2022-07-13 54 浏览
好耐之前同朋友食完一次就好難忘🤩今次就叫咗之前覺得好食嘅嘢食🫶🏻以下全部都係推介嘅食物一🤞🏻不過帶定頭盔先🙈我嘅口味可能同你唔一樣🫣蛋餅我係試過咁多款,我就最鐘意髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🥚蛋餅係用鴨蛋整嘅所以好似蛋味香啲🤣而蛋餅上面有鹹蛋黃再加上內饀都唔孤寒😎係有好多芋泥👍🏻芋泥控真係可以試吓❗️而小食我就鐘意明太子甜不辣🥰每塊甜不辣都有好多明太子沙律醬💛明太子真係配咩都夾所以呢次都唔例外😹真係好好食😜最後仲有一個麵真係超推,酸辣牛肉麵真係世一❤️‍🔥湯底嘅酸辣味好夠而啲麵都會吸咗湯底嘅味👅再加上牛肉都好好食‼️

2022-07-13 41 浏览
我係好鐘意台式食物,所以經常都會揾好食同新嘅台灣餐廳🇹🇼今次比我揾到位於尖沙咀開咗冇幾耐嘅台灣餐廳😉但食物就唔同係fusion🤩個日見到呢間餐廳就即刻第二日去咗食🥰🔹大阪燒海鮮蛋餅蛋餅整得好脆而上面有好配料包括蝦🦐蟹柳🦀八爪魚🐙柴魚片同紫菜,而仲有大阪燒醬汁同沙律醬💦所有嘢加埋一齊都唔會唔夾🫶🏻係一個好好嘅台灣同日本嘅組合🤞🏻🔹手工鳳梨酥麻糬蛋撻呢個組合好創新同特別👀係香港同台灣嘅組合🇹🇼🇭🇰鳳梨酥嘅皮好酥脆同鳳梨都唔會酸🍍而蛋撻佔嘅比例都好多但唔會唔夾再加上配咩都好食嘅麻糬🤲🏻真係無得輸✌🏻整體真係好好食同夾❣️

🔹大阪燒海鮮蛋餅

🔹手工鳳梨酥麻糬蛋撻
2022-07-12 263 浏览
🔹️臺北棧 Check In TaiPei🔹️每一次到訪台灣餐廳,都有種好想再去旅行的感覺,特別想念台灣的美食。人氣的台式餐廳登陸了海港城,經營理念是希望帶給客人一個充滿台灣風味的用餐體驗餐單上的菜式都很特別,食物融入了很多創新的元素,把經典地道的台式料理升級,添加了色彩。特別是甜品類別玩味性強,又可以玩又可以食,而且食物顏色亦相當吸引☺️已為它拍片及多角度拍照😆🔹️三杯片皮鴨胸刈包👍👍👍🔹️鹹蛋黄芋泥球👍👍🔹️蒜香三色台腸🔹️招牌魯肉飯不知道為什麼有酸味,而飯質過濕及軟,魯肉汁過少,只有在魯肉表面。整體的味道差🤒🔹️蒜泥台灣水蓮🔹️大阪燒海鮮蛋餅👍台日新款融合的新菜式,好特別,食前切開有食Pizza既感覺🤭🔸️抹茶奶奶麻糬🔸️手工鳳梨酥麻糬蛋撻👍食物層次豐富,頂層嫩滑的蛋撻,中間是台灣的鳳梨酥及有嚼勁的麻糬,脆皮的外層🔸️台南冬瓜茶👍甜度剛好,推薦☺️🔸️綠豆沙牛乳🔸️宇治抹茶牛乳
🔹️臺北棧 Check In TaiPei🔹️

