2017-03-26 601 浏览
女朋友既朋友介紹,話連午餐都好好食既咁就要黎試下,究竟睇下係咪真係咁好味。一入到黎第一個感覺好舒服,好骨子見到個MENU就乜都想試下,咁就叫左個沙律黎開下胃先胡麻醬豆腐沙律酸酸味味,清清地,好開胃朝鮮醬雞軟骨食落同平時食開既燒汁好唔同,個汁係甜甜辣辣但感覺又唔似韓國菜,所以好深刻,正!沖繩南乳豬大腸煮其實有啲似面豉湯,加埋豬大腸(索哂味,夠哂稔),重有蒟蒻係入面,好多重口感見到MENU話羽太,重要係刺身添足滿好奇既我地又點可以唔試下食落去好有魚味,重好爽口問過先知原來係石班,唔講唔知原來都可以拎黎做刺身點埋個酸汁,又將佢提升到另一個層次極上刺身佢獨特之處係唔洗點芥末食,係點鹽花所有食材都好新鮮第一次食咁爽脆既帶子,從來都未試過食完有咁幸褔既感覺牡丹花又鮮甜個拖羅重要係入口溶化,同啲魚油親吻咁,一吻難忘蟹肉蟹糕軍艦,鮮鮮鮮鮮鮮!北海道海膽,食完一舊係好想食埋另一半個舊佢果種清甜,一食就知道點解佢值咁既價錢汁煮腦天個名夠奇怪,但係食落一啲都唔奇怪點解咁講,原來呢個部位係魚頭頂舊肉,平時無得食,係日本既師傅留返黎比自己食而家既人太識食肉質夠稔身,好似滷肉咁入哂味又多魚油,入口好滿足茄子燒汁夠
女朋友既朋友介紹,話連午餐都好好食既

咁就要黎試下,究竟睇下係咪真係咁好味。

一入到黎第一個感覺好舒服,好骨子
見到個MENU就乜都想試下,咁就叫左個沙律黎開下胃先

胡麻醬豆腐沙律

酸酸味味,清清地,好開胃
朝鮮醬雞軟骨

食落同平時食開既燒汁好唔同,個汁係甜甜辣辣

但感覺又唔似韓國菜,所以好深刻,正!

沖繩南乳豬大腸煮
見到MENU話羽太,重要係刺身
足滿好奇既我地又點可以唔試下

食落去好有魚味,重好爽口

問過先知原來係石班,唔講唔知原來都可以拎黎做刺身

點埋個酸汁,又將佢提升到另一個層次
極上刺身

佢獨特之處係唔洗點芥末食,係點鹽花

所有食材都好新鮮

第一次食咁爽脆既帶子,從來都未試過食完有咁幸褔既感覺

牡丹花又鮮甜

個拖羅重要係入口溶化,同啲魚油親吻咁,一吻難忘
極上刺身
蟹肉蟹糕軍艦,鮮鮮鮮鮮鮮!

