2020-06-12 2131 浏览
君悅酒店,屬於香港著名五星酒店,不少國家領導人及政要也下塌於此,所以質量必定有所保證。今天本來打算到一樓的咖啡廳午餐,怎料滿座,沒有訂座,沒有位置,生意很好,他們馳名海南雞飯。所以我們到了閣樓茶園吃自助餐,成人每位$458+10%服務費。因為疫情期間,所以食物範圍包圍起來,必須配帶口罩,及用上消毒搓手液,才能進入範圍取食物,這樣安排,大家吃得安心。他們的款式,不算太多,但每樣皆精緻,質量很好。烤豬脾肉,很好吃,皮脆肉嫩。甜品方面,有一款很特別的雪糕,就是鹹蛋肉鬆味,但吃不到鹹蛋味,有濃厚的肉鬆味,沒有特別好吃,但勝在夠創意。

他們的款式,不算太多,但每樣皆精緻,質量很好。

烤豬脾肉,很好吃,皮脆肉嫩。

今日同朋友黎慶祝特別節日💐。預早打黎book 台想坐window seat. 去到果然可以安排到🥰,不過係入口附近,景觀麻麻😔。餐廳環境舒適😍,有氣紛☺️,畢竟係酒店餐廳💝。Buffet dinner 連一杯餐飲及龍蝦一隻。呢度供應既野食都好高質😍💖鵝肝多士,d 鵝肝好大舊😍💖餐飲我揀佐飲茶,有好多種茶憶我揀💖每人一隻龍蝦🦞可以凍食同其他食法。做得好好食,只可惜每人只有一隻😅美中不足。

Buffet dinner 連一杯餐飲及龍蝦一隻。

呢度供應既野食都好高質😍
💖鵝肝多士,d 鵝肝好大舊😍

💖餐飲我揀佐飲茶,有好多種茶憶我揀

以前來灣仔君悅酒店食甜品 Buffet , 令我深深體會到來酒店食BUFFET 的樂趣, 無論服務、陳設、美食等也是一絲不苛。從此更愛上甜品。現在君悅酒店已經沒有再出甜品Buffet, 往事只能回味。 這個星期六有幸朋友為我補祝兩個月前的生日, 再有機會來 。Lunch Buffet  由12:30 開始, 還以為星期六一定會全埸滿坐, 原來估錯晒, 當日客人最多只有六至七成, 大概是香港人受社會運動影響下,沒有太好心情去消費(當時香港還未發生疫情) , 餐廳內遊客近乎零, 我完全聽不到半句普通話。 闊別多了的君悅酒店 TIFFIN 茶園, 明顯地有一定的年資,設施有點舊是無可避免的, 而服務員的高質態度就是加分位。食物豐富得很, 冷盤、沙律、海鮮 (長腳蟹、大蝦、 蜆、青口) 燒雞、牛扒、批餅、甜品等。 重點吃長腳蟹, 陣陣海水味, 肉彈牙口感好,鮮味濃, 無得頂!再者英倫味十足的批和蛋餅值得推介, 由其是牛肉批,外皮香脆、牛油味濃, 錎料濃香富肉汁、肉味夠濃香十足。另一推介是紅酒燉牛面頷,完全是入口即溶,口感軟滑,牛味濃香, 相當入味,我足足追加了三轉,配焗薯仔真心無得輸。 吃過

