《臺北棧》可以話係近期最火紅嘅台式料理餐廳,大家食完都讚不絕口👏🏻餐廳主打融合風,喺大家都熟悉嘅台式料理中注入新意,帶俾食客非一般嘅餐飲體驗🍴蒜香三色台腸煎得香口,台灣腸有口感,咬落較實在,食到豬肉嘅脂肪同肉感,口味上有酒嘅甜味👍🏻明太子甜不辣質感煙韌,平時多數係加胡椒鹽/甜辣醬,今次轉用明太子醬,味道鹹香,更有層次👆🏻花菇雜菌魯肉飯份量十足,花姑厚肉多汁,魯肉中肥肉部分爽彈,魯汁無過甜過鹹,較符合香港人口味🤟🏻酸菜魚湯牛肉麵配料多,特別係當豆腐吸滿湯汁後十分入味,牛肉大塊鮮嫩,十分出色👍🏻
2023-09-25 2019 浏览
新開2個月嘅台式餐廳🇹🇼裝修統一用溫暖feel紅木🍁就係上次去嘅花廚樓上我覺得呢間分店 靚過海港城嗰間(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)面對海景呢個位影相好靚💗適合唔鍾意上鏡嘅朋友 影背影一流📸酸菜魚湯牛肉麵同海皇粥好味💓黃金鹽水雞芭樂撈粉皮 $128 有海蜇有雞肉等等 還有新鮮的芭樂,這個我是蠻推介的顏色很豐富,適合夏天吃!明太子麻糬蛋餅$98 超級多明太子很足料 但是麻糬很多,所以導致很飽有點吃不下去😛😛 蒜泥台灣水蓮$98 有點像通菜 有點爽口酸菜魚湯牛肉麵$148 上枱的時候是看不到有牛肉,原來在下面而且份量很多 完全是沒有魚肉,因為原來是酸菜魚的魚湯很欣賞他,這個麵條很有彈性,很好吃 配上這個有點微辣的湯 很開胃,是我最喜歡的一道菜 橘色海皇涮涮鍋粥$338 有餐牌教你怎樣去煮,很香濃的海鮮味還最後加上蝦油 份量,大概是三碗看得出很多材料 奶奶麻糬Oreo $98 ,超推薦因為他牛奶味很香濃紫米芋泥麻薯卷$48 紫色的外型很漂亮 但是吃下去覺得份量有點多,建議三個人才點一個芋泥牛乳$55 略嫌口感有點奇怪 宇治抹茶牛乳$55溏心蛋 $8千祈唔好學我 嗌咗3樣嘢都有麻薯 真係會飽死😂平日去人流
新開2個月嘅台式餐廳🇹🇼
裝修統一用溫暖feel紅木🍁
就係上次去嘅花廚樓上
我覺得呢間分店 靚過海港城嗰間(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
面對海景呢個位影相好靚💗
適合唔鍾意上鏡嘅朋友 影背影一流📸

酸菜魚湯牛肉麵同海皇粥好味💓

黃金鹽水雞芭樂撈粉皮 $128

有海蜇有雞肉等等 還有新鮮的芭樂,這個我是蠻推介的
顏色很豐富,適合夏天吃!

