2019-07-06 51 浏览
突然Lunch好想食拉麵,所以就去別天神!除咗好味之外,食完之後仲可以行街嘛!雖然餐廳唔算大,但勝在人流快,好多人食完野就會走,好易有位!其實響別天神入面,我最鍾意食嘅野唔係拉麵,而係小龍蝦蟹子沙律!用紫菜包住啲小龍蝦蟹子沙律一齊食,真係好好味,簡直係perfect match!另外,我覺得蝦味噌豚骨拉麵都好好味!個湯底除咗有豚骨味之外,仲有好香嘅蝦味!不過啲叉燒嘅水準就唔算keep得好好,有時會好「鞋」,有時就好肥,有時就ok!店主真係要留意吓!不過小龍蝦蟹子沙律實在太好味啦,為咗佢,我都會繼續幫襯嘅!

不過小龍蝦蟹子沙律實在太好味啦,為咗佢,我都會繼續幫襯嘅!
蝦味噌豚骨拉麵
小龍蝦蟹子沙律
蝦味噌豚骨拉麵
小龍蝦蟹子沙律
1K
2019-07-04 40 浏览
仲記得嗰時初初識M佬,我哋都未開始拍拖,佢帶咗我去銅鑼灣食別天神拉麵(竟然係拉麵,而唔係浪漫西餐廳囉),但呢間拉麵確實又唔錯,濃厚嘅豬骨湯底真係同M佬一樣咁迷人!而最喜歡又點少得佢嘅辣芽菜呢!我哋成日都去回味,睇住佢由小店經營,到依家越嚟越多分店,今次就去到太古康怡廣場嘅茶房別天神再度回味。辣芽菜放在枱上嘅調味料都值得介紹?呢個就係別天神嘅魔力。辣芽菜香口彈牙,加落去拉麵度係超好味。不過,有時嚟到會無晒存貨,好彩今日仲有半樽,食晒再叫店員refill。蝦味噌豚骨湯麵呢到嘅拉麵選擇貴精不貴多,分別係豚骨湯麵同埋加入咗櫻花蝦嘅豚骨湯麵,我同M佬都一樣鍾意蝦味噌豚骨湯麵,因為蝦味同豚骨味好夾,令到成個湯底味道大大提升,好濃郁好有層次。除咗櫻花蝦,仲有一隻開邊流心蛋,兩塊厚切叉燒,紫菜同粟米。當然麵質都好彈牙,掛湯力高。餃子皮煎得夠香,肉汁都保存到,都唔錯。

辣芽菜

蝦味噌豚骨湯麵

餃子
皮煎得夠香,肉汁都保存到,都唔錯。

2019-07-03
2019-07-01 42 浏览
昨晚同朋友去左太古城中心睇Line friends 展覽,睇完之後就去左Aeon個邊逛一逛同埋食番個晚餐🥣,朋友想食拉麵🍜,所以就揀左茶房別天神!😋別天神套餐$105,配餃子🥟四隻:豚骨湯拉麵🍜個湯底係豚骨加純水製成,超香濃既湯底,麵身好爽滑,加左拉麵胡椒同埋芝麻係面更加滋味,好多粟米、蔥粒同木耳,特別爽口,再食埋好唸身既豚肉,oishi呢!而小食餃子🥟煎得好甘香,餃子肉熱辣辣仲好juicy! 期間限定蝦味噌套餐$115,配小龍蝦蟹籽沙律:櫻花🌸蝦再加自行調教既拉面汁、蒜蓉、辣芽菜變成特濃湯底,拉麵爽滑更加有口感,溏心蛋好有蛋香味;而小龍蝦蟹籽沙律🥗好新穎,將沙律包左紫菜片上面,小龍蝦肉好鮮甜再加上紫菜十分脆口,唔錯既健康新食法!😋😋😋+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2019-07-01 33 浏览
Long weekend最後一日食返d comfort food補充下。黎到太古好happy因為好多野睇,見到呢間拉麵門口好多人考慮梗,我拿拿臨入去拎定個位,之前都食過呢間分店同西環分店。相比起西環分店,西環應該上有人情味,呢間就集團既應覺重d. 拉麵有兩款,我最喜歡豬骨味,唔油,飲落順口。麵係白色幼身,偏軟身。食多多都唔油膩。叫個餐仲比散叫多隻蛋,呢個糖心蛋做得很標準,我也收貨。西環店有辣雪菜,呢間有辣芽菜。可惜當晚生意好已經食哂冇貨。拉麵料算多,有紫菜 ,蛋,木耳。蝦味噌更有粟米。跟餐既小龍蝦沙律不過不失,因為係小龍蝦既關係我唔多食既,但幾欣賞佢有五塊紫菜提供。另外個餃子同西環店外觀不同,而味道一樣地好食。個餃子汁酸酸既好正。同場見到人地食咖啡飯亦好香。以同區黎講呢個價錢好抵。

