今日同朋友午市試試一人一鍋蒸海鮮套餐,呢度有不同套餐可以揀,豐儉由人,由$128-$598,我同朋友share揀咗《水師提督套餐》$128及《八府巡按套餐》$348,套餐非常豐富,已包括刺身、炸物、海鮮、肉類、三寳丸、蔬菜併盤,套餐主食可以揀要粥底定麵底,最後仲有甜品;枱面標明每款海鮮及食物需要的時間,務求令客人享受到每款食物最美味嘅時候。《水師提督套餐》$128~炸物 :熱辣辣大大粒的章魚燒2粒。~海鮮:鮮甜大蝦2隻,鮮魚片,白蜆,大蜆都好鮮甜,~肉類三選一,美國肥牛都幾大塊。~特選蔬菜🥬有金菇菜、生菜、紹菜都好新鮮。《八府巡按套餐》$348~刺身:北寄貝、甜蝦、帆立貝刺身。炸物有炸得外脆內juicy的芝麻雞翼及雞軟骨餃子🥟各一件。海鮮超豐富有鮮甜白蜆元貝、爽口鮮蝦、厚切鮮魚片、彈牙鮑魚、仲有龍蝦半隻,肉蟹半隻;~蔬菜拼盤:粟米🌽鮮冬菇、南瓜🎃紹菜 金菇菜 生菜🥬。~肉類三選二:安格斯牛肉及雞腿肉。~三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸。最後店員為我哋準備粥底,粥底吸收晒食物精華,超甜超好味。埋單仲有甜品糯米糍雪糕🍧
今日同朋友午市試試一人一鍋蒸海鮮套餐,呢度有不同套餐

《水師提督套餐》$128
~炸物 :熱辣辣大大粒的章魚燒2粒。
~海鮮:鮮甜大蝦2隻,鮮魚片,白蜆,大蜆都好鮮甜,
~肉類三選一,美國肥牛都幾大塊。
~特選蔬菜🥬有金菇菜、生菜、紹菜都好新鮮。

《八府巡按套餐》$348
刺身:北寄貝、甜蝦、帆立貝刺身
炸物有炸得外脆內juicy的芝麻雞翼及雞軟骨餃子🥟各一件。
~蔬菜拼盤:粟米🌽鮮冬菇、南瓜🎃紹菜 金菇菜 生菜🥬。
~肉類三選二:安格斯牛肉及雞腿肉。
~三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸。

2023-06-08
😋呢間食過幾次,質素都Keep 著唔錯!晚市有幾款套餐可以揀擇,有平有貴,可以睇返自己想食咩海鮮嚟揀。而且單係火鍋配料,份量已經好多好足料㗎!👍🏻我揀咗最平嘅$218既九品芝麻同$388既八府巡按,真係好豐富同好好味㗎!🥢前菜就有三款刺身:北寄貝、甘蝦同帆立貝,全部都好新鮮新鮮,一啲都唔Hea架!小食揀咗芝麻雞翼、雞軟骨餃子同埋章魚燒,熱辣香脆,唔會好油膩,最推薦芝麻雞翼!🦞海鮮方面有白蜆、蝦、鮮魚片、鮑魚、龍蝦(半隻)、元貝、貴妃蚌、蟹(半隻)。其實所有海鮮都好滿意,仲新鮮過自己去買😂,而且處理得好乾淨,個人最鐘意係龍蝦,啖啖肉勁鮮甜彈牙,蝦膏甘香好味😋。元貝都好大好厚肉,勁正。記得一定要食蟹鉗,鮮甜度媲美長腳蟹架!🐮肉類方面有安格斯牛肉、手切肥牛同埋豚肉,最推薦安格斯牛肉,入口軟滑,牛味香濃好好味。三寶丸有墨魚丸、牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸,佢嘅牛丸比市面上既更彈更重牛味!🌼蔬菜拼盤都好大份又新鮮,粥底吸收晒所有海鮮既精華,超級鮮甜好味!軟綿綿滿口都係海鮮既感覺呀!最後每人一粒雪糕糯米糍,大滿足呀!
😋