明太子麻糬蛋餅$98 超級多明太子很足料
但是麻糬很多,所以導致很飽
有點吃不下去😛😛

蒜泥台灣水蓮$98 有點像通菜 有點爽口

完全是沒有魚肉,因為原來是酸菜魚的魚湯
很欣賞他,這個麵條很有彈性,很好吃

配上這個有點微辣的湯 很開胃,是我最喜歡的一道菜

看得出很多材料
海皇粥

奶奶麻糬Oreo $98 ,超推薦
因為他牛奶味很香濃

紫米芋泥麻薯卷$48 紫色的外型很漂亮
但是吃下去覺得份量有點多,建議三個人才點一個

芋泥牛乳$55 略嫌口感有點奇怪

🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍
海皇粥
  • 酸菜魚湯牛肉麵
2023-09-22 123 浏览
(*≧ω≦)花菇雜菌魯肉飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻♥️本身魯肉飯都已經好好味,佢入面有埋雜菌,將成碗既味道提高了一個層次,令到成個魯肉飯都好濃味,菇同雜菌既味道好相似,所以好明顯突出,最欣賞係中間既蛋,做得好好味(*≧ω≦)麻醬涼拌秋葵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻♥️秋葵咬入去好爽滑,成個秋葵都好好食一啲都唔老,呢一碟係涼伴,所以唔洗擔心會太熱難入口 (*≧ω≦)鹹蛋黃芋泥球👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻♥️呢款個人覺得好好食,上面有蛋黃醬,根本成個位都好有芋香既味,夾起一舊都唔會話咁易散,成舊都好大,鹹鹹甜甜既味道,係台灣既菜式先會有♥️之前食過芋香味係好好食,呢一個都仍然做出咁高既水準,呢個造型好可愛,最方便係唔洗分開一舊舊,就咁拎起就食得,呢一個好值得推介既😍上次我地幾個女仔食過西餐😍今次要轉轉口味,一轉就食台灣口味,平時都好少食,所以我地特別好奇又咩都試😍有時轉下口味都唔錯🥰

(*≧ω≦)花菇雜菌魯肉飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(*≧ω≦)麻醬涼拌秋葵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(*≧ω≦)鹹蛋黃芋泥球👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-09-20 156 浏览
今晚同朋友去了間情調同氣氛唔錯嘅餐廳撐枱腳🤩,餐廳位置臨近銅鑼灣站。而且見到呢排IG個個都打卡呢度,咁高人氣真係令人好期待。✨我地叫左✨(午餐)~~~酸菜魚湯牛肉麵✨, 呢個位置牛肉比較紮實、肉味香濃,肥瘦比例完美,配搭醬汁好特別,一試難忘。呢個酸菜魚湯,食落香濃郁得黎唔會太膩,同埋都好飽肚。古五到可以甘完美結合!✨(午餐) ~~~招牌鹽酥雞配魯肉飯✨,鹽酥雞可以配洋蔥醬或者 甜醬,咬落好香,雞肉夠肉味濃鬱,魯肉飯非常大兜,而且好香好滋味。呢間色香美味十足餐廳,非常值得大家來店試一試。👅👅
呢間色香美味十足餐廳,非常值得大家來店試一試。👅👅
2023-09-18 108 浏览
唔知有冇人同我一樣都係台式牛肉麵愛好者呢💕今日去咗臺北棧位於銅鑼灣嘅新分店,環境依舊係咁有特色!啡紅色嘅卡位同不規則嘅㝫㝫牆,加埋漸變色嘅台灣山脈,話咁易就影到有風格嘅打卡相📸⚜️酸菜魚湯牛肉麵(午餐)第一次食酸菜魚湯+ 牛肉麵依個組合,好新奇!酸菜喺湯入面味道好出,為牛肉麵增加咗爽脆嘅口感👍🏻因為有酸菜balance ,反而令食牛肉麵時更開胃👍🏻⚜️招牌牛肉麵(午餐)碗邊有一少pat 鮮黃色嘅牛腔油,喺店家專登同本地牛肉商合作,用新鮮牛腔提煉出獨有嘅牛腔油🧈趁湯仲係熱辣辣嘅時候,將牛腔油放入湯中,就可以令到湯底充滿牛油嘅香氣,對於愛牛人士嚟講係雙重享受💕💕臺北棧嘅牛肉麵有特色又有試意,下次過嚟食嘢記得要叫返碗嚟食✌🏻
⚜️酸菜魚湯牛肉麵(午餐)
⚜️招牌牛肉麵(午餐)