相比起西環分店,西環應該上有人情味,呢間就集團既應覺重d.

叫個餐仲比散叫多隻蛋,呢個糖心蛋做得很標準,我也收貨。

西環店有辣雪菜,呢間有辣芽菜。可惜當晚生意好已經食哂冇貨。

拉麵料算多,有紫菜 ,蛋,木耳。蝦味噌更有粟米。

同場見到人地食咖啡飯亦好香。以同區黎講呢個價錢好抵。
aeon除左food court,其實上兩層都有其他好野食!~今次就黎左茶房別天神!同朋友每人叫左個餐,我食別天神豚骨湯麵既套餐($105),朋友就食左蝦味噌豚骨湯麵套餐($115),一個配餃子一個配小龍蝦蟹子沙津咁一齊share!蝦味個款真係超多蝦乾,好夠味!材料十足!粟米都好大手咁落!配料黎講份量真係好充足!豬骨湯都好飲!奶白色味道清甜一d!木耳絲又係勁大量完全唔孤寒!流心蛋我覺得都好味既~正常standard!兩片肉都算適中,唔係厚切,但都算大塊~但我覺得個麵底都幾掛湯,食完d湯都清晒咁濟!我同朋友最鍾意係沙津呀!好開胃好有鮮味!有蝦肉係入面又食到一粒粒蟹子!配紫菜食或者配麵食都好夾!~❤餃子就係拉麵既最住拍檔啦!所以都唔洗多講,呢間餃子既皮都夠薄,餡又夠!平時食拉麵都要快走,因為通常d座位都排到唔特別舒服,好易聽到隔離講野,但呢間d座位setting幾好,舒服又可以傾耐d計! 佢牆上有教點樣用d調味料配搭令拉麵更好味!大家可以去發掘下,我跟住配同個湯調味都覺得幾好味!

• 餃子
2019-06-26 25 浏览
今日同女友係太古shopping完,行到累累地黎到二樓呢間餐廳茶房別天神。係吉之島旁邊,非常方便。首先點左個別天神豚肉套餐,我選左跟餃子,啲餃子好脆口,好好味。碗麵方面,啲湯底好濃郁,用好多料煮成,所以啲湯底特別香濃好飲,個溫泉蛋都好好味,賣相好靚,睇見都流曬口水。豚肉都唔錯,面底又夠彈性。如果重口味既話桌上有好多配料可以自己加入去,我個人好鐘意食蒜蓉,所以加左好多入去,非常濃味可口。女友就選左蝦味噌豚肉套餐,湯底有小小唔同,今次加左啲蝦咪醬,係祕製既,香味濃郁,我女友非常喜歡。女友就跟左個紫菜沙律,個沙律酸酸甜甜,好開胃,夾咪啲紫菜一齊食真係令一返風味。

