2019-06-09 2532 浏览
襯假期與三五知己聚頭,是一個好好解壓的好方法,今次去了的是君悅酒店內的茶園食下午茶。Afternoon Tea set包埋雪糕吧和生果選擇,並即場有專人為客人制作窩夫和pancake。雪糕口味亦很特別,我點了芒果糯米飯味和榛子味雪糕,味道亦相當不錯呢,亦不太甜。到主菜了,首先食的是scone,其實都比較飽肚和頂胃的點心,但配上果醬食用,味道還算不錯呢。其餘的鹹點還算不錯,但甜點對我來說有點偏甜,所以沒吃,但甜點賣相亦很特別呢!

2019-06-05 2041 浏览
have you ever wondered what a king eats on daily basis? head to tiffin and you will find out. their buffet is the best in Hong Kong for more reasons than just the food.yes the food is incredible, focusing on Western fare and graced with foie gras, oysters , prime rib, lobster and all the crowd pleasers. the design of the buffet is excellent as there are no lines, each round station an island of taste waiting for you to explore. as with all things, the best is last with a dessert section that is

as with all things, the best is last with a dessert section that is not neglected, sizeable and delicious with ice cream flavours dreamt from a madman. one bite and you will be coming back for more.
2019-06-04 2294 浏览
Tiffin係我其中一間食過之後都會再去嘅酒店茶室,提早幾天訂座便可。首先樓底高座位寬闊又有卡位,望到海景,坐得舒服,亦有live band演出。下午茶食物方面,鹹點比甜點多,食物精緻,味道不錯,份量也不少。另提供雪糕/水果waffle/crepe任食,重點呢度嘅雪糕係自家製,仲要有好多口味可以選擇,推介開心果味,鍾意食雪糕嘅朋友唔好錯過呀。價錢是$468/2位(星期一至五),這個價錢在五星級酒店享用下午茶加任食雪糕,簡直是超值。

下午茶
連Lunch Buffet都有海鮮食成件事好吸引呀今年分別喺1月同5月去過都有青口 螺 海蝦 同長腳蟹然後有cold cuts 芝士兩次嘅湯分別係磨茹湯同南瓜湯個湯好好飲 仲有佢嘅包超好食因為我係麵包控嘅關係好想再攞黎食 但又驚食唔到其他野所以幾好食都食一個算啦佢有啲有餡料嘅包同pizza都好吸引當然唔少得有salad bar 不過呢個就冇乜特別熱盤其中一次有香草燴田雞賣相好吸引架其實 但我見到田雞唔太敢食另外有啲牛肉呀 羊肉等仲有一個區域係亞洲美食唔同嘅咖哩 幾種薄餅未完 仲有即切嘅牛肉 燒春雞好啦 到甜品啦又係多都好離譜唔係平時就咁俾杯雪糕你就算佢有成個雪糕櫃好多味俾你揀仲要有啲味都幾特別咁當然有好多原個蛋糕切開等你攞甜品櫃入面又有好多蛋糕俾你揀仲有師傅即場整waffle佢嘅選擇多到好似其他餐廳嘅dinner buffet咁仲有琴師彈琴 真係好正呀可惜擺得12張相騷唔哂有幾多野食啦總括黎講係好正嘅
連Lunch Buffet都有海鮮食

佢嘅選擇多到好似其他餐廳嘅dinner buffet咁
仲有琴師彈琴 真係好正呀
可惜擺得12張相騷唔哂有幾多野食啦
總括黎講係好正嘅
出左糧就去請媽咪去食個afternoon tea set早左到未入得,唯有坐係梳化等下開始前5分鐘終於入得啦一入到去menu已經擺哂係枱面,waiter 帶你入去坐但之後冇作過任何介紹好彩一早爬左文,點餐揀野飲再先食任食甜品吧雖然入到去都係食戈樣,但有枱客人唔知有得任食甜品吧,食到中後段先有waiter 同佢地講,服務實在有待改進最吸引我既係呢個雪糕吧!因為有啲好特別既味:肉鬆咸蛋黃、芒果糯米飯呢兩個咁特別既味竟然幾好食!尤其係肉鬆咸蛋黃味!encore左幾球!同場仲有chocolate truffle, 可麗露同馬卡龍corner比你任食!不過可麗露就硬得滯了,有啲位硬到「銀」牙朱古力同馬卡龍就不過不失啦馬卡龍得個甜味,冇咩特別口味既主菜終於到啦!期待已久~經典三層擺盤碟上既花紋增添左濃濃既英倫古典味而且啲野食都裝飾得好靚實在係要相機食先!食完個scones先醒起冇影大特寫鬆餅冇咩驚喜,一般既酒店級數吧⋯⋯鬆餅都係要去返中環某酒店食先最滿意佢個jam都食到好香既杏桃味,但係就食唔到玫瑰味啊想留返甜品最後品嚐,所以就食左咸點先!蝦+青瓜三文治:佢個樣係唔似三文治既,青瓜夾埋蝦一齊好fr
出左糧就去請媽咪去食個afternoon tea set

