2009-06-16 12 浏览
自家烏冬,自從開左到而家食左2次真係價錢同份量係成正比因為偵錢平,所以成日晚市都起碼等50張台第1次同朋友去食我叫左個野菜炸蝦餅掛烏冬,朋友叫了韓風海鮮湯烏冬湯的冇乜問題,大問題就係掛果度,佢只係俾左天婦羅汁,冇鳥冬汁的,好多人都錯誤地將天婦羅汁當鳥冬汁撈左落去,個炸野菜餅得幾粒蝦,真係一分錢一分貨仲有果個櫻葉味增汁煮雞肉,真係一d都唔好食,雞冇乜味增味,得d蘿蔔有第2次再去,沒有影相..我朋友叫左個腐皮湯烏冬,我叫左廚師推介的明太子白汁掛烏冬,腐皮真係得4塊腐皮但係貴10蚊,同埋超甜,甜到食唔到,反而白汁掛的不錯配料除了明太子外,仲有蜆肉,野菌,白汁帶有芝士味濃,十分香口服務不錯waiter/waitress經常替客人加水,上菜速度亦算快,有提供"咖哩鹽"給客人自行調味!!仲係免加一,但係d野就細碟左d,麵質煙韌彈牙,但配料較遜總括黎講,佢都係抵食既
自家烏冬,自從開左到而家食左2次
真係價錢同份量係成正比
因為偵錢平,所以成日晚市都起碼等50張台

第1次同朋友去食
我叫左個野菜炸蝦餅掛烏冬,朋友叫了韓風海鮮湯烏冬

第2次再去,沒有影相..
我朋友叫左個腐皮湯烏冬,我叫左廚師推介的明太子白汁掛烏冬,

仲係免加一,但係d野就細碟左d,麵質煙韌彈牙,但配料較遜
總括黎講,佢都係抵食既
櫻葉味增汁煮雞肉
  • 明太子白汁掛烏冬
2009-06-14 12 浏览
星期六下午三點幾去到,等咗大約二十多幾鐘就有位! 我吔點咗一個炸野菜冷烏冬,同一個韓色海鮮烏冬!個韓色海鮮烏冬先到,味道都幾好,不味份量好少,我相信起碼要食兩碗至夠飽!食咗十多分鐘,個冷烏冬至到,我心諗一定係因為即炸既關係,所以會耐d至到! 終於到啦,點知個野菜係微暖,好難食呀,點解唔係即炸既?仲要等咁耐,令人好失望呀,完全係好睇唔好食!個烏冬亦唔夠凍,個汁又唔夠咸,簡直同赤丸唔得fight,如果赤丸有九十分,咁lee度就只有六十分!
星期六下午三點幾去到,等咗大約二十多幾鐘就有位!
終於到啦,點知個野菜係微暖,好難食呀
2009-06-13
2009-06-12 9 浏览
考試早放所以有得黎試下新野叫左個韓風海鮮湯烏冬($45)有一隻蝦兩隻青口一隻唔知係咩貝一條蟹柳同幾條魷魚鬚幾片羅白第一時間飲番啖湯先好辣好夠熱好濃泡菜味d海鮮上面都見到d辣椒碎係度基本上海鮮夠新鮮味道都唔會差太遠不過想讚既係d辣味都好入到d海鮮度變相令到鮮味大大提升不過隻蝦連殼上我又唔想用手met所以冇食希望下次可以諗個方法改善下啦d羅白都會變到好甜至於主角烏冬咬落彈牙外層軟身入面煙韌真係不錯等食個時有個廚師無端端走出黎同我地傾計問我地使唔使停課呀個d跟住又同我地講笑雖然有d突然不過都幾funny丫xD不過有個男員工頭髮好長又唔整理好感到有點降格...
考試早放所以有得黎試下新野

叫左個韓風海鮮湯烏冬($45)
有一隻蝦

至於主角烏冬咬落彈牙外層軟身入面煙韌
真係不錯

等食個時有個廚師無端端走出黎同我地傾計
問我地使唔使停課呀個d
跟住又同我地講笑
雖然有d突然不過都幾funny丫xD
不過有個男員工頭髮好長又唔整理好
感到有點降格...