北海道海膽,食完一舊係好想食埋另一半個舊

佢果種清甜,一食就知道點解佢值咁既價錢
汁煮腦天
個名夠奇怪,但係食落一啲都唔奇怪

而家既人太識食

肉質夠稔身,好似滷肉咁入哂味

又多魚油,入口好滿足
茄子燒

汁夠多!重覺得有啲多添

不過連埋茄子一齊食,完完全全平衡哂

不論賣相同口感都係一流

係我食相差啲
大黃蜆

乜都唔洗加,燒完就咁食

夠哂鮮味,好有貝殻鮮味
鵝肝冬菇天婦羅

出奇地咁夾,除左炸香左既鵝肝,加埋好多菇汁既冬菇係咁樣樣

好創新
大黃蜆
花見日本料理對筆者而言並不陌生,多月前曾到訪過一次,還記得上回享用了一客十分肥美的鰻魚飯,至今也念念不忘 (相關食評:美味鰻魚飯)。今次再聚,目標放回傳統刺身壽司,並加插一兩款燒煮物豐富口味。 田園沙律的用料是常見的菜蔬款式,反而鮮蝦青瓜小碟以韓式泡菜汁引味,清新中帶點刺激是較特別的開胃小品。 麵豉湯屬輕盈口味一類。茶碗蒸內含雞肉、銀杏及菇絲作配料,蒸蛋混入冬菇汁的味道實屬吸引。以八件壽司作主菜,款式由餐廳選定,分別有吞拿魚、油甘魚、左口魚、金時鯛、帶子、赤貝、香蔥吞拿魚腩及蟹肉軍艦八款口味。與友同樂,一人四件。左口魚選用魚身部份,油分不及邊位豐盛,旨在追求鮮實的食感。金時鯛特徵紅身大眼,比較少出現於餐桌上,一如其他白身魚,味道清淡。帶子一向深受筆者喜愛,爽甜食感比魚類刺身出眾。這件帶子壽司,爽滑口感達標,甜度則屬中等。最後是香蔥吞拿魚腩軍艦,因眾多美食當前,筆者錯過了最佳享用時間,紫菜失脆大大影響了享受。 雜錦角切魚生飯是另一主食,內含多款魚生如三文魚、吞拿魚、池魚、甜蝦、三文魚籽等等。各款魚生粒大小適中,不會因過小而失去應有口感。就鮮度而言,出品比預期理想。當中混

田園沙律
鮮蝦青瓜
麵豉湯
茶碗蒸
八件壽司
雜錦角切魚生飯是另一主食,內含多款魚生如三文魚、吞拿魚、池魚、甜蝦、三文魚籽等等。各款魚生粒大小適中,不會因過小而失去應有口感。就鮮度而言,出品比預期理想。當中混入了甘香肥美的拖羅是超越預期的享受。除了魚生外,飯品亦加入了芝麻、酸薑等引味,其中的紫蘇幽香尤其討人喜愛。
雜錦角切魚生飯
汁煮油甘魚頭魚肉份量都不算小,作為近骨鉸的魚肉,口感固然滑嫩一點。油甘魚本身屬脂質重的魚類,味道結實濃郁,要進一步提升韻味,醬汁要濃而不鹹,要求更高。這方面絕對值得一讚,醬汁調較得很美味,與魚肉相夾無間。
汁煮油甘魚頭
韓式豬頸肉串燒是店員推介的新出品,肉質軟嫩,韓式醬汁味濃帶辣,作為佐酒菜味道剛好,空口品評可能會鹹了少許。
韓式豬頸肉串燒
芝麻奶凍是是日甜品,賣點不是香滑,而是芝麻搶香及微粒滿佈的口感。
芝麻奶凍
作結的熱咖啡是優於預期的作品,沒有枯燥乏味的苦澀味道,取而代之的是輕盈跳脫的感覺。加入適量鮮奶,柔順感更明顯,讚!
熱咖啡
作為一間中階日本料理,花見在各食品範籌皆交出水準。唯獨是人手安排,在午市繁忙時段明顯不足,值得留意一下追求卓越。

[23/3/2017; Thu]
韓式豬頸肉串燒
芝麻奶凍
熱咖啡
2017-03-21 201 浏览
同事既極力推介下 呢晚就黎左花見dinner啦 上菜前 叫左隻 清酒叫三花清酒 相比其他清酒 呢款十分易入口 岩晒女仔。 北海道海膽係最正既 吾點鼓油食 完全可以食得到佢既鮮味sushi拼盤每一款sushi都好好味 每款都值得試~~ 再要講下個黑松露和牛炒飯 一啲都吾油但又帶得出黑松露既香味 中意食玉子蛋既我 覺得玉子蛋可以整好啲 不夠軟林林 同埋一半熱一半凍食落好奇怪
sushi拼盤每一款sushi都好好味 每款都值得試~~
2017-03-20 159 浏览
一直對日本料理有獨特的偏愛,日料的精髓就是,天然新鮮,少而精,原汁原味裝修格調優雅, 喺窗邊放滿清酒嘅空樽, 刺激我飲清酒嘅意欲, 咁我就叫咗個山花SAKE, 佢有舒服的香氣,如花般淡雅的清香氣,入口後先嚐到甜味,然後是滑潤地布滿口腔,輕輕地刺激辛口感, 配佢黎食刺身, 感覺特別好食喎!刺身組合,色味俱全。首先映入眼簾的是美感的造型,要等拍完照以後,才可以動筷子。筷子夾一片厚切魚片,夾取芥末,再把魚片折疊,蓋住芥末,點上醬油,送入口中,開始吃時,感覺到魚的本味,醬油的鮮味,芥末的辣嗆味,不斷咀嚼,魚肉嚼碎以後,就會感受到香辣甜鹹辣混為一體,非常美妙。帶著美好的感受,吃完這盤刺身組合,今天的幸福感已到頂峰師傅們尊重食材,每一道出品都很用心。從擺盤到口感,都非常新鮮,調味只是襯托,很尊重食材本來的味道。香魚以鹽烤的方式出現, 發揮出香魚本身的香味, 一點都唔苦, 有鮮嫩多汁的口感, 好食碎葱吞拿魚腩卷,吞拿魚腩碎,入口即化, 香油既香, 再加蔥花, CREAMY既海膽, 百感交集,入口很過癮店員專業而且笑容滿面,彬彬有禮,不禁讓我想到日本的匠人精神,和對顧客體驗的重視,令我對今晚一餐極之滿