這個星期六有幸朋友為我補祝兩個月前的生日, 再有機會來 [君悅酒店] 。

吃過很讚的咸點後, 當然要開動另一個胃食甜品

但真心失望, 因為小蛋糕只有幾款口味,味道很一般點。

其餘甜品只有我不太感興趣的朱古力、雪糕和PANCAKE 。。。。

如果甜品可以做返好一點, 絕對可以值回票價。
2020-01-11
2020-01-17 6724 浏览
今日老婆大人生日! 我們往灣仔君悅酒店茶食西式助餐。餐廳樓頂特高, 座位舒適。食物款式高質,凍海鮮有蠔,蝦和青口。生蠔有法國芬狄加蠔和澳洲石蠔, 前者海水味重d, 後者細隻礦物味濃;蝦和青口食落新鮮彈牙;冷盤有煙燻和牛和巴瑪火腿肉味香濃, 鹹度適中,煙燻和牛, 食落惹味配蜜瓜口感一流。熱食有焗薯, 慢煮朱肉, 焗雞比肉、紅酒燴牛肉、茄汁大蝦、乳鴿、白酒煮蜆、煙三文魚焗枝竹。焗薯食落軟腍香滑;慢煮朱肉食落有油花;焗雞比肉雞肉肉質鮮嫩;紅酒燴牛肉紅酒味香牛肉香濃;茄汁大蝦食彈牙, 口感醒胃;乳鴿香脆惹味、白酒煮蜆酒味香濃, 蜆食落鮮甜;煙三文魚肉質鮮甜;最後焗枝竹食落爽口, 很有特色。另外還有幾款主打特色美食, 分別有焗蠔, 威靈頓牛柳、朱鞍扒、煎鵝肝和自家製鵝肝醬。焗蠔食落香甜多汁, 配上洋蔥和煙肉能提昇焗蠔層次, 口感十足;威靈頓牛柳很少酒店自助餐提供, 可能烹調工夫複雜和保溫困難, 但這裡的威靈頓牛柳賣相吸引,肉味香濃, 酥皮香脆爽, 很高質的威靈頓牛柳, 配上鵝肝汁食落醒胃;朱鞍扒肉質爽脆食落有油花, 可以配上燒汁或紅酒汁提昇口感, 配菜西蘭花和甜薯食落爽脆;鵝肝煎得大大件, 食落香濃有油花, 配上無花果口感豐富, 提昇口感;最後自家製鵝肝醬味道香, 鵝肝味香濃, 配上香脆多士, 口感豐富;忌廉蜆湯材料香濃, 溫度適中, 配上面包碎, 飲落足料;餐廳會為客人提供一隻波士頓龍蝦, 有香草,芝士和凍食三款, 我們選了香草和芝士味, 前者食落鮮香草味濃, 而且入面有蟹鉗肉, 香草龍蝦蟹鉗肉肉質鮮甜;芝士龍蝦龍士味重濃, 龍蝦鮮甜,香草和芝士焗龍蝦每人一客 香草有蟹鉗;甜品有法式火焰香蕉, 黑松露朱古力、綠茶蛋糕和朱古力忌廉蛋糕。法式火焰香蕉廚師即叫即整, 香蕉食落甜度中, 配上焦糖醬提昇口感;黑松露朱古力食落味道香濃, 有啖啖黑松露香味;綠茶蛋糕茶味香濃, 蛋糕軟綿;最後朱古力忌廉蛋糕入口即熔, 配上oreo曲奇味道香脆;雪糕很有特色, 有多種口味, 有雲呢拿, 朱古力、椰子雪巴、芒果糯米飯、蜜桃香檳雪巴、開心果和伯爵茶, 雲呢拿和椰子雪巴香滑, 朱古力, 開心果和伯爵茶香濃, 而芒果糯米飯和蜜桃香檳雪巴, 甜度適中, 食到糯米飯和酒香口感。最後職員送上生日蛋糕, 布朗尼味道香濃;餐飲點了lemon茶, 酒店用鮮lemon汁, 飲落口感清新。餐廳環境舒適高格調, 樓底極高、餐具精緻典雅,有樂師演奏音樂, 很適合情侶或慶祝紀念, 老婆大家很滿意今日的安排, 高質美味的西式自助餐
餐具精緻典雅
凍海鮮有蠔,蝦和青口
熱食有焗薯, 慢煮朱肉, 焗雞比肉和紅酒燴牛肉
焗蠔和威靈頓牛柳
忌廉蜆湯
朱鞍扒和煎鵝肝
乳鴿、白酒煮蜆、煙三文魚和自家製鵝肝醬
香草焗龍蝦
芝士焗龍蝦
lemon茶
2020-01-16
2020-01-11 3539 浏览
星期日中午 想同朋友傾下計 食下野 又想有個唔錯的環境 就決定黎君悅的Tiffin 自助餐時間係12:00-14:30網上有得online booking 可以request window side 前一日有同事confirm booking 園景加少少海景 一開始梗係食冷盤 款式唔算多 不過有質素 我覺得長腳蟹係新鮮最好食 不過去到1 點就冇refill 仲有個corner 係食印度野 不過我麻麻地 冇試水果幾新鮮 芝士都唔錯 佐餅都好夾除左e d 甜品 仲有即焗梳乎厘 個人認為最值得推介 自助餐包一杯餐飲 總括黎講 食物款式唔算多但係食落去 係有質素 如果唔係追求款式 想靜靜地食下野傾下計 推薦
星期日中午 想同朋友傾下計 食下野

