2023-09-04 77 浏览
💓💓今日食lunch呢間餐廳裝修以型格風格為主,位置係世貿中心,經過既朋友仔真心要來試下。Lunch set/////三色台灣香腸配魯肉飯,魯肉選用了豬是一種肉質鮮美的部位,經過慢煮之後,肉質更加鮮嫩多汁。台灣香腸用香煎的方法增加油香同埋惹味,更加豐富了口感。飯粒都分明,好味之餘,夠口感。Lunch set/////招牌鹽酥雞配魯肉飯,招牌鹽酥雞經過酥炸,比較香口幹身,外脆內軟,雞肉好嫩口,夠曬入味,另外配上特別醬汁,更加美味可口。新鮮的魯肉飯營養豐富,都好好味。🍚🍚超級MATCH。🦐🐟食物質素高,令我地今個週末可以大快朵頤,成個安排妥當 舒服👍🏻推薦大家黎打卡!
2023-09-04 78 浏览
終於可以放下假唔洗OT,又系時候周圍探索美食, 🤗🤗呢一間餐廳係銅鑼灣附近,而且好多好野食,即刻入去點菜。🐓🐓招牌牛肉麵麵條非常好吃,牛肉烹調得非常嫩滑,湯汁濃鬱,口感非常豐富。麵條很有咬口,吃起來非常過癮。如果中意吃辣,可以加一D辣椒油,會讓味道更加豐富。🐥🐥 紫米芋泥麻薯卷麻薯非常軟糯,裡面包裹著紫米芋泥,口感非常細膩。吃起來非常有嚼勁,口感非常正。🧃🧃 芋泥QQ酥皮拿破崙皮酥餡嫩,芋泥內餡非常細膩,口感非常好。👏🏻👏🏻蒜香三色台腸腸的口感非常好,肉質鮮嫩,口感細膩。蒜香味非常濃鬱,讓整道菜顯得更加美味。今次真系一次高級享受,而且好多位影相都好正。
🐓🐓招牌牛肉麵
🐥🐥 紫米芋泥麻薯卷
🧃🧃 芋泥QQ酥皮拿破崙
皮酥餡嫩,芋泥內餡非常細膩,口感非常好。
👏🏻👏🏻蒜香三色台腸

今次真系一次高級享受,而且好多位影相都好正。
2023-08-31 231 浏览
門口個reception態度極差我地電話book左6大6小 去到佢話我地book6大1小 又話無大枱比我 要分開坐 ok唔緊要 你既態度可以好d嗎 你mark錯 仲好似我地錯咁仲有坐低果刻先同我地講用餐時間75分鐘點解我book位果時唔講呢我d朋友分批到達 大家好趕咁食完 就叫我地準時交枱食物 得個貴字又細碗又唔好食 未飲過咁難飲既珍珠奶茶 個侍應話佢地d奶 係用奶粉開定的杯野茶味重過奶味 苦澀味總之就係 服務,食物質素都係差啦唔會有下次
門口個reception態度極差

又細碗又唔好食
未飲過咁難飲既珍珠奶茶
侍應話佢地d奶 係用奶粉開定的
杯野茶味重過奶味 苦澀味

總之就係 服務,食物質素都係差啦

唔會有下次
2023-08-30
2023-08-30 71 浏览
估唔到銅鑼灣都有一間咁好既台灣菜,食物唔太貴,重點打卡好正,裝修好柔和好粉色,係有啲特色既裝修,真係唔錯呀!櫻花蝦茄子😸茄子煮得好軟熟,雖然切到大大舊,但每舊都好軟淋,好茄子加上辣油,除佐食到本身既鮮味亦更刺激,櫻花蝦就夠晒脆,更加提升鮮味,係好好既小前菜!鹹蛋黃芋泥球😽芋泥球既外皮唔會太厚,所以唔會食到好滯,反而咬開薄薄既脆皮入面就係流心既芋泥,好香甜,芋泥球面頭有鹹蛋黃,少少地已經夠咸,味道有層腐,好夾!三色鹽酥雞😻鹽酥雞粒粒一口size,唔會炸到好硬,啲炸粉又唔會過厚,食到好鬆脆好酥鬆,雞肉仲好嫩,仲有肉汁添,三色就係唔同既醬,洋蔥沙律醬我最中意食,最香!
櫻花蝦茄子😸
鹹蛋黃芋泥球😽
三色鹽酥雞😻
2023-08-29 87 浏览
開完會去咗銅鑼灣買野順便喺世貿食飯,見到有間台灣菜「臺北棧」未試過,今晚就食呢間啦😉蒜香三色台腸有墨汁腸、黑椒腸同原味腸,炸過後加上脆卜卜又香口嘅蒜片,較有特色肉鬆皮蛋蛋餅對於皮蛋愛好者嘅我一定覺得好好食,啲皮蛋多到滿瀉,入邊夾住肉鬆雞蛋配上沙律醬同燒汁,感覺有啲似大阪風,蛋皮煙煙韌韌,材料非常豐富,超贊👍🏻海鮮炒王子麵蛋餅蛋餅包住炒過王子麵,麵質就係淋淋地,入面仲有大蝦同蟹柳,口感都幾特別,不過就有啲貴招牌牛肉麵轉寬粉絲,牛𦟌軟稔入味,湯底濃郁,加入旁邊嗰舊油脂令湯底更加香濃,但上面嘅蟲草花比較硬身,呢度有少少扣分🥲招牌魯肉飯醬汁夠多,仲有半個糖心蛋同蘿蔔片,半肥瘦嘅魯肉食落香口,但唔會覺得油膩👍🏻📍臺北棧 (世貿中心) (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓7號舖人均消費:$200-300食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐

