2023-10-21 2683 浏览
位於尖沙咀海港城入面既花圖,餐廳裝修華麗,感覺奢華氣派有格調!主打食特色中菜,無論係食材質素以至食物賣相皆同樣高質,十分推薦💗脆皮和牛配香橙柚子醬外皮整得好酥脆,和牛則好軟淋,做到外脆内軟嘅口感,和牛味道濃郁,肉質嫩滑,點上香橙柚子醬味道酸酸甜甜,可中和油膩感,配搭剛好💗爵士湯個盅非常霸氣,係石敢當造型既器具!內裡既湯真係好驚喜,係龍蝦蜜瓜湯!超級足料,面頭大大塊花膠,仲有螺頭同雪梨,龍蝦味道突出,帶有微微蜜瓜清甜味,味道真係有驚豔到我,真係好好飲💗流沙黃金銀雪魚銀雪魚肉質鮮嫩,炸得好酥脆,每件都沾滿鹹蛋黃粒,鹹蛋黄香味好突出好惹味,外脆內軟嫩,口感十分好,而且份量都好多,有六大件!💗濃湯瑤柱花膠浸菜苗湯汁味道濃郁,好香嘅鮑汁味道,配料相當豐富,鋪滿花膠、瑤柱同冬菇絲,配搭豆苗味道好夾💗龍蝦膏海膽炒飯海膽味道鮮甜,炒飯粒粒分明,顏色呈黃金色,賣相好靚💗蜜瓜甘露最後甜品以蜜瓜西米露作結,西米煮到剛好,蜜瓜西米配埋柚子,味道清新💗Sexy Mama以菠蘿汁、熱情果及火龍果同雪碧製成,整體味道係熱情果味,酸酸甜甜好醒胃💗Bubble Colada賣相好特別,以菠蘿冧酒、椰奶和菠蘿汁等製成,配

