2019-08-31 2139 浏览
星期六去佐食港女high tea, 試佐佢個scone證實一定好唔過文華東方😆, 咸甜點水準平均, 最buy 係出面任食既法式橙酒crepe (另外可以叫佢整waffle), 同埋佢地自家製既雪糕, 同dinner buffet 一樣咁多選擇, 點都要排多幾次隊食返夠本😂😂
2019-08-30 1860 浏览
朋友仔話要補祝我嘅生日,所以约左我食下午茶,今次選了君悅茶園,君悅酒店深木色裝修風格,帶點 沉實, 不失高貴, 那天還巧遇鄺美雲珠寶展, 遠處見到鄺美雲呢,叫了2份下午茶, 高腳架上, 放滿精緻小巧的甜點, 鹹點, 外面也有雪糕櫃可以添加雪糕, 水果, 即整的窩夫, 伴著漂亮的茶具, 慢慢品嚐下午茶, 真是令人感到十分放鬆,君悅甜點做得十分出色,水果造型別緻,連味道也十分有層次,自家手造雪糕, 試了芒果糯米飯,香檳, 奶茶味,十分特别, 如果你是甜品控, 一定要過來一試
2019-08-28
生日
  • Afternoon tea set
2019-08-09 4644 浏览
食物及服務都屬於高質素。食物種類不多,勝在味道及款式都很好。同其他酒店自助餐比較:鵝肝大件厚身,配個自家制紅色醬,解油膩,鵝肝底的多士,很好吃,自助餐大忌澱粉質,都忍唔住食埋,仲要食咗好幾件,我7:30去到直至到10點幾我走啦,大部份食物都不停補充。Buffet 時間食到10點,我地傾計到10點幾都冇人叫我地交抬。唯獨是統一都有人提及過嘅問題,就係甜品部嘅糕點,月夜就越少食晒就冇喇,不過都無所謂啦!食佢地既自家制雪糕及班戟仲好啦!如果茶園可以把甜品部糕點切細件啲,一口一件仲好,可試多款又可免浪費。第一次見buffet 有洋蔥湯及威寧頓牛柳,洋蔥湯足料好味!威靈頓牛柳焗得好靚,味好,肉又嫩,高質!另外一款湯是黑松露南瓜湯,味道都好飲。牛肉他他及豬手都不錯。我個人仲有一個認為不太好的地方,冷盤區好細,放的數量又少,長期有人龍,一位員工即開生蠔,出蠔好慢,我都只食到2轉,共4隻。排隊等蠔的人又阻住咗人取其他冷盤,因為如果在隊前取好似打尖咁,只能在排蠔時取埋長腳蟹腳,仲有凍蝦、青口、螺。有八款熱食,都不大吸引,可惜沒有了想試的牛骨髓及白蘆筍。環境夠浪漫,燈光昏暗,有Live Band表演,好在
有八款熱食,都不大吸引,可惜沒有了想試的牛骨髓及白蘆筍。
環境夠浪漫,燈光昏暗,有Live Band表演,好在坐得遠,不過進行表演時,我們都不能傾計,音樂聲過大。
最後每人一杯咖啡或茶,我們選了熱檸茶,每人一壺茶,檸檬靚,用這熱檸茶來結尾,消消滯,完美。
2019-08-08
信用卡優惠
  • 洋蔥湯
  • 芝士焗龍蝦
  • 鵝肝多士
  • 威靈頓牛柳
  • 雪糕
2019-08-02 2871 浏览
因為先生申請AE card 送grand Hyatt 餐飲券,於是揀咗個星期日去Tiffin 食下午茶tea set, 食物精緻幾好食,service 好,坐得舒服!除咗tea set,仲可以任食crepes and waffle, 即叫即整,我個女都係咁食!仲有任食雪糕,有好多特別味!最鍾意食pistachio 味!再包一杯凍或熱飲,太多嘢食嘅關係,我哋連個tea set都食唔哂!環境都好好,坐得好舒服!下次想食下午茶會再嚟!