👍🏻

🥢

🦞

🐮

🌼
2023-06-26 30 浏览
船渦銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓3/F, Way On Commercial Building, 500 Jaffe Road, Causeway Bay一人蒸氣火鍋, 一人一個蒸爐很方便, 用QR CODE 點餐, 之後就會由員工端上食材了。每樣食物都會有教蒸幾耐食得,由自己控制, 有好多海鮮SET,我同朋友每人一個SET, 再交換些沒有重疊的食物來別。套餐$218九品芝麻套餐, 有魚片, 白蜆, 鮑魚,蝦,豚肉片及雞腿肉(牛豬雞任選兩款),白蜆,丸$288內務總管餐,多了半隻蟹及元貝, 個帶子大粒肉厚, 食入口洗點醬已好甜, 蟹有膏, 肉充滿蟹香蝦已用竹纖串起, 方便拆肉品嚐鮑魚是丸孔魷, 唔好蒸過火, 肉質就彈形中帶柔軟一人餐已包了刺身同小食,小食略有分別,分別是章魚燒同炸雞有二款肉類(牛豬雞3選2)雞腿肉厚而滑, 豬肉蔬菜拼盤有南瓜粟米同時菜最後還有粥底, 個粥好綿個湯充滿海鮮鮮甜的味道呢, 強力推薦要粥底, 同埋好大碗, 真想打包做早餐食再回味! 除了湯仲有麵可選, 好多選擇的。因SET 沒有連飲品, 飲品 額外加點$18 支裝茶#香港探店 #香港美食 #hkfood
船渦
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

蝦已用竹纖串起, 方便拆肉品嚐

鮑魚是丸孔魷, 唔好蒸過火, 肉質就彈形中帶柔軟

一人餐已包了刺身同小食,小食略有分別,分別是章魚燒同炸雞

有二款肉類(牛豬雞3選2)雞腿肉厚而滑, 豬肉

蔬菜拼盤有南瓜粟米同時菜

因SET 沒有連飲品, 飲品 額外加點$18 支裝茶

#香港探店 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant #japanfppd #noodle #chicken #causewaybay #hotpot #steam #seafood #crab #abalone #clam #shrimp
2023-06-24 1074 浏览
☆ 船渦銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓鍾意食海鮮嘅我bookmark左呢到好耐,最近終於有時間同家姐黎試下,我地叫左2個set黎試,一人一個蒸鍋好方便,枱面有張提示,教你每款海鮮要蒸幾多分鐘,好容易唔洗驚會攪唔掂,最後食完仲有雪米糍,真心性價比高!✦ 八府巡按套餐• 三點刺身• 芝麻雞翼、雞軟骨餃子• 白蜆、蝦、鮮魚片、鮑魚、龍蝦、元貝、蟶子皇• 安格斯牛肉• 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)• 時蔬拼盤• 魚湯米粉刺身有北寄貝、帶子同甜蝦,3樣都幾鮮甜,有好多款海鮮,龍蝦啖啖肉真係好正,然後我好鍾意元貝,蒸完有好多精華,飲落勁鮮甜,當然其他海鮮都好正啦,我完全無點過鼓油調味都已經好好味,至於安格斯牛無多餘肥膏就最岩我,食到尾仲可以煮埋個魚湯米粉食,真係食到捧住個肚腩走\(//∇//)\✦ 內務總管套餐• 三點刺身• 日式炸雞• 白蜆、蝦、鮑魚、蟹、元貝、大蜆• 美國肥牛、雞腿肉• 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)• 時蔬拼盤• 粥底呢個set其實大致上同另一個差唔多,不過海鮮就少d同埋龍蝦變左蟹,但係一樣都係咁鮮味,肉就變左肥牛,而呢一邊就揀