💗脆皮和牛配香橙柚子醬

💗爵士湯

💗流沙黃金銀雪魚
流沙黃金銀雪魚

💗濃湯瑤柱花膠浸菜苗

💗龍蝦膏海膽炒飯
海膽味道鮮甜,炒飯粒粒分明,顏色呈黃金色,賣相好靚

💗蜜瓜甘露

💗Sexy Mama

💗Bubble Colada
賣相好特別,以菠蘿冧酒、椰奶和菠蘿汁等製成,配上綠色斑蘭泡泡,好適合打卡!
流沙黃金銀雪魚
蜜瓜甘露
早兩日男友黎接我收工然後去食飯佢話要帶我去威威咼🥰衰鬼😝估唔到係帶我去尖沙咀既「花圖」!餐廳裝潢華麗有特色,中西合璧得黎又帶點傳統元素仲有啲大氣磅礴既感覺🤣咁Igable 既餐廳小妹想去好耐嫁喇🤤食物方面我哋叫左:酒糟醉雞卷 & 荔枝汁漬荷蘭串茄雞卷肉質嫩滑,仲有淡淡酒香!面頭既雞皮好薄又無肥油幾爽口😆而串茄就已經去晒皮口感一流冰冰涼涼加埋荔枝汁真係十分清新🤤花圖爵士湯果然係餐廳招牌之一!石敢當造型既碗真係好吸睛🤩個湯以龍蝦湯為基底,加入哈密瓜,螺頭,花膠等材料烹製而成!配搭非常新穎,香濃鮮味,口感綿密🤣花圖和牛寶盒微辣既和牛包裹住豆卜,菜脯等炒香過既材料和牛油香十足,包裹既材料可以中和油膩感口感豐富有層次!😆紅粉西施鰈魚柳小妹都幾like呢個菜!因為佢個底既龍蝦湯蒸蛋真係好滑🤤龍蝦湯味濃厚但又不失蛋香!而鰈魚柳都好鮮嫩面頭加上避風塘口味既脆脆即刻加晒分😝豆漿杞子素千層浸時蔬素千層夠厚實!吸滿豆漿之後好juicy !!豆漿亦令生菜更滑溜雖然清淡但又有啲驚艷😋花圖炒飯唔好睇佢細細碗,佢既材料好有份量嫁!和牛,蝦肉都係大大粒飯亦炒到粒粒分明獲氣十足🤤仲有黑松露點綴,更添美味🥰
早兩日男友黎接我收工然後去食飯
佢話要帶我去威威咼🥰衰鬼😝
估唔到係帶我去尖沙咀既「花圖」!
餐廳裝潢華麗有特色,
中西合璧得黎又帶點傳統元素
仲有啲大氣磅礴既感覺🤣
咁Igable 既餐廳小妹想去好耐嫁喇🤤
食物方面我哋叫左:
酒糟醉雞卷 & 荔枝汁漬荷蘭串茄
雞卷肉質嫩滑,仲有淡淡酒香!
面頭既雞皮好薄又無肥油幾爽口😆
而串茄就已經去晒皮口感一流
冰冰涼涼加埋荔枝汁真係十分清新🤤
花圖爵士湯
果然係餐廳招牌之一!
石敢當造型既碗真係好吸睛🤩
個湯以龍蝦湯為基底,
加入哈密瓜,螺頭,花膠等材料烹製而成!
配搭非常新穎,香濃鮮味,口感綿密🤣
花圖和牛寶盒
微辣既和牛包裹住豆卜,菜脯等炒香過既材料
和牛油香十足,包裹既材料可以中和油膩感
口感豐富有層次!😆
紅粉西施鰈魚柳
小妹都幾like呢個菜!
因為佢個底既龍蝦湯蒸蛋真係好滑🤤
龍蝦湯味濃厚但又不失蛋香!
而鰈魚柳都好鮮嫩
面頭加上避風塘口味既脆脆
即刻加晒分😝
素千層夠厚實!
吸滿豆漿之後好juicy !!
豆漿亦令生菜更滑溜
雖然清淡但又有啲驚艷😋
花圖炒飯
唔好睇佢細細碗,佢既材料好有份量嫁!
和牛,蝦肉都係大大粒
飯亦炒到粒粒分明獲氣十足🤤
仲有黑松露點綴,更添美味🥰
2023-10-17 94 浏览
花圖 (尖沙咀)📍尖沙咀海港城海洋中心4樓401號舖👶🏻脆皮和牛配香橙柚子醬 $288頭盤比想像中大份,和牛入口即融,有好濃郁的牛味,酥脆嘅外皮炸得剛剛好☺️味道同香橙柚子醬非常match及可解膩,為呢餐飯開咗個好好嘅頭!👶🏻爵士湯 $228/位爵士湯用龍蝦湯配上花膠、螺頭、蜜瓜等材料,非常鮮甜,暖笠笠好養生🥰擺盤亦好有睇頭,好岩打卡呀!👶🏻醬香泡騰鵝 $298鵝肉好肥美亦有淡淡椒麻調味,配上青瓜醬好refreshing,兩個人食份量岩岩好😜唔使爭👶🏻花膠麻婆豆腐 $188食完咁多肉類,自然要食下蔬菜類清一清個味蕃!平時唔多食辣的朋友今晚居然主動話想試下花膠麻婆豆腐,我就當然奉陪啦!黎到好有驚喜,估唔到花膠吸晒麻婆豆腐的味道,好惹味呀😙仲要唔太辣,朋友非常滿意!👶🏻龍蝦膏海膽炒飯一打開個碗就見到海膽平躺左喺炒飯身上,即刻食慾大增!龍蝦膏炒飯好香濃,炒飯亦夠乾身😆出色出色👶🏻蜜瓜甘露食到尾聲當然要以甜品作結啦,蜜瓜甘露好清新,仲有粒粒西米露做底🤗開心🍸Bubble Colada $128🍸Gambling Coins $128兩杯cocktails賣相都好有特色,調酒師會細心解釋入面的成分
花圖 (尖沙咀)
📍尖沙咀海港城海洋中心4樓401號舖

👶🏻龍蝦膏海膽炒飯

👶🏻蜜瓜甘露

🍸Bubble Colada $128
🍸Gambling Coins $128
兩杯cocktails賣相都好有特色,調酒師會細心解釋入面的成分同味道👍🏻好專業,服務一流