店員專業而且笑容滿面,彬彬有禮,不禁讓我想到日本的匠人精神,和對顧客體驗的重視,令我對今晚一餐極之滿意!
2017-03-10 111 浏览
今天與朋友來試試這間餐廳。店員十分熱情,向我們介紹了自己釀製的梅酒。十分香口,梅的味道完全融入酒中。高級的酒及梅子所釀製的梅酒,加上店員悉心釀製,真的完全感受到。這杯是我喝過最出色的梅酒牡丹蝦和北海道帶子-牡丹蝦十分香甜,肉質新鮮爽口。北海道帶子很厚身我們點了鱸魚刺身。廚師刀工十分好,可以切得很薄把鱸魚加上名荷卷再點醋物吃,非常香口我們點了安鱇魚干。第一口咬下去有點像鵝肝,但又不會太腥,味道很特別大腸煮-當然是洗得十分乾淨竟然能在這裡吃到大腸,而且浸了面豉汁,十分入味我們點了豆腐芝麻沙律。豆腐煮得剛剛好,加上我最愛的芝麻及千島醬,十分入味。沙律亦十分新鮮我們點了黑醋煮牛脷。黑醋汁融入牛脷中,吃下去十分有驚喜,肉質也很冧今天的晚餐很滿足,店員又十分有善,期待下次再來
我們點了鱸魚刺身廚師刀工十分好,可以切得很薄
把鱸魚加上名荷卷再點醋物吃,非常香口
大腸煮-當然是洗得十分乾淨
竟然能在這裡吃到大腸,而且浸了面豉汁,十分入味

今天的晚餐很滿足,店員又十分有善,期待下次再來

2017-03-09 532 浏览
朋友話lunch食過呢d既set lunch 刺身回味無窮好體面,優雅既裝潢一黎到老闆娘就同我地傾下今晚食咩介紹下MENU冇既時令刺身, 我地全部都好有興趣所以叫每樣叫左D試下 胡麻醬豆腐沙律清新開胃, 蔬菜新鮮,豆腐仲好重豆味, 同出面既好唔同朝鮮醬雞軟骨 甜甜辣辣, 佐酒一流沖繩南乳豬大腸煮 入面除左南乳味仲有淡淡既味噌味大腸好稔, 入曬味, 入面仲有蒟蒻增加口感羽太老闆娘話即係日本既石斑切到薄到幾乎可以透光的既刺身魚片搭配醋食, 甜得黎又食到深海魚既魚味正$680 刺身盛合牡丹蝦 好鮮甜 加埋老闆娘比既脆鹽花 好過癮活帶子 我第一次食到咁爽脆口感既帶子赤身 吞拿魚味濃而不腥 一食落就知係高級野吞拿魚 腩入口即溶, 魚油大爆發蟹肉蟹膏軍艦 左一 好鮮甜既蟹肉蟹膏, 份量好多北海道海膽 海水未冇平時既咁出, 但勝在好Creamy汁煮腦天老舊娘話係吞拿魚頭既中間天靈蓋肉日本師傅自己留起吃, 現在識食既人多左, 真係夠曬刁轉腦天好稔好滑, 好肥美, 魚油岩岩好, 好快就清曬茄子田樂燒茄子軟稔, 甜甜地好有日本居酒屋既風味大黃蜆新鮮燒到漲卜卜, 唔洗調味已經好正鵝肝冬菇天婦羅脆漿好薄冬菇j
朋友話lunch食過呢d既set lunch 刺身回味無窮
好體面,優雅既裝潢
一黎到老闆娘就同我地傾下今晚食咩

