最近同左朋友去海港城食晚飯,第一次試左台灣留學生朋友口中呢間超好食的台灣料理「臺北棧」。首先要一讚,係佢嘅水每位入座都一定要收HK$8。飲水收錢都要讚?原來佢收HK$8,但可以無限量供應礦泉水 + 梳打水,無限任飲!HK$8??? 抵比啦,出去買一支都唔止HK$8啦!食物方面,由於我地4個人,所以都叫左好多款食物,逐個簡單講下,真係太好食,但我又懶得寫。小食方面,點左呢個【明太子甜不辣】HK$78甜不辣外皮係用左魚糕製作,唔係麵粉皮黎架!食落外皮魚香好濃,再淋上明太子醬,好夾!不過有少少油膩感!SHARE一人一件就夠!【三色鹽酥雞】HK$128有柚子醬、黑松露醬、冬陰功醬3款做底。我個人認為佢個醬,設計個擺盤好有美感,不過食果時就非常之唔方便,因為炸雞好實淨,完全唔係軟身食物,其實沾醬時係完全沾唔到D醬,夾硬黎又有少少好似刮緊個碟底人地食剩D醬咁,實在唔美觀亦很狼狽。如果佢用個3格碟仔上個醬,又容易沾上醬汁,亦都唔會搞到個碟底幾隻醬撈埋一齊,好似一片混亂咁,畢竟呢碟鹽酥雞都係叫來一齊SHARE食居多,佢呢個醬汁擺盤設計真心唔得。 講返個醬。冬陰功醬最好食,好香辣惹味,好醒神!黑松露醬都

首先要一讚,係佢嘅水每位入座都一定要收HK$8。
飲水收錢都要讚?
HK$8??? 抵比啦,出去買一支都唔止HK$8啦!

小食方面,點左呢個
明太子甜不辣】HK$78
甜不辣外皮係用左魚糕製作,唔係麵粉皮黎架!

食落外皮魚香好濃,再淋上明太子醬,好夾!不過有少少油膩感!
SHARE一人一件就夠!

【三色鹽酥雞】HK$128
有柚子醬、黑松露醬、冬陰功醬3款做底。

講返個醬。
冬陰功醬最好食,好香辣惹味,好醒神!
黑松露醬都OK,幾香但唔突出,同炸雞唔係太夾。
柚子醬酸酸地都好滋味開胃,幾好食!
鹽酥雞外脆內軟唔乾 凍咗都好食 入面會有厚嘅雞肉 唔會話得一層好厚炸皮薄薄嘅雞肉

【鹹蛋黃芋泥球】HK$78
芋頭味好濃,咸蛋黃味反而較淡,整體味道偏甜,似一個甜品!

【擔擔手工餃】HK$78
味道香辣惹味,一口一隻尺寸剛剛好,感覺上有啲似紅油抄手,但係配搭台式嘅醬料,好特別好好食。

【原條鰻魚玉米起司蛋餅】HK$178
原條鰻魚上,所以HK$178黎講都唔算貴,因為你去超市買一條都要HK$98仲要自己煮。
鰻魚配上個蛋餅口感好豐富,裏面嘅蛋餅皮仲要係用上鴨蛋製成,好香口,好軟糯。

裡面捲住雞蛋、玉米、同埋即燒嘅芝士,面頭最後人手加上木魚,整體味道極度豐富!
所有野食落都非常夾,全部朋友都大讚呢一道菜,真係好好食!

【軟殼蟹麻婆豆腐拌麵】HK$248
睇價錢都幾貴,但上檯時好大盆,賣相勁靚,超誇張!

軟殼蟹偏鹹,外脆內軟,唔係一般嘅軟殼蟹,係有蟹肉同蟹膏,有蟹味,尺寸都大隻,真心勁!
留意返隻手同隻碟個比例,真係一大盆。
咬開係有肉有膏!

而麻婆豆腐味道偏甜,好台灣口味!有肉碎、豆腐,味道似肉燥再加辛香料,味道偏向輕香辣,冇咩勾芡,所以唔會過膩。
麵條都有咬口彈牙,好味!
適合兩至三個人share,實物都幾大碟,相當飽肚!