整體評分:
味道 🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟
2023-10-16 116 浏览
上星期係紀念日,梗係要食返餐好啦,好耐冇食中菜所以揀咗呢一間以中菜為主嘅創意料理餐廳!每一道菜都好有驚喜,真係全部都好好味,仲好食過之前去食嘅米芝蓮餐廳,特別推介脆皮和牛,爵士湯同埋流沙黃金銀鱈魚,超好食!服務好好好細心,又坐得舒服,下次同屋企人慶祝節日都會過嚟再食!😍😍🐮脆皮和牛配香橙醬 $288薄薄嘅脆皮炸得啱啱好,完全唔油膩,和牛一咬就鬆軟好香牛肉味,香橙醬好正,令牛肉味更突出!🥣爵士湯 $228用咗多種材料整成嘅燉湯,湯底係西式龍蝦湯,再加入花膠,螺頭,哈密瓜燉成,超級濃郁,仲有用上特別嘅燉盅,打卡都好吸睛啊☺️🐟流沙黃金銀鱈魚 $358鹹蛋黃整成嘅炸皮,超級香口好惹味,完全唔油,果然好考廚師手勢,入邊嘅銀鱈魚好滑絕對唔會炸過龍🌶️花膠麻婆豆腐 $188呢款麻婆豆腐係小辣版本,怕辣嘅朋友仔都可以食到,入面除咗有花膠粒仲有和牛鬆,豆腐超級滑!🍚龍蝦膏海膽炒飯 $168炒飯炒得粒粒分明好有鑊氣,表面有海膽,入邊仲有好多龍蝦肉!🍊黃金香橙卷 $68香橙卷有啲似以前食開嘅芝麻卷,但係味道係濃郁嘅香橙味,表面仲有一啲橙皮整成嘅糖粒🍹Sexy Mama $88熱情果特飲,飲品正常發揮都好味道

🐮脆皮和牛配香橙醬 $288

🥣爵士湯 $228

🐟流沙黃金銀鱈魚 $358

🌶️花膠麻婆豆腐 $188

🍚龍蝦膏海膽炒飯 $168
炒飯炒得粒粒分明好有鑊氣,表面有海膽,入邊仲有好多龍蝦肉!

🍊黃金香橙卷 $68

🍹Sexy Mama $88
熱情果特飲,飲品正常發揮都好味道
同朋友二人坐低後, 先點了兩杯cocktail 🍸 Foggy Spectre 💀St. Flrue 🍹兩杯都是用vodka 做 base 賣相打咭一流📸 加上餐廳古典的裝修十分舒適,之後點了前菜 ,川汁蟶子 ,麻辣黃瓜海哲頭,花蜜咕嚕肉每粒內裏都包有菠蘿🍍很開胃流沙黃金銀鱈魚🐟 外面炸得鬆化但蓋過了銀鱈魚的味道,荷香稻草肉 賣相十分精緻紐西蘭羊架,胡椒蟹皇角大蝦🍤 豆漿杞子素千層浸時蔬🍲 啫啫芥蘭鍋🥬 而鮮茄黃牛湯稻庭烏冬🍜 點的時候已說明遲一點尾聲的時候先上枱,但都是跟其它餸一齊到🤦🏽‍♀️所以麵已過腍,牛肉又過熟,浪費了 最後是點了Chablis 🍷配搭今次晚飯
同朋友二人坐低後, 先點了兩杯
紐西蘭羊架,胡椒蟹皇角大蝦🍤
最後是點了Chablis 🍷配搭今次晚飯
2023-10-11
$1934 (晚餐)
2023-10-15 102 浏览
今天終於去了想了很久,位於海港城的中菜高級餐廳~餐廳主打傳統與創意融合的新派中菜,裝修古典高貴,大門有氣派且又充滿神秘感,一入門便是豪華華麗的Bar枱,貼合特務賭場主題🎲餐廳的擺設佈置精緻細膩,空間闊落座位舒適,場內播放著懷舊古典金曲,非常有氣氛;餐廳內分了幾個不同的用餐區,有火鍋、小菜、室內外酒吧,每個區都有不同的打卡點,十分打卡友好📸整體之言,餐廳地點方便,食物質素和環境氛圍都很出色,強烈推薦🔥川汁蟶子皇$208作為凍盤前菜份量頗多,蟶子全去殼,新鮮嫩滑又大件,爽口彈牙,帶有微微酸辣,配上涼拌黑木耳,十分開胃,頗有驚喜爵士湯$228/位利用獅子型器皿盛著爵士湯很有氣派,湯底以龍蝦、日本蜜瓜、花膠、螺頭熬製而成,用料上乘矜貴,好足料花膠充滿膠質不硬身、螺頭肉彈牙易咬不淋身,加上濃郁的龍蝦海鮮味,配上哈密瓜的清新鮮甜味,中西合璧夠特別,層次非常豐富。真的是招牌湯品,當晚的MVP!醬香泡騰鵝$298賣相十分新穎特別,上面有綠色的斑斕泡泡,帶點甜味,連鵝肉食香而不膩煙燻鴨很入味,肉質嫩滑,配上又是綠色的秘製醬汁,更加有層次感花膠麻婆豆腐$188豆腐非常嫩滑,大小剛好,配上名貴花膠和和牛碎粒
今天終於去了想了很久,位於海港城的中菜高級餐廳~

川汁蟶子皇$208

爵士湯$228/位

醬香泡騰鵝$298

花膠麻婆豆腐$188
豆腐非常嫩滑,大小剛好,配上名貴花膠和和牛碎粒,口感豐富,味道及質素都非常好,不會太鹹,少少辣味令人食完再食,配飯食一流!

