2023-10-13 83 浏览
谁能想到被餐厅的甜品狠狠拿捏住了台湾最有名的是什么?是凤梨酥!这个凤梨酥麻薯蛋挞就是凤梨酥和蛋挞的完美结合,里面的麻薯巨能拉丝🍡,而丝丝絮絮的凤梨果肉🍍又带来了清新和酸甜,再加上绵软的蛋挞芯和酥脆的外壳仿佛是在口中开甜蜜四重奏🎵我觉得甜度也是刚刚好,好吃爱吃!
谁能想到被餐厅的甜品狠狠拿捏住了
我觉得甜度也是刚刚好,好吃爱吃!
2023-10-12 72 浏览
記得對上一次食台灣菜已經係好幾年前,果陣時都仲係食台灣麵💫無而家咁多款式💫上App見到有間專門食台灣既菜式,都好多選擇,款式都比較大眾化💫有唔同既款式可以針對唔同口味既客人,睇過價錢上都比較親民💋舖頭格局睇上去都比較大💫而且都有好多座位,我地二人前來時人流不算太多💫所以還可以自己擇位坐💫環境上企企理理💫係一間環境幾好既餐廳🔥鹹蛋黃芋泥球由於選擇太多✨甚少食,所以向店員推介,推介了其中幾款,呢幾款既人氣都較高,味道都啱口味✨🌈櫻花蝦茄子都係第一見櫻花蝦茄子✨我諗係地道既食物,茄子本身好好食,佢做到外型似點心,軟軟質感加上櫻花蝦鮮味✨呢種食法都幾有趣🔥三色鹽酥雞三色鹽酥雞好好食✨剛剛炸起好熱,出晒煙,佢既表皮都炸到好惹味,面上有鹽酥既味,做到出來既效果好正宗✨🌈木瓜牛乳呢度既特飲好好飲,好彩有叫一杯✨我地每人叫一杯,呢度既特飲都用上真木瓜,呢一杯既可以話好飽肚✨木瓜味夠晒濃厚🔥芋泥牛乳想讚下既係牛乳都好濃郁✨再有芋泥香既味道,飲落都好有質感同飽肚,份量又多,最後飽到飲唔晒✨

🔥鹹蛋黃芋泥球
🌈櫻花蝦茄子
🔥三色鹽酥雞
🌈木瓜牛乳
🔥芋泥牛乳
2023-10-12 65 浏览
突然好想食台式甜點,捉住男朋友去世貿4樓的《臺北棧》食。見到有兩款都非常吸引,揀唔到,當然係兩款都點啦😂🤣😋。餐廳嘅裝飾好有復古風格,復古興奢華嘅感覺,好有時代感。食物味道👅👅👅👅👅環境衛生🤩🤩🤩🤩🤩服務態度🩵🩵🩵🩵🩵1️⃣紫米芋泥麻薯卷,呢款麻薯卷幼滑又軟熟,麻薯裏面包着紫米,芋泥,非常有飽足感。麻糬卷面頭更手上紫色的紫薯粉,顏色非常漂亮。咬落去紫米煙煙韌韌,非常有口感,芋泥味道濃郁,口感幼滑,非常香。2️⃣芋泥QQ酥皮拿破崙,呢個台式拿破崙酥,真係非常台味,拿破崙酥有三層,用叉拮落去,拿破崙發出卡卡聲,就知非常酥脆😋酥面頭係陳黃色嘅蛋糕碎,然後係忌廉,加片拿破崙酥,再夾肉鬆,芋泥和麻糬,再下一層同樣,最後再用一片拿破崙酥結尾。肉鬆,芋泥和麻糬非常夾,加上拿破崙酥嘅鬆脆口感,非常正!

