2019-02-15 157 浏览
在朋友家拜完年後便到樓下商場找好吃的,經過這家餐廳,被門面吸引着,便決定進內用餐。有不少港式食物,我們點了平日茶餐廳沒有的鍋飯和雞蛋仔。沒想到這裏的侍應用ipad點餐,不怕會漏單👍扇貝大蝦意大利飯$88意大利飯每粒都被醬汁包裹着,而它本身粒粒飽滿分明,咬下去有嚼勁,很有質感。扇貝肉質細嫩,味道鮮美;大蝦有預先挑走蝦腸,肉質鮮甜。海南雞湯飯$68石頭鍋熱辣辣,端上來時雞湯仍不停地滾。米飯口感軟糯,而且吸盡湯汁,吃下去軟綿綿的,而雞肉亦嫩滑。每個飯的飯量有成2碗,兩個女生吃的話可以點一客飯類,一客麵類然後大家share雪糕鮮果雞蛋仔$58雞蛋仔上的是呍呢拿味雪糕球和菠蘿、桃等水果。雞蛋仔外脆內軟,咬下去有淡淡的蛋香。雪糕球則散發香濃的牛奶味,而雞蛋仔微溫,不會使雪糕溶得太快。凍檸茶(跟餐加$3)雙層朱古力(跟餐加$19)雙層朱古力原來是一杯朱古力,上面還有一球朱古力雪糕,當雪糕溶了,那杯朱古力的味道更濃郁,口感亦更順滑。埋單每人$120有找。

扇貝大蝦意大利飯$88
海南雞湯飯

海南雞湯飯$68
雪糕鮮果雞蛋仔

雪糕鮮果雞蛋仔$58
凍檸茶
凍檸茶(跟餐加$3)
雙層朱古力
雙層朱古力(跟餐加$19)
埋單每人$120有找。
海南雞湯飯
雪糕鮮果雞蛋仔
凍檸茶
雙層朱古力
2019-02-15 294 浏览
住係荃灣既朋友告知愉景新城裡面開左一間新既港式餐廳 -「茶餐廳2.0」,當然就急不及待地拉埋朋友一齊去「嘗鮮」先啦🙆‍♀️「茶餐廳2.0」有別於一般既舊式茶餐廳,係裝潢方面,以簡約為主,格調清新,更加入左港式懷舊元素,兩邊牆身係富有香港色彩既懷舊壁畫,而門面亦加設電子取票系統,以迅速方便取替傳統人手取票既麻煩。 另一方面,一般舊式茶餐廳門口位都會售賣菠蘿包,蛋撻等小食,而呢間「茶餐廳2.0」則改以特色雞蛋仔同西式點心作為賣點,又幾創新波😍速閱一下Menu,餐牌大致分為8大類,石燒系列,咖哩系列,石窩系列,素食系列,炒粉麵飯類,常餐類,兒童餐類同雞蛋仔甜品類✨石窩日式雞扒湯烏冬 「$58」呢款石窩烏冬真係比到surprise 我🙈 石窩飯,石窩麵,石窩烏冬我就食得多啦,但一拎上枱仲不斷滾緊,就真係第一次見🙆‍♀️ 可見師父係即叫即整即送,吾會比到客人食到已經攤凍哂既食物,呢點值得大讚😍 而雞扒亦經過醃制再煎至香脆,非常入味👍👍P.S. 食果陣真係要小心辣口呀❗️P.S. 加$18 仲可以換購迷你雞蛋仔雪糕添❗️咖哩風情之香煎慢煮厚切豬扒 「$72」可以揀白飯,意粉或者薯菜,我就揀左薯菜💕咖哩方面

石窩日式雞扒湯烏冬 「$58」

P.S. 食果陣真係要小心辣口呀❗️
P.S. 加$18 仲可以換購迷你雞蛋仔雪糕添❗️

咖哩風情之香煎慢煮厚切豬扒 「$72」
可以揀白飯,意粉或者薯菜,我就揀左薯菜💕
咖哩方面竟然有多種咖哩可以選擇,包括港式咖哩,泰式青咖哩,越式咖哩同日式咖哩❗️真係好似專為咖哩控而設既菜式🤣 我既首選係港式咖哩,下次先再試埋其他咖哩,因為我都係一名咖哩控🙈