☆ 船渦

✦ 八府巡按套餐
• 三點刺身
• 芝麻雞翼、雞軟骨餃子
• 白蜆、蝦、鮮魚片、鮑魚、龍蝦、元貝、蟶子皇
• 安格斯牛肉
• 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
• 時蔬拼盤
• 魚湯米粉

✦ 內務總管套餐
• 三點刺身
• 日式炸雞
• 白蜆、蝦、鮑魚、蟹、元貝、大蜆
• 美國肥牛、雞腿肉
• 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
• 時蔬拼盤
• 粥底

呢個set其實大致上同另一個差唔多,不過海鮮就少d同埋龍蝦變左蟹,但係一樣都係咁鮮味,肉就變左肥牛,而呢一邊就揀左粥底,係南瓜芋頭粥,好香南瓜味,然後入面有好多芋頭粒,都好好味!
  • 八府巡按套餐
2023-06-21 44 浏览
我自己好中意食海鮮,但成日怕麻煩唔識處理,通常都會出街食,今晚同朋友食呢間,自己動手蒸,我地每人叫左一個八府巡按套餐,性價比高,份量多,食到好飽。刺身:有北寄貝,甘蝦,帆立貝,我地仲追加海膽,刺身新鮮,入口鮮甜。芝麻雞翼,雞軟骨餃子炸到外皮脆卜卜,雞肉嫩滑多汁,好好食。海鮮種類都幾多,有白蜆,蝦,鮮魚片,鮑魚,龍蝦半隻,元貝,蚌,蟹半隻。蝦肉爽口彈牙;白蜆無沙,帶有海水鮮味;鮑魚肉質軟林,龍蝦咬落爽口;蟹好鮮甜蟹膏多。肉類安格斯牛肉濃郁牛味,雞腿肉嫩滑。丸類有牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸,口感彈牙。蔬菜拼盤新鮮種類多。

刺身

芝麻雞翼,雞軟骨餃子
炸到外皮脆卜卜,雞肉嫩滑多汁,好好食。

海鮮

肉類
安格斯牛肉濃郁牛味,雞腿肉嫩滑。

丸類
有牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸,口感彈牙。

新鮮種類多。
2023-06-21 48 浏览
打邊爐嘅一人一鍋就食得多估唔到連蒸鍋都可以一人一鍋銅鑼灣嘅船渦 晚市分左四個價位嘅蒸鍋最平218已經有交易 都幾抵玩㗎我同朋友分別叫左388同218餐八府巡按套餐 最大分別係有好多海鮮 足足八款咁多有半隻龍蝦 鮑魚 元貝 蟶子皇 蝦 蜆 貝類 魚片龍蝦真係好新鮮好好肉 鮮甜彈牙元貝都好大隻 鮑魚都有手板咁大白蜆好飽滿完全冇沙 蝦都好爽甜 樣樣都好新鮮刺身三點就有北寄貝 甜蝦 帶子 質素都唔錯仲有兩款炸物 芝麻雞翼好脆皮好好食另外仲有安格斯牛肉/豚肉片/雞肉三選二三寶丸其中嘅薑汁皮蛋第一次食 幾特別仲有份蔬菜盤 最後食埋粥底 好飽呀九品芝麻套餐呢個同八府巡按嘅分別就係少左龍蝦蟶子元貝其他大致上都差唔多 平平地玩下蒸鍋都係唔錯嘅選擇
打邊爐嘅一人一鍋就食得多