2019-06-25 35 浏览
假日來再aeon shopping, 又到了晚飯時間,小女生想吃拉麵,那麼就到《別天神》去 。六點鐘,不用等位就可以入座。除拉麵外,也有咖喱飯選擇。拉麵店座位不多,拉麵只有兩款選擇。我們點了兩個套餐,分別點了餃子和龍蝦沙律。餃子皮尚算薄,煎香了的部份香脆,沒有煎過的部份煙韌可口,肉也多汁,整體不錯。至於龍蝦沙律,實在讓人感到驚喜,入口很香,相當惹味,用紫菜包著吃,外脆內軟,讓人停不了口,如果份量多一點就更好了。別天神拉麵的湯底是奶白色的,是把豬骨用壓力煲制成,是真正的超白豬骨濃湯,入口有濃香的豬味道,湯底很甜而且不會太咸。有多款配料讓你加入,讓拉麵變得更加不平凡。而另一款是加入了櫻花蝦,味道較濃,更惹味。麵是幼麵,軟硬適中,可能麵條較幼,未能完全掛湯。叉燒軟稔,配上糖心蛋,木耳同蔥花,及不膩的超白濃湯,吃一碗十分飽,也讓人十分滿足。
除拉麵外,也有咖喱飯選擇。

有多款配料讓你加入,讓拉麵變得更加不平凡。

而另一款是加入了櫻花蝦,味道較濃,更惹味。

2019-06-24 24 浏览
在商場逛逛後肚子餓了,看見這家有拉麵還有pancake的店子便進來吃一個early dinner。基本上都不用等位,很適合逛到累了來補充體力,我們點了兩個套餐,豚骨湯面和蝦味增豚骨湯面,湯底都算清的很合我口味,如想吃濃味一點的可以加入不同的調味料。但湯的溫度略嫌不夠熱...個人比較喜歡吃熱騰騰的拉麵🍜另外套餐還配有餃子小龍蝦蟹子沙律,沙律很好味,加入了蟹子口感很特別😋配埋紫菜包住一起食好好味👍吃完了兩碗麵和小食麵已經很飽肚了,容不下pancake了,還是下次再嚐吧!
2019-06-23 14 浏览
拉麵- 由麵既質素、粗幼、軟硬;湯頭既味道、濃淡、質感和配菜分怖等等影響製成既一碗功夫麵。正好今日收工同朋友經過太古AEON,見到有別天神就入去試試。見到Menu上有兩款套餐,分別係別天神拉麵套餐,同埋蝦味噌拉麵套餐,雖然睇落去選擇少,但原來呢兩碗拉麵都好出色!佢除咗拉麵仲有飯同甜品添我食既就係蝦味噌拉麵套餐,選擇了小龍蝦蟹子沙律。先講講沙律,味道十分鮮味,沙律醬配上些許芥末醬,帶出小龍蝦🦞既蝦味,用紫菜包住食減輕沙律醬肥膩既罪惡感,吃個不停!小龍蝦蟹子沙律 (單點$35)餃子本來有四粒 ,食咗兩粒先記得影相蝦味噌拉麵暫時係我在香港最愛吃既拉麵,湯頭濃濃既豚骨湯,再配上一堆櫻花蝦,達成一個完美既比例,拉麵質感偏硬,有興趣既朋友一定要黎試試!蝦味噌拉麵 (單點$85)佢既拉麵仲可以俾食客自由添加蒜蓉,薑,拉麵胡椒,芝麻,仲有不得不提既辣芽菜,味道配湯頭極佳。鍾意食拉麵嘅你一定要黎試試!

佢除咗拉麵仲有飯同甜品

我食既就係蝦味噌拉麵套餐,選擇了小龍蝦蟹子沙律。

小龍蝦蟹子沙律 (單點$35)

餃子本來有四粒 ,食咗兩粒先記得影相

蝦味噌拉麵 (單點$85)

鍾意食拉麵嘅你一定要黎試試!