甜度剛好,推薦☺️
🔸️綠豆沙牛乳
🔸️宇治抹茶牛乳
2022-07-11 83 浏览
上星期六同男朋友係海港城行街,見到呢間餐廳門面好靚咁就拉咗男朋友入去食❤️我地叫咗兩樣小食同一個主食🙌🏻第一個係三色鹽酥雞,三色嘅意思係有三款醬汁,大家可以自行選擇配咩汁黎點雞食😗個人覺得咁樣好好,可以同時品嘗唔同嘅味道。第二個係蒜香三色台腸,一黎度蒜味好香🧄台灣腸係香蒜味,食落好正同埋台灣腸都整得好好同好juicy,推介大家叫黎試吓🫶🏻而主食叫咗酸辣牛肉麵🐮麵係寬粉絲,口感好好而且仲吸哂酸辣湯嘅味👅再配埋麵上面嘅酸菜真係不得了💦牛肉個人就覺得不過不失,不得不提溏心蛋係流心,仲要係醃過所以好入味!

2022-07-11 36 浏览
前幾日同屋企人去咗呢間餐廳食lunch,事關屋企人好鐘意食芋泥,咁岩比我見到呢間餐廳有芋泥蛋餅!! 就即刻同屋企人去咗食。第一樣當然叫咗髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,蛋餅嘅內饀有滿滿嘅芋泥同鹹蛋黃,口感好豐富!而且蛋餅上面仲要有芋頭嘅粉,令芋頭味道大大增加。第二樣食物係蒜香三色台腸,台灣香腸真係個人大愛,經常都會買返屋企煎黎食。但真係第一次見到有唔同顔色嘅台灣腸,味道方面個人就覺得唔係有好大嘅出入,勝在就係外觀🤭我地仲有叫咗一個麵係酸辣牛肉麵,麵上面有大量嘅酸菜而湯底都偏酸,完全係我鐘意嘅嘢而牛肉都煮得好淋同埋入味!
2022-07-08 39 浏览
個日同朋友係尖沙咀行街,到晚餐時間見到呢間嘅menu好吸引咁就入咗去食!餐廳嘅坐位都好多而且都好闊落,唔會好迫咁~  食物方面,我地叫咗3樣食物,其中我地見到大阪燒海鮮蛋餅就即叫!呢度嘅蛋餅係用鴨蛋整㗎同平時嘅唔同所以就貴啲蛋餅嘅海鮮份量都好多同埋有埋大阪燒嘅醬汁,真係台日fusion,口感都好豐富同埋好食。另外,都叫咗三杯片皮鴨胸刈包,就咁睇份量好似唔係好多但食到一半已經好飽而鴨胸一啲都唔靭加埋青瓜同醬汁夾埋刈包真係好鬼正第三樣係櫻花蝦烏醋茄子,朋友就好鐘意,我就真係普普通通提一提大家呢度係會收返大家每人$8水錢但就可以任飲過濾咗嘅水同氣泡水~