九品芝麻套餐
呢個同八府巡按嘅分別就係少左龍蝦蟶子元貝
其他大致上都差唔多 平平地玩下蒸鍋都係唔錯嘅選擇

2023-06-19 33 浏览
心血來潮想食海鮮銅鑼灣呢間蒸氣火鍋主打唔同款式嘅生猛海鮮一人一鍋 午市仲免加一裝潢跟一般火鍋店與別不同以竹簾分隔,私隱度高✨八府巡按套餐三點刺身.芝麻雞翼.雞軟骨餃子白蜆.蝦.鮮魚片.鮑魚.龍蝦.元貝.蟶子皇時蔬拼盤.三寶丸.雞腿肉.安格斯牛肉好豐盛麵底揀咗蕃茄魚湯米線我地另外再追加 海花螺 同 扁蟶子✨ 水師提督套餐章魚燒.白蜆.蝦.鮮魚片.大蜆.蟶子皇.豚肉片.特選蔬菜最後食埋加入南瓜嘅粥底充滿海鮮嘅精華,味道又鮮又甜

心血來潮想食海鮮

銅鑼灣呢間蒸氣火鍋
主打唔同款式嘅生猛海鮮
一人一鍋 午市仲免加一

裝潢跟一般火鍋店與別不同
以竹簾分隔,私隱度高

✨八府巡按套餐

海花螺 同 扁蟶子

✨ 水師提督套餐
章魚燒.白蜆.蝦.鮮魚片.大蜆.蟶子皇.豚肉片.特選蔬菜

最後食埋加入南瓜嘅粥底
充滿海鮮嘅精華,味道又鮮又甜
2023-06-19
午餐
2023-06-16 30 浏览
今日帶媽媽去銅鑼灣謝斐道船渦吃全港首創的一人一蒸氣火鍋,俾個新飲食體驗她。餐廳提供多款套餐,價錢介乎$218至$598,也可散叫。套餐有好多野食,有刺身,炸物,海鮮,肉類,三寶丸,蔬菜拼盤,甜品等。我們叫了兩個中價的套餐,$388的八府巡按套餐和$288的內務總管套餐,兩個套餐的海鮮都好新鮮鮮甜,自己蒸熟原汁原味,不需额外調味都好正。龍蝦鮮甜,蟹肉和羔都鮮美,鮑魚和元貝大大隻好鮮味,白蚬和大蚬肥美,海蝦也不錯。其他食物都不錯。套餐份量很足夠,食完海鮮已很飽。最後我們吃了有海鲜和肉精華的湯煮的南瓜芋頭粥,好鮮美。甜品雪米糍為這餐劃上完美句號。

其他食物都不錯。

套餐份量很足夠,食完海鮮已很飽。

最後我們吃了有海鲜和肉精華的湯煮的南瓜芋頭粥,好鮮美。

甜品雪米糍為這餐劃上完美句號。

2023-06-16 48 浏览
海鮮鍋好耐無食過,因為我自己好怕腥同唔新鮮嘅海鮮,今次同朋友來食船渦,改變咗我嘅想法。入到餐廳就會見到魚缸養住啲海鮮🦞,感覺良好😉少食當然要豪食啦😂 所以我叫咗九五至尊套餐 $598套餐包括:季節三點刺身帶子刺身配少量的蟹膏,令鮮味提升另外兩款刺身:牡丹蝦刺身,海膽刺身,都尚算鮮甜2件炸物等緊蒸海鮮,可以食下呢2件炸物,明太子釀雞翼及雞軟骨餃子,香脆可口。10款海鮮蒸海鮮當然要新鮮賴尿蝦同埋龍蝦都係郁咗送上枱🤩 賴尿蝦蒸完出嚟係鮮甜爽口龍蝦多膏,蒸5分鐘剛剛好,好爽甜大蜆、元貝要蒸嘅時間差唔多,一齊蒸,一齊食🤩聖子皇雖然無我想像中咁大隻,但係鮮甜半隻蟹係呢個套餐係非常足夠😆 因為要啲時間去搣蟹殼,食完半隻就可以食剛蒸好的鮑魚。跟住仲有3隻蝦,真係好豐富👍🏻鮮魚片好鮮甜,好滑,好想食多幾片。海花螺份量十足,有7-8粒,爽口好味!食哂所有海鮮,就係時候欣賞4片肥美嫩口的澳洲M5和牛,蒸1分鐘食得,一路食就蒸埋時蔬拼盤,超滿足!最後,職員仲會上埋個蟹粥加入海鮮湯,快煮3分鐘就食得!鮮甜到勁飽都食到3碗😍

