2019-01-13 133 浏览
昨天我和朋友相約行愉景新城,我們行了一會兒已經有點感覺肚餓,所以先行吃晚飯。我們路過了這間茶餐廳2.0,所以就決定試一試這裏的晚餐。打開了菜單,我覺得最吸引我的食物就是甜品、就是這個雞蛋仔。所以我已經決定叫這個作為甜品。我們每人叫了一個晚餐。這個是美國西冷配意粉,用上鐵板來上的,特別有茶餐廳的感覺。西冷煎得很香,肉質很嫩滑,配上意粉,意粉彈牙,恰到好處。朋友叫了一個慢煮豬扒配飯,豬扒比想像中嫩滑,而且充滿了肉汁。這個是鮮果雪糕雞蛋仔,雞蛋仔整得好香脆,配上雪糕甜甜的,而且還有酸甜的生果。

2019-01-12 99 浏览
又到星期三嘅晚上 又要同媽媽周圍搵食撞岩今晚係愉景新城睇梳化睇完就去左食茶餐廳2.0睇圖見到佢個紅酒燴牛尾好似唔錯決定叫黎試下 好正 用石鍋上熱辣辣入口牛尾炆得夠淋 個汁味道一流 用黎送飯簡直無得輸跟餐有個羅宋湯 味道好濃 好足料另外媽媽叫左鐵板安格斯牛扒 好有懷舊感覺上枱時吱吱聲 香噴噴 諗起細個食個啲雖然牛扒被鐵板整到有啲熟 但係入口都唔靱喎依然有牛味 配上黑椒汁 帶有少少嘅辣 好惹味重有脆卜卜嘅粗薯條 增加左不少口感 表示滿意
又到星期三嘅晚上 又要同媽媽周圍搵食

雖然牛扒被鐵板整到有啲熟 但係入口都唔靱喎
依然有牛味 配上黑椒汁 帶有少少嘅辣 好惹味
重有脆卜卜嘅粗薯條 增加左不少口感 表示滿意
2019-01-11 118 浏览
近日係荃灣出實習,放左工勁肚餓,咁岩有朋友住附近,就約左係愉景新城食tea 我地行過呢間2.0見幾新 就入去試下新野啦由於真係好肚餓,索性就叫左個全日特色早餐個賣相勁得,每樣野都好大份,d蛋勁滑,好鐘意個炒菌,聞落香,食落又好味,真係冇叫錯我叫左杯雪糕紅豆冰飲,個雪糕係朱古力碎雪糕,幾好食,以前未食過,所以唔知咩牌子朋友就叫左個常餐第一次見香草多士,都幾特別,食落都幾香個奄列入面有火腿蘑菇,味道好有層次杯凍鮮奶咖啡都幾ok 鐘意飲咖啡既朋友可以試下最後當然唔少得試下呢到既雪糕鮮果雞蛋仔我諗冇邊間餐廳可以堂食雞蛋仔!大大球雪糕係中間,下底鋪滿一層cream配埋鮮果,勁似一個大蛋糕D雞蛋仔外脆內軟,好好食