早左到未入得,唯有坐係梳化等下

開始前5分鐘終於入得啦
一入到去menu已經擺哂係枱面,waiter 帶你入去坐

但之後冇作過任何介紹
好彩一早爬左文,點餐揀野飲再先食任食甜品

最吸引我既係呢個雪糕吧!
因為有啲好特別既味:
肉鬆咸蛋黃、芒果糯米飯
雪糕吧

呢兩個咁特別既味竟然幾好食!
尤其係肉鬆咸蛋黃味!encore左幾球!

不過可麗露就硬得滯了,有啲位硬到「銀」牙
朱古力同馬卡龍就不過不失啦
馬卡龍得個甜味,冇咩特別口味既
Chocolate Truffle, Caneles,  Macarons  corner

主菜終於到啦!期待已久~
經典三層擺盤
碟上既花紋增添左濃濃既英倫古典味
而且啲野食都裝飾得好靚
實在係要相機食先!
食完個scones先醒起冇影大特寫

鬆餅冇咩驚喜,一般既酒店級數吧⋯⋯
鬆餅都係要去返中環某酒店食先最滿意
佢個jam都食到好香既杏桃味,但係就食唔到玫瑰味啊
Afternoon  tea  set

想留返甜品最後品嚐,所以就食左咸點先!
蝦+青瓜三文治:佢個樣係唔似三文治既,青瓜夾埋蝦一齊好fresh
Parma ham肥度都岩岩好,好香好好食,唔洗成日都係夾哈蜜瓜咁悶
煙三文魚配粒石榴粒又幾好食,下次係屋企都可以試下整😂
粒青苔波同隔離個正方形口感有啲似
但青苔波入面係濕潤既
食戈時冇為意,覺得兩個食落都似鵝肝
整體咸點係好味又有啲驚喜
Mocha

呢杯係mocha,有啲改變我對mocha既感覺
呢杯chocolate 味就重啲啲
當然如果好中意好重咖啡味既就可能唔岩口味
但我自己就幾中意佢較個比例
甜點層

甜點黎啦,個樣幾靚,令我實在失望
死甜既味,食完唔會有滿足同幸福感
尤其是粒白色波,我同媽咪都係食左一啖就食唔到落去......
其他算叫做可以同佢清哂,但味道唔係酒店既水準
其他唔係專食甜品,差不多級數既酒店自助餐甜點都好食過佢....

總結:如果為左影相、咸點、雪糕吧而來,絕對冇問題,但如果係為左試佢個甜點,就會令你失望。
咁樣既價錢,我寧願搵一間表現平均啲既下午茶,至少唔會失望😞
另外,食到咁上下有live band,好正好有情調
啲歌好好聽,好享受
抵食分係因為有個雪糕吧先比⭐️⭐️⭐️
因為都冇乜afternoon tea set配個有特色又幾好食既雪糕吧
2019-03-25
$327.8 (下午茶)
雪糕吧
Mocha
2019-04-12 6789 浏览
用餐那天才知道 Tiffin 是全西式自助餐, 龍蝦每位一隻,有點不是味兒。即開生蠔有四款,韓國蠔比較大隻海鮮都很有鮮味彈性另有焗蠔很大隻焗海鮮杯, 羊架, 威靈頓牛扒肉質都很美味威靈頓牛扒自家制煙三文魚自家制鵝肝醬焗龍蝦烤龍蝦有點生周打魚湯, 鵝肉, 豬腿肉, 白汁雞肉, 燴牛肉驚喜有燒乳鴿焗田螺特別橙酒煮pancake栗子糕咸旦肉鬆雪糕,芒果糯米飯雪糕有無伏?熱情果蛋糕Tiffin 出甜品, 但現場選擇不多。現場有音樂演奏,提升氣氛 。