少食當然要豪食啦😂 所以我叫咗
九五至尊套餐 $598

套餐包括:
季節三點刺身
帶子刺身配少量的蟹膏,令鮮味提升
另外兩款刺身:牡丹蝦刺身,海膽刺身,都尚算鮮甜

2件炸物

10款海鮮
蒸海鮮當然要新鮮
賴尿蝦同埋龍蝦都係郁咗送上枱🤩
賴尿蝦蒸完出嚟係鮮甜爽口
龍蝦多膏,蒸5分鐘剛剛好,好爽甜

大蜆、元貝要蒸嘅時間差唔多,一齊蒸,一齊食🤩
聖子皇雖然無我想像中咁大隻,但係鮮甜

鮮魚片好鮮甜,好滑,好想食多幾片。
海花螺份量十足,有7-8粒,爽口好味!

食哂所有海鮮,就係時候欣賞4片肥美嫩口的
澳洲M5和牛,蒸1分鐘食得,一路食就蒸埋
時蔬拼盤,超滿足!

最後,職員仲會上埋個
蟹粥加入海鮮湯,快煮3分鐘就食得!鮮甜到勁飽都食到3碗😍
時蔬拼盤
醬料區
海鮮蟹粥
2023-06-15 56 浏览
呢間銅鑼灣嘅蒸氣海鮮火鍋餐廳,餐廳會落廉分隔每一枱客人,就算自己一個人黎食返餐好既,都好自在九品芝麻($218)呢個餐的包三件刺身、章魚燒兩粒、五種海鮮、三寶丸、蔬菜拼盤、兩種肉類,最後就可以揀粥底定麵底,另外有粒小糯米糍甜品。海鮮新鮮又鮮甜,蝦殼好易拆,蜆同蝦又大隻,唔洗點醬已經好有鮮味。肉類可揀肥牛/雞腿肉/豚肉片,我本身好鍾意食牛肉,揀哂兩份肥牛都冇問題。內務總管 ($288)呢個比九品芝麻官高一級嘅套餐,炸物變左炸雞,多左半左隻蟹、元貝、時令海鮮,成個餐豐富左勁多,推薦大家叫高級d既set,真係會後悔蒸海鮮同時,一路滴左d海鮮精華,食麵果陣真係特別鮮甜Overall 呢間餐廳麵好抵食,因為一定夠飽,仲要咁高質,呢個價錢食唔係任食既麵好難食得飽!

九品芝麻($218)

內務總管 ($288)

蒸海鮮同時,一路滴左d海鮮精華,食麵果陣真係特別鮮甜

2023-06-15 36 浏览
🔺九品芝麻$218🔸三點刺身甘蝦、帆立貝和北寄貝都夠新鮮🔹炸物章魚燒2粒上面鋪滿木魚絲和紫菜絲,口感方面也QQ,不會軟軟的,味道不錯🔸白蜆/蝦/鮑魚/鮮魚片/大蜆大家只要根據桌面上的時間表去烹煮各種食材就可以,按對時間蒸爐就會自行調節火力和時間,非常方便易用全部食材都新鮮,特別喜歡銀鱈魚片,蒸煮後依然保持鮮嫩,而且油脂很多魚油香很重很香大蜆果然更彈牙,肉汁更豐富,非常鮮甜大蝦用竹籤串著,而且蝦肉很離殼肉質飽滿,很新鮮吃起來夠方便鮑魚非常新鮮超級大隻,不過起殼比較麻煩,需要點功夫和力氣,但是味道很棒口感很彈牙🔹美國肥牛/雞腿肉肥牛卷肥瘦適中,牛肉味重,入口即溶雞腿肉也很入味,肉質嫩滑🔸三寶丸墨魚丸很彈牙,QQ的牛丸真的爆汁卻不會太肥膩薑汁皮蛋貢丸很特別,薑味比較重能降低貢丸本身的膩感而且味道更突出🔹蔬菜拼盤🍜出前一丁麵底店員會加入鮮魚湯然後可以自行放入麵餅,不過感覺公仔麵和魚湯不是最搭,因為公仔麵經過油炸後還是會搶了魚湯的鮮味,建議選擇其他麵類🔺內務總管$288🔸三點刺身🔹炸物日式炸雞粒也令我意外,新鮮炸起還在冒煙,裡面的雞肉肉汁很多也嫩滑🔸白蜆/蝦/鮑魚/蟹(半隻)/元貝/時令海鮮/大
🔺九品芝麻