由於真係好肚餓,索性就叫左個全日特色早餐

朋友就叫左個常餐
第一次見香草多士,都幾特別,食落都幾香
個奄列入面有火腿蘑菇,味道好有層次

杯凍鮮奶咖啡都幾ok 鐘意飲咖啡既朋友可以試下

最後當然唔少得試下呢到既雪糕鮮果雞蛋仔
D雞蛋仔外脆內軟,好好食

2019-01-10 111 浏览
一句講晒,72蚊連凍飲既海南雞飯,只!係!得!五!舊!雞!夜晚去試下,晚飯時間人好少已經知有機會奶野,點。一坐低見到價錢都覺得唔對路,貴貴地。試下叫海南雞飯,然後就嬲到震了。
一句講晒,72蚊連凍飲既海南雞飯,只!係!得!五!舊!雞!
夜晚去試下,晚飯時間人好少已經知有機會奶野,點。
2019-01-10
2019-01-04 159 浏览
行過見义焼🥚飯幾ok,入去order 瘦義,小飯,加$10 有湯和鴛鴦。义燒瘦但是食不到,又超咸。叫小飯仍然一大啘。湯,睇相都見到超稀,完全水加salt,鴛鴦一上來已經比暖更冷,完全不飲得般無味。份餐就是咁報消。$58 🙌🏻🙌🏻🙌🏻不會再來。
2019-01-04
2019-01-04 130 浏览
放假梗係行吓商場,位於愉景新城,商場夠大多嘢行又方便泊車!裏面林林總總嘅食肆都有得選擇!上網見到評語呢間新開嘅茶餐廳唔錯,又平,最好就過嚟食個lunch!開放式門口,加埋牆上嘅圖畫,同佢過茶餐廳名,同我嘅想像的確有啲出入!新鮮感好重!餐牌上唔同種類嘅食物都有,都有一啲特別fusion 嘅菜式,都係同其他茶餐廳唔同,最重要係平!不過我就叫咗一份最貴嘅美國安格斯牛扒,牛扒大過手掌,牛味重,雖然冇成數選擇,但係上菜嘅速度剛剛好!我仲加錢叫咗杯朱古力特飲,朱古力味香濃唔太甜,仲有夠雲呢拿雪糕球!呢個都抵飲嘅推介我朋友就叫咗雞扒烏冬,都有兩大塊雞扒,而且用石鍋上,熱住食,啱晒依家天氣凍!烏冬可以啦都夠彈牙,雞扒本身有醃製過都有味道,不過只係冇乜配菜! 他就叫咗杯雜果賓治,杯嘢飲佢都話幾好飲!整體來講價錢實惠,味道都不錯!

他就叫咗杯雜果賓治,杯嘢飲佢都話幾好飲!

整體來講價錢實惠,味道都不錯!
2019-01-03 93 浏览
茶餐廳2.0今日帶亞仔去愉景新城玩假雪,順便行街食飯!呢度除咗好多兒童設施岩玩之外,發現原來都有好多好嘢食!商場行到2樓嘅一角,發現到又平又好野,啊仔俾佢㗎雞蛋仔吸引住左,係都要食!咁好啦入去試吓啦!睇個名都知道其實都係食茶餐廳,但係裝修新穎非常年青化,而且地方很寛,坐得很舒服我叫咗一碟$59海南雞飯,雞肉夠林,小小雞味啦,份量都幾多啖啖肉!價錢公道實惠我個仔就叫左份兒童餐,茶餐廳竟然提供兒童餐真係值得一讚!平時佢今細食都可以食曬$45有腸仔茄汁意粉,我試過一啲都唔喊,比較清淡嘅一種,絕對適合小朋友!炸魚薯條,呢個又係小朋友最鍾意食嘅組合,雖然係熱氣啲,但係最緊要佢肯食!仲有細分的雞蛋仔!兩個餐都有跟餐茶熱檸水蘋果汁!好抵食!主角就係雪糕雞蛋仔,他們的雞蛋仔不錯,雞蛋味比較濃厚,粉唔會太多,熱辣辣加埋雪糕球同埋生果!正
茶餐廳2.0

兩個餐都有跟餐茶熱檸水蘋果汁!
好抵食!