【蒜泥台灣水蓮】HK$98
 一碟菜要HK$98,睇價錢真係相當嚇人。
但原來用上正宗台灣水蓮,仲要又係好大盆,我地4個人都食唔哂,超多。
口感好爽脆,非常新鮮唔會煮得過腍。
醬汁係醬油蒜香味,簡簡單單保留到水蓮嘅清新,個醬唔會過嗆,非常好食。

飲品方面

【芋泥牛奶】HK$65
超多的芋頭泥,佢地應該用左台灣最有名嘅芋頭黎做,真係超好味!
呢個芋泥飲品濃度似甜品咁濃郁,混合鮮奶之後就清爽少少,但都係好似甜品
但整體味道係超好飲,不過好驚飲完一杯已經飽左,因為都幾RICH。

【抹茶牛奶】HK$65
用眼睇都見到落重手好多綠茶粉!味道超級甘香,混合牛奶味道好清香,略帶苦,好消滯!
所以適合搭配餐點黎飲!降油膩感一流。

【黑糖薑母茶】HK$48
由於同檯有女性朋友,佢真係好養生,要飲熱薑母茶,佢話正正常常但好重薑味,超暖胃。
好啦,主菜我地只係叫左兩款,因為要留肚食佢地最出名嘅甜品
一次過上,剛剛好影到一張大合照~~~

【手工鳳梨麻糬蛋撻】HK$48/件
呢個甜品真心精彩!切開個麻糬已經拉哂絲!
見到裡面有好多層食材,焦糖蛋、麻糬、鳳梨果肉、曲奇皮,每一樣嘅口感都好唔一樣!

焦糖蛋,好甜好甜,我個人覺得太甜,但有朋友愛不釋手話好正!
麻糬,超拉絲好煙韌好軟糯,好彈牙真係好好食!
鳳梨果肉,好香鳳梨味,好清新,不過都係好甜,呢個係正宗台灣人口味嘅甜度,不過香港人一般都愛少甜。
曲奇皮,好鬆脆,勁重牛油味,咸咸地,好正。
不過非常飽肚,食半件已經夠皮,一件都幾大份量唔好小佢,成部IPHONE4咁大,真係必點單品之一。
【抹茶奶奶麻糬】HK$108
呢個看似平平無奇的麻糬,原來非常特別。
佢地話用上特別的粉,加上牛奶+綠茶混合製作,食落呢個麻糬同出面口感會好唔同。
店員會即場幫你將一大片麻糬切割成一小件。

再沾上黃豆粉,係台式高級甜品!足夠幾個人食!
口感好水漾,一D咬口都無,好似一團會流動嘅水咁!好得意!
味道就有淡淡綠茶味,唔濃郁,反而黃豆粉甜甜地,食落好得意!
黎到呢度必食!

【抹茶杏仁豆腐刨冰】HK$138
我地其中一位食客係綠茶控,佢話一定要試哂呢度嘅綠茶甜品,真誇張。

杏仁豆腐混合左綠茶,好香。
底下再有紅豆、薏米、黑糯米、仙草,再淋上練奶係刨冰上面,夏天食真係好正好消暑。
不過如果要SHARE的話真心好有難度。

整體黎講,全部都係大大份好飽肚,食完真係飽到頂點。
4個人食左HK$1600,真心唔係平,但我地叫哂佢最精彩嘅食品,連我地同行係台灣讀左幾年書嘅朋友都大讚佢用料比台灣當地更好更有水準,所以除開每人HK$400,久唔久食一次豪華晚餐,呢一間「臺北棧」真心唔會中伏,其實你唔點咁多道菜係唔駛咁貴架 LOL。
你地睇完可能又會話我假窮遊,都係果句,窮遊達人呢個名係FOR我拍旅遊節目用,唔係本地遊,所以唔好混為一談啊。
2022-06-07
  • 三色鹽酥雞
  • 擔擔手工餃
  • 原條鰻魚玉米起司蛋餅
  • 明太子甜不辣
大阪燒海鮮蛋餅 $128睇落似日式pizza,餡料豐富,有章魚、蟹棒、木魚絲,蛋餅煎到比較薄,比例啱啱好,如果有例如粟米呢啲配料,令到食落去fresh 啲,就更加好啦😁招牌牛肉麵 $118有得揀都刀削麵或者粉絲,我哋揀咗前者,麵條長度適中,咬落去煙啃得來,唔會好大浸麵粉粉味, 牛肉完全唔韌,有一舊辣味牛油,供整溶入湯底,唯獨係味重咗少少😮‍💨 抹茶奶奶麻薯 $108有驚喜!質地適中唔會太淋或者太韌,奶味、甜味慢慢滲出來,略嫌抹茶味偏淡 秘訣係一次唔好太大啖,細細啖食可以令到麻薯同黃豆粉嘅比例更加接近,滋味啲🫣兩個人食$407 埋單,以海港城餐廳價錢來講算係咁,餐廳嘅裝修好靚中間嗰牌燈同埋執鞭四人座位嘅打卡位等等,光暗適中,店員一開始係咁講普通話,可能想有去咗台北嘅感覺🤣🤭 有機會想試埋中環嗰間!
大阪燒海鮮蛋餅 $128