即開生蠔有四款,韓國蠔比較大隻

海鮮都很有鮮味彈性

另有焗蠔很大隻

焗海鮮杯, 羊架, 威靈頓牛扒肉質都很美味

威靈頓牛扒

自家制煙三文魚

自家制鵝肝醬

焗龍蝦

烤龍蝦有點生

周打魚湯, 鵝肉, 豬腿肉, 白汁雞肉, 燴牛肉

驚喜有燒乳鴿

焗田螺

特別橙酒煮pancake

栗子糕

咸旦肉鬆雪糕,芒果糯米飯雪糕有無伏?

熱情果蛋糕

Tiffin 出甜品, 但現場選擇不多。

現場有音樂演奏,提升氣氛 。
2019-02-26
  • 生蠔
  • 龍蝦
  • 自家制煙三文魚
2019-04-01 5607 浏览
成班朋友去咗君悅酒店high teaAfternoon Tea Set 星期一至五 $298@ (未包加一)星期六日同埋公眾假期 $328@ (未包加一)環境方面樓底好高同埋座位間好闊落 成班朋友傾計都唔會嘈到其他人 梳化位亦都係好寬敞 好舒服最欣賞係有live band music氣氛一流服務方面:呢度員工服務一流當我哋選擇困難症發作嘅時候唔知揀咩茶飲服務員立即拎咗佢哋餐廳嘅tealeaves box 畀我哋選擇值得一讚!呢度下午茶 最大特色係除咗有個tea set之外仲提供水果,自家製雪糕,waffle& crepe cake建議大家先嚟攞咗雪糕或者waffle先因為五點之後就會停止供應呢度自家製雪糕出名多款式而且味道亦都好特別呢次我哋去分別有幾款相對特別嘅味道我最鐘意係鹹蛋肉鬆味同芒果糯米飯味冇諗過兩款鹹味道嘅嘢配合埋雪糕一齊可以咁夾Tea set 方面我最鐘意頂層既candied ginger and cranberry scone!配合埋peach and rose jam一齊食完全係perfect match食落好清新係呢度可以享受一個寧靜舒適的下午
成班朋友去咗君悅酒店high tea
Afternoon Tea Set
星期一至五 $298@ (未包加一)
星期六日同埋公眾假期 $328@ (未包加一)

環境方面

Tea set 方面
食落好清新

係呢度可以享受一個寧靜舒適的下午

2019-03-20 3955 浏览
Tiffin係我其中一間最喜歡去的afternoon 酒店茶室,貪佢地方闊落,服務好,野食有水準,性價比高,所以才會一再拜訪。食評係大半年後才記得打,但都記得當日用餐十分愉快!除左個三層架下午茶份量夠大,食物多種類,佢啲scone係新鮮焗的,食時仲暖暖地,非常窩心。最值得表揚的是,除左三層架,下午茶仲比你無限添食buffet的雪糕同即叫即整, 不同味道的crepes. Afternoon選擇不少,但有這種package的就真的十分難得!