龍蝦膏海膽炒飯$168/位
擺盤豪華精緻,顔色新鮮
海膽份量多,味道鮮甜甘香,還有大量新鮮的蟹籽和龍蝦肉,鮮嫩多汁
炒飯乾身粒粒分明,金黃色的龍蝦膏沾滿飯粒,口感更有層次,回味無窮

蜜瓜甘露$78/位
初嚐蜜瓜甘露,蜜瓜香味濃郁突出,十分清新香甜
配上西米和碌柚肉,好清新好適合做飯後甜品

Sexy Mama $88
飲品都非常打卡友好~
無酒精的mocktail,由菠蘿汁、熱情果、火龍果、橙汁及汽水配製而成,杯頂有提子,充滿熱帶水果風味,味道清新香甜,容易入口

Gambling Coins $128
酒感比較濃,帶點人蔘味,杯邊的糖粒中和Cognac的甘苦味,配搭味道剛好
最驚喜的是裝飾的卡牌係用糯米紙做,可以食用,造型鬼馬又吸引

-總體評分-

花圖
📍尖沙咀海港城海洋中心4樓401號舖

#heagirls_上環 #heagirls_food
2023-10-13 88 浏览
國慶假期海港城周圍都係人想搵間坐得舒服嘅餐廳都有難度好彩諗起花圖!餐廳仍舊一派夜上海風格播住懷舊曲可以靜靜地享受美食今次獲安排坐近吧枱咁就揀左飲品再點餐啦~Gambling coins點題特飲回應左接待處嘅賭場主題干邑加了辣椒象徵賭博剌激又誘人So plum H2O竟然係暖飲!好喜歡佢個梅味深沉有回甘❤️❤️❤️同bartender傾傾下食物就已經送到喇~脆皮和牛配香橙柚子醬用皮脆肉嫩黎形容就最啱喇!炸粉透薄和牛脂香軟淋蘸香橙柚子醬可解炸物油膩正!醬香泡騰鵝賣相超特別鵝肉上係綠色泡沫有騰雲駕霧嘅駕勢綠色泡沫除左造型外亦為鵝肉添味另外仲有綠色藤椒醬增味添香花膠麻婆豆腐應該係我食過最好味嘅麻婆豆腐麻香微辣兼備醬汁不會太濃稠豆腐滑溜入口一直滑入喉頭非常好味👍👍👍我最愛嘅爵士湯用上麒麟鼎上實在太有儀式感😍湯頭濃香甜膩滋潤養生龍蝦膏海膽炒飯金黃炒飯配上甘香海膽仲有蟹籽增加口感甜品蜜瓜甘露平時多是芒果甘露用蜜瓜感覺無咁甜有另一份清爽商務聚會休閒餐食花圖真係一個好選擇!
國慶假期海港城周圍都係人
想搵間坐得舒服嘅餐廳都有難度
好彩諗起花圖!