招牌牛肉麵 $118

抹茶奶奶麻薯 $108
抹茶奶奶麻薯

抹茶奶奶麻薯
2022-06-16 112 浏览
Heard of this restaurant for a while and had been wanting to try. Finally went to their shop in TST. Once I opened their menu, I was really shocked but how expensive they are charging some very normal Taiwanese dishes that you spend at least 2 or 3 times less on other quality Taiwanese restaurant. Ok, then I would expect very exceptional quality and taste of their food. When I tried their food, it was just ok and it wasn’t worthy at all! Won’t return!
2022-06-14 116 浏览
今日見排隊的人唔多,便排隊入座,雖然只有一人在前,但也等了半小時才可入座。餐廳的裝修別緻,充滿現代感,加上柔和的燈光,滿有氣氛。這兒沒有午餐供應,只有散點,看到花膠魯肉飯很有脆,但今日試吓牛肉麵,牛肉麵有五款選擇,價格由$118-$148。沙爹牛肉麵$148這牛肉麵賣相精緻,牛𦟌帶一點厚度,口感唔錯,肉質軟滑,充滿骨膠原,而那半熟旦保留半熟狀,加上脆口的蟲草花,不錯吧!那湯汁味道鮮美,有濃厚的牛骨湯味,加上淡淡的沙爹點綴,味道微辣不嗆喉,配上寬的Q彈滑溜的刀削麵,味道不錯。麻辣牛肉麵$148嘩啦!這碗麵上堆滿紅油,十分醒胃,而且牛𦟌份量是ok的;呷一口湯,麻麻辣辣,辣勁度十足;真係好辣好刺激。這一天的午餐還不錯

餐廳的裝修別緻,充滿現代感,加上柔和的燈光,滿有氣氛。

沙爹牛肉麵$148

這牛肉麵賣相精緻,牛𦟌帶一點厚度,

麻辣牛肉麵$148
辣勁度十足;真係好辣好刺激。

這一天的午餐還不錯
2022-06-10
午餐
2022-06-13 115 浏览
期待已久的一餐台灣菜😗📍Check In Taipei其實好耐之前已經想試中環分店 但之前去過幾次都無開 呢排見到海港城新開左 好多foodie介紹好吸引 本身想早d食 點知個陣book位好快full左 唯有約2星期後😭------------------------------火焰原條鰻魚玉米蛋餅🥞Aburi Japanese eel corn egg crepes HKD 178擔擔牛肉麵配刀削麵 HKD148沙嗲牛肉麵配刀削麵 HKD148Beef slided noodles 🥩 芋泥 Tiramisu HKD 98麻薯鳳梨酥蛋撻 Mochi Pineapple cake🍍 HKD48----------------------------最好食必定係甜品區!麻薯鳳梨酥蛋撻 Mochi Pineapple cake🍍 口感好特別!有一層滑溜溜嘅蛋漿再配合鳳梨酥嘅餡 加上香口嘅酥皮 而且份量偏大可以兩人share 必試!Taro tiramisu 份量真係好多😗加上因為男朋友唔食芋泥 成個甜品我食晒 好飽但係好滿足🙌🏻芋泥控必試!🤣Revisit: yessss✔️ 下次會再同朋友
期待已久的一餐台灣菜😗
📍Check In Taipei
火焰原條鰻魚玉米蛋餅🥞
擔擔牛肉麵配刀削麵 HKD148
沙嗲牛肉麵配刀削麵 HKD148
Beef slided noodles 🥩
芋泥 Tiramisu HKD 98
----------------------------
最好食必定係甜品區!