2023-09-18 86 浏览
呢間係一間屬於中高價午餐嘅台灣餐,份量絕對令你連零食,下午茶都唔使食。呢度環境好適合女生,屬於可以坐一個鐘以上,坐得舒服,任你傾到天南地北都得。餐廳裝修俾到你多個打卡位📸 人均消費 $130 左右每人一個正餐加一杯嘢飲每份午餐都配送至少一份配菜招牌鹽酥雞 Signature Crispy Chicken $108+魯肉飯 Lu Rou Fan $18鹽酥雞黎到嘅時候熱熱嘅,外皮脆脆,雞肉鬆軟,唔算鹹。每舊都大大件。配有啲脆香葉,夾埋嚟食好正好香。魯肉飯嘅腩肉粒粒有啲脂肪甘香😋酸辣牛肉麵 配牛脂油 Sour & Spicy Beef Noodle $118牛脂油好似牛油甘pat 咗係碗邊。我就心思思好奇甘lam咗少少,呢pat 牛脂油係無味嘅,但神奇嘅係放咗入牛湯伴埋一齊就提升咗成碗湯嘅香味。我係一個愛辣人士,對於我黎講呢個酸辣屬於小辣。我選咗手工刀削麵,麵質彈口。

人均消費 $130 左右
每人一個正餐加一杯嘢飲
每份午餐都配送至少一份配菜

+魯肉飯 Lu Rou Fan $18

2023-09-13
2023-09-15 110 浏览
今日帶媽媽嚟到世貿食台灣美食,每樣都非常好味,好有正宗台式風味。你叫咗一個飯,麵和小食。飯🍚花菇雜菌魯肉飯,呢個飯香味十足,米香餸又香,有花菇,雜菌,魯肉碎和半隻糖心蛋,勁正呀!滷肉嘅醬汁和油完美地和米飯融合,每食一啖飯都食到魯肉嘅精華。而且花菇和雜菌嘅香味亦完美地和魯肉融合,簡直一絕!再配埋半隻滷水的糖心蛋,成個飯嘅美味立即昇華。麵🍜酸菜魚湯牛肉麵,台式牛肉麵食得多,加埋酸菜魚湯嘅食法都係第一次食。除咗有濃郁嘅牛肉湯味外,還有一些鹹鮮的酸菜湯味,非常鮮甜,令整碗麵的味道更鮮明。麵條形況係粗身而扁的寛面,咬落去非常彈牙,好有麥香味。麵嘅配料除左有牛肉和酸菜,更有蟲草花,豆乾,辣椒和桂花瓣,味道濃郁,又辣又香非常好味!小食🧆明太子甜不辣,非常鍾意食明太子,見到有佢出現嘅食物就一定會叫黎食,呢個甜不辣燒到微微焦香,香脆又彈牙,再加上明太子醬,又咸又香好好味🤤
飯🍚
麵🍜
小食🧆
2023-09-14 87 浏览
今次會在這裡介紹一間挺不錯既餐廳,🌄臺北棧,係🎇銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓7號舖,門口既環境好美觀高尚,看過價錢合理,菜式選擇都豐富,今天同二位朋友一齊用餐,各自選擇一些地道菜☺️~海鮮炒王子麵蛋餅~呢道菜式既理子麵好彈牙,仲有海鮮一齊食,係一個不錯既配搭,然後仲有蛋餅既柔軟口感,食到夠足料,味道亦不錯⋯⋯⋯~魯肉拌台灣A菜~係台灣來講都比較常見同好多台灣人會食的,已經嗅到魯肉既陣陣香氣,肉質好鮮味,完全做到好嫩,真係幾好食⋯⋯⋯~黃金鹽水雞撈粉皮配黃金醬~呢道菜配搭著幾款唔同既料理,其中既蛋做得好香好食,另外仲有少量雞肉,主要既口感都比較彈牙爽滑,配上黃金醬簡直令人回味無窮⋯⋯⋯
2023-09-13 83 浏览
呢間臺北棧都唔止呢間分店,之前食過其他分店都好食,呢度新開就即管試下,果然無失望!呢度既午餐都係有前菜會跟埋,有3款,夠晒誠意呀!先試招牌牛肉麵午餐,牛肉好軟腍肉質好好,有啲筋位會有啲嚼勁,口感唔錯,味道就好入味,有牛味之餘又吸收到濃湯香味,加上大量蟲草同其他配料,夠晒多餸,麵都好好麵質,好食到無朋友💯💯另一個午餐係招牌鹽酥雞配魯肉飯,鹽酥雞係即叫即炸,夠晒新鮮,新鮮炸起既鹽酥雞好香脆,又夠咸,雞肉仲幾嫩,連薄荷葉都有炸脆,淨係呢樣已經好好食,魯肉飯更加完美,豬肉既肥瘦剛剛好,份量又多,每啖飯都食到啲魯肉,正到爆🅰️🅰️
呢度既午餐都係有前菜會跟埋,有3款,夠晒誠意呀!
2023-09-12 102 浏览
😺今日晚餐收工同個同事係附近食野,我地就約左系呢間《臺北棧 (世貿中心)》。🙀,好chill增添不少氣氛,試下野食如何先今日有:明太子甜不辣🏀櫻花蝦麻辣魯肉飯🏀伯爵茶凍芋圓🏀魯肉拌台灣A菜🏀蒜香三色台腸🏀首先,太子甜不辣,😺口感非常好😺,裡面的餡料非常豐富,搭配明太子醬汁,非常值得嘗試。接下來是櫻花蝦麻辣魯肉飯,櫻花蝦的口感非常好,肉質鮮嫩,搭配麻辣魯肉飯,米飯也很入味,口感軟糯。伯爵茶凍芋圓是一道非常清新的甜點,😺茶味濃鬱,口感非常細膩。芋圓也非常軟糯。最後是魯肉拌臺灣A菜😺,一道非常健康美味的菜肴,A菜富含營養,魯肉口感濃鬱。蒜香三色台腸都好好味!呢間餐廳的菜肴非常好吃,口感豐富,味道濃鬱。如果您喜歡嘗試不同的口味和菜肴,這家餐廳絕對是一個非常不錯既選擇😺。