2019-07-21
下午茶
2019-07-26 3239 浏览
近年有時間 ,多咗去試唔同酒店嘅high tea 。今日朋友仔約我去食grand hyatt的 Tiffin, 好期待啊!大約三點半鐘去到。人數唔係太多 ,我哋被安排咗一個 中間嘅位置, 都唔錯幾舒適。餐牌好詳盡寫咗下午茶會有咩食,亦有咩飲。呢間high 個本身個下午茶set 外, 外面亦都有其他食物供應, 包括窩夫 、水果 、小甜點、雪糕等等 ,淨係呢樣嘢已經覺得誠意可嘉。 好,等我試下味道如何先。第一round我攞咗馬卡龍同和法式甜點 可麗露。 兩者都係新鮮好味 ,如果馬卡龍嘅甜度再稍低少少,就更完美喇。朋友 同時都試左 窩夫同可麗露。 我都有試食窩夫,啱啱焗起好好味。第二round我試法式pancake同雪糕。揀雪糕嘅時候,真係花多眼亂,因為佢實在有太多新鮮、 獨特 嘅口味 ,真係好啱我呢啲鍾意試新嘢嘅人。 如果你都鍾意試新嘢,一定會好明白。好,首先就揀咗 鹹蛋肉鬆同芒果糯米飯。好好味呀 !芒果糯米飯係芒果椰汁味, 而鹹蛋肉鬆有點鹹鹹甜甜的,很對我的口味。題外話 ,師傅煮法式班戟時, 有少少失手。 賣相冇咁靚,佢隨即想幫我整多一份 ,我就話唔使啦,都係一樣咁食啫。 不過我想講嘅係

餐牌好詳盡寫咗下午茶會有咩食,亦有咩飲。

第二round我試法式pancake同雪糕。

好,首先就揀咗 鹹蛋肉鬆同芒果糯米飯

題外話 ,師傅煮法式班戟時, 有少少失手。 賣相冇咁靚,佢隨即想幫我整多一份 ,我就話唔使啦,都係一樣咁食啫。 不過我想講嘅係 ,呢度嘅服務員同師傅都係好專業,用心待客。

順帶一提 ,呢度嘅餐具同茶具係配成一set嘅 ,好用心😍

食到咁上下, tea set 就嚟啦 ,又係心心眼嘅時候喇 !每樣嘢都好精緻, 鹹點同甜點都好出色 ,靚到唔捨得食。 不過話說回來,鹹碟同甜點的味道都係非常好, 而鬆餅 同配搭嘅果醬同cream butter, 我都好喜歡, cream 好滑好香。

食咗七成左右,我就再去食出面嘅雪糕生果啦 。好啦我就試下 蜜桃香檳雪芭。 我本身冇咁鍾意食雪葩,但係呢一個係做到好清新得嚟又唔會過甜 ,不得不讚。

再嚟多round 肉鬆雪糕 ,同加多一球 香橙薑味蜂蜜 。香橙薑味蜂蜜又係令我好驚喜 ,分到個層次感, 蜂蜜同埋薑味好出。

最後我哋兩個都食淨咗少少tea set 嘅食物 。為左唔好嘥我哋就打包咗返去。 不過 我唔係太建議,因為 攞咗返佢個質素真係打咗折扣, 而且個外賣袋太大, 裏面嘅食物容易翻到,賣相都差左😢

呢間相當滿意,會再來食😍

• 雪糕
  • scones
  • Afternoon tea set
2019-07-25 2077 浏览
今次約咗好友嚟灣仔君悅酒店嘅茶園食自助餐,餐廳環境幾好,我哋坐窗邊位置,可以睇到維港嘅海景,好愜意。我哋先選咗海鮮,生蠔同蝦,都幾新鮮又大只,口感不錯。燒牛肉,燒得剛剛好,肉質鮮嫩。鵝肝醬多士,鵝肝香濃,多士脆口,好夠味!雪糕選咗開心果,芒果椰汁飯味,鹹蛋肉鬆味,味道只係一般。最後飲咗檸檬汁,酸甜適中,幾爽口!食物嘅種類不算多,但係仲高質,環境好好!
2019-07-14 2738 浏览
Today, I had lunch buffet in Tifin and had a "tartare fog leg", of course the captain gave all kind of excuses. However I dont trust him unless he eat a raw fog leg in front of us, that of course I did not ask.I would advise all the friends who may try fog legs in Tifin, pls do check out the blood between flesh and bone of the fog leg before eating.田雞有可能煮不熟,先查看有没有鲜红血才吃。