但係食落去 係有質素
如果唔係追求款式 想靜靜地食下野傾下計 推薦

2020-01-11
2019-12-14 3459 浏览
與好友high-tea,今次簡左灣仔君悅酒店既茶園!⚠️食物:⭕️Afternoon tea set $328 +1本身每人都有3層份量,如有2人,份量x2 仲可以任食雪糕、窩夫、水果同pancake🔥.點完茶,第一時間 去簡窩夫師傳即場整,可以自己加配雪糕、水果等我簡左蜜瓜、荔枝雪糕、芒果糯米雪糕向上面灑埋朱古力漿😋水果好fresh,一口水果一口窩夫,正!.一如既往,三層傳統英倫風,有甜點、咸點同鬆餅甜點之中,我最欣賞既係檸檬mosse,酸酸地,配返個餅,成件事冇咁滯咸點之中,鵝肝多士則係我中意既。雖然係普通既餐點,但的確好好味😙至於鬆餅,伯爵茶味係至愛,雖然影完相凍咗啲,冇熱辣辣嗰陣食咁鬆軟,但都係唔錯既。⚠️環境:好適合三五知己來,五星級酒店的環境唯一美中不足的,雖然要求了窗邊位置但是防晒窗簾布阻擋了窗外景色,有點兒扣分得知我們生日,酒店亦會提供生日🎂⚠️價錢:$328+1 /位
與好友high-tea,今次簡左灣仔君悅酒店既茶園!

⚠️食物:
⭕️Afternoon tea set $328 +1
High tea  set  (2人份)

本身每人都有3層份量,如有2人,份量x2
仲可以任食雪糕、窩夫、水果同pancake🔥
點完茶,第一時間 去簡窩夫

師傳即場整,可以自己加配雪糕、水果等
我簡左蜜瓜、荔枝雪糕、芒果糯米雪糕向上面灑埋朱古力漿😋
水果好fresh,一口水果一口窩夫,正!
一如既往,三層傳統英倫風,有甜點、咸點同鬆餅

⚠️環境:
好適合三五知己來,五星級酒店的環境
唯一美中不足的,雖然要求了窗邊位置
但是防晒窗簾布阻擋了窗外景色,有點兒扣分

得知我們生日,酒店亦會提供生日🎂

⚠️價錢:
$328+1 /位
High tea  set  (2人份)
星期日去邊好? 同屋企人/姊妹/另一半 去酒店嘆個下午茶☕️//小編最中意即整橙汁crepe 雖然酒味唔會好重 不過熱辣辣加球雪糕 冰火交融好正😍另外waffle亦不錯 甜品師傅即整 做到外脆內軟👍🏼//High Tea之中 鹹食方面 個人認為Earl Grey Scone 同 無花果鵝肝多士最好味😋😋而甜食方面 以水果為主 最特別係朱古力芒果椰子mousse 外形非常可愛而且落足心思😆😆 / 每人包一杯飲品
另外waffle亦不錯 甜品師傅即整 做到外脆內軟👍🏼

• Afternoon tea set
2019-10-22 14325 浏览
期待左Tiffin嘅午市buffet好耐(未食過),而家比較容易book位,加上六歲以下嘅小童全免費🤩沙律菜好新鮮👍🏻仲有好貴嘅羽衣甘藍😍海鮮好新鮮,有蟹、蝦、青口、翡翠螺,不斷refill,好新鮮。蟹腳嘅蟹肉好多🤩青口肉大粒,唔係特別滑。仲有live music🤙🏻烤牛扒同埋春雞冇晒即刻添返😋牛扒質素唔錯,好腍。雞可以再滑啲,但係調味得唔錯👍🏻甜品實在太吸引😍睇到眼花撩亂🤩🍨10款自家製雪糕🍰各種一件件嘅蛋糕:開心果紅桑子千層酥、紅莓手指餅蛋糕、芒果柚子蛋糕...🥧兩款撻:青檸批、焦糖芝士蛋糕🥠即製crepe + waffles窩夫竟然有我的自愛千層酥😍😫閑閑哋一件都要百幾蚊,但係午市自助餐就任食😱個人淨係試過原味未試過開心果🤔,但係實在太吸引要試吓。開心果嘅味道啱啱好唔會太濃,加上紅桑子嘅醬 — 好清新嘅口味😋👍🏻食到好飽原來仲有餐飲包😍餐飲好大杯🤭😅凍朱古力好靚🤩唔使加錢😉環境舒適光猛👍🏻D臺隔得幾遠。服務都幾好,午市buffet非常抵食🤩,極力推介大家起碼都要來一次試吓😉