食物味道👅👅👅👅👅
環境衛生🤩🤩🤩🤩🤩
服務態度🩵🩵🩵🩵🩵

🌮明太子麻糬蛋餅呢道菜既優勢特點係外皮好薄脆,內裡好鬆軟,佢有明子太同埋麻糬,💛味道非常配,鍾意食台式料理既話,會食出驚喜🍚櫻花蝦麻辣魯肉飯呢道菜既麻辣味適中,櫻花蝦再加上魯肉可帶出鮮味,另外仲有麻辣,💙令到整個飯食起上來好滋味,鐘情於麻辣口味既,係必食🥬蒜泥台灣水蓮台灣水蓮,要去到食台式菜先會見到,平常都較少食到,佢用蒜泥作調味既水蓮,顯得更加好食,🩵清新爽口又有上蒜味,係一個輕盈又健康既菜,同老公一齊食,老公都食到津津有味咁,其實呢度既菜式都幾健康,下次又食下其他食物味道🪄🪄🪄🪄🪄價錢合理🪄🪄🪄🪄🪄食物水準🪄🪄🪄🪄🪄
🌮明太子麻糬蛋餅
🍚櫻花蝦麻辣魯肉飯
🥬蒜泥台灣水蓮

食物味道🪄🪄🪄🪄🪄
價錢合理🪄🪄🪄🪄🪄
食物水準🪄🪄🪄🪄🪄
It's lovely to get a sofa table by the window. Love their high ceiling and the corridor leading to the main dining area. There are also spacious 卡位along the corridor.They did the core items really well:魯肉飯、牛肉麵、台式腸、黑糖薑母茶、荔枝烏龍茶、麻醬秋葵及番薯 fries,and included Japanese style 海鮮炒王子麵蛋餅 and the playful 淡水名物 一 奶奶麻糬milk mochi. We tried the black sesame one and it's very smooth milk 'jello' with great flavourful sesame. Love the fact that it doesn't contain 糯米 so that you won't get the very satiated feeling a

They did the core items really well:魯肉飯、牛肉麵、台式腸、黑糖薑母茶、荔枝烏龍茶、麻醬秋葵及番薯 fries,and included Japanese style 海鮮炒王子麵蛋餅 and the playful 淡水名物 一 奶奶麻糬milk mochi. We tried the black sesame one and it's very smooth milk 'jello' with great flavourful sesame. Love the fact that it doesn't contain 糯米 so that you won't get the very satiated feeling after eating.
Will definitely come back to try more items.
2023-08-01
  • 魯肉飯
  • 招牌牛肉麵
  • 台式腸
  • 芝麻奶奶麻糬
2023-10-10 54 浏览
🌷突然刷到小x書,見到《臺比棧》,一看便想即刻去探店,原因是台灣菜,在銅鑼灣,在世貿中心,多個不能抗拒的誘因,致電去訂位,週日立刻去探店。🌷餐廳以粉橙系為主色,配搭木製檯椅,襯上綠色,撞出美麗色彩,影相打卡很好看。座位亦很舒適,能坐在窗邊位置進餐,簡直是享受😎。點餐(餐牌相片影出美味😋)招牌牛肉麵$108牛肉淋入味,刀削麵彈牙,豆腐滑,湯香濃招牌滷肉飯$68汁液開胃,滷肉軟硬適中珍珠奶茶$45茶香不甜蒜香三色台腸$68台腸香口,肥肉頗多兩個人簡單叫來一碗飯,一碗麵,小吃,飲品,滿足😋😍

點餐
(餐牌相片影出美味😋)