呢款港式咖哩顏色偏黃,所以會偏多d 椰香但亦吾會過重,咖哩味同椰香味都balance 得好好,食落惹味之餘又吾會過濃👍 而豬扒就大大舊,約有一個手掌般大,肉質梅腍,再沾沾咖哩汁,正呀😍

值得一提既係薯菜,外脆內薯,吾洗蕃茄醬都好好味😋

迷你雞蛋仔雪糕
本來好想點佢個特色雞蛋仔,可惜既係可能臨收工先到,特色雞蛋仔已經售完,只剩低呢款迷你雞蛋仔,頂住口癮先😫

雞蛋仔熱辣辣,仲外脆內軟,配搭埋雲尼拿雪糕食,一流🥰

雜果賓治 「$13」
跟餐轉特色飲品可由原價減$10,又幾抵飲波🙆‍♀️ 甜度恰到好處,底部仲有好多雜果添💕

熱奶茶
奶茶沖得吾錯,吾會苦澀,茶香帶滑,而呢個富有中國特色既杯更令人眼前一亮呢

2019-02-12
2019-02-13 43 浏览
今天在愉景新城這邊上班 找了一個應該是新開的餐廳食一個late lunch 這裡牆上的壁畫很有香港特色 本來想要點扒餐 但是原來要晚上6點後才有 就點了一個牛尾意大利飯意大利飯煮得剛好 不會太膩 想不到茶餐廳中嘅西式餐點都很不錯☺️甜點要了一份香蕉千層雞蛋仔 即叫即整 配料有雪糕 忌廉 香蕉 士多啤梨 😍😍這個簡直是卡路里炸彈 但仍然無阻我食曬成個甜品 實在太好食了 雪糕配剛整好嘅雞蛋仔 正👍🏻👍🏻雞蛋仔內裡如能硬軟綿就更好了在茶餐廳 當然要是喝港式熱奶茶 ❤️

這裡牆上的壁畫很有香港特色 本來想要點扒餐

實在太好食了 雪糕配剛整好嘅雞蛋仔 正👍🏻👍🏻
雞蛋仔內裡如能硬軟綿就更好了

在茶餐廳 當然要是喝港式熱奶茶 ❤️
2019-02-12 364 浏览
商場裡面多數都係中西日式餐廳,再唔係就連鎖快餐,唔講唔知愉景新城裡面開左間新既港式茶餐廳簡單既餐桌椅好有茶記味道餐牌上唔少fusion菜,無論碟頭小炒、扒餐定沙律漢堡都有,唔怪之得叫‘2.0’係進化左既茶餐廳呀~~~最特別既係除左門口既外賣雞蛋仔,仲有堂食添奶茶始終都係茶餐廳既最好飲,奶同茶比例岩岩好鍾情港式咖喱既一定要試~同其他國家既咖喱不同。椰香同辣椒比重唔會過多,只係輕微吊味,反而加左胡椒粉提香,食落香口惹味又唔會太濃味、掩蓋左原先既咖喱香。雞件有六七件,每舊都又大又嫩鋸扒食得多,但原來搭咖喱汁都好夾~我揀呢款係日式咖喱,甜甜地,醬汁偏向濃稠。平時中意食生既仲可以自由order生熟程度食完正餐見個胃仲有少少位當然要食埋甜品識食一定食即叫即製既雞蛋仔~雞蛋仔仲係微溫,外皮香脆內裡煙韌,cream口感輕盈、唔會太甜,配上豐富既士多啤梨同藍莓,整體味道香甜不膩