🔸三點刺身
甘蝦、帆立貝和北寄貝都夠新鮮

🔹炸物

🔸白蜆/蝦/鮑魚/鮮魚片/大蜆

大蜆果然更彈牙,肉汁更豐富,非常鮮甜

大蝦用竹籤串著,而且蝦肉很離殼肉質飽滿,很新鮮吃起來夠方便

🔹美國肥牛/雞腿肉
肥牛卷肥瘦適中,牛肉味重,入口即溶
雞腿肉也很入味,肉質嫩滑

🔸三寶丸
墨魚丸很彈牙,QQ的
牛丸真的爆汁卻不會太肥膩

🔹蔬菜拼盤

🍜出前一丁麵底

🔺內務總管

🔸三點刺身

🔹炸物

🔸白蜆/蝦/鮑魚/蟹(半隻)/元貝/時令海鮮/大蜆

半隻大蟹視覺上非常滿足,吃起來也是啖啖肉,還有蟹膏

元貝很新鮮,非常鮮甜

北寄貝熟食還是第一次,比生吃沒有那麼彈牙但味道更濃一些

🍡甜品 - 雪糕糯米糍
· 性價比超高一人海鮮蒸氣火鍋 · 船渦 ·🥗 刑部尚書海鮮蒸氣火鍋 原價$128 openrice訂座$108 ✿ 海鮮:❉ 蝦有濃濃的蝦膏,蝦肉彈牙,蝦味濃郁 ❉ 時令蟶子偏細,肉質爽脆 ❉ 白蜆海水味幾重 ,無沙,蜆肉不大但飽滿鮮嫩❉ 貴妃蚌鮮甜,肉質彈牙 ❉ 四選一(鮑魚/元貝/蟶子皇+$10/蟹+$10)選了元貝。很多餐廳會重用貝殼放上急凍帶子,這間的元貝是新鮮的,殼肉相連。有鮮味,不過肉質偏實不嫩。✿ 肉類:❉ 三選一(雞腿肉/美國肥牛/豚肉片)選了雞腿肉。雞腿肉很滑,肉質結實而且肉味濃郁,很出色。減脂期要把雞皮去掉。✿ 菜類:❉ 特選蔬菜有三片生菜、兩片娃娃菜、一小份金菇。蔬菜以蒸的方式烹煮,避免蔬菜和水直接接觸,減少了水溶性營養素如維他命B、C及鉀質的流失。✿ 主食:❉ 粥底、米粉、米線、和風珍珠飯、烏冬+$3、拉麵+$3、出前一丁+$3選了粥底。把所有食材蒸完以後,店員幫忙加入粥底。他說等待3分鐘即可食用,不過米還是有點硬,建議多煮一會兒。鮮甜香糯的南瓜粒和芋頭粒,加上剛才海鮮和雞肉的鮮味,濃縮成最後這碗精華。每一口都非常滿足,不過留意碳水的攝取。白粥是高GI食物,建
· 性價比超高一人海鮮蒸氣火鍋 · 船渦 ·