餐廳仍舊一派夜上海風格
播住懷舊曲
可以靜靜地享受美食

今次獲安排坐近吧枱
咁就揀左飲品再點餐啦~

Gambling coins

竟然係暖飲!
好喜歡佢個梅味
深沉有回甘❤️❤️❤️

bartender傾傾下
食物就已經送到喇~

脆皮和牛配香橙柚子醬
用皮脆肉嫩黎形容就最啱喇!
炸粉透薄

平時多是芒果甘露
用蜜瓜感覺無咁甜
有另一份清爽

商務聚會休閒餐食
花圖真係一個好選擇!
2023-10-11 148 浏览
本身bookmark左花圖好耐,之後滿懷期待終於有特別日子去食,點知失望而回。食物質素係ok,但侍應態度同反應有待改進。叫左幾次都無人理,而且話叫其他人幫我幫左好耐都無人黎,經理黑口黑面。所有人好似只係做包場間房。我諗包場都唔係一朝一夕既事,應該好早前就知道,如果真係應付唔黎,應該果日唔好俾街客或者請多D PT幫手。另外唔知包場係唔係大曬呢,果個範圍係可以俾人食煙。本身室内、食肆就係唔可以食煙。邊有話包場有例外,仲要得一個簾隔住,而且D人出出入入,根本等於無。成餐飯都一直食緊二手煙,真係完全唔記得自己食左咩。是但放幾張相代表自己去過,唔係打手黎
是但放幾張相代表自己去過,唔係打手黎
2023-10-11 102 浏览
之前已經聽過海港城有間fusion 中菜裝修好靚,有上海時代感每張枱下面有個銀雕像,盡顯豪華氣派我地點左幾款菜式試下🔸爵士湯就甘睇個外型已經好得入面係龍蝦蜜瓜湯仲配埋花膠螺頭超級足料~龍蝦味好出,蜜瓜已經沾哂龍蝦味,但仍然有少少蜜瓜既清甜好好飲!推介!🔸脆皮和牛配香橙柚子醬口感外脆內軟外皮好酥脆,和牛好軟淋,有少少入口即化既感覺點埋個柚子醬就味道清新d, 解膩🔸流沙黃金銀雪魚出面炸得勁香脆,炸皮好薄身鹹蛋黃香味好出入面銀雪魚好滑🔸濃湯瑤柱花膠浸菜苗花膠同冬菇切到一條條,方便同埋d 菜一齊食鮑汁味道濃郁,配搭豆苗岩岩好🔸龍蝦膏海膽炒飯炒飯粒粒分明龍蝦味道包住每粒飯仲有好多海鮮配料面頭海膽又鮮甜~🔸蜜瓜甘露蜜瓜味道唔會好濃,反而椰汁味道出d西米煮得岩岩好🔸So Plum H20由多種材料煮成,烏梅洛神花甘草等味道酸酸甜甜,好特別🔸Sexy Mama熱情果味道酸甜正好解膩
之前已經聽過海港城有間fusion 中菜
裝修好靚,有上海時代感

每張枱下面有個銀雕像,盡顯豪華氣派

我地點左幾款菜式試下

🔸爵士湯
就甘睇個外型已經好得
入面係龍蝦蜜瓜湯仲配埋花膠螺頭
超級足料~
龍蝦味好出,蜜瓜已經沾哂龍蝦味,但仍然有少少蜜瓜既清甜
好好飲!推介!

🔸脆皮和牛配香橙柚子醬
口感外脆內軟
外皮好酥脆,和牛好軟淋,有少少入口即化既感覺
點埋個柚子醬就味道清新d, 解膩

🔸流沙黃金銀雪魚
出面炸得勁香脆,炸皮好薄身
鹹蛋黃香味好出
入面銀雪魚好滑

🔸濃湯瑤柱花膠浸菜苗
花膠同冬菇切到一條條,方便同埋d 菜一齊食
鮑汁味道濃郁,配搭豆苗岩岩好

🔸龍蝦膏海膽炒飯
炒飯粒粒分明
龍蝦味道包住每粒飯
仲有好多海鮮配料
面頭海膽又鮮甜~

🔸蜜瓜甘露
蜜瓜味道唔會好濃,反而椰汁味道出d
西米煮得岩岩好

🔸So Plum H20
由多種材料煮成,
烏梅洛神花甘草等
味道酸酸甜甜,好特別

🔸Sexy Mama
熱情果味道酸甜
正好解膩
2023-10-10
今日同屋企人去食飯🩷去左尖沙咀呢間高級中菜館試下,佢地私隱度非常高,食完覺得體驗非常之好呀🥰*****STARTER🐮脆皮和牛配香橙柚子醬 $288超級推介呢個和牛🥰肉味濃而且口感嫩滑,但又唔會好肥,配埋柚子醬仲好fresh添💖SOUP🦞花圖爵士湯 $228 / 位爵士湯超香蝦嘅鮮味,入面仲有花膠同螺片等等名貴食材架🤩ENTREE🥬濃湯瑤枉花膠浸菜苖 $138超級不惜工本地加左好多瑶柱同花膠!😍鮮甜到湯都飲埋!MAIN🐠流沙黄金銀雪魚 $358🦐龍蝦膏海膽炒飯 兩個主菜都好好味😋銀雪魚煎完都仲好嫩身好易咬,加左鹹蛋黃非常香口~海膽炒飯有好多新鮮海膽、仲有啲蝦粒同其他配料🥰DESSERT🍊黃「柑」香橙卷 $68 / 位COCKTAILS 🫧Bubble Colada $128🎲Gambling Coins $128兩杯cocktails嘅造型都好特別,我好鍾意杯gambling coins呀😍佢用左干邑做酒底,加左啲檸檬汁,同埋佢由個杯去到杯墊都好符合主題~*****