介紹下MENU冇既時令刺身, 我地全部都好有興趣

所以叫每樣叫左D試下
胡麻醬豆腐沙律
清新開胃, 蔬菜新鮮,

豆腐仲好重豆味, 同出面既好唔同
朝鮮醬雞軟骨
甜甜辣辣, 佐酒一流
入面除左南乳味仲有淡淡既味噌味

大腸好稔, 入曬味, 入面仲有蒟蒻增加口感
老闆娘話即係日本既石斑
切到薄到幾乎可以透光的既刺身魚片

搭配醋食, 甜得黎又食到深海魚既魚味

$680 刺身盛合

牡丹蝦 好鮮甜 加埋老闆娘比既脆鹽花 好過癮

活帶子 我第一次食到咁爽脆口感既帶子

赤身 吞拿魚味濃而不腥 一食落就知係高級野

吞拿魚 腩入口即溶, 魚油大爆發
蟹肉蟹膏軍艦 左一 好鮮甜既蟹肉蟹膏, 份量好多

北海道海膽 海水未冇平時既咁出, 但勝在好Creamy

老舊娘話係吞拿魚頭既中間天靈蓋肉
日本師傅自己留起吃, 現在識食既人多左, 真係夠曬刁轉

腦天好稔好滑, 好肥美, 魚油岩岩好, 好快就清曬
茄子軟稔, 甜甜地

好有日本居酒屋既風味
大黃蜆
新鮮燒到漲卜卜, 唔洗調味已經好正
鵝肝冬菇天婦羅

脆漿好薄

冬菇juicy 入面仲有鵝肝

估唔到鵝肝同冬菇可以做到朋友

真係要大大力同朋友甚至網友推介呢間花見日本料理!

唔單止好好食, 有味覺既享受, 賣相, 食具, 碟都好有睇頭, 更有視覺既享受

絕到性價比高既日本料理
2017-03-07 836 浏览
約了朋友去食一間隱世的日本高質餐廳,地方頗大,中午時段人流更少,私隱度極高. 一開頭有幾款前菜包括有蒸蛋,沙律,蓮藕漬物 仲有麵豉湯. 蓮藕比較硬身 蒸蛋好滑 有蟹柳有菇 已經覺得前菜好豐富 好期待主菜主菜就揀咗季節御膳 $280 包括有三款刺身同三件壽司刺身.而三點刺身就包括有蟹肉蟹膏,油甘魚腩同赤身. 三貫壽司包括有海膽甜蝦同鮪魚腩. 最有驚喜係蟹肉蟹膏好濃味 但又唔會太咸 壽司同刺身全部都好新鮮好鮮甜 壽司之中我最鍾意帶子肉質比較肥美 海膽亦唔會太腥 唯一美中不足就係個甜蝦有甘甘地同苦味 之後叫咗個八件壽司定食 $188 其實就係廚師安排俾我哋 所以係非常之有驚喜嘅 驚喜在於唔係我哋普通食開嘅三文魚鰻魚壽司反而佢提供三件時令當造壽司有依佐木 㳉太 深海池魚 如果唔係因為店員介紹 我係完全會諗唔到 所以真係幾特別 定食都包括一碗稻庭烏冬 烏冬係比較幼身同埋軟淋淋 我同另外一個朋友都好大食所以單係刺身同壽司係唔足以滿足到我地所以決定都試吓其他定食 於是叫左個雜錦天婦羅定食 有天婦羅蝦,茄子 菇 總有一碟日式燒牛肉 炸物就唔會太油膩 而且都脆 牛肉唔會炒得太老 又有些少牛油味 最重要係