沙律菜好新鮮👍🏻仲有好貴嘅羽衣甘藍😍

仲有live music🤙🏻

甜品實在太吸引😍睇到眼花撩亂🤩
🍨10款自家製雪糕
🥧兩款撻:青檸批、焦糖芝士蛋糕
🥠即製crepe + waffles窩夫

2019-10-07
午餐
優惠券
2019-10-18 6265 浏览
適逢老公生日,信用卡優惠又做緊dinner buffet 買一送一,所以就簡左呢間餐廳試下。一黎到覺得樓底好高好grand 星期四人唔太多加埋現場有live band上生日蛋糕時仲會演奏生日歌~真係加左好多分~餐廳侍應service excellent 見到我件衫袖污糟左,即刻拎支梳打水同毛巾過黎,呢下真係好感動,竟然會咁留意食客嘅一舉一動。同埋好勤力換碟另外每位都包左一隻龍蝦,清蒸好食啲雖然食物種類唔算多,但都算高質對蠔有點失望😞 因爲實在太細隻太咸今日無洋蔥湯,得蘑菇湯威靈頓牛都正最開心有好多款雪糕 芒果糯米飯,開心果,士多啤梨芝士好好食

一黎到覺得樓底好高好grand 星期四人唔太多
加埋現場有live band
上生日蛋糕時仲會演奏生日歌~真係加左好多分~

另外每位都包左一隻龍蝦,清蒸好食啲

清蒸

香草

雖然食物種類唔算多,但都算高質
對蠔有點失望😞 因爲實在太細隻太咸

今日無洋蔥湯,得蘑菇湯

威靈頓牛都正

最開心有好多款雪糕 芒果糯米飯,開心果,士多啤梨芝士好好食

清蒸
2019-10-03 4516 浏览
慕名Grand Hyatt茶園既 Tea Buffet已久,終於藉住同兩位媽媽慶祝嚟度一試!Buffet準時‪三點半‬先開始,早到左唯有響外邊坐一陣先啦。夠鐘入坐坐低左先叫野飲,選擇都好多,好多茶類包括大紅袍都有,但我竟然叫左個好普通既熱朱古力。。。(我下次唔會架喇)。三層既TEA SET,由下面咸點開始食,有earl grey tea scone同plain scone,趁熱食好好味,仲有唔同既醬,最鍾意係lemon curd;中間既係類似tapas既小食,而上層係大家食到最後都飽到放棄左既蛋糕甜點。點解會咁飽?因為呢個tea buffet仲有waffle 水果同雪糕任食架!食完真係飽到晚飯都唔駛食,盛惠每位$328加一,媽媽們十分滿意。

1K
2019-09-21 4973 浏览
So unfortunately my 2 friends weren't able to come but the good thing was that this afternoon tea is counted per head so I decided to try it(wanted to try it for several years). Besides the tea set, there is dessert buffet station of icecream, fruits, freshly made waffles, crepes(with or without sauce), and macrons and chocolates. I kind of liked the crepes without sauce more.Out of all the icecreams, the honey ginger was the best in my opinion. There are also other less common flavors like peac

Out of all the icecreams, the honey ginger was the best in my opinion. There are also other less common flavors like peach champagne, coconut, mango sticky rice etc. as well as the common vanilla, chocolate etc.
To the tea set, the items were all beautifully made.

The champagne and peach cup was the most beautifully made out of them all. However, I liked Guava the most as the flavor was the most prominent.

Out of the savories, the salmon mousse tart was the best, being the most rich of them all.