2022-07-08 34 浏览
尖沙咀嘅餐廳真係好多,每次都唔知食邊間好😹今次朋友話想食呢間,唔洗我唸當然say yes la🤣點知一睇menu同想像中有啲唔同🫣食物都係fusion🤨唔係純正台灣料理🙌🏻第一眼比吸引到係鐵音兵竟然係鐵觀音酒😯真係第一次見🖖🏻我同朋友二話不説即刻叫咗😂個杯竟然係中式嘅杯😳而味道完全唔會奇怪反而幾夾🤭大家真係可以試下😗另外 我地都叫咗兩樣嘢食分別係三色鹽酥雞同櫻花蝦烏醋茄子🍆鹽酥雞炸得好脆而旁邊都有三款醬汁可以點黎食😚而茄子上面有大量櫻花蝦🦐真係毫不手軟😆令人意外嘅係烏醋同茄子呢個組合好食喎👍🏻好夾完全冇違和感😽
尖沙咀嘅餐廳真係好多,每次都唔知食邊間好😹
2022-07-06 33 浏览
We loved the rainbow colored decorations of the restaurant. The food was also innovative and delicious. We especially loved the egg tarts with mochi and pineapple fillings. Their tea flavored desserts and drinks were amazing too. We also loved the texture of beef noodles and their egg crepes
2022-07-03 51 浏览
繼中環店後再開海港城分店的Check In Taipei,裝修以超夢幻的粉色為主調。小吃總類超多,建議大家點幾款小吃也夠飽了~不過小編超級推薦要留肚吃甜品😋-🎈明太子甜不辣 ($78)甜不辣表面帶點焦香感,口感煙韌軟糯。加上明太子醬味道非常特別🥺推薦指數: 8/10-🎈咖喱起司吉列蝦蛋餅 ($98)起司的份量夠多,拉絲的樣子太吸引了~吉列蝦放在中間,每一口都可以吃到蝦肉!不過小編最愛的是表面的咖喱醬,再多加一點就完美了。一整份份量頗大,吃多了也會膩,開心些牙就剛剛好👨‍👩‍👧‍👦推薦指數: 8/10-🎈三杯片皮鴨胸刈包 ($198)刈包有三塊,但是鴨胸有一整碟😂。經過小編精密分析,一塊麵包需要夾大約五片鴨胸才吃得完😂😂😂。旁邊有一碟蔥及青瓜,吃法像片皮鴨一樣。味道各方面都不錯,不過要吃小吃的話好像會吃不完🤧。推薦指數: 7.5/10-🎈手工鳳梨酥麻糬蛋撻 ($48)吃到最後你會希望自己真的有「甜品胃」,因為每一款都想試但實力不容許🥺。由其Menu上的甜品不是麻糬就是芋圓(聽到都覺得飽系列😂)。這一款甜品的層次十分豐富,蛋下面有麻糬,再下面有鳳梨。上桌的時候還是熱辣辣的🔥!推薦指數: 8

🎈明太子甜不辣 ($78)

推薦指數: 8/10
🎈咖喱起司吉列蝦蛋餅 ($98)

推薦指數: 8/10
🎈三杯片皮鴨胸刈包 ($198)

旁邊有一碟蔥及青瓜,吃法像片皮鴨一樣。
味道各方面都不錯,不過要吃小吃的話好像會吃不完🤧。
推薦指數: 7.5/10
🎈手工鳳梨酥麻糬蛋撻 ($48)

🎈總括而言
環境裝修得很夢幻,去打卡超美的~餐廳內有不少梳化位,座位闊落👍價錢以台灣菜來說稍為進取,不過基於位置及份量似乎也合理。
食物配搭上有創意,味道整體也不錯~份量頗大,開心些牙會比較合適!
2022-06-27 95 浏览
知道海港城開咗佢之後一直🔖bookmark咗佢,閒日晚walk in兩三個字有位,但如果想坐打卡位我諗book檯會好啲。Menu係掃🤳🏻QR code嘅,㩒開已經好多嘢都好想食👶🏻小孩才做選擇🫢🫢🫢3個人叫10個item都唔過份吖👏🏻🍲麻吉燒關東煮 $78久違嘅關東煮,中規中矩、正常水平,就係你喺台灣便利店食到嘅咁。🥚髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88依個好係我嘅菜!甜嘅芋泥加鹹蛋黃配上稍微煙韌嘅蛋餅原來都幾夾❤️3個人share啱啱好,2個人食嘅話應該會有啲漏,因為佢芋泥都幾有份量。🌶牛汁滷蘭花干 $58辣嘅豆乾?豆皮?嘅朋友,但意外地幾香,邊傾偈邊咬下幾好。🍜鵝肝牛舌芯牛肉麵 $268鵝肝以醬嘅形式放咗係匙羹,放入湯度個湯即刻好香濃🥰可能個湯嘅味道太搶,對牛舌芯稍為失望。而麵嘅部分我哋揀咗寬粉絲,有少少彈牙而且掛汁能力唔錯,nice👍🏻👎🏻Taro-misu $98極為失望🙁完美演繹⚖️如果太多cream嘅味,芋泥味就無掟企。芋泥比例離譜地少,而且唔知係有層cream加咗yogurt(感覺唔似係mascarpone cheese)定芋泥酸咗,成件事錯哂🥲食咗1/3就放棄咗…🍵鐵觀音Crème