2019-01-02 82 浏览
近年D·PARK轉型頗成功,成為區內數一數二地標式的親子商場,不少餐廳被新進駐的取而代之,熊小館在早幾個月都結業了,換上商場內一間沒有同類型的食肆-茶餐廳,叫做「茶餐廳2.0」我想意思是要把茶餐廳最基本的保留及做好,再升級化,做到創新,給人眼前一亮的茶餐廳☕️餐廳牆身兩旁都是富有香港特式的街頭美食畫,裝修過後燈光更通明,地方及坐位變得成舒適餐廳的選擇挺多,有素食,咖喱,喇沙,石窩系列,連兒童餐也有,很配合這個親子商場,十分多元化,重點是免收加一,與商場內的連鎖餐廳比,更為划算,而且多了一份有質素的服務部分套餐會包餐湯及餐飲,餐湯有中式及西式兩個選擇,我們一中一西,整體來說餐湯味道都不錯我的中湯是蓮藕老火湯,湯送上枱仍是熱烘烘,湯料不少,飲落沒有味精,像平時家常飲開的味道媽的羅宋湯內有營養豐富的雜菜,酸中帶甜,很開胃🥣我將餐飲轉左做特飲既雜果賓治🍹 成杯梳打很有汽,有不少的罐頭水果可以筆來吃🍒在云云系列中,石燒系列最吸引列我,價錢由$78-$148,豐檢由人,我跟媽媽各點了一個美國安格斯西冷及美國安格斯肉眼扒(8安士)這是媽媽點的美國安格斯西冷配意粉$138,石燒板比鐵板更耐熱,上枱時「咋

媽的羅宋湯內有營養豐富的雜菜,酸中帶甜,很開胃🥣

這是媽媽點的美國安格斯西冷配意粉$138,石燒板比鐵板更耐熱,上枱時「咋咋聲」店員會提示你:小心燙到,簡單一句但很窩心,切開大約7成熟到,肉質軟腍,有牛味

而我點的是美國安格斯肉眼扒配薯菜$148,貴$10是有道理的~~肉眼扒比西冷更大塊,巨型得多了,而且肉味比起西冷個塊更濃郁,肉質較嫩滑,入口充斥著滿滿既油脂香,跟西冷是兩種感覺🥩

肉眼扒煎得剛好,肉質鬆軟好易切開,微焦的肉眼更為香口惹味💨

配菜都頗多,而且有炒香過,吃落就更惹味🤤 跟扒可以簡白飯、薯菜及意粉,我超推介薯菜,厚切粗薯條🍟 經過石板燒的熱力,仍然保持外脆,咬落是綿密的薯蓉,是我最愛的口感~~~

話明茶餐廳2.0 - 茶記既進化版,連香港特色小食雞蛋仔都有堂食,雞蛋仔是即叫即製的,有三款可選 : 雪糕鮮果雞蛋仔、蘋果金寶雞蛋仔及香蕉千層雞蛋仔,我們就簡左前者,雞蛋仔內部軟熟🤤 蛋漿分佈平均,每粒都很飽滿,加埋忌廉同個球雲呢拿雪糕,邪惡一流😈 冰凍雪糕配埋香脆的雞蛋仔一冷一熱,味覺受到沖擊👅 唯一要挑剔的是鮮果份量太少,如果能大方點就更好了~~
2018-12-29 103 浏览
平時都少食茶餐廳,今日行愉景新城,見到呢間好有心思既茶餐廳,就行咗入去諗住試吓啦。石鍋日式雞扒烏冬佢嘅味道呢就好清淡,有一種屋企煮烏冬嘅感覺,雞扒呢都幾厚身但略嫌煮得太老。咁因為我哋帶咗套餐啦咁仲送埋左一個羅宋湯嘅,羅宋湯比我想像中多料同好濃郁,羅宋湯我係大推嘅!之後呢我哋就帶咗一份牛扒,但牛扒呢就比我地想像中嘅熟,肉質呢唔算鮮嫩,但係佢幾好嘅就係有埋飯同埋配菜係幾豐富嘅一個晚餐。最後呢甜品我就揀咗一個香蕉雞蛋仔配雪糕,港式嘅雞蛋仔配上雲呢拿雪糕加埋好香濃嘅香蕉,好夾啊!