2019-06-23
  • 小龍蝦蟹子沙律
今天下班後前往AEON STYLE選購家居用品,完畢後見時間不早了,就決定在別天神快速吃碗拉麵🍜曾光顧過藍田的別天神覺得一般,可能這次沒有抱著期望,這次感覺食物質素進步了不少🤗👍餐牌內容很簡單,主食拉麵基本上只有兩款🙆‍♀️可加錢轉套餐或加配料和飲品🥤套餐小食有日式煎餃子或小龍蝦蟹子沙律~二選一🙂雖然餃子煎得不錯,但我會推薦沙律,不會太膩,而且吃得出來的粒粒小龍蝦肉很讚👍我們各點了一客豚骨拉麵和蝦味噌拉麵,前者湯底較清淡,後者較適合喜歡濃味一點的人😘但兩款拉麵由拉麵,叉燒,到味玉等配料都是非常有水準的👍可能餐牌選擇不多,拉麵師傅更能專注做好這兩款拉麵👨‍🍳我特別喜歡店家提供多款調味供食客自行調較出適合自己的味道😋除了一般的七味粉和拉麵胡椒外,還有辣芽菜,蒜泥,拉麵汁等等還有自家貼士較你如何調較隱藏口味🤓離開時還發現有crepe,外賣堂食皆可😍😍下次可以一試!

別天神拉麵套餐

蝦味噌拉麵套餐

還有自家貼士較你如何調較隱藏口味🤓

離開時還發現有crepe,外賣堂食皆可😍😍下次可以一試!
別天神拉麵套餐
蝦味噌拉麵套餐
2019-06-21 24 浏览
我經常經過康怡Aeon,今晚就去左係Aeon裡面2樓既茶房別天神食晚飯,叫左一個蝦味噌豚骨湯麵同一個別天神套餐,即係豚骨湯麵配煎餃或沙律。想加其他野可加錢配d小食我唔鍾意太濃味,所以揀左豚骨湯麵,味道岩岩好,唔會太咸,麵既軟硬度亦適中,口感幾好老公就食蝦味噌豚骨湯麵,佢幾鍾意個湯底,而且有好多粟米粒佢哋既煎餃亦做得唔錯,好香脆香口,但又唔會太燶其實我見到佢地既甜品好吸引,我好想試,不過今次食飽左,留返下次再試

想加其他野可加錢配d小食

老公就食蝦味噌豚骨湯麵,佢幾鍾意個湯底,而且有好多粟米粒

佢哋既煎餃亦做得唔錯,好香脆香口,但又唔會太燶

2019-06-21 64 浏览
同媽咪行AEON👩‍👧行到攰攰地就想搵間餐廳坐下,經過2樓嘅 茶房別天神 見到就快滿座就知到哩間拉麵店應該幾高質🥰原來除左拉麵之外,餐廳仲有咖哩飯同日式班戟 都好吸引🤤 經過一輪嘅選擇困難症後,最後都係叫左佢嘅兩個招牌拉麵套餐試試別天神套餐(豚骨湯麵+小龍蝦蟹子沙律🦞)$105平時最怕d拉麵湯底好油膩,但哩個白雪雪嘅豚骨湯底係一d都唔油!! 麵嘅質地亦適中,唔會話淋曬而係爽口的。 至於配料方面,有兩塊大豚肉、木耳同溏心蛋。我就最中意個溏心蛋🍳 除左令拉麵賣相加分,亦令味道豐富好多紫菜包小龍蝦蟹子沙律🥗 有驚喜!啖啖都有龍蝦肉架 激讚👏🏻蝦味增套餐(蝦味增豚骨湯麵+餃子🥟)$115基本上同豚骨拉麵差唔多,但哩個蝦味增湯底更!好!味!更濃郁!仲有d小蝦仔係入面架,鮮味十足🍤🍤🍤至於餃子嘅外皮煎到金黃,幾香口,唔錯👍🏻(雖然餃子都唔會差得去邊...)另外,值得一讚每張檯都擺放多款醬料,例如拉麵胡椒、辣芽菜、薑、七味粉、蒜蓉等,可以按個人口味加落湯底原本想試埋日式班戟🥞但真係食得太飽,唯有等下次再到訪啦