🍲麻吉燒關東煮 $78

🥚髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

🌶牛汁滷蘭花干 $58
辣嘅豆乾?豆皮?嘅朋友,但意外地幾香,邊傾偈邊咬下幾好。

🍜鵝肝牛舌芯牛肉麵 $268

👎🏻Taro-misu $98

🍵鐵觀音Crème Brûlée $98
Surprisingly佢比一般Crème Brûlée大份,鐘意濃茶嘅朋友必試,兩位朋友食得好開心。

🍍手工鳳梨酥麻薯蛋撻 $48
聽我講,依個一定要試!👍🏻鳳梨酥嘅外皮,底部有一層薄薄嘅鳳梨酥內餡同一層軟糯嘅麻薯。蛋漿嘅部份好濃蛋香兼焗得好滑!喺味道同口感上兩者都好豐富,我比滿分💯 (寫到依度,小編有少少掛住舊蛋撻添🤤)

🌹玫瑰奶茶 $52
🥛木瓜牛乳 $58
🍵黑糖薑母茶 $48
飲品方面,我覺得都係standard嘢可以放心試但唔特別逐個講喇🤗

#eatisourlife #eatistsimshatsui
手工鳳梨酥麻薯蛋撻
鵝肝牛舌芯牛肉麵
鐵觀音Crème  Brûlée
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
2022-06-27 45 浏览
呢間台式餐廳嘅菜式真係好特別🍴上次就試咗個大阪燒海鮮蛋餅🥞將台式嘅蛋餅 再加埋日式嘅大阪燒 味道出奇地夾🤩蛋餅皮係用咗鴨蛋嚟做 再配埋蟹柳、章魚、木魚絲、椰菜同紫菜 口感味道都相當之豐富😍
2022-06-26 58 浏览
黎尖沙咀咁耐都唔知有間咁靚裝修而好食嘅台灣菜😚平日去到要排20分鐘左右✨裝裝鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88賣相吸引之餘仲好好食好足料嘅芋泥 唔會太甜太膩唯獨唔太食得出鹹蛋黃味✨明太子甜不辣 $78甜不辣食得多 配埋明太子真係第一次出奇地好食😋 用左魚糕製作 絕不馬虎 帶點煙韌 ✨沙嗲牛肉刀削麵$148諗住啖啖牛肉 不過睇落似牛展好味滑身 唔會過老 配埋魚糕同溏心蛋 仲有脆脆嘅蟲草做topping刀削麵粗身勁彈牙😍湯底唔似沙嗲味 微辣香口✨手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48完美將鳳梨融入蛋撻裡面 蛋撻酥脆 啖啖鳳梨果肉麻糬好煙韌 拉晒絲😍疫情無得飛台灣 呢間都係唔錯嘅選擇懷緬下台灣風味❤️無論裝修 環境 食物都好高質🤩QR CODE睇menu 人手落單另加每位$8酒水錢 可選擇礦泉水或者梳打水推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️*加一
黎尖沙咀咁耐