主菜就揀咗季節御膳 $280 包括有三款刺身同三件壽司刺身.而三點刺身就包括有蟹肉蟹膏,油甘魚腩同赤身. 三貫壽司包括有海膽甜蝦同鮪魚腩. 最有驚喜係蟹肉蟹膏好濃味 但又唔會太咸 壽司刺身全部都好新鮮好鮮甜 壽司之中我最鍾意帶子肉質比較肥美 海膽亦唔會太腥 唯一美中不足就係個甜蝦有甘甘地同苦味
我同另外一個朋友都好大食所以單係刺身壽司係唔足以滿足到我地
所以決定都試吓其他定食
炸物就唔會太油膩 而且都脆 牛肉唔會炒得太老 又有些少牛油味 最重要係店員介紹佢哋個飯唔係普通珍珠米飯而係特登喺日本搵師傅來香港調配的 不過我又覺得唔係太大分別
再來一碟鵝肝多士$88上面有金萡 好彩唔係好油膩 而且鵝肝都好大塊 如果一個人食晒就好 滯不過黑醋汁太多可能掩蓋左鵝肝味
另外仲叫咗個米茄子田樂燒$68見到個名咁特別就想試吓 其實佢係用麵鼓醬去燒 不過味道過甜 如果淡少少就會更完美
最後甜品係芒果啫喱
飲品就有綠茶同埋即磨咖啡 整體食物都係用心之作 壽司刺身是推薦的 服務態度也很棒 下次會再來的
午餐
2017-03-04 587 浏览
跟幾位朋友最愛吃日本料理, 經常周圍食, 發掘未試過的餐廳, 而質素好的日本料理餐廳, 尤以銅鑼灣樓上店最多, 這次就找到這家累積了不少好評的花見。春季快來到, 又差不多到了賞花的季節, 來這花見卻不是為花, 是為美食而來呢, 可是心情和賞花一樣的興奮和期待, 也一樣的準備好相機, 為了拍美美的照片留念。 店內環境好有日本居酒屋風味, 特別陳列了很多不同的日本酒樽, 令人印象深刻, 美酒配佳餚, 確是人生一大美事。 三文魚冰頭漬 冰頭即是三文魚的鼻樑軟骨位, 非常珍貴, 師傅用醋及味醂等醃製, 入口爽脆, 酸酸甜甜的, 做前菜很適合, 因為很是開胃。 真鯛刺身 每件切到大小差不多, 師傅的刀工一流, 魚肉雪白薄透, 店員提供每人獨立一小碟秘製酸汁, 以魚肉蘸上此醬汁, 味道酸香惹味, 加上像蔥的名荷一起吃, 和真鯛超搭的, 再細味魚肉, 魚質軟腍細嫩滲有甜味, 令人回味無窮! 刺身拼盤 店員推介了一些時令刺身, 加上我們自己的選擇, 成了這個專屬的刺身拼盤。 個人特別喜歡活帆立貝、牡丹蝦、金線鯛刺身, 活帆立貝刺身較爽口, 鮮味濃郁, 沾上青檸汁更清新; 牡丹蝦晶瑩光澤, 味道
, 也一樣的準備好相機, 為了拍美美的照片留念。