田雞有可能煮不熟,先查看有没有鲜红血才吃。
2019-07-14
信用卡優惠
🎐又過左兩個禮拜,菇菇又係日本🇯🇵返黎喇,熊妹呢個地主熊又係時候出動帶佢周圍威下喇。📌今次就黎到位於灣仔的《Grand Hyatt Hong Kong》酒店🏨一樓的《茶園》high 個靚tea先😋。📌high tea 發燒友🤒熊妹一早bookmark左呢間afternoon tea set,除左因爲係5️⃣🌟級酒店🏨外,佢的afternoon tea set係包任食朱古力🍫,法式小蛋糕🧁、水果🥭、窩夫、法式可麗餅同雪糕🍦,本身三層架的afternoon tea set,一人份量🕴🏻已經有5款咸點,4款甜點同兩款scones,包一杯咖啡☕️或茶🍵,仲要包埋水果雪糕窩夫buffet,平日價錢一位$298,假日價錢$328,實在太抵了吧?📌任食的生果bar有五款,紅肉火龍果、菠蘿🍍、奇異果🥝、哈密瓜🍈同巨峰提子🍇,七彩繽紛,真係令人涶涎三尺🤤!📌雪糕款都有十款,真係好想試哂去!📌窩夫同可麗餅都係即叫即整♨️,務求保持食物的熱度同口感。🔥📌店員非常認真的製作,負責兩邊焗爐真係分身不下。📌趁下午茶架製作中的空檔,就先來第一輪水果雪糕窩夫喇。全部水果都好新鮮,唔會過熟爛透的質感,真係岩哂熊妹呢個果熊。🤗雪

📌雪糕款都有十款,真係好想試哂去!

📌店員非常認真的製作,負責兩邊焗爐真係分身不下。

水果雪糕窩夫
📌趁下午茶架製作中的空檔,就先來第一輪水果雪糕窩夫喇。

雪糕🍦揀左兩球小試,奶茶味同開心果味,奶茶味幾出喎,開心果就唔係幾食得出味道,不過雪糕的質感比較水一點,稀左啲,唔知係咪雪櫃唔夠凍❄️呢?🤔
法式可麗餅🥠撈上熱的柑橘果醬再呈上,酸酸地連塊軟綿綿的可麗餅一齊食,很不錯喔!

Afternoon  tea  set
Afternoon tea set
📌非常典雅的三層英式下午茶,一層甜點🍩,一層咸點🍤,一層英式鬆餅🥠,以簡潔的線條碟襯托上,最經典又簡單的擺法呈現上,完全表現出英式下午茶的優雅華麗✨。

甜點層
📌甜點層
The lemon cube
一聽個名就知係熊妹最愛的酸酸的,檸檬酸味都重,入面係mosse,仲有消化餅底,非常開胃的甜點。

Strawberry financier, sable
以士多啤梨果醬造成的mosse 甜點,酸酸甜甜,連埋脆脆的餅乾底,唔會太甜太膩。

Chocolate cake, mandarin marmalade
嘩,超吸精👀的一件橘子甜品,真係做到成粒橘子橙🍊咁架,連橙皮的皺摺位都做到足,手工已經抵讚,💯!

外皮以甜酸的橘子果醬做脆皮,入面係黑朱古力mosse,帶點苦澀味,兩者夾埋一齊,味道出乎意外的好味!