另加每位$8酒水錢 可選擇礦泉水或者梳打水

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
*加一
2022-06-25 56 浏览
₍ᐢ ˃̶͈ω˂̶͈ ᐢ₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈人氣爆登新派台式餐廳🍴一直係中環都係熱門店既壹北棧終於開左新旗艦店✨位置係海港城入面非常方便呢而且新分店裝修走摩登style,煥然一新既感覺餐廳設有多個包廂卡位,夢幻粉紅色沙發配上唯美晚霞色調牆面,就似日落既顏色🌄今次我地一行三人12點到都要排一個鐘先有位,呢間店真係長期熱門🤣如果想試又唔想排隊可以早2星期訂枱咁就唔洗驚無位啦┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜招牌魯肉飯 (4/5)正常發揮!係台灣經典招牌菜包左半隻溏心蛋,同酸黃瓜🥒脆脆的又酸酸的超開胃┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜ 明太子甜不辣 (5/5)超推薦!本身係明太子控既我覺得超好食😋魚餅酥香軟糯,同明太子一齊食估唔到又幾夾下次再去一定會再嗌┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜麻辣牛肉麵 (4.5/5)一上枱隔住口罩都聞到好香既麻辣味,食落口更是又香又麻,刀削麵口感岩岩好,有嚼勁🥰而且牛肉非常入味🤤嗜辣之人必定會愛上┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜鹹蛋黃芋泥蛋餅 (3.5/5)呢度啲蛋餅都比較創新而且顏值高😍真係款款都想試蛋餅內餡包住厚厚既芋泥,食落口超滿足,不過我覺得加埋肉鬆
₍ᐢ ˃̶͈ω˂̶͈ ᐢ₎
人氣爆登新派台式餐廳🍴
而且新分店裝修走摩登style,煥然一新既感覺
如果想試又唔想排隊可以早2星期訂枱咁就唔洗驚無位啦
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜招牌魯肉飯 (4/5)
正常發揮!係台灣經典招牌菜
包左半隻溏心蛋,同酸黃瓜🥒
脆脆的又酸酸的超開胃

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜ 明太子甜不辣 (5/5)
超推薦!本身係明太子控既我覺得超好食😋
魚餅酥香軟糯,同明太子一齊食估唔到又幾夾
下次再去一定會再嗌

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜麻辣牛肉麵 (4.5/5)
而且牛肉非常入味🤤嗜辣之人必定會愛上

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鹹蛋黃芋泥蛋餅 (3.5/5)
呢度啲蛋餅都比較創新而且顏值高😍真係款款都想試
蛋餅內餡包住厚厚既芋泥,食落口超滿足,不過我覺得加埋肉鬆一定更正

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜手工鳳梨麻糬酥 (4/5)
上面係蛋撻夾住麻糬仲有鳳梨🍍一齊食
麻糬拉絲力驚人😳蛋部分都幾滑,只係鳳梨有點少😢
但食曬成個都唔會膩又唔甜,加分👍🏻

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜芋泥提拉米蘇 (3/5)
外表討好,但味道一般
蛋糕體應該浸得太多咖啡酒太過濕潤而且酒味再配上芋泥有點奇怪🫠
cream 部分正常,凈食cream 都ok

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜玫瑰荔枝梳打 (3/5)
正常發揮既一款飲品

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜黑糖薑母鮮奶 (2.5/5)
賣相一般,味道更一般
無乜薑味都無乜黑糖味
偏淡口,可能熱飲薑母茶會更好

IG @cheri_foodiary
2022-06-24 34 浏览
🥚 肉鬆皮蛋蛋餅 $78lee個組合第一次食…不過味道唔錯!個皮軟韌包住滿滿ge肉鬆,再配茄汁沙律醬…好有層次~大滿足~🫓 明太子甜不辣 $78炸得剛剛好!金黃香脆!魚肉彈牙有鮮味…明太子ge鹹香令成個小食好快被KO😍🦀️ 軟殼蟹麻婆豆腐撈麵 $238lee個旗艦店限定MUST TRY🤙🏻 軟殼蟹size 都幾大,食得出麻婆豆腐ge麻但唔係好辣…撈麵一流。🧁 芋泥提拉米蘇 $98食得出好香ge芋泥味,cream 都好輕盈,分量都頗大,建議幾個share😉 🧋紅豆沙豆乳 $58 木瓜豆乳 $58 玫瑰奶茶 $52之前係中環食過lee間,見海港城新開張就黎試試!食物味道keep到水準但飲品普通… 可能岩岩開張入座有d混亂,明明打電話留左位但店員搵唔到個booking,但最後都成功入座😮‍💨 建議大家打電話訂座先!
🥚 肉鬆皮蛋蛋餅 $78