*****

STARTER
🐮脆皮和牛配香橙柚子醬 $288

SOUP
🦞花圖爵士湯 $228 / 位

爵士湯超香蝦嘅鮮味,入面仲有花膠同螺片等等名貴食材架🤩

ENTREE
🥬濃湯瑤枉花膠浸菜苖 $138

超級不惜工本地加左好多瑶柱同花膠!😍鮮甜到湯都飲埋!

MAIN

• 脆皮和牛配香橙柚子醬
  • 濃湯瑤柱花膠浸菜苗
  • 龍蝦膏海膽炒飯
2023-10-08 86 浏览
終於有機會試下呢間非常打卡able餐廳。呢度由門口既到室內既裝修都幾講究…八卦問下店員…原來呢度用左賭場theme。唔怪得接待位置有個輪盤擺設。呢度裝修有種舊上海感覺…佢地都一路播住一d懷舊國語金曲…氣氛幾特別要讚下酒吧位置好靚…絕對要打下卡…如果細心留意仲會見到每個卡位都有隻狗既裝飾。見到有個咁靚既酒bar…無理由唔點番杯野飲架。gambling coins 呢杯野配合番餐廳主題…有隻joker牌…呢張牌係可以食得架。杯邊加左人蔘粉…飲落帶甘甘味道唔錯sexy mama 熱情果梳打…幾好飲一路飲野一路點下野食先…爵士湯 個盅好得意…爵士湯平時飲開都比較清。呢度打開盅蓋時, 見到湯底紅紅地色🤔🤔…原來用左龍蝦湯做湯底…撩下見到隻好大既花膠…螺肉…仲有日本哈蜜瓜。個湯有住淡淡龍蝦湯香味外…仲帶d蜜瓜既清甜…湯又夠熱…個湯好好飲。脆皮和牛配橙柚子醬 呢個脆皮做得又脆又薄…和牛肥瘦適中…肉質鬆化…配左既柚子醬可以平衡番和牛既膩…好味。醬香泡騰鵝 見到呢道菜黎到時…幻想到隻鵝沖緊泡泡浴🛁🛁🤣🤣🤣。泡沫係蜜瓜做…鵝肉幾嫩滑…如果去左骨就完美…配個青瓜醬好refreshing花膠麻婆豆腐 呢個味道
終於有機會試下呢間非常打卡able餐廳。

