in 客幾奇怪的policyBook了7:30,不過未夠鐘店員就來電了甘就早一點上去坐。店面不大,店員友善,不過冷氣太弱,全程都唔夠涼,悶熱的Menu選擇比較少,我地㨂左娘惹雞翼,fish n chip, 煙三文魚意粉,海鮮risotto, 飯後再點了dessert ,焙茶cream brûlée, vanilla napoleons, 但最後好像來錯了柚子味飲品點了iced cappuccino, 柚子菠蘿sodax2, 一個似ricolla ge herbal teaFish n chip不過不失娘惹雞翼有點沙爹味,好普通煙三文魚意粉同海鮮Ristto也沒有驚喜,以這水準及份量黎價,定價挺貴最後dessert 也無驚喜呢,拿破輪看起來像個餅乾,焙茶cream brûlée 比較好,有茶香由主菜到甜品吃了兩個多小時,最後十點幾見其他客人都走光了,我們也埋單
幾奇怪的policy

Fish n chip不過不失
娘惹雞翼有點沙爹味,好普通

最後dessert 也無驚喜呢,拿破輪看起來像個餅乾
,焙茶cream brûlée 比較好,有茶香

2017-06-02
2017-05-27 172 浏览
同舊同事聚舊,耐無見,就叫距不如搵間唔錯ge cafe坐耐d,慢慢傾下計.距就帶咗我去呢度..cafe上到去,好似系個草坪度野餐,雖然系假草,但個view都幾好,幾唔錯,好清爽ge感覺.幾有大自然ge感覺.好中意距張臺,玻璃ge下面系一個草皮山坡,幾特別.坐底之後點食物.厚燒牛舌($42)一見到已經流曬口水!!!厚切!非常厚切ge牛舌,方塊形狀,每邊每面都煎得金華香脆!咬落口小小爽口,好正ge牛舌口感,好味!秘製雞中翼($42)炸得金黃ge雞翼,味道濃郁.巴馬火腿長通粉($72)份量夠食,忌簾汁香濃,長通粉入面有d汁食系最好味!!鮮奶咖啡($36)飲品叫了caffe latte.牛奶味濃,但唔會蓋過咖啡ge香味,幾香滑.橙酒朱古力心太軟配雪糕($58)甜品叫了心太軟配雪糕,可能系即刻焗,個甜品等得有dd耐,但畢竟美食系要等待ge!我等!!終於上到,焗得香味四溢ge心太軟,一切開,入面ge朱古力流心已經瘋狂流出黎,配埋距旁邊ge movenpick雲呢拿雪糕!!正到顛,距個雪糕真係好軟身,而且滑漏,入口香濃!飯後食一流啊.味道好,而且價錢相宜ge cafe,仲要個view唔錯,與朋友相聚

距就帶咗我去呢度..[草民]cafe
好中意距張臺,玻璃ge下面系一個草皮山坡,幾特別.
坐底之後點食物.

厚燒牛舌($42)

秘製雞中翼($42)
炸得金黃ge雞翼,味道濃郁.

巴馬火腿長通粉($72)
份量夠食,忌簾汁香濃,長通粉入面有d汁食系最好味!!
鮮奶咖啡($36)

橙酒朱古力心太軟配雪糕($58)

味道好,而且價錢相宜ge cafe,仲要個view唔錯,與朋友相聚聊天非常唔錯(:
2017-05-25 5929 浏览
草民Cafe設計簡約,一踏進店內便充滿田園氣息,滿是綠油油的擺設與木材傢飾,在cafe既一角更放置了一間木屋,並以假草地來鋪地,有如在室內野餐般。可惜我當日去時,有人包了小屋,未能拍攝偽草地相(>﹏<)不過呢,每個餐桌上都有綠草裝飾,很寫意呢!海鮮意大利飯($98+10%) 口感一流,意大利飯很creamy,保持微硬的飯粒,讓吃起上來有口感,海鮮有青口、蝦、魚肉等…但份量有點小,(>x<)秘製雞中翼($42+10%) 雞翼肉汁juicy嫩滑,外皮金脆,味道正正常常(# ̄▽ ̄#)爆脆草地滾球($88+10%) 期待了這個甜品很久了!≧◇≦看到別人的相片都好像很有趣,可以用一個小小的木搥仔扑開朱古力球~先見到一隻美麗的蝴蝶威化紙,朱古力球旁邊有一些綠茶金寶和爆炸糖。 帶點力度才能扑開朱古力球,看見入面也有一隻蝴蝶威化紙、甜酒啫哩和雪糕,食落都有點驚喜,雪糕中帶點「沙沙」聲的爆炸糖(〃∀〃)~♡ 雖然吃得到的部分不多,但就可以和朋友一起玩(ノ≧∀≦)ノ金萬利橙酒朱古力心太軟($58+10%) 心太軟很流心呢(๑´ㅂ`๑),外層微脆,朱古力漿不會過稀,加了橙酒關

海鮮意大利飯($98+10%)
海鮮意大利飯

秘製雞中翼($42+10%)
秘製雞中翼

爆脆草地滾球($88+10%)

爆脆草地滾球

金萬利橙酒朱古力心太軟($58+10%)
金萬利橙酒朱古力心太軟
心太軟很流心呢(๑´ㅂ`๑),外層微脆,朱古力漿不會過稀,加了橙酒關係,覺得朱古力不太甜,一啖心太軟一啖冰冷的雪糕,一冷一熱,很合襯呢(♡∀♡)!