今日有:
明太子甜不辣🏀
櫻花蝦麻辣魯肉飯🏀
伯爵茶凍芋圓🏀
魯肉拌台灣A菜🏀
蒜香三色台腸🏀

台灣菜幾時都咁受香港人歡迎,無論夜市小食、主食定甜品都一樣高人氣⚡️今次嚟到依間新派台灣菜餐廳,除咗了牛肉麵、魯肉飯、鹽酥雞⋯⋯仲有fusion風甜品,証明新舊融合都可以好有火花🔥夜市小食🧄蒜香三色台腸有三款台灣腸,最吸引係黑色嘅墨魚腸,甜甜地有墨魚汁嘅鮮味,配上蒜片食更惹味💫主食🍲招牌牛肉麵湯底濃郁,每啖湯都係由牛骨加牛肉長時間熬成,有誠意嘅一碗牛肉麵⭐️甜品分別有🍬紫米芋泥麻薯卷同芋泥QQ酥皮拿破崙,兩份甜品嘅麻薯都好軟糯,芋泥綿密有奶香,創意、口感、賣相同味道都💯分!
2023-09-11 66 浏览
🥹🥹好耐沒食好野,今日中午時間系銅鑼灣上日文堂,所以特登BOOK 左呢間隱世餐廳,我地係lunch set菜式👧🏻👦🏻👧🏻👦🏻。今日餐牌:💕 💕 💕 💕 💕招牌牛肉麵(午餐) 💕 💕 💕 💕 💕招牌鹽酥雞配魯肉飯 (午餐) 💕 💕 💕 💕💕招牌牛肉麵(午餐) 💕超級大碗,牛肉鮮美多汁,肥瘦均勻,好入味,🐷而且配合獨特醬汁非常惹味。入面有好多配菜,提升味道層次。❣️ 招牌鹽酥雞配魯肉飯 (午餐) ❣️非常經典的臺灣美食組合,鹽酥雞外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,搭配魯肉飯,味道更加豐富。魯肉的肉質鮮嫩,味道濃郁,米飯也很好吃,口感非常軟糯。真心覺得呢間餐廳的菜式都好正宗,廚師好用心烹調,下次會帶埋朋友一齊encore!👍🏻👏🏻