Coconut panna cotta, mango limb salsa
芒果莎莎椰子果凍,真係做到椰子🥥咁的樣,以朱古力做成的椰子外殼,入面裝著椰子味的奶凍,奶凍入面再盛裝著粒粒芒果🥭溶,咁得意的手作仔真係令人賞心悅目
,唔食得都擺得!更可況味道還不錯呢!朱古力脆皮連埋軟心的奶凍再夾流心的芒果溶,一啖啪入口有齊三種味蕾享受
,絕對係甜點中的佳作。

咸點層
📌咸點層
Prawn and cucumber sandwich
以字解字,材料就係蝦🦐同青瓜🥒放埋一齊,非常彈牙的蝦肉中間點綴了一點沙律醬作調味,底部襯托著同樣差不多圓型大小的厚切青瓜,青瓜皮已經削掉了,免得吃得有渣,非常清新的絕撘,夾在一起食又得,分開兩樣各自食又得,簡單的材料已經可以很美味。

Atlantic lobster medallion, saffron mayonnaise, bamboo ash toast
龍蝦蛋黃醬竹炭多士,龍蝦肉唔算太鮮味,不過有蛋黃醬撘救,黑色一塊圓型多士就係以竹炭做成,相信大家都知道竹炭本身其實係無味的,志在整色整水上點顏色,令到平凡的白麵包🍞變得有點吸引力。

Asparagus, French Ham, bourism
就係一塊法國🇫🇷火腿包裹著一件蘆筍🎋,火腿咸咸地連同本身無咩味又爽的蘆筍又幾得意的組口,熊妹從未試過所以覺得幾新奇有趣。

Foie gras terrine, fresh fig, long pepper, brioche
無花果鵝肝醬多士,真係唔好意思,熊妹自問食過🙌🏻手指連腳指🦶🏻都數唔哂咁多次的afternoon tea set,幾乎有八至九成的咸點都包鵝肝多士,而熊妹真係接受唔到鵝肝的內臟味,所以有親鵝肝鴨肝多士,熊妹都會放棄,今次都不例外,真係百思不得其解🤷🏻‍♀️點解每間酒店餐廳都會點選它為其中一款小食茶點。

Confit leek quiche, marinated morel mushrooms
羊肚菌蛋餅,就係一件小小的咸蛋撻仔🥧有少少小蘑菇🍄作點綴,餅底放耐左都微脆,蛋撻仔微暖,味道正常。

鬆餅
Earl grey tea scone, plain scone, served with lemon curd, clotted cream, strawberry jam
📌熊妹認為Scone一向都係afternoon tea set的精髓,而且一定要趁熱食,先能夠食出鬆餅的鬆化同牛油的香味。