招牌牛肉麵$108

牛肉淋入味,刀削麵彈牙,豆腐滑,湯香濃

招牌滷肉飯$68

汁液開胃,滷肉軟硬適中

珍珠奶茶$45

茶香不甜

蒜香三色台腸$68

台腸香口,肥肉頗多

兩個人簡單叫來一碗飯,一碗麵,小吃,飲品,滿足😋😍
2023-10-02
2023-10-09 29 浏览
兩個女仔一齊去食飯胃口細細唔係食得好少嘢:-D所以淨係叫咗兩個小食加一個正餐^蒜泥台灣水蓮^因為想食下蔬菜就叫咗呢個比較特別嘅水蓮平時係屋企或者餐廳都係比較少接觸到朋友第一次食話不錯的餐廳都落咗好多蒜所以成碟菜都好香^o^如果想食菜又想特別啲可以叫下呢個^髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅^本人是超級無敵鍾意食芋泥蛋餅完全冇令我失望(^o^)/真係有頗多嘅芋泥係入面仲要係好棉密的又唔會過甜再加上鹹蛋黃成個蛋餅係好好食(#^.^#)^海鮮炒王子麵蛋餅^呢個都可以當係一個正餐?!雖然麵係用咗蛋餅皮包住但係入面真係有滿滿嘅材料包括有王子麵同埋一堆海洋成個感覺真係好滿足而且係第一次食呢個組合(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
兩個女仔一齊去食飯
本人是超級無敵鍾意食芋泥
蛋餅完全冇令我失望(^o^)/
真係有頗多嘅芋泥係入面
仲要係好棉密的又唔會過甜
再加上鹹蛋黃成個蛋餅係好好食(#^.^#)
^海鮮炒王子麵蛋餅^
呢個都可以當係一個正餐?!
雖然麵係用咗蛋餅皮包住
但係入面真係有滿滿嘅材料
包括有王子麵同埋一堆海洋
成個感覺真係好滿足
而且係第一次食呢個組合(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
2023-10-06 44 浏览
同朋友一齊去咗一間餐廳食,之前都有食過佢嘅其他分店原來佢喺銅鑼灣開咗新店!而家十分方便我去食,餐廳有眼鏡同其他分店都是大同小異都坐得好舒服!我哋叫咗4種小食加一個主食。第一,明太子麻糬蛋餅,第一次食有麻薯蛋餅,麻薯煙煙韌韌加上鹹鹹嘅明太子同蛋餅皮意外的夾。第二,麻醬涼拌秋葵就相對比較普通少少,係想像中嘅味道但想食秋葵也是可以叫!第三,三色鹽酥雞,有三款醬汁可以點黎食,唔會覺得好單調,鹽酥雞都炸得好酥脆!最後一樣小食係櫻花蝦茄子,茄子上面有滿滿嘅櫻花蝦,茄子都煮得好入味。主食方面叫咗一個肉鬆皮蛋魯肉飯,有好多肉鬆上面有隻溏心皮蛋。魯肉同肉鬆皮蛋都十分夾的!
2023-10-05 53 浏览
前日同男朋友去左食台灣野呀🥰,就係呢間係銅鑼灣嘅臺北棧,款式選擇好多❤️今次一共叫咗兩款蛋餅🥞,分別就係明太子麻糬蛋餅同髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅!兩款蛋餅都好好食,蛋皮夠薄,蛋味香濃!明太子麻糬蛋餅屬於較鹹嘅蛋餅,最鍾意佢嘅麻糬口感好豐富!而髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅就屬於鹹甜嘅組合,同樣非常邪惡!飲品方面,分別就叫咗木瓜牛乳同珍珠奶茶🧋!木瓜牛乳牛奶味好濃,木瓜仲好甜添!而珍珠奶茶就有勁多珍珠!另外,仲叫咗個菜食下,今次就揀咗平時好少食嘅蒜泥台灣水蓮,呢一種菜都幾好味,重點係上面有好多蒜泥!