簡單既餐桌椅好有茶記味道

係進化左既茶餐廳呀~~~
最特別既係除左門口既外賣雞蛋仔,仲有堂食添

奶茶始終都係茶餐廳既最好飲,奶同茶比例岩岩好

港式咖哩雞飯
鍾情港式咖喱既一定要試~同其他國家既咖喱不同。

港式咖哩雞飯
雞件有六七件,每舊都又大又嫩

紐西蘭肉眼扒(8安士)
紐西蘭肉眼扒(8安士)
平時中意食生既仲可以自由order生熟程度

食完正餐見個胃仲有少少位當然要食埋甜品
識食一定食即叫即製既雞蛋仔~
2019-02-11
2019-02-04 334 浏览
裝潢時尚中帶點香港懷舊色彩 ,充滿香港情懷☺️茶記重點係食物款式多樣,價錢親民☺️美國安格斯肉眼扒(8安士)美國安格斯肉眼扒叫左7成熟, 火喉掌握得好好, 生熟度合乎我的要求。個汁同個牛扒好搭 ,幾好味  , 滿意既 薯條粗身有囗感,非常香脆扇貝大蝦意大利飯一上黎熱辣辣甘,好正! 扇貝厚身又啖啖肉,大蝦夠新鮮意大利飯撈了龍蝦汁,很好味。 雞扒烏冬用石鍋上,整完就即刻送黎熱食,啱晒依家天氣凍!烏冬夠彈牙! 有4大塊雞扒, 份量都幾多啖啖肉!價錢公道實惠雪糕紅豆冰紅豆軟綿夠腍,很香紅豆味。加上雪糕,好邪惡牙,但雪糕令飲料更加滑漏,口感更濃郁, 非常合我口味,不錯不錯。百香果咖啡右邊怕咖啡苦既朋友可以點呢個試下,飲落好百香果味,咖啡味反而少d.朱古力咖啡左邊呢個好濃咖啡味,香濃樸鼻, 口感非常之豐厚, 吃每一口都充滿咖啡香,所以非常岩我蘋果金寶雞蛋仔雞蛋仔焗到外脆內軟🤤配合雪糕😋冰火交溶!!很興奮, 哈哈! ☺️

美國安格斯肉眼扒(8安士)

美國安格斯肉眼扒叫左7成熟,

火喉掌握得好好, 生熟度合乎我的要求。

個汁同個牛扒好搭 ,幾好味  , 滿意既

薯條粗身有囗感,非常香脆

扇貝大蝦意大利飯

一上黎熱辣辣甘,好正!
扇貝厚身又啖啖肉,大蝦夠新鮮

意大利飯撈了龍蝦汁,很好味。

雞扒烏冬

用石鍋上,整完就即刻送黎
熱食,啱晒依家天氣凍!
烏冬夠彈牙! 有4大塊雞扒, 份量都幾多啖啖肉!

價錢公道實惠

雪糕紅豆冰

紅豆軟綿夠腍,很香紅豆味。

百香果咖啡
右邊

朱古力咖啡
左邊

蘋果金寶雞蛋仔

雞蛋仔焗到外脆內軟🤤

配合雪糕😋

冰火交溶!!很興奮, 哈哈! ☺️
  • 蘋果金寶雞蛋仔
  • 扇貝大蝦意大利飯
2019-02-03 73 浏览
自從辭左職之後都好耐無返去荃灣,所以今次特登同朋友去左荃灣茶餐廳2.0食dinner sosad 依家先發現我影到個扒好唔清楚 😂實際上係都好大塊。未食過甘幼既薯條,估唔到都甘好食,可能係因為餐廳送上黎既野食都係熱辣辣。扇貝大蝦意大利飯一上黎熱辣辣甘,好正 所以大家食個陣記得小心熱。個雞扒烏冬上到黎個陣仲滾緊,整完就即刻送黎,好有效率。蘋果金寶雞蛋仔本身想叫香蕉千層雞蛋仔,但餐廳無晒,唯有下次再黎食。😭當熱熱的雞蛋仔遇上冰冰的冰淇淋。。omg 真的是perfect match 好配啊~羅宋湯節瓜湯我朋友話有d 淡,但我覺得清清地味道岩岩好。 可能我本身唔鐘意太濃味太咸既野。如果鐘意濃d 既朋友可叫羅宋湯。上面係百香果咖啡真係從來未見過有餐廳有百香果咖啡叫,所以我朋友就叫左呢個,我覺得飲落好百香果味,咖啡味反而少d. 所以怕咖啡苦既朋友可點呢個試下,我自己覺得唔錯。下面係朱古力咖啡根據過往經驗,朱古力咖啡都好甜,但呢個一d 都唔甜,仲好濃咖啡味,所以非常岩我