sexy mama 熱情果梳打…幾好飲

一路飲野一路點下野食先…

花膠麻婆豆腐 呢個味道唔錯…麻同辣剛剛好…豆腐好滑…加埋花膠增加口感唔錯…呢個真係好送🍚🍚…不過之後有炒飯黎就唔叫白飯luu

龍蝦膏海膽炒飯 呢個飯有芥蘭粒…蟹籽…蝦粒…上面加左兩片海膽…一黎到就chur左海膽先…海膽味濃又鮮甜。炒飯好乾身…粒粒分明…每粒都有蛋汁包住呈黃金色…好味…

甜品點左蜜瓜甘露 呢個甜品綠色白色黃色襯得好靚…甜品唔會太甜…西米煙韌…帶淡淡蜜瓜香。

呢度由食物質素到服務再去到環境氣氛都非常好…啱哂對食物有要求又鍾意打卡既你地
最近發現海港城新開左一間好有氣派嘅粵菜餐廳—「花圖」,位於尖沙咀海港城海洋中心4樓。從門口到店內都有很多打卡位!📸😏裝修以「特務」為題,入口像「俄羅斯輪盤」,配上骰仔的百子櫃,充滿氣派又帶點型格玩味。😎餐廳內裏劃分了幾個不同主題區域,如「特務神秘角度」的酒廊區以收藏品為題,半空的背景牆掛滿甲蟲標本收藏品。食物方面則以粵菜為主打同時混入西式。午市有點心和商務午餐;晚市可以單點,或一次過試晒多款特色招牌菜的tasting menu。🔸荔枝汁漬荷蘭串茄($158)‼️推薦‼荷蘭串茄配上甜而不膩的桂花荔枝汁漬,增添了一份淡雅的花香~🌼串茄飽滿多汁,味道酸甜開胃。🔹酒糟醉雞卷($118)賣相好精緻!😻薄薄嘅一層雞皮,捲着雞腿肉、黑木耳和紅蘿蔔🥕,層次感豐富,帶陣陣陳釀酒糟香氣~🔸爵士湯($228/位)‼️超推薦‼用瑞獸呈祥石敢當代替湯碗,寓意吉祥,出場好有派頭~🤩以西式龍蝦湯做湯底,配矜貴中式食材如花膠、螺頭等,中西合璧,用料十足!😎另加入哈蜜瓜🍈增加香甜味,令味道更鮮甜濃郁,花膠厚身重膠質,口感滑溜,滋補養顏~ 🔹花圖和牛寶盒($168/位)由水煮牛演變而成,以A5和牛片包着豆卜、豆芽、菜圃等,再
最近發現海港城新開左一間好有氣派嘅粵菜餐廳—「花圖」,
位於尖沙咀海港城海洋中心4樓。
從門口到店內都有很多打卡位!📸😏
裝修以「特務」為題,
餐廳內裏劃分了幾個不同主題區域,
食物方面則以粵菜為主打同時混入西式。
午市有點心和商務午餐;

🔸荔枝汁漬荷蘭串茄($158)‼️推薦‼
荷蘭串茄配上甜而不膩的桂花荔枝汁漬,
增添了一份淡雅的花香~🌼
串茄飽滿多汁,味道酸甜開胃。
荔枝汁漬荷蘭串茄
🔹酒糟醉雞卷($118)
賣相好精緻!😻
🔸爵士湯($228/位)‼️超推薦‼
用瑞獸呈祥石敢當代替湯碗,寓意吉祥,出場好有派頭~🤩
以西式龍蝦湯做湯底,配矜貴中式食材如花膠、螺頭等,
中西合璧,用料十足!😎
另加入哈蜜瓜🍈增加香甜味,令味道更鮮甜濃郁,
花膠厚身重膠質,口感滑溜,滋補養顏~
爵士湯
 🔹花圖和牛寶盒($168/位)
由水煮牛演變而成,
以A5和牛片包着豆卜、豆芽、菜圃等,再淋上水煮汁,
味道微辣帶花椒香,充滿四川風味嘅fusion菜~😌
🔸粉紅西旋鰈魚柳‼️推薦‼
鰈魚是種味道温和的比目魚,質感好滑溜~
配上用龍蝦湯和雞蛋製作而成的蒸蛋,滑上加滑~
粉紅西旋鰈魚柳
🔹豆漿杞子素千層浸時蔬($148)‼️推薦‼
素千層吸滿濃郁豆漿汁,入口豆香十足,
生菜底脆綠爽甜,可清清味蕾😌
🔸花圖炒飯($358)‼️推薦‼
炒飯加入鮮蝦粒及和牛粒,配上黑松露同炒,
飯粒炒至乾身,粒粒分明,口感豐富帶黑松露香,超正!
花圖炒飯
🔹宮廷玉璽($78)
紅棗糕混入粒粒紅棗碎,
棗味香濃,入口軟糯綿密,不錯吃。
宮廷玉璽
「花圖」除咗菜式出色之外,雞尾酒🍸同樣充滿特色~