Revisit: yessss✔️
下次會再同朋友嚟試晒所有芋泥配搭🤣
不過其實以台灣菜來講定價偏高🤔
始終位於海港城 價錢一定唔會平
大家可以自行斟酌一下再決定食唔食~
  • Taro  tiramisu
2022-06-13 85 浏览
Check-in Taipei 臺北棧 🇹🇼🧋……….對上食Check-in Taipei已經係三四年前係中環荷李活道嗰度,估唔到依家係尖沙咀海港城開分店,環境更舒適同更闊落,光線更充足。成間餐廳主色調用咗日出日落嘅顏色tone,好溫和舒適,仲要播住大家都熟悉嘅台灣歌手嘅歌,真係好想再去台灣旅行😍……….🍵抹茶奶奶麻糬 $108•依家得抹茶味嘅奶奶麻糬揀,奶奶麻糬好soft,抹茶茶味香濃,唔苦,甜度啱啱好,再將黃豆粉拌勻,食落好香黃豆粉味,口感好得意,想再食多次🤤🐣三色鹽酥雞 $128•鹽酥雞好香脆多汁,肉質鮮嫩,就咁食都好味,另外仲有三款醬汁,分別係清新嘅柚子醬,惹味嘅冬陰功醬,仲有香濃嘅黑松露醬,擺碟靚之餘,味道都好好食😚🍳髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88•望落已經好吸引,啖啖芋泥,食落香甜,好似甜點咁。蛋餅口感好煙韌,配埋鹹蛋黃係面,帶點少少鹹蛋黃香,味道提升咗😋🍜法國鵝肝牛舌芯牛肉麵(刀削麵) $268•牛舌芯份量多,仲多同麵嘅份量。牛舌芯煮得軟腍,嗰湯底好重牛味。嗰麵有得揀粉絲同刀削麵,揀刀削麵真係無揀錯,好掛湯!仲有法國鵝肝,令到成個湯底更好creamy同香濃🥰……….💰人均 $
Check-in Taipei 臺北棧 🇹🇼🧋

🍵抹茶奶奶麻糬 $108

🐣三色鹽酥雞 $128

🍳髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

🍜法國鵝肝牛舌芯牛肉麵(刀削麵) $268
……….

💰人均 $385/per person (2人)

2022-06-12 117 浏览
尖沙咀 - 《臺北棧 CHECK IN TAIPEI》📍 尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖試左最近新開打卡既一間台式餐廳裝修十分之靚,淨係睇menu都覺得設計好比心機雖然今次冇得坐好靚好多人去打卡既卡位坐左係對面普通既卡位,但都坐得好舒服店員都好有禮貌服務好好(╹◡╹)♡招牌牛肉麵(💰118)有兩款麵選擇,有刀削麵同寬粉絲今次就試左寬粉絲(๑・̑◡・̑๑)識落嘅質感好似薯粉,好有彈性,好有咬口湯底十分濃厚,好香牛肉味,但又唔會好重口味碗邊跟左個自製辣牛油🧈可以自行加入湯底到加左之後既湯係更加香牛味同香料味整體既牛肉麵好惹味好好食🫶🏻咖喱起司吉列蝦蛋餅(💰98)好fusion既一款蛋餅,食落個味同台灣既好唔同蝦🦐份量同size都唔小,炸得好香脆配埋上面既咖哩醬好夾配蛋餅又唔會好膩係幾有特色既一款菜🧡鹹蛋黃芋泥球(💰78)呢個上枱之後一定要趁熱食😍外皮炸得超級脆卜卜!入面既芋泥比得好足料鹹蛋黃放左係芋泥球上面個味唔算好岀~芋泥味搶左鹹蛋黃味呢個小食會食完一啖又想食多啖啊茶調雞尾酒🍹我愛台妹 - 普洱茶酒 (💰108)觀音兵 - 鐵觀音茶酒(💰98)杯酒好靚好有心思比想像中茶
尖沙咀 - 《臺北棧 CHECK IN TAIPEI》
📍 尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖

試左最近新開打卡既一間台式餐廳
裝修十分之靚,淨係睇menu都覺得設計好比心機
雖然今次冇得坐好靚好多人去打卡既卡位
坐左係對面普通既卡位,但都坐得好舒服
店員都好有禮貌服務好好(╹◡╹)♡