sosad 依家先發現我影到個扒好唔清楚 😂
實際上係都好大塊。

扇貝大蝦意大利飯
一上黎熱辣辣甘,好正

所以大家食個陣記得小心熱。

個雞扒烏冬上到黎個陣仲滾緊,整完就即刻送黎,好有效率。

蘋果金寶雞蛋仔

本身想叫香蕉千層雞蛋仔,但餐廳無晒,唯有下次再黎食。😭

當熱熱的雞蛋仔遇上冰冰的冰淇淋。。
omg 真的是perfect match
好配啊~

節瓜湯

我朋友話有d 淡,但我覺得清清地味道岩岩好。

上面係百香果咖啡

下面係朱古力咖啡

2019-01-30
  • 雞扒烏冬
  • 百香果咖啡
  • 朱古力咖啡
  • 扇貝大蝦意大利飯
2019-02-01 46 浏览
今次嚟到愉景新城食茶餐廳,我都幾鍾意行呢個商場因為佢好大,又啱一家大細行!最緊要最緊要係佢人唔多!今次行咗去果條巷,叫滋味小巷!嗰度都有幾間餐廳嘅我就試咗呢間新開嘅餐廳!睇吓佢個餐牌都好多款食嘢㗎!佢有腳扒又有返最緊要係有我最鍾意食既all day breakfast!—————-All day breakfast 佢真係全日供應,同埋佢用我最鍾意食嘅牛角酥!好好食!只係個茄汁豆少咗啲汁!同埋佢啲杯,都有擺到心思落去嘅!買嘅都係富有中國色彩嘅杯!佢既座位都好舒服!同埋兩個人都比您坐卡位!唔錯!

—————-All day breakfast

同埋佢啲杯,都有擺到心思落去嘅!買嘅都係富有中國色彩嘅杯!

佢既座位都好舒服!同埋兩個人都比您坐卡位!唔錯!
2019-01-31 76 浏览
上次同奶奶去食過下午茶,叫左個奶油多士無落牛油嘅,侍應就咁比舊牛油我自己搽返,但個多士又唔熱,牛油又硬跟本搽唔到,都算!上星期又再同老公去試下佢地嘅午餐,侍應冇禮貌都算,我明明叫咗茶走,佢黎左杯熱奶茶,同返侍應講,佢哋話唔知咩叫做茶走,跟住我自己落糖算,老公叫左個咖喱牛腩飯,啲汁水汪汪嘅,又無味,好似滾水溝咖喱粉一樣,非常難食,我自己就叫咗個叉燒通粉常餐,個煎蛋ok嘅,但啲叉燒就鞋到食唔到,完全冇下次
2019-01-29 59 浏览
荃灣商場很適合兒童玩樂的好地方,跟朋友及其女兒遊玩後便到愉景新城醫肚。 位於荃灣地鐵站A 出口步行 15分鐘的《茶餐廳2.0》! !扇貝大蝦意大利飯 HKD 88 見早排凍凍地,我們點了石鍋飯暖身。送來時仍聽到c c 沙沙聲音,扇貝厚身又啖啖肉,大蝦已開邊很方便,而意大利飯撈了龍蝦汁很好味。 雪糕鮮果雞蛋仔 HKD 58 雞蛋仔就食得多,而呢到有 「雪糕 加鮮果 在雞蛋仔上又幾特別又岩小朋友吃。 在口內冰火交溶的樣子,很興奮 哈哈!

扇貝大蝦意大利飯 HKD 88

雪糕鮮果雞蛋仔 HKD 58
2019-01-28 201 浏览
很久未來景新城了,今日就與太太過來行嚇及食晚餐。來到一間叫茶餐廳2.0的餐廳,有扒有中菜,感覺都不錯,所以就決定食試嚇茶餐廳2.0。餐廳座落於商場內,兩邊是卡位,中間是圓台,非常寛敞舒適。三絲炒意粉$68要了個晚餐,三絲炒意粉,配中湯及飲品,意粉𥚃面有腸仔,叉燒,青椒,芽菜及蒽,三絲炒意粉炒得很香口,夠鑊氣。老火湯有西洋菜及南北杏,中湯很清甜。美國安格斯肉眼扒8安士$148跟薯菜及黑椒汁。薯菜是用原隻薯仔切開的薯角,外脆內軟很香。美國安格斯肉眼扒雖然煎得熟了㸃,但入口很香牛味,黑椒汁調較得很是好味,與牛扒很夾。2.0叉燒雙蛋飯$48。改套餐+$10平特食飯比較少食叉燒,不過今日見格離要了個叉燒好似不錯,雙蛋也很是吸引,所以也要了個叉燒雙蛋飯。太陽蛋煎得時間拿捏得剛剛好,很嫩滑。叉燒外表帶著蜜汁及棗紅色,很是吸引,入口帶蜜甜香,由這刻起,我居然愛上食叉燒了。飲品要了凍檸樂跟餐+$5最喜歡酸酸甜甜的飲品,今日要了個凍檸樂。雪糕紅豆冰跟餐+$19甜品則要了雪糕紅豆冰,很喜歡紅豆軟綿夠腍,很香紅豆味。