I strongly recommend this place either for a gathering with friends or where you want to pass your time alone leisurely while enjoying great food.
题外话/补充资料: I deducted one star from service, as several times despite my glass was empty, the server didn't refill it. However, other than that the service was ok.
2019-09-15
2019-09-20 3833 浏览
因為大壽老友請食一餐我要君悅酒店的茶園7點到首先映入眼簾的是這個肥豬燒皮厚脆口我就要主廚批晒 d皮給我肉質都幾好但不能多吃因為仲有好多野這樣焗牛排是最唔好的牛扒肉滲汁個皮保不住脆熱好看不好吃供應 三款法國和澳洲生蠔但非常細隻好咸好大海水味唔啱我地胃口精彩的鮮焗法國洋蔥湯濃郁的芝士層極清晰湯底我連吃兩個每人一只龍蝦點了香草和芝士焗兩款很飽肚其實我最喜歡的是上面這厚身自家製煙三文魚十分煙韌味濃有咬口同其他店相差太遠朋友話君悅套餐具靚連忙拍攝她千叮萬囑這裏的香檳紅果雪芭是一絕我本來想食開心果梨雪芭巧克力雪糕結果都吃了芒果燸米飯雪芭我最驚喜的濃朱古力雪糕
因為大壽

• 香檳紅雪芭
  • 燒豬
  • Dinner Buffet
2019-09-08 4390 浏览
Tiffin嘅afternoon tea不嬲好出名,今日終於有得試一試。三層銀架上有earl grey tea scone同plain scone、四款甜點同五款鹹點。Lemon cube酸味比較重,食落幾開胃。Chocolate cake, mandarin marmalade 整到成粒桔仔咁嘅樣,啲皮上面嘅皺紋都做到似模似樣,非常精緻。Earl grey tea scone伯爵茶味夠曬濃,不過scone可以整得再鬆軟啲。除咗個三層架嘅afternoon tea set,仲包括任食嘅朱古力、法式小蛋糕、水果、waffles、crepes、macarons 同埋雪糕。Waffles同crepes係即叫即整嘅,配上新鮮水果、自選醬汁同自選口味雪糕,非常滋味。
Afternoon tea set

2019-09-06
Afternoon tea set
2019-09-02 5896 浏览
媽媽生日 book咗呢間茶園, 想黎食好耐book時間講咗媽媽生日所以有個小型嘅蛋糕加個牌request窗邊佢都畀到我環境就喺我未嚟之前已經睇過上網嘅相好鍾意呢啲高樓底嘅大hall去到亦都非常之滿意 各樣裝飾都好靚 仲有 live band 不停演出,正!東海鮮有三款生蠔, 虎蝦,青口 ,翡翠螺,長腳蟹佢睇落去生蠔盤成日都吉嘅原因係你去到佢先攞出嚟佢唔想攤曬啲嘢出嚟唔新鮮 但係你想食嘅話,佢一見你行過去就會畀你唔係為咗慳先擺咁多嘢出嚟虎蝦好鮮甜三款生蠔各有出息有creamy有爽口全都新鮮非常長腳蟹亦都好食,有海鮮味,不太鹹佢都有煎鵝肝,非常慷慨大塊 不過量鹽煎得有啲乾 而下面嗰塊多士先係最好食非常鬆脆 另外有牛肉他他,肝醬好好食24個月parma ham都非常好食必讚是這裏的肉眼燒得非常好食,有肉汁,嫩滑 ,羊架都一樣, 生熟程度啱啱好焗田螺亦都做得好好我食咗起碼六七粒仲有豬髀批都做得好好但係相比其他,我就冇再encore豬髀批冷盤枱生果,水果,沙律枱 今次呢我一粒都冇食過。呢個brunch係會有一個龍蝦同埋一隻蛋龍蝦有三款做法第一個係香草牛油焗 芝士焗龍蝦水勺凍龍蝦龍蝦食落去食得出係
媽媽生日 book咗呢間茶園, 想黎食好耐
book時間講咗媽媽生日
所以有個小型嘅蛋糕加個牌
request窗邊佢都畀到我

環境就喺我未嚟之前已經睇過上網嘅相
好鍾意呢啲高樓底嘅大hall
去到亦都非常之滿意
各樣裝飾都好靚
仲有 live band 不停演出,正!

