2009-05-16
一行三人食佢既放題,本來看到餐牌得一版A4好似好少選擇,但其實一次你可以食幾多?到最後實情仲有幾多野食唔落.....環境一般裝修不花巧,光猛簡單清潔,餐廳係一間酒店二樓,當日人很少,有很多是日本人。放題當然主要食刺身、壽司。不過估唔到放題佢先送每人一隻清酒飽魚,味道唔錯,清清地,有咬口也不會太難消化,可能我本身鐘意食爽口野好了,到了品評一下我們點的食物了點了天婦羅有蝦、軟殼蟹,兩者咬落不會成口油,蝦很新鮮但個人覺得比較細隻,不錯枝豆成碗上,曬上鹽送酒食就PERFECT刺身,一食便覺得新鮮,唔會話有冷藏過既味道,每件大小剛好,我本身不喜歡那些大大件魚刺身,好似成條魚生吃咁...壽司本身喜歡魚類,佢既壽司大小剛好,飯粒小而黏但佢鬆得來唔會散先係重點,還有一般次級既壽司飯好酸,呢度既壽司飯係酸味比較淡且很香。吞拿魚帶小小筋令我覺得有在日本吃的風味,必食。之後餐廳經理介紹原來佢地用日本米,成五百幾蚊斤~ 真係食多幾件壽司都番本炸豬扒和炸蝦餅,炸豬扒D粉就比較厚左D,反而蝦餅鬆化裏面多汁燒茄子要試,加上醬油和薑,食落香及滑!鳥冬個湯比較甜,比想像中冇咁爽同滑,不過餐廳經理介紹佢地仲有稻庭鳥冬~~
好了,到了品評一下我們點的食物了
枝豆成碗上,曬上鹽送酒食就PERFECT
燒茄子要試,加上醬油和薑,食落香及滑!
鳥冬個湯比較甜,比想像中冇咁爽同滑,不過餐廳經理介紹佢地仲有稻庭鳥冬~~要散叫
炸日本年糕,天婦羅年糕,很黏味道不錯!
骨加肉腸你見過未? 味道濃點比較野味~~
大蜆湯都好正~
甜品日本雪糕,芋頭味濃超正!
我地不太好飲酒,但餐廳經理推介自家製梅酒,下次再來一定要試
整體感覺每樣菜都係用心之作,實在不同一般放題又限時又限ORDER而且食物水準根本不能相比。
三個人一千元我唔會覺得平,但實在係你可以食番夠本或更多,如果分開散叫可能每人一千都未必得,真係物有所值
仲有呢個放題唔會成日做,要試就要快了....
下次會再去試定食或LUNCH,LUNCH大概一百蚊位。