很久未來景新城了,今日就與太太過來行嚇及食晚餐。
餐廳座落於商場內,兩邊是卡位,中間是圓台,非常寛敞舒適。

三絲炒意粉$68

老火湯有西洋菜及南北杏,中湯很清甜。

美國安格斯肉眼扒8安士$148
跟薯菜及黑椒汁。
薯菜是用原隻薯仔切開的薯角,外脆內軟很香。

2.0叉燒雙蛋飯$48。改套餐+$10
太陽蛋煎得時間拿捏得剛剛好,很嫩滑。

飲品要了凍檸樂跟餐+$5
最喜歡酸酸甜甜的飲品,今日要了個凍檸樂。

雪糕紅豆冰跟餐+$19
甜品則要了雪糕紅豆冰,很喜歡紅豆軟綿夠腍,很香紅豆味。
是日返夜開工前黎荃灣幫朋友買啲野🙈搞掂正值放飯時間🍴還掂要早餐都未食一於黎食下茶記醫下肚先🤪位於荃灣愉景新城既茶餐廳2.0🤤雖然距離荃灣站比較遠🙈但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!由A出口直行沿住愉景新城天橋行過黎都算方便😆呢度簡約既環境裝修🤪而店內富有舊香港色彩既壁畫☺️為茶餐廳2.0中增添香港情懷☺️以地道傳既香港特式環境做襯托😆亦煮出高質素茶記食材☺️更估唔到Lunch時段都可以据靚扒🥩🤩🍴紐西蘭肉眼扒配白飯加10蚊跟餐另外會有是日餐湯同餐飲😆是日西湯係濃郁茄香足料既羅宋湯😋而採用石板取代鐵板更顯2.0既進化🤪🤪🥩五成熟既肉眼扒扒係剛剛好☺️🐮脂肪比較更均勻之餘☺️🥩肉質滑嫩Juicy之餘唔起根🤤而石板更能保持食物溫度之餘😆淋上濃香蒜蓉汁更做出Jer Jer聲既壯觀效果🤩🔥味覺與視覺既雙重享受🤩🥩🔥香蕉千層雞蛋仔2.0茶記重點係食物款式多樣☺️雞蛋仔焗到外脆內軟既絕佳口感之餘🤩🤤以香蕉雜果既配合😋🍌🍓更能中和雪糕與雞蛋仔既膩感☺️
是日返夜開工前黎荃灣幫朋友買啲野🙈
搞掂正值放飯時間🍴
還掂要早餐都未食一於黎食下茶記醫下肚先🤪

位於荃灣愉景新城既茶餐廳2.0🤤
雖然距離荃灣站比較遠🙈
但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!
由A出口直行沿住愉景新城天橋行過黎都算方便😆