玫瑰茶($42+10%)
玫瑰茶
喜愛喝茶,這款帶點淡淡的玫瑰花香:3

是草民的公仔!很可愛,第一眼見到就很喜歡,哈哈!

開首說的草地小屋設計,我都想坐在那兒o(〒﹏〒)o

餐牌

海鮮意大利飯
金萬利橙酒朱古力心太軟
玫瑰茶
2017-05-21 190 浏览
🤥🤥網上睇甜品相好似好靚咁,所以就入黎試啦。叫左卡邦尼意粉,味道都唔差 忌廉味濃。☺️甜品就要左拿破侖,其實有少少失望,因為份量真係好細,小過一隻正常手掌,而味道係柚子,雖然係有cream有柚子味,但如果要比五十幾元食尼個 我覺得就唔值,而且配料亦只有幾粒梅。整體感覺好求其!💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀另一問題係菜單款式好少,有機會都唔會再光顧了。🙁🙁🙁🙁🙁🙁
🤥🤥網上睇甜品相好似好靚咁,所以就入黎試啦。
叫左卡邦尼意粉,味道都唔差 忌廉味濃。☺️

另一問題係菜單款式好少,有機會都唔會再光顧了。🙁🙁🙁🙁🙁🙁
2017-05-16 4053 浏览
這陣子在Instagram被一道「草地滾球」甜品洗版,原來是一家樓上cafe的出品。朋友想嚐嚐這裡的手工甜品,所以我們相約於一個下午來relax一下。Cafe裝修簡約清新,以木色傢俱為主,還在餐廳一角搭了小木屋及舖上假草皮,讓人仿如置身於效外野餐之中。其他擺設都相當別緻和設合主題,到處充滿著大自然氣息,感覺寧靜舒適。Menu選擇不多,都是cafe常見的意粉、risotto、沙律等,而甜品款式則較為特別。因為我遲到的關係,朋友早已點了一杯雲呢拿雜莓梳打。這特飲的莓味突出,但稍微甜了一些,最欣賞採用了不鏽鋼飲管,外貌美觀又環保。意粉選了carbonara,份量合理,每條意粉都蘸上濃郁醬汁,忌廉汁煮得香滑但吃多幾口有點膩滯,加上雜茹和煙肉也挺不錯。如果醬汁濃稠一點就更好了。兩個女生一起當然少不了甜點。原來「草民」的老闆曾在元朗開設甜品店Dessert Gallery ,聽聞口碑不錯的。先點了很多人推薦的柚子拿破崙,普通拿破崙就吃得多,但夾著柚子吉士醬的真是第一次嚐到。拿破崙份量較少,一人也可以吃光。成品賣相精美可惜味道未見突出,酥皮偏硬身而非酥脆,吉士醬柚子味清新但不太搭配。另一道甜品是熱情

經典卡邦尼意粉

日本柚子拿破崙

熱情果芝士蛋糕

另一道甜品是熱情果芝士蛋糕,擺盤同樣見心思。四件方形芝士蛋糕表面燒上焦糖,上面脆卜卜,內裡則是軟綿綿,口感形成對比。芝士蛋糕香濃幼滑,配上熱情果果凍和朱古力味爆炸糖,吃時口腔內滴滴答答,玩味十足!

我跟朋友邊吃邊拍照,在這草綠cafe渡過了一個愜意的下午。老闆說menu會定期轉換,希望有機會再來嚐一嚐別的甜點。
下午茶
2017-05-14 188 浏览
同好姊妹去尖沙咀行街, 入夜後順便搵間餐廳食埋飯先返屋企, 上網搵到附近有間cafe幾新, 而且上到去又冇咩人, 勝在唔洗等位就決定呢間啦。cafe以草地做主題, 可以安坐地下/坐返傳統既檯, 我就揀左近窗邊既位置, 其實個座位佈左個隻草地, 對於我著短褲黎講, 坐落去其實都幾吉肉。這裡食物款式比較少選擇, 價錢都同平時cafe既差不多, 我就叫左個意大利飯。黑松露野菌意大利飯 未計加一都成舊水 $108, 份量少到呢.....我心諗宜家我係晚飯, 收我成舊水得幾啖飯食?!黑松露味唔突出, 係幾creamy, 似食緊忌廉飯, 質素普通。仲要冇得加錢轉套餐跟野飲, 開水就免費提供。 食完個飯完全唔似食過野於是叫左個特色甜品, 爆脆草地滾球 賣相幾特別, 卜開佢有幾樣配料, 影相一流但食落其實都係普通朱古力味, 入面有朱古力脆米, 芝士蛋糕雪糕, 爆炸糖, 仲有兩粒苦苦地既甜酒o者喱整體黎講, 呢度既食物普通, 款式同份量極少, 食完都唔飽, 唔怪得冇咩人幫襯!

2017-05-11