💀Voynich Secret($128)‼️推薦‼
以玻璃罩蘋果木煙燻隆重登場~📸
由葡萄發酵蒸餾出來的Pisco加上洋甘菊浸泡,
混入接木花利口酒、蘋果汁、檸檬汁,
最後加上蘋果木煙燻,
帶點煙燻香,味道爽口清甜。
Voynich Secret
Red in Harbour($118)
Vodka、法國薑力嬌酒甜酒、Prosecco,混入新鮮的火龍果汁和益力多,
味道好似乳酸咁。
Red in Harbour
粉紅西旋鰈魚柳
宮廷玉璽
Voynich Secret
2023-10-08 198 浏览
上月同朋友慶祝生日食過一次,覺得服務野食環境都幾好👍🏼甘就十日前用WhatsApp book左呢間同我媽慶祝啦,一行十幾人1)有屋企人到左先話冇book位2)臨時安排左間房比我地啦,又話低消80003)一張長雲石枱,一家人有老有嫩,d餸黎到,左右兩邊都夾吾到,就問可唔可以幫我哋分開碟上,佢話我哋冇呢d服務😂即係叫我哋自己起身行黎行去夾餸?叫比多幾隻碟自己分又好似吾太情願,態度好差,我黎食飯,以為黎乞食甘4)吾知係咪我哋投訴完,佢哋d員工係我哋房外係甘抹刀㕚binbinpangpang,成餐飯冇停,吾知以為我係茶餐廳5)再次搵佢哋經理入房,佢先關上我哋房門同我哋傾,傾完一輪又話經理返黎😅成餐飯食到好谷氣,咁既價錢,吾要求你勁好服務,至少有禮貌先,所以吾好再講政府做吾到野冇生意,不如唸下點解服務吾好d?#全家人都好嬲,蛋糕都冇食就走人,成程飯1.5小時🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️
1)有屋企人到左先話冇book位
2)臨時安排左間房比我地啦,又話低消8000
2023-10-07
庆祝纪念
生日
2023-10-07 82 浏览
頭盤 - 脆皮和牛配香橙柚子醬:這道菜結合了脆皮和牛和香橙柚子醬,和牛脆皮的外層與柔軟的內部相結合,增添了多重的口感。橙柚子醬的酸甜提供了一種清新,與和牛的風味相得益彰。湯 - 爵士湯:爵士湯用了精緻的湯碗盛着。它是由花膠、龍蝦和新鮮的蔬果製成的,給予湯品濃郁的龍蝦味,以及蔬果的鮮味。為整餐提供了一種溫暖和舒適的感覺。主菜 - 流沙黃金銀雪魚:這道主菜將黃金銀雪魚的鮮美和豐富性完美地展現出來。用高溫炸過的銀鱈魚用滿滿的鹹蛋黃碎包裹着,銀鱈魚外層超級脆口,內裏的魚肉則保留了鮮嫩的肉質,加上鹹蛋黃碎的鹹香,每一口都充滿了濃厚的海鮮風味。蔬菜 - 濃湯瑤枉花膠浸菜苗:菜苗用上湯煮過,被浸泡在湯中,吸收了湯的風味,非常入味,而且吃後感覺很新鮮。表面鋪滿瑤柱和花膠。整道菜感覺非常有鮮味,而且有不同的層次和口感。主食 - 龍蝦膏海膽炒飯:這道主食結合了豪華的龍蝦膏和海膽,炒飯粒粒分明,口感豐富。龍蝦膏和海膽份量不少,提供了一種豐潤而鮮甜的口感。甜品 - 蜜瓜甘露:這道甜品和一般的楊枝甘露非常相似,但以蜜瓜為基底,非常清爽。蜜瓜的甜度和水分為這道甜品帶來了自然的甜味和滋潤感,為這餐飯畫上完美的句號。
頭盤 - 脆皮和牛配香橙柚子醬:

湯 - 爵士湯:

主菜 - 流沙黃金銀雪魚:

蔬菜 - 濃湯瑤枉花膠浸菜苗:

主食 - 龍蝦膏海膽炒飯:

甜品 - 蜜瓜甘露:

飲品 - Gambling Coins 和 So Plum H20:
兩款飲品都各有特色而且造型吸睛,值得推薦。
2023-09-19
  • 爵士湯
  • 脆皮和牛配香橙柚子醬
  • 龍蝦膏海膽炒飯
  • 濃湯瑤柱花膠浸菜苗
  • 流沙黃金銀鱈魚
餐廳以特務收藏館為主題,隱藏餐廳入口有俄羅斯輪盤🎲,以百子櫃和骰仔作裝飾,半空背景牆佈滿甲蟲和雀烏圖案🪲🦜⋯⋯最愛是中廳的酒廊位置,整體以熱帶雨林的墨綠、孔雀藍和啞金色為主,空間奢華氣派有格調。🦚脆皮和牛配香橙柚子醬超!好!食! 外層脆皮但內裏和牛肉質滑嫩,入口即化,配上開胃酸甜柚子醬, 中和油膩感,好食😋👅;花圖爵士湯.以中式煲湯嘅煲法煲龍蝦湯,加入花膠、魚翅、螺頭、雪梨,味道鮮甜不膩🦞;濃湯瑤柱花膠浸菜苗.逢年過節必備足料豆苗,滿滿花膠、瑤柱、菇絲🥬;其他.醬香泡騰鵝、鮮蟹肉會稻庭烏冬、蜜瓜甘露;飲品.Gambling Coins, Sexy Mama🥃🍸
濃湯瑤柱花膠浸菜苗
其他.醬香泡騰鵝、鮮蟹肉會稻庭烏冬、蜜瓜甘露;
Gambling Coins
Sexy Mama