以香蕉雜果既配合😋🍌🍓
更能中和雪糕與雞蛋仔既膩感☺️

2019-01-22
香蕉千層雞蛋仔
今日過咗嚟愉景新城呢一邊,嘩!乜多咗咁多食肆嘅,突然間都唔知食乜嘢好,唯有用最精明嘅選擇方法,就係睇吓邊間多人食😬中午時段,非常旺場,看見裏面的客人吃得不亦樂乎,好啦一於就呢間😍一睇到個餐牌就比佢哋一個港式叉燒雙蛋飯吸引左,仲要係2.0喎,究竟有乜嘢特別呢,有理冇理order左先😋嘢飲方面,當然要飲番港式咖啡和凍檸茶啦,佢哋個杯杯好得意,好似有啲文藝中國風,都幾得意,咖啡味道香濃,凍檸茶的茶底亦唔錯,正!叉燒煎蛋飯,震騰騰的煎蛋,看見流心的蛋黃,配上有微焦的叉燒,正正是我想要的,隻碟印着「廣闊天地大有作為」,真係刺激左我萬丈雄心,哈哈😄有得食又開心,都幾過癮😬另外呢個吉列豬扒飯,外脆內軟,梗係要用刀叉品嚐,我嫌佢個汁唔夠多,服務員就馬上為我加添,服務方面應記一功👍🏻另外叫多個香蕉千層雞蛋仔,有晒我鍾意食嘅材料,又有香蕉,又有雪糕,又有朱古力味嘅雞蛋仔,都只係賣港幣$38,真係超值又好味,唔怪得佢呢間餐廳咁旺場啦👍🏻
2019-01-20 273 浏览
這晚接女朋友放工,順便到愉景新城食晚飯,路過了這間茶餐廳2.0,所以就隨便試一試。門面光鮮亮麗,店內環境整潔,裝潢設計帶點懷舊色彩,沿用普通茶餐廳的風格,但比茶餐廳乾淨時尚,而且地方闊落,相當不錯。兩邊牆身有香港特色的壁畫,雞蛋仔、西多士,種種代表著香港的小食。點餐後送上餐湯,有中湯和西湯。中湯是青紅蘿蔔豬骨湯,很清甜。石燒系列:美國安格斯肉眼扒(8安士)一上桌隨即倒上黑椒汁,肉眼扒在熱石板上吱吱作響,一次過滿足視覺、味覺、嗅覺的享受。肉眼扒很大塊,牛味比其他餐廳的都要濃,肉質軟腍,好juicy,配搭黑椒汁非常惹味,恰到好處。配上粗身薯條非常香口。豆角煎香後亦很好味。扇貝大蝦意大利飯 想不到茶餐廳也有意大利飯,意大利飯是石鍋飯,上枱時也吱吱作響,非常有睇頭。飯味道帶點蝦味,幾鮮。可惜配料味道不似預期,石鍋導致大蝦太乾身,有點苦。帶子雖香,但也因石鍋導致縮水。凍檸蜜餐廳實行無飲管日,但都有紙飲筒提供,非常體貼。茶餐廳2.0作為茶餐廳的進化版,保持到茶餐廳舊有的色彩,而且服務、環境、食物都提升了不少,確實不錯。

石燒系列:美國安格斯肉眼扒(8安士)
美國安格斯肉眼扒

凍檸蜜
餐廳實行無飲管日,但都有紙飲筒提供,非常體貼。

题外话/补充资料: 有雞蛋仔食
2019-01-15
美國安格斯肉眼扒
2019-01-18 130 浏览
Lunchtime 係商場搵食其實好幾難,但又比我發現到係愉城一個角落開咗一張叫做茶餐廳2.0,可以叫做係高級茶餐廳,環境好服務好乾淨好有特色,雖然係角落位都多人嘅!我地兩個人都好快有位,當然係要share 枱啦!我地就叫左海南雞飯,咖喱🍛薈牛腩飯。好快就到,值得一題佢哋飲筒係用紙飲筒環保♻️👍🏻,同D侍應姐姐好有禮貌,我好笑容好親切, D咖哩薈牛腩飯牛腩好林好入味,海南雞飯就普普通通。最後我見到佢哋有雞蛋仔好香,所以臨走都買返一底!正!即叫即做熱辣辣
2019-01-17 87 浏览
年近歳晚,公司忙到發瘋,真係連吃飯都無心情,還要煮飯,外面是但吃一餐便好。行過愉景新城,見到這間新派茶餐廳2.0,即管一試。座位寬躺,佈置新派,可能新開張,十分光猛。我們點了三個餐,分別是石鍋海南雞湯飯,慢煮豬扒鐵板餐跟薯菜,最後點了一個茶餐試試。每個餐有湯同飲品。我們揀了中湯,今晚係西洋菜湯,湯都好足料,有菜有肉。先來嘅係石鍋海南雞飯,來時滾熱辣,熱騰騰,香味四溢,吃落啲雞好嫩滑,不會太老。跟住來慢煮厚切豬扒,豬扒真係有成寸厚,都好大塊,啲肉好鮮甜,配上醬汁非常美味。跟住來個常餐,個香草多士,弄得剛剛好,又脆又鬆化,配上滑蛋一流,叉燒湯米粉,啲叉燒好大片,肉質較實,放於湯𥚃浸下,還算可以。即磨咖啡比想像中好,不太難飲。這餐不用洗不用煮,近近地,舒舒服服吃個晚餐,真不錯