2023-10-04 57 浏览
未到午飯時間,見到臺北棧仲未有太多人排隊,即刻同同事飛奔入去🏃🏽🏃🏽‍♀️一陣到午飯時間就會大排長龍,想食都食唔到😏每份午餐都會附送台式小菜,今日有半熟滷蛋半隻&醃泡菜,加錢可以升級特式飲品,好划算😉招牌牛肉麵🥢上枱時見到牛肉麵嘅湯頭咁深色,仲擔心會好鹹好重口味🥵點知原來食落係咁溫順,牛肉嘅鮮味完全融入湯底中,加少少牛腔油更加不得了🫢感覺更滑口,裡裡外外都係牛味🐂三色台灣香腸配台稉九號米🥢原味、黑椒、墨魚三個味道,好有夜市碳燒嘅風味,外皮脆肉多汁😋台稉九號米米粒圓膶飽滿,米香實在,果然係優質嘅台灣米🍚
招牌牛肉麵
三色台灣香腸配台稉九號米
2023-10-03 48 浏览
約咗朋友食嘢聚餐,喺銅鑼灣世貿食台式美食,又食又傾,有美食相伴過得非常開心!我哋麵食,小食,甜品和飲品都叫咗,種類非常豐富🥢酸菜魚湯牛肉麵🌟🌟🌟🌟🌟🥄紫米芋泥麻薯卷🌟🌟🌟🌟🌟🍢蒜香三色台腸🌟🌟🌟🌟🌟🍹蘋果苦瓜汁🌟🌟🌟🌟🌟🥛木瓜牛乳🌟🌟🌟🌟🌟🥢酸菜魚湯配牛肉湯嘅麵食意外地配搭,令整個湯嘅味道更豐富多變,魚湯嘅鹹鮮味和牛肉湯的濃味非常有層次,酸酸地亦非常開胃。除咗湯底愛,牛肉和麵條亦煮得好好食。🥄滿滿紫米和芋泥嘅麻糬卷,餡料豐富,食落去非常飽肚,因為有紫米和芋泥喺入邊,食落去鹹鹹甜甜,好有特色,非常好味!😋🍢我哋都好鍾意食台式腸,呢個三色台腸有原味,蒜味,和墨魚汁味, 加上炸到香脆嘅蒜片,滋味無窮。🍹清新嘅蘋果苦瓜汁,高纖又有營養,滿滿蔬果,食咗咁多濃味嘢,再飲佢即刻清新晒!🥛又濃郁又滑嘅木瓜牛乳,鍾意食木瓜嘅朋友絕對啱,好重嘅木瓜味,再加上幼滑嘅牛奶🥛,鍾意木瓜牛奶嘅朋友一定要叫!

🥢酸菜魚湯牛肉麵🌟🌟🌟🌟🌟
🥄紫米芋泥麻薯卷🌟🌟🌟🌟🌟
🍢蒜香三色台腸🌟🌟🌟🌟🌟
🍹蘋果苦瓜汁🌟🌟🌟🌟🌟
🥛木瓜牛乳🌟🌟🌟🌟🌟
2023-10-01 55 浏览
在中環店結業前食了好多次~ 這次來到位置世貿內的海景分店雖然這次被安排了在門口位但樓底高 裝潢時尚 整體環境不錯!食物賣相精緻 打卡Able味道不過不失 勝在上菜速度很快唯份量偏少和價錢偏高CP值不算太高呢~𓄵𓄵𓄵| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙚𝙙 |❶ 【特級菌花菇魯肉飯】 $98花菇厚實入味~ 有蟲草花作製飾還有半隻溏心蛋呢魯肉是半肥瘦肉 但飯質偏濕 口感欠佳𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★☆/5❷ 【明太子麻糬蛋餅】 $98蛋皮口感煙韌 材料非常豐富滿滿的麻糬 包著明太子醬 有脆咸的櫻花蝦點綴不過麻糬甜甜的 但與明太子不太融合吃完會很飽呢~𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★/5❸【OREO奶奶麻糬】 $98有多少人衝著這麻糬來的啊~ 哈哈麻糬本體較軟身 口感淋淋 入口即融用2支筷子分解成小塊的麻糬~連同Oreo碎一起吃 口感會較豐富可是本人較愛有軟糯的麻糬呢𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★/5.𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…✎ 鹹蛋黃芋泥球 $78✎ 綠豆沙豆乳 $48𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ Check in Taipei @checkintaipeihk銅鑼灣告士打道280號世貿中心

在中環店結業前食了好多次~
這次來到位置世貿內的海景分店
雖然這次被安排了在門口位
但樓底高 裝潢時尚 整體環境不錯!

食物賣相精緻 打卡Able
味道不過不失 勝在上菜速度很快
唯份量偏少和價錢偏高
CP值不算太高呢~

𓄵𓄵𓄵

𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★/5

❸【OREO奶奶麻糬】 $98
有多少人衝著這麻糬來的啊~ 哈哈
麻糬本體較軟身 口感淋淋 入口即融
用2支筷子分解成小塊的麻糬~
連同Oreo碎一起吃 口感會較豐富
可是本人較愛有軟糯的麻糬呢
𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★/5

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
✎ 鹹蛋黃芋泥球 $78
✎ 綠豆沙豆乳 $48

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓7號舖
(銅鑼灣站 D4出口)