🫓 明太子甜不辣 $78

🦀️ 軟殼蟹麻婆豆腐撈麵 $238

🧁 芋泥提拉米蘇 $98

🧋紅豆沙豆乳 $58
木瓜豆乳 $58
玫瑰奶茶 $52

最近同左朋友去海港城食晚飯,第一次試左台灣留學生朋友口中呢間超好食的台灣料理「臺北棧」。首先要一讚,係佢嘅水每位入座都一定要收HK$8。飲水收錢都要讚?原來佢收HK$8,但可以無限量供應礦泉水 + 梳打水,無限任飲!HK$8??? 抵比啦,出去買一支都唔止HK$8啦!食物方面,由於我地4個人,所以都叫左好多款食物,逐個簡單講下,真係太好食,但我又懶得寫。小食方面,點左呢個【明太子甜不辣】HK$78甜不辣外皮係用左魚糕製作,唔係麵粉皮黎架!食落外皮魚香好濃,再淋上明太子醬,好夾!不過有少少油膩感!SHARE一人一件就夠!【三色鹽酥雞】HK$128有柚子醬、黑松露醬、冬陰功醬3款做底。我個人認為佢個醬,設計個擺盤好有美感,不過食果時就非常之唔方便,因為炸雞好實淨,完全唔係軟身食物,其實沾醬時係完全沾唔到D醬,夾硬黎又有少少好似刮緊個碟底人地食剩D醬咁,實在唔美觀亦很狼狽。如果佢用個3格碟仔上個醬,又容易沾上醬汁,亦都唔會搞到個碟底幾隻醬撈埋一齊,好似一片混亂咁,畢竟呢碟鹽酥雞都係叫來一齊SHARE食居多,佢呢個醬汁擺盤設計真心唔得。 講返個醬。冬陰功醬最好食,好香辣惹味,好醒神!黑松露醬都

首先要一讚,係佢嘅水每位入座都一定要收HK$8。
飲水收錢都要讚?
HK$8??? 抵比啦,出去買一支都唔止HK$8啦!

小食方面,點左呢個
明太子甜不辣】HK$78
甜不辣外皮係用左魚糕製作,唔係麵粉皮黎架!

食落外皮魚香好濃,再淋上明太子醬,好夾!不過有少少油膩感!
SHARE一人一件就夠!

【三色鹽酥雞】HK$128
有柚子醬、黑松露醬、冬陰功醬3款做底。

講返個醬。
冬陰功醬最好食,好香辣惹味,好醒神!
黑松露醬都OK,幾香但唔突出,同炸雞唔係太夾。
柚子醬酸酸地都好滋味開胃,幾好食!
鹽酥雞外脆內軟唔乾 凍咗都好食 入面會有厚嘅雞肉 唔會話得一層好厚炸皮薄薄嘅雞肉

【鹹蛋黃芋泥球】HK$78
芋頭味好濃,咸蛋黃味反而較淡,整體味道偏甜,似一個甜品!

【擔擔手工餃】HK$78
味道香辣惹味,一口一隻尺寸剛剛好,感覺上有啲似紅油抄手,但係配搭台式嘅醬料,好特別好好食。

【原條鰻魚玉米起司蛋餅】HK$178
原條鰻魚上,所以HK$178黎講都唔算貴,因為你去超市買一條都要HK$98仲要自己煮。
鰻魚配上個蛋餅口感好豐富,裏面嘅蛋餅皮仲要係用上鴨蛋製成,好香口,好軟糯。

裡面捲住雞蛋、玉米、同埋即燒嘅芝士,面頭最後人手加上木魚,整體味道極度豐富!
所有野食落都非常夾,全部朋友都大讚呢一道菜,真係好好食!

【軟殼蟹麻婆豆腐拌麵】HK$248
睇價錢都幾貴,但上檯時好大盆,賣相勁靚,超誇張!

軟殼蟹偏鹹,外脆內軟,唔係一般嘅軟殼蟹,係有蟹肉同蟹膏,有蟹味,尺寸都大隻,真心勁!
留意返隻手同隻碟個比例,真係一大盆。
咬開係有肉有膏!

而麻婆豆腐味道偏甜,好台灣口味!有肉碎、豆腐,味道似肉燥再加辛香料,味道偏向輕香辣,冇咩勾芡,所以唔會過膩。
麵條都有咬口彈牙,好味!
適合兩至三個人share,實物都幾大碟,相當飽肚!