💕招牌牛肉麵(午餐) 💕
❣️ 招牌鹽酥雞配魯肉飯 (午餐) ❣️

試咗近排ig成日見到嘅台灣菜(銅鑼灣分店)環境不錯 裝修幾靚 食物賣相都幾好 但嘢食質素麻麻 價錢比起其他餐廳較高 所以性價比嚟講唔高🙁🍜牛肉麵🍜係𝐌𝐕𝐏🤣湯底好惹味 🦆鴨蛋蛋餅🦆都好特別 香港比較少見 “”蛋味的確比一般嘅濃 但芋泥同鹹蛋味就唔係太出😣🪄參考菜色【🌟為推薦菜式】髒髒鹹蛋黃芋泥鴨蛋蛋餅 $88酸菜魚湯牛肉刀削麵🌟 $148紫米芋泥麻糬卷 $48肉鬆皮蛋魯肉飯 $78 巴樂苦瓜汁 $52百香果綠茶 $38🪄評分 ❤️食物 5/10🤎服務 6/10🤍環境 8/10

🍜牛肉麵🍜係𝐌𝐕𝐏🤣湯底好惹味

❤️食物 5/10
🤎服務 6/10
🤍環境 8/10

2023-09-07 94 浏览
午飯時間同同事嚟到《台北棧》食午餐,呢間餐廳午餐非常豐富,價錢又唔算好貴,真心抵食。每份午餐都配有雜菜,甘筍和半隻糖心蛋,充滿蛋白質,纖維和水份。🍒沙茶豬軟骨配台稉九號米(午餐)沙茶豬軟骨滿滿沙茶醬汁,用嚟撈飯食一流。豬軟骨又腍又滑,充滿骨膠原。台稉九號米滿滿米🌾香味,米粒煙靱彈牙好味道👅🍒三色台灣香腸配魯肉飯(午餐)三色台灣香腸有原味,黑椒味和墨魚汁味,滿滿肉汁,口感結實超級好味😋再配上充滿豬油香味嘅魯肉飯,鹹鹹香香嘅味道令人食唔停口,真係邪惡又美味嘅極品美食👍👍👍

🍒沙茶豬軟骨配台稉九號米(午餐)
🍒三色台灣香腸配魯肉飯(午餐)
2023-09-05 86 浏览
蒜泥台灣水蓮💚水蓮口感清甜爽脆,帶有淡淡蓮花香氣,重點係高纖維低卡路里,岩晒想健康既我地去食,水蓮本身比較清甜,但加上蒜泥,蒜泥既香味令水蓮既味道提升,完全係增添佐鮮味,健康得黎又美味!黃金鹽水雞撈粉皮💛一個好豐富既撈粉皮,鹽水雞咸咸地,手撕狀態,保持到嫩口既感覺,加上香甜既芭樂,薄薄既蛋絲,爽脆既海哲,仲有黃金醬(腐乳,甘筍,鹹蛋黃)全部撈勻,味道突出,口感有層次!海鮮炒王子麵蛋餅🧡王子麵本身既麵質都係爽口既,用黎炒海鮮,好鮮味,炒完再用柔軟既蛋餅包住,加上沙律醬同醬油,仲有提鮮既海苔碎,係另一層次既蛋餅呀!髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅💜一上枱道感受到果種髒髒,成碟都係芋頭粉,蛋餅入面既芋泥多到必晒出黎咁濟,芋頭味係味蕾爆發,本身既甜味同鹹蛋黃既鹹香混合,味道又有層次,好吃!肉鬆皮蛋魯肉飯❤️皮蛋肉鬆永遠都係最好拍檔,皮蛋既粘口痴埋肉鬆既爽脆一齊食,甘香鹹香都有,魯肉飯既豬肉又肥瘦岩岩好,飯粒又軟,成碗無野挑剔到!
蒜泥台灣水蓮💚
黃金鹽水雞撈粉皮💛