東海鮮有三款生蠔, 虎蝦,青口 ,翡翠螺,長腳蟹
佢睇落去生蠔盤成日都吉嘅原因
係你去到佢先攞出嚟
佢唔想攤曬啲嘢出嚟唔新鮮
但係你想食嘅話,佢一見你行過去就會畀你
唔係為咗慳先擺咁多嘢出嚟

虎蝦好鮮甜
三款生蠔各有出息
有creamy有爽口全都新鮮非常
長腳蟹亦都好食,有海鮮味,不太鹹
佢都有煎鵝肝,非常慷慨大塊
不過量鹽煎得有啲乾
而下面嗰塊多士先係最好食非常鬆脆
另外有牛肉他他,肝醬好好食
24個月parma ham都非常好食

必讚是這裏的肉眼燒得非常好食,
有肉汁,嫩滑 ,
羊架都一樣, 生熟程度啱啱好
焗田螺亦都做得好好
我食咗起碼六七粒

仲有豬髀批都做得好好
但係相比其他,我就冇再encore豬髀批

冷盤枱

生果,水果,沙律枱
今次呢我一粒都冇食過。

呢個brunch係會有一個龍蝦同埋一隻蛋
龍蝦有三款做法第一個係香草牛油焗

芝士焗龍蝦

水勺凍龍蝦

龍蝦食落去食得出係新鮮貨
肉質控制得好好
香草牛油焗就有油香,但係唔會蓋過龍蝦味,好食。
芝士焗龍蝦芝士非常香濃,但就蓋咗龍蝦味
反而做得最好係水煮,因為龍蝦新鮮所以肉質味道都非常好
另外佢係會有個蛋,我哋揀咗溫泉蛋同埋流心蛋,不過得12張相我就唔擺喇

甜品又係非常厲害
佢款式唔多,但係每款都係精品

雪糕我無食

呢度畀我嘅感覺
就係款式真係唔多
但每一樣都係精品,精挑細選
環境非常好,傾計一流又有 live band
這個生日自助餐很滿意
2019-09-01
信用卡優惠
小妹第一次到Tiffin用餐,從港鐵灣仔站下車後在A5出口走,約十分鐘路程便到達酒店。在酒店大堂的左邊孤形樓梯上便到達Tiffin的接待處,確認訂位後便安排入座。自助餐以法國為主題,很期待! 非常高興地被安排坐在靠窗位置,想不到地方幾大,觀景開揚!走廊寛濶,坐得舒適服務員先來向我們打招呼並提及每人可以有一份即叫即煮的龍蝦,龍蝦的煮法有三種,有煮沸的、有芝士與白酒焗的,及用香草牛油烤的。我們有三位,所以三款做法都選,可以試齊三款口味!隨意走了一圈,食材有分區,如冷盤、沙律、芝士等,而且擺放有距離,不會有擠迫感。唯一出現人龍的是即開法國生蠔區域,每人每次只限取三隻,但先被這盤香氣四溢的炸魚薯條吸引,是新鮮炸起的!法式田螺有淡淡香氣,肉質有咬勁,味道適中。炸魚外酥脆內軟滑,烹調恰到好處,不需沾醬都好味。奶白色的薯蓉軟綿綿,味道調較得很好。牛油果沙律及其他沙律很新鮮,有少許調味的牛油果吃起來與別不同。烤鵝肝配大黃根蓉鵝肝是烤的,外表輕微脆口,內裡軟綿綿,與大黃根蓉一起吃一點也不膩,很有新鮮感,色香味俱全!法式洋蔥湯在取法式洋蔥湯時要用碗夾夾起,這就證明湯是新鮮出爐,因為太熱,仍要待一會才開始翻
走廊寛濶,坐得舒適

服務員先來向我們打招呼並提及每人可以有一份即叫即煮的龍蝦,
我們有三位,所以三款做法都選,可以試齊三款口味!

隨意走了一圈,食材有分區,如冷盤、沙律、芝士等,
而且擺放有距離,不會有擠迫感。

唯一出現人龍的是即開法國生蠔區域,每人每次只限取三隻,
但先被這盤香氣四溢的炸魚薯條吸引,是新鮮炸起的!

法式田螺有淡淡香氣,肉質有咬勁,味道適中。
炸魚外酥脆內軟滑,烹調恰到好處,不需沾醬都好味。
奶白色的薯蓉軟綿綿,味道調較得很好。

烤鵝肝配大黃根蓉
鵝肝是烤的,外表輕微脆口,內裡軟綿綿,
與大黃根蓉一起吃一點也不膩,很有新鮮感,色香味俱全!