人均消費:HK$300(ppl)
回訪指數:🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
2023-09-30 66 浏览
一直很喜愛台灣菜,聽講呢間台菜精緻,仲有人氣奶奶麻糬。今日以為做節會多人,點知一去到已經有位,仲好幸運地可以坐到窗邊位,盡享無敵海港景色!同行二人點了午市便當分享 ─ 鹽酥雞及臭豆腐,上菜時先被溏心蛋吸引,味道醃得剛好,蛋香濃郁;鹽酥雞份量十足,果真外酥內軟,而且十分juicy;臭豆腐滷得非常入味,帶一點點臭豆腐獨有的香味,吃起來十分順口,配以香濃肉燥汁,用以拌飯,十分完美~最後選了個花生奶奶麻糬作總結,此麻糬不似一般麻糬以糯米粉為材料,店員告知是用木薯粉,所以冇糯米粉般的糯糍糍,吃起來反而有拉絲感覺並且爽口,而且奶味香濃,餐廳好慷慨地奉上根本沾不完的花生粉,令我這個花生控吃得很是滿足!

2023-09-29
2023-09-29 112 浏览
呢間台式餐廳嘅裝修好靚,有特色❤️環境舒適, 餐廳主打新派台灣菜式同特色甜品,仲有好多打卡位😍芋泥三Q拿破崙 $108拿破崙鬆脆🤩芋泥口感綿密,麻薯煙煙韌韌😚連埋肉鬆一齊食味道好夾😍甜度適中黑蒜牛肉麵 $128麵底有兩款選擇,分別有手工刀削麵同台灣寛粉絲,揀咗刀削麵,麵質有口感煙煙韌韌,湯底好濃,有中藥味.帶有少少黑蒜味,牛肉軟腍😋招牌魯肉飯 $68魯肉肥瘦各佔一半,醃得好入味😍飯粒粒分明,面頭有半隻熟蛋同醃蘿蔔,撈埋一齊食味道好惹味😋木瓜牛乳 $52牛奶同木瓜蓉各佔一半,口感綿密,味道清新😍宇治抹茶牛乳 $55牛奶同抹茶都係各佔一半,抹茶味香濃😋味道唔會太甜

芋泥三Q拿破崙 $108
芋泥三Q拿破崙

黑蒜牛肉麵 $128
黑蒜牛肉麵

招牌魯肉飯 $68
招牌魯肉飯

木瓜牛乳 $52
牛奶同木瓜蓉各佔一半,口感綿密,味道清新😍
木瓜牛乳

宇治抹茶牛乳 $55
牛奶同抹茶都係各佔一半,抹茶味香濃😋味道唔會太甜
宇治抹茶牛乳
2023-09-23
芋泥三Q拿破崙
黑蒜牛肉麵
招牌魯肉飯
木瓜牛乳
宇治抹茶牛乳
2023-09-28 34 浏览
要食正宗台灣菜,嚟銅鑼灣世貿中心既臺北棧就係最佳選擇🤩菜式加入新派創意,又有地道台灣小食飲品,絕對啱心水🥰🔅黃金鹽水雞撈粉皮平時食開嘅鹽水雞,都係配麻醬,今次係配黃金醬,入面係腐乳,甘筍,鹹蛋黃。好特別!鹽水雞份量夠多,粉皮夠晒薄😚好食😍🔅海鮮炒王子麵蛋餅食開普通蛋餅,呢個蛋餅食落有王子麵喺入面😋勁有新鮮感!仲有海鮮🦞🔅魯肉拌台灣A菜魯肉半肥半瘦🤪食落有清爽嘅魯水汁香氣,菜夠新鮮🥬餐餐都要食菜👍👍😙健康~🔅綠豆沙牛乳&珍珠奶茶牛乳濃郁香甜,綠豆沙有起沙既感覺,珍珠奶茶🧋甜度啱啱好😚
🔅黃金鹽水雞撈粉皮
🔅海鮮炒王子麵蛋餅
🔅魯肉拌台灣A菜
🔅綠豆沙牛乳&珍珠奶茶
牛乳濃郁香甜,綠豆沙有起沙既感覺,珍珠奶茶🧋甜度啱啱好😚