下次再試其他野先
2009-06-11
下次再試其他野先
  • 韓風海鮮湯烏冬
2009-06-09 8 浏览
自家醬汁掛烏冬$15 - 麻麻,太un,個汁只不過係醬油+水 15蚊一碟尚可接受豬軟骨湯烏冬$40 - 叫個時以為會係豬軟骨湯底,但係都係醬油湯底- - 依個係3樣野中叫做最好既一樣雜錦天婦羅 $35- 完全唔合格,冇味應該都唔會再去吃
15蚊一碟尚可接受

依個係3樣野中叫做最好既一樣

雜錦天婦羅 $35- 完全唔合格,冇味

應該都唔會再去吃
2009-06-08
2009-06-04 21 浏览
之前係roadshow度睇到介紹呢間烏冬,好似好好味咁所以就去試下...唔知係唔係因為佢新開,都幾多人下等左一個鐘先入得...我同朋友就叫左108號既炸蝦野菜餅鳥冬,111號既虎蝦天婦羅鳥冬,牛乳布甸111號既虎蝦天婦羅鳥冬都ok既,d天婦羅都炸得幾林幾好味,但個湯底就一般啦,樓上的甘味會較好味..但108號既炸蝦野菜餅鳥冬就真係好唔掂,個炸蝦野菜餅係一個見到就唔想食既巨型炸物,又乾又熱氣既一舊野,個餅面頭有兩隻蝦,下底全部都係d炸芋頭炸番薯之類既野,總之就係一定唔會再叫..好難食而個牛乳布甸都幾好味既..但略嫌奶味唔係好夠.
唔知係唔係因為佢新開,都幾多人下等左一個鐘先入得...
而個牛乳布甸都幾好味既..但略嫌奶味唔係好夠.
2009-06-03
  • 虎蝦天婦羅鳥冬
(非会员)
2009-06-02 7 浏览
行過見到好多人排隊,價錢又公道,仲要係板前板長ge姊妹品牌,姑且拉埋我老公去try try我地8點9左右攞飛,嘩!等成60張檯?!好啦唯有周圍行下先囉,反正吳係太肚餓其實好多人拎埋隔離板長張飛等兩邊位...大約9點半到我地...我地叫左一個蘆筍salad,一個豬軟骨湯烏冬&一個虎蝦天婦羅湯烏冬...蘆筍salad($20): 落單吳夠3分鐘就黎...好fresh...個sause味道剛剛好,好醒胃!份量都吳算細豬軟骨湯烏冬($40): 呢個係老公叫ge...落單即黎...d豬軟骨肴左好耐...捻到好似牛筋咁...但味道稍濃...虎蝦天婦羅湯烏冬($48): 見係全店最貴所以叫黎試試...天婦羅落單即炸...夠熱...但係好油...兼且虎蝦"鞋"口肉"梅"...件番薯又炸到"亁爭爭"...感覺上吳太值得至於D烏冬...open kitchen見到用機做...都幾乾淨呀...質感不過不失...但係份量相對少左D...男士們可能要叫多少少野食喇~end up: 吳太突出囉...呢個價錢去赤丸同甘味都食到...選擇亦少,名乎其實"快餐"烏冬店... 不過要求吳高的話,想食得經濟D都可以選擇ge

我地8點9左右攞飛,嘩!等成60張檯?!