招牌牛肉麵(💰118)
有兩款麵選擇,有刀削麵同寬粉絲
今次就試左寬粉絲(๑・̑◡・̑๑)
識落嘅質感好似薯粉,好有彈性,好有咬口
湯底十分濃厚,好香牛肉味,但又唔會好重口味
碗邊跟左個自製辣牛油🧈可以自行加入湯底到
加左之後既湯係更加香牛味同香料味
整體既牛肉麵好惹味
好好食🫶🏻

咖喱起司吉列蝦蛋餅(💰98)
好fusion既一款蛋餅,食落個味同台灣既好唔同
蝦🦐份量同size都唔小,炸得好香脆
配埋上面既咖哩醬好夾
配蛋餅又唔會好膩
係幾有特色既一款菜🧡

鹹蛋黃芋泥球(💰78)
呢個上枱之後一定要趁熱食😍
外皮炸得超級脆卜卜!
入面既芋泥比得好足料
鹹蛋黃放左係芋泥球上面
個味唔算好岀~芋泥味搶左鹹蛋黃味
呢個小食會食完一啖又想食多啖啊

茶調雞尾酒🍹
我愛台妹 - 普洱茶酒 (💰108)
觀音兵 - 鐵觀音茶酒(💰98)

杯酒好靚好有心思
比想像中茶味好岀,但係酒精濃度應該幾低
飲完一啖先至慢慢有酒既味道岀黎
唔飲得酒既一定係可以完全接受呢款cocktail🤣🤣
2022-06-09 3314 浏览
中環間CHECK-IN TAIPEI大家一定唔陌生尖沙咀間新開嘅旗艦店你又去咗打卡未?!😌開業都未夠一個月已經吸引唔少粉紅控去打卡💓柔和嘅燈光襯托住粉紅色嘅牆身加寶藍色嘅傢俬~仲有唔知佢係日落定日出嘅打卡卡位 & VIP房真係令我好想再約成班girlfriendssss再嚟食飯打卡🥰雖然新裝修好靚好grand & 地方大好多坐得舒服好多!但係價錢都比中環嗰間貴啲~而且每位客人都要收$8水費!話知你再嗌嘢飲啦😌唔飲水都要俾錢!!講番啲嘢食💁🏻‍♀️<<招牌牛肉麵>>($118)比中環貴咗$10,但多咗一督辣牛油喺碗邊~唔食得辣嘅男朋友表示唔覺得辣🤷🏻‍♂️我就直頭唔想嚿牛油搞到我個湯底肥晒😂所以我冇浸到佢落去!牛𦟌軟腍入味👍🏻豆腐嘅口感有啲特別~少少似削咗嘅魚蛋咁🫢最欣賞嘅係佢麵底有得揀粗粉絲!口感煙韌彈牙! 啱晒我呢個煙韌控😀可惜佢個湯底濃到有啲過咸令我狂飲水🙈好想介紹我最愛嘅台式肉鬆榨菜蛋餅俾我男朋友試…但呢間旗艦店冇👉🏻👈🏻不過<<大阪燒海鮮蛋餅>>($128)都冇令我哋失望喎👏🏻好似pizza嘅佢,個底係鴨蛋餅皮~上面鋪
中環間CHECK-IN TAIPEI大家一定唔陌生
尖沙咀間新開嘅旗艦店你又去咗打卡未?!😌

開業都未夠一個月已經吸引唔少粉紅控去打卡💓
柔和嘅燈光襯托住粉紅色嘅牆身加寶藍色嘅傢俬~
仲有唔知佢係日落定日出嘅打卡卡位 & VIP房

雖然新裝修好靚好grand & 地方大好多坐得舒服好多!
但係價錢都比中環嗰間貴啲~
而且每位客人都要收$8水費!
話知你再嗌嘢飲啦😌唔飲水都要俾錢!!

講番啲嘢食💁🏻‍♀️
唔食得辣嘅男朋友表示唔覺得辣🤷🏻‍♂️
我就直頭唔想嚿牛油搞到我個湯底肥晒😂所以我冇浸到佢落去!