石鍋日式雞扒烏冬

2018-12-27 85 浏览
今日約咗朋友行下愉景新城,行下行下就諗住喺商場入面食埋野先走,就見到呢一間新版嘅茶餐廳。地方好大,環境又夠舒服,仲好有聖誕氣氛添,所以就入去食我哋嘅今日嘅晚餐。呢度嘅嘢食選擇都幾多,真係好有茶餐廳嘅感覺。特別係有鐵板牛扒同埋叉燒飯,而且我覺得最特別係連素食都有,可以啱晒啲素食主義者。我就叫咗個2.0叉燒雙蛋飯,賣相都整得唔錯。雙蛋仲要係半生熟添,叉燒就係半肥瘦嘅,叉燒汁味道甜甜地,好開胃。而朋友就叫咗個香煎慢煮豬扒飯,豬扒好厚身,而且煎得好香,但係入面仲好嫩,可以鎖住啲肉汁。

2018-12-27 77 浏览
晚上七點,一家人想試新嘢,點知义燒、海南雞、4層面、沙爹牛沽清。唯有隨便叫個常餐,估唔到火腿磨菇庵列係凍嘅,擺明一早整好放凉,麵包又不新鮮。雖然話價錢與場內其他食肆比較是便宜一點,但感覺仍物非值,吃完好像沒有東西落過肚一樣。最後,要走過對面快樂店吃火鍋補飛。
2018-12-27
2018-12-27 90 浏览
港人的最愛是茶餐廳這次來到茶餐廳的進化版茶餐廳2.0來吃晚餐這間的名字沒有錯就是叫茶餐廳2.0這間開在愉景新城的餐廳價錢不是太貴跟街外的餐廳比起來這裡感覺到更加衛生環境也有香港的特色十分貼心這裡還有香港的特色甜品雞蛋仔可以吃我就點了一份石燒豬排這裡的石燒香煎慢煮厚切豬排這裡不曬用鐵板而是用石板石板在我差不多吃完的時候也十分熱保溫能力比鐵板更好更持久厚切豬排咬下去超級有驚喜沒想到豬排可以這裡爽彈而且不會硬加上豬排接觸到石板的位置有點微蕉咬下去是外脆內軟的真的可以比得上高級的豬排
港人的最愛是茶餐廳

而且不會硬
加上豬排接觸到石板的位置有點微蕉咬下去是外脆內軟的
真的可以比得上高級的豬排
2018-12-26 109 浏览
如果大家覺得食茶餐廳就只有ABC餐或者常餐可以來來愉景新城呢間試吓喎叫自己做茶餐廳2.0菜式果然比較創新,有估你唔到嘅石頭鍋飯,西式千層麵,就連雪糕雞蛋仔都有。一般嘅常餐,晚餐ABC,懷舊嘅黑牛飲品當然唔少得啦!我鍾意試新野所以叫左個紅酒牛尾石頭鍋試一試,上菜果然係用石頭鍋,而且味道仲香噴噴,睇落好吸引。食到最尾都d餸唔會凍哂,真係有諗過嘅入面大大小小都有成十件牛尾喎,最驚喜係炆得火候剛剛好。牛尾完全冇蘇味,有咬口之餘又唔會嚼香口膠咁牙較軟。肉同骨剛剛好分離而且肉質吸晒佢啲軒汁,白飯係另外上嘅,好快就清光光啦,因為呢個菜送飯真係一流餐牌有素食嘅選擇,呢個雜菜千層麵賣係有d普通但原來都唔差喎,真係用芝士喺焗爐焗過餡料有薯蓉茄醬紅蘿蔔等等,食落口感都幾豐富。嫌佢齋仲可以用牛尾嚟送,變咗自製牛肉餡千層麵呀😆常餐就可以選擇鮮茄牛腩通粉火腿蘑菇奄列即磨咖啡並唔係普通捷榮咖啡,似係來佬貨👍🏻哇哈哈哈!我嘅童年回憶黑牛,喺呢度都搵得返有雞蛋仔堂食都幾得意咁喎