好啦唯有周圍行下先囉,反正吳係太肚餓

...兼且虎蝦"鞋"口肉"梅"
...件番薯又炸到"亁爭爭"
...感覺上吳太值得

不過要求吳高的話,想食得經濟D都可以選擇ge...最平都不過係$30一碗

2009-06-01
2009-05-31 6 浏览
一拎完張飛,要等六十幾個,出面門口一大人!無計同男朋友山長水遠泥到幾耐都一定要等!玻璃窗望到原來入面得好少位-__-唉等左足足粒幾鐘!到我地果陣其實都幾炆!menu野食其實唔太多,不過真係幾經濟既!食左好多人話好味既咖哩牛肉湯烏冬仲有竹輪蝦天婦羅烏冬!咖哩牛肉湯烏冬!哇!好香咖哩味!唔辣但真係有味道的!肥牛煮得岩岩好!好正!至於個烏冬呢...非常有咬口...super yummy!!!!煙煙un un!同其他店既手打烏冬完全冇得fight!^^推介呢個!竹輪蝦天婦羅烏冬比起咖哩果個失色左啦!但其實都好好味!係個汁普通左少少!個蝦天婦羅好好味呀炸得!之後男朋友suggest叫果個新的櫻葉味噌汁煮雞$20!純粹抱住試既心態...一泥到個樣....-0-"男朋友話似湯渣XD真係幾似又有蘿蔔又有湯!裡面有少少菇咁樣,anyway泥左都要食嫁啦!哇!!出奇地佢個味係好正!未試過呢隻味!菇本身已經入晒味啦連d雞肉都係!我覺得係因為佢個湯..係好特別..有d似豬骨但又唔係..有少少甜甜地好清好好味!都幾suprise呀其實哈哈!唔mind份量少其實真係try得過!九龍快d有新店就好啦!實在太太太遠
一拎完張飛,要等六十幾個,出面門口一大人!
無計同男朋友山長水遠泥到幾耐都一定要等!
玻璃窗望到原來入面得好少位-__-唉
等左足足粒幾鐘!到我地果陣其實都幾炆!

menu野食其實唔太多,不過真係幾經濟既!
食左好多人話好味既咖哩牛肉湯烏冬仲有竹輪蝦天婦羅烏冬

咖哩牛肉湯烏冬!哇!好香咖哩味!
唔辣但真係有味道的!肥牛煮得岩岩好!好正!
煙煙un un!同其他店既手打烏冬完全冇得fight!
^^推介呢個!

竹輪蝦天婦羅烏冬比起咖哩果個失色左啦!
但其實都好好味!係個汁普通左少少!
個蝦天婦羅好好味呀炸得!

之後男朋友suggest叫果個新的櫻葉味噌汁煮雞$20!
純粹抱住試既心態...一泥到個樣....
-0-"男朋友話似湯渣XD真係幾似又有蘿蔔又有湯!
裡面有少少菇咁樣,anyway泥左都要食嫁啦!
哇!!出奇地佢個味係好正!未試過呢隻味!
菇本身已經入晒味啦連d雞肉都係!
我覺得係因為佢個湯..係好特別..
有d似豬骨但又唔係..有少少甜甜地好清好好味!

九龍快d有新店就好啦!實在太太太遠!
竹輪蝦天婦羅烏冬
咖哩牛肉湯烏冬
櫻葉味噌汁煮雞
2009-05-30
竹輪蝦天婦羅烏冬
咖哩牛肉湯烏冬
櫻葉味噌汁煮雞
2009-05-30 10 浏览
冷烏冬, $15, 好味抵食, 都彈牙架如果你本身鐘意食, 就更好位唔算等好耐
冷烏冬, $15, 好味抵食, 都彈牙架
如果你本身鐘意食, 就更好
位唔算等好耐
2009-05-30
2009-05-30 6 浏览
五月二十九日 第九天了...這一天的下午終於有機會跟爸爸到市中心的自家烏冬一賞這裏自家制的烏冬麵,小弟都算是一名麵食愛好者,特別是公仔麵而得知屯門這一間自家烏冬是全港首間分店後,決定要來一試,可惜到了今天才給了它第一次!坐下來後,由於爸爸是吃肉的關係,選擇特別多,最後點選了牛肉湯烏冬,虎蝦天婦羅而我就點了有得吃有得玩的胡麻醬掛烏冬,不明白掛是指什麼意思,算了,要了凍食的因為覺得撈要撈凍的麵才好吃,可能吃慣了街邊的五元冷麵吧!爸爸的兩樣東西都很快來到,而我的"玩意"亦隨後到來!當我拿起木棒磨碎芝麻的一刻,頓時成為了鋪內客人的焦點..哈哈..可能被我吸引了當磨碎後就加入到胡麻醬中拌勻再撈到烏冬上吃用。過程就是如此,至於味道呢?起初覺得烏冬太少,但吃落便會知道原因,因為胡麻醬實在太溜了,而麻醬當中亦加了些辣椒,更加能帶起整個胡麻醬汁的味道,配上自己手制的碎芝麻,別外一格,而烏冬的麵身彈牙有口感!非常好;至於爸爸的牛肉烏冬,他說牛肉不錯亦讚烏冬的麵身好好。但他則劣評那個虎蝦天婦羅,因為他說太油了,沒錯,寅正做得好的天婦羅應該是炸起來沒有油的!這一點要改善了!至於服務一方面,由進入店舖到走出店鋪
五月二十九日 第九天了...