牛𦟌軟腍入味👍🏻
豆腐嘅口感有啲特別~少少似削咗嘅魚蛋咁🫢
最欣賞嘅係佢麵底有得揀粗粉絲!
口感煙韌彈牙! 啱晒我呢個煙韌控😀
可惜佢個湯底濃到有啲過咸令我狂飲水🙈

不過<<大阪燒海鮮蛋餅>>($128)都冇令我哋失望喎👏🏻
好似pizza嘅佢,個底係鴨蛋餅皮~
上面鋪滿章魚粒、木魚、椰菜絲、紫菜絲、大阪醬汁、蛋黃醬同四條蟹柳!
咁多種唔同口感嘅食材放入口真係好有層次😀
而且咁fusion 嘅蛋餅都係第一次食!
好有新鮮感! 新鮮得嚟唔fail! 係驚喜之作💯

講到驚喜!
另一個驚喜係我喺中環encore咗幾次嘅<<明太子甜不辣>>($78)🤩
又係比中環貴十蚊嘅佢冇多幾塊🤭
但明顯師傅用心地用火槍燒到每一塊都好香脆!
真係做到外脆內煙韌嘅效果!
中環嗰個已經收貨! 尖沙咀呢個係滿分🙌🏻
明太子甜不辣

留意番⚠️唔好諗住入去淨係食碟甜不辣呀!
每人低消未計加一要$150呀🧸
2022-06-04
2022-06-06 146 浏览
一路都想去check in Taipei , book左中環果間幾次,但都因為臨時有事要取消。最想食既髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅同鹹蛋黃芋泥波波 ,顏值好高😍,味道其實兩樣差唔多,正常普通啦。芋泥提拉米蘇太濕太水,個人唔鍾意濕到見到水/酒既tiramisu 。杯Drunken bubble tea (奶茶妹妹醉了)都係一般,個人覺得轉Baileys 會好過用vodka 底。黎呢度影相真係幾靚,味道就一般啦,好多芋泥款同甜品都比較飽肚,可以搵兩三個朋友一齊更好。

2022-06-06 111 浏览
我地三位女士,平時食量唔多,但今次係僅僅飽😂😂明太子甜不辣估唔到明太子醬同甜不辣嘅味道可以夾埋一齊,都幾好味,真係可以一試!但係凍咗就唔好食,記得趁熱食!招牌滷肉飯非常一般,我哋試咗一啖,就冇再食。手工鳳梨酥麻薯蛋撻最底層係鳳梨酥,中間係麻薯,上面係蛋撻,非常特別,而且趁熱食真係幾好味,唔適合外賣,可以一試,但係$48一件真係幾貴。芋泥蛋餅有驚喜,芋泥係甜嘅,但唔會太甜,而蛋餅係咸嘅,撞埋一齊味道都幾好食。三杯扁皮鴨胸刈包一般,價錢差不多二百,感覺不值。最後多得呢一碗糖水😂😂因為比想像中大碗好多,所以終於食得飽😂😂好食!而且有茶味嘅啫喱。由於水係要加錢refill, 所以我地就叫左飲品。我地叫左蜂蜜苦瓜汁、鳳梨苦瓜汁。我哋既感覺係它做甜品會比較出色,餐廳睇相覺得幾靚,但係實際上原來比較狹窄,都幾難影到靚相。而且我哋有要求坐卡位,點知安排咗坐「真卡位」,如果你哋想坐「拱門卡位」,要講得清楚啲。最後埋單八百幾蚊。
我地三位女士,平時食量唔多,但今次係僅僅飽😂😂

招牌滷肉飯
非常一般,我哋試咗一啖,就冇再食。

手工鳳梨酥麻薯蛋撻

芋泥蛋餅

三杯扁皮鴨胸刈包
一般,價錢差不多二百,感覺不值。

2022-06-05 93 浏览
還是擁有台灣人的心跟胃所以要來試試這件新台菜當初他們剛剛開在中環就有去過記得珍奶是放在實驗冰杯裡十分特別但那時的餐具是塑膠質門面也好小好擁擠門口的我愛台妹燈牌 像90年代小型club 這間慢煮小牛肉麵出名 更吸引人是甜點部分芋泥愛好者點到芋泥提拉米蘇跟芋泥蛋餅提拉米蘇真的有夠大份 有夠甜 有夠熱量炸彈朋友的綠豆沙 也好甜苦瓜汁就是苦瓜汁味道滷肉飯也是滷肉飯味道後面我們議論鹽酥雞要168塊但只有小小五個雞腿水蓮好吃是我心目中的水蓮的味道 跟廚房要多一碟芝麻醬也沒有跟我生氣或覺得麻煩最美好的部分是點鳳梨酥打包服務生哥哥會細心解釋回家要怎麼吃怎麼烤 160度烤5分鐘如果擺冰箱就200度烤10分鐘餐具都是冷冷的金屬味 有台北高級西餐廳feel大概貴在服務上 我也覺得沒差
還是擁有台灣人的心跟胃所以要來試試這件新台菜