別天神套餐(豚骨湯麵+小龍蝦蟹子沙律🦞)$105

豚骨拉麵

紫菜包小龍蝦蟹子沙律

紫菜包小龍蝦蟹子沙律🥗 有驚喜!啖啖都有龍蝦肉架 激讚👏🏻

蝦味增套餐(蝦味增豚骨湯麵+餃子🥟)$115

豚味增豚骨拉麵

原本想試埋日式班戟🥞但真係食得太飽,唯有等下次再到訪啦
豚骨拉麵
紫菜包小龍蝦蟹子沙律
豚味增豚骨拉麵
2019-06-21 15 浏览
茶房別天神menu比較簡單,拉麵有原味同海兩款,另有咖哩飯同crepe。套餐可以揀餃子或者小龍蝦蟹籽沙律。沙律入面嘅小龍蝦好爽口彈牙,食落去啖啖肉,味道開胃。原味湯底只用豬骨同水熬製,鹹度適合港人口味。海老湯底表面泛住粉紅色油光,味道較濃陏。鍾意辣嘅人都可以加埋辣芽菜食。九州直白身拉麵富麵粉香,夠韌度。溏心蛋無論蛋黃定蛋白都富醬油香。薄叉燒肥瘦適中。跟餐餃子有四隻,即叫即煎。位於太古Aeon百貨,位置便利,食完仲可以行街。

原味湯底只用豬骨同水熬製,鹹度適合港人口味。

海老湯底表面泛住粉紅色油光,味道較濃陏。

鍾意辣嘅人都可以加埋辣芽菜食。

九州直白身拉麵富麵粉香,夠韌度。

溏心蛋無論蛋黃定蛋白都富醬油香。

薄叉燒肥瘦適中。

跟餐餃子有四隻,即叫即煎。

位於太古Aeon百貨,位置便利,食完仲可以行街。

吉之島每個星期三都有超級優惠,很多時候我都會在星期三來購物!今天正巧是星期三,先到2樓吃過晚飯。2樓比起在G/F的超市人少很多,找食店都較為容易!茶房別天神除了拉麵之外還有咖哩飯及班戟。肚子餓得很,點了蝦味噌豚骨湯拉麵,套餐配送餃子四隻。先嚐一口豚骨湯,味道非常濃郁;添加了櫻花蝦,吃拉麵的同時也可為骨骼加補充鈣質哩~餃子是即點即製,送上桌面來還是熱騰騰的!桌上還有好幾款調味醬料,可自行加添調製個人口味。個人推介是加添蒜蓉醬及芝麻粒;還有一點點辣芽菜,非常惹味啊~

肚子餓得很,點了蝦味噌豚骨湯拉麵,套餐配送餃子四隻。

餃子是即點即製,送上桌面來還是熱騰騰的!

2019年6月20日星期二屋企樓下有三四間日本拉麵店,呢一間係其中一間,本身諗住去太古城豚王。我哋幾個費事排隊排太耐所以去咗呢一間。呢一間拉麵店有驚喜質素唔錯仲有pancake 甜品食.香港人真係特別喜歡食日本拉麵,本身諗住可以唔使排隊點知都係坐滿晒人呢一間拉麵舖都幾得意除咗拉麵之外仲有咖喱飯食我就叫咗個別天神套餐,豚骨湯麵再加一份餃子豚骨湯面個湯底唔錯餃子亦都煎得好香啱晒攞嚟share。老婆就叫咗個客蝦味麵豉湯豚骨拉麵套餐。我就試咗幾啖湯,的味道又真係幾特別。最後我同老婆仲share左一個香蕉忌廉朱古力碎pancake加咗一球雪糕. 味道亦都唔錯
2019年6月20日星期二
呢一間拉麵舖都幾得意除咗拉麵之外仲有咖喱飯食

我就叫咗個別天神套餐,豚骨湯麵再加一份餃子