小弟都算是一名麵食愛好者,特別是公仔麵
而得知屯門這一間自家烏冬是全港
首間分店後,決定要來一試,可惜到了今天才給了它第一次!

因為覺得撈要撈凍的麵才好吃,可能吃慣了街邊的五元冷麵吧!
爸爸的兩樣東西都很快來到,而我的"玩意"亦隨後到來!
當磨碎後就加入到胡麻醬中拌勻再撈到烏冬上吃用。

天婦羅應該是炸起來沒有油的!這一點要改善了!

至於服務一方面,由進入店舖到走出店鋪的服務態度非常好,也就是business studies中
TMO全面品質管理!全體員工的參與非常重要的,遲點小弟亦頂到辦公室實習,希望會為大家帶
來更多意外驚喜又適合素食人仕食用的美食!
牛肉烏冬
2009-05-29
牛肉烏冬
  • 胡麻醬掛烏冬
(非会员)
2009-05-29 1 浏览
見到佢係近來最多好評的餐廳, 真係同赤丸比爭好遠 ( 不過附近冇)既然係sell 烏冬, 當然要try, 不過冇味, 可以太粗staff 又唔friendly, 又慢...板長同板前都做得好好, 但呢間烏冬就...
見到佢係近來最多好評的餐廳, 真係

同赤丸比爭好遠 ( 不過附近冇)

staff 又唔friendly, 又慢...
板長同板前都做得好好, 但呢間烏冬就...
是日試了 虎蝦天婦羅烏冬昨日係自家烏冬食晚飯自問並非吹毛求疵既人但係都要俾一個喊臉佢事關佢打正招牌做烏冬但係D烏冬就非常一般D湯底配菜幾好都冇用手打烏冬既賣點不外乎口感煙韌、軟滑同彈牙所以我昨晚期待既烏冬應該外面軟滑內裡煙韌但我最後得到既係一碗百佳貨色仲要差既烏冬 雖然佢地用北海道麵粉但D麵條好硬又唔夠滑韌得黎又唔彈牙(似橡筋)感覺上自家烏冬連和民同近來水準每況日下既甘味都唔及烏冬上個幾片薄切蘿蔔我反而更欣賞、更鐘意新鮮蘿蔔爽口亦好清甜天婦羅亦炸得鬆化香口漿薄同油溫都恰到好處外皮酥脆內餡軟嫩多汁切得厚薄適中方便品嘗但虎蝦既味道只屬一般蝦肉長但只得幼幼一條鮮甜味欠奉感覺唔新鮮湯底清甜所以成碗飲晒但係事後覺得非常口乾飲晒杯茶後又冇人加水烏冬硬頂住個胃唔消化所以搞到我成晚唔舒服由於坐位非常非常之少所以舖頭外好多人排隊俾人錯覺以為間舖好旺大家幫襯前千萬要三思
是日試了