三文魚冰頭漬

真鯛刺身

刺身拼盤

個人特別喜歡活帆立貝、牡丹蝦、金線鯛刺身,
活帆立貝刺身較爽口, 鮮味濃郁, 沾上青檸汁更清新;
牡丹蝦晶瑩光澤, 味道鮮甜, 肉質具膠質;
金線鯛魚味突出, 亦帶甜味, 口味獨特, 附上日本香蔥, 更提升味道。最精采的是附給的法國鹽花, 沾到帆立貝、牡丹蝦等, 令鮮味更出眾。

蔥吞拿魚腩海膽卷

海膽柔潤迷人, 新鮮甜美, 配上日本青瓜絲, 好爽好清新, 使用日本珍珠米也等別香甜, 蔥吞拿魚腩質感豐腴滿有魚香, 整體口感層次豐富, 要慢慢細味。

沖繩麵豉煮豬大腸

麵豉給人的印象是咸, 但這個調味卻恰到好處, 有麵豉的香卻沒死咸, 當湯來喝也可以, 豬腸洗得乾乾淨淨, 油脂豐香, 口感軟腍有彈性, 豆腐超級滑溜, 好特別好有日本色彩的一個菜式。

牡丹蝦頭湯

刺身牡丹蝦頭用來煮湯, 冬天吃日本料理, 以熱湯作結很舒服, 湯味道咸香, 隱隱帶點蝦鮮味, 不要錯過蝦頭仍有些肉可吃, 鮮味呢。
 精緻如花般的日本料理, 親切的服務, 彷如置身日本的環境, 寧靜而放鬆, 每道菜都吃得我們心花怒放, 花見
, 我們遇到了!
2017-02-21
  • 活帆立貝刺身
  • 牡丹蝦
  • 金線鯛
  • 蔥海膽吞拿魚卷
  • 沖繩麵豉煮豬大腸
2017-03-01 178 浏览
花見-----如此詩情畫意的名字令我感受到花開 燦爛滿開盛勢澎湃之畫面,花見如此令我著迷~ 尤如漆黑中的瑩火蟲一樣那麼鮮明奪目。到達餐廳門口就「花見」了。。。。。。真鯛刺身薄切~師傅刀工幼細片片刺身都差不多大小,真鯛魚味較淡味~一般都會先食以免影響口感!真鯛要配埋師傅特制既酸汁才能成事~缺一不可!再加上伴碟既茗荷,味芳香微甘!更能帶出真鯛既層次變化。食刺身當然少不了飲留杯助興~不只是為了飲杯慶祝咁簡單!刺身配sake可以加強彼此既口感,這款山花sake味較剛好~入口甘香帶果味!沒有濃烈搶喉嚨既感覺,一般常飲白酒啤酒的我~也覺得這款山花sake非常好飲!cp值超高這個拖羅不得不提我覺得最肥美最迷人最矜貴最令人期待的拖羅出現其淺粉紅色的肉質柔順,入口即化絕對無筋無渣!餘暗在口中持久不散之感覺太幸福了~很久沒有吃如此新鮮肥美既拖羅!!和牛反卷~入口已深深感受到和牛既肉質嫩而多汁~和牛熟透程度拿捏得好準確只需輕輕為壽司飯加點日式豉油就已經好名味豚角煮就係中國既「 東坡肉 」將肥瘦之間的豬五花肉以小火慢燉,肉質軟嫩入口即化的口感,透出醬汁甘甜香醇風味。慢火細煨過程中除了使肉質軟嫩,更減低不少油膩
這個拖羅不得不提
我覺得最肥美最迷人最矜貴最令人期待的拖羅出現
只需輕輕為壽司飯加點日式豉油就已經好名味
豚角煮就係中國既「 東坡肉 」將肥瘦之間的豬五花肉以小火慢燉,肉質軟嫩入口即化的口感,透出醬汁甘甜香醇風味。慢火細煨過程中除了使肉質軟嫩,更減低不少油膩感,完整封存肉質最鮮美的風味。醬汁既味醂,濃口醬油味非常特出~令整個豚角煮都非常入口!確實令人回味幾番

「花見」。。。。。。我第一次光臨~就有如此心刻的體會!女店員如此招呼周到!食物如此新鮮好味!實在難得難得
「花見」you win

2017-02-21 158 浏览
這次想和大家推介一下一間水準極高的日本料理-花見!這間位於銅鑼灣的日式食府很多朋友去過後對她都有很高的評價,身為日本料理忠實支持者的我,今次與友人專程訂位過去品嘗,看看真的如外間所給的高水平。由進餐廳一刻,經理Janice經已很有耐性地介紹這杯日本煎茶的特色,喝一口,其的很特别!原來是自家配制的煎茶。好!與Janice聊了一會,她真的很有耐心介紹食材,我和好友決定將這一頓晚餐交給Janice!豆腐芝麻沙律(長野縣產)豆腐,新鮮雜菜再加上芝士,日式芝麻醬,這個組合變成一個非常開胃的餐前菜,好!特上時令壽司盛合(十二件)鮪魚腹,赤身,油甘魚,三文魚腩,蔥鮪魚腩,赤貝,帆立貝,牡丹蝦,海膽,時令三款(池魚,深海池魚,金鰣鯛)十二件非常新鮮的壽司放在眼前,花多眼亂。立刻請教Janice,她教我們從左邊一路吃到右邊,味道會更清。無錯!毎件的味道的各有特色,肉質非常柔韌!尤其是三款時令壽司,鮮甜度不能用筆墨來形容。海鰻苗不是太普及的菜色,是Janice特别介紹給我們的,口應感很像正在吃墨魚刺身,但比牠更滑更鮮甜,再配上酸酸的汁醬,好吃!油甘魚刺身-(配大葱絲)有兩種吃法,一種吃法是點青檸汁,一種吃

豆腐芝麻沙律(長野縣產)

特上時令壽司盛合(十二件)

油甘魚刺身-(配大葱絲)

有兩種吃法,一種吃法是點青檸汁,一種吃法是點芥末及豉油。兩種吃法各有特色,意外地發現點青檸汁這個吃法比之前的吃法更鮮,令油甘魚味道去到最高點!讚!
燒腦天(鮪魚的天靈蓋上的肉)