法式洋蔥湯
在取法式洋蔥湯時要用碗夾夾起,這就證明湯是新鮮出爐,
因為太熱,仍要待一會才開始翻起表面的芝士試到頭啖湯。
有香氣、有溫度、有濃濃的洋蔥味,
慢慢將芝士拉扯與洋蔥湯一起飲,口感豐富。

香草牛油烤龍蝦
三份龍蝦到齊,香草牛油烤的做法令每啖都有牛油香味,肉質爽滑。
Herb Butter Grilled Lobster

格魯耶爾芝士及白酒汁焗龍蝦
芝士味突出,三種龍蝦煮法比較,這做法是最好味,反而煮沸的做法較乾身。
Gruyere Cheese & White Wine Sauce Baked Lobster

自家煙製挪威三文魚
三文魚是厚切的,試了兩塊,有咬勁的同時滲出淡淡魚香味。
自家煙製挪威三文魚

服務員會不時到每張餐桌為客人服務,所以收拾餐碟頻密度高。
現場還有樂隊演奏不同類型的歌曲,對客人來說兩者都有滿意的服務質素

La Gamén生蠔
當晚有兩款生蠔,其中一款是La Gamén生蠔,
體形較細、入口即溶、有鮮味,確實令人回味無窮!
生蠔La Gamén

威靈頓牛排
牛肉軟腍,與圍着的菇泥及自選配汁一起吃,味道及賣相美極!
威靈頓牛排

甜品有精緻的,如黑松露朱古力,朱古力偏向少許苦味,
蓋過了黑松露的味道,配上熱咖啡是不錯的選擇。
黑松露朱古力

餐飲熱咖啡
香氣濃郁,夠熱。
熱咖啡

除了小甜點及西餅外,還有多款雪糕及雪葩。

開心果(綠色) 、蜜桃香檳雪葩(紅色)、梨雪葩(淡青色)
開心果、蜜桃香檳雪葩、梨雪葩
開心果有果肉,富開心果味。
蜜桃香檳雪葩含有酒精成份,甜甜的帶輕微酒味。
梨雪葩有大大的清爽感及梨香味,令人心情大快!

馬達加斯加雲呢拿籽雪糕、芒果糯米飯雪糕
馬達加斯加雲呢拿籽及芒果糯米飯雪糕
雪糕上的杏仁片是自己隨意加上,雲呢拿籽雪糕有濃濃的香味,
芒果糯米飯由泰式做法轉變成雪糕,令味蕾一次過享受幾種食材味道,是必食之選!

法式火焰薄餅
我詢問廚師可否為這款熱盤甜品的烹煮過程拍照? 廚師回覆無問題。
首先是薄餅,薄餅做好後會放到醬汁......
法式火焰薄餅
在醬汁裏煮一會再加上橙肉,下點酒令醬汁起火焰後即可上碟。
法式火焰薄餅
即叫即做,薄餅充滿甜汁及香氣,是我的至愛!
法式火焰薄餅

到漸近下午八時四十五分,為友人預備的驚喜要來了。
餐廳稍稍將燈光調暗,現場樂隊奏起生日歌,
服務員忙着奉上生日蛋糕,友人見到生日蛋糕感到很意外並笑不攏嘴!
生日蛋糕
蛋糕細小,底層是一塊餅乾,蛋糕內有不同層次的朱古力,味道濃而不太甜。

自助餐的餐飲除了可以選擇一般飲品外,還可從餐牌中選擇。
服務員向我們介紹有額外收費或免收費飲品,
我們選擇了兩款免額外收費的有機茶。

Pear Tree Green
梨味清淡,喝後感覺舒適。
Pear Tree Green Tea

Tangerine Rooibos
有微微的橘子味,感覺有助消化。
Tangerine Rooibos Tea

第一次惠顧已經印象難忘,從接待服務員廚師的友善,
服務協調有序,氣氛和諧,食物水準高,
以致生日驚喜安排都很細心,更期待下一次的美食驚喜!
题外话/补充资料: 食物種類繁多未能全部盡錄,消費滿指定金額可享三小時免費泊車優惠,可於訂位時查詢。 生日蛋糕是餐廳免費贈送,在訂位時說明便可。 是次惠顧使用了某信用卡附送的現金券港幣$1000作部份消費。
2019-07-10
Herb Butter Grilled Lobster