昨日係自家烏冬食晚飯
自問並非吹毛求疵既人
但係都要俾一個喊臉佢
事關佢打正招牌做烏冬
但係D烏冬就非常一般
D湯底配菜幾好都冇用

手打烏冬既賣點不外乎
口感煙韌、軟滑同彈牙
所以我昨晚期待既烏冬
應該外面軟滑內裡煙韌
但我最後得到既係一碗
百佳貨色仲要差既烏冬

雖然佢地用北海道麵粉
但D麵條好硬又唔夠滑
韌得黎又唔彈牙(似橡筋)
感覺上自家烏冬連和民同近來水準每況日下既甘味都唔及

烏冬上個幾片薄切蘿蔔
我反而更欣賞、更鐘意
新鮮蘿蔔爽口亦好清甜

俾人錯覺以為間舖好旺
大家幫襯前千萬要三思
2009-05-27
2009-05-28 2 浏览
冇我想像中咁好食........我個朋友叫左個蝦竹輪掛烏東,0的烏東冇乜味,蝦又冇蝦味,我叫左個咖哩牛肉烏東,比較OK,不過0的烏東真係0趙到我個好攰,比起赤丸,真係冇咁好味.....
冇我想像中咁好食........
我個朋友叫左個蝦竹輪掛烏東,0的烏東冇乜味,蝦又冇蝦味,
我叫左個咖哩牛肉烏東,比較OK,
不過0的烏東真係0趙到我個好攰,
比起赤丸,
真係冇咁好味.....
2009-05-26 2 浏览
今天去了自家udon吃。本人並不推介...食物不是想像中好吃。這次點了,-野菜天婦蘿udon-竹輪炸蝦udon-蘆筍沙律udon面太粗了,好考牙力!!!年紀大d都o趙唔到呀!不過吃得出蝦是新鮮的,但沒有蝦味。tempura炸得不錯的...沒有太多油。而蘆筍則不脆,是淋的...失望裝修也是很失敗...整店黃黃昏昏的...吃得不舒服....有點暈暈...還有,經理姐姐態度很差!!!而且答非所問tips一毫都唔比係因為個經理!!!員工服務很好。
今天去了自家udon吃。
本人並不推介...食物不是想像中好吃。
這次點了,
-野菜天婦蘿udon
-竹輪炸蝦udon
-蘆筍沙律

udon面太粗了,好考牙力!!!年紀大d都o趙唔到呀!

不過吃得出蝦是新鮮的,但沒有蝦味。
tempura炸得不錯的...沒有太多油。
而蘆筍則不脆,是淋的...失望

裝修也是很失敗...整店黃黃昏昏的...
吃得不舒服....有點暈暈...

還有,經理姐姐態度很差!!!而且答非所問
tips一毫都唔比係因為個經理!!!
員工服務很好。
2009-05-26
2009-05-26 20 浏览
自已一向很喜歡食拉麵和烏冬、所以要求一向比較高,早前看到這裡的食評幾好、剛好不久前經過附近、便決定看看是否真的這樣好食。自已比較喜歡熱的食物、但烏冬要食冷烏冬才能食到它真正的口感、最後決定食夠二碗(一熱一冷),我叫了一碗虎蝦天婦羅烏冬和一碗冷的自家醬汁掛烏冬。虎蝦天婦羅烏冬 - 天婦羅和烏冬是分開上、等了一段時間才到、還以為食物是新鮮炸起、原來天婦羅是冷的、外皮粉醬太厚、而且開始變淋、蝦不是新鮮就一早想到的、但真係比想象中更一般;熱烏冬比一般的粗身、所以口感比較煙韌、但唔算滑口、又因比較粗身、食落感覺唔多入味、但比一般的烏冬好食也是真的。自家醬汁烏冬 - 自家醬汁未見特別出色、但冷烏冬因太粗、變得好硬又韌、真係少d牙力都唔好打算食、看來這裡是熱的比較好一點。服務幾好、不時主動幫人客加水、值得讚。食物沒有想象中出色、但一試無妨!沒有加一、感覺好像平、幾好!