整條鮪魚的精華所在,非常鮮美,肉質帶油,口感十足,肉質鮮味再加上魚油,煎得非常好,真的好吃!
總結:品嚐後明白到為什麼外面對她的評價是這麼高,除了食材挑選方面很出色外,在製作方面亦感受得到是很有誠意的,只是這方面已屬難能可貴。再加上經理Janice 的耐心介紹及服務,真的值得推薦給大家!
2017-02-20 380 浏览
好耐都無食過日本嘢,突然發作,於是約同樣係日本料理fans嘅好朋友去歎歎!朋友喺銅鑼灣上班,咁我地就決定方便啲就喺佢公司附近揀間好嘢,千揀萬揀就揀左呢間花見日本料理試試佢,因為網上口碑都唔錯,希望有驚喜啦!特上時令壽司盛合(十二件)時令三款(池魚,深海池魚,金鰣鯛)帆立貝,牡丹蝦,海膽,鮪魚腹,赤身,油甘魚,三文魚腩,蔥鮪魚腩,赤貝一上枱眼都花埋,都唔知由邊度入手,好彩經理走過嚟介紹由左到右咁食係正啲嘅,果然有料到,嗰三款時令壽司仲勁,鮮甜到盡在不言中豚角煮感覺好似食緊東坡肉咁,味道梗係唔同啦,用日本煮法嘅豚肉,口感十足,肉的味道帶有少許少甜味,唔油膩。好食!燒豬頸肉燒到卜卜脆嘅豬頸肉加埋特制嘅香辣醬,肉質彈下彈下。正!泡菜豚肉煲清清地又有少少微辣嘅湯底,好飲!成個鍋豚肉及蔬菜比例平衡,一口肉一口菜,好食,難得一啲都唔濁,濃淡分明香芋雪糕配椰汁紅豆非常正嘅甜品,為成餐飯嚟個happy ending, 完美總結:果然無失望,每樣食材都好新鮮,服務又一流,價錢又非常合理,總之一句講哂,會encore. 激讚!
特上時令壽司盛合(十二件)
時令三款(池魚,深海池魚,金鰣鯛)

豚角煮
燒豬頸肉
燒到卜卜脆嘅豬頸肉加埋特制嘅香辣醬,肉質彈下彈下。正!
泡菜豚肉煲
香芋雪糕配椰汁紅豆
非常正嘅甜品,為成餐飯嚟個happy ending, 完美
2017-02-19 129 浏览
星期六又係四出覓食嘅時間,因為會去銅鑼灣shopping,所以訂左銅鑼灣嘅花見日本料理食午餐。點了兩客套餐,季節御膳,呢個套餐有沙律蒸蛋麵豉湯主角係魚生、有拖羅、油金魚、海膽等等,非常新鮮天婦羅,蝦香脆清甜另一個套餐係和風牛肉定食甜品係柚子還有手打綠茶

點了兩客套餐,

季節御膳,呢個套餐有沙律
蒸蛋
麵豉湯
主角係魚生、有拖羅、油金魚、海膽等等,非常新鮮
天婦羅,蝦香脆清甜
另一個套餐係和風牛肉定食
甜品係柚子
還有手打綠茶
2017-02-17 206 浏览
上次跟朋友嚟試過有點難忘這裡的美食,今天專程帶媽咪去品嚐,當日餐廳人都算多,點了餐後食物要等一陣間蕃茄豆腐沙律 前菜沙律係豆腐,乳酪芝士跟蕃茄蔬菜,豆腐好滑但要夾埋芝士一齊食先夠味鰻魚BB最近食廚師發版都試過,應該時令吧好滑身爽口特上刺身盛合 好鍾意真鯛個口感,個皮好脆牡丹蝦鮮甜帶壽司盛合 而壽司有八款,大部分都算新鮮,但有2款入面仲有啲筋位影響口感侍應介紹了這款比我最正就係呢個吞拿魚魚頭,第一次食咁大個魚頭,一份只係半個已經咁多肉,魚眼附近非常嫩滑,好重膠質
蕃茄豆腐沙律
鰻魚BB最近食廚師發版都試過,應該時令吧
好滑身爽口
特上刺身盛合
好鍾意真鯛個口感,個皮好脆
牡丹蝦鮮甜帶
壽司盛合