刑部尚書

✿ 海鮮:
❉ 蝦有濃濃的蝦膏,蝦肉彈牙,蝦味濃郁
❉ 時令蟶子偏細,肉質爽脆
❉ 白蜆海水味幾重 ,無沙,蜆肉不大但飽滿鮮嫩
❉ 貴妃蚌鮮甜,肉質彈牙
❉ 四選一(鮑魚/元貝/蟶子皇+$10/蟹+$10)

✿ 肉類:
❉ 三選一(雞腿肉/美國肥牛/豚肉片)

✿ 菜類:
❉ 特選蔬菜

✿ 主食:
選了粥底。把所有食材蒸完以後,店員幫忙加入粥底。他說等待3分鐘即可食用,不過米還是有點硬,建議多煮一會兒。鮮甜香糯的南瓜粒和芋頭粒,加上剛才海鮮和雞肉的鮮味,濃縮成最後這碗精華。每一口都非常滿足,不過留意碳水的攝取。白粥是高GI食物,建議不要吃太多,或留待運動後吃。減脂期還可以選擇魚湯米粉或米線。
另外說一說進食的次序,把碳水放到最後才吃也是有好處的。碳水是血糖上升的主要原因,如果在一剛開始空腹時吃進主食類的食物,容易造成血糖飆升,多餘的血糖會轉化成脂肪堆積造成肥胖,血糖的震盪也容易讓血壓飆高,加速心血管疾病發生的機會。此外,吃了蔬菜和蛋白質後,飽足感較為明顯,進食量減少,整體熱量攝取隨之降低。

$108有6種低脂低卡蛋白質,還有蔬菜和主食,營養均衡,性價比很高。全部新鮮食材自己蒸煮,沒有油和調味料,是很健康的烹調方法。
每個座位設有拉簾,自己一個吃都不會感到尷尬。很推薦和朋友聚會,健康而且每人一份不會吃過量。不過晚市套餐比較豐富,價錢比較貴,最平$218加一,如果想經濟實惠一點的建議午市光顧。
健康評分:5/5
性價比:5/5
船渦 (銅鑼灣)
2023-06-11
刑部尚書
2023-06-13 460 浏览
以前好鍾意買海鮮返屋企煮海鮮大餐,依家完全冇時間煮,又想過下癮,搵間蒸海鮮食🥲餐廳環境唔錯,可以根據人數落簾,privacy幾高👍🏻我地叫左兩個八府巡按套餐,有三點:北寄貝,甘蝦,帆立貝帆立貝同北寄貝都幾鮮甜 ,甘蝦正正常常炸物:芝麻雞翼,雞軟骨餃子芝麻雞翼好香口,好食海鮮:白蜆、蝦、鮮魚片、鮑魚、龍蝦半隻、扇貝、時令海鮮、蟶子皇龍蝦夠新鮮,肉好結實,仲有膏tim鮑魚好彈牙貴妃蚌同扇貝超級甜肉類:安格斯牛肉、豚肉片安格斯牛肉好有牛味,絕對唔馬虎三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸薑汁皮蛋貢丸幾新奇🤣蔬菜拼盤:生菜、翠玉瓜、娃娃菜、南瓜、金菇、冬菇、粟米連菜都好靚好新鮮揀呢間餐廳其中一個原因:蒸海鮮緊係要粥底🤤所有海鮮嘅鮮甜味落晒啲粥度最後仲有雪米糍tim~整體黎講非常之抵食,海鮮處理得幾乾淨,幾新鮮,食落唔會腥,連配菜都唔求其,有驚喜👍🏻