、看來這裡是熱的比較好一點。

服務幾好、不時主動幫人客加水、值得讚。
食物沒有想象中出色、但一試無妨!
沒有加一、感覺好像平、幾好!
自家醬汁烏冬
2009-05-25 3 浏览
 這一天的中午,約了一位好朋友陪我到這裡試菜,因為這家店在開飯得到不少好評,又在Roadshow不停的宣傳,加上Ricky San的名氣,而且我身為半個屯門人,當然要來試試了朋友遲到了十分鐘,但由於餐廳方面限定必須兩人到齊才能入座(好像四人以上的話,只需半數人到達便可入座),所以只好站在店外等朋友。幸好在朋友到達後,只需等數分鐘等執好檯便可入座。我們坐的是半張四人檯,要搭檯,旁邊坐著兩位姨姨。這一天,我點的是胡麻醬掛烏冬(冷)和牛乳布丁,朋友則點了雜錦天婦羅湯烏冬。食物:胡麻醬掛烏冬(冷)$28:相信開飯的朋友對這道烏冬應該不會陌生,但就在上菜後,坐在我們兩旁的姨姨們紛紛向我們投以好奇的眼光,望多幾眼,她們都忍不住問我:「你叫左咩呀?有得玩咁得意既」原來吸引了她們目光的不是我們是檯上的磨芝麻玩意。我一邊磨芝麻一邊嗅到極濃的香味,連我的朋友也忍不住要磨幾下;另一碟醬也不斷散發出香氣,彷彿要我快點把磨好的芝麻加到醬內再拌以烏冬來吃經過一輪又磨又撈,終於可以嚐一口烏冬了。雖然很多人說冷的烏冬比較滑/彈牙,但我選冷烏毛純粹因為天氣太熱了味道方面,似乎香味比吃起來濃一點,我個人覺得醬汁的味道不夠

食物:
是檯上的磨芝麻玩意。
我一邊磨芝麻一邊嗅到極濃的香味,連我的朋友也忍不住要磨幾下

味道方面,似乎香味比吃起來濃一點,我個人覺得醬汁的味道不夠濃,和民的冷麵的那個麻醬比這裡的更香更濃更好吃!可能是期望有點過高吧,所以有點失望!
雜錦天婦羅烏冬$48:這是朋友點的,我沒有嚐過湯和烏冬,但看朋友把整碗都吃光,應該不算差。天婦羅方面,因為朋友不吃茄子,所以給我吃了。粉漿非常薄身,也很香脆,茄子很甜,味道很不錯

牛乳布丁$15:滿心歡喜地等待甜品的來臨,先為它拍張遺照然後急不及待地嚐了一口,可惜很失望啊
嚐到的不是濃濃的牛奶味,而是有點假的甜味,而且布丁的質感不夠滑,草草的把它吃完了

服務:
侍應們的服務都非常友善,點完菜後會覆述一次(很多店都忽略了這個細節,其實此舉能令顧客更為放心),亦不時為客人添茶。我在點菜時詢問可否遲一點上布丁,侍應亦友善地說無問題,我要吃時才叫她就可以
朋友點的天婦羅烏冬上菜時雖然漏上了醬汁和蘿蔔蓉,但經詢問下侍應即時補上,非常友善

環境:
店子其實很小,繁忙時間應該要等一段時間吧。但位子空間足夠,即使是搭檯也不會覺得擠迫
地方衛生,可以放心;)

價錢:
價錢相宜,烏冬的價錢由廿多元至四十多元,加一個甜品或小食,兩個人來吃一頓絕對可以一百蚊有找
而且不收加一服務費

總結:
這家店無論在服務,環境和價錢方面其實都十分好,可惜味道方面雖不差,卻不算特別。以差不多價錢其實可以到鄰近的屯門市廣場內的甘味,同樣是讚歧烏冬,但無論是味道還是款式方面都較自家烏冬更優勝。不過以這種價錢吃到這種服務,尚算抵食的,這次就給個OK吧

MENU: 一目了然
胡麻醬掛烏冬(冷)
牛乳布丁
2009-05-22