蒜香三色台腸

肉鬆皮蛋蛋餅

海鮮炒王子麵蛋餅

招牌牛肉麵

招牌魯肉飯

📍臺北棧 (世貿中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓7號舖

人均消費:$200-300
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐
2023-08-29 62 浏览
一直聽聞銅鑼灣附近有間隱世餐廳,午餐時間行完山經過附近,就想去一試究竟😋 入到去環境浪漫有情調,啱同朋友傾計談心嘅餐廳!🔶伯爵茶凍芋圓🔶一道非常清新選擇。茶味濃郁,口感非常細膩。芋圓也非常好食,口感軟糯,搭配一起非常夾。🔹黃金鹽水雞撈粉皮🔹粉皮軟硬度適中,😋👏🏻 選擇用黃金醬提鮮,黃金醬入面有 腐乳,甘筍,鹹蛋黃等等。🔶海鮮炒王子麵蛋餅🔶味道濃郁,口感豐富。王子面炒制得非常入味,搭配上豐富的海鮮,味道更加濃郁。蛋餅口感脆嫩,又惹味。🔹髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🔹芋泥口感細膩,鹹蛋黃味道濃郁,搭配在一起非常和諧,味道非常獨特。蛋餅口感脆嫩。
🔶伯爵茶凍芋圓🔶
🔹黃金鹽水雞撈粉皮🔹
🔶海鮮炒王子麵蛋餅🔶
🔹髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🔹
2023-08-23 82 浏览
我地叫佐幾個小食,一個係明太子麻糬蛋餅,蛋餅係台灣必食既,呢度日蛋餅皮好好,唔會硬同乾,而係軟綿綿有啲嚼勁,麻糬做餡料,口感更煙韌軟綿,明太子醬又夠香,櫻花蝦就脆脆地咸咸地,一啖食晒有唔同口感,一流呀!😆另一個小食係蒜香三色台腸,台灣腸筆嬲都係味道特別香濃既,呢碟有墨汁腸,古早味腸同臘腸,唔同口味,加埋蒜片去炒,更加惹味!🤣仲有一個小食係櫻花蝦茄子,茄子煮到岩岩好,唔會太淋又唔會太硬,岩岩好有啲柔綿既口感,櫻花蝦好台鮮,絕對係提鮮既,亦有啲辣油去調味,更加香呀!😀主食就叫佐肉鬆皮蛋魯肉飯,皮蛋真係有半粒,係有啲溏心既皮蛋,好甘香,皮蛋同肉鬆真係好夾,再配埋少少肥既豬肉,一個好豐富既飯呀!🥹
2023-08-23 172 浏览
天氣太熱,一坐低點咗杯芭樂苦瓜汁甘甘地,但芭樂既酸味又會中和番😝好解渴跟住主菜點咗招牌滷肉飯,半肥瘦好惹味肉質鮮嫩,滷汁入味,再加埋溏心蛋超正!仲有麻辣牛肉麵!麻辣牛肉麵自帶都幾辣😂本身以為只係BB,牛肉幾鮮嫩,湯底香濃,仲有濃烈麻辣風味。好足料🥰原條鰻魚起司玉米蛋餅呢個超驚喜,真係好足料原條啖啖肉鰻魚鮮嫩多汁😝搭埋芝士同粟米好有口感!蛋餅外皮酥脆,口感豐富,層次分明,絕對推介👍🏻另外仲叫咗蒜香三色台腸有黑椒、墨魚同明太子同蒜泥台灣水蓮水蓮老左少少🤏🏻但醬汁味道幾好環境舒服,啱哂同朋友傾計食吓嘢!
天氣太熱,一坐低點咗杯芭樂苦瓜汁
甘甘地,但芭樂既酸味又會中和番😝好解渴
芭樂苦瓜汁

跟住主菜點咗招牌滷肉飯,半肥瘦好惹味
肉質鮮嫩,滷汁入味,再加埋溏心蛋超正!
招牌魯肉飯

仲有麻辣牛肉麵!