壽司有八款,大部分都算新鮮,但有2款入面仲有啲筋位影響口感
侍應介紹了這款比我

2017-02-09
朋友帶我來到花見餐廳,真係別有一番體驗!完全感受到擁有30年經驗的老師傅對煮食的堅持和講究!友人是常客,熱情又好客的女店員向我介紹餐廳的不同特色她還請了我們飲她親自釀製了7年之久的梅酒!我們飲完讚口不絕 非常香甜,啖啖梅香,甜甜地,酒味不濃,不會好像某些清酒般重酒精味,用高級清酒與頭糙或尾糙的日本梅子釀製了7年果然非同凡響!太榮幸了飲得到!!飲完酒,食埋粒梅,好入味啊!這餐廳特別在可以由大廚發板,確保今晚的料理都是用上最新鮮時令食材來烹調首先,豆腐芝麻沙律 (長野縣產) ,豆腐口感綿綿地,仲有d粒粒芝士係入面,芝麻醬同千島醬,酸酸甜甜,沙律菜和蕃茄好清新開胃,好好味!仲有份量幾大!安鱇魚干 (店長話而家當糙~)口感似鵝肝咁,軟軟的,味道鮮濃,食到原汁原味卻不會腥!!GOOD! 秘製醋物醬汁酸酸辣辣,好香的蔥花配上辣辣的蘿蔔蓉,帶出魚干鮮味!沖繩南乳大腸煮(可灑上七味粉)用南乳炆成,大腸彈牙,煙韌入味但不覺肥膩!啲面鼓湯有晒大腸味,食完大腸後成碗飲晒😆仲要好煙軔嘅蒟蒻同軟軟的豆腐,口感豐富~鱸魚刺身碟上的蘿蔔苗+雞冠草+海草 ,原來係用黎清新口腔,讓你試到魚既真味!! 真係好講究店長教我
朋友帶我來到花見餐廳,真係別有一番體驗!
完全感受到擁有30年經驗的老師傅對煮食的堅持和講究!
友人是常客,熱情又好客的女店員向我介紹餐廳的不同特色

她還請了我們飲她親自釀製了7年之久的梅酒!
我們飲完讚口不絕

安鱇魚干 (店長話而家當糙~)

沖繩南乳大腸煮(可灑上七味粉)
用南乳炆成,大腸彈牙,煙韌入味但不覺肥膩!

啲面鼓湯有晒大腸味,食完大腸後成碗飲晒😆
仲要好煙軔嘅蒟蒻同軟軟的豆腐,口感豐富~
鱸魚刺身

店長教我們食法是:每片先滴兩滴青檸,用兩塊刺身包住名荷卷起,再點配製嘅醋物來食

北海道原隻帶子和牡丹蝦配法國脆鹽花
沾些鹽一起食,入口後好似海水味,魚生好新鮮,極度鮮甜!厚肉!
刺身拼盤 ,食的次序係由淡至濃的:

1。針魚 掃柚子,淡淡的柚子味,口感幾爽口

3。太刀魚 燒香少少 微微焦香味(點汁)

2。金線鯛(日本紅衫魚)魚味較濃,口感較軟的
店長提醒我地為免得紫菜變「淋」,要先食軍艦

由右至左介紹*

雪場蟹蟹肉蟹膏軍艦。肉質彈牙,好鮮甜的蟹肉蟹膏!!

鰻魚苗軍艦,好嫰滑煙軔的口感,滑lut lut!!

鰆魚壽司,燒過的表皮放了紫菜醬和薑花,肉質較冧~

全部都好鮮味!
黑醋煮牛脷,甜甜的,好香黑醋味,但只有少少酸味,口感一流,有咬口但易咬,吾會軔!!超完美

最後我地既"甜品":
味噌醬焗蠔"梳乎里 "<< 哈哈店長改的!

味噌醬味濃,調味惹味,與清淡鬆軟的蛋白泡沫形成強烈對比,口感豐富!

成了這餐驚喜處處的晚上一個好好的總結!好滿足
2017-02-10 178 浏览
又一次同朋友係耀華街搵食啦 求其係百樂中心揀一間 好方便蕃茄豆腐沙律 $68清新既開頭 加左啲麻醬 面頭疊詞木魚碎 仲夾雜左啲芝士粒廚師推介當造刺身 鰻魚苗滑嘟嘟 好似麵條甘夾起身 口感幾黏口特上刺身盛合 $680toro赤身油甘魚三文魚腩真鯛 活赤貝帆立貝牡丹蝦赤貝爽口 真鯛皮脆肉爽 帆立貝豐腴口感 牡丹蝦味道好出好濃滑壽司盛合 $280赤身三文魚油甘魚真鯛海膽三文魚籽赤身魚質軟淋 師傅已將wasabi擺係壽司與魚生中間 一食就得 吾洗蘸野即食海膽幾鮮甜 係口中慢慢溶化
又一次同朋友係耀華街搵食啦 求其係百樂中心揀一間 好方便
蕃茄豆腐沙律 $68