2019-03-17 4104 浏览
慶祝朋友生日我地黎到GRANT HYATT 既茶園食下午茶 黎之前唔算好期待 因為睇到D食評話個SET其實麻麻係食FREE FLOW雪糕XD但係都唔係丫 我地都覺得其實唔差係會展隔離 傳統酒店就係闊絡坐得舒服環境好好 仲有海景(雖然有好多地盤)XDPER HEAD既下午茶 同侍應講左好快就上有咸點甜點同埋SCONE咸點覺得個鵝肝開心果幾特別無花果有D苦 哈哈甜點栗子同埋EARL GREY都好唔錯呀至於SCONE就係個醬度 PEACH & ROSE JAM 好清新除左個SET之外呢個下午茶既特色就係有任食既雪糕 PANCAKE WAFFLE 同埋一D小食一黎就俾D雪糕吸引住梗係要試咸蛋黃味但就好似唔係好岩我地食 有D怪 哈哈但係有十種味 總有一款岩你食我地就覺得最好味係開心果(都係銷路最好最快無晒)XD粉紅香檳蜜梨雪葩都正 酸酸地 好解膩!仲有個黑朱古力 香濃得黎有好多朱古力碎 會好滿足小甜品就有呢D選擇加埋萄撻 可惜既係今日無心太軟至於PANCAKE同WAFFLE 就整得好脆!無論配雪糕或者咸既肉鬆都個BRITHDAY既朱古力慕絲都好好味餐飲都有好多選擇 淨係茶類都唔少呢度環境野食服務
但係都唔係丫 我地都覺得其實唔差

梗係要試咸蛋黃味

但就好似唔係好岩我地食 有D怪 哈哈
但係有十種味 總有一款岩你食
我地就覺得最好味係開心果(都係銷路最好最快無晒)XD
粉紅香檳蜜梨雪葩都正 酸酸地 好解膩!
仲有個黑朱古力 香濃得黎有好多朱古力碎 會好滿足
甜品就有呢D選擇加埋萄撻 可惜既係今日無心太軟
至於PANCAKE同WAFFLE 就整得好脆!
無論配雪糕或者咸既肉鬆都

個BRITHDAY既朱古力慕絲都好好味
餐飲都有好多選擇 淨係茶類都唔少

呢度環境野食服務都唔錯價錢酒店黎講又唔算好貴
$328加一信用卡85折
賣點係SET以外既FREE FLOW野食
好少下午茶會有! 幾好推介
2019-03-07 4423 浏览
見到勁多哈哈笑,諗住會好好食,期望越大失望越大,睇真啲其實都好少人係讚佢個 afternoon tea,可能佢晚餐質素好好就不得而知,但我應該不會想再黎。黎到都係例牌食佢幾層野,最低個層係鹹點Smoked salmon and baby watercress 好食Creme fraiche 正常Prawn with cucumber sandwiches 好淡口無咩味道Foie gras bonbon 依個最 surprise 我,因為我一睇以為係一舊西蘭花 😅 好好食Iberian Ham on fig 好新鮮既配搭點知去到第二層就出事係~食得 afternoon tea 都預左係食甜野,但都唔駛咁甜下嘩,直情係難食,我無一舊係覺得好食,我係鍾意食甜野既人,但係你都無理由得個甜字,睇返個 menu,raspberry earl grey cake?我完全食不出有 earl grey,最後我同朋友都係食唔哂,說服唔到自己擺落口。Scones 正常,無野好講。另外會有個 counter 仔,拎下 crepe, ice cream, waffles, macaron, 生果咁,但都普通啦。

黎到都係例牌食佢幾層野,最低個層係鹹點

Creme fraiche 正常
Iberian Ham on fig 好新鮮既配搭

點知去到第二層就出事

Scones 正常,無野好講。

總括來講,我都無話想要抵食既,想要好食啫,依家係又唔抵食又唔好食「兩個人 7百幾」,拜拜啦!
2019-03-05 4286 浏览
之前一直都好想試呢間buffet, 但係價錢都真係幾貴 但係呢一次因為男朋友生日 所以就一早喺openrice度訂位 。仲remind咗嗰日係慶祝生日。 我地book咗六點半 嗰日閒日冇乜人安排坐窗邊位置 雖然外面係普通街景 但係啲位置都坐得好舒服如果情侶一齊食嘅話就可以好舒服咁樣傾計。我哋首先試下啲冷盤先,啲ham配埋蜜瓜真係好正,另外自家制既鵝肝醬好好食一定要搽係多士上面另外都有鵝肝多士 ,但因為唔係即煎所以係微暖麵包都有少少淋 略為遜色之後呢度每人有一隻龍蝦係可以order 嘅有三款唔同嘅煮法 我哋揀咗牛油同芝士焗但就覺得冇乜特別好食 。反而覺得佢地既熟食做得唔錯 ,生蠔當日係有4款 但蠔身偏瘦同細隻 鐘意食蠔既我就覺得一般。食到咁上下當你食到 dessert 嘅時候, 會有一個小cake出嚟慶祝 而且樂隊都會奏出生日歌。
之前一直都好想試呢間buffet, 但係價錢都真係幾貴
我地book咗六點半 嗰日閒日冇乜人