常餐就可以選擇鮮茄牛腩通粉
火腿蘑菇奄列
即磨咖啡並唔係普通捷榮咖啡,似係來佬貨👍🏻
哇哈哈哈!我嘅童年回憶黑牛,喺呢度都搵得返
有雞蛋仔堂食都幾得意咁喎
2018-12-26 83 浏览
昨夜平安夜,狂歡了一晚之後,一切歸於平淡。更可惜就係,公司實在太好生意,所以,今天要開工加班。不過,還好,可以返晏少少,歎埋個早餐先返去捱騾仔都唔遲。 早餐有A至F可以揀,價錢 $36或$38。其實,人生就係不外乎字母和數字,無論你有幾叻都好,幾個字母加幾個數字就可以代表晒你。 食早餐都唔例外,阿姐唔該一個B、一個C! 唔知搞咩鬼,等咗好耐都無嘢嚟。收尾問返阿姐,原來,餐廳個wifi死咗,搞到明明落咗單,啲單send唔到去廚房,到發現時,要再用手寫單,交俾廚房做餐。 好! 卒之有得食! B餐的火腿仿鮑片通粉好大碗,不過要盡快食,否則啲通粉會發脹同腍晒,就唔好食。 C餐個頂級午餐肉麵,令人失望,因為件午餐肉好似炸過咁,好怪囉! 另外,個湯底淡到好似滾水咁,淡而無味。 好彩煎蛋同埋香草牛油多宜都OK。 杯即磨咖啡都唔錯,幾香濃。單點要賣$20㗎。食個早餐配杯咖啡,只是$36,計落就好抵! 好! 食飽,出發!

食早餐都唔例外,阿姐唔該一個B、一個C!

好! 卒之有得食!

好彩煎蛋同埋香草牛油多宜都OK。

好! 食飽,出發!

2018-12-25 176 浏览
放工後,也不想思考吃甚麼晚餐,走入一個新開的茶餐廳,同事非常同意,想不到味道卻不差呢!食店是新開的,有多種不同的食物供選擇~同事因為太餓的緣故,很快叫海南雞~其實份量不算多,很好吃,甜豉油和薑蓉,斬雞雞味重,很棒!薑蓉,眼見同事用來撈飯很快吃飽了。海南雞飯,認真做起來,不容易~浸雞、煮湯、炒油飯,相當花工夫,出去吃很好,而且不用自家炮製呢!另一個同事就叫了素吃意粉, 夏天吃應該更棒,相信大廚在菜式中加入適量香料,倍添清新滋味。這款素吃意粉,採用多種香草製成,味道層次豐富之餘,更是富有義大利風味的素菜熱食。吃素的朋友也不用擔心沒有東西喔。近年流行懷舊風潮,不僅傳統冰室受食家追捧,市面上也湧現不少仿古冰室,這店亦不例外喔。販賣一份舊日之情懷,去到茶餐廳,必定會點一杯紅豆冰。紅豆冰源於冰室,這店的紅豆很好,熬到沙沙的~又剩餘一些紅豆顆粒的狀態,這樣口感豐富西冷?肉眼?同事和我也就點了兩個,分別配薯條和意粉呢。吃西冷,一間港式西餐廳,有牛扒餐以熱石保存溫度新鮮。我們幾個拿著餐牌,老是分不清西冷和肉眼的分別,同事也很友善地教了我們,不同牛扒部位有各自的味道和口感。肉眼扒和西冷的肉味比較濃,油脂較

西冷?肉眼?同事和我也就點了兩個,分別配薯條和意粉呢。吃西冷,一間港式西餐廳,有牛扒餐以熱石保存溫度新鮮。我們幾個拿著餐牌,老是分不清西冷和肉眼的分別,同事也很友善地教了我們,不同牛扒部位有各自的味道和口感。肉眼扒和西冷的肉味比較濃,油脂較多。既可以嘗到肉眼扒的鮮嫩又可以感受到西冷牛排的芳香,一舉兩得。今天很快樂喔。

總的來說,茶餐廳的價錢級數卻有西餐味道很好了~