【蒜泥台灣水蓮】HK$98
 一碟菜要HK$98,睇價錢真係相當嚇人。
但原來用上正宗台灣水蓮,仲要又係好大盆,我地4個人都食唔哂,超多。
口感好爽脆,非常新鮮唔會煮得過腍。
醬汁係醬油蒜香味,簡簡單單保留到水蓮嘅清新,個醬唔會過嗆,非常好食。

飲品方面

【芋泥牛奶】HK$65
超多的芋頭泥,佢地應該用左台灣最有名嘅芋頭黎做,真係超好味!
呢個芋泥飲品濃度似甜品咁濃郁,混合鮮奶之後就清爽少少,但都係好似甜品
但整體味道係超好飲,不過好驚飲完一杯已經飽左,因為都幾RICH。

【抹茶牛奶】HK$65
用眼睇都見到落重手好多綠茶粉!味道超級甘香,混合牛奶味道好清香,略帶苦,好消滯!
所以適合搭配餐點黎飲!降油膩感一流。

【黑糖薑母茶】HK$48
由於同檯有女性朋友,佢真係好養生,要飲熱薑母茶,佢話正正常常但好重薑味,超暖胃。
好啦,主菜我地只係叫左兩款,因為要留肚食佢地最出名嘅甜品
一次過上,剛剛好影到一張大合照~~~

【手工鳳梨麻糬蛋撻】HK$48/件
呢個甜品真心精彩!切開個麻糬已經拉哂絲!
見到裡面有好多層食材,焦糖蛋、麻糬、鳳梨果肉、曲奇皮,每一樣嘅口感都好唔一樣!

焦糖蛋,好甜好甜,我個人覺得太甜,但有朋友愛不釋手話好正!
麻糬,超拉絲好煙韌好軟糯,好彈牙真係好好食!
鳳梨果肉,好香鳳梨味,好清新,不過都係好甜,呢個係正宗台灣人口味嘅甜度,不過香港人一般都愛少甜。
曲奇皮,好鬆脆,勁重牛油味,咸咸地,好正。
不過非常飽肚,食半件已經夠皮,一件都幾大份量唔好小佢,成部IPHONE4咁大,真係必點單品之一。
【抹茶奶奶麻糬】HK$108
呢個看似平平無奇的麻糬,原來非常特別。
佢地話用上特別的粉,加上牛奶+綠茶混合製作,食落呢個麻糬同出面口感會好唔同。
店員會即場幫你將一大片麻糬切割成一小件。

再沾上黃豆粉,係台式高級甜品!足夠幾個人食!
口感好水漾,一D咬口都無,好似一團會流動嘅水咁!好得意!
味道就有淡淡綠茶味,唔濃郁,反而黃豆粉甜甜地,食落好得意!
黎到呢度必食!

【抹茶杏仁豆腐刨冰】HK$138
我地其中一位食客係綠茶控,佢話一定要試哂呢度嘅綠茶甜品,真誇張。

杏仁豆腐混合左綠茶,好香。
底下再有紅豆、薏米、黑糯米、仙草,再淋上練奶係刨冰上面,夏天食真係好正好消暑。
不過如果要SHARE的話真心好有難度。

整體黎講,全部都係大大份好飽肚,食完真係飽到頂點。
4個人食左HK$1600,真心唔係平,但我地叫哂佢最精彩嘅食品,連我地同行係台灣讀左幾年書嘅朋友都大讚佢用料比台灣當地更好更有水準,所以除開每人HK$400,久唔久食一次豪華晚餐,呢一間「臺北棧」真心唔會中伏,其實你唔點咁多道菜係唔駛咁貴架 LOL。
你地睇完可能又會話我假窮遊,都係果句,窮遊達人呢個名係FOR我拍旅遊節目用,唔係本地遊,所以唔好混為一談啊。
2022-06-07
  • 抹茶奶奶麻糬