原條鰻魚起司玉米蛋餅
呢個超驚喜,真係好足料原條啖啖肉

另外仲叫咗蒜香三色台腸
有黑椒、墨魚同明太子
台腸

同蒜泥台灣水蓮
水蓮老左少少🤏🏻但醬汁味道幾好

環境舒服,啱哂同朋友傾計食吓嘢!
招牌魯肉飯
比門口張《奶奶麻薯》poster吸引咗入去門面唔係咁特別,但竟然行到入到去裝修唔錯,有落地玻璃大窗明亮光猛但帶位既員工,帶住個口罩都feel到佢黑面,因為我朋友想坐其他影相靚d既位,諗住咁靚打下卡。但其實大部份員工都好有禮貌既,只係小部份姐睇meau 好多野都好吸引,價錢唔貴,食物擺盤都唔錯。但我地總係比隻烏蠅,咁靚嘅餐廳竟然有烏蠅😅係飲品方面係普通啦,味道唔夠濃尤其是抹茶牛奶咖啡,但賣相都靚嘅另外果杯苦瓜石榴汁苦味多過甜味,味道唔係咁平衝麻辣臭豆腐,雖然唔夠辣,但豆腐好入滷肉味,真係幾臭,唔知係咪因為咁吸引咗隻烏蠅嚟,但幾好味嘅甜品是重點,都比較出色,價錢又唔貴雖然唔記得左個名,但貌似拿破崙果件cake真係好出色,又脆又Q彈唔太甜,好好食
比門口張《奶奶麻薯》poster吸引咗入去

係飲品方面係普通啦,味道唔夠濃
尤其是抹茶牛奶咖啡,但賣相都靚嘅
另外果杯苦瓜石榴汁苦味多過甜味,味道唔係咁平衝

甜品是重點,都比較出色,價錢又唔貴

2023-08-16 199 浏览
今次同屋企人去咗臺北棧食飯,食咗幾款嘢都覺得唔錯。我哋今次就叫咗:☑️肉鬆皮蛋魯肉飯🍚☑️三色鹽酥雞🍗☑️櫻花蝦茄子🍆☑️麻醬涼拌 秋葵🫛《肉鬆皮蛋魯肉飯》呢個真係食到停唔到口,本身佢哋嘅魯肉已經好入味,加埋肉鬆同皮蛋,口感豐富,成個飯都佈滿肉碎,超級推介!《三色鹽酥雞》鹽水雞香脆可口,雞肉都好嫩滑!佢仲要有幾款醬汁俾你調味,就算冇點醬都已經好好味,點埋就更加濃郁!《櫻花蝦茄子》絲滑嘅茄子,加上粒粒櫻花蝦非常美味!《麻醬涼拌 秋葵》爽脆嘅秋葵,配上香濃麻醬,令人一啖接一啖。
今次同屋企人去咗臺北棧食飯,食咗幾款嘢都覺得唔錯。
我哋今次就叫咗:
☑️肉鬆皮蛋魯肉飯🍚
☑️三色鹽酥雞🍗
☑️櫻花蝦茄子🍆
☑️麻醬涼拌 秋葵🫛

《櫻花蝦茄子》絲滑嘅茄子,加上粒粒櫻花蝦非常美味!