Earl grey tea 攞黎做鬆餅的味道就真係食正港女個飯,超香濃的伯爵茶味,係直情食到伯爵茶葉碎,難怪可以咁濃味。

不過Scone的質感就未算好鬆化,亦未係達到外脆內軟的效果,放涼了有點乾巴巴,都係要靠搽啲醬撘救。

比較特別的係有lemon curd呢款檸檬酸酸醬,出面好少地方有,質地稠身,酸酸地,不過熊妹都係比較喜歡clotted cream搽鬆餅,因為果醬的甜一般都會蓋過了鬆餅的牛油香,只有clotted cream淡淡的奶油味才能令鬆餅錦上添花🌸。
flat  white
Flat white
📌飲品當然點上了熊妹最愛的flat white☕️。
基本的2D心型拉花,奶泡層不俗,咖啡味唔算太重,但奶味又未算特出,整體味道相算🈴格喇。
水果雪糕窩夫
📌最後都係忍不住食第二輪任食水果雪糕窩夫,雖然其實食完個afternoon tea set都已經係好飽好飽,港女唔服蝕的心理就算頂住肚皮都要食多一輪先心理平衡😌,大滿足呀!🥰
📌星期六的下午都全場🈵座,可見呢個下午茶有幾受歡迎👏🏻!地方環境夠哂開揚闊落🛋,窗口位望住酒店🏨的花園🖼,🌺花花草草🍀又能令人心懭神怡。食物五星級酒店質素仲包水果雪糕窩夫任食,價錢絕對合理,熊妹認為《茶園》絕對能攀上數🥇數🥈的頂級high tea 名單。🏵
2019-06-29
Afternoon  tea  set
甜點層
咸點層
鬆餅
水果雪糕窩夫
食過餐廳的Afternoon Tea都覺得不錯,今日一家人嚟食下Lunch Buffet餐廳裝修後更為舒服👍👍還保持一直有駐場鋼琴師演奏,一邊品嚐美食,一邊聽住音樂,夠晒享受😌😌Lunch Buffet是專門食西式自助餐,沒有日式的刺身及壽司,亦沒有中式的熱葷,但主打西式及印度的食物已經夠晒選擇,食物貴精不貴多😍😍如要選擇多的,就要考慮一下凍蝦、長腳蟹夠晒新鮮大隻👍👍沙律亦都新鮮多款👍👍印度咖哩款式亦都不錯,香料味濃,夠晒好味,仲有香軟印度薄餅及飯配上,不錯👍👍主菜亦有份量十足的Wellington Beef、燉牛餡餅及洋蔥湯等等,已經十分專門😋😋仲有多款法國芝士選擇,已經夠晒吸引甜品方面一直是其專門出色,有多款雪糕選擇外,還有精緻及法國傳統蛋糕奉上,仲有一直保持嘅即整法式Pancake及Waffle,都夠晒吸引😋😋待應服務態度殷勤不錯,唯一是一個著整套西裝的男待應,似Supervisor級的男待應,貌似高級一些,但服務就十分麻麻,有點面黑黑,身為較高級的職員,但卻未及普通級待應的服務水準,以一間水準甚高的酒店,確實少見,酒店值得留意一下雖然這樣,好在食物及其他待應都值得一讚👍👍
Lunch Buffet是專門食西式自助餐,沒有日式的刺身壽司,亦沒有中式的熱葷,但主打西式及印度的食物已經夠晒選擇,食物貴精不貴多😍😍如要選擇多的,就要考慮一下
凍蝦、長腳蟹夠晒新鮮大隻👍👍
沙律亦都新鮮多款👍👍
仲有多款法國芝士選擇,已經夠晒吸引
雖然這樣,好在食物及其他待應都值得一讚👍👍

2019-07-05 3110 浏览
成日聽人講tiffin自助餐好食,今次終於有得去食 去到餐廳前嘅職員服務態度十分好見到餐廳裡面嘅座位都好舒服,每張枱都分得幾開,好多空間,成個環境感覺都唔會好逼好嘈食物款式都唔少,而且十分高質好味海鮮有螺肉、蝦、凍青口同蟹腳,味道都好新鮮好食仲有兩款生蠔,而且仲係有師傳係你面前即場開。基本上開一隻就有人拎一隻走所以一定新鮮而我個人認為B. B. Peter 個隻較甜,而La Gemen就海水味重啲,各有千秋,愛蠔之人一定岩鵝肝就係另一個必食之選大大舊鵝肝配多士,仲有醬汁比你點唔想食凍青口可以揀呢個白酒青口。個白酒汁真係好正好香我覺得個白酒汁比青口本身更出色

成日聽人講tiffin自助餐好食,今次終於有得去食
去到餐廳前嘅職員服務態度十分好

食物款式都唔少,而且十分高質好味

海鮮有螺肉、蝦、凍青口同蟹腳,味道都好新鮮好食

所以一定新鮮
鵝肝就係另一個必食之選
大大舊鵝肝配多士,仲有醬汁比你點

唔想食凍青口可以揀呢個白酒青口。個白酒汁真係好正好香
我覺得個白酒汁比青口本身更出色
  • Foie gras pate with toasted brioche
  • Dinner Buffet
2019-07-04 2968 浏览
Dinner at Tiffin! Choices are limited but everything are in high quality! Desserts are the most admirable one! Sweetness is optimal, even for those macron. Foie Gras are no-jokingly thick, but I will appreciate that with a bit more char on top. Complimentary lobsters are tasty, but the on with cheese on top is a bit too much. On the other hands, the cold one and the one with sort of pesto sauce are delighted. Ice lemon tea are served with syrup and lemon juice, don’t mix them up or it becomes bl
Ice lemon tea are served with syrup and lemon juice, don’t mix them up or it becomes bloody sour.
Onion  soup
Onion  soup
2019-06-27 2716 浏览
今日係我同女朋友既拍拖週年紀念,於是就帶佢黎酒店食自助餐慶祝去到之後發現環境好好,店員仲安排我哋坐窗邊位置,可以睇到維港嘅景色首先已經急不及待咁去拎海鮮,都有好多唔同選擇,其中最欣賞嘅係生蠔同蝦,生蠔有兩款分別黎自唔同嘅地方,無一般咁大隻,有好濃烈嘅海水味同蠔味更加重,口感好creamy。至於蝦我覺得係少有地自助餐可以食到咁大隻,而且好彈牙,好想食多幾隻,但又怕會太飽食唔到其他食物之後去拎左威靈頓牛柳,拎到嘅份量睇落去好似好少咁,但食食吓又發現原來都幾多,牛柳俾蘑菇蓉包左一層,然後再用酥皮包住拎去焗,所以牛柳一d都唔會太老,反而好腍,有蘑菇既香味,加上好脆口既酥皮一齊食,口感又再提升左最後不得不提每個人都會送返一隻龍蝦,有三個煮法中揀一個,我就揀左半熟既方法,只係淥一淥再將佢冷卻,食既時候再倒上檸檬汁,食落去嘅時候真係更鮮,而龍蝦肉都冇煮得太耐而變得太老,所以好彈牙,得一隻真係完全唔夠食,好想試埋其他嘅煮法雖然價錢係有啲貴,但係的確係物有所值既