但就覺得冇乜特別好食 。

2019-02-27
庆祝纪念
生日
2019-03-03 3670 浏览
自助晚餐生蠔好新鮮,源源不絕咁樣供應,另外鵝肝好好食,牛腩炆得好入味好林,入口即溶! 雪糕嘅口味好古怪,我試咗鹹蛋肉鬆味,真係好古怪仲有芒果糯米飯味,呢個又好好食
好好飲嘅蜆湯
新鮮生蠔
2019-03-03 2813 浏览
前陣子聽過呢間餐廳裝修,所以一直都未再訪。結果今次。。超級失望。以前食過幾次下午茶,都覺得質素不錯,由其任食的甜品雪糕吧,以前的是非常特別的雪糕,印象最深刻是紅莓馬卡龍雪糕,好好味。今次再訪變了Gelato吧,雖然都是自家製雪糕,有不少特別味道如肉鬆咸蛋味,但水準較普通,甜度太高。至於下午茶的重點當然是三層架,咸點尚算合格,但沒一款算得上好食。重點>甜品難食得不得了,1. 太甜, 2.味道很人工很怪,平時我都不會浪費食物,但今次真的吃不下。
2019-02-24
信用卡優惠
同閨蜜卡樂媽好耐冇見,新一年既開始梗係要聚下舊先啦。我地約左去Tiffin茶園嚟個afternoon tea, 貪佢位置方便坐得舒服同埋應卡樂媽要求,有落地玻璃窗俾卡樂B👶🏻眼𥄫𥄫👀✨。而且仲有現場鋼琴🎹演奏,非常悅耳,卡樂B都聽到睇晒舞,場面好可愛🤣。Menu - 我地叫左個二人afternoon set, 美味子叫左杯latte, 而卡樂媽就叫左杯Tangerine Rooibos organic tea。Waiteress姐姐話遠處排晒隊個度仲有個自助法式甜品同雪糕bar可以任食!真係未食先興奮,一定要留肚食雪糕啦😋一上枱已經香味四溢,而且又賣相精緻,好開心啊第一層係plain scone & cranberry scone。有別於一般scone配clotted cream & 士多啤梨jam, Tiffin 就改以peach & rose jam, clotted cream 同lemon curd搭配,好refresh 同香甜,好味喎👍🏻第二層係甜點為主,賣相非常優雅,而且甜度適中,美味子就幾喜歡個pistachio cherry cake,味道好match 🤗第三層就係咸點

一上枱已經香味四溢,而且又賣相精緻,好開心啊

第三層就係咸點 — 除左一個鵝肝Bon Bon 美味子唔食之外,其他都食左嘅都覺得好味而且份量亦恰當。食完巳經好飽啦!不過,我仲留左quota食雪糕🍦😋

去到雪糕bar位置簡直不🉐️了!!!竟然有咁多款味揀!而且好多好有創意既味例如芒果糯米飯味雪糕,鹹蛋肉鬆味雪糕⋯天呀~我樣樣都想食呀😭美味子唔想做大嘥鬼👻點揀好呀?

自助bar仲有自製truffle朱古力, macaroons 、即叫即製法式可麗餅、心太軟梳乎厘同格仔餅任君選擇。卡樂媽排隊等可麗餅既時候廚師哥哥見到卡樂B仲溫馨提示我地建議小朋友食既話就唔好加醬因為落左橙酒,好細心啊!😚今日唔單止同卡樂媽傾得開心,仲食得好🈵️足添!推介👍🏻
  • Afternoon tea set
  • 雪糕
  • Desserts
The atmosphere is excellent and nice. The food is definitely better than I ever have in hotel lunch buffet. There is a live piano solo. I do love the desert which is colorful. The salmon and the different harm are stunning. I can't find a dish which I don't like. Happy in a good view with music and nice food.
2019-02-02
  • Desserts