2023-08-15 143 浏览
首先評論櫻花蝦茄子♾️這道菜色是以茄子與櫻花蝦烹煮而成,味道好鮮美,茄子軟綿入味,加上櫻花蝦的微甜味道,口感較為豐富,這道菜做得好有水準。然而,若茄子烹煮控制得十分好,沒有使茄子變得過於油膩,滿有茄子口感。接下來評論一下是明太子麻糬蛋餅♾️這是一道將麻糬與明太子醬混合後,裹在蛋皮中煎熟而成的料理。麻糬的Q彈口感和明太子醬的鹹香味道完美結合,再加上蛋皮的柔軟口感,吃得難以停下來。再接著是肉鬆皮蛋魯肉飯♾️這是一道台灣傳統美食,以魯肉和皮蛋為主要材料,再加上肉鬆點綴。這道菜色的特色在於魯肉的香氣和皮蛋的鮮美口感,加上肉鬆的酥脆口感,絕對嚐到豐富的層次感。蒜香三色台腸♾️這是一道將綠色、紅色和白色的台灣傳統香腸混合而成的料理,再加上蒜香調味,口感豐富,油份亦同時控制得相當好,沒有過於油膩,有水準✔️
今次是我第二次來這個餐廳, 餐牌上每一種食物都很吸引和想嘗試, 但因為只有四個人, ordered 了 招牌牛肉麵, 大阪燒海鮮蛋餅, 海鮮粥....沒有令我失望, 甜品都好多選擇.
沒有令我失望, 甜品都好多選擇.
招牌滷肉飯
海鮮炒王子麵蛋鮮福袋
2023-08-12
招牌滷肉飯
海鮮炒王子麵蛋鮮福袋
  • 台灣美食
2023-08-14 119 浏览
呢度既裝修都偏粉色,幾靚打卡一流,台灣野真係最中意食既野之一,explore到呢間抵食既真係好!⭐️黃金鹽水雞撈粉皮鹽水雞整到手撕雞咁,唔會太鞋,口感唔錯,咸咸地味道岩岩好,配料除佐有粉皮仲有芭樂,蛋絲,海哲咁樣,重點係黃金醬,姐係腐乳,甘筍,鹹蛋黃,全部撈埋一齊咸香味十足,凍凍地,好開胃!🌟海鮮炒王子麵蛋餅呢個整得好得意,蛋餅入面包住海鮮炒麵,炒麵好多海鮮,好足料,普通醬油炒麵已經好夠味,面頭灑上海苔碎,感覺清新啲,加埋啲沙律醬,唔會太咸,但都好惹味呀!✨髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅呢個算係甜品既蛋餅,甜甜地咸咸地,芋泥好綿好滑,濃濃芋頭香,加上鹹蛋黃,係甘香既,完全無違和感,連埋海量芋粉,好香呀!⚡️珍珠奶茶一杯拍得住台灣質素既珍奶,珍珠煮得好好,夠晒煙韌,奶茶唔會太甜,茶同奶既比例岩岩好,凍凍地勁好飲!💫蘋果苦瓜汁一杯好健康既飲品,新鮮蘋果苦瓜柞出黎,甜甜地苦苦地,飲得出好健康,清腸胃岩晒呀!
⭐️黃金鹽水雞撈粉皮
🌟海鮮炒王子麵蛋餅
✨髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
⚡️珍珠奶茶
💫蘋果苦瓜汁

2023-08-10 139 浏览
今日自己自私搵食,呢間係銅鑼灣既台菜第一眼係被裝修吸引既,呢度既裝修都幾清新,有啲台中既輕鬆草原風,好柔和,係度食飯成個感覺都chill啲呀!我黎到咁岩有午餐,就叫佐一個招牌鹽酥雞配魯肉飯既餐,午餐有3款小前菜,有香濃流心既溏心蛋,有清甜既炒雜菜,亦有咸咸地既咸菜,夠晒豐富🤓主食係鹽酥雞同飯,鹽酥雞整得好好,唔會好油淋淋,炸得好乾身,夠晒酥脆,鹽既調味岩岩好,唔會太咸但又夠香口,雞肉就juicy多汁,新鮮炸起🥰魯肉飯用既係半肥瘦既一肉,軟腍香滑,飯用既係係台灣米,特別軟熟,味道口感都滿分🤗一個女仔食晒成個午餐就已經會勁飽勁滿足啦!

一個女仔食晒成個午餐就已經會勁飽勁滿足啦!
2023-08-09 113 浏览
CP值好高嘅📍臺北棧必定係銅鑼灣榜上有名😀😛今次放lunch同同事嚟試下先櫻花蝦茄子🍆茄子🍆好軟淋,上邊仲有櫻花蝦,櫻花蝦脆脆哋,夾埋口感好正👏👏櫻花蝦麻辣魯肉飯食滷肉飯就梗係要睇佢啲滷肉啦😎佢既滷肉肉質鮮嫩多汁,好夾啲飯。搭配上櫻花蝦的鮮香味,讓人吃起來非常可口😌麻醬涼拌秋葵麻醬涼拌秋葵係一道清爽可口既菜🥳秋葵口感爽脆,有微微的甜味,而麻醬則帶有濃濃的芝麻香味和微辣的味道,兩者結合在一起,既鮮美又開胃。食用時口感爽滑😚鹹蛋黃芋泥球外酥內軟腍😍入面軟軟糯糯。我好鍾意食鹹蛋黃😏芋泥加鹹蛋黃呢個組合真係冇得輸呀😜口感豐富,令我不禁食多幾舊😋😋芋泥牛乳&綠豆沙牛乳兩杯牛乳都好濃郁香甜,芋泥綿密仲保留少許芋頭口感,綠豆沙清香啱哂食完重口味嘅台灣菜後爽一爽🤩
櫻花蝦茄子🍆
櫻花蝦麻辣魯肉飯