餐廳環境唔錯,可以根據人數落簾,privacy幾高👍🏻

我地叫左兩個八府巡按套餐,有

三點:北寄貝,甘蝦,帆立貝
帆立貝同北寄貝都幾鮮甜 ,甘蝦正正常常
炸物:芝麻雞翼,雞軟骨餃子
芝麻雞翼好香口,好食

龍蝦夠新鮮,肉好結實,仲有膏tim

鮑魚好彈牙
貴妃蚌同扇貝超級甜

肉類:安格斯牛肉、豚肉片
安格斯牛肉好有牛味,絕對唔馬虎
三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸
薑汁皮蛋貢丸幾新奇🤣

蔬菜拼盤:生菜、翠玉瓜、娃娃菜、南瓜、金菇、冬菇、粟米
連菜都好靚好新鮮

最後仲有雪米糍tim~

2023-06-12
  • 安格斯牛肉
  • 八府巡按
  • 八府巡按套餐
2023-06-12 33 浏览
今日銅鑼灣做完嘢,屋企無煮飯,碰見個朋友傾左幾句,順便晚飯,一於試下一人蒸海鮮。打開餐牌,呢度個個set都非常豐富,每款試一set。🔹️九品芝麻套餐內容包括:三點刺身(北寄貝、甘蝦、帶子),清新美味。炸物:辛魚燒,大板風味海鮮:有蝦,魚片,白蜆,大蜆,鮑魚丸類:牛丸,墨丸,貢丸肉類: 雞肉,牛肉蔬菜拼盤魚湯米粉🔹️內務總管套餐內容包括:三點刺身(北寄貝、甘蝦、帶子),清新美味。炸物:炸雞塊,脆口彈滑海鮮:有蝦,白蜆,大蜆,鮑魚,蟹,鮑魚,元貝丸類:牛丸,墨丸,貢丸肉類: 雞肉,牛肉蔬菜拼盤粥底🔹️整體評語樣樣海鮮各種食材都新鮮味美,尤其蜆肉,鮮甜水嫩。蟹肉結實夠甜。最後無論配上粥底或米粉底都入晒海鮮蔬菜肉類既鮮味,正!

🔹️九品芝麻套餐
內容包括:
三點刺身(北寄貝、甘蝦、帶子),清新美味。
炸物:辛魚燒,大板風味
海鮮:有蝦,魚片,白蜆,大蜆,鮑魚
丸類:牛丸,墨丸,貢丸
肉類: 雞肉,牛肉
魚湯米粉

🔹️內務總管套餐
內容包括:
三點刺身(北寄貝、甘蝦、帶子),清新美味。
炸物:炸雞塊,脆口彈滑
海鮮:有蝦,白蜆,大蜆,鮑魚,蟹,鮑魚,元貝
丸類:牛丸,墨丸,貢丸
肉類: 雞肉,牛肉
粥底

🔹️整體評語
最後無論配上粥底或米粉底都入晒海鮮蔬菜肉類既鮮味,正!

2023-06-11 53 浏览
*Time : May 2023, Dinner Time*Price : 約$7xx -HKD *Place : 船渦*Review : 今次是孤獨成就挑戰,一人蒸鍋,這一家是小有地有提供一人套餐的,這次試的是最貴的九五至尊套餐。- 刺身 : 有海膽有凡立貝,新鮮程度是不錯的,味道妥當,賣相好。- 海鮮盤 :份量相當多,可惜的是沒有瀨尿蝦,改為多半隻龍蝦,海鮮都是新鮮從魚缸攞出來處理的,所以很鮮味,龍蝦在放上蒸鍋時還會郁我,蝦肉結實,肉蟹也滿滿的蟹羔,蟶子也相當鮮甜澳洲和牛 :入口即溶,牛味香濃炸物 :明太子雞翼,大大隻整體是好評的,蒸鍋最重要是食材新鮮,而且桌上已列明食材的蒸煮時間,吃起來方便,這家店會以人數再安排用竹簾間隔,相當彈性

九五至尊套餐

*Time : May 2023, Dinner Time
*Price : 約$7xx -HKD
*Place : 船渦

澳洲和牛 :入口即溶,牛味香濃

炸物 :明太子雞翼,大大隻