如果擺冰箱就200度烤10分鐘
餐具都是冷冷的金屬味 有台北高級西餐廳feel

大概貴在服務上 我也覺得沒差
2022-06-05 108 浏览
上星期下午茶時段去海港城便想試這間,不過掛隊超過半小時,好倦和肚餓,所以改了去Cheesecake factory. 今個星期又再排多次,終於20分鐘可以入坐. 門口個餐牌好靚,見到啲嘢食好想食. 終於入到去了,便盡叫多些想試嘅食物. 佢哋比較特別,唔係收茶錢,是收sparking water錢. 我想試多啲嘢食所以叫咗一碗麵同三個小食,一杯紅豆鮮奶和老公share. 當我們叫職員送上甜品時,職員Danny提醒我們問我是否懷孕. 因這個紫薯Tiramisu甜品不適合孕婦吃,有酒. 我們完全忘記了. 最令我們窩心的是不但提我們,更幫我買轉左甜品鐵觀音燉蛋. Service很好,用餐滿意,食物價格比較貴,但特色menu 值得一試. 紅豆沙牛乳- 好好味明太子甜不辣 - 很喜歡鹹蛋黃芋泥球 - 兩種味道分開, 沒有驚喜咖喱起司吉列蝦蛋餅 - 一般擔擔牛肉麵 轉粉絲 - 和中環分店一樣的味道鐵觀音燉蛋 - 好味,茶味很香

紅豆沙牛乳- 好好味
明太子甜不辣 - 很喜歡
鹹蛋黃芋泥球 - 兩種味道分開, 沒有驚喜
咖喱起司吉列蝦蛋餅 - 一般
擔擔牛肉麵 轉粉絲 - 和中環分店一樣的味道
鐵觀音燉蛋 - 好味,茶味很香
2022-06-03
2022-05-31 128 浏览
一入去非繁忙時間 想坐舒服d 佢話嗰張枱要最低消費$600但係我只係同我男朋友2個人 最後就諗住算啦食餐飯姐 坐張好細既檯算啦點知叫咗碗滷肉飯 牛肉麵 台灣腸一個薄餅埋單9百幾 野食係幾好食 不過唔會再去啦 因為食既都係普通嘢 性價比低 唔值
2022-05-30 115 浏览
海港城新開嘅台式餐廳今日終於可以排隊試吓囉😛原條鰻魚起司🧀️玉米蛋餅 $178😍店員會幫你燒燒鰻魚上面嘅芝士襯熱食會有拉絲的口感👍🏻讚一大班朋友開心Share 之選招牌魯肉飯 $68明太子甜不辣 $78推推🥰 呢個完全有驚喜微脆香口 煙煙韌韌嘅口感再配上明太子醬 令味道層次更升華讓人一口接一口 😛😛櫻花蝦烏醋茄子 🍆 $58呢個冷菜都喺唔錯嘅菜式當前錯開開胃 😉魯肉拌台灣A菜 $98鐵觀音法式燉蛋 $98最出名嘅甜品🍮賣晒🥲抹茶奶奶麻薯 同 手工鳳梨酥蛋撻都想試吓 要下次嚕
海港城新開嘅台式餐廳

最出名嘅甜品🍮賣晒🥲
抹茶奶奶麻薯 同 手工鳳梨酥蛋撻
都想試吓 要下次嚕
2022-05-30 77 浏览
呢個嘅甜品🍮全部都好吸引!見到最近好多人打卡個人認為最正嘅係手工鳳梨酥麻薯蛋撻 鳳梨酥就食得多 但係加咗麻薯之後真係好特別 而且加入咗蛋撻嘅元素 有鳳梨酸酸甜甜 之外仲好濃蛋香味 個撻皮都做到好脆 仲好有牛油香🧈
呢個嘅甜品🍮全部都好吸引!見到最近好多人打卡