雖然價錢係有啲貴,但係的確係物有所值既

2019-06-21
纪念日
優惠券
1K
2019-06-27 20686 浏览
大部分自助餐,都會以款式選擇多吸引食客,但《茶園》剛好相反,貴精不貴多,賣的是質素與服務,所以在選擇訂邊間自助餐之前,一定要上Openrice做足功課、了解清楚,絕對唔係價錢越貴就越多嘢食架。🥢龍蝦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻首先每人一隻龍蝦,我哋揀咗白灼同香草牛油燒兩種煮法,白灼食得出龍蝦本身鮮甜味道、肉質爽口兼彈牙,而香草牛油亦不錯,焗完唔乾帶有淡淡香草香,仲有值得一讚係酒店超細心,蟹鉗已經替客人剝好放在龍蝦裡面🥢其他前菜:沙律、芝士🥢生蠔👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻當晚只得兩款即開生蠔,Fine de Claire同Fine de Bretagne,前者肥度適中、爽口、先鹹後甜,後者bb size,同樣爽口、味濃但帶鹹,不過要投訴嘅係每次都要等開生蠔,人流唔多但師傅好似有意放慢速度咁🥢其他冷盤👍🏻👍🏻無刺身,只有凍蝦、榮螺、長腳蟹(好少refill)、青口,全部都不過不失,有d仲有碎殼添🥢法式洋蔥湯👍🏻👍🏻太細碗,湯同面層麵包芝士唔啱比例,所以變得比較奇怪同鹹,如果齋飲下層洋蔥湯就ok🥢燉肉湯+牛骨髓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛骨燒過之後,令骨髓由可怕變成惹味,一𡙡骨髓加少少湯一齊食,好味到唔識形容,好味指數

🥢龍蝦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🥢其他前菜:沙律、芝士

🥢生蠔👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🥢其他冷盤👍🏻👍🏻

🥢法式洋蔥湯👍🏻👍🏻

🥢燉肉湯+牛骨髓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
牛骨燒過之後,令骨髓由可怕變成惹味,一𡙡骨髓加少少湯一齊食,好味到唔識形容,好味指數簡直爆燈

🥢其他湯:白露筍湯

🥢威靈頓牛柳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
功夫多,好少自助餐有得食架,牛柳入口即化,牛味濃郁,而外層酥皮浸過紅酒汁都仍然鬆脆,略嫌整體味道帶點鹹

🥢法式田螺👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好大隻好腍好入味,有淡淡巴西里香,自助餐少見
🥢鵝肝多士👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鵝肝超大件,富油脂好香口,如果煎脆口少少口感更佳

🥢白露筍👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
不時不吃,當造白露筍粗壯鮮甜爽口清新,有別於草青味重嘅綠色露筍,配荷蘭醬食最好味

🥢甜品👍🏻👍🏻
款式少、refill比較慢,8點幾已經無乜甜品甜品只有翻轉蘋果批、巴黎布甸、開心果巴黎泡芙、馬卡龍、什莓朱古力慕絲、伯爵茶焦糖布甸、可麗餅、窩夫、自家製雪糕,全部都好一般,甜品迷大失望

二人共消費:$874 (信用咭優惠)
2019-06-11
2019-06-24 2409 浏览
因為同閨蜜慶祝生日又想搵個舒服d既地方坐下影靚相,所以就黎左茶園既high tea,星期一至五價錢係$298,星期六日及公眾假期就$328,地方好大好寬敞,而且好幸運地個日去有得坐近窗位,影相好靚❤️依度既tea比較特別既係有多種自家製雪糕,橙酒煎餅,心太軟同macaroon任食比較驚喜既係咸蛋肉鬆味同芒果糯米味雪糕真係好好食!!好難得咸味配雪糕會咁出色🥰而心太軟都好流心,一督落去d朱古力醬流哂出黎好正💕反而橙酒煎餅就比較遜色,對我黎講有d苦同酸,所以食左一次就無encoreTea set有3層,頂層既鬆餅外脆內軟,配埋帶有橙味既醬感覺好清新好開胃😛中層係甜點而底層係咸點,我鍾意一款咸點一款甜點咁食,咁食落去感覺無咁漏🙈咸點松露磨菇批同煙生文魚都好出色,而鵝肝球都係入口即溶好好食😋而甜點榛子朱古力最有驚喜,朱古力好濃郁,配埋朱古力餅底好滿足啊🥰嗜甜既朋友一定會好鍾意
生日
2019-06-24 2482 浏览
茶園 的buffet 係我聽過最多極端意見的buffet鐘意佢的人讚不絕口, 唔鐘意佢的人就會覺CP值唔高的確,茶園的食物選擇好少, 熱食加埋唔超過十款,而且係冇刺生供應我諗好多人都因為呢2點唔會選擇茶園. 如果你係要選擇多, 又要有刺生, 咁茶園就未必係適合的選擇但係飲食係好主觀的, 對於我來說如果要選香港top 3 自助餐, 茶園一定有一席位我喜歡茶園 係因為茶園整體我都好滿意, 從服務到食物質素都比到我開心的感覺侍應主動有禮, 唔會有炒散的感覺, 臉有笑容, 都好醒目環境好開揚, 樓底好高, 又有live band, 枱同枱中間都有一定距離食物選擇係唔多, 但樣樣都有中上的水平龍蝦唔係任食, 一人包一隻(兩邊), 可以選香草焗,芝士焗同凍食, 當晚選了芝士同香草焗, 我就覺得香草焗好食啲, 香口得來又食到龍蝦鮮味海鮮有蠔, 蟹腳,蝦, 青口. 當晚的蠔偏細隻, 唔會過咸, 質素中等鵝肝真係大大件, 油脂好甘香, FILL 得好快當晚我覺得幾特別的係有白露荀, 平時真係好少食, 當晚的白露荀係條條都肥嘟嘟, 好鮮嫩沙律都係一望好新鮮, 值得一提係有平時少見的OAKLEAF 橡葉,
茶園 的buffet 係我聽過最多極端意見的buffet

鐘意佢的人讚不絕口
, 唔鐘意佢的人就會覺CP值唔高

侍應主動有禮, 唔會有炒散的感覺, 臉有笑容, 都好醒目

食物選擇係唔多, 但樣樣都有中上的水平

鵝肝真係大大件, 油脂好甘香, FILL 得好快
沙律都係一望好新鮮, 值得一提係有平時少見的OAKLEAF 橡葉, 都係好鮮嫩
熱食同cold cuts
基本上, 甜品係茶園另外一個好出名的必食推介, 強列推介香梨雪葩同開心果味雪糕, 完全食到原材料的感覺

款款雪糕都好吸引, 係可惜自己個胃太細
茶園buffet 包一杯飲品, 凍檸茶竟然會比純檸汁
 我真係第一次見
當晚我食得好開心, 有個地方我覺得可以改善, 係buffet 提供3款湯, 其實3款湯都好好飲, 但我覺得buffet 有3種湯我覺得太多, 不如提供2款湯, 多返一個其他的熱食我覺得感覺會豐富啲

如果你想舒舒服服